Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Τύπου Ρόμπεϊ-Μπαρόζο μετά τη Σϋνοδο Κορυφής

Για ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.
Ο κ. Ρόμπεϊ τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη βάση της δήλωσης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.
"Οι δύο πτυχές της δήλωσης εκείνης ήταν η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Ως προς την υπευθυνότητα", διεμήνυσε ο ...
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτι το οποίο και έκανε εφαρμόζοντας ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. 
Ως προς την αλληλεγγύη, σήμερα οι χώρες του ευρώ αποφάσισαν ένα μηχανισμό στήριξης με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί".
"Ο μηχανισμός αυτός", διευκρίνισε ο κ. Ρόμπεϊ, "θα είναι κατά βάση ευρωπαϊκός και θα ενεργοποιείται ως ύστατη λύση, όταν διαπιστώνεται ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής ή ασύμφορη".
Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ, κατά τη σχετική συζήτηση στο Eurogroup διευκρινίστηκε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
Ο πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι θα καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών, διότι θα γνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
"Με τη σημερινή μας απόφαση συμπληρώθηκαν ουσιαστικά τα κενά της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου", ανέφερε.
Εξάλλου ο κ. Ρομπέι τόνισε ότι με τη συμφωνία οι χώρες του ευρώ κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα της Ελλάδας αποτελεί μια έκτακτη περίπτωση και δεσμεύτηκαν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση.
"Η απόφαση", είπε, "συμβάλει στην παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα".
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η απόφαση συμπίπτει με την εθνική εορτή της Ελλάδας, καθώς και με την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚ.
Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι ο μηχανισμός ευρωπαϊκής βοήθειας σε συνδυασμό με το ΔΝΤ ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία.
"Είναι μια τέλεια λύση η οποία απαντά στο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή", ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό είναι πως πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Ρόμπεϊ για το αν η Πορτογαλία θα χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης ,απάντησε ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι εντελώς διαφορετικές και δεν μπορεί να συγκριθούν.
Τόνισε επίσης ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν δεν υπήρχε η απάτη των στατιστικών δημοσιονομικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: