Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Έλληνες: Ο πιο διεφθαρμένος λαός;




Τάκης Μίχας


Η πρόσφατη διαρροή των θεμάτων εξετάσεων του διεθνούς απολυτηρίου International Baccalaureate (ΙΒ), που ανοίγει τις πόρτες για την εισαγωγή στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα γεγονός στα χιλιάδες που συνθέτουν την καθημερινή εικόνα της διαφθοράς στη χώρα μας.

Αποτελεί ένα κομβικό σημείο διότι δείχνει ότι η νοοτροπία της διαφθοράς στην Ελλάδα αρχίζει να ξεπερνάει, πλέον, κάθε άλλη χώρα.


Η Ελλάδα συνιστά, απ’ ό,τι γνωρίζω, την πρώτη περίπτωση χώρας στον κόσμο -από τις χιλιάδες στις οποίες δίνονται οι εξετάσεις IB- όπου παρατηρείται μια ανάλογη προσπάθεια εξαπάτησης, στην οποία συμμετέχουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.


Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες -δομικοί, πολιτισμικοί, οικονομικοί- που επηρεάζουν και προσδιορίζουν το επίπεδο της διαφθοράς σε μια χώρα. Όμως, ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ο μηχανισμός ιδεολογικής νομιμοποίησης της διαφθοράς, δηλαδή η δυνατότητα να γίνεται η πρακτική αυτή ηθικά αποδεκτή τόσο από το δρων υποκείμενο όσο και από το κοινωνικό του περιβάλλον. Αυτό το ιδεολογικό κλίμα ανοχής και νομιμοποίησης της διαφθοράς είναι καθοριστικό στην διευρυμένη αναπαραγωγή της.

Αν πάρουμε π.χ. τους γονείς των παιδιών που είχαν εξαγοράσει τα θέματα, είμαι περίπου σίγουρος ότι κανείς τους δεν θα προβληματίστηκε από το γεγονός ότι η πράξη του ήταν ηθικά μεμπτή, στο βαθμό που παραβίαζε τον κανόνα της αξιοκρατίας και έδινε σε ορισμένα παιδιά ένα άδικο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους διαγωνιζόμενους.


Είμαι σίγουρος, επίσης, ότι περίπου το 90% της ελληνικής κοινωνίας θα συμφωνούσε με την πράξη τους και θα έκανε ακριβώς το ίδιο, αν του παρουσιαζόταν αυτή η δυνατότητα.

Αντίθετα, αν υπήρχε ένας γονιός που θα αρνείτο να δώσει στο παιδί του αυτό το άδικο πλεονέκτημα, είναι πιθανό ότι θα αντιμετώπιζε την γενική κατακραυγή στον κοινωνικό του περίγυρο.

Αν ένας γονιός αρνείτο να δώσει στο παιδί του αυτή την προνομιακή πρόσβαση σε καλά αποτελέσματα, εμμένοντας στην άποψη ότι το παιδί του θα πρέπει να τα καταφέρει με τις ίδιες του τις δυνάμεις, η άποψή του θα χαρακτηριζόταν ως επικίνδυνα αιρετική -όσο αιρετική και επικίνδυνη θεωρείται στη σημερινή Ελλάδα η άποψη ότι π.χ. τα γονίδια του κ. Ψωμιάδη δεν έχουν καμία σχέση με τα γονίδια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Φυσικά, η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε από την μια μέρα στην άλλη.

Η αποδοχή της διαφθοράς αποτελεί το παράγωγο μακρόχρονων ιδεολογικών διεργασιών που σταδιακά υπονόμευσαν την πίστη σε θεσμούς και οικουμενικές αξίες –όπως π.χ. η αξιοκρατία και η ατομική υπευθυνότητα. Σε αυτές τις εξελίξεις, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πολιτικές ιδεοληψίες και πρακτικές τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς.


Η Δεξιά υπονόμευσε τους θεσμούς, κυρίως μέσω της δημιουργίας και συντήρησης ενός πελατειακού κράτους. Το πελατειακό κράτος είναι ταυτόσημο με την κατάργηση της έννοιας της αξιοκρατίας: Εκείνος που ωφελείται δεν είναι εκείνος που έχει τα προσόντα αλλά αυτός ο οποίος έχει τις πολιτικές διασυνδέσεις. Από τη στιγμή που αυτός ο κανόνας γίνεται η θεμελιακή αρχή λειτουργίας της κοινωνίας, δεν υπάρχει πλέον κανένας ηθικός φραγμός στην εδραίωση της διαφθοράς ως κύριου μηχανισμού πλουτισμού και κοινωνικής ανόδου.


Όμως, εξίσου σημαντική είναι και η ευθύνη της Αριστεράς στην υπονόμευση θεσμών και αξιών. Οι θεσμοί, όπως π.χ. η αξιοκρατία, από την σκοπιά του πολιτικού αυτού χώρου, αντιμετωπίζονται ως ένα είδος «αστικής τυπολατρείας» -η χρησιμότητα των οποίων εξαρτάται από συγκυριακά γεγονότα. Αυτός είναι π.χ. ο λόγος για τον οποίο οι αριστεροί συνδικαλιστές, πολλές φορές, καλύπτουν γνωστές περιπτώσεις διαφθοράς στο δημόσιο.


Αν πχ. αποκαλυφθεί ότι ένας καθηγητής δημόσιου σχολείου, όχι μόνο δεν κάνει τη δουλειά του, αλλά ότι επιπλέον χρηματίζεται κάνοντας ιδιωτικά φροντιστήρια, μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι συνδικαλιστές της Αριστεράς θα σπεύσουν να τον συνδράμουν με το επιχείρημα ότι «δεν του φθάνει ο μισθός του».


Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα θα επιστρατευθεί στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που, παράλληλα με την δουλειά του στα ΜΜΕ, απασχολείται και στα γραφεία μιας επιχείρησης ή ενός δημόσιου οργανισμού -κάτι που θα ήταν αδιανόητο σε οποιαδήποτε δυτική χώρα λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων.

Η πρώτη αντίδραση ενός συνδικαλιστή της Αριστεράς όταν μάθει για τον χρηματισμό ενός συναδέλφου, δεν είναι να βοηθήσει να επιβληθούν κυρώσεις στον παραβάτη, αλλά να σπεύσει να τον καλύψει.


Σε ένα τέτοιο, λοιπόν, περιρρέον κλίμα είναι φυσικό να έχει, πλέον, αμβλυνθεί η ηθική συνείδηση του πολίτη. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη συνέπεια του «καπιταλισμού», όπως συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τα φερέφωνα της Αριστεράς.

Οι Σκανδιναβικές χώρες, ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη έχουν ένα πολύ ανεπτυγμένο καπιταλισμό –όμως, η διαφθορά είναι περίπου ανύπαρκτη.

Όταν, πρόσφατα, έκανα μια συνέντευξη με την Βασίλισσα της Δανίας, Μαργκρέτε την ρώτησα τους λόγους για τους οποίους η διαφθορά είναι σε τέτοια χαμηλά επίπεδα στη χώρα της. «Διότι καθένας φοβάται την γενική κατακραυγή που θα ξέσπαγε, αν αποκαλυπτόταν η πράξη του», μου απάντησε.

Η Μεγαλειοτάτη είχε απόλυτα δίκιο.

Όπως έχουν δείξει κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές έρευνες, το πιο σημαντικό ίσως όπλο που έχει μια κοινωνία στα χέρια της για να επιβάλλει την τήρηση του κοινωνικού συμβολαίου, είναι η ηθική καταδίκη και η περιθωριοποίηση των παραβατών.

Το σημαντικότερο, λοιπόν, όπλο δεν είναι οι φυσικές ποινές, όσο η ηθική κατακραυγή που συνοδεύει την πράξη του παραβάτη.

Αυτή η ηθική κατακραυγή δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα.

Το αντίθετο μάλιστα.

Με αποτέλεσμα, να ανθίζουν όλα αυτά τα εκπληκτικά δείγματα διαφθοράς, όπως η πρόσφατη διαρροή θεμάτων του IB.



Πρέπει να γνωρίζει πολλά...και κάτι περιμένει ο κ. Πάγκαλος!


Μπορεί οι δηλώσεις του κατά καιρούς να έχουν προκαλέσει εχθρούς και φίλους. Μπορεί να είναι πραγματικά αθυρόστομος δραπετεύοντας από τον παραδοσιακό πολιτικό λόγο. Μπορεί να να είναι πολλά.
Αλλά ο κ.
Θεόδωρος Πάγκαλος δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικής ευφυίας άτομο ,που έχει καταγράψει χιλιάδες πολιτικά χιλιόμετρα αποκτώντας τεράστιες εμπειρίες και ...διασυνδέσεις.

Όταν λοιπόν προ ημερών δήλωσε ότι:«και
ο ίδιος στις εκλογές για ...να τα βγάλει πέρα... ενισχύεται από φίλους του και πολλοί από αυτούς του δίνουν διάφορα ποσά για ...να τα μεταφέρει στα κομματικά ταμεία» , για να συνεχίσει ότι «Γιατί είναι μαύρο χρήμα ένα χρήμα που το παίρνεις από τη Ζίμενς; Είναι μεγάλη εταιρεία. Εάν σου λένε πάρε μια σακούλα με λεφτά και πήγαινέ τα στο κόμμα σου, γιατί αυτό είναι παράνομο;» , θύμιζε κάτι μεταξύ μεταμοντέρνου Νοστράδαμος και «πολιτικού μετεωρολόγου» που γνωρίζει εκ των προτέρων την ....έλευση της καταιγίδας.

Αυτό που δεν γνωρίζει πιθανώς ο κ.
Μπεγλίτης (παρ` όλες τις διασυνδέσεις του) και στο πολιτικό συμβούλιο του ΠαΣοΚ είχε ρωτήσει «γιατί δεν καταδικάζουμε τον Πάγκαλο για τις δηλώσεις του;», για να πάρει στεγνή την απάντηση από τον κ. Παπανδρέου ότι ...«δεν γίνεται».

Ο κ. Πάγκαλος γνωρίζει
πολύ καλά ΤΙ λέει και ΠΟΤΕ το λέει! Γνωρίζει λοιπόν ότι η υπόθεση της SIEMENS έχει πολύ ...ουρά ( πέραν του κ. Τσουκάτου). Γνωρίζει επίσης ότι τα «αηδόνια» έχουν αρχίσει να «κελαηδούν».
Είτε λοιπόν ο κ. Πάγκαλος φοβάται
την εμπλοκή του ονόματός του ( ή ....συγγενικού του προσώπου) μεταξύ κελαηδημάτων, είτε γνωρίζει για κάποια ένοχη ...λίστα , είτε ξέρει κάτι παραπάνω από τους νέους συντρόφους του , λόγω Κόκκαλη, και προσπαθεί από τώρα να ελαφρύνει την θέση του.

Το ΠαΣοΚ λοιπόν βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία. Επέλεξε την γραμμή της
μη ύπαρξης διπλών βιβλίων , υιοθετώντας την άποψη ότι «η ομολογία της αλήθειας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από την συντήρηση κατά συνθήκη ψεύδους»......

Έπαιξε , ρίσκαρε και καθώς δείχνουν οι εξελίξεις ...
έχασε. Γιατί από την μια εξόργισε την κοινή γνώμη πυροδοτώντας μηχανισμούς αντίδρασης καθώς οι πολίτες θεώρησαν ότι τους περνούν για ...ιθαγενείς,που αντί για καθρεφτάκια τους δείχνουν ...μπακαλοτέφτερα, και από την άλλη η ...καταιγίδα στοιχείων και ομολογιών που έρχεται θα τους στερήσει το όπλο της σημερινής αξιοπιστίας που επικαλούνται ( το ..παλαιό εκσυχρονιστικό ΠαΣοΚ τα έφταιγε, όποιος εμπλέκεται θα διαγράφεται κ.λ,π ), καθώς θα βρεθεί ψεύδορκη η σημερινή ηγεσία υπό τον κ. Παπανδρέου στο θέμα των διπλών βιβλίων, των οποίων αρνούνται την ύπαρξη.
Την επερχόμενη καταιγίδα λοιπόν την γνωρίζει ο κ. Πάγκαλος και ....ψάχνει καταφύγιο!



Τι έπαθε η ΕΛ.ΑΣ.;


Ι. Κ. Πρετεντέρης

Ούτε εβδομάδα δεν έκλεισε από την εξάρθρωση του «συνδικάτουτου εγκλήματος» και η ΕΛ.ΑΣ. έπιασε ένα τεράστιο κύκλωμα μαστροπείας. Από εκεί που τους έπαιρναν τα περιπολικά με τις πέτρες, η Αστυνομία αρχίζει να θυμίζει πραγματική Αστυνομία. Τι έπαθε ξαφνικά;

Υποθέτω ότι δεν συνέβη τίποτα το ξαφνικό. Απλώς στην Αστυνομία ασκήθηκε μια πίεση αποτελέσματος και αρχίζει να αποδίδει. Μόλις η κυβέρνηση κατάλαβε ότι είχε πολιτικό κόστος από την παράδοση του κέντρου της Αθήνας στους λαθρομετανάστες και του Κολωνακίου στους κουκουλοφόρους, μια χαρά μαζεύτηκαν τα πράγματα. Ηδη η εικόνα του κέντρου έχει βελτιωθεί, ενώ και η αστυνομική παρουσία είναι πιο ορατή.

Αυτή, όμως, είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Διότι υπάρχει και η άλλη... Με το «συνδικάτο του εγκλήματος» αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη διαπλοκή δολοφόνων, επιχειρηματιών «υπεράνω υποψίας», δικηγόρων, σωφρονιστικών υπαλλήλων και άλλων τμημάτων της κρατικής εξουσίας.

Στο «κύκλωμα της μαστροπείας» συμμετείχαν ευθέως τέσσερις αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και άλλοι τόσοι απόστρατοι του Σώματος.

Αποδείχθηκε, δηλαδή, ότι τα σύνορα μεταξύ εγκλήματος και κράτους δεν είναι αδιαπέραστα. Και ότι το έγκλημα ευδοκιμεί όταν καταφέρνει να ενσωματώσει στη δραστηριότητά του και διεφθαρμένα τμήματα των κρατικών μηχανισμών.

Αυτό φυσικά δεν ενοχοποιεί το σύνολο του κράτους, προς Θεού! Και ούτε τέτοια φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Ισα ίσα, εδώ μοιάζουν προσαρμοσμένα και στο γενικότερο εθνικό μας στυλ: Ο αρχινονός, ας πούμε, και η παρέα του περνούσαν την ώρα τους με κουβέντα, κουτσομπολιό και παραμύθι στο κινητό- όπως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας...

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι το μείγμα ανοχής και συνενοχής που επιτρέπει σε έναν διευθυντή φυλακής να αποκαλεί έναν βαρυποινίτη εγκληματία «κύριε Παναγιώτη» αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο της συντεταγμένης πολιτείας. Διότι αυτό το μείγμα είναι που επιτρέπει σε ένα σύνολο έκνομων συμπεριφορών από τη μικρή παραβατικότητα ως το οργανωμένο έγκλημα να ευδοκιμεί, να ανθίζει και να διαφεύγει.

Είπα «ανοχής και συνενοχής»... Η συνενοχή είναι πάντα ευκολότερο να αντιμετωπιστεί διότι μπορεί να αποκαλυφθεί. Επιασαν το κύκλωμα της μαστροπείας; Επιασαν και τους αστυνομικούς που συμμετείχαν.

Αντιθέτως η ανοχή, ο συμψηφισμός, η αφασία είναι πολύ πιο δύσκολος και πολύ πιο ύπουλος αντίπαλος. Και καθίσταται ακόμη δυσκολότερος όταν διάφοροι πολιτικάντηδες σπεύδουν να επενδύσουν στις επιτυχίες ή στις αποτυχίες της Αστυνομίας είτε για να βοηθήσουν την πάρτη τους είτε για να
πλήξουν τον αντίπαλό τους.


Φωτοβολταϊκά στις Στέγες

Ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2009 η υποβολή αίτησης σύνδεσης στα τοπικά γραφεία του Δικτύου της ΔΕΗ.
Οι αιτήσεις για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος θα κατατίθενται στα γραφεία της έδρας των τοπικών υπηρεσιών Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχές ΔΕΗ), κατά κανόνα στις πρωτεύουσες των νομών πλην Αττικής, Θεσσαλονίκης, και όχι στις μικρότερες κατά τόπους υπομονάδες τους (Πρακτορεία, Υποπρακτορεία).


Οι διευθύνσεις των Περιοχών αναγράφονται στον Πίνακα Περιοχών ΔΕΗ.

Το έντυπο αίτησης θα παρέχεται από τη ΔΕΗ. Στο έντυπο αναφέρονται τα έγγραφα και στοιχεία που συνυποβάλλονται με την αίτηση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία σύνδεσης, με περιγραφή των διαδοχικών βημάτων καθώς και τεχνικές διευκρινίσεις δίδονται στο Πληροφοριακό Δελτίο.

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Χένρι Κίσινγκερ -Der Spiegel

Ακαδημαϊκός, διπλωμάτης, κάτοχος του Νόμπελ ειρήνης και γερόλυκος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Χένρι Κίσινγκερ μιλάει για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την μοναδική ευκαιρία που έχει να διεξάγει μια ειρηνική αμερικανική εξωτερική πολιτική.


Ερώτηση: Η πίστη των ανθρώπων στην δημοκρατία μήπως είναι μια μορφή αφέλειας;

Κίσινγκερ: Η πίστη στην έννοια της δημοκρατίας, ως μια πανανθρώπινη έννοια, αποτελεί πολύ συχνά μέρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι λεγόμενοι και νεοσυντηρητικοί [neo-cons] της κυβέρνησης Μπους είναι το πιο πρόσφατο σχετικό παράδειγμα. Αναφορικά με τη δημοκρατία πάντως, ο Ομπάμα είναι πιο ρεαλιστής από ότι ήταν ο Μπους.


Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είναι εκπρόσωπος της realpolitik;
Κίσινγκερ
: Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι σε σχέση με αυτή την έννοια. Πολλοί μου έχουν προσάψει ότι πολιτικά χρησιμοποιούσα την realpolitik. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή την έννοια. Είναι ένας τρόπος να με σχολιάσουν λέγοντας «Αυτός είναι Γερμανός πρέπει να τον προσέχουμε. Δεν έχει αμερικανική ματιά στα πράγματα.»


Ερώτηση: Είναι ένας τρόπος να σας κατηγορήσουν ως κυνικό?
Κίσινγκερ:
Οι κυνικοί είναι απόλυτοι ως προς τις αξίες. Οι πολιτικοί βασίζουν τις αποφάσεις τους σε ηθικές πεποιθήσεις. Είναι εύκολο να διαχωρίζεις τον κόσμο σε ιδεαλιστές και σε αυτούς που στοχεύουν την εξουσία. Οι πρώτοι θεωρούνται άξιοι άνθρωποι ενώ οι δεύτεροι θεωρούνται υπαίτιοι για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον κόσμο. Πιστεύω όμως ότι οι προφήτες έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από τους πολιτικούς. Για μένα realpolitik είναι να πιστεύεις ότι υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική.


Ερώτηση: Και αν αυτές οι αξίες θεωρούνται απάνθρωπες και ιμπεριαλιστικές?
Κίσινγκερ:
Τότε πρέπει να υπάρξει αντίσταση. Στην περίπτωση του Ιράν για παράδειγμα πρέπει να αναρωτηθούμε αν χρειάζεται αλλαγή του καθεστώτος προκειμένου όλες οι παρατάξεις να σεβαστούν η μία την άλλη.


Ερώτηση: Και τι πιστεύετε?
Κίσινγκερ
: Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς. Θα σεβαστεί ο ιρανικός λαός την βούληση των θρησκευτικών ηγετών του? Θα μονιάσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες; Πολλά αναπάντητα ερωτήματα.


Ερώτηση: Φαίνεστε πολύ διστακτικός...
Κίσινγκερ:
Βλέπω δύο πιθανότητες. Ή θα έρθουμε σε σύγκρουση με το Ιράν ή θα συνεννοηθούμε. Σαν δημοκρατική χώρα ο μόνος τρόπος για να δικαιολογήσουμε στο λαό μας μια σύγκρουση είναι να δείξουμε ότι έχουμε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να την αποφύγουμε βασισμένη σε ιδέες που ο αμερικανικός λαός να δέχεται.


Ερώτηση: Οπότε είστε υπέρμαχος του ρεαλιστικού ιδεαλισμού.
Κίσινγκερ:
Δεν υπάρχει συνταγή ρεαλισμού χωρίς μια δόση ιδεαλισμού. Η θεωρία της «ισχύος» ως μια φιλολογική ιδέα υπάρχει μόνο για τους ακαδημαϊκούς.


Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο λόγος του Ομπάμα στο Κάϊρο είχε κάποιο αντίκτυπο; Ή απλά γέννησε ψευδαισθήσεις αναφορικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πολιτικής?
Κίσινγκερ:
Ο Ομπάμα είναι σαν παίχτης του σκάκι που παίζει ταυτόχρονα με διαφορετικούς παίκτες και προσπαθεί να τους ευχαριστήσει όλους. Δεν έχω κάποια αντίρρηση για τον τρόπο προσέγγισης. Αλλά θα πρέπει να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλα τα μέτωπα…


Ερώτηση: Η πολιτική του μέχρι στιγμής βασίζεται στους κανόνες της realpolitik;
Κίσινγκερ:
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Αν αυτό που θέλει να επικοινωνήσει στον Ισλαμικό κόσμο είναι ότι η Αμερική είναι ανοιχτή στο διάλογο σαν τρόπο προσέγγισης, τότε μπορεί πράγματι να πράττει πολύ σωστά. Αν όμως η εξωτερική του πολιτική βασιστεί στη λογική ότι κάθε κρίση μπορεί να λυθεί με έναν φιλοσοφικό λόγο, τότε θα έχει τα προβλήματα που είχε ο Πρόεδρος Γουίλσον με το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου.


Ερώτηση: Δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Πίεσε το Ισραήλ να σταματήσει τους επικοισμούς στη Δυτική Όχθη και να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.
Κίσινγκερ:
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο δύο κράτη και πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συμφωνία για τα σύνορα των δύο αυτών χωρών. Το πως θα γίνει αυτό απαιτεί πολλά παραπάνω από έναν λόγο.


Ερώτηση: Οι λέξεις «καλό» «κακό» έχουν θέση στην εξωτερική πολιτική?
Κίσινγκερ:
Ναι αλλά με διαβαθμίσεις. Σπάνια σε απόλυτους όρους. Πιστεύω ότι υπάρχουν είδη κακού που πρέπει να καταστρέφονται χωρίς απολογίες. Αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την ύπαρξη του κακού σαν δικαιολογία γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν το καλό και άρα έχουν το ακαταλόγιστο προκειμένου να επιβάλουν τις αξίες τους.


Ερώτηση: Μήπως ζούμε το τέλος των μεγάλων συγκρούσεων?
Κίσινγκερ:
Πιστεύω ότι ο Ομπάμα έχει μια μοναδική ευκαιρία να χαράξει μια ειρηνική αμερικανική εξωτερική πολιτική. Δεν βλέπω γιατί να συγκρουστούν οι μεγάλες χώρες όπως Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Αμερική ώστε να χρειαστεί κάποια να πάει σε πόλεμο. Οπότε υπάρχει περιθώριο για διπλωματία. Επίσης η οικονομική κρίση περιορίζει τις χώρες για τα ποσά που ξοδεύουν στους εξοπλισμούς.


Ερώτηση: Δεν σας φοβίζει η κατάσταση στο Ιράν?
Κίσινγκερ:
Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος για πολιτικούς. Μπορεί να συμβεί κάποια σύγκρουση σε περιφερειακό επίπεδο. Το Ιράν είναι μια μικρή και αδύναμη χώρα που έχει περιορισμένες δυνατότητες. Η σχέση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιο σημαντική ιστορικά από ότι τα θέματα του Ιράν.


Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:


http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,634400,00.html#ref=nlint

"Πρώην … γορίλας ο «πατερούλης» της Βουλγαρίας"

"Το σπίτι του στην Μπάνκια, το κοσμοπολίτικο προάστιο λίγο έξω από τη Σόφια, θυμίζει σκηνικό από τον «Νονό».Ένα πανύψηλο τείχος γύρω γύρω, μια θωρακισμένη είσοδος, καμιά 20αριά μαύρες λιμουζίνες παρκαρισμένες στη σειρά. Στον κήπο, αρκετοί μπράβοι, οπλισμένοι σαν αστακοί, φρουρούν το «αφεντικό», που κάθεται σε μια αιώρα. Πρόσωπο «πολεμικό», μαλλιά κοντά, τύπος αθλητικός. Το όνομα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία και ο αυριανός πρωθυπουργός επί σκηνής. Δήμαρχος της Σόφιας μέχρι σήμερα, ίδρυσε μόλις πριν από τρία χρόνια το κόμμα του - τους Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας. Από τότε δεν έχασε εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη του δεξιού κόμματος του Μπορίσοφ ήταν προδιαγεγραμμένη. Αλλωστε, είχε νικήσει, κάνοντας... περίπατο, και στις ευρωεκλογές.


Με τη διαφθορά να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, οι κυβερνώντες, μέχρι σήμερα, Σοσιαλιστές καταβαραθρώθηκαν και οι Βούλγαροι ανέθεσαν σε έναν νέο «Πατερούλη» τη σωτηρία τους. «Ως προσωπικότητα πιο σκληρός και από τους σκληρούς, ο Μπορίσοφ δεν ήθελε και πολύ να κατακτήσει το εκλογικό σώμα στη Βουλγαρία» έγραψε χαρακτηριστικά η «Μοντ». «Έπειτα από 20 χρόνια μιας ταραγμένης μετακομμουνιστικής περιόδου κυριαρχίας της μαφίας, της διαφθοράς και της φτώχειας, ο πληθυσμός επιζητεί έναν θεόσταλτο ηγέτη να βάλει τάξη, την οποία ελπίζει ότι θα φέρει αυτός ο χαρισματικός Μινώταυρος», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. «Είμαι άνθρωπος της τάξης, έχω έναν άμεσο τρόπο να επικοινωνώ με τον κόσμο, θα προωθήσω με θάρρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» διαβεβαιώνει ο Μπορίσοφ.



Ο «προστάτης»
Το 1991 ανέλαβε μάλιστα την ασφάλεια του Ζίφκωφ - του ανθρώπου που κυβέρνησε τη Βουλγαρία από το 1954 ως το 1989 και ανατράπηκε μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Το 1999 ο Μπορίσοφ δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναλάβει την προστασία του πρώην βασιλιά Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, που επέστρεψε από την εξορία για να γίνει πρωθυπουργός το 2001. Τότε οι Βούλγαροι του κόλλησαν το πρώτο του παρατσούκλι: «Ο Μπάτμαντου βασιλιά», γιατί φορούσε πάντα ένα μαύρο δερμάτινο σακάκι και ήταν συνεχώς δίπλα στον πρωθυπουργό. Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, ο Συμεών έκανε τον Μπορίσοφ... στρατηγό της αστυνομίας. Στο διάστημα αυτό, το οργανωμένο έγκλημα θέριεψε στη Σόφια. Οπως λέει ο γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Ροθ, ο οποίος έχει μελετήσει πολύ καλά την ανατολικοευρωπαϊκή μαφία και έχει γράψει το βιβλίο «Οι νέοι δαίμονες», το όνομα του Μπορίσοφ βρέθηκε πολλές φορές μπλεγμένο σε φακέλους που αφορούσαν μαφιόζικες δραστηριότητες, αλλά ουδέποτε ανακρίθηκε. Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. τον Μάιο του 2006, «το οργανωμένο έγκλημα είχε εκτελέσει στη Βουλγαρία πάνω από 150 συμβόλαια θανάτου, χωρίς να καταδικαστεί ουδείς». Πολλά από τα συμβόλαια αυτά «εκτελέστηκαν» στη διάρκεια της θητείας του Μπορίσοφ, αν και ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη... Οι συμπατριώτες του κυκλοφόρησαν και ανέκδοτα γα τη θυελλώδη ερωτική του ζωή. «Δεν υπάρχουν λεσβίες στη Βουλγαρία, αλλά μόνο γυναίκες που δεν έχουν συναντήσει ακόμη τον Μπορίσοφ»...Το αμερικάνικο περιοδικό «Κογκρέσιοναλ Κουόρτερλι» δημοσίευσε έκθεση της αμερικάνικης εγκληματολογικής υπηρεσίας το 2005, που χαρακτηρίζει τον Μπορίσοφ «επιχειρηματικό εταίρο και πρώην συνεργάτη μερικών εκ των μεγαλύτερων γκάγκστερ της Βουλγαρίας».



Η «έφοδος»
Το 2005, ο «υπερ-μπάτσος» σκέφτηκε να μεταπηδήσει στην πολιτική. Κατέκτησε με... έφοδο τη δημαρχία της Σόφιας και το 2007 επανεξελέγη πανηγυρικά. Το νέο παρατσούκλι που του κόλλησαν; «Ο Μεγάλος Αδελφός», καθώς παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα στην πρωτεύουσα.
Ο Μπορίσοφ διαψεύδει πάντως όλες τις κατηγορίες, τις οποίες αποδίδει στους... κομμουνιστές. «Οι κομμουνιστές λένε χονδροειδή ψέματα για μένα. Έχω λάβει επιστολές από όλον τον κόσμο - τη CΙΑ, το FΒΙ και δεκάδες αρχηγούς κρατών - για τη δράση μου ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός» λέει ο Μπορίσοφ μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ».


Αυτή είναι «η τραγωδία της βουλγαρικής κοινωνίας σήμερα», όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Γιούργκεν Ροθ. «Μια κοινωνία που στηρίζεται στην αδιάλειπτη διακυβέρνηση από ένα σύμπλεγμα πολιτικών, οικονομικών και εγκληματικών κύκλων». Σύμφωνα με τον Ροθ, το σύμπλεγμα αυτό, δυστυχώς, το ανέχονται αφελείς Ευρωπαίοι πολιτικοί..

Το ποντίκι

Ντροπή και αηδία. Δημόσια έργα με εταιρείες δολοφόνων.

Αίσχιστη κατάπτωση της Δημοκρατίας και της πολιτικής είναι οι τελευταίες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την εταιρεία δολοφόνων που εμπλέκεται – μεταξύ άλλων - και στην απαγωγή Παναγόπουλου. Ο οχετός του αίσχους έχει ανοίξει και εμπλέκει κουμπάρους, πολιτευτές, γραμματείς υπουργείων και πάει λέγοντας. Κουβέντα όμως για την ταμπακέρα.


Όταν ο επιχειρηματίας Θεοφάνης Παπαδάς που ήταν στη λίστα των “μελλοθάνατων” βγαίνει και καταγγέλει ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας Τρομπούκης αναλάμβανε δημόσια έργα και εμπλέκει το όνομα του Άκτωρα, φτάνουμε στο σημείο της έσχατης σήψης. Όταν μιλάει για δημόσιο έργο στην Ηλεία που όχι μόνο δεν πληρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά γινόταν και με τη χρήση κλεμμένων φορτηγών, έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που φροντίζει απλώς τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με κάθε τρόπο.



Όταν στα δημόσια έργα εμπλέκονται εταιρείες δολοφόνων, συμβόλαια θανάτου και άλλα τινά, για ποιόν “Βασικό Μέτοχο” να μιλήσουμε; Όταν κατά τα φαινόμενα στην επταετία Σημίτη πέρασαν τα μεγαλύτερα κονδύλια της ΕΕ που χρέωσαν ες αεί τη χώρα και διατέθηκαν με παρακρατικούς όρους, για ποιά δημοκρατία μιλάμε; Όταν μια Ελλάδα γονάτιζε για να τελέσει Ολυμπιακούς αγώνες, τα έργα των οποίων αναλάμβαναν κοινοί νταβατζήδες με την υπέροχη μέθοδο της υπεργολαβίας, ποιά ιδεώδη υπηρετούμε; Όταν πολιτικοί, πολιτευτές και λοιπά κομματόσκυλα συνωστίζονταν για να κάνουν κουμπαριές με δολοφόνους, ποιά είναι η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού;



Όταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει διασύνδεση τρομοκρατικών ενεργειών με συγκεκριμένα μέλη της σπείρας αλλά η ΕΥΠ εμποδίζεται να συνεχίσει την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση και άξαφνα βλέπουμε τους “επαγγελματίες υπερασπιστές της τρομοκρατίας” να βολτάρουν στα κανάλια υπερασπίζοντας κοινούς (υποτίθεται) ποινικούς, ποιό ακριβώς είναι το αντάρτικο;



Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποβιβάζει τον Αρχιερέα σε διάκο. Όταν ο πρωθυπουργός βλέπει σκιές στο Βατοπαίδι αλλά αγνοεί τις κακοτεχνίες στα Ολυμπιακά έργα που κόστισαν μια εκατοστή Βατοπαίδια (κύριε Τσιτουρίδη γιατί σιωπήσατε;). Όταν ο νεκρός ένστολος γίνεται προειδοποίηση για τους υπόλοιπους ζωντανούς – νεκρούς ενστόλους ώστε να μην πολυψάχνουν καταστάσεις, πως ακριβώς ορίζεται το “καθήκον”;



Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ο σεβάσμιος απατεώνας που διασπαθίζει τον κρατικό πλούτο δεν διαφέρει από τον δολοφόνο που σκοτώνει για λίγα Ευρώ ή τον πολιτικό που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Αντίθετα όλοι αυτοί δουλεύουνε σε αγαστή συνεργασία. Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τα μέσα που ελέγχονται από διαπλεκόμενους που χρησιμοποιούν τη μπιστόλα του ποινικού – τρομοκράτη ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, όταν δεν του βγαίνει η εξίσωση.



Τουλάχιστον απανταχού λαμόγια μάθετε την Ταρίφα: Μη ζητάτε πάνω από 40,000 τη διευκόλυνση, γιατί τόσο κοστίζει η ζωή του απλού πολίτη σήμερα. Από κει και πάνω τους έρχεται πιό φτηνά να σε σκοτώσουν.



Γι’ αυτό και η ατέλειωτη “κρίση αξιών” όπως ξύλινα τη λέμε. Δείτε τα πρότυπα. Πόσο καιρό έχετε να δείτε Οικογένεια να ποζάρει ως πρότυπο ευτυχίας; Πόσο καιρό έχετε να δείτε ένα παιδί να χαμογελάει στις στήλες των rich & Famous;



Αυτιστικά παχύδερμα, άσαρκες εκδιδόμενες, ανεγκέφαλοι αστοί. Πουθενά η μάνα (είναι στρουμπουλή βλέπετε), ο πετυχημένος πατέρας, ο άνθρωπος που προσέφερε κατ΄ελάχιστον στο σύνολο. Κοινωνικός αυτισμός, ιδιώτευση. Ο λαουτζίκος υποχρεώνεται να προσκυνά αυτούς που βιάζουν την καθημερινότητα του, τη ζωή των παιδιών του, την ίδια του την ύπαρξη. Και όμως τους προσκυνά. Διαβάζει τις φυλλάδες τους, βλέπει τα κανάλια τους, ψηφίζει τους εκλεκτούς τους. Το σύνδρομο της Σουηδίας σε Ελληνική έκδοση.



Ντροπή σου υπήκοε. Ντροπή σου γιατί δεν σκέφτηκες. Ντροπή σου γιατί δεν αγωνίστηκες. Ντροπή σου γιατί μόνος σου πέρασες τις χειροπέδες της σκλαβιάς σου. Από το super market που σε ταΐζουν συσκευασμένα δηλητήρια εως το χαμόγελο του παιδιού σου που το ξεπουλάς για τον δικό σου τρόμο. Ντροπή σου γιατί εσύ πρέπει να πάρεις το στυλιάρι και να τσακίζεις όποιο κάθαρμα σου κλέβει το χθες και το αύριο.



Τι είσαι συ; “Πετυχημένος Επιχειρηματίας”. Τι προσέφερες στην κοινωνία; “Ήμουνα μάγκας και υπερτιμολόγησα δημόσια έργα”. Στο κεφάλι!



Τι είσαι συ; “Πετυχημένος Δημοσιογράφος”. Τι προσέφερες; “Δουλεύω στην εφημερίδα του πετυχημένου επιχειρηματία και επιπλέον είμαι κολλητός του άλλου μεγαλοστελέχους που λάδωνε πολιτικούς. Έχω δηλαδή κονέ”. Στο κεφάλι!



Στο κεφάλι το φιλί λοιπόν σε αυτούς τους πετυχημένους. Για να τους δείξεις έμπρακτα την αγάπη και το θαυμασμό σου.



Αύριο με περισσότερη ψυχραιμία θα δούμε τις εξελίξεις γιατί η οργή πάντα οδηγεί σε υπαρξιακά μονοπάτια.


olympiada

Μαζική η παρουσία πρώην μελών της Στάζι στη γερμανική κυβέρνηση

Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, εκτιμάται ότι περίπου 17.000 πρώην μέλη της διαβόητης Στάζι, μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, κατέχουν θέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή της Σαξονίας-Άνχαλτ, η οποία κάποτε είχε το μεγαλύτερο αριθμό πρακτόρων στη Γερμανία (4.400): 1.722 πρώην πράκτορες εργάζονται σήμερα για την αστυνομία και 1.976 για το υπουργείο Πολιτισμού.

Επιπροσθέτως, ο Κλάους Σρέντερ, ειδικός σε θέματα Στάζι του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, είπε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες «ανεπίσημοι πράκτορες» (πληροφοριοδότες) της Στάζι, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

«Κανείς δεν υποπτευόταν την πραγματική έκταση του φαινομένου» είπε σχετικά ο Σρέντερ.
Οι έλεγχοι στους υποψηφίους αξιωματούχους, αντιθέτως με το τι προέβλεπαν οι σχετικοί με τη Στάζι κανονισμοί που θεσπίστηκαν το 1991, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν εντελώς επιφανειακοί, κάτι που επέτρεψε σε πολλούς πράκτορες να «ξεγλιστρήσουν».

«Είναι θέμα πολιτικής υγιεινής» είπε ο Γκέρχαρντ Ρούντεν, υπεύθυνος για θέματα εθνικής ασφαλείας για τη Σαξονία- Άνχαλτ.
Η Στάζι ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την προφυλάκιση χιλιάδων πολιτών οι οποίοι ήταν αρνητικά προσκείμενοι προς το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας πριν την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.
Το θέμα της παρουσίας πρώην πρακτόρων της σε κυβερνητικές υπηρεσίες εμφανίστηκε στην επικαιρότητα μετά από αναφορές ότι δύο από τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της κατοικίας της καγκελαρίου Μέρκελ, έξω από το Βερολίνο, ήταν πρώην πράκτορες της Στάζι.

Η κυβέρνηση αρχικά διέψευσε τις συγκεκριμένες αναφορές, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε δημόσια πως, στη μία εκ των δύο περιπτώσεων, ο αστυνομικός είχε όντως ιστορικό συνεργασίας με την υπηρεσία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Ντόρα. Μπακογιάννη:Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο!

Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς.


Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας όμως πλήρη συναίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς.

Η κ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, επεσήμανε πως στο Κυπριακό, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι συνομιλίες προχωρούν.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επανέλαβε πως «η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια και η αφοσίωσή του στην επίτευξη μιας αυθεντικά κυπριακής λύσης έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» και πρόσθεσε πως «η λύση αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, και χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο».

«Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά και βρίσκεται σε καθημερινό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της. Στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας όμως πλήρη συναίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Απαντώντας σε όσους «επιμένουν να αναφέρονται σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων», είπε ότι «είναι λάθος» ξεκαθαρίζοντας πως «η λύση θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη».

«Θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως στην Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση» πρόσθεσε.

Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε πως εντός του 2009 η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το λεγόμενο πρωτόκολλο της Αγκυρας, επισημαίνοντας πως «αυτό πράγματι είναι ένα ορόσημο το οποίο η Τουρκία πρέπει να δει με ρεαλισμό».

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» είπε και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία. Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη».

«Αυτή είναι η πολιτική μας. Η Τουρκία πρέπει να μας βοηθήσει να τη βοηθήσουμε. Πεδία συνεργασίας υπάρχουν πολλά» είπε και ανέφερε ενδεικτικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

«Ευαισθητοποιήσαμε με επιτυχία τους εταίρους μας. Δημιουργήσαμε τη βάση για κοινή αντιμετώπιση και αλληλοβοήθεια. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να διαλέξει. Συνεργασία ή τριβή. Η ελληνική θέση είναι σαφής: Συνεργασία» είπε και εκτίμησε ότι «δυστυχώς, κάποιοι στην Τουρκία επιλέγουν μόνοι τους να μπουν στη γωνία. Δεν είναι αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος είναι ο διάλογος και η συνεργασία».

Αναφερόμενη στη πρώτη συνάντηση που είχε στην Κέρκυρα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι είναι ο άνθρωπος που «σχεδίασε την εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ και συνέλαβε το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της».

«Είναι ένα δόγμα με το οποίο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει. Είναι όμως ένα δόγμα το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται έναντι της Ελλάδας» είπε και αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Εχω την πρόθεση να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου και να επισκεφθώ την Τουρκία στο προσεχές μέλλον» είπε και εξέφρασε την πίστη της στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για άλμα αισιοδοξίας ούτε για τυφλή επένδυση στην έννοια της ελληνοτουρκικής φιλίας. Είναι μια ορθολογική, σταθμισμένη επιλογή που βασίζεται στο δεδομένο ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Να μη σταματούν ποτέ να συζητούν. Οι τριβές ζημιώνουν πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους».

«Δεν θα γίνουμε ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό οφείλουμε όμως να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν κι αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία για να φτιάξουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος» είπε.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και στις δύο χώρες αυτοί που επενδύουν στην τριβή και την ένταση, λέγοντας πως «πιο εύκολος λαϊκισμός από το να επιτεθείς στο γείτονα δεν υπάρχει» και ότι «αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο γιατί δηλητηριάζει την κοινή γνώμη».


iKypros

Δάνειο 100 εκατ. € στη Σερβία από ελληνικές τράπεζες

Η Σερβία θα δανειστεί 100 εκατ. ευρώ από τρεις ελληνικές τράπεζες, με την κυβέρνηση να αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας.
«Συμφωνήσαμε με τρεις ελληνικές τράπεζες (με παρουσία στη Σερβία) να δανειστούμε συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ», ανέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αξιωματούχος χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις τράπεζες.

«Δεδομένων των συνθηκών, οι όροι είναι αξιοπρεπείς... Η αποπληρωμή θα διαρκέσει πέντε χρόνια, περιλαμβανομένης και μιας 12μηνης περιόδου χάριτος.

Το κόστος συμφωνήθηκε σε euribor συν 475 μονάδες βάσης».


Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Το μεγαλύτερο οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα, γυναικών στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Τέσσερις αστυνομικοί είναι μεταξύ των συλληφθέντων, για ένα από τα μεγαλύτερα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα, γυναικών από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας ακόμα απότακτος αστυνομικός, ενώ εξετάζεται τυχόν συμμετοχή ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, εν αποστρατία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χωρίς όμως να έχει προκύψει, ως στιγμής, εμπλοκή του.

Οι συληφθέντες αστυνομικοί είναι υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στην Καλλιθέα, αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και δυο αδέλφια, που υπηρετούν στη Νίκαια. Σημειώνεται ότι, ο υπαρχιφύλακας της Καλλιθέας και ένα από τα αδέλφια στη Νίκαια έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο δεύτερος μάλιστα, είχε

προφυλακιστεί, αλλά αθωώθηκε και επανήλθε στο Σώμα.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Ομάδας Δέλτα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ έγιναν έρευνες σε οκτώ νυχτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δυο σκάφη αναψυχής και δέκα σπίτια.

Συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, ενώ κατηγορούνται 42 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, η οργάνωση είχε συσταθεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και είχε διεθνείς διασυνδέσεις και δομή οργανωμένης εταιρίας με πέντε διαφορετικούς τομείς. Σκοπός ήταν να «στρατολογούν» αλλοδαπές, τις οποίες τοποθετούσαν σε κέντρα διασκέδασης στριπτίζ και παράνομους οίκους ανοχής ή τις προωθούσαν μέσω γραφείων σε ερωτικά ραντεβού. Τα παράνομα έσοδα επένδυαν σε νόμιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται επιχειρηματίας της νύχτας και δύο υπαρχηγοί είναι άτομα, που κινούνται στον ίδιο χώρο. Οι τομείς της οργάνωσης είχαν ως εξής: Στον πρώτο, περιλαμβάνονταν οκτώ κέντρα στριπτίζ στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία, ενώ ετοιμάζονταν άλλα δυο παρόμοια κέντρα στο Περιστέρι και στη Ρόδο.

Τα νυχτερινά κέντρα φαίνονταν να ανήκουν σε διάφορες εταιρίες, χωρίς να εμφανίζεται πουθενά ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ τη διαχείρισή τους είχε αναθέσει στους δυο υπαρχηγούς της οργάνωσης.

Στο δεύτερο τομέα, περιλαμβάνονταν δώδεκα παράνομοι οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ως ιδιοκτήτες των οποίων φαίνονταν διάφοροι «αχυράνθρωποι».

Ο τρίτος τομέας είχε ως αντικείμενο τον εντοπισμό γυναικών, μέσω συνεργασίας με ρωσικές, τσεχικές, πολωνικές και ρουμανικές εγκληματικές οργανώσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας, τις οποίες έφερναν στην Ελλάδα συνήθως μέσω Γερμανίας ή Τσεχίας για να μην εντοπίζονται στον έλεγχο εισόδου, τις νομιμοποιούσαν με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια, αιτήσεις πολιτικού ασύλου και εικονικούς γάμους και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται ή να παρέχουν άλλες ερωτικές υπηρεσίες.

Ο τέταρτος τομέας αφορούσε αποκλειστικά τη δουλειά των αστυνομικών, οι οποίοι προστάτευαν το κύκλωμα από ελέγχους επί πληρωμή, ειδοποιώντας νωρίτερα, για να λαμβάνονται μέτρα.

Τέλος, ο πέμπτος τομέας αφορούσε το ξέπλυμα χρήματος, που συγκέντρωναν οι «ταμίες» της οργάνωσης και παρέδιδαν κάθε μέρα, ή κάθε βδομάδα, στον αρχηγό και στους δυο υπαρχηγούς του.

Τα κέρδη «ξεπλένονταν» μέσω εταιριών εμπορίας αυτοκινήτων, αγοράς πολυτελών σκαφών, μιας καφετέριας καθώς και νυχτερινών κέντρων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν δυο πολυτελή γιοτ, μήκους είκοσι μέτρων το καθένα, 61.760 ευρώ, 800 δολάρια ΗΠΑ, 47 κινητά τηλέφωνα, τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δυο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν εισαγγελέα.
πηγή

Η "παρεοκρατία", μια νέα μορφή πολιτεύματος


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα κλασικά πολιτεύματα, που επικράτησαν επί αιώνες και κυριαρχούν στον κόσμο: δημοκρατία, δικτατορία, μοναρχία, συνηθισμένα πράγματα. Σήμερα, σε όλον τον κόσμο, και στην Ελλάδα, ένα νέο πολίτευμα φαίνεται να εμφανίζεται και να κυριαρχεί: η παρεοκρατία.

Στην παρεοκρατία κυρίαρχος δεν είναι ο δήμος, ούτε ο μονάρχης ή ο εκάστοτε δικτάτορας, αλλά η «παρέα». Δηλαδή, η παρεοκρατία είναι ένα πολίτευμα που αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως την κυριαρχία μιας ομάδας φίλων, μιας «παρέας», στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Τα μέλη της παρέας μοιράζονται μεταξύ τους τις θέσεις εξουσίας και, όταν χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή, αναδιανέμουν πάλι μεταξύ τους τους ρόλους. Έτσι υποτίθεται ότι εξασφαλίζεται η συνέχεια στην εξουσία, ενώ αυτό που τελικά επιτυγχάνεται είναι η συνέχεια στην αδιαφάνεια, αφού η παρέα δε μπορεί να διαρραγεί, οι φίλοι δε μπορούν να μαλώσουν για μερικά μικρά σκανδαλάκια.

Η παρέα είναι λοιπόν «μια ωραία ατμόσφαιρα». Μερικές φορές, ρίχνουν κάποια ψιχουλάκια εξουσίας και χρημάτων και σε άλλους φίλους, εκτός παρέας, έτσι, για να κινείται η οικονομία. Αλλά κατά βάση μαζί κυβερνούν, μαζί οργανώνουν τα πάντα, μαζί περνούν και τον ελεύθερο χρόνο τους, από δεξίωση σε γκαλά, από κότερο σε εξοχικό επιχειρηματία φίλου, από παρουσίαση βιβλίου φίλου σε έκθεση ζωγραφικής.

Μόνο που, κάποια στιγμή, η «ωραία ατμόσφαιρα» μπορεί να χαλάσει… Κάποια στιγμή, κάτι μπορεί να στραβώσει στην πολιτεία όπου κυριαρχεί η παρεοκρατία με ησυχία, τάξη και ασφάλεια, κάποιο λάθος μπορεί να γίνει. Γιατί, βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της παρεοκρατίας είναι η παντελής αδιαφορία των πολιτών για την πολιτική, για τους πολιτικούς, για τα κοινά. Οπότε, εάν, για οποιοδήποτε λόγο, για ένα ροζ σκάνδαλο επί παραδείγματι, το ενδιαφέρον των πολιτών ανακινηθεί, τότε αρχίζουν τα δύσκολα για την παρεοκρατία. Γιατί τότε αρχίζουν οι ερωτήσεις: Ποιοι είναι αυτοί οι απίθανοι τύποι που διαχειρίζονται τα λεφτά μας; Πώς γίνεται να έχουν τόσες εξουσίες χωρίς έλεγχο; Μήπως εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να εξασφαλίσουν ίδια οφέλη;

Μαζί με τις ερωτήσεις αρχίζουν και τα προβλήματα για την κυρίαρχη παρέα. Και το μεγάλη ερώτημα παραμένει: έχει διάρκεια αυτό το νέο πολίτευμα; Μπορεί να επικρατήσει παρά τις αντιδράσεις;

Μένει να το δούμε. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας είναι ότι εναλλακτικές υπάρχουν. Υπάρχει το αντίθετο της παρεοκρατίας, που είναι η αξιοκρατία. Χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι στις θέσεις εξουσίας και γύρω από αυτές βρίσκονται άνθρωποι που έχουν τα προσόντα, τις ικανότητες για να βρίσκονται εκεί. Και είναι στο χέρι των πολιτών να παλέψουν για να επικρατήσει αυτή η αρχή της αξιοκρατίας. Είναι στο χέρι των πολιτών να απομονωθούν όσοι δεν πρέπει να βρίσκονται ψηλά. Είναι στο χέρι των πολιτών να μη μας έρχεται στο νου τόσο συχνά το παλιό τραγούδι του Γιώργου Κινούση «τα φιλαράκια τα καλά»…

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Για να εξασφαλίσει το δικαίωμα δημοσιοποίησης των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, την ώρα που διαφημίζουν ότι τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με γάλα ελληνικής προέλευσης.

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προκειμένου να εξασφαλίσει το δικαίωμα δημοσιοποίησης των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, την ώρα που διαφημίζουν ότι όλα τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με γάλα ελληνικής προέλευσης. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρέστησαν, επίσης, οι αντιπρόεδροι του ΣΕΚ κ. κ. Μιχάλης Τζιότζιος και Αλέκος Ζαγορίτης, ο ταμίας κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, ο ειδικός γραμματέας κ. Χρήστος Μπαρλιάς και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ, ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) ενημέρωσε το Σύνδεσμο - κατόπιν αιτήματός του - μόνο για τις συγκεντρωτικές εισαγωγές γάλακτος το 2008, όχι όμως ανά εταιρεία, επικαλούμενος σχετική εντολή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην Αρχή προσέφυγε ήδη εταιρεία - μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ). Προκειμένου λοιπόν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία με δικαστική απόφαση, το ΔΣ του ΣΕΚ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, το 90% των εισαγωγών γίνονται από πέντε εταιρείες.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, γνωστή εταιρεία εισήγαγε 18 χιλ. τον. γάλακτος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι συμπυκνωμένο. Η ίδια εταιρεία, πρόσθεσαν, είναι ζήτημα αν επεξεργάζεται 10 χιλ. τον. ελληνικού γάλακτος, συνεπώς «θα πρέπει να ενημερώσει τις αρχές και τους καταναλωτές πως αναγράφει στις συσκευασίες των προϊόντων της ότι χρησιμοποιεί ελληνικό φρέσκο γάλα όταν λογικά περισσότερες από τις μισές συσκευασίες της παράγονται από εισαγόμενο γάλα».
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ απέδωσαν στις αθρόες εισαγωγές την πίεση που εξακολουθούν να ασκούν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες στους αγελαδοτρόφους δίνοντας τους ακόμη και 25 λεπτά το λίτρο. Ταυτόχρονα, προέβαλαν την ουσιαστική συνεισφορά των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών (όπως είναι η ΕΒΟΛ, η ΤΡΙΚΚΗ, το ΠΡΩΤΟ), οι οποίες, τόνισαν, δίνουν στους καταναλωτές εγγυημένα ποιοτικό φρέσκο γάλα παραγόμενο από τοπικούς παραγωγούς, που απολαμβάνουν τιμή 42-45 λεπτών το λίτρο, σχεδόν δηλαδή διπλάσια απ' αυτήν που δίνουν κάποιες ιδιωτικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ, στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 1 εκατ. 250 χιλ. τον. αγελαδινού γάλακτος με την εγχώρια παραγωγή να ανέρχεται το 2008 στις 716 χιλ. τον.
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ κάλεσαν για ακόμη μια φορά την Πολιτεία να ξεχωρίσει τι είναι φρέσκο γάλα και να αναγράφεται σε κάθε συσκευασία. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το γάλα υψηλής παστερίωσης που παστεριώνεται στους 130 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χάνει τα πολυτιμότερα στοιχεία του.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες μειώσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν μερικές εταιρείες, τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ επεσήμαναν ότι μικρό μόνο μέρος του γάλακτος πωλείται προς ένα ευρώ κι εξήγησαν ότι το περισσότερο εξακολουθεί να πωλείται στα επίπεδα του 1,6 ευρώ/κιλό. Σημείωσαν, πάντως, ότι οι εταιρείες έδειξαν ότι μπορούν να πωλούν πιο φθηνά, με πιο λογικό περιθώριο κέδρους. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και τις ευθύνες των σούπερ μάρκετ που πιέζουν την βιομηχανία, (για «δικτατορία των πέντε μεγάλων σούπερ μάρκετ» μίλησε ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος).
Επιπρόσθετα, τα μέλη του ΔΣ ανέδειξαν και τις επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας - εκεί δηλαδή που δραστηριοποιούνται με επιτυχία συνεταιριστικές επιχειρήσεις - και κάλεσαν τις εν λόγω εταιρείες να εξηγήσουν πως αντέχουν να κάνουν προσφορές κάτω του κόστους, (συγκεκριμένη εταιρεία σε δύο νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας δίνει τον καιρό αυτό ένα λίτρο γάλακτος συν ένα δώρο).
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ αξιολόγησαν ως θετική την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εκδώσει Αγορανομική Διάταξη, σύμφωνα με την οποία από την 1η Αυγούστου 2009 στη συσκευασία του γάλακτος θα αναγράφεται η προέλευσή του κι άλλα στοιχεία και κάλεσαν την κυβέρνηση να την επεκτείνει στο τυρί και το γιαούρτι.
Παράλληλα, κάλεσαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εφαρμόσει το ισοζύγιο στο κρέας (έχει δοθεί προφορική παράταση έως την 1η Αυγούστου 2009 αν και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έπρεπε να εφαρμοστεί από τις 3 Απριλίου), επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων το μέγεθος της αγοράς κρέατος προσεγγίζει τα 10 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
«Εάν είχε εφαρμοστεί το ισοζύγιο δεν θα υπήρχε πρόβλημα διάθεσης του ελληνικού κρέατος το φετινό καλοκαίρι όταν πωλούνται αρνιά προς 5 ευρώ το κιλό», τόνισαν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ ανοίγοντας και πάλι τον φάκελο «ελληνοποιήσεις». Ξεκαθάρισαν ότι οι κρεοπώλες δεν είναι αντίπαλοι των κτηνοτρόφων ("είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις") και υπενθύμισαν την πρόταση που ο ΣΕΚ έχει υποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συνδεθούν on line τα σφαγεία με τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις.

Στη συνέντευξη τύπου αναδείχθηκαν επίσης και τα εξής ζητήματα:
-Ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων: Αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση είπε στους κτηνοτρόφους που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ότι θα πάρουν τα μισά λεφτά απ' όσα είχε δηλώσει αρχικά. Κάθε κτηνοτρόφος χάνει περίπου 6 χιλ. ευρώ. Ο ΣΕΚ θα κινηθεί δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
-ΚΥΑ για «μικρά» σχέδια βελτίωσης (έως 50 χιλιάδες ευρώ): Ο σημερινός υπουργός άλλαξε την ΚΥΑ με αποτέλεσμα να μην είναι συμφέρον το μέτρο για τους μικρούς κτηνοτρόφους, στους οποίους άλλωστε κυρίως απευθυνόταν, ώστε να αποκτήσουν αμελκτήρια. Ο ΣΕΚ θεωρεί ότι «το υπουργείο υπέκυψε στις πιέσεις των μεγάλων μελετητικών γραφείων».
- Ρύθμιση χρεών: Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα ρυθμίζονται με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη μόνο για τους κτηνοτρόφους τεσσάρων νομών (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γρεβενά, Πιερία) και τεσσάρων δήμων στην επαρχία Φαρσάλων του νομού Λάρισας. Ο ΣΕΚ αξιώνει η εν λόγω απόφαση να επεκταθεί σ' ολόκληρη την Ελλάδα.
-Προστασία Φέτας: Ενώ η κατανάλωση φέτας μόνο στην Ελλάδα κυμαίνεται στις 150 χιλ. τον. ετησίως, η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται στις 90 χιλ. τον. και οι υπόλοιπες 60 χιλ. τον. καλύπτονται από εισαγόμενο λευκό τυρί που πωλείται ως «φέτα» κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης. Ο ΣΕΚ ζητά να προστατευθεί η φέτα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και προτείνει να δημιουργηθεί μια «ομάδα κρούσης» που θα επισκέπτεται χώρες του εξωτερικού, θα εντοπίζει ποιες ξένες εταιρείες πωλούν παράνομα «φέτα» και στη συνέχεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κινείται δικαστικά. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι ανάλογη δουλειά κάνει με επιτυχία στο χαλούμι ο Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του οποίου προέρχεται πλέον από τις κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις».

Οι διεκδικήσεις του ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί ότι «η κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο. Οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Η κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας εκτός από τις τραγικές συνέπειες για τις 150 χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας στην καταστροφή. Από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 3 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση (τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρείες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων). Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία.
Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Συνεπώς, επισημάνθηκε, η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επιβιώσει. Όμως η πολιτεία από τα μέτρα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων εξαίρεσε τους κτηνοτρόφους παρότι αρχικά τους είχε εντάξει.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας διεκδικεί:
-Να καλυφθούν από το ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, βοοτροφία) να παγώσουν για τρία χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500 χιλιάδες ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα 10 ετών με ευνοϊκούς όρους.
-Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ/ προβατίνα και αίγα και 250 ευρώ/αγελάδα και χοιρομητέρα.
Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με άμεση εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος.
-Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής - μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους.
-Να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι Συνεταιρισμοί για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης.
-Να δημιουργηθεί ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.
-Να καταργηθεί ο ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
-Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων πώλησης.
-Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ από 7% στο 15% για την φυτική και ζωική παραγωγή».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

«Όχι έργο, Όχι προτάσεις αλλά ανελέητη σκανδαλολογία και πολιτικός αριβισμός».

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές σας είχα αποκαλύψει τα επόμενα αντιπολιτευτικά βήματα που είχε αποφασίσει ο κ. Παπανδρέου (εδώ).
Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν το σύνθημα «
Όχι έργο, Όχι προτάσεις αλλά ανελέητη σκανδαλολογία και πολιτικός αριβισμός».

Το σκεπτικό που οδήγησε σ` αυτή την απόφαση τον
κ. Παπανδρέου και την πέριξ αυτού ηγετική ομάδα ήταν και πάλι πολιτικά λανθασμένο.

Δεν αντελήφθησαν και δεν αποκρυπτογράφησαν το SMS των ευρωεκλογών.Αυτά
τα αυτονόητα που οποιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής πολιτικών επιστημών γνωρίζει, στην Ιπποκράτους τα θεωρούν θεωρίες ...υψηλής κβαντοπολιτικής που αδυνατούν να καταλάβουν.

Θεώρησαν ότι η
ανέξοδη σκανδαλολογία των τελευταίων χρόνων ήταν αυτή που οδήγησε το ΠαΣοΚ σε «νίκη» στις ευρωεκλογές.
Τώρα πως θεωρούν ...«νίκη» ένα αποτέλεσμα που ανέδειξε ότι ένα κόμμα αντιπολίτευσης, άρα και
χωρίς κυβερνητικό κόστος, «κατάφερε» να δεχτεί ηχηρό εκλογικό χαστούκι από 850.000 ψηφοφόρους του ( τόσοι ήταν λιγότεροι οι ψήφοι του από τις εκλογές του 2007), αυτό ανάγετε μόνο στην σφαίρα του παραλόγου.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανέξοδη σκανδαλολογία έχει πάψει να είναι ΚΑΙ αφορολόγητη, αφού ο πολίτης πλέον την φορολογεί....
στην κάλπη.

Επενδύοντας λοιπόν στην αρρωστημένη αντίληψή τους περί σκανδαλολογίας, την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής και Γραμματέας του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης και oι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Τσιρώνης, Χρήστος Αηδόνης και Μιχάλης Καρχιμάκης, συνοδευόμενοι από το Συντονιστή του Γραφείου Νομικής Κάλυψης του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Νταϊλιάνα, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών μηνυτήρια αναφορά,κατά του Διοικητή της Α.Τ.Ε., κ. Δ. Μηλιάκου.

Το πολιτικά
γελοίο της υπόθεσης εδράζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι ότι ακριβώς την ΙΔΙΑ μηνυτήρια αναφορά είχαν καταθέσει και στις 2 Ιουλίου του 2007 και κατόπιν ενδελεχούς εισαγγελικής έρευνας, δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση και η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία τέθηκε κατά νόμο στο αρχείο.

Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο Διοικητής της τράπεζας έχει δώσει τις απαντήσεις του στη
Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ρητά, πειστικά και τεκμηριωμένα και είχε παράσχει όλα τα στοιχεία για όλες τις επενδύσεις της, οι οποίες έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και των υπηρεσιών της.

Με την
επαναφορά της υπόθεσης στο ΠαΣοΚ επιδιώκουν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας από την SIEMENS και μέσω των γνωστών «δημοσιογραφικών» διαδρομών να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ατζέντα.
Το έργο είναι
επαναλαμβανόμενο και συνάμα θλιβερό για την διαφάνεια στον πολιτικό στίβο και την Δημοκρατία.

Ο
δεύτερος πυλώνας πάνω στον οποίο εδράζεται το πολιτικά γελοίο της υπόθεσης είναι ότι στην μηνυτήρια αναφορά τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ θέτουν ως μάρτυρα κατηγορίας τον κ. Χρ. Καζαντζή , πρώην υποδιοικητή και υπεύθυνο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κ. Καζαντζής ο οποίος είχε κατηγορηθεί για
απιστία κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση Αλλαμάνη και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα με ποινή δύο ετών.
Ο κ. Χρ. Καζαντζής ο οποίος είχε χαρακτηριστεί το ...«
ιππικό του Λάμπρου» ( Διοικητή της ΑΤΕ, πρώην ταμία του ΠαΣοΚ και εξπέρ στα θέματα ...χρηματοδότησης του κόμματος) την περίοδο του ...μεγάλου κόλπου του Χρηματιστηρίου.
Εκεί όπου οι «μακρυχέρηδες» της ΑΤΕ τζόγαραν τα χρήματα των αγροτών, καλλιεργούσαν ως άλλα «παπαγαλάκια» την αισιοδοξία, (όταν το Χρηματιστήριο
βούλιαζε και οι «εγκλωβισμένοι» έψαχναν για σανίδα σωτηρίας), και διαφήμιζαν ουσιαστικά το ...πράσινο «κόμμα του Χρηματιστηρίου»…

Ο κ. Χρ. Καζαντζής του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί και στην υπόθεση της
Ζangas και ο οποίος στην Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ ( της οποίας είπαμε ήταν υπεύθυνος) είχε και τον πρώην συνεργάτη και ερωτικό σύντροφο της γνωστής κυρίας Μπουρμπούλια του παραδικαστικού κυκλώματος, κ. Σ. Κουμεντάκη.

Ο κ. Χρ. Καζαντζής λοιπόν τον οποίο προσδιορίζουν
ως μάρτυρα κατηγορίας από το ΠαΣοΚ, είναι ΣΗΜΕΡΑ υπόδικος και με απαγόρευση εξόδου από την χώρα αφού είναι μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση της SIEMENS.

Πες μου τον ....μάρτυρά σου να σου πω ποιος είσαι!

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους


Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, τονίζοντας πως συνιστά «τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής.


«Με την τακτοποίηση, ο ιδιοκτήτης αποκτά το δικαίωμα να διατηρήσει τη χρήση, όσο υπάρχει το κτήριο. Δεν μπορεί, όμως, η επιφάνεια αυτή να έχει μερίδιο στο οικόπεδο.
Δεν μπορεί να μπει υποθήκη για δάνειο.
Και το βασικότερο, παίρνουμε μέτρα αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς και πρόσθεσε:

«Μειώνουμε τους ημιυπαίθριους χώρους στο 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που είναι σήμερα), λέμε πως θα κατανέμονται σε όλους τους ορόφους και στο ισόγειο. Ορίζουμε το βάθος του ημιυπαίθριου στα 1,80 μέτρα, ώστε να μη διευκολύνουμε το κλείσιμό του για τη δημιουργία ενός δωματίου και ορίζουμε πως η οροφή του υπογείου θα απέχει το πολύ ογδόντα πόντους από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε δεν θα προσφέρεται για αλλαγή χρήσης».

Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου.


Επιπλέον, ο υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. και του ΠΑΣΟΚ



Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε πως με την τροπολογία «θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα. Αν το ΣτΕ βρει αντισυνταγματική τη διάταξη, οι πολίτες θα έχουν πληρώσει και θα έχουν και πάλι ένα αυθαίρετο κτίσμα»



Απαντώντας ο κ. Σουφλιάς ανέφερε: «Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις», απάντησε ο κ. Σουφλιάς. Για δε, το το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ' το ΣτΕ, η αντίδρασή του ήταν έντονη: «Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούνε στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις



Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να φύγει αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέπουμε το Σύνταγμα να αναθεωρείται κάθε μέρα απ' το ΣτΕ και να αλλάζει σαν λάστιχο».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως «οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία».


«Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.


Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ


Γιατί η GPO "ανεβοκατέβαζε" τις διαφορές... .

12 Δεκ 2006
Γιατί η GPO "ανεβοκατεβάζει" τις διαφορές... .

Καίνε οι εκκρεμότητες του ιδιοκτήτη της
Χρ. Καλογρίτσα για τον Κορυδαλλό.
Πολλοί αναρωτήθηκαν -και δικαιολογημένα- πώς έγινε μέσα σε μια εβδομάδα να μειωθεί κατακόρυφα το εκλογικό προβάδισμα της ΝΔ από 3,3% σε 1,6%.

Αυτό που έδειξε δηλαδή το τελευταίο γκάλοπ της εταιρείας GPO.
Αναρωτήθηκαμε κι εμείς και το ψάξαμε. Κι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η ιστορία με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων "βρωμάει".
Πραγματικός ιδιοκτήτης της GPO είναι ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας και όχι ο Τ. Θεοδωρικάκος, παλιός συνεργάτης του Κ. Λαλιώτη, που παρουσιάζεται στις τηλεοράσεις.
Η 17 Νοέμβρη!
Ο Χρ. Καλογρίτσας έχει εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές γιατί είχαν διαπιστωθεί μεγάλες παρανομίες στα έργα που είχε κάνει στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα κελιά που φυλακίστηκαν τα μέλη της 17 Νοέμβρη, επί υπουργίας του Φ. Πετσάλνικου.
Αρνείται...
Εδώ και πολύ καιρό γίνεται προσπάθεια να κλείσει το θέμα, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας (στη φωτογραφία) έδωσε αρνητική απάντηση και το κρατάει ανοικτό. Από το Μέγαρο Μαξίμου όμως του ζήτησαν να κάνει το αντίθετο. Κι αυτό μπορεί να το "πληρώσει" στον ανασχηματισμό.
Ανάλογα λοιπόν με το πώς αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σε αυτό το πρόβλημα, που αφορά πολλά δισεκατομμύρια, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας δίνει εντολή να "φτιάχνονται"οι διαφορές. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι τηλεφωνικές και όχι με κάλπη.
Στέλνει δηλαδή "μήνυμα" στην κυβέρνηση.
Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.
Κι αν προσέξατε, στην βαθμολογία των υπουργών το γκάλοπ εμφανίζει τον Α. Παπαληγούρα προτελευταίο!!

Ο Καλογρίτσας είναι πρώην συνεργάτης του Τρομπούκη
και πήρε πολλά
Δημόσια Έργα επί ΠΑΣΟΚ.
Επίσης είναι και κουμπάρος του Π. Καμμένου της ΝΔ.
Ο Καλογρίτσας είναι παλιός αριστερός και φίλος του Φλωράκη
όπως δήλωσε σήμερα στον REAL ο Ντάλτας ο δικηγόρος του.
Μετά Πρασίνισε για να παίρνει έργα. (Αυτό είναι δικό μου).
Έφαγαν...έφαγαν...έφαγαν..έφαγαν!

Αθηναίος

Και ο Αν. Παπαληγούρας έφυγε από την Κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό!
Επανήλθε μετά την παραίτηση του Γ. Βουλγαράκη ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας!