Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 03 Μαρτίου 2024

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 03 Μαρτίου 2024...

Η μοναξιά του πόνου και η αριστερή «αγιολογία»

Πριν από λίγους μήνες υποβλήθηκα σε ένα μεγάλο και βαρύ χειρουργείο. Έκτοτε η ζωή μου είναι χωρισμένα στο πριν (το χειρουργείο) και στο μετά. Όλο αυτό το διάστημα πάρα πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για μένα και την πρόοδο της υγείας μου, με επισκέφτηκαν, άκουσα λόγια συμπόνιας και παρηγοριάς, πράγμα για το οποίο τους ευχαριστώ όλους και τον καθένα χωριστά από τα βάθη της καρδιάς μου.
Τέτοιου είδους περιπέτειες προκαλούν άγριο σωματικό πόνο και ανυπόφορο ψυχικό. Για τον μεν σωματικό, ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει τα παυσίπονα και κάπως πορεύεται. Για τον ψυχικό πόνο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καταφύγεις στη λογική και στις συμβουλές των γιατρών.
Όπως και το δεις, όμως, ο πόνος είναι κάτι που ο άνθρωπος το βιώνει μέσα στην απόλυτη μοναξιά του. Κανείς δεν μπορεί να έρθει και με μία τρυφερή χειρονομία να σου πάρει ή να μειώσει...

Μητσοτάκης: Αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα 2.500 ευρώ – Τι είπε για τα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα (Video)

Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος έως τα 2.500 ευρώ προανήγγειλε απόψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους»...

Η προσβολή στην μνήμη των νεκρών

Όπως συμβαίνει πάντοτε στην πατρίδα μας, σηκώθηκε για άλλη μια φορά ένας πολιτικός κουρνιαχτός, με αφορμή το «σβήσιμο» των ονομάτων των 57 νεκρών που έχασαν την ζωή τους στο μοιραίο τρένο, στην τρομακτική σύγκρουση με άλλο συρμό στα Τέμπη.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν πολλά νέα παιδιά (φοιτητές και φοιτήτριες). Το γεγονός εκείνο προκάλεσε άφατο πόνο στους γονείς και συγγενείς των θυμάτων και «παγωμάρα» στην πλειοψηφία των Ελλήνων. Ήδη γίνονται ανακρίσεις προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας.
Την περασμένη Τετάρτη, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο...

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Τι λείπει από τη λίστα με τις μειώσεις τιμών σε προϊόντα

Από τον εντυπωσιακό κατάλογο με τους 3.000 κωδικούς στους οποίους θα καταγραφούν μειώσεις τιμών στο ράφι από σήμερα, υπάρχουν δύο σημαντικές ελλείψεις.
Η πρώτη είναι τα… τρόφιμα. Στην μακριά λίστα δεν υπάρχει τίποτα που να… τρώγεται. Αντιθέτως, υπάρχουν εκατοντάδες απορρυπαντικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, σαπούνια και λοιπά είδη ατομικής υγιεινής στα οποία οι ονομαστικές τιμές θα μειωθούν από 4% έως και… 40%.
Ποια είναι η δεύτερη έλλειψη; Της διαβεβαίωσης ότι εκτός από τις ονομαστικές τιμές, θα υπάρξει μείωση και στην τιμή που θα καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής μετά την προσφορά...

Με ποιες παθήσεις συνδέεται η ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βιταμίνη, καθώς λόγω της λιποδιαλυτότητάς της ανήκει πλέον και στις ορμόνες, ενώ έχει άμεση δράση στα γονίδιά μας.
Η παραγωγή βιταμίνης D στο ανθρώπινο σώμα γίνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως.
Απαντάται με τη μορφή της χοληκαλσιφερόλης στα ζώα (βιταμίνη D3) και εργοκαλσιφερόλης στα φυτά (βιταμίνη D2). Η D3, που είναι η ανενεργή μορφή της βιταμίνης D, συντίθεται, από το παράγωγο της χοληστερόλης, 7-δεϋδροξυλοχοληστερόλη, στην επιδερμίδα, μέσω μιας διαδικασίας που απαιτεί την υπεριώδη ακτινοβολία του κλάσματος Β του ήλιου (UBV).
Στη συνέχεια μεταβολίζεται στο ήπαρ σχηματίζοντας την...

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (01-03-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Θα μειωθούν και πόσο οι τελικές τιμές στο ράφι;

Κανονικά από σήμερα θα πρέπει να δούμε μειώσεις μέχρι και 18% των τιμών στο ράφι σε πάνω από 3.000 κωδικούς. 
Αυτές όμως οι μειώσεις θα είναι επί των αρχικών τιμών, δηλαδή επί των τιμών τιμοκαταλόγου των προμηθευτών, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε.
Το βασικό ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα περάσουν οι μειώσεις και στις τελικές τιμές στο ράφι, δηλαδή σε αυτές που διαμορφώνονται μετά τις προσφορές των προμηθευτών. Εκεί που μετρά για την τσέπη του καταναλωτή, καθώς αν περιοριστούν οι εκπτώσεις και οι προωθητικές ενέργειες, η διαφορά στην πράξη μπορεί να είναι μικρή.
Εκτός και αν πολλές εταιρείες επιλέξουν, παρά τη μείωση των αρχικών τιμών, να...

Κορδόνια και παντοφλέ παπούτσια

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη πως «δεν θα δέσει τα κορδόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφορικά με την ίδρυση παραρτημάτων ξένων, μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών σχολών, φαντάζομαι ότι ενθουσίασε τα εναπομείναντα, γηραιά μέλη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που ένιωσαν μια allure της αλήστου μνήμης δεκαετίας του ’80.
Την ίδια στιγμή, η φράση αυτή δεν σήμαινε τίποτα για τη νέα γενιά, εκείνη δηλαδή που θα είναι αποδέκτης των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και η οποία έχει προ πολλού γυρίσει την πλάτη της σε όλους εκείνους που διαγκωνίζονται στο μεγάλο «μέτωπο του ΟΧΙ σε όλα».
Τι κι αν κορυφαίοι επιστήμονες συνταγματολόγοι, ένας εκ των οποίων ήταν και αρχηγός του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη, εξήγησαν σε γλώσσα κατανοητή την ουσία της υπόθεσης...

Επιστρέφει το φάντασμα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς

Εκατό ημέρες πριν 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους 720 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρώπη μοιάζει να αναμετράται με το φάντασμα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, με το κρας-τεστ να αφορά πλέον την ίδια τη συνοχή της.
Η εκτίμηση Ευρωπαίων αναλυτών αποτυπώνει τον κίνδυνο της επόμενης ημέρας, όταν πλέον θεωρείται πιθανό το ένα τέταρτο του Ευρωκοινοβουλίου, το 25% των ευρωβουλευτών δηλαδή, να ελέγχεται από ομάδες, που εκπροσωπούν τις ακραίες φωνές, που ακούγονται όλο και πιο δυνατά...

«Εσύ βάλθηκες να κάνεις τη Δράμα ευρωπαϊκή πόλη»

Του Βασίλη Τσιαμπούση*

Πιο πάνω κι από τον έξυπνο, ικανό και σοβαρό επιχειρηματία, πιο πολύ κι από τον παλαιάς κοπής ευεργέτη της Δράμας, θα θυμούμαστε και θα μιλάμε για τον αθεράπευτα Δραμινό, δικό μας Κώστα Αποστολίδη 
- Πώς ο ιδρυτής της Raycap και ευεργέτης της πόλης του, που πέθανε ξαφνικά την Τρίτη, στήριξε το περιοδικό «Δίοδος66100» 
Το 2008 προτείναμε στον Δήμο Δράμας να εκδώσει ένα περιοδικό ποικίλης ύλης με ιστορικά και αρχιτεκτονικά θέματα της περιοχής, παρουσιάσεις φωτογράφων και ζωγράφων από όλη την Ελλάδα, λογοτεχνία, οικολογικά θέματα, συνεντεύξεις σημαντικών δημιουργών και επιστημόνων κ.α...

Υπάρχει «κοινωνική αντιπολίτευση» να ρίξει τον Μητσοτάκη;

Στην αμηχανία τους, με τόσα όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση, άλλα δικαίως και άλλα παραφουσκωμένα και φαντασιακά, και καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να απαξιώνει την αντιπολίτευση, κάποιοι ανακάλυψαν εύχαρεις την ύπαρξη «κοινωνικής αντιπολίτευσης».
Όντως δεν υπάρχει κομματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι αξιωματική, καθεύδει εν ευθυμία του κοινού. Το ΠΑΣΟΚ δεμένο στην «πέτρα» Ανδρουλάκη, αδυνατεί να υπερυψωθεί στη ζώνη της κυβερνησιμότητας. Διαβλέπουν ωστόσο ότι υπάρχει ένα ρωμαλέο κίνημα κοινωνικής αντιπολίτευσης, που είναι εν δυνάμει καταστροφέας...

Δημοσκόπηση Opinion: Η Ν.Δ. παραμένει στην κορυφή, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ (κάρτες)

Προβάδισμα 20 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία, απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο. Δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας.
Μία ακόμη δημοσκόπηση καταγράφει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας
Την ίδια ώρα, παραμένει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ενώ καθηλωμένος στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα Οpinion Poll για το ACTION 24.
Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ. Απώλειες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών λέει ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δεν βοήθησε το κόμμα...

Μητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες - Εξοργιστική η κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας

Στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά». 
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ ο ίδιος δεν σκέφτηκε να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία.
Σε ερώτηση για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τη συμπλήρωση ενός χρόνου, είπε αρχικά: «Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη, για λόγους που όλοι σας μπορείτε να αντιληφθείτε. Και γιατί εκεί συσσωρεύτηκαν ίσως όλες οι κακές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των αντιλήψεων. Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό μπαίνει στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει την απάντηση»...

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΚΕΡΔΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ: Οι χρυσές μπίζνες πίσω από το κίνημα των αντιεμβολιαστών

Γιατροί, influencers και μη κερδοσκοπικές εταιρείες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, συνεργάζονται μεταξύ τους και επενδύουν τεράστια ποσά σε διαδικτυακές καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Τα ποσά που έχουν κερδίσει.
Είναι γιατροί, ιδιώτες, influencers και μη κερδοσκοπικές εταιρείες της «κοινωνίας των πολιτών» και έχουν βγάλει εκατομμύρια. 
Εχουν διαδώσει τις πιο απίθανες θεωρίες κατά των εμβολίων για την Covid-19 (και για τον καρκίνο, εννοείται, παλαιόθεν), έχουν πείσει τεράστιο κοινό αλλά και οργανώσεις που σπεύδουν να τους χρηματοδοτήσουν. Υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από το Tea Party και τους ακραίους Ρεπουμπλικανούς· στο παλμαρέ τους βρίσκεται και ο Ντόναλντ Τραμπ. Φυσικά, και ο...

Αν η Ελλάδα είχε και άλλους Αποστολίδηδες

Η Ελλάδα έχασε χθες έναν πολύ σπάνιο άνθρωπο
Ο Κώστας Αποστολίδης ήταν ο δημιουργός της εταιρείας Raycap, αλλά για όσους τον γνωρίσαμε ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. 
Αυτοδημιούργητος, σεμνός, σχεδόν ντροπαλός, ένιωθε την ανάγκη να προσφέρει. Πρώτα απ’ όλα στην πόλη του, τη Δράμα. 
Ηταν τόση η περηφάνια του όταν έκανε την ξενάγηση στο εργοστάσιο της Raycap! Σου έδειχνε τον άνθρωπο που επέβλεπε μηχανήματα πολύ προηγμένης τεχνολογίας, επισημαίνοντας πως είναι ο γιος του παλιού τορναδόρου της πόλης...

Ψήφισμα του ΕΛΚ για τους αγρότες: Καλεί την Ε.Ε. να εφαρμόσει τις προτάσεις της Ελλάδας για τον Πρωτογενή Τομέα

Με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει άμεσα της προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον Πρωτογενή Τομέα.
Συγκεκριμένα, να αναλάβει άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης, καλούν οι υπουργοί Γεωργίας την Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, σε κοινή δήλωση των μελών του υιοθετεί ψήφισμα στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο των ελληνικών θέσεων...

Δημοσκόπηση MRB: Περαιτέρω αποδυναμωμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο – Πως αξιολογείται η στάση του Τσίπρα (κάρτες)

Αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από το θυελλώδες Συνέδριο. 
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τρίτο κόμμα, ενώ εμφανίζει νέες απώλειες μετά το συνέδριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41,2% εκείνων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι την επόμενη μέρα το κόμμα θα είναι αποδυναμωμένο, ενώ μόλις το 32% προβλέπει ότι θα ενισχυθεί...

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Πορεία για τα Τέμπη: Μολότοφ στο Σύνταγμα, επεισόδια και στην Ομόνοια(pics&vids)

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τις πορείες των διαδηλωτών για την επέτειο από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς στο Σύνταγμα άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στο προαύλιο της Βουλής, ενώ ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και στην Ομόνοια.
Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 14:00 όταν 20 άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ, ακόμα και μέσα στο προαύλιο της Βουλής, με την αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων...

Τραγωδία στα Τέμπη: Βαθιά θλίψη στο μνημόσυνο των θυμάτων (vids)

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που συνέβη σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, είχαν φτάσει από νωρίς στον τόπο της τραγωδίας, όπου στις 12 το μεσημέρι τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο.
Οι συγγενείς και φίλοι αλλά και απλός κόσμος άναψαν ένα κερί στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο σημείο και φέρει τα ονόματα των θυμάτων.
Συγκλονιστική η στιγμή που μια μητέρα προσέγγισε το ένα από τα αυτοσχέδια μνήματα και σπαρακτικά φώναξε για το παιδί της «αγάπη μου, δεν το πιστεύω ότι δε θα σε ξαναδώ.. Πού είσαι;»...

Κυρ. Μητσοτάκης για Τέμπη: Η αλήθεια δεν αργεί, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν

Μήνυμα για την επέτειο ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών έστειλε, με δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αρχικά σημείωσε πως «ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες του, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε τόνισε πως «σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό» και αναφέρθηκε στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας πως...

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (28-02-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

«Όποιος δε θέλει να ζυμώσει…»

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μία ατέρμονη συζήτηση, στα όρια του «ταμπού», περί λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, όχι μόνο επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο, αλλά στην ουσία της παίρνει μια συγκεκριμένη μορφή και ταυτόχρονα την κοινοβουλευτική οδό.
Από χθες, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που δίνει τη δυνατότητα -υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις- να λειτουργήσουν στη χώρα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Παρά τις δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν την ωριμότητα πλέον της ελληνικής κοινωνίας να κάνει το επόμενο βήμα, έστω και μικρό, παρά τον γιγαντιαίο αριθμό των νέων παιδιών, που σπουδάζουν στο εξωτερικό και εκτιμώνται στις 40 χιλιάδες, τα κόμματα προσέρχονται σε αυτή τη συζήτηση με τις πιο παλαιές εκ των θέσεων, που θα μπορούσαν να διατυπώσουν...

Προοδευτικοί, αναχρονιστές και καιροσκόποι

«Αν υπάρχει μια πράξη διευθέτησης συμφερόντων είναι η διατήρηση του υφιστάμενου στάτους κβο…» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Επί ώρες άκουγε τους εκπροσώπους της μείζονος αντιπολίτευσης, από το… προοδευτικό κομμάτι (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) μέχρι το αναχρονιστικό (Ελληνική Λύση, Νίκης κλπ) να κινούνται μεταξύ ιδεοληψίας, υποκρισίας, ανυποληψίας και καιροσκοπισμού...

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Αφιερωμένο εξαιρετικά: Γεγονότα τα οποία ξεφτιλίζουν την προπαγάνδα των «πράσινων», «κόκκινων» και «μαύρων» Ρανταπλάν και έχει υστερόγραφα…

Θέλεις να αγιάσεις και πραγματικά δε σε αφήνουν. Προσπαθείς να μην ασχοληθείς με τους διάφορους μπούφους που έχουν την εντύπωση ότι είναι πανέξυπνοι, αλλά αν τους βάλεις να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα, θα πάρουν κομπιουτεράκι.
Καταλαβαίνω απόλυτα τη θέση που βρίσκονται πολλές φορές οι ρεπόρτερ γιατί και εγώ κάνω την ίδια δουλειά. Υπάρχουν φορές που «πρέπει» να πεις πράγματα, να μεταφέρεις τη θέση μίας ομάδας, να παρουσιάσεις ένα θέμα από την πλευρά του συλλόγου. Πρέπει όμως να έχεις το απαραίτητο IQ που λένε και στο χωριό μου, προκειμένου να το «υποστηρίξεις» και να μη γίνεις ρόμπα.
Από το βράδυ του Σαββάτου λοιπόν έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να ξεφτιλίζονται. Αλλά αν δεν τους ενοχλεί αυτούς, γιατί να ενοχλήσει εμένα;...

Το «σταυρόλεξο» των επόμενων τριών μηνών για την κυβέρνηση

Μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση εισοδημάτων, ευρωπαϊκό «εκτόπισμα»
Είναι ένα καίριο τρίπτυχο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις ευρωεκλογές, η κυβερνητική στρατηγική, την ώρα, μάλιστα, που ο χώρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αδυνατεί να προβάλει πειστικό λόγο απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.
Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που από σήμερα εισέρχεται στην κοινοβουλευτική συζήτηση και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 8 Μαρτίου, αποτελεί το τελευταίο μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, πριν εισέλθουμε και επισήμως, στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών...

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτική πρόταση εξουσίας;

Άκουσα προσεκτικά τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σε δύο δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, το Νότη Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Χιώτη.
Κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε σε ένα σημείο, όταν ο δημοσιογράφος μη ικανοποιημένος από την απάντηση του πολιτικού αρχηγού, τον ξαναρώτησε για ένα συγκεκριμένο θέμα, για να εισπράξει την απάντηση: τα είπαμε αυτά, να μην τα ξαναλέμε.
Αφήνω κατά μέρος το ύφος, το οποίο δεν συνάδει με Ευρωπαίο πολιτικό κι ας πάμε στην ουσία και το βάθος των πραγμάτων. Ένας πολιτικός πρώτης γραμμής, πολλώ δε μάλλον, αρχηγός κόμματος με κυβερνητικές φιλοδοξίες, θα πρέπει να έχει υπομονή και ευγένεια, ακόμη κι όταν θεωρεί πως θίγεται...

Οι άτσαλες… πιρουέτες του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει «μονοκόμματος» αλλά τελικά έχει ευελιξία… χορευτή μπαλέτου, χωρίς όμως τη σταθερότητα και τη χάρη του πατήματος. 
Αντιθέτως επιχειρεί άτσαλες πιρουέτες που εκθέτουν τον ίδιο και το κόμμα του, του αποδίδουν έλλειψη συνέπειας και θαμπώνουν την επιθυμητή εικόνα κυβερνησιμότητας.
Έν αρχή η εντύπωση που αποτυπωνόταν από τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Συμβάδιζε άλλωστε με την άποψη του ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από την πρωθυπουργική αλλά άτολμη επί του θέματος, θητεία του Γιώργου Παπανδρέου...

Ο Κασσελάκης προ(σ)καλεί στην αρένα τον Τσίπρα

Είναι -όπως φαίνεται ως τώρα- νομοτελειακό για το ΣΥΡΙΖΑ να έχει για αρχηγό πρόσωπο που λειτουργεί ως «υδράργυρος». Να διαστρέφει και να ξεγλιστράει από την πραγματικότητα.
Την επομένη του Συνεδρίου, δια της τεθλασμένης των κύκλων και των ερμηνειών τους, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κερδισμένος. Διότι κατάφερε όπως λέγεται, να αποσείσει οριστικά από πάνω του την ευθύνη ότι επέβαλε ή επέτρεψε στο Στέφανο Κασσελάκη να πάρει το κόμμα και να το οδηγήσει στη διάλυση. Αριστοτεχνική διαστροφή, των όσων καταγράφηκαν εντός της αιθούσης του Συνεδρίου αλλά και στις παρακάμαρες εκτός...

Η Ελλάδα «πιέζει» με 19 προτάσεις την Ευρώπη για το αγροτικό - Τα μέτρα που συστήνουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ

Την απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ και η ολοκλήρωσή της πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, έλαβε το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και τις πιέσεις που άσκησε με όλα τα προσφερόμενα μέσα η Αθήνα.
Η Ελλάδα, μετά την αποδοχή των περισσοτέρων προτάσεων που έκανε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Ταυτόχρονα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski, αναγνώρισε την ανάγκη...

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Στις 12 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει ότι το κόμμα του δεν θα ήταν αντίθετο στην ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. 
Ωστόσο μετά από δέκα μόλις ημέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε, ότι δεν θα ψηφίσει το νόμο για τα «ιδιωτικά Πανεπιστήμια». 
Διπλή η έκπληξη. 
Αφενός από την αλλαγή της στάσης του, αφού το «ναι» έγινε «όχι» και
αφετέρου από την αλλαγή του προσδιορισμού των Πανεπιστημίων από μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά, σε ιδιωτικά.
Η ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων αποτελούσε και αποτελεί πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των συνεδρίων του. Και είναι γνωστό ότι αρκετοί και σημαντικοί βουλευτές, σκοπεύουν να υπερψηφίσουν το νόμο, που έχει φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση...

Πότε και πώς η γρίπη “γυρνάει” σε πνευμονία: Ποια είναι η καλύτερη προστασία

Καθώς η εποχή της γρίπης συνεχίζει να σαρώνει την κοινότητα, δημιουργούνται ανησυχίες για τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη.
Μια κοινή ερώτηση που κυκλοφορεί συχνά είναι εάν η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία. 
Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο αναπνευστικών ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά κατά τους μήνες που κορυφώνονται τα κρούσματα γρίπης...

Η μεγάλη ήττα του Αλέξη Τσίπρα

Δεν γνωρίζουμε ποια από τις φορές που ηττήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η πιο οδυνηρή. Εκείνο όμως που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι η σημερινή συντριπτική του ήττα από τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν συγκλονιστική. Αφού με κτύπημα νοκ άουτ βρέθηκε στο καναβάτσο του Σύριζα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο τέλος έχασε και το κόμμα που είχε κληρονομήσει από τον Αλέκο Αλαβάνο.
Η σημερινή πολιτική αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα, είναι χειρότερη ακόμα και από αυτήν που ακολούθησε την διπλή εκλογική συντριβή του 2023. Μιλάμε για τον απόλυτο διασυρμό. Το «πολιτικό κεφάλαιο» του Αλέξη Τσίπρα, κάηκε μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια «πραξικοπήματος» και υπονόμευσης του...

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση;

Σε 105 ημέρες, οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται στις ευρωκάλπες, έναν χρόνο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές.
Η κυβέρνηση, παρότι επιχειρεί να προσδώσει καθαρά «ευρωπαϊκά» χαρακτηριστικά στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, δεν παύει να μιλά για «εθνική κάλπη», σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, να περιορίσει τη χαλαρή ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας, όσων θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας.
Σε κάθε περίπτωση στις 9 Ιουνίου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταγράψει δυνάμεις, διαρροές και κυρίως, τάσεις της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα...

«Οι μάσκες που έπεσαν», η ήττα Τσίπρα και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έπεσαν οι μάσκες»
είναι η φράση που χρησιμοποιήθηκε από τα «στρατόπεδα» του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη, των δύο πρωταγωνιστών του θυελλώδους τετραήμερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην πραγματοποιηθούν νέες εσωκομματικές εκλογές, μετά τη σχετική πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα.
«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στ. Κασσελάκης, σηματοδοτώντας τη λήξη, έστω και προσωρινά, της κατάστασης συναγερμού που βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που καλούσε τον διάδοχό του στην προεδρική καρέκλα της Κουμουνδούρου να...

Πως το «βρείτε αντίπαλο και πάμε» έγινε «εκλογές τέλος» - Ο Κασσελάκης έστειλε «αδιάβαστη» την πρόταση Τσίπρα - Το παρασκήνιο της μεγάλης ανατροπής

Ένα γεμάτο τετραήμερο με υψηλούς τόνους και εντάσεις πέρασαν οι εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη ματαίωση των προεδρικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το συνέδριο καθώς πέρασε η πρόταση του Σ. Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα για αναβολή τους.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ικανοποιήθηκε από την "απόφαση" του συνεδρίου την οποία ανέγνωσε ως "λευκή επιταγή" και ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του...

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι 5 χειρότερες τροφές που εκτοξεύουν τη χοληστερόλη

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις για να προστατέψεις την υγεία σου και συγκεκριμένα τη χοληστερόλη.
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και τη χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να χτίσουμε κύτταρα και να παράγουμε ορμόνες. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. 
«Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα, για παράδειγμα, είναι ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης», είπε η Dr. Eleonora Avenatti, καρδιολόγος στο Houston Methodist Hospital.
«Αν σκεφτείτε ότι το αγγείο σας είναι σωλήνες που πρέπει να φέρουν αίμα στα εσωτερικά σας όργανα – την καρδιά, τον εγκέφαλό σας, τα νεφρά σας – με την πάροδο του χρόνου, η χοληστερόλη μπορεί να δημιουργήσει “σκουπίδια” μέσα σε αυτούς τους σωλήνες, έτσι ώστε...

Τι θα επιλέξει το 44% που ψήφισε την Έφη Αχτσιόγλου;

Στον Σύριζα κυριαρχούσαν πάντα δυο διαφορετικά στρατόπεδα. Το ένα στρατόπεδο ήταν αυτό που αντιπροσώπευε τη βαθιά παραδοσιακή αριστερή ψυχή του Σύριζα και το δεύτερο ήταν αυτό που είχε κτισθεί πέριξ του Αλέξη Τσίπρα όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εσωκομματικής διαδικασίας, τα στελέχη της βαθιάς αριστερής ψυχής είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου και μετά από το δυσάρεστο γι’ αυτούς αποτέλεσμα αποχώρησαν από το κόμμα, ιδρύοντας τη Νέα Αριστερά. Αντίθετα, οι προεδρικοί είχαν στηρίξει αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και τελούσε υπό την κηδεμονία και τον απόλυτο έλεγχο Πολάκη. Οι προεδρικοί είχαν κρίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορούσε να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση, με την Έφη Αχτσιόγλου που την «βάραινε» η αποτυχημένη πορεία...

Το σάλτο μορτάλε του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κασσελάκης, ο «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», βρήκε τον αντίπαλο, ή μάλλον του τον βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη. 
Η οποία όταν η Τζάκρη μίλησε για «αρχηγίσκους» είχε δηλώσει «Εγώ δεν θέλω να γίνω πρόεδρος. Εάν ήθελα, θα μπορούσα να το κάνω από το καλοκαίρι».
Τώρα από βήματος του συνεδρίου είπε: «Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου: Η απάντηση είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στους αγώνες που δώσαμε όλοι μαζί. Δηλώνω παρούσα για να σταματήσει ο κατήφορος»...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024...