Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Μπορεί να γίνει η σύμπραξη Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. ;


Χωρίς τη Μέρκελ σενάριο δεν γίνεται!


Όποιος ισχυριστεί ότι γνωρίζει αν θα προκύψει μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας για να μειώσει το κόστος δανεισμού της στη σύνοδο κορυφής στις 25 - 26 Μαρτίου δεν λέει την αλήθεια.
Η νέα κυρίαρχη άποψη, που έκανε την εμφάνισή της την προηγούμενη Παρασκευή, ήθελε να δημιουργείται ένα stand-by arrangement για την Ελλάδα με τη σύμπραξη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κοινό πακέτο σωτηρίας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ουγγαρία θα μπορούσε, σε κάποιον βαθμό, να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός.
Τον Νοέμβριο του 2008, η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ ενέκρινε stand-by arrangement για την Ουγγαρία ύψους 15,7 δισ. δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δάνειο 6,5 δισ. ευρώ ή 8,3 δισ. δολαρίων.
Η τελευταία βρήκε τα λεφτά από τον μηχανισμό βοήθειας χωρών εκτός ευρωζώνης που...
αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (balance of payments facility).
Τον ίδια μήνα, η Ουγγαρία έλαβε 4,9 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η εκταμίευση συνεχίστηκε με δόσεις υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων του συμφωνηθέντος οικονομικού προγράμματος.
Η πιστωτική γραμμή διατέθηκε για να ενισχύσει η Ουγγαρία τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να χρηματοδοτήσει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της υπό "ακραίες συνθήκες αγοράς".

Σημειώνεται ότι το κόστος για την αγορά ενός 5ετούς CDS επί του ουγγρικού δημόσιου χρέους είχε ξεπεράσει τις 600 μονάδες βάσης πριν το πακέτο σωτηρίας ανακοινωθεί και ουσιαστικά είχε σταματήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας της Ουγγαρίας. Για λόγους συγκρισιμότητας αξίζει να αναφερθεί ότι τα σενάρια περί πιθανής προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και η φερόμενη ως ρήση του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ότι δηλαδή η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού, έστειλαν το ασφάλιστρο στο ελληνικό CDS στις 333 μονάδες βάσης την Παρασκευή, από 289 μονάδες την Τετάρτη. Το υψηλότερο ασφάλιστρο στο CDS επί του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι οι 425 μονάδες βάσης και καταγράφηκε στις 8 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τη Markit που κατασκευάζει τους σχετικούς δείκτες. Όμως, ακόμη κι αυτή η άποψη περί σύμπραξης της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για τη σωτηρία της Ελλάδας είναι πρακτικά στον αέρα αφού η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ, που κρατά το καρνέ των επιταγών στην Ε.Ε., δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.
Και μπορεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και οποιοσδήποτε άλλος στην Ε.Ε. να λέει ότι θέλει, όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στην κ. Μέρκελ. Η τελευταία γνωρίζει τόσο την άποψη της πλειονότητας των Γερμανών στο θέμα της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα όσο και την ενδεχόμενη εμπλοκή στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.
Όμως, φαίνεται ότι έχει έναν ακόμη λόγο να μη βλέπει με καλό μάτι την παροχή κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρακολουθώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Αν κάτι άλλαξε μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ, δεν είχε γίνει γνωστό την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Είναι όμως πλέον φανερό τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση.
Η τελευταία θέλει να έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη πιστωτική γραμμή (stand by facility) με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να "πείσει" τις αγορές να ρίξουν τα spreads με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.
Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε να μην τραβήξει λεφτά από την πιστωτική γραμμή, αλλά να δανείζεται στις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα επιζητά στην ουσία οικονομική στήριξη και όχι απλώς πολιτική, όπως επαναλαμβάνουν μονότονα τα κυβερνητικά στελέχη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση έχει δώσει την εντύπωση στις Βρυξέλλες κι αλλού ότι θα ήθελε να της προσφερθεί ο μηχανισμός στήριξης στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης χωρίς να τον ζητήσει, πιθανόν για πολιτικούς λόγους.
Όμως, οι κοινοτικοί είναι ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της και να ζητήσει οικονομική στήριξη αν τη θέλει. Άλλωστε, το ίδιο θα έκανε αν επέλεγε να προσφύγει απευθείας στο ΔΝΤ.
Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη σύνοδο κορυφής της 25ης - 26ης Μαρτίου, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα προκύψει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Kι αν προκύψει, τι ακριβώς θα είναι.
Θεωρητικά, το σενάριο σύμπραξης της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες σήμερα. Όμως, μέχρι την Πέμπτη - Παρασκευή είναι μια άλλη ιστορία, της κ. Μέρκελ επιτρέπουσας.
Dr. Money
dr@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: