Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων, της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023...

Η Δράμα μεταμορφώνεται χάρις σε δύο άξια τέκνα της

Για τους επισκέπτες ήταν απλώς ένα ερειπωμένο αρχοντικό. Για τους Δραμινούς όμως το περίφημο Μαρμάρινο Σπίτι αποτελεί ένα εμβληματικό τοπόσημο

Είναι ένας σιωπηλός αφηγητής του λαμπρού και πολυδιάστατου παρελθόντος της πόλης που πέρασε από τους Οθωμανούς στους Ελληνες, με τους Εβραίους και τους Αρμενίους να διατηρούν τις δικές τους κοινότητες. Συγκολλητική δύναμη όλων αυτών των ανθρώπων –τι άλλο;– τα καπνά, που έκαναν μέλη από διαφορετικές εθνικότητες και δόγματα να εργάζονται πλάι πλάι. Αλλωστε το Μαρμάρινο Σπίτι πάνω στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας ήταν οικία...

Κώστας Λεφάκης: Όταν «προέβλεπε» την θεομηνία πριν από 8 μήνες – «Θα πνιγούν δύο πόλεις»

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες βίντεο από ομιλία του αστρολόγου Κώστα Λεφάκη
Εκατοντάδες κείμενα έχουν γραφτεί και εκατομμύρια απόψεις έχουν ειπωθεί για την «τέχνη» της αστρολογίας.
Οι άνθρωποι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Υπάρχουν αυτοί που… δεν βγαίνουν ούτε από το σπίτι τους αν δεν διαβάσουν τι λέει το ζώδιό τους και παίρνουν τις αποφάσεις για τη ζωή τους βάσει του αν ο Ερμής είναι ανάδρομος.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που δεν πιστεύουν...

Η ακρίβεια, η ακρίβεια, η ακρίβεια

Στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis για την πορεία της κυβέρνησης, τα νούμερα δεν είναι θετικά—και πώς θα μπορούσε να ήταν!
To 32% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 61% προς τη λάθος. Στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές, τα νούμερα ήταν 44% και 48% αντίστοιχα. Δηλαδή σε σαράντα ημέρες η κυβέρνηση είχε απώλειες κοντά στο 30% επί των σχετικών ερωτημάτων. Βέβαια, σε αυτές τις σαράντα ημέρες και τι δεν έγινε και ίσως από μια οπτική αυτό το 32% δεν είναι και εντελώς αρνητικό. Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα...

Η Τουρκία ως πυρηνική δύναμη, η νέα πρόκληση για την Ελλάδα

Μείζονα απειλή όχι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας αποτελεί για τη χώρα μας και ολόκληρη την περιοχή η φιλοδοξία του Τ. Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ισχυρή πυρηνική δύναμη προς το παρόν για την παραγωγή ενέργειας.
Αποκτώντας βεβαίως πυρηνική τεχνογνωσία ο πειρασμός για απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι μεγάλος για την Τουρκία η οποία παρά τις προσπάθειές της τα προηγούμενα χρόνια για να αποσπάσει πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω και των αντιδράσεων που υπήρξαν και από τις ΗΠΑ.
Σήμερα η Τουρκία, ενώ ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εντός της επόμενης χρονιάς τον...

Moody's: Διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας - Σταθερές προοπτικές

Σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές. 
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η σταθερή κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το προφίλ της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως ήδη η χώρα μας έχει επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, ενώ με τη νέα αυτή αναβάθμιση η Eλλάδα είναι ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναλυτές της Moody's τονίζουν πως η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ανθεκτική και περιμένουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,2% την...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γολγοθάς χωρίς Ανάσταση

Με τα βλέμματα στραμμένα στον πρώτο γύρο της εκλογής νέου αρχηγού, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, παραζαλισμένοι από μία προεκλογική περίοδο που έκρυβε από Kinder έκπληξη, μέχρι συντροφικά μαχαιρώματα και δημόσιες, έντονες αντιπαραθέσεις για ήσσονος σημασίας ζητήματα, έμειναν τελικά με την απορία: πού είναι η πολιτική;
Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, ακούσαμε πολλά και διάφορα συνθήματα περί επανασύνδεσης με την κοινωνία, ανακάλυψης για μία ακόμη φορά της αριστεράς, εδραίωσης μίας νέας, αριστερής ταυτότητας κ.λπ. μα δεν είδαμε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση, φερ’ ειπείν, για το ποιο μοντέλο παραγωγής πλούτου θα προκρίνει αυτό το κόμμα για τη χώρα. Την ίδια στιγμή, έχουν άπειρες, μεγαλεπήβολες προτάσεις για την ανακατανομή του πλούτου, υπέρ των αδυνάτων. Με άλλα λόγια, δεν μας λένε πώς και πού θα βρεθεί ο πλούτος που θέλουν να αναδιανείμουν. Για πιο σύνθετα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όπως...

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Το μεταναστευτικό στρώνει το έδαφος στην ακροδεξιά

Η εισβολή των 7.000 μεταναστών σε μια μέρα στη Λαμπεντούζα τρομάζει, όπως τρομάζει και η αμηχανία της Ευρώπης απέναντι στην έκταση του φαινομένου και τις επιπτώσεις που προοιωνίζει. 
Εκατό πλεούμενα σε 24 ώρες, 124.000 μετανάστες από την αρχή του έτους, αριθμοί που καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί. Και αποτελούν προάγγελο κακών εξελίξεων. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Προφανώς και όχι.
Και αυτή είναι η απορία της κοινής γνώμης τόσο στην Ιταλία, όσο...

Απόλυτο ντέρμπι Αχτσιόγλου - Κασσελάκη, ορατός ο κίνδυνος διάσπασης - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ METRON ANALYSIS

Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis τρεις μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή.
Στην προτίμηση προέδρου, στο σύνολο όσων πήραν μέρος στην έρευνα ανεξαρτήτως του κόμματος που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, η Ε. Αχτσιόγλου προηγείται με 35% και ακολουθούν οι Στ. Κασσελάκης με 19%, ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 12%, ο Ν. Παππάς με 4% και ο Στ. Τζουμάκας με 3%...

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μεθοδευμένο Συνέδριο διάσπασης

Μετά τις δίδυμες εκλογές του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε οριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον ένα νεκρό σχήμα το οποίο δεν μπορεί να χωρέσει τις πρωταγωνιστικές φιλοδοξίες του στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανευρεθεί ένας τρόπος ώστε το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να αποτελεί εμπόδιο στα εγχειρήματα στα οποία θέλει να προβεί στο άμεσο μέλλον.
Άλλωστε, στο παρελθόν, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργηθεί μέσα από την αυτοχειρία του Συνασπισμού. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στη θέση του, του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπεριέλαβε ένα μεγάλο τμήμα της άκρας αριστεράς και των κινημάτων που είχαν...

Ευρώπη ανοχύρωτη στην επέλαση των δουλεμπόρων

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι απόκληροι και να ξεσπιτώνονται. Αλλά αυτό που έγινε προχθές στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα δεν είναι η συνήθης πρακτική κάποιων ξεριζωμένων φτωχοδιάβολων που κατάφεραν να διέλθουν κρυφίως τα θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας.
Μέσα σε μια ημέρα αποβιβάστηκαν στο νησί περίπου 7.000 μετανάστες, ερχόμενοι με… 120 σκάφη! Ένας τέτοιος αριθμός  είχε χαρακτηριστικά κυριολεκτικής εισβολής, οργανωμένης από τα διεθνή κυκλώματα των δουλεμπόρων.
120 σκάφη σε κοινή πορεία, δεν συναντήθηκαν τυχαία στα νερά της Μεσογείου με κατεύθυνση το ίδιο λιμάνι. Ήταν επιτυχημένη προσπάθεια των δουλεμπόρων να βραχυκυκλώσουν τις δυνάμεις του ιταλικού Λιμενικού, να τις καταστήσουν ανίσχυρες να υπερασπιστούν τα εθνικά τους θαλάσσια σύνορα...

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Το κυβερνητικό στοίχημα του "Thessaly story" και οι φόβοι για έναν... απρόβλεπτο χειμώνα

Η απελευθέρωση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί το "Thessaly story", που αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή.
Η μεγάλη "μάχη" των επόμενων ημερών θα δοθεί στο πεδίο της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων, αλλά, κάτι πρέπει να γίνει από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού για να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι και υφίστανται... καψώνια, σε σχέση με την καταγραφή της οικοσκευής ή των πεθαμένων ζώων. 
Η ταχύτητα αντίδρασης και η ευελιξία σε τέτοια ζητήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως...

Ζητείται νέο μοντέλο υποδομών για την Θεσσαλία

Η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία χτυπώντας αγροτικές και αστικές περιοχές καταστρέφοντας υποδομές (δίκτυα αρδευτικά, ύδρευσης, αποχέτευσης, μεταφορών, ενέργειας, επικοινωνιών), παραγωγικούς τομείς (αγροτικό, κτηνοτροφικό, τουριστικό, φυσικών πόρων), κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες (υγείας, παιδείας, διοίκησης και μεταφορών) απέδειξε ότι μέτρα από το παρελθόν και συνταγές που αποδεδειγμένα απέτυχαν δεν πρέπει να προκριθούν για την ανοικοδόμηση της επόμενης ημέρας. Για να είναι η απάντηση επιτυχής χρειάζεται οι προτάσεις να είναι έξω από την πεπατημένη, ειδικά όταν πρόκειται για έργα που αποτελούν το 1ο επίπεδο πρόληψης και προστασίας μίας κοινωνίας.
Καθώς η συχνότητα των φυσικών καταστροφών ολοένα και αυξάνεται...

Γιώργος Λακόπουλος: Ο Κασσελάκης έκανε τσίρκο τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος θέλει να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Εκφυλισμός της πολιτικής, ασυναρτησίες, γελοιοποίηση της Αριστεράς, εργαλειοποίηση του Τσίπρα, μπαλαμούτι και «αμερικανιές». 
Θα βρεθούν κομματικά μέλη να τον ψηφίσουν;
Του Γιώργου Λακόπουλου
Πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την εξής ανάρτηση- δώστε προσοχή: ...

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Η τιτάνια μάχη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

H δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας έχει να ξανασυμβεί από την δεκαετία του '50 κατά τη μεγάλη μεταπολεμική ανασύνταξη. Τρεις ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει ένα ολικό σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής, η οικονομία της Θεσσαλίας θα αργήσει πολύ να ανασυγκροτηθεί.
Και αν δεν αναδυθεί ένα άλλο μοντέλο κρατικής διαχείρισης, με ιεραρχία, στοχοθεσία, πρωτόκολλα από τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο μέχρι τον υπουργό, με επεξεργασία σεναρίων απέναντι στην κλιματική κρίση, τότε στον επόμενο και χειρότερο Daniel, η ζημιά θα είναι απείρως μεγαλύτερη. Τμήμα του κάμπου θα ερημοποιηθεί, άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν. Εάν μετά την καταστροφή του Σεπτεμβρίου ενισχυθούν τα σενάρια ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου, η επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολη...

Εθνική συκοφαντία: Εν χορδαίς από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν οργάνοις από το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τον παράλληλο κατήφορο τους.
 
Έναν διαγκωνισμό για τον πραγματικό κάτοχο των σκήπτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ, τείνει να αποδειχθεί στη χειρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η Χαριλάου Τρικούπη στην προσπάθεια της να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση ξεπερνάει και τις αδηφάγες «Κασσάνδρες» της Κουμουνδούρου στις προβλέψεις για όσα επίκεινται.
Παραμονές της διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων για να αποκατασταθούν οι ρημαγμένες υποδομές και να στηριχθούν οι χειμαζόμενοι κάτοικοι μαζί με τους επαγγελματίες στην Θεσσαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τι κέρδισε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ποσό 250 εκατ. ευρώ, υπόλοιπο από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που θα χανόταν στο τέλος του χρόνου γιατί δεν προλαβαίναμε να απορροφήσουμε τους πόρους, μπορούμε να το διαθέσουμε για να καλύψουμε ένα πρώτο μέρος των ζημιών. Ποσό 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μας επιτρέψουν να το διαθέσουμε και αυτό για την αποκατάσταση των καταστροφών.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν διαθέτει κεφάλαια για κατασκευή δρόμων. Όμως, δίνεται η δυνατότητα διασταλτικής ερμηνείας στη χώρα. Να χρησιμοποιήσει αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όχι για άλλα «πράσινα έργα» αλλά για να αποκατασταθούν δίκτυα και υποδομές κάτι που προφανώς είναι προτεραιότητα. Και ερχόμαστε στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Άλλα 1,5 δισ. ευρώ από εκεί. Έργα και προγράμματα που...

Πώς θα διατεθούν τα 2,25 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία (Video)

Ευελιξία δίνεται στον τρόπο της απορρόφησης κονδυλίων ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών 
από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, έπειτα από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με την Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Τα εργαλεία αυτά είναι
(α) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους...

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Προς τι τόση ανοχή;

Κανένας δεν κυνηγά μάγισσες ούτε φαντάσματα. Αυτό που θέλουμε –τουλάχιστον όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία– είναι να τηρούνται οι νόμοι και να τιμωρούνται οι παραβάτες τους, εφ όσον τους κρίνουν ενόχους τα δικαστήρια. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο επίορκος στρατιωτικός που φωτογράφισε το επίμαχο ελικόπτερο και συνετέλεσε στη δημοσιοποίηση στρατιωτικού υλικού εξακολουθεί και παραμένει ατιμώρητος; Στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Επειδή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε ένα μήνα, που δημοσιοποιείται στρατιωτικό υλικό, εύλογα διερωτάται ο πολίτης τι τρέχει; Όποιος θέλει τραβά φωτογραφίες οπλικών συστημάτων και ελικοπτέρων ατιμωρητί; ...

Αποπομπή Βαρβιτσιώτη: Θρυαλλίδα αλλαγών η δεύτερη κόκκινη Μητσοτάκη

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι ο δεύτερος υπουργός που αντικρίζει την κόκκινη κάρτα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ταυτοχρόνως αποτελεί και τη θρυαλλίδα των αλλαγών οι οποίες, 69 ημέρες αφότου άρχισε να γράφει το κοντέρ της δεύτερης θητείας στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν δείχνουν απλώς απαραίτητες αλλά επιβεβλημένες. Διότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι θιασώτης των σαρωτικών αλλαγών και των εν θερμώ αποφάσεων, πρωτίστως όμως στο πολιτικό DNA του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που τον πλαισιώνουν διαχρονικά, δεν υπάρχει η απλή διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τη δολοφονία...

Ανασυγκρότηση σαν… από πολεμική καταστροφή

Η φύση έχει μνήμη και επιστρέφει. Κάποτε η Θεσσαλία ήταν λίμνη. Μικρό απομεινάρι είχε μείνει η λίμνη Κάρλα που αποξηράνθηκε το 1962, χάριν ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας.
Με την αποξήρανση αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, βλέποντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέκυψαν, θέλησαν ένα μικρό μέρος της να το επαναφέρουν ως λίμνη.
Η φύση επιστρέφει στην κοίτη της, χωρίς αυτό να δικαιολογεί τον πρόσφατο όλεθρο. Επιστημονικές προειδοποιήσεις υπήρχαν. Όπως η σχετική μελέτη για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούσε τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή, με προσομοιώσεις συχνότητας που συμβαίνει μια φορά στα 50, στα 100 και στα… 1.000 χρόνια...

Το κράτος είναι εδώ. Ποιο κράτος όμως και με ποια λεφτά;

Το κράτος, το μεγάλο κράτος, το κράτος πατερούλης, το κράτος σωτήρας, το κράτος αρωγός, το κράτος σχεδιαστής, έχει πραγματοποιήσει τη μεγάλη του επιστροφή ήδη από το 2020. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Και οι πολίτες με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παραδόθηκαν στη φροντίδα των κρατικών μηχανισμών.
Η εποχή του μοντέλου του μικρού κράτους, της όσο το δυνατόν μικρότερης κρατικής παρέμβασης, της όσο το δυνατόν χαμηλότερης φορολογίας και του περιορισμού των κρατικών δραστηριοτήτων του στα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι η άμυνα, η ασφάλεια, η ρύθμιση και η εποπτεία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 
Και αυτό είναι κάτι που φαντάζει απολύτως λογικό αφού το σύνολο των χωρών, αντιμετωπίζουν εδώ και μια τριετία μια σειρά από «mega προβλήματα», που απαιτούν κρατικές πρωτοβουλίες και...

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ο νέος μεγάλος Διάδρομος Ινδίας - Μ. Ανατολής - Ευρώπης - IMEC και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα

Το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα παγκόσμιας σημασίας γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σχέδιο δόθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στην Ινδία, καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, των ΗΑΕ, της Σ.Αραβίας, της Γερμανίας της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ε.Ε., έδωσαν το πράσινο φως για τον IMEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor).
Ένα σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει μια εναλλακτική οδό στρατηγικής σημασίας για τη σύνδεση της χώρας με τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, με την πλούσια σε ενέργεια Μ. Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη...

Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού θα μας αφανίσουν

Καμία υποδομή δε θα μπορούσε να υποδεχθεί και να απομακρύνει τέτοιον όγκο βροχής, σύμφωνα με όσα έγραψαν και δήλωσαν οι ειδικοί. 
Οι εικόνες που θυμίζουν πλάνα από καταρρεύσεις οικισμών στο Μπαγκλαντές και από πλημμύρες από τυφώνες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, θα μας στοιχειώνουν για πολύ καιρό.
Όλα όσα είδαμε αυτό το καλοκαίρι του 2023 με τον καύσωνα, τις πυρκαγιές και τώρα με την κατακλυσμιαία νεροποντή, αποδεικνύουν πως τα στατιστικά μοντέλα και οι προβλέψεις για τον καιρό, έχουν πλέον ξεπεραστεί. Έχουν ξεπεραστεί και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών...

Ρεβάνς με τυμβωρυχία και fake news

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται. Ψάχνει ρεβάνς για την εκατόμβη των αδικοχαμένων που βαραίνει τη διακυβέρνηση του.
 
Η δημόσια εκπροσώπησή του, που ελέω διαδοχής έχει πολλά κεφάλια, αναδύει μια πολιτική δυσοσμία. 
Μια «λερναία ύδρα» που με κριτήριο τη μικροκομματική τυμβωρυχία προβαίνει σε ανακαλύψεις για να προσδώσει τεκμηρίωση σε ένα όργιο προπαγάνδας.
Στις ώρες της κρίσης και της μάχης με ένα φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξανασυναντήσει σαφώς πιο οργανωμένα συστήματα πολιτικής προστασίας, το βήμα του ΣΥΡΙΖΑ, θυσιάζεται στον βωμό του εσωκομματικού πάθους, για...

Θεσσαλία: Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (Video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.
Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.
Δείτε το video:...

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες οι διασώσεις πολιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Δείτε Βίντεο

Πάνω από 2.000 ανθρώπους έχουν διασώσει μέχρι στιγμής ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Οι επιχειρήσεις γίνονται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, μέσα στις λάσπες, τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος...

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Οι 5 πληγές που αφήνει ο Daniel

Τεράστιο το σοκ για αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητικές βιομηχανίες, εξαγωγείς και καταναλωτές
Τρία χρόνια μετά τον «Ιανό» ο εφιάλτης της καταστροφικής πλημμύρας επέστρεψε στο πολλαπλάσιο στη Θεσσαλία με την κακοκαιρία Daniel. Kαι η μεγάλη γόνιμη πεδιάδα θα χρειαστεί χρόνια να ξαναγίνει όπως τη γνωρίζαμε.
Απώλειες ζωών και πλούτου
Ο τραγικός απολογισμός είναι 10 νεκροί μέχρι στιγμής, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για δεκάδες θύματα, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος στο...

Η βιβλική καταστροφή και η αδιάβροχη μανία του ΣΥΡΙΖΑ

Η πραγματικά βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν τα ακραία φαινόμενα και οι πλημμύρες ήλθαν να προστεθούν στις καταστροφικές πυρκαγιές.
 
Η απόγνωση είναι μεγάλη και οι άνθρωποι που βρέθηκαν αποκλεισμένοι και χωρίς προμήθειες μέσα σ’ αυτόν τον πρωτοφανή Αρμαγεδώνα έχουν κάθε δίκιο να εκδηλώνουν την αγωνία και την οργή τους. Από εκεί, όμως, μέχρι να υποστηρίζει κάποιος ότι το κράτος είναι απών, είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος...

Τα Απάτσι και τα «βλήματα» της πολιτικής και του Διαδικτύου

Νεοσσός της πολιτικής ζήτησε τη συνδρομή των Απάτσι στη διάσωση των αποκλεισμένων από τα νερά πολιτών. Και τα Ραφάλ και οι S-300 θα μπορούσαν να επιστρατευθούν. Γνωστός ανόητος του Διαδικτύου ειρωνεύθηκε τον καθηγητή κ. Ζερεφό διότι τόλμησε να εκφράσει άποψη για την ένταση του φαινομένου Daniel με την οποία αυτός δε συμφωνεί. Του ανατρέπει το σενάριο πως για τα πάντα ευθύνεται ο Μητσοτάκης. Τελικά, οι θεομηνίες έχουν ένα καλό: μας υπενθυμίζουν πως μεταξύ μας κυκλοφορούν πολλά «νούμερα». Κάποια εκ των οποίων διεκδικούν και την αρχηγία...

Πολιτικές διαμάχες στα λασπόνερα

Δεν ξέρουμε αν είναι «σηματωροί» των εποχών που έρχονται, τα θρηνητικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού.
Για «ακραίο φυσικό φαινόμενο χιλιετίας» έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. «Τα όσα είδαμε το καλοκαίρι με τον καύσωνα και τον κυκλώνα Daniel θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300 - 400 χρόνια», δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Χρήστος Ζερεφός.
Το αν έδρασε με επαρκή ετοιμότητα η κυβέρνηση θα κριθεί εκ των υστέρων. Δεν έχουμε ακόμη γνώση των αριθμητικών δεδομένων, των δυνάμεων που μπορούσε να διαθέσει, και αν τις διέθεσε με τον προσφορότερο τρόπο. Σαφώς ήταν εμφανής...