Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Αναγκαίο το έργο της άρδευσης του κάμπου από τα νερά του Νέστου

Εφημερίδα εργασία … συν, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008, Αρ. Φύλλου 83
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς.

Σ. Σαραφόπουλος: "Να μας πούνε τι έκαναν για την ένταξή του στο 4ο ΚΠΣ"

Στο θέμα της άρδευσης του κάμπου της Δράμας από τα νερά του Νέστου και την αναγκαιότητα να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στάθης Σαραφόπουλος σε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Ο Κ. Σαραφόπουλος μίλησε για το ιστορικό των προσπαθειών που έχουν γίνει από το 1989 όταν ο ίδιος είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο θέμα και δεν παρέλειψε να μιλήσει θετικά για τις προσπάθειες των πολιτικών προσώπων που προέβαλαν αυτό το θέμα αλλά και την μη ενεργοποίηση που -εμμέσως πλην σαφώς όπως άφησε να εννοηθεί- έδειξαν κάποιοι άλλοι με αποτέλεσμα να παγώσει το εγχείρημα .. Eίπε ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας θέμα για τον νομό Δράμας σημειώνοντας ότι δεν συμφωνεί ότι το έργο έχει μεγάλο κόστος. Μάλιστα ο κ. Σαραφόπουλος παρέθεσε στοιχεία που αποκαλύπτουν την αξία που πλέον αποκτά το υδάτινο στοιχείο στα χρόνια που έρχονται λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει ακόμη και από την κρατική υπηρεσία NIS των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τα επόμενα χρόνια 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες στη γη δεν θα έχουν πρόσβαση στο νερό ...Επανερχόμενος στο θέμα της άρδευσης μίλησε για τους αναδασμούς που έχουν σχεδιαστεί και αυτούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τονίζοντας «ξεκινήσαμε στην Δράμα αναδασμούς, τι να τους κάνουμε αν δεν υπάρχουν νερά και αναδιάταξη των καλλιεργειών; ...Είναι ζωτικής σημασίας το θέμα όχι μόνο για την άρδευση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και επειδή αποδεδειγμένα γίνεται υπάρχει στην περιοχή το φαινόμενο της συνίζησης των εδαφών, μιλώντας για τα εδάφη των τεναγών των Φιλίππων που μάλιστα διαθέτουν περισσότερο νερό από την πεδιάδα της Δρά­μας ..

Ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο 1989 όταν ο ίδιος είχε θίξει για πρώτη φορά το θέμα των νερών και της άρδευσης από τον ποταμό Νέστο και υπενθύμισε ότι το 1996 έγιναν μελέτες _ από το Υπουργείο Γεωργίας με τις οποίες εξετάζονταν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το νερό στην Δράμα μέσω Τοξοτών. Είπε εξάλλου ότι δική του πρόταση ήταν να έρθουν τα νερά απευθείας από τα φράγματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες και τόνισε ότι το 1993 έστειλε επιστολή με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο προς το Υπουργείο Γεωργίας. Αλλά λίγο αργότερα η προσπάθεια προώθησης του θέματος σταμάτησε καθώς δεν επανεξελέγη βουλευτής. Εξάλλου θύμισε ότι ο κ. Φ. Κωνσταντίνου ως Υφυπουργός Γεωργίας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ προκήρυξε μελέτη για το έργο η οποία ολοκληρώθηκε το 1995 ...

Ο κ. Σαραφόπουλος αναφερόμενος στο τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο. στήριξης γνωστό ως ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτε προκειμένου να εντάξουν το έργο προς χρηματοδότηση. Επίσης παρέθεσε και την πρόσφατη κίνηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού να προχωρήσει το θέμα της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου και είπε ότι εάν δεν εντάξει και το έργο της άρδευσης για την πεδιάδα της Δράμας τότε είναι στην Δράμα "ανεπιθύμητο πρόσωπο". Ο Κ. Σαραφόπου­λος μίλησε με θετικά σχόλια για τις προσπάθειες που έκανε για το έργο ο αείμνηστος Σωκράτης Δημητριάδης με τον οποίο τόνισε ότι υπήρξε θετική συνεργασία και για άλλα θέματα που αφορούν τον Νομό.

Ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ κατέληξε λέγοντας τα εξής «να μας ενημερώσει η ηγεσία του τόπου για τα ποσοστά των νερών που θα εισρεύσουν στην Ξάνθη και την Ροδόπη από τον Νέστο» και προέτρεψε τους τοπικούς βουλευτές να καταθέσουν σχετική ερώτηση εφόσον ο κ. Κοντός δεν παραθέσει ανάλογα στοιχεία. Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Σαρα­φόπουλος διευκρίνισε πώς όσα λέγονται για το δήθεν υπερβολικό κόστος του έργου ή ότι αυτό αποτελεί χαμένη υπόθεση δεν έχουν βάση γιατί το έργο είναι επιλέξιμη δραστηριότητα για το 4 ΚΠΣ αλλά κανείς δεν φρόντισε να το εντάξει σε αυτό ....