Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Διπλωματικές πηγές: Ο Πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως οι δύο άνδρες μίλησαν και για το θέμα της Ροδόπης. Ο Πρωθυπουργός είπε πως η ερμηνεία της Λωζάννης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες»...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 16 Ιουλίου 2023

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων, της Κυριακής 16 Ιουλίου 2023...

Ο πανικός της Ευρώπης από τον κινεζικό εφιάλτη

Η ανακοίνωση του Πεκίνου ότι από τον Αύγουστο μειώνει τις παγκόσμιες εξαγωγές δύο μετάλλων ζωτικής σημασίας για τους ημιαγωγούς, το γάλλιο και το γερμάνιο, έπιασε και πάλι εξαπίνης την Ευρώπη.
Αντί να έχει φροντίσει προ ετών για τη στρατηγική της αυτονομία, τα παθήματα με τη Ρωσία να της έχουν γίνει μαθήματα και η απρονοησία της να την έχει αφυπνίσει, αιφνιδιάστηκε ξανά.
Και τώρα ζητά εσπευσμένα από τις λιγοστές βιομηχανίες αλουμινίου που δεν έχουν μεταναστεύσει αλλού, να παράξουν, αν μπορούν, κατεπειγόντως, βασικά μέταλλα απαραίτητα για microchips, για τα οποία φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Είναι τόσο απλό; Όχι βέβαια. Τα μισά περίπου από τα αλουμινάδικα στην Ευρώπη έκλεισαν...

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Γραικύλοι, πατριώτες και "μεμέτηδες"...

Πριν από 3-4 περίπου χρόνια η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στο πλέον εξελιγμένο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο, το F-35 και είχε καταβάλει ήδη αρκετά δισ. δολάρια σαν προκαταβολές για αεροσκάφη τα οποία τώρα, θα είχε αρχίσει να παραλαμβάνει...
Σήμερα η πιθανότητα να παραλάβει η Τουρκία F-35 δεν είναι ορατή για τα επόμενα 20-30 χρόνια... Ιδιαίτερα δύσκολο είναι ακόμη και να οριστικοποιήσει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, κάτι που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρώσει σε μερικά χρόνια...
Η Ελλάδα, επίσης σε μια δεκαετία περίπου, είναι πολύ πιθανό να προσθέσει και F-35 στο οπλοστάσιο των αναβαθμισμένων F-16 και των Rafale...

Προοπτικές και «παγίδες» από τη νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά

Η «νέα σελίδα» που άνοιξε στο Βίλνιους μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες αν μπορεί να ανοίξει και «νέο κεφάλαιο» στα ελληνοτουρκικά, όμως τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά από ένα μεγάλο διάστημα εντάσεων και «παγώματος» σχεδόν των σχέσεων, είναι ήδη εδώ.
Τα διαφορετικά δεδομένα που δημιουργούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους προσφέρουν ευκαιρίες αλλά δημιουργούν και καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερα λεπτή...

Το ΠΑΣΟΚ θυσιάζει την ψήφο των αποδήμων;

Το ΠΑΣΟΚ με τον ερμαφροδιτισμό που χαρακτηρίζει τη στάση του στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, μοιάζει διατεθειμένο να επιβεβαιώσει τις Κασσάνδρες ότι θα υποκύψει στον μικροκομματικό πειρασμό. 
Τον πειρασμό να θυσιάσει τις ευκαιρίες για συναίνεση στο βωμό ενός στείρου διαγκωνισμού για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση της άρνησης σε όλα και της αποδοχής στο τίποτα.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση με πολιτικά έντιμο και ευθύ τρόπο έχει ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο...

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Τι θα κρίνει την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Ήταν αναμφίβολα η καλύτερη συνάντηση
(από πλευράς κλίματος και διάθεσης) που έχει γίνει μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν. 
Κατά πόσο βέβαια θα έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα και δεν θα μείνουμε στα ευχολόγια μένει να το δούμε τους επόμενους μήνες, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να δείχνει το ίδιο καλό πρόσωπο με αυτό των τελευταίων πέντε μηνών.
Ασφαλώς από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, ωστόσο προτού μπούμε στα δύσκολα, πρέπει ως Αθήνα να κατοχυρώσουμε ότι το περιβάλλον της συζήτησης δεν θα είναι τοξικό. Και επειδή τόσο για την ένταση, όσο και για την αποσυμπίεσή της, υπεύθυνη ήταν η Τουρκία, η απόφαση για τυχόν επιστροφή σε εκβιασμούς τύπου...

Γιατί o Ερντογάν βγήκε χαμένος από το παζάρι στο Βίλνιους

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα τη στιγμή που Τουρκία και Ουγγαρία θα τη φέρουν προς κύρωση στα κοινοβούλιά τους. 
Αν γίνει αυτό, τότε ο Λευκός Οίκος θα προωθήσει το αίτημα του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου της Τουρκίας για αγορά 40 νέων μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 σε Viper.
Πέραν αυτών, όλα τα υπόλοιπα ήταν μια έξοχη παράσταση συνοχής και αρμονίας του ΝΑΤΟ, το οποίο με τις ΗΠΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, υποχρέωσαν την Τουρκία στο να μην προχωρήσει σε εκβιασμούς και απειλές.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία πήρε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπαϊντεν και ίσως μια ακόμη...

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διαύλους επικοινωνίας συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και έγινε σε καλό κλίμα. Το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι...

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αγορά από τη Τουρκία των F16

Αν και η απόφαση Ερντογάν να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας, δρομολογεί αναμφίβολα εξελίξεις γύρω από το διακαή πόθο της Άγκυρας, δηλαδή την αναβάθμιση 79 παλαιών και την πώληση 40 νέων F-16 -Viper, εντούτοις ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα.
Ο ίδιος μπορεί να εμφανίζει εαυτόν ως νικητή που αποκομίζει κέρδη με τον συναλλακτικό τρόπο που πολιτεύεται στα μεγάλα διεθνή φόρα, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. 
Είναι σαφές ότι η συμφωνία για τα μαχητικά θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους δεν καθορίζει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Μενέντεζ έχει δηλώσει...

Γιατί ο Τσίπρας προικίζει τη νέα ηγεσία με ακόμη μια ήττα στις αυτοδιοικητικές

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε η μετά- Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά το σκηνικό της διαδοχής του, να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι περί την συριζαϊκή «Ιερουσαλήμ» διέβλεπαν αυτήν την εξέλιξη, όταν ανακοινώνοντας την απόφαση της παραίτησής του, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την ανάγκη «να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα».
Το «κύμα» έχει μεταβάλλει τους παλαιούς συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωκομματικό στερέωμα. Οι διαφορετικές φατρίες, ιδιαίτερα εκείνη των προεδρικών έχει τεμαχιστεί σε τιμάρια, συγκροτώντας νέες συνιστώσες ή «καρικατούρες» όπως τις αποκαλούσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν...

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ερντογάν, Μακρόν, Ράμα, Σολτς στις συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη στο Βίλνιους

Σε μία ιστορική, όσο και κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτή στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που ξεκινά τις εργασίες της σήμερα
και η οποία αναμένεται να κρίνει την προσχώρηση ή μη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο της Σουηδίας, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας μετά την εκλογική του νίκη.
Αυτή του η συμμετοχή εξάλλου, θα αποτελέσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ευκαιρία για σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο...

Η αναδίπλωση Ερντογάν μετά τις δεσμεύσεις της Σουηδίας και στον ορίζοντα τα F16

Η Τουρκία αναδιπλώθηκε
. Συμφώνησε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έπειτα από τις δεσμεύσεις της Στοκχόλμης ότι θα αντιμετωπίσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία και το PKK και ότι η Στοκχόλμη θα στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας.
Η συμφωνία κλείνει την εκκρεμότητα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και αποτελεί ένα μονοπάτι απόδρασης για τον Ερντογάν από το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει o ίδιος, λειτουργώντας συχνά ως «Δούρειος Ιππος» του Πούτιν, διασώζοντας παράλληλα...

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Βαρουφάκης: Εγώ δεν είμαι Τσίπρας, δεν θα αφήσω ακυβέρνητο το ΜέΡΑ25

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜΕΡΑ25 συνεδρίασε ώστε να συζητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην ομιλία του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την ηγεσία του κόμματος, παρά την ήττα. Σε διαφορετική περίπτωση όπως λέει, «θα επρόκειτο για κλασική αστική ολιγαρχική στάση του τύπου "μετά από εμένα το χάος"».
Αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι όπως δεν ήταν το 15 Τσίπρας, έτσι δεν θα γίνει...

Το ΝΑΤΟ και η ώρα της αλήθειας για τα ελληνοτουρκικά

Αποτελούν παρελθόν ο «Πόντιος Πιλάτος» και οι λοιποί χαρακτηρισμοί που – λίγο πολύ δικαιολογημένα – συνήθιζαν πολλοί να απευθύνουν στην ευρωατλαντική συμμαχία αναφορικά με τον ρόλο της στα ελληνοτουρκικά; 
Αναμφίβολα υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Η ενδεχόμενη έγκριση της υποψηφιότητας της Σουηδίας από την Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τα F-16 έχει καταστεί πολύ περισσότερο σύνθετο ζήτημα με τις αναφορές της αμερικανικής πλευράς και στη σταθερότητα στην περιοχή, με άλλα λόγια, τη σταθερότητα και στο εσωτερικό των ορίων του ΝΑΤΟ
Με δυο λόγια, η Ουάσιγκτον συνολικά – και όχι μόνο το Κογκρέσο – φαίνεται να επιχειρεί να επισημάνει ότι δεν φτάνει η Σουηδία. 
Το ερώτημα όμως παραμένει: θα επικρατήσει αυτή η γραμμή; ...

Η ψήφος των αποδήμων - τεστ για την δημοκρατική συνέπεια της αντιπολίτευσης

Η πρωθυπουργική ρελάνς με την ψήφο των αποδήμων αποτελεί την παρέμβαση του ορθολογισμού για να μπει σίγαση στη δημοκρατική παραφωνία της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. 
Με την απάλειψη των εναπομεινάντων εμποδίων, «σπέρματα» της κομματικής ατολμίας της στείρας αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε δίνει απλώς διαπιστευτήρια της κυβερνητικής συνέπειας στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προεκλογικά.
Εισάγοντας εμπροσθοβαρώς στην κυβερνητική νομοθέτηση ρυθμίσεις τέτοιου πολιτικού βάρους, ο πρωθυπουργός αφενός προβάλλει με ευκρίνεια προς τις πτέρυγες της μείζονος αλλά...

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Έσπαγε αυγά, δεν ήθελε το ΠαΣοΚ… μικρό ΚΚΕ

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την ανακοίνωση των εκλεγέντων στον Βόρειο τομέα της παλιάς Β΄ Αθηνών, πολλοί εξεπλάγησαν από τη μη εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου, με το ΠαΣοΚ. Πολλοί, αλλά όχι όσοι γνώριζαν.
Ο Λοβέρδος υπέστη βρόμικο πόλεμο στην περιφέρειά του. ΒΡΟΜΙΚΟ! «Μη τον ψηφίσετε, θα πάει Μητσοτάκη», έλεγαν διάφοροι καλοθελητές, εδώ κι εκεί. Έλεγαν μέχρι κι ότι είναι ανεπαρκής πια, αφού… έχει μεγαλώσει… Έλεγαν – πάντα με συνωμοτικό ύφος- ότι κι ο Ανδρουλάκης έχει προβλήματα μαζί του, άρα καλό θα είναι να μπει αλλού ο σταυρός….
Αυτά μόνο κάποιος ταμένος στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν τα γνωρίζει ή δεν συνέβησαν. Είναι πέραν του ακριβούς το γεγονός ότι η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ έκανε ότι γινόταν για να μην εκλεγεί ο Λοβέρδος.
Είναι και το άλλο: Πολλοί εκ των ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου, προτίμησαν να ψηφίσουν...

Το διακύβευμα του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο στυγνός εκβιασμός Ερντογάν και τα Ελληνοτουρκικά

Για μια από τις πιο κρίσιμες, για το ίδιο το μέλλον του Συνόδους Κορυφής προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ καθώς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αναζητά νέα στρατηγική και σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στην οποία ήλπιζε ποτέ να μη βρεθεί. Την εκδήλωση ανοικτής επιθετικής ενέργειας από την Ρωσία εις βάρος μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας στενά συνδεδεμένης με τη Συμμαχία.
Και μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για όλη τη Συμμαχία αλλά και τη Δύση, υπάρχει το μαύρο πρόβατο, η Τουρκία που επιχειρεί με εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής να εξασφαλίσει ανταλλάγματα για την...

Ε, όχι και ο κύριος 13-0!

Και μόνο το γεγονός ότι συζητείται ένας πολιτικός καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο, ομόφωνα, για παράβαση καθήκοντος να σκέφτεται να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματός του, φανερώνει μια αρρωστημένη νοοτροπία. Δεν υπάρχει σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις, δεν υπάρχει σεβασμός στους θεσμούς.
Βέβαια, ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευαισθησίες, οπότε και μια υποψηφιότητα του κυρίου 13-0 θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κάτι το φυσιολογικό. Το ότι δε βρέθηκε ένας άνθρωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ να του πει «πού πας βρε σύντροφε!» επιβεβαιώνει πως η αντιθεσμικότητα είναι σύμφυτη με αυτόν τον χώρο...

Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με ένα νόμο με ένα άρθρο - Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου

«Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός
Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.
Από το βήμα της Βουλής, και πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ακόμη μέτρο -«ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε.
«Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»...