Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ο κύβος ερρίφθη για ΔΝΤ : Ενημέρωσαν τον Παπανδρέου !

Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν την Ελλάδα για να δανειστεί από το ΔΝΤ 15 - 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στις γιορτές κι από κει και πέρα... βλέπουμε. 

Αυτή είναι η λογική που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άρνηση της Μέρκελ να δανειοδοτήσει απευθείας τη χώρα μας και την αδυναμία του Σαρκοζί να τηρήσει τις αρχικές προθέσεις του καθώς ήδη η κυβέρνηση του δοκιμάζεται από τις δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου ενημερώθηκε, πριν από λίγο, για τις τελικέςαποφάσεις.
«Η λύση αυτή είναι μονόδρομος» φαίνεται να είπε ο Μπαρόζο μετά και τη σοβαρότατη σημερινή εξέλιξη στην Πορτογαλία, η οικονομία της οποίας υποβαθμίστηκε από τη Fitch με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ισοτιμία του ευρώ.
Την λύση αυτή την είχαμε προβλέψει και εμείς από πολές μέρες πριν !
Η υποβάθμιση αυτή ήταν βαρόμετρο για την απόφαση των Γερμανών που βλέπουν πως και η Πορτογαλία ενδέχεται σε λίγους μήνες να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα αφού ο Fitch άφησε ανοιχτή την πρόβλεψη για νέα υποβάθμιση. 

parapolitika

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Η προσφυγή στο ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα «θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύοντας ότι «δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα», εκτιμά ο Γάλλος υπουργός, αρμόδιος για την ανάκαμψη της οικονομίας, Πατρίκ Ντεβεντζιάν.

«Αν θέλουμε το νόμισμα μας, το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο, να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι», ανέφερε ο υπουργός.

«Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα», τόνισε.

«Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η ισχυρή κερδοσκοπία, που έλαβε χώρα κατά της Ελλάδας, στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος», σημείωσε και πρόσθεσε: «και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα».

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να προκρίνει εμπλοκή του ΔΝΤ στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Ντεβεντζιάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία την περίοδο της επανένωσης και την κάλεσε να κάνει το ίδιο τώρα.

«Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε "το ένα προς ένα" στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε», δήλωσε.

«Αυτή ήταν μια προσπάθεια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που χρειάστηκε να τηρήσουμε και αυτό μας κόστισε στον τομέα της απασχόλησης και στους μεν και στους δε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε να το κάνουμε γιατί ήμασταν αλληλέγγυοι και διότι επρόκειτο για την Ευρώπη και επειδή η επανένωση ήταν σημαντική για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας ότι η κ. Μέρκελ «το ήξερε σίγουρα καλύτερα από τους άλλους», εκείνη ακριβώς προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία, εκτίμησε ότι «η αλληλεγγύη που οι Ευρωπαίοι έδειξαν εκείνη τη στιγμή ισχύει επίσης και για την Ελλάδα».