Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Δημοσιονομικό χάος, η ελληνική αναξιοπιστία και το αμέριμνο σφύριγμα του πρωθυπουργού!




Πως να μην αποφύγεις μια εθνική χρεοκοπία
ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και η αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του οικονομικού προβλήματος.
[...]Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος είναι επίσης η ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και η στροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στην πράσινη οικονομία
.
Καθημερινη
Η Ελλαδα βρισκεται σε μια κρισιμη στιγμη.
Η υποβαθμιση της πιστοληπτικης μας ικανοτητας απο την Fitch στα χειροτερα επιπεδα της τελευταιας δεκαετιας (ΒΒΒ+) και η πιθανη υποβαθμιση και απο τους αλλους δυο αξιολογητικους οργανισμους στελνουν ενα εξαιρετικα κακο μηνυμα στις αγορες και δυσχεραινουν τον δανεισμο της χωρας, σε μια στιγμη που η χωρα χρειαζεται να αντλησει πολυ μεγαλα ποσα απο τους διεθνεις επενδυτες.
Πληθος κειμενων στον διεθνη τυπο μιλανε ακομα και για ελληνικη τραγωδια (Τελεγκραφ, Γκαρντιαν, ΦΤ, WSJ, Σπηγκελ) εντεινοντας το προβλημα. Η εικονα της χωρας πεφτει σε επιπεδα που ειχαμε πολυ καιρο να δουμε.
Μπροστα στην ερχομενη καταιγιδα ειναι ξεκαθαρο οτι η Ελλαδα πρεπει να...

Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί...


Τα MEGAλα κόλπα της διαπλοκής.

Μια γαλλική οικονομική εφημερίδα με τίτλο les Echos, επιστρατεύτηκε από το MEGA και συμπεριλήφθηκε, για πρώτη φορά, στην ανασκόπηση του διεθνούς τύπου, στο δελτίο ειδήσεων. 
΄Εκπληκτοι οι τηλεθεατές άκουσαν την κα Λεονάρδου ν΄ αναφέρεται στα δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία και πλάϊ στις συνήθεις και πασίγνωστες εφημερίδες, τύπου Financial Times, Guardian και Wall Street Journal, να βάζει και την άγνωστη les Echos !
Το χαρακτηριστικό της σημερινής ανασκόπησης ήταν το γεγονός, πως όλες οι μεγάλες εφημερίδες, παρουσίαζαν μια...

Ο βίος και η πολιτεία των Moody΄s, S&P, Fitch!

H ιστορία αρχίζει πριν από περίπου 100 χρόνια, όταν στις ΗΠΑ ξεκίνησε η κατασκευή του τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου. Η εύρεση εκείνων των επενδυτών, οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν με αρκετά υψηλά ποσά τις, άγνωστες τότε, εταιρείες κατασκευής σιδηροδρομικών δικτύων, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Εκείνη ακριβώς την εποχή ο John Moody, ένας πανέξυπνος χρηματοοικονομικός αναλυτής, διέγνωσε το πρόβλημα και διέκρινε τη λύση του, δημιουργώντας το...

Στους Ρωμιούς που αντιστέκονται...



«Μη μας ξεχνάτε.
Αποστολή ευαισθησίας στους φανούς του Ελληνισμού Αποστολή ευαισθησίας στους φανούς του Ελληνισμού Να έρθετε και πάλι»... Τα ζαρωμένα μάγουλα αυλάκωσε το δάκρυ της ευγνωμοσύνης. Ετσι εκφράστηκαν οι 260 υπέργηροι κάτοικοι της Ιμβρου και της Τενέδου -σήμερα ανήκουν στην Τουρκία- προς τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού (ΕΜΚΑΕ) κατά την ανθρωπιστική επίσκεψή τους εκεί.
Προσδοκία του ανθρώπου, τα «καλά στερνά». Εδώ, στα...

Αιχμηρή για την Τουρκία συνέντευξη Βαρθολομαίου στο 60 Minutes


Ιδιαίτερα αιχμηρά ήταν τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά του τουρκικού κράτους σε μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικές εκπομπές των Ηνωμένων Πολιτειών, το «60 Minutes»
Ο κ. Βαρθολομαίος στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα παρουσιαστεί από το αμερικανικό δίκτυο CBS στις 20 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά βάλλει ευθέως εναντίον της Άγκυρας, καταγγέλλοντάς την ότι επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση τόσο της ελληνικής κοινότητας των 4.000 ανθρώπων όσο και του ιστορικού και ιερού ρόλου του Πατριαρχείου.  
«Η τουρκική κυβέρνηση» διαμηνύει ο Βαρθολομαίος στους Αμερικανούς, «θα ήταν ευχαριστημένη εάν αφανιζόταν το Πατριαρχείο και αν εγκαταλείπαμε τη χώρα, όμως εμείς αυτό...

Η αποζημίωση μιας προσπάθειας με πολύ μεγάλο "ρίσκο"...




Χριστόφορος Παυλίδης
«Κάθε φορά που το σταφύλι γίνεται κρασί, είναι ένα μικρό θαύμα»

Φύτεψε τα πρώτα κλήματα στα Κοκκινόγεια Δράμας, το 1998. 



Σήμερα, τα αμπέλια του καλύπτουν 600 στρέμματα και οι ετικέτες του διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας πείσει καταναλωτές και οινοκριτικούς. 
Ο ίδιος μας εξηγεί πώς έκανε το όνειρό του πραγματικότητα...


Κάποιοι δεν θα το συζητούσαν καν να ξεστρατίσουν από τον εύκολο δρόμο και να ρισκάρουν τα πάντα. Ο Χριστόφορος Παυλίδης το έκανε. 
Εγκατέλειψε την επιτυχημένη -και άκρως αποδοτική-επιχειρηματική του δραστηριότητα στην οικογενειακή επιχείρηση μαρμάρων και γρανιτών και αφιερώθηκε στο «thema» της ζωής του. 
Το κρασί..
Φύτεψε τα πρώτα 30 στρέμματα στα Κοκκινόγεια της Δράμας, της πατρίδας του, το 1998, και έκτοτε παραμένει προσηλωμένος στο στόχο του: την παραγωγή «τίμιων» κρασιών. 
Η επένδυσή του είναι τεράστια· έχει ήδη φτάσει τα ...

Καταγγελίες Χρυσοχοϊδη για...


...«Μιντιακό» κανιβαλισμό!

 

«Από χθες το πρωί και με αφορμή μια τραγική ανθρώπινη ιστορία που αφορά σε συνεργάτη μου, επιχειρείται ένας "μιντιακός" κανιβαλισμός κυρίως μέσω ίντερνετ, που προκαλεί πολλά ερωτήματα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην απόπειρα αυτοκτονίας 28χρονου συμβούλου στο υπουργείο.
Ο νεαρός, ο οποίος είναι γιος στενού συνεργάτη του κ. Χρυσοχοΐδη στο διάστημα της προηγούμενης θητείας του στο...

Ο όλεθρος της Α΄ Πασοκικής 20ετίας, θα ...πληρωθεί σήμερα.!

Στο εξώτερον πολιτικό πυρ ερρίφθη ο μετά εικοσαετίας δικαιωθείς για τις πολιτικές του επιλογές Κων/νος Μητσοτάκης, όταν ...τόλμησε να προτείνει μέτρα για την διάσωση της Εθνικής οικονομίας.
Ο κατά πολλούς "γκαντέμης" πολιτικός, ..."περιεβλήθη" αυτού του χαρακτηρισμού, είκοσι χρόνια πριν, ακριβώς την στιγμή που επέδειξε πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα.
Ο ίδιος είχε την γεναιότητα, την ειλικρίνεια, αλλά και την διορατικότητα να προωθήσει μέτρα για την διάσωση της Εθνικής οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Κι' όλα αυτά, έν έτει 1989... Πριν είκοσι χρόνια ακριβώς.!
Δυστυχώς για τον...

Ο δύσκολος δρόμος της Βουλγαρίας

Αν και η πολιτική και οικονομική κρίση έχει πλήξει τη χώρα από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, ελάχιστοι θα γυρνούσαν το χρόνο πίσω.
Της Γκάλια Ιβάνοβα για τους Southeast European Times στη Σόφια

Ο κομμουνισμός είχε ήδη καταρρεύσει σε Πολωνία και Ουγγαρία και οι φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις αποκτούσαν ρυθμό στην Τσεχοσλοβακία, καθώς έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989. 
Μια ημέρα μετά, ο Τοντόρ Ζίβκοφ, αρχηγός του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος (BCP) και ο πιο πολυετής απολυταρχικός ηγεμόνας σε οποιαδήποτε από τις χώρες του Σοβιετικού μπλοκ, ανετράπη από εσωτερικό πραξικόπημα που είχαν σχεδιάσει μέλη του κόμματός του.
Οι βασικοί παράγοντες πίσω από το σχέδιο εναντίον του 78χρονου δικτάτορα -- ο υπουργός Εξωτερικών του Πέταρ Μλαντένοφ και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Αντρέι Λουκάνοφ, μεταρρυθμιστής τεχνοκράτης -- ανέλαβαν στη συνέχεια τα υψηλότερα αξιώματα στη χώρα.
Ο Ζίβκοφ είχε μετατρέψει τη Βουλγαρία στον...

Άλλο πολιτικός χρόνος κι άλλο οικονομικός!


Τα παθήματα θα πρέπει να γίνονται μαθήματα.

Αυτό ισχύει για όλους και κυρίως για την κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια δύσκολη κατάσταση και καλείται να διαμορφώσει την κατάλληλη οικονομική πολιτική για να βγάλει τη χώρα από τον λάκκο όπου έχει πέσει.
Έχουμε όμως την αίσθηση ότι συνεχίζουν να γίνονται λάθη που δεν θα έπρεπε.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχει δίκιο όταν αναφέρεται επανειλημμένως στο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.
Όμως, η αξιοπιστία της χώρας δεν βελτιώνεται όταν οι αγορές περιμένουν να ...

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο Πρωθυπουργός ζητά τώρα πίστωση χρόνου...

...αφού προηγουμένως αυτοπυροβολήθηκε!

Του Στάθη Σαραφόπουλου

Τώρα κατάλαβε, αν κατάλαβε, την ζημιά που έκανε στην Ελληνική Οικονομία, πόσο πολύ δυσκόλεψε την ζωή των πολιτών του αλλά και το έργο της Κυβέρνησης του. 
Ουσιαστικά "πυροβόλησε τον εαυτό του, τα πόδια του" όπως συνηθίζεται να λέγεται χαρακτηριστικά!
Μέσα σε διάστημα 15 ημερών και σε δύο συνεχόμενα Υπουργικά Συμβούλια, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση :

Πρώτα ότι " Η Ελληνική Οικονομία είναι υπό πτώχευση" και κατόπιν ότι "λόγω της οικονομικής μας κατάστασης, κινδυνεύουν για πρώτη φορά από το 1974, τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας μας"! 
Οι φράσεις αυτές ήταν καταστροφικές για την οικονομία μας! 
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος νοήμων Πρωθυπουργός άλλης χώρας του πλανήτη που θα εκφραζόταν με αυτό τον τρόπο και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο δηλαδή  σε συνεδρίαση του Υπουργικού του συμβουλίου, όσο δύσκολη και να ήταν η κατάσταση της οικονομίας του ! 
Τα αποτελέσματα λοιπόν γνωστά, βλέπουμε τον κ. Παπανδρέου συνεχώς να διαψεύδει αυτά που ο ίδιος έλεγε πριν 15 μέρες μπροστά στις τηλεοράσεις! 
Και να παρακαλεί!
Να παρακαλεί τους αξιολογικούς οίκους και τους διεθνείς επενδυτές να ...περιμένουν!

Πίστωση χρόνου λοιπόν από τις εταιρείες αξιολόγησης και τους διεθνείς επενδυτές για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων, ζήτησε χθες μιλώντας στο CNBC ο Πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε ένα χρονικό περιθώριο, ώστε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά και να δούμε τα αποτελέσματα
Και θα έχουμε αποτελέσματα», είπε ο κ. Παπανδέου, πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν θα είναι εύκολα και εκτίμησε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις.
«Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν πρόκειται για εύκολα μέτρα. Δεν πιστεύω πάντως ότι οι πολίτες περίμεναν να λάβουμε εύκολα μέτρα. Αναμένουν από μας να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις, και να τις πάρουμε τώρα, και με έναν τέτοιο τρόπο που δεν θα αντιμετωπίσουμε μόνο τα συμπτώματα, άλλα τη ρίζα του προβλήματος που τα προκαλεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι χρειάζεται οι εταιρείες αξιολόγησης να μας δώσουν μια ανάσα», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και συνέχισε::
«Να μας δώσουν το περιθώριο να τους αποδείξουμε ότι, ουσιαστικά μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη χώρα μας και ότι είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε».
Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τις παγκόσμιες αγορές ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι:
«είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχει μια βιώσιμη Ελλάδα και μια κυβέρνηση που θα είναι έτοιμη να προβεί σε βαθύτερες αλλαγές, παρά να προβεί στη λήψη απλά κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για μερικούς μήνες, λύση που δεν είναι βιώσιμη».
Τί λέτε θα τον ακούσουν, θα κάνουν υπομονή και θα περιμένουν; 
Ή θα πέσουν πάνω μας να μας κατασπαράξουν!
Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά τα έκανε από άγνοια και όχι βάσει ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου...το οποίο  ακολουθεί!
Βέβαια τα αποτελέσματα του σχεδίου αυτού θα φανούν αργότερα, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα! 

ΔΕΚΟ και Τράπεζες στο "σφυρί"...

...στόχος για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις 

 

Τράπεζες και ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται στις εταιρείες που θα αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση το 2010 με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σε ερώτηση για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι τα 2,5 δισ. ευρώ «είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο εάν κινηθούμε γρήγορα το 2010, με την προϋπόθεση ότι οι αγορές θα είναι δεκτικές».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος προτού το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εγκριθεί από το σύνολο της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενώ προέβλεψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 έναντι αρχικής εκτίμησης για 9,1% του ΑΕΠ.
«Δεν θα υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, θα τηρήσουμε τους κανόνες της ευρωζώνης", είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ σε ορισμένα διαρθρωτικά θέματα, όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του νέου προϋπολογισμού.

Αμετροέπεια πρώτου μεγέθους!

Φωτιά στη Ν.Δ. από την απάντηση Μητσοτάκη 

 

Πολύ άσχημο ξεκίνημα έκανε ο  Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Υπουργός Τουρισμού κ. Κ. Μαρκόπουλος.
Του ήρθαν όλα εύκολα στην σταδιοδρομία του!
Γρήγορα Υπουργός από τον Καραμανλή και αμέσως αξιοποίηση από τον Σαμαρά, σε πολύ υψηλή θέση!
Πρέπει κάποιος να του πει ότι πρέπει να είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και ιδιαίτερα τώρα, λόγω της θέσεως του, στην Βουλή.
Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να "βγάζει" τα "προσωπικά του απωθημένα", σε βάρος ορισμένων Στελεχών της Παράταξης και των ψηφοφόρων της.
Η θέση την οποία κατέχει εκπροσωπεί το Σύνολο της Παράταξης και όχι τον εαυτό του και μόνο.
Και η κάθε κίνηση του θα έχει αντίκτυπο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Περισσότερος σεβασμός και μετριοφροσύνη είναι η συνταγή για να πετύχει και να μην εκθέσει αυτούς που τον τίμησαν, τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στον "διορισμό" στη νέα του θέση!

Πάμε τώρα στα γεγονότα, ξαφνική φωτιά στη Νέα Δημοκρατία από...

Economist: Γενναιότητα χρειάζεται η Ελλάδα

Για το χρέος και τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι πλέον γνωστή η Ελλάδα, αντί για τις ελιές και το ούζο της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist σε χθεσινό του δημοσίευμα.
Το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει από τους εταίρους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τη διαφθορά του δημόσιου τομέα της.
Όσον αφορά στις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για...

O αργός θάνατος και η S&P!

Στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η S&P θεωρείται η πλέον αυστηρή, συντηρητική και αξιόπιστη εταιρεία ανάμεσα στο τρίο που απαρτίζεται από την ίδια, την Moody’s και την Fitch.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Standard & Poor’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της χώρας σε BBB+ από Α- μόλις δυο μέρες μετά την καθοριστική ομιλία του πρωθυπουργού για τα δημοσιονομικά της χώρας και λίγες μόλις μέρες μετά την σχετική προειδοποίηση που εξέδωσε.

Κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι η S&P το έκανε επίτηδες ώστε να ...

Τα «3Α» του κ. Σαμαρά



Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη το τρίπτυχο που θα προβάλει ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή

Σε ρυθμούς προϋπολογισμού κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος ετοιμάζεται για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη του ενάντια στην κυβέρνηση που αρχίζει μεθαύριο στη Βουλή.


Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει...

Έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ.Παπαδήμο

Στον απόηχο της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor's, έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο θα έχει σήμερα Παρασκευή, στη Φρανκφούρτη ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται στη γερμανική πόλη για συναντήσεις και με θεσμικούς επενδυτές.
Σε αντίστοιχη κίνηση υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο οίκος Moody's, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να...

Ελλάδα-Καζακστάν σημειώσατε 2 !

Οι συνέπειες μιας άλογης μικροκομματικής τακτικής!

Η τραπεζική αγορά δεν συγχωρεί. Όταν σε νοιώθει αδύναμο, άβουλο και θεωρεί ότι με τις πολιτικές πρακτικές σου κινδυνεύουν τα κεφάλαια τους , τότε σε βάζουν σε πιστοληπτική καραντίνα . Νόμος απαράβατος!

Μετά τη Fitch και η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BBB+» από «Α-». Συγχρόνως μένει πάντα ανοικτό το παράθυρο και για νέα υποβάθμιση εντός 3-4 μηνών.

Η υποβάθμιση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς έρχεται...

Διαφθορά-συναίνεση-πολιτική αναπαλαίωση



  Κάθε φορά που τα αδιέξοδα του συστήματος οδηγούν στα πρόθυρα οικονομικών ή πολιτικών καταρρεύσεων εμφανίζονται οι «δαίμονες» που το απειλούν και τα μυθικά «όπλα» εναντίον των «δαιμόνων».
 
Η «διαφθορά» είναι ο πλέον γνωστός «δαίμονας.
»

Έχει «φορεθεί» πολύ αυτή η απάτη στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Έχουν παίξει αφηνιασμένα πάνω σε αυτό το «ιδεολόγημα» της απάτης και στο συνακόλουθο της «κάθαρσης». Φυσικά η «διαφθορά» όχι μόνο δεν κτυπήθηκε, αλλά ...

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Όχι πια όνειρα....μόνον εφιάλτες!

Συμπαθάτε με, αλλά αδυνατώ να κατανοήσω το νόημα της πρόσφατης σύσκεψης των αρχηγών περί διαφθοράς, την στιγμή που η οικονομία και η χώρα βουλιάζουν κυριολεκτικά.
  Προφανώς η κυβέρνηση αδυνατεί να "συγκεντρωθεί", να "εστιάσει" εκεί που βρίσκεται το πρόβλημα και "περί άλλων τυρβάζει"...
Ομοίως και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδεικνύουν ...

Μίκης Θεοδωράκης: Σκέφτομαι μήπως τελικά κυνηγούσα μια ουτοπία…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στους ΧΡΗΣΤΟ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρα από καθεστώτα και νόμους, έχει χαρίσει στην παγκόσμια σκηνή αθάνατες επιτυχίες, με τη μουσική να εξακολουθεί να είναι για εκείνον μια επίπονη ιστορία. Ωστόσο, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζουν την αντοχή και την αγωνιστικότητά του, πόσο μάλλον όταν αναφέρεται σε πολιτικούς στόχους που ο ίδιος αναλύει στη συνέντευξη που ακολουθεί. Ένα άνοιγμα καρδιάς από ένα δημιουργό-μύθο, που μέσα στη σημερινή μοναξιά και απογοήτευση αναρωτιέται μήπως τελικά αυτό που μια ζωή κυνηγούσε ήταν μια ουτοπία!

Τι είναι εκείνο που σας ώθησε να κάνετε τη γνωστή σας δήλωση για την επιλογή του κ. Σαμαρά;

«Νομίζω ότι την επομένη διευκρίνισα με νέα μου δήλωση στον Τύπο τους λόγους που με παρακίνησαν σ’ αυτή μου την ενέργεια. Είναι πεποίθησή μου ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως λαός είναι ο κίνδυνος του αφελληνισμού που μας απειλεί. Ενώ εμείς κυριολεκτικά κοιμόμαστε, ισχυρά διεθνή κέντρα και οργανώσεις, όπως λ.χ. αυτή του περίφημου Σόρος, έχουν δημιουργήσει προγεφυρώματα μέσα στα πιο ευαίσθητα σημεία της εθνικής μας ζωής, όπως είναι η Παιδεία, ο Πολιτισμός, τα ΜΜΕ κ.λπ., όπου συστηματικά προσπαθούν να διαδώσουν διάφορες θεωρίες που αποβλέπουν στην απάλειψη της εθνικής μας ιστορίας και της ιστορικής μας μνήμης και στην υποβάθμιση έως εξαφάνιση του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά, και κυρίως του νεότερου και του σημερινού. Δηλαδή τις δύο βασικές ιδιότητες που στοιχειοθετούν την εθνική μας ταυτότητα. Οι διεθνείς αυτές οργανώσεις, που αποβλέπουν στην εξαφάνιση των εθνών ως ξεχωριστών και ανεξάρτητων οντοτήτων μέσα στο διεθνές ιστορικό γίγνεσθαι, έχουν σήμερα στόχο την πατρίδα μας και γι’ αυτό βοηθούν τον αλβανικό και σκοπιανό εθνικισμό, γιατί γι’ αυτούς πρόκειται για μικρά κράτη τρίτης κατηγορίας που μπορούν να τα μανουβράρουν με μεγάλη ευκολία, όπως επίσης αναμοχλεύουν το πρόβλημα των μειονοτήτων, με σκοπό να μας αποδυναμώσουν και να μας μεταβάλουν σε υποχείριο των συμφερόντων τους».

Σε τι διαφωνείτε με τα επιχειρήματα που είδαμε λ.χ. στο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού που αποσύρθηκε;

«Κατ’ αρχάς πιστεύω στη συνέχεια του ελληνικού έθνους, που υπήρχε και πριν την Επανάσταση του ’21, που από υπόδουλο το κατέστησε ελεύθερο. Η ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν η πρώτη ένοπλη εξέγερση κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας κι αυτό έχει τη δική του, βαρύνουσα σημασία. Από την πρώτη στιγμή, όταν οι εκπρόσωποι των αγωνιστών συνάχτηκαν στην Επίδαυρο στα 1822, διακήρυξαν την επιθυμία τους να αναστήσουν το “ελληνικόν έθνος ύστερα από 22 αιώνων διακοπή”. Αν λάβει κανείς υπ’ όψη του τις ιστορικές συνθήκες, το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο και εν γένει την εποχή που αυτοί οι λίγοι γενναίοι Έλληνες είχαν το ψυχικό θάρρος αλλά και την ηθική, ιδεολογική και πνευματική ωρίμανση να διαδηλώσουν την πίστη τους, ότι είναι συνεχιστές των Ελλήνων με όλα τα συνακόλουθα, πιστεύω πως από ’κει και πέρα αποτελεί ύβρη για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας να αμφισβητεί κανείς –και ακόμα πιο πολύ να λοιδορεί και να σαρκάζει– αυτό το ιστορικό γεγονός. Ότι δηλαδή αυτοί που είχαν το θάρρος και την ευθύνη να μας ελευθερώσουν από τον τουρκικό ζυγό πίστευαν ότι ανασταίνουν –μαζί με τη χώρα τους– τη διαχρονική Ελλάδα, το ελληνικό έθνος με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται».


Η «ελληνική» συνέχεια

Μπορείτε να κάνετε πιο συγκεκριμένη την έννοια «συνέχεια» που χρησιμοποιήσατε πιο πριν;

«Βεβαίως. Κατ’ αρχάς υπάρχει η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, που σαν ένα συνεχές νήμα ένωνε την αρχαιότητα με το σήμερα. Ένα άλλο φαινόμενο, που ξεκινά από την αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για την έννοια “Πόλη” –από την οποία προέκυψαν η Πολιτική και ο Πολιτισμός– και από το περιεχόμενο που έδιναν σ’ αυτή, με προεξάρχουσα τη μορφή της άμεσης δημοκρατίας, βλέπουμε να διατηρείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης πάλης των Ελλήνων να διατηρήσουν ορισμένα βασικά γνωρίσματα του εθνικού τους χαρακτήρα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στον πολιτισμό και στις μεταξύ τους σχέσεις. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τάχα το γεγονός ότι οι ελληνικές κοινότητες κατά τη διάρκεια τόσων αιώνων είχαν καθιερώσει σαν σύστημα αυτοκυβέρνησης αντιλήψεις και πρακτικές άμεσης δημοκρατίας, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας, τόσο στη διαχείριση των κοινών, την εκλογή των υπευθύνων, τον έλεγχο των εξουσιών, όσο και στην απόδοση δικαιοσύνης;

Μήπως αυτό δεν είναι όχι μόνο ένα μέγα επίτευγμα, αλλά συνάμα δεν θα πρέπει και να παραπέμπει στις προπατορικές, τις εθνικές παραδόσεις που οδήγησαν και καθοδήγησαν όλες αυτές τις διασκορπισμένες ομάδες των Ελλήνων όχι μόνο να διατηρούν την ίδια γλώσσα, αλλά και να εφαρμόζουν στις αναμεταξύ τους σχέσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, πρακτικές που αντανακλούν ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα της ελληνικότητας: τη Δημοκρατία; Εξίσου σημαντικό με όλες τις υπόλοιπες κατακτήσεις στους τομείς της Φιλοσοφίας, της Επιστήμης και της Τέχνης; Και αυτή η εμμονή –στη γλώσσα και τη δημοκρατία– παίρνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς μέσα σε ποιες δυσχερείς συνθήκες τα εξασφάλιζαν, συνθήκες δουλείας, όπου κυριαρχούν θεωρίες με συστήματα θεοκρατικά, απολυταρχικά, σκοταδιστικά, αυταρχικά και βάρβαρα.

Και το συντριπτικό ερώτημα που μπαίνει σήμερα είναι: σε ποιο βαθμό αυτή η ιστορική διαπίστωση έχει γίνει πλατειά γνωστή στον ελληνικό λαό και κατά πόσο έχει θεωρηθεί σαν ένα βασικό επιχείρημα προκειμένου να συνυπολογίσουμε όλα εκείνα τα εξαιρετικά στοιχεία που –όπως η γλώσσα– μπορούν να εδραιώσουν την αντίληψη για τις πνευματικές και ιδεολογικές σχέσεις (εννοώ τις σχέσεις με το βασικό πολίτευμα της δημοκρατίας) που μπορεί να έχουμε με την αρχαία ελληνική κληρονομιά;».

Η δική σας γνώμη είναι ότι δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει όλα αυτά όσο θα έπρεπε και αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι;

«Πιστεύω ότι η έλλειψη αυτογνωσίας και εμπιστοσύνης στις δικές μας παραδόσεις –και προπαντός η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης– όχι μόνο μας αποπροσανατόλισαν και μας απομάκρυναν από το όραμα της συνέχειας του ελληνικού έθνους, αλλά ακόμα επέδρασαν αρνητικά στην ίδια την οικοδόμηση και εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Γιατί, αν λ.χ. υπήρχαν φωτεινά μυαλά για να αναλύσουν τις κοινωνικές συνθήκες που είχαν επιβάλει οι ίδιοι οι Έλληνες κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, τότε δεν θα είχαμε ανάγκη να εισάγουμε ξένα μοντέλα κρατικής εξουσίας και διακυβέρνησης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, τους διάφορους “-ισμούς” για ιδεολογικά πρότυπα, αλλά θα προσπαθούσαμε να εκσυγχρονίσουμε τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες που επιπλέον μας διαφοροποιούσαν από την Ευρώπη, φέρνοντας ουσιαστικά στην επιφάνεια τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην ελληνική και τη δεσποτική αντίληψη, που από τη στιγμή που εμφανίστηκε χώρισε την ανθρωπότητα σε δύο αντίθετα συστήματα σκέψης, το ελληνικό και το θεοκρατικό-δεσποτικό, σε δύο συστήματα φιλοσοφίας, σε δύο κοσμοθεωρίες και τελικά συστήματα αξιών και αξιολόγησης του ίδιου του ανθρώπου και που την εποχή της ελληνικής επανάστασης το δεύτερο, το απολυταρχικό ανθελληνικό, κυριαρχούσε τότε στο δυτικό κόσμο».



Η διαστρέβλωση της ιστορική αλήθειας

Επομένως, θεωρείτε το Σκοπιανό σαν ένα κίνδυνο για την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας μας. Κυρίως γιατί έχουν από πίσω τους την υποστήριξη των διεθνών κέντρων.

«Προς το παρόν, το Σκοπιανό το αντιμετωπίζω από τη σκοπιά της απαράδεκτης στάσης των ιθυνόντων της μικρής αυτής χώρας, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια εις βάρος της χώρας μας. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες δεν θα πρέπει να την αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα “Μακεδονία”».
Σ’ αυτό συμφωνείτε με τον κ. Σαμαρά.

«Ακριβώς. Και αυτό υπήρξε ο πρώτος λόγος της ικανοποίησής μου για την εκλογή του».

Το θεωρείτε λοιπόν τόσο σημαντικό;

«Κοιτάξτε. Σε κάθε εποχή ένας λαός πρέπει να έχει ένα βασικό στόχο μπροστά του. Λ.χ. στην εποχή της εθνικής αντίστασης ο στόχος ήταν η ελευθερία. Την εποχή της χούντας, η δημοκρατία. Σήμερα είναι ο πατριωτισμός. Επομένως, κρίνω τον καθένα σύμφωνα με τη στάση του σ’ αυτό το στόχο. Και ο πρώτος –όπως είπα– είναι τα Σκόπια και το όνομα “Μακεδονία”».

Και ποιος είναι ο δεύτερος στόχος;

«Είναι η Κύπρος και το σχέδιο Ανάν, για το οποίο το 70% των Ελληνοκυπρίων είπε “όχι”. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες που να λένε “ναι”; Το είπαν χθες, όμως φοβάμαι ότι δεν τελειώσαμε ακόμα. Γιατί όπως φαίνεται, οι Αμερικανοί επιμένουν κι επιχειρούν ακόμα και σήμερα, στο σκοτάδι, να το ξαναφέρουν από το “παράθυρο”».

Πώς τοποθετήθηκε ο κ. Σαμαράς;

«Φυσικά είπε “όχι” και ξέρω ότι το λέει και σήμερα, όπως θα το πει και αύριο. Και όπως καταλαβαίνετε, το να το λέει πια ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έχει άλλο ειδικό βάρος».

Βλέπετε κάθετη διαίρεση απέναντι σ’ αυτά τα δύο θέματα-προβλήματα…

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει. Όμως εγώ, που βάζω όπως είπα τον πατριωτισμό πάνω απ’ όλα, είμαι υποχρεωμένος να αναπροσαρμόσω τις συμπλεύσεις και τις συμμαχίες με κριτήριο τη στάση του καθενός απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε και που είναι φυσικά πολύ πιο εκτεταμένη σε σχέση με αυτά τα δύο βασικά προβλήματα, τα Σκόπια και την Κύπρο».




Έμεινα στο τέλος μόνος…

Ο εγγονός σας συνελήφθη σε διαδήλωση. Εγκρίνετε τις ενέργειές του;

«Από μια άποψη τον καμαρώνω, γιατί και μένα στην ηλικία του το αίμα μου έβραζε και με οδηγούσε συχνά σε παράτολμες ενέργειες. Φυσικά τότε, στη δεκαετία του ’40, είχαμε ξένη κατοχή. Τώρα όμως τι έχουμε; Πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα, δηλαδή το “τι έχουμε”, φαίνεται ότι οι απόψεις μας διαφέρουν. Εγώ λ.χ., μετά τις σκληρές εμπειρίες της εθνικής αντίστασης, του εμφυλίου πολέμου και της στρατιωτικής δικτατορίας, είμαι ικανοποιημένος γιατί η πατρίδα μου επιτέλους γνώρισε ελευθερία και δημοκρατία. Λόγω ηλικίας και εμπειριών, είναι λογικό να συγκρίνω το χθες με το σήμερα και να μη συμφωνώ με ακραίες πράξεις, όπως λ.χ. ο λιθοβολισμός των αστυνομικών, για τις οποίες κατηγορείται και δικάζεται ο Στέφανος, ο εγγονός μου. Εκείνος όμως και η νέα γενιά, που δεν γνώρισαν το κακό χθες, νομίζω ότι είναι φυσικό να κρίνουν το σήμερα όχι γι’ αυτό που είναι, αλλά γι’ αυτό που θα έπρεπε και θα ήθελαν να είναι. Και πρέπει να ομολογήσω ότι ο επαναστάτης που κρύβω μέσα μου συμφωνεί απολύτως μαζί τους, γιατί στο βάθος πιστεύω ότι το σήμερα όχι μόνο δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά ούτε και όπως θα μπορούσε να είναι. Και πρέπει να πω ότι κι εγώ δεν αγωνίστηκα τον καιρό της χούντας μόνο για να ’ρθει η Δημοκρατία, που όπως είπα χαίρομαι γι’ αυτήν έως ένα βαθμό, αλλά στη συνέχεια πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο λαός μας να μην είναι μόνο τυπικά ελεύθερος, αλλά ουσιαστικά κυρίαρχος, για να μπορέσει να χτίσει ένα καθεστώς με απόλυτη εθνική ανεξαρτησία, παλλαϊκή δημοκρατία, ουσιαστική και αληθινή κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή τις προϋποθέσεις για μια υψηλής στάθμης παιδεία, υγεία, πολιτισμό. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς υπεράνθρωπες προσπάθειές μου, έμεινα στο τέλος μόνος και μέσα στη σημερινή μοναξιά και απογοήτευση σκέφτομαι μήπως τελικά κυνηγούσα μια ουτοπία…».

.i-reportergr

Ελλάδα : " Ο Βορράς του Νότου "...υφίσταται;

"..η Ελλάδα εγκατέλειψε σιγά – σιγά τον ρόλο της σαν κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και εκείνον του διαμεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Αφρικής. Παλιά η Ελλάδα είχε ως ‘Βορράς του Νότου’ μια αποστολή που της παρείχε αυτοπεποίθηση.
Κατόπιν ως ‘Νότος του Βορρά’ κατήντησε να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά το χάπι αυτό το γλύκαναν τα κοινοτικά κονδύλια και η παρουσία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή..."

.
Πρόκειται ίσως για το ορθότερο δημοσίευμα που...

Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Η λύση για την χώρα θα ήταν μια κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με Εξωκοινοβουλευτικό τεχνικό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό και υπουργούς επίσης ειδικούς, τεχνικούς. 
Ότι καλύτερο έχει η χώρα. 
Τα πρόσωπα αυτά υπάρχουν. 
Η κυβέρνηση αυτή θα έχει την ευρύτερη δυνατή συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Όταν μια χώρα, οποιαδήποτε χώρα φθάνει σε μεγάλα αδιέξοδα ακόμη όμως και σε κρίσεις μικρότερου βαθμού, ακολουθεί αυτές τις λύσεις.
Όλα τα μέρη του κοινοβουλίου οφείλουν, είναι υποχρεωμένα να...

Οι αντιπαραθέσεις στο ΠαΣοΚ

Μόλις 70 μέρες από την ανάληψη της εξουσίας, οι κόντρες μέσα στο σύστημα ΠΑΣΟΚ καλά κρατούν. Τελευταίο παράδειγμα (και πολύ σημαντικό) η χθεσινή μεταξύ Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου απο την μια (εκσυγχρονιστές και σημιτικοί) και Κατσέλη – Ανωμερίτη (πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ) απο την άλλη
Έχουμε και λέμε:
Κοινωνιστές εναντίον τεχνοκρατών
Η διαπάλη αυτή εκφράζει με απλά λόγια  το βαθύ ΠΑΣΟΚ απέναντι στο σύγχρονο και νεωτερικό. Η κόντρα αυτή αντικατοπτρίζεται κατά βάση στη διαμάχη...

Στήριξη και από τον Σημίτη...

...βγαίνει μπροστά ! 

Εντείνεται η φημολογία στο πολιτικό παρασκήνιο, ότι επίκειται βαρυσήμαντη δημόσια παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε πολιτικό modus vivendi με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί στην Κυβέρνησή...

Α.Ε.Κ. : Ολόκληρη η συνέντευξη Ντέμη Νικολαϊδη σε video. Παρακαλούμε για τα δικά σας σχόλια..








Μέρος 2ο  

Τι γυρεύει λοιπόν τόσο συχνά η αλεπού στο παζάρι;

Πάλι οι Αμερικανοί στην Θράκη

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα μετον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν και τη δήλωση του δεύτερου για «130.000 Τούρκους που υποφέρουν στην ελληνική Θράκη», οι Αμερικανοί έκαναν την εμφάνισή τους στη Δυτική Θράκη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόξενο κ. Ρόμπερτ Κινγκ, περιόδευσε στα μειονοτικά χωριά της Θράκης.

Ο πρώτος σταθμός της διπλωματικής αποστολής ...

Κύριε Πρωθυπουργέ... εσείς είστε το πρόβλημα !

Κύριε Παπανδρέου καταστρέφεται την χώρα μου. 
Βρίσκεστε συνεχώς τουλάχιστον ένα ή πολλά βήματα πίσω από τα ζητούμενα και όσα πρέπει να γίνουν. Πίσω απο τα γεγονότα. 
Μέσα την ατολμία, μέσα την αργοπορία μέσα τα ονείρατα σας χαμένος. 
Εγκληματικά χαμένος.

Εδώ και 2,5 μήνες έχετε διαπιστώσει το έλλειμα και τρέχεται στο Σαν Ντομένικο, στις Πρέσπες και όπου αλλού. Αγοράσατε χρόνο απο την ΕΕ προ εβδομάδος για να κάνετε επικοινωνιακά κολπάκια στο Ζάππειο και για να παρουσιάσεται εκ νέου τις φαντασιώσεις σας αυτή την φορά σε παγκόσμια κλίμακα. Το πόσο κακό κάνατε στην χώρα...

Επειδή στην Ελλάδα ντρέπονται να μας τα πουν κατάμουτρα,..

...ο Υπουργός Οικονομίας από το Λονδίνο ανακοίνωσε τμήμα των μέτρων για την οικονομία.  Με μεγάλη μου έκλπηξη είδα πως σε αυτά δεν περιλαμβάνονται η επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.  Τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι:

Ονομαστική περικοπή των μισθών 4% την οποία θα επιφέρει η περικοπή κατά 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων (την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα), για τα οποία υπολογίζεται ότι...

Θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση, αν...

Η υποβάθμιση αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας


Η Standard & Poor's μείωσε σήμερα την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση μας, κατά μία βαθμίδα, προειδοποιώντας με νέα υποβάθμιση, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη στο πρόγραμμά της για δημοσιονομική εξυγίανση.
«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard and Poorʼs. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή. Για αυτήν έχουμε πάρει...

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ντρέπονται τον...Υπουργό μας !


Σε μια σύγχρονη, πολιτισμένη χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, όπου οι δημοσιογράφοι θα σεβόμασταν τον εαυτό μας, και τα αφεντικά δεν θα είχαν τις πολιτικές εξαρτήσεις τους, το περιστατικό που θα σας αναφέρουμε θα ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ: 
Ο «εθνικός κουμπαράς», Υπουργός Οικονομικών μας, κάνει περιοδεία στην Ευρώπη, επιχειρώντας να πείσει τους ομολόγους του ότι εφεξής θα είμαστε καλά παιδιά. 
Στη Γερμανία λοιπόν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον ...

S&P: Υποβαθμίζει την Ελλάδα σε "BBB+"

Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΄BBB+΄ από ΄A-΄, ενώ επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση παραμένει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με πιθανές αρνητικές συνέπειες.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-2΄ βρίσκεται επίσης σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.
Η διαβάθμιση για τον κίνδυνο για την μετατροπή και τη μεταφορά συναλλάγματος εκτός...

Δεν καταλαβαίνει.

 
No fear
 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Γιώργο τον Β' τον Βραχνό, το ατρόμητο του χαρακτήρα του. 
Οι προχθεσινές εξαγγελίες του από τον ιστορικά φορτισμένο χώρο του Ζαππείου δείχνουν ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ χειρότερα από όσο πιστεύαμε και μας έλεγαν μέχρι πρότινος. Εύλογο μάλιστα είναι ότι από τα χείλη του «εθνικού κουμπαρά» θα ακούσουμε πιθανότατα τα χειρότερα που έρχονται.
Παρόλαυτά, αν έβλεπες τον Γιώργο την ώρα που περιέγραφε την τραγικότητα της κατάστασης, θα αποκόμιζες την εντύπωση ενός ανθρώπου που... δεν μασάει.
Δεν φοβάται, όπως θα έλεγαν οι ένθερμοι υποστηρικτές του.
Ή, όπως θα τον κατηγορούσαν απ' την άλλη οι επικριτές του... δεν καταλαβαίνει. 
πινελιές

Πιστέψαμε στο σύνθημα του: " Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε! "...

...και αλλάξαμε. 
Αλλά με την αβουλία του...βουλιάξαμε !


Επανέλαβε με διακαναλική κάλυψη τον ..εαυτό του. Ο πρωθυπουργός δείχνει κυριολεκτικά να ζει στον κόσμο του, όπως τον κατηγορούν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη!
Ο κ. Παπανδρέου μέχρι τώρα έχει εμφανιστεί ως ο «μεγάλος απών» απ' τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και περιορίζεται σε γενικού τύπου παρεμβάσεις και...

Άλλη μια σκηνοθεσία απάτης η αποπομπή Ρόβλια !

Του Θύμιου Παπανικολάου

σσΟ: Είναι πάγια τακτική στις περιπτώσεις γενικών ατασθαλιών να “αποκαλύπτεις” μία μικρού μεγέθους προκειμένου να καλύψεις κάποιες πολύ μεγαλύτερες που έπονται.
    Δύο μήνες μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντίνος Ρόβλιας, ένας από τους «πιστούς» του Γιωργάκη, καταγγέλθηκε για ρουσφέτια και οδηγήθηκε σε παραίτηση.

  Σύσσωμα σχεδόν τα ΜΜΕ παίζουν πάνω στην απάτη των «διαρροών» περί των ρουσφετιών.
  Το συνηθέστατο καθεστώς «ρουσφετιού» που σε όλα τα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία «διακινείται» σε πλήθος σημειωμάτων και «εντολών», εδώ «αποκαλύπτεται» και...

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη συνομωσία; Ποιοι επιθυμούν αποκλειστικό πρωταγωνιστή στη διεθνή πολιτική τον Ερντογάν;

Την Ελλάδα κυβερνούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ;
Τα αργυρώνητα ΜΜΕ (σωστότερα Παραπληροφόρησης) πληρώθηκαν σε καλή τιμή για να αποκρύψουν τις ειδήσεις;
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τι «παιχνίδι» παίζουν και προς όφελος ποιών;

Κι όμως, το Κονβόι με τη βοήθεια προς τους Ελεύθερους Πολιορκημένους της Γάζας βρίσκεται στην Ελλάδα. Επικεφαλής ο ...

Μια ζωή ΑΕΚ...

Του Λ. Παπαδόπουλου

Είμαι ΑΕΚτζής από κούνια, λόγω καταγωγής. Ο πατέρας μου, που με πήγαινε στο γήπεδο, γεννήθηκε στο Μιχαλίτσι της Προύσας και μεγάλωσε στην Πόλη, στο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου. 
Το πρώτο ματς της ΑΕΚ το παρακολούθησα σε ηλικία 6 ετών, το 1941. 
Ήταν Κατοχή. Γερμανοί, εκτελέσεις, πείνα, δυστυχία, τρόμος. 
Η μόνη ψυχαγωγία των παιδιών ήταν το ποδόσφαιρο. 
Στις αλάνες του Πολυγώνου, των Σεπολίων και της Αχαρνών και στα γήπεδα του Πανελληνίου, του Απόλλωνα (Ρουφ), του Παναθηναϊκού και του Ποδηλατοδρομίου («Καραϊσκάκη»).

Από το 1941 έχουν περάσει 68 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να....

Τι είναι και τι θέλει η Συντηρητική Παράταξη.

Ο ομ. Καθητητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιω. Τουλουμάκος προβαίνει σε σημαντικές διαπιστώσεις και προτάσεις σε σχέση με την εθνική μας ταυτότητα – με τη φύση της και με τους τρόπους προάσπισής της – κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον Ελληνισμό της Διασποράς. 
Το Διπλωματικό Περισκόπιο ελπίζει ότι το κείμενο αυτό, όπως συνέβη και με τα προηγούμενα του εκλεκτού συνεργάτη του, θα δώσει λαβή σε μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων επί ενός διαχρονικού, αλλά ιδιαίτερα επίκαιρου αυτή τη στιγμή θέματος.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ
Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ


Ι. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

          Η συντηρητική παράταξη, όπως την εννοούσαν και την εννοούν πολλοί, εδώ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν πιστεύει σε δόγματα του ενός ή του άλλου παλαιού ή νέου «-ισμού»ž δεν...

Δεν έπεισε ο κ. Παπανδρέου

Μέσα σε μια λαμπρή τελετή, που περισσότερο θύμισε εορταστική εκδήλωση και λιγότερο ένα διάγγελμα απελπισίας – γιατί τέτοιο ήταν - ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσπάθησε περισσότερο να πείσει τους ξένους, που είχαν στρέψει τις κεραίες τους στην Αθήνα, για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων και λιγότερο του Έλληνες πολίτες οι οποίοι αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργό πήραν χαρτί και μολύβι να δουν τι θα πληρώσουν.

Το ζητούμενο ήταν να πειστούν οι ξένοι και όλοι περίμεναν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την συμπεριφορά των αγορών σήμερα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το spread των ομολόγων.  Οι ενδείξεις μόνον θετικές δεν είναι, καθώς το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 257 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου Bund, συγκριτικά με τις 231 μονάδες βάσης που ήταν την...

Οι Αρχαίοι Έλληνες τραγικοί «βοηθούν» τους αμερικανούς στρατιώτες

Με τίτλο «Αρχαίοι σύμμαχοι» και υπότιτλο «Το Πεντάγωνο ζητεί τις συμβουλές του Σοφοκλή» η Ελβετική εφημερίδα «Νeue Ζurcher Ζeitung» δημοσιεύει σήμερα εκτενές άρθρο της Andrea Kohler για την πρωτοβουλία του αμερικανικού Πενταγώνου να χρησιμοποιήσει τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς για να βοηθήσει τους στρατιώτες του που επιστρέφουν από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, με συμπτώματα που ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χορήγησε 3,7 εκατ. δολάρια στο θεατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης «Θέατρο του Πολέμου» για την ανάγνωση σε ακροατήριο βετεράνων και των οικογενειών τους, των τραγωδιών του Σοφοκλή «Αίας» και «Φιλοκτήτης«.
Οι αναγνώσεις αυτές, που γίνονται σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Αμερική, αποσκοπούν να βοηθήσουν τους στρατιώτες και τις ...

Κύπρος: Από την κλοπή του λειψάνου στην κλοπή του Κράτους !

Η σύληση του τάφου του Προέδρου Παπαδόπουλου θέτει σειρά δύσκολών ερωτημάτων, πρώτο εκ των οποίων το κατά πόσον συνδέεται με το κυπριακό. 
Με τα ελάχιστα στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, δεν είναι όμως άχρηστο να τις κάνουμε, διατηρώντας βεβαίως επιφύλαξη για νεώτερα στοιχεία.

Ανοησίες και απιθανότητες
1. ‘Ενας παράφρων μπορεί να υπάρχει. Ομάδα παραφρόνων, με στρατιωτική πειθαρχία, που εκτελούν καλά σχεδιασμένη μακάβρια επιχείρηση, μοιάζει περίπου αδύνατη.
2. Αναφέρθηκε η περίπτωση Ελλήνων ακροδεξιών εθνικιστών, που θέλουν να...

«Τρίτοι» προσεγγίζουν το Πεκίνο για να αγοράσει το ελληνικό χρέος




Οι Κινέζοι απαντούν ότι ενδιαφέρονταν εν μέρει κι ότι θα καλύψουν ένα κομμάτι του αφού πάρουν τα απαραίτητα ανταλλάγματα
Οι Κινέζοι αποτελούν μια από τις κρυφές ελπίδες του ελληνικού δημοσίου, για να σωθεί το 2010 η παρτίδα του δημοσίου χρέους, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 55 με 60 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται, μέσω...

"Κτύπησε" ο Μητσοτάκης !


Την είδηση σας την είπαμε το πρωϊ χθες! 
.Ο πρώην Πρωθυπουργός εδώ και μέρες αισθάνεται δικαιωμένος και ήθελε να μιλήσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομιάς….

Θεωρεί ότι είναι από τους λιγούς πολιτικούς που μίλησε με ειλικρίνεια για τη κρισιμότητα της κατάστασης….
Η στάση που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια του στοίχισε πολιτικά αλλά τώρα φαίνεται να δικαιώνεται..
Εξάλλου πάντα αυτό ήθελε: να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που άφησε πίσω του έργο
Αν είχαν ληφθεί νωρίτετα μέτρα, όπως ο ίδιος σθεναρά υποστήριζε, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο…

Αρνήθηκε να σχολιάσει τα εσωκομματικά της Ν.Δ ενώ έδωσε πάσα στον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη που φαίνεται πλέον πως βγαίνει μποστά μιλώντας για την κίνηση του να αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών στην προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή….

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Αφιερωμένο σε όλους μας, για να μην ξεχνάμε...

ΕΠΕΙΓΟΝ: Και νέος κρυφός δανεισμός, συνφωνήστε λοιπόν ...συναινετικά κύριοι της Αντιπολίτευσης !


Δεν πέρασαν ούτε 75 μέρες και ακόμη ψάχνονται...ας δούν και ακούσουν αυτά τα video, να τα συγκρίνουν και να θυμηθούν:


.
Και ας το συγκρίνουν με αυτό το...

Άσπιλοι και αμόλυντοι...κεκλεισμένων των θυρών..!


Ο υπερ-συστημικός πρωθυπουργός θέλησε να «κάνει το κομμάτι του»
Το χει ανάγκη να μοστράρει το new face του Παπανδρεϊκοκεντρικού πρωθυπουργισμού, και είπε να μαζέψει τους άσπιλους και αμόλυντους ηγέτες των άσπιλων και αμόλυντων πολιτικών κομμάτων, αυτούς που συντηρούν ευλαβικά το άσπιλο και αμόλυντο πολιτικό σύστημα, συμπολιτευόμενοι τον εαυτό τους και αντιπολιτευόμενοι ...

Συμφώνησαν σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών


Ολοκληρώθηκε στις 15.30 (2 ώρες) η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα μέτρα που προτείνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο . 
Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Παπανδρέου: Κεντρικό ζήτημα για μας...

Να που θα βρείτε τα χρήματα κ. Παπανδρέου !

1. Κανένας σε ΔΕΚΟ και δημόσιες υπηρεσίες δεν θα παίρνει περισσότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όσοι έχουν συμβάσεις πάνω από 100.000 το χρόνο, να περικοπούν από 20- 50% ή να λήξει η σύμβαση.
Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους και το ύψος της αμοιβής τους. ( π.χ. Λυριτζής-Οικονόμου κλπ, άλλωστε είπατε ότι όλα θα γίνονται με διαφάνεια και θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο)

2.Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν περισσότερα από 4000 ευρώ μεικτά- με υπερωρίες κτλ. να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 20% αλλά δεν θα πέφτουν ποτέ κάτω από τις 4000. Στους χαμηλούς μισθούς αυξήστε από 100 έως 200 Ευρώ το μήνα.

3.Να φορολογηθούν τα ακίνητα σύμφωνα με την αντικειμενική τους αξία και το πραγματικό τους εμβαδόν (που να περικλείει και τα υπόγεια). Να τεθεί ένας ενιαίος συντελεστής...