Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

¨ Δικτατορία των ΜΜΕ. ¨

Του Στάθη Σαραφόπουλου,
Οικονομολόγου,
π. Βουλευτή Δράμας.

Δεν χρειάζεται κανείς να διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες συνθετικής πολιτικής σκέψης για να αντιληφθεί ότι ζούμε κάτω από την καταπίεση της δικτατορίας του τελετουργικού, τηλεοπτικού θεάματος.
Μόνο όταν είσαι υπνωτισμένος από αυτά τα τελετουργικά θεάματα δεν μπορείς να διακρίνεις τη δικτατορική επιβολή των ΜΜΕ σ΄ ορισμένα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα που τους ενδιαφέρουν.


Οι 'νονοί' των ΜΜΕ με τα παντοειδή και δαιδαλώδη συμφέροντά τους είναι αυτοί που καθορίζουν, ευθέως και δικτατορικά, τα πολιτικά μας πράγματα και ασκούν πολιτική.
Τα κόμματα, οι βουλευτές και τα πολιτικά στελέχη αυτών, έχουν μεταβληθεί, από 'εργαστήρια' και παραγωγούς ιδεών, από εκφραστές κοινωνικών συμφερόντων , σ΄ άμεσα εξαρτήματα των διαπλεκομένων συμφερόντων .

Η ανάδειξη ενός πολιτικού είναι συνάρτηση του τηλεθεάματος, της προβολής του από τους 'νονούς' των ΜΜE. Οι ηγέτες δεν αναδεικνύονται από την ενεργητική συμμετοχή στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, από την ικανότητα τους δηλαδή να εκφράσουν τα γεγονότα και να βάλουν την σφραγίδα τους πάνω σε αυτά, αλλά από τη παθητική υποταγή στα ΜΜΕ και στο αγοραίο πολιτικό θέαμα. Ζούμε στο σκοτάδι της πλέον βάρβαρης και εφιαλτικής δικτατορίας της Ιστορίας:

α. Η πολιτική σκέψη δολοφονείται αγρίως. Η συνείδηση ισοπεδώνεται αποχρωματίζεται ιδεολογικά και συρρικνώνεται κοινωνικά. Η Ιστορία αφυδατώνεται και η πολιτική πράξη γίνεται σκιά στην κατανάλωση του θεάματος των ΜΜΕ.

β. Τα κόμματα μεταβάλλονται σε κομπάρσους των ΜΜΕ, σε διακοσμητικό ντεκόρ της δικτατορίας του τηλεθεάματος. Δεν παράγουν ιδέες και πολιτικά προγράμματα, δεν επεξεργάζονται προτάσεις και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, δεν απαντούν στις αγωνίες του λαού, δεν προτείνουν ΤΙΠΟΤΑ πάνω στους μεγάλους κινδύνους που μας απειλούν.

Απλώς διαπλέκονται με τα ΜΜΕ, μετατρέποντας σε ιπποκόμους των 'συμφερόντων' και αναμένουν προαγωγή τους και την κυβερνητική αναρρίχηση από τους δικτάτορες της ενημέρωσης….
Τα κόμματα σήμερα δεν κινητοποιούνται μέσα στην κοινωνία, δεν δρουν μέσα στο λαό με ιδέες και προτάσεις για την πολιτική τους άνοδο και καταξίωση, αλλά αποζητούν την άνοδο και την 'καταξίωση' από τα χέρια των ΜΜΕ. Της αποκρουστικής δικτατορίας του τελετουργικού θεάματος.

Αυτή την φρίκη ζούμε!. Στην δικτατορία των 'νονών' που έχει εξαφανίσει όλα τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου και έχει υποτάξει την πολιτική μας ζωή στις 'ορέξεις' τους και στα βρόμικα παιχνίδια τους.

Παρατήρηση πρώτη. Όλα τα μεγάλα Οικονομικά, Κοινωνικά και Εθνικά προβλήματα της χώρας έχουν εξαφανισθεί κυριολεκτικά. Εδώ ζούμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που απειλούν τις κοινωνίες και τους λαούς με πελώριες συμφορές και τα ΜΜΕ μας κατακλύζουν με επιλεγμένα συμπτώματα της σήψης, την σήψη του καθεστώτος τους.
Εμπορεύονται κυριολεκτικά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τις εξωτερικές όψεις τους. Ο κόσμος υποφέρει από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, οι απειλές πάνω στα εθνικά μας προβλήματα είναι γιγάντιες και τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται καθόλου. Καμία συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε όλα αυτά τα τεράστια και πολύ σοβαρά ζητήματα, καμία ανάδειξη των προβλημάτων και των απειλών και καμία πρόταση κομμάτων, καμία πραγματική ανάλυση και αντιπαράθεση. ΟΛΑ σκεπάζονται και κουκουλώνονται. Η μοναδική ασχολία είναι η επιλεκτική σεναριογράφία γύρω από το Βατοπέδιο, γύρω από τα τρωκτικά του Βατοπεδίου, γύρω από την παρουσίαση 'στοιχείων', αληθινών ή χαλκευμένων, που ενοχοποιούν τη Κυβέρνηση, πρόσωπα και όχι πολιτικές.
Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι 'νονοί' επικαλύπτουν όχι μόνο τις αιτίες και τις 'εστίες' της σήψης, αλλά εξαφανίζουν κάθε μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και κάθε εθνική απειλή. Μας βομβαρδίζουν με έναν ολοκληρωτικό οχετό σκανδαλολογίας, μικροκομματικών σκυλοκαβγάδων, ασυνάρτητων 'ιστοριών' και 'προσωπικών' αφορισμών. Πάντα μένουν στο απυρόβλητο οι καθεστωτικές πολιτικές, τα μεγάλα συμφέροντα που κινούν τα νήματα, τα κυβερνητικά προγράμματα των κομμάτων, συνακόλουθα και το κυβερνητικό έργο τους. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν είναι έργο 'προσώπων' είναι έργο του καθεστώτος και συνολικά όλων των κυβερνήσεων του καθεστώτος….

Παρατήρηση δεύτερη. Εδώ ο κόσμος καίγεται, ο Ελληνικός Λαός στενάζει και υποφέρει, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε εθνικούς κινδύνους, η εισβολή των αλλοδαπών δημιουργεί εκρηκτικά κοινωνικά και εθνικά προβλήματα. Απειλείται ακόμη και η Ιστορική μας σύσταση με τα τόσα και τόσα κοινωνικά ζητήματα και η δικτατορία των ΜΜΕ λυσσωδώς προσπαθεί να πλήξει τον Καραμανλή, περιφέροντας διάφορους διατεταγμένους κλόουν της Πολιτικής, οι οποίοι εφήμερα γίνονται διάσημοι που αφού του 'ξεζουμίσουν' μετά τους ξεχνούν και δεν τους θυμάται κανένας ('ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας').
Αυτή είναι η 'πολιτική' τελετουργικού σκότους των ΜΜΕ: ο Τατούλης, το σενάριο διαδοχής του Καραμανλή και οι 'χρησμοί' διαφόρων διατεταγμένων ' προβοκατόρων' οι οποίοι και αυτοί θα είναι 'προσωρινοί' στην καθεστωτική σήψη.

Παρατήρηση Τρίτη. Η κομματική εκμετάλλευση του θανάτου ενός νεαρού από αστυνομικά πυρά συνιστά δεύτερο θάνατο. Τον ξανασκοτώνουν σφαίρες που εκτοξεύονται είτε από πολιτικά γραφεία, είτε από κυκλώματα ταυτισμένα με συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα, είτε από «μεγάλα» αντιπολιτευτικά έντυπα που δεν παύουν να είναι καθεστωτικά και οικονομικά κέντρα.
Ακόμα χειρότερο όταν βγαίνουν και υποστηρίζουν έναν άγνωστο σε αυτούς νεαρό, παπαγαλάκια του συστήματος, αμφιβόλων συμφερόντων και τοποθετημένα φανατικά υπέρ του συστήματος των μεγαλοεργολάβων που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αναρχοαυτόνομη ιδεολογία της πλατείας των Εξαρχείων! Είναι θλιβερό και προσβάλλει την μνήμη του αδικοχαμένου νεαρού, όταν ο θάνατος του γίνεται μικροκομματικό επιχείρημα στα χείλη ακριβοπληρωμένων δημοσιογράφων βολεμένων σε ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται τους νέους και φροντίζει να καλύπτει τα συμφέροντα και τα «οράματα» μόνο των νέων που είναι ενταγμένοι στο βρώμικο κύκλωμα κομματικών εξυπηρετήσεων.

Τελευταία παρατήρηση.
Κάθε νηφάλιος άνθρωπος, αν σκεφθεί, έστω και ελάχιστα, θα διαπιστώσει όχι μόνο τον ρόλο των ΜΜΕ, τον εφιάλτη της δικτατορίας του θεάματος, αλλά και τους άμεσους σχεδιασμούς των 'νονών' – δικτατόρων: Το γκρέμισμα του Καραμανλή και την αναδιάταξη του σάπιου πολιτικού σκηνικού. Μια αναδιάταξη πλήρως υποταγμένη στο εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, κυρίως της αμερικάνικης αυτοκρατορίας. Αυτό που επιχειρείται σήμερα, είναι να αφαιρεθεί από τα πολιτικά κόμματα κάθε ίχνος πολιτικής αυτονομίας, ακόμα και κάθε ίχνος καπιταλιστικής πολιτικής που δεν θα είναι εξάρτημα των 'νονών του πλανήτη', αλλά των Ευρωπαίων.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πολιτικό προτεκτοράτο των Αμερικανών μέσα στην Ευρώπη. Δεν πρέπει ΟΧΙ μόνο να κοιτάζει την Ρωσία και την Κίνα, αλλά ούτε, να αποτελεί οργανικό κύτταρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Μία ήττα αυτών των σχεδιασμών είναι γεγονός υψίστης ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητας.

Τα κόμματα τα οποία καταγγέλλουν αυτά τα σχέδια των 'νονών' και των Αμερικανών αποτελούν, αντικειμενικά, μέρος, 'γρανάζι' αυτών των σχεδιασμών και του δικτατορικού, τηλεοπτικού σκότους.

Τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν πάνω σε όλα αυτά, να προβάλλουν τις απόψεις τους και τα προγράμματα τους πάνω στα ύψιστα ζητήματα της εποχής μας, να δώσουν σαφείς απαντήσεις πάνω στα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα και ΟΧΙ να περιμένουν τους ΄νονούς΄ να ρίξουν τον Καραμανλή και να έρθουν στη κυβερνητική εξουσία, μέσω της ανακτορικής πτώσης του Καραμανλή. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η δικιά τους σειρά, αν δεν ανατραπεί αυτό το σκηνικό της δικτατορίας.

Η πτώση του Καραμανλή έχει νόημα, μόνο αν γίνει με τη δράση του λαού και των κομμάτων πάνω σε ξεκάθαρες πολιτικές εναλλακτικές προτάσεις και ΟΧΙ με του νόμους της αδράνειας και το χειρότερο με τις ανακτορικές δολοπλοκίες των 'οργανωμένων συμφερόντων'.


Δράμα, 27 Νοεμβρίου 2008.

.