Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Ο Μπερλουσκόνι και η Ιταλία

Σκληρή μεταναστευτική πολιτική και ροζ σκάνδαλα ταλανίζουν την Ιταλία. Η ιταλική κοινωνία φαίνεται όμως να τα αποδέχεται και εδώ και χρόνια να γίνεται λόγος για έκπτωση αξιών.

Η Ιταλία εξαιτίας του πρωθυπουργού της Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν παύει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εξετάσει τώρα τους νέους σκληρούς νόμους περί μετανάστευσης που θέσπισε το ιταλικό κοινοβούλιο καθ΄ υπόδειξη του Καβαλιέρε και ενέκρινε χθες η Γερουσία. Παράλληλα οι αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή δεν σταματούν.


Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου τον Μάιο του 2008 υπό τον Ιταλό πρωθυπουργό στη Νάπολη φαινόταν που θα πήγαινε το πράγμα.

Ο Μπερλουσκόνι παρουσιαζόταν σχεδόν σαν σωτήρας που είχε μια έτοιμη λύση για όλα. Και το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει τότε ήταν τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους της Νάπολη.

Το κόστος, όπως έλεγε, δεν έπαιζε ρόλο.


«Από κάθε έκτακτη κατάσταση ανάγκης βγάζει και ένα διαφημιστικό σποτ» λέει ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Ρομπέρτο Μπόρτσο και συνεχίζει: «Η τακτική του είναι να εμφανίζεται προσωπικά στον τόπο του προβλήματος και να φαίνεται σαν να είναι αυτός που το επιλύει ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πρόσφατο παράδειγμα είναι ο σεισμός στην Λ΄ Άκουιλα από το οποίο κατάφερε να κάνει ένα τεράστιο τηλεοπτικό θέαμα για να επωφεληθεί. Τώρα θα το χρησιμοποιήσει όλο αυτό σαν σκηνικό για τη σύνοδο της ομάδας των 8. Το σημαντικό δεν είναι η πραγματική επίλυση του προβλήματος, αλλά οι εντυπώσεις που αφήνει».



Ρατσιστική και ροζ η Ιταλία;


Σκληρή μεταναστευτική πολιτική



Η ιταλική κοινωνία αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων με την παιδεία, το ασφαλιστικό, την ανεργία αλλά πάνω από όλα φαίνεται να την ενδιαφέρουν οι ροζ ιστορίες του πρωθυπουργού. «Όταν τελειώνει την ημέρα του σαν πρωθυπουργός ας κάνει ό,τι θέλει λέει ένας Μιλανέζος και εκφράζει την πλειονότητα των συμπατριωτών του. Η ιταλική κοινωνία του μοιάζει και αυτός μοιάζει σε αυτή. Κοινωνία εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω όπως έλεγε και το ποίημα της Γαλάτιας Καζατζάκη.


Είναι μια κοινωνία εγωιστική, στην οποία κάθε μέρα οι πολίτες της διαπιστώνουν την έκπτωση των αξιών. Βέβαια δεν είναι οι μόνη. Κάποτε η ιταλική εκκλησία ήταν σε θέση να επιβάλει κάποιους κανόνες. Ο πατέρας Ντον Βιτόριο Ριγκόνι κάθε μέρα στο κέντρο του Μιλάνου μοιράζει 5000 γεύματα δωρεάν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η κριτική που δέχεται είναι ότι ευνοεί με αυτό τον τρόπο να μένουν οι λαθρομετανάστες στη χώρα. Η εικόνα που δίνει η Ιταλία το τελευταίο διάστημα είναι για πολλούς μια εικόνα σύγχυσης, μια εικόνα άστατη, μια χώρα λίγο πολύ όπως και ο πρωθυπουργός της.


Κ.Hausen / Μ.Ρηγούτσου

Υπεύθ. Σύνταξης: Στ. Γεωργακόπουλος

"Βουνό από χρέη" – Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2009

Η γερμανική βουλή ψήφισε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2009. Προβλέπει ένα νέο δανεισμό ρεκόρ 49,1 δις ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός για τον επόμενο χρόνο θα αυξηθεί ακόμα μια φορά κατά 86 δις ευρώ.



Ο Χανς Άιχελ, πρώην υπουργός Οικονομικών, μίλησε χθες για τελευταία φορά στη γερμανική βουλή μετά από θητεία 40 χρόνων στην πολιτική. Δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στα κόμματα, αλλά να κάνει και αυτοκριτική λέγοντας πως αυτοί, οι οποίοι ασκούν την πολιτική φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς.


Όσο για τον νέο, μεγάλο, κρατικό δανεισμό σημείωσε:

«Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους πολίτες. Θα πρέπει να τους εμπιστευθούμε και να κατανοήσουμε ότι μπορούν να αντέξουν την αλήθεια, για παράδειγμα ότι υπάρχει κρίση και ότι θα πρέπει να πληρώσουμε. Και η επόμενη βουλή μας θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει αυτή την κρίση. Φροντίστε όμως να μην χαθεί το κοινωνικό κράτος σε αυτή τη χώρα. Θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για τη γερμανική βουλή, αλλά και για την πολιτική γενικότερα».

Η χθεσινή ψήφιση του νέου προϋπολογισμού δεν είναι παρά η απαρχή ενός νέου μεγάλου δανεισμού. Το υπουργείο οικονομικών προβλέπει ότι μέχρι το 2013 το κράτος θα δανειστεί περισσότερα από 300 δις ευρώ.



Ποιος θα πληρώσει την κρίση;


Θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι;


Η αντιπολίτευση πιστεύει πως το ποσό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ο βουλευτής των Πρασίνων Αλεξάντερ Μπόντε δήλωσε σχετικά: «Μέσα σε αυτά τα 300 δις ευρώ αποσιωπάτε η σωτηρία των τραπεζών και το γεγονός ότι αυτά θα πρέπει να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Αποσιωπούνται τα έκτακτα αναπτυξιακά προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας. Αν τα υπολογίσουμε φθάνουμε στα 438 δις ευρώ. Και στη συνέχεια έχουμε μια επιπλέον επιβάρυνση επιτοκίων από το 2014, τα οποία φθάνουν τα 15 δις ευρώ, τα οποία θα λείπουν για επενδύσεις ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει».


Και ποιος θα αναλάβει στο μέλλον όλα αυτά τα έξοδα;

Η βουλευτής του Αριστερού Κόμματος Μπάρμπαρα Χελ δηλώνει: «Δεν μας μένουν παρά αυξήσεις φόρων, αυξήσεις των κοινωνικών επιδομάτων και περικοπές πολλών κοινωνικών παροχών. Και κυρίως θα είναι οι χαμηλόμισθοι που θα θιγούν από αυτά τα μέτρα, εμείς θα την πληρώσουμε».


Οι ειδικοί σε θέματα οικονομίας υπολογίζουν ότι όσοι γεννήθηκαν από το 1980 μέχρι το 2000 θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν δραστική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων και τα αριστερά κόμματα κάνουν λόγο για παροχολογία λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που είναι σε τρεις μήνες.


S.Kinkartz / M.Rigoutsou

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Ακόμη περιμένουμε απάντηση κύριε Γιωργάκη Παπακωνσταντίνου

Είναι απίστευτος, έτσι;

Ήταν μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ μέλος του Δ.Σ. και δεν ήξερε τίποτε ο κοκοβιός. Επίσης, εντελώς συμπτωματικά, είχε "ξεχάσει" να το γράψει και στο βιογραφικό του (εγώ δεν ξέρω τίποτε, πέρναγα απέξω, είδα φώς και μπήκα).

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19-1-2003

" …… το τελευταίο εικοσαήμερο διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλλους στον OTE, όπου οι εθνικοί προμηθευτές και ο πανίσχυρος μηχανισμός που διαθέτουν (πολιτικός και υπηρεσιακός) συνάπτουν ακόμα προγραμματικές συμφωνίες, επεκτείνοντας παλαιότερες ή «καπαρώνοντας» προμήθειες υλικών που κανονικά θα έπρεπε να δημοπρατηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Για όλους αυτούς το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και των προγραμματικών συμφωνιών συνεχίζεται κανονικά από τον ιδιωτικό OTE. Oι υπηρεσίες το γράφουν προκλητικά!
Tο προϋπολογισθέν τίμημα της πέμπτης εκτελεστής παραγγελίας προς την Intracom είχε οριστεί στα 120,8 εκατ. ευρώ, όμως αυτό στην πορεία έγινε 222,8 εκατ. ευρώ!

Ήτοι, 185% του προϋπολογισθέντος, έτσι για να ωχριούν και οι εργολαβικές υπερβάσεις!
Mε έναν λόγο αθόρυβα, και μεθοδικά κάποιοι φρόντισαν ο OTE να δεσμευτεί (βάσει προγραμματικής συμφωνίας) έναντι της Intracom για πρόσθετες παραγγελίες υλικών αξίας 34,7 δισ. δρχ., που θα γίνουν το 2003, αλλά κλείστηκαν ως «ουρές» των προγραμματικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE Eλευθέριος Aντωνακόπουλος εξουσιοδότησε δύο γενικούς διευθυντές να κλείσουν τους λογαριασμούς με τις προγραμματικές.
Πρόκειται για τους κ. Xρήστο Mαλαπάνη γενικός διευθυντή Περιφερειών και Tεχνικών Θεμάτων και Γ. Γεωργίτση γενικό διευθυντή Προμηθειών του Oμίλου. Kαι πράγματι, οι εντολοδόχοι φαίνεται ότι έκλεισαν τις προγραμματικές με «καπέλο» που αγγίζει και τα 140 εκατ. ευρώ χωρίς να είναι γνωστό γιατί ο πρόεδρος του OTE έδωσε μια τέτοια εξουσιοδότηση και ποιο όργανο ενέκρινε αυτές τις «δωρεές» που προβλέπουν μικρότερο υπόλοιπο και για τη Siemens (10 εκατ. ευρώ)."



ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΩΡΓΑΚΗ; ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΡΗ, ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ, ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ.
(όχι τίποτε άλλο, αλλά για να γελάσουμε, που λέει ο αργόστροφος αρχηγός σου ότι δεν χρωστάει σε κανένα).
Από Δεξί Εξτρέμ


Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ανοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα κινείται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, φαίνεται να οριστικοποιείται και να παγιώνεται η σταθεροποίηση των προσδοκιών, οι οποίες σταδιακά αρχίζουν να εισέρχονται σε σαφή τροχιά ανόδου. Ο δείκτης στην Ελλάδα τον Ιούνιο ανέρχεται στις 59 μονάδες από τις 49,2 μονάδες τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008.

Η άνοδος είναι διαστρωματική και καταγράφεται σε όλους τους τομείς, με εντονότερη εκείνη στις Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο και μικρότερη στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες. Εκτός όμως από την πλευρά της προσφοράς, και στην πλευρά της ζήτησης σημειώνεται σημαντική βελτίωση. Έτσι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σημαντικά και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, καθώς ο δείκτης διαμορφώνεται στις -45 μονάδες, όσο ακριβώς ήταν και τον Ιούνιο του 2008. Αναλυτικότερα:


- στη Βιομηχανία, καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις της παραγωγής και ηπιότερη στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, ενώ και τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώνονται.


- στις Υπηρεσίες, βελτιώνονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών αυτής της περιόδου, με εντονότερη ωστόσο τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.


- στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφουν σημαντική βελτίωση οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των αποθεμάτων φαίνεται να έχει ρευστοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται οριακά.


- στις Κατασκευές, η αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου ωθεί το δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών αν και ακόμα αντανακλούν υποτονική δραστηριότητα.


- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται σημαντικά, ενώ ήπια είναι η ανάκαμψη στην πρόθεση για αποταμίευση και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.


Ψηφιακή ενίσχυση - επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων!

Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 108.000.000 ευρώ για την Ψηφιακή Ενίσχυση των Τουριστικών Επιχειρήσεων ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος.Οι δαπάνες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης.

Η πρώτη δράση αφορά στην Ψηφιακή ενίσχυση των Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων για τη δημιουργία διαδικτυακών τόπων προβολής και συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων» που υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ». Η δράση αυτή απευθύνεται σε περισσότερα από 9.000 ξενοδοχειακά καταλύματα και περίπου 20.000 τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε ξενοδοχεία κλασικού τύπου, ξενοδοχεία τύπου Motel, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και ξενοδοχεία μικτού τύπου (κλασσικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων). Επίσης, τα τουριστικά καταλύματα που μπορούν να συμμετέχουν στη δράση περιλαμβάνουν όλες τις μορφές ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων που πληρούν τις ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών ανά κατηγορία κλειδιών, όλα τα παραδοσιακά καταλύματα και όλες τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).


H συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας μέσω Διαδικτύου, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της αύξησης της προσέλευσης ξένων επισκεπτών και στη δυναμική υιοθέτηση και αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών από τις ίδιες τις τουριστικές μονάδες για τον εκσυγχρονισμό τους, τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αλλά και την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν μέσω της δράσης για:


α. την ολοκληρωμένη και ποιοτική παρουσίαση στο Διαδίκτυο των εγκαταστάσεων τους καθώς και της ευρύτερης τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται,


β. την πραγματοποίηση κρατήσεων μέσω διαδικτύου για όλο το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων τους, και


γ. την προσέλκυση νέων πελατών μέσω της παροχής ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης, τη δημιουργία στις εγκαταστάσεις τους σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο κ.λ.π.


Η υλοποίηση των παραπάνω θα πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών διαδικτυακής προβολής και ηλεκτρονικών κρατήσεων καθώς και με την ολοκλήρωση αυτών των εφαρμογών με συστήματα μηχανογράφησης των τουριστικών μονάδων.


Ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενη πρόταση ανέρχεται σε 40.000 ευρώ και ο ελάχιστος σε 7.000 ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης ανά εγκεκριμένο έργο ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Το μέγιστο ύψος της ενισχυόμενης επένδυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την κατάταξη κάθε επιχείρησης σε προκαθορισμένες κατηγορίες (κατηγορίες αστεριών, κλειδιών κ.λ.π.), με το μέγεθος και τη λειτουργική μορφή της τουριστικής μονάδας καθώς και τις υλοποιούμενες ενέργειες.


Θα ακολουθηθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής επενδυτικών σχεδίων και αξιολόγηση βάσει σειράς προτεραιότητας κατάθεσης της πρότασης και μέχρι να εξαντληθεί ο ανά Περιφέρεια διαθέσιμος προϋπολογισμός.. Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι οι επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και ο φάκελος δικαιολογητικών τους ελέγχεται με επιτυχία. Η χρηματοδότηση καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την πιστοποίηση από την «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.».


Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής και χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Η συνολική Δημόσια Δαπάνη (άθροισμα εθνικών και κοινοτικών πόρων) της δράσης ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην υλοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 75.000.000 ευρώ για την ψηφιακή ανάπτυξη των ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων. Τα υπόλοιπα 30.000.000 ευρώ (το 40%) καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.


Τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να υποβάλλουν τις επενδυτικές τους προτάσεις για αξιολόγηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2009. Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό βρίσκονται διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr/.


Η δεύτερη δράση για την ψηφιακή ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού απευθύνεται σε περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες: τουριστικά γραφεία, τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, επιχειρήσεις εκμίσθωσης ΙΧ αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών άνω των 50cc, αγοραία τουριστικά Δ.Χ. (λιμουζίνες), τουριστικά καταστήματα και ναυλομεσιτικά γραφεία, που πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας.


Σκοπός της δράσης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, είναι η βελτίωση της προβολής των παραπάνω τουριστικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη (άθροισμα εθνικών και κοινοτικών πόρων) της δράσης ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην υλοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 33.000.000 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της http://www.digitalaid.gr/κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Νέο μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων προτείνει η Κομισιόν

Τη σύσταση νέου κοινοτικού μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων πρότεινε χθες η Κομισιόν.
Αυτός ο μηχανισμός θα μπορεί να παρέχει από το 2010 μικροδάνεια σε μικρές επιχειρήσεις(συνήθως κάτω των 10 εργαζομένων) και σε άτομα που έχασαν την εργασία τους και θέλουν να συστήσουν μια δική τους επιχείρηση.


Ο μηχανισμός αυτός θα έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν νa αποδώσουν 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, σε μια κοινή πρωτοβουλία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), o νέος μηχανισμός για τις μικροχρηματοδοτήσεις στοχεύει στην διευκόλυνση ατόμων που συναντούν δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς δανείων λόγω της κρίσης.

Μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το νέο πιστωτικό μηχανισμό οι άνεργοι και τα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση συμπεριλαμβανομένων και των νέων. Εκτός από την χορήγηση του μικροδανείου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει και βοήθεια για τον σχεδιασμό της επιχείρησης του με συμβουλές και με ειδική κατάρτιση.


Στόχος αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι η χορήγηση 45.000 δανείων μέσα στα οκτώ επόμενα χρόνια ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τα επιτόκια αυτών των δανείων να επιδοτούνται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Ως μικροδάνεια νοούνται δάνεια ποσού μικρότερου των 25.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή της Κομισιόν θα συζητηθεί σε προσεχή σύνοδο του συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θ αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία και η απόφαση του θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

του Σάββα Καλεντερίδη

Την ημέρα που επισκέπτεται την Ελλάδα ο αρχηγός του στρατού ξηράς της Τουρκίας Ισίκ Κοσανέρ, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο και μέχρι πρότινος ήταν αρχηγός της στρατοχωροφυλακής, η οποία συντονίζει το ...έργο της συστηματικής διακίνησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας, ανακαλύφθηκε στην πόλη Βαν ομαδικός τάφος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ανήκει σε άτομα που έχασαν τη ζωή τους το 1915, όταν οι Τούρκοι διέπραξαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Η επίσκεψη του τούρκου στρατηγού γίνεται στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που εμπνεύστηκαν τα πιο ανιστόρητα και άθλια μιαλά από πλευράς της Ελλάδος, και σε ανταπόδοση επίσκεψης του έλληνα αρχηγού ΓΕΣ στην Άγκυρα, η οποία διανθίστηκε με την "απαραίτητη" για το κύρος της Τουρκικής Δημοκρατίας επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του σφαγέα των ελλήνων, Μουσταφά Κεμάλ.
Μια μέρα πριν την επίσκεψη του τούρκου στρατηγού στην Ελλάδα, 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρεβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας, ενώ φυσικά συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου και ενώ είναι εν ισχύ το casus belli εναντίον της χώρας μας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ ο έλληνας στρατηγός αποτίει φόρο τιμής στο σφαγέα του ελληνισμού, ο τούρκος στρατηγός ζήτησε να επισκεφθεί το τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο στου Ρέντη, για να αποτίσει φόρο τιμής στους τούρκους νεκρούς που πέθαναν για το σουλτάνο, πολεμώντας σε μια χώρα που είχαν σκλαβωμένη επί αιώνες.
Αν σε όλη αυτή την ιστορία βρίσκει κανείς λογική και πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος, ας μας το πει και μας, να το μάθουμε και να το αναρτήσουμε στο ιστολόγιό μας.
Εμείς πάντως, προς το παρόν αναρτούμε τα οστά του ομαδικού τάφου, για να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, που συνεχίζει να ασκεί ακριβώς τις ίδιες πολιτικές, ακόμα και μέσα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ανοήτως υιοθετήσαμε και εφαρμόζουμε τόσα χρόνια, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.




Έψαχνε τον Γιώργο το Λιμενικό για τέσσερις ώρες!

Το περιστατικό που θα σας περιγράψουμε είναι πέρα για πέρα αληθινό και συνέβη πριν από δύο Σαββατοκύριακα στην περιοχή του Σχοινιά όπου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πάει για κανό στο κωπηλατοδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στη θάλασσα το πρωί και ενώ τον παρακολουθούσε διακριτικά η συνοδεία του από τη στεριά , κάποια στιγμή τον έχασε.

Οι αστυνομικοί του περίμεναν για ένα μισάωρο περίπου μήπως φανεί αλλά μάταια. Ανησύχησαν και κάλεσαν το Λιμενικό επικοινωνώντας με το Λιμεναρχείο Ραφήνας. Αμέσως απέπλευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού και άρχισαν τις έρευνες.
Τελικά μετά από τέσσερις ώρες και ενώ είχε μεσημεριάσει, τον βρήκαν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το Σχοινιά, να περιμένει αποκαμωμένος τη βοήθεια.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν αμέσως οι επιτελείς των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς δεν συμβαίνει καθημερινά να ... χάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Όπως πληροφορείται το parapolitika.gr συμφωνήθηκε σε επίπεδο ... κορυφής να μην διαρρεύσει η είδηση αφού πριν από ένα χρόνο ο Γιώργος είχε πέσει από το ποδήλατο.

Κάποιοι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν κάποιους !

Χθες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υποστήριξε για την υπόθεση SIEMENS ότι θέλει ...«διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση».

Ισχυρίστηκε ότι «δείχνουμε την πολιτική βούληση (...!) να πάρουμε αποφάσεις, χωρίς εκπτώσεις. Αποφάσεις για όσους ενεπλάκησαν και για τα οικονομικά μας. Σε ό,τι με αφορά, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον (...!), δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί. Διαφάνεια για όλους».

Κάποιοι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν κάποιους ! Και το κάνουν με περίσσεια θράσους! Γιατί τα έλεγε αυτά ενώ ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠαΣοΚ κ. Θ. Τσουκάτος έχει ομολογήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το 1999 εισέπραξε για λογαριασμό του ΠαΣοΚ ένα εκατομμύριο μάρκα από την πολυεθνική SIEMENS, ενώ επιμένει ότι στο κόμμα τους τηρούσαν διπλά βιβλία ! Ομολογίες για τις οποίες στο ΠαΣοΚ ποιούν την νήσσαν ή πασχίζουν να τις απαξιώσουν.

Είναι ορατό πλέον ότι στο ΠαΣοΚ βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία να πουν την ΑΛΗΘΕΙΑ στους πολίτες.
Ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου ότι: «Έγινε εσωτερική έρευνα και δεν διαπιστώθηκε το οτιδήποτε, σε ότι αφορά τις καταγγελίες από πλευράς του κ. Τσουκάτου. Είναι ξεκάθαρη η διαφάνεια με την οποία κάναμε την έρευνα».

Όμως τόσο το ...μπακαλοτέφτερο που παρουσίασαν ως ...επίσημα βιβλία ενός κόμματος που εισπράττει και ξοδεύει πακτωλό εκατομμυρίων, όσο και οι καταθέσεις στον ανακριτή των ευρισκόμενων μεταξύ ... «σφύρας και άκμονος» υπεύθυνων του ταμείου του ΠαΣοΚ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου. Για ποια διαφάνεια μιλά o κ. Παπανδρέου; Την διαφάνεια των διπλών βιβλίων;

Όλη η αλήθεια κρύβεται μέσα στην ομολογία του κ. Τσουκάτου και συγκεκριμένα στο σημείο που λέει ότι: «Όποιος επικαλείται τα βιβλία και τα επίσημα στοιχεία το πράττει ΟΛΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ( απευθυνόμενος προφανώς στον κ.Παπανδρέου) σταθμίζοντας πως η ομολογία της αλήθειας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από την συντήρηση κατά συνθήκη ψεύδους»......

Γιατί το ΠαΣοΚ και ο κ. Παπανδρέου δεν προχωρούν σε αυτό που θα έκανε ο κάθε απλός πολίτης εάν ...ήταν θύμα συκοφαντίας από τον κ. Τσουκάτο, δηλαδή να τον έστελνε στην δικαιοσύνη κατηγορώντας τον ως κοινό συκοφάντη; Δεν είναι πολύ απλό;

Μήπως ο κ. Τσουκάτος (ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος) ξέρει πολλά και ...για πολλούς; Λέω...μήπως!
Μήπως εάν ανοίξει την ...«φαρέτρα του» τα στοιχειοθετημένα βέλη του θα φθάσουν στην ...αυλή του κ. Παπανδρέου; Λέω...μήπως !
Είναι λοιπόν εξαιρετικά θρασύ να μιλά ο κ. Παπανδρέου για ...«διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση».

Είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ προς την νοημοσύνη των πολιτών να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου ότι: «Σε ό,τι με αφορά, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί»,όταν ΥΠΑΡΧΕΙ η υπόθεση του μετέχοντος στα λαδωμένα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΤΕ κ. Παπακωνσταντίνου (εδώ).

Όταν ΥΠΑΡΧΕΙ η ομολογία Μαυρίδη ότι ....λάδωνε τα Δ.Σ του ΟΤΕ,(εδώ), μέλος των οποίων ήταν ο μέχρι πρότινος οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου και σημερινός (μέσω του συστήματος της ....απόσυρσης) επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ.

Είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ όταν ο παιδικός του φίλος και τέως συνεργάτης του κ. Τρεπεκλής, είναι εμπλεκόμενος στην αμαρτωλή και σκανδαλώδη υπογραφή του περιβόητου C4I.

Για ποια διαφάνεια μιλά λοιπόν ο κ. Παπανδρέου;

Εσείς κύριε πόσες βαλίτσες κουβαλήσατε;

Είναι εξωφρενικό να ακούς πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής να αναρωτιέται αν είναι αδίκημα να μεταφέρει κανείς βαλίτσες με χρήματα από επιχειρηματίες στα κομματικά ταμεία.
Αν ζούσαμε σε μία άλλη χώρα θα τον φώναζε ο εισαγγελέας και θα του έλεγε:

«Εσείς κύριε πόσες βαλίτσες κουβαλήσατε στη ζωή σας»
.

Για να τελειώνουμε με αυτή την πληγή:


Σταματήστε τις κρατικές επιχορηγήσεις στα κόμματα και νομιμοποιήστε την ιδιωτική τους χρηματοδότηση.
Με ανοικτά χαρτιά, με ξεκάθαρους όρους...


Θα ήταν αστείο να υποστηρίξει κανείς ότι η Siemens υπήρξε η μοναδική περίπτωση που μία μεγάλη επιχείρηση χρηματοδότησε τα δύο μεγάλα κόμματα για να της κάνουν τα χατίρια. Απλά, η Siemens είναι η μόνη που έχει βγει στην επιφάνεια, επειδή οι «ομολογίες» που οδήγησαν στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων και για το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου μάς ήρθαν από το εξωτερικό.
Η περίπτωση της Siemens είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Κι είναι τόσο συνηθισμένο το μαύρο πολιτικό χρήμα που κάποιοι πολιτικοί αναρωτιούνται με ένα φυσικό και... αφελή τρόπο αν είναι δήθεν παράνομο να παίρνουν από επιχειρηματίες βαλίτσες με χρήματα και να τις μεταφέρουν στα κομματικά τους ταμεία.
Ή είναι πραγματικά ανίκανοι να ξεχωρίσουν το άσπρο από το μαύρο ή μας θεωρούν ηλίθιους...

Προσπαθούν να συγκαλύψουν το μεγάλο σκάνδαλο με κάθε τρόπο, αυτό της ύπαρξης του μαύρου χρήματος στην πολιτική.
Διότι είναι παράλογο να δημιουργούν από την μία επιτροπές για τη διαφάνεια, ανεξάρτητες αρχές για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και από την άλλη να μεταφέρουν χρήματα σαν να πρόκειται για την σικελική μαφία
.

Λένε ότι θα απαγορεύσουν τις χρηματοδοτήσεις από τους ιδιώτες και θα επιμείνουν μόνο στην κρατική βοήθεια.
Αν θυμόμαστε καλά, όταν ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν τα κόμματα με τα χρήματα του ελληνικού λαού, το έκαναν στο όνομα της διαφάνειας.
Για να μην έχουν ανάγκη τα κόμματα τους κακούς ιδιώτες.

Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματικότητα θέλανε απλά αύξηση του μπάτζετ και ο πιο εύκολος τρόπος ήταν μία... αργομισθία στο δημόσιο!
Αντί να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ας αποφασίσουμε να κάνουμε το αυτονόητο:

Να νομιμοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις από τους ιδιώτες και να σταματήσει η αιμορραγία των κρατικών ταμείων στο όνομα της Δημοκρατίας. Έτσι θα ξέρουμε ποιος πληρώνει ποιόν και θα ξέρουμε τι μπορεί να περιμένει απ’ αυτόν.


Θα πείτε ότι ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν μάλλον απίθανο η Siemens και η κάθε Siemens να χρηματοδοτούσε τα δύο μεγάλα κόμματα αν οι λόγοι ήταν για να πάρει δουλειές και όχι για... ιδεολογικούς λόγους.
Ναι, αλλά μέχρι χτες ήξεραν ότι δεν διέτρεχαν κάποιον ιδιαίτερο λόγο για να ανησυχούν.
Το πολύ – πολύ να έκαναν μία... κουμπαριά για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους για τις αγαθές τους προθέσεις...
Θα συμφωνήσουμε με έναν αστερίσκο:

Έτσι και πάνε μερικοί στη φυλακή τώρα, ίσως τότε θα το σκεφτούν οι υπόλοιποι. Κι ίσως σταματήσουν στο μέλλον και τις εξυπνάδες...

Ονειρευόμαστε;
Θα δείξει η εξέλιξη της υπόθεσης Siemens..
.

Θ Μ

Στο Φανάρι ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την ελπίδα ότι θα γίνουν περαιτέρω βήματα ώστε η Κωνσταντινούπολη να γίνει «πολυπολιτισμική πόλη», εξέφρασε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμενμπεργκ, μετά την επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

«Ελπίζω πως θα γίνουν περαιτέρω βήματα. Έχουν ήδη γίνει κάποια, αλλά χρειάζονται περισσότερα από την κυβέρνηση εδώ στην Τουρκία ώστε η Κωνσταντινούπολη να γίνει μια αυθεντικά πολυπολιτισμική πόλη», είπε.
«Είμαι ευτυχής διότι το δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου έχει επιληφθεί συγκεκριμένων προβλημάτων εδώ στην Τουρκία, σχετικά με τη δυνατότητα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να λειτουργήσει και να αναγνωρίζεται ως Οικουμενική εκκλησία εδώ», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κ. Χάμενμπεργκ είπε πως «Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν φωτισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι υψώνουν το ανάστημά τους και κηρύττουν σοφία και σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματα», και κατέληξε: «Εμπνεόμαστε από τον ίδιο και τη σοφία του και εκτιμώ ιδιαιτέρως τον εν εξελίξει διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα μόνη στο θέμα της λαθρομετανάστευσης»

Συνέντευξη του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ στο naftemporiki.gr


«Πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, μιλώντας στο naftemporiki.gr.
Tάχθηκε για άλλη μία φορά κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και υπέρ μιας προνομιακής σχέσης μαζί της. Όπως μας είπε, δεν υποστηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της γείτονος, ενώ δεν θεωρεί αντιδημοκρατική τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία.
Όσο για την ίδια τη Συνθήκη, θεωρεί ως το πιο ατυχές γεγονός της προεδρίας ότι δεν επικυρώθηκε σε αυτό το διάστημα. Στήριξε την υποψηφιότητα Μπαρόζο για την προεδρεία της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι «συνολικά έχει κάνει καλή δουλειά». Μας είπε τέλος, ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο σκοπό της ΕΕ.

Συνέντευξη στην Αλίνα Σαράντη
Η επίσημη θέση της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση, η οποία όμως αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα. Πιστεύετε ότι είναι σωστή αυτή η διαπίστωση και τι πρέπει να γίνει;
«Νομίζω ότι όταν μία χώρα, στη περίπτωση αυτή η Ελλάδα, έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση, δεν είναι μόνο πρόκληση ή πρόβλημα για τη συγκεκριμένη χώρα. Βάσει της αρχής της αλληλεγγύης , είναι πρόβλημα για ολόκληρη την ΕΕ. Νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας ολόκληρη η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να αρχίσει διαπραγματεύσεις, για παράδειγμα με την Τουρκία, από όπου προέρχονται πολλοί μετανάστες και να βρούμε λύσεις, ώστε αυτοί να μην έρχονται στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε λύσεις βάσει διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της».

Πώς νιώθετε για τη θητεία σας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Κοιτώντας πίσω, ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία σας;
«Ήταν μία καταπληκτική περίοδος και αποτέλεσε πολύ μεγάλο προνόμιο για εμένα να υπηρετήσω ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δυόμισι χρόνια. Αυτά τα δυόμισι χρόνια τα βάζω μαζί με την θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ξεκίνησε από τις πρώτες εκλογές το 1979. Πριν γίνω πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήμουν πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες και τη Νέα Δημοκρατία Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντική η νομοθεσία μας για την κλιματική αλλαγή και ήταν κάτι που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με το Συμβούλιο, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, ώστε να βρούμε λύσεις για να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο σε αυτή τη μεγάλη συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρωτοστατούμε και τώρα πρέπει να πείσουμε και τους άλλους, τους Κινέζους, τους Ρώσους, τους Ινδούς και πολλούς άλλους. Μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι Αμερικανοί, με τη νέα κυβέρνηση, ήρθαν μαζί μας και πρωτοστατούμε. Μετά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που είναι μάλλον συμβολικά, αλλά πολύ σημαντικά. Για παράδειγμα το Δεκέμβριο του 2007, άνοιξαν τα σύνορα για την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες. Αν σκεφτεί κανείς την ευρωπαϊκή ήπειρο όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξελέγη για πρώτη φορά το 1979, είχαμε τείχη, σύνορα, ναρκοπέδια και η Ευρώπη ήταν διαιρεμένη. Τώρα είμαστε ανοιχτοί, όλοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός της ΕΕ και αυτή είναι μία εκπληκτική εξέλιξη. Σχετικά τώρα με την αποτυχία, υπάρχει κάτι που θα ήθελα να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε αποτυχία: τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Τώρα έχουμε μεγάλες πιθανότητες να επικυρωθεί – εγώ θα ήθελα να έχει επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου. Αυτό δεν συνέβη, αλλά έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς να επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Τη χρειαζόμαστε, γιατί μας δίνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερες δυνατότητες να δράσουμε και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Για να μείνουμε λίγο εκεί, οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στις κάλπες το φθινόπωρο για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό καθιστά άμεση επίθεση κατά της δημοκρατίας και ότι απλώς θα έπρεπε να ξεχάσουμε τη Συνθήκη της Λισαβόνας εφόσον την απέρριψαν. Ποια είναι η γνώμη σας;
«Νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό επιχείρημα. Είμαστε 27 χώρες στην ΕΕ και αν υπήρχε δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ακόμα μία ή και δύο ή και τρεις χώρες θα απέρριπταν ένα σχέδιο της ΕΕ ή ένα σχέδιο σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολίτες πολύ συχνά στα δημοψηφίσματα απαντούν, όχι στο ερώτημα που τους τίθεται, αλλά σε άλλα ερωτήματα. Ο μεγάλος Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ, έλεγε, αν και εγώ δεν θα πήγαινα τόσο μακριά, ότι οι πολίτες στα δημοψηφίσματα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν τους έχουν τεθεί. Πιστεύω στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν και, αν οι πολίτες δεν συμφωνούν, τότε μπορούν να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Στην Ιρλανδία είχαμε ένα δημοψήφισμα και επικράτησε το όχι. Γνωρίζουμε ποιος οργάνωσε αυτό το όχι, ήταν κάποιος που απέτυχε εντελώς στις ευρωπαϊκές εκλογές, το όνομά του είναι Γκένλεϊ. Τώρα οι Ιρλανδοί ζήτησαν να λάβουν κάποιες εγγυήσεις σε θέματα κοινωνίας, ηθικής, κτλ. Η ανταπόκριση της ΕΕ ήταν θετική, οπότε η απόφαση δεν είναι η ίδια με αυτήν που κλήθηκαν να λάβουν την πρώτη φορά - αυτό είναι μία δίκαιη και δημοκρατική εξέλιξη.

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υπάρξει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ; Έχετε ταχθεί κατά της ένταξης στο παρελθόν…
«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, αλλά είμαι υπέρ μιας πολύ στενής σχέσης με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα σπουδαίο έθνος, μία σπουδαία χώρα που στηρίζει το δυτικό κόσμο, είναι ένας πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν κάποια μέρα, τα μέλη των κοινοβουλίων που θα κληθούν να αποφασίσουν, μεταξύ των οποίων και το ευρωπαϊκό, θα πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερα στην απόφασή τους αν θα πουν ναι ή θα βρουν μία εναλλακτική, αυτό που λέμε προνομιακή σχέση, μία πολύ ισχυρή συνεργασία, αλλά όχι ένταξη. Εφόσον δεν πιστεύω γενικώς στα δημοψηφίσματα, επειδή πιστεύω στο κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν μπορώ να είμαι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας, παρόλο που στη χώρα μου θα επικρατούσε σχεδόν σίγουρα, τουλάχιστον τώρα, το όχι. Όμως δεν επιχειρηματολογώ βάσει τακτικής αλλά βάσει αρχών, οπότε είμαι κατά ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την Τουρκία, γιατί είμαι κατ’ αρχήν εναντίον των δημοψηφισμάτων, πιστεύω στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Στο θέμα της προεδρίας της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, εν μέρει εξ’ αιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την οικονομική κρίση . Στηρίζετε την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και γιατί;
«Μπορώ εδώ να μιλήσω περισσότερο σαν πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και όχι σαν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προσωπικά λοιπόν λέω ένα δυνατό ναι, ότι στηρίζω την υποψηφιότητα του προέδρου Μπαρόζο. Νομίζω ότι συνολικά έχει κάνει καλή δουλειά. Η ΕΕ είναι πολύ περίπλοκη και ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει μία πολύ τρομακτική και δύσκολη δουλειά, πιο δύσκολη και από αυτήν του προέδρου των ΗΠΑ, παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πιο πολλή δύναμη. Πρέπει να σκεφτεί κανείς τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Από τη μία έχει 27 κυβερνήσεις, που έχουν αιτήματα. Από την άλλη πλευρά έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει επίσης αιτήματα. Πολύ συχνά το Ευρωκοινοβούλιο δεν συμφωνεί με τις κυβερνήσεις και ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να παίξει το ρόλο του «κακού» για τη μια πλευρά ή την άλλη. Αν το δούμε συνολικά, έχει κάνει καλή δουλειά και του αξίζει να επανεκλεγεί.

Η αποχή στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες νιώθουν αποσυνδεμένοι από την ευρωπαϊκή πολιτική;
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια για να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες στον κόσμο και η συνέντευξή μας τίθεται σε αυτό το πλαίσιο. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εμπλέκεται περισσότερο στην εθνική πολιτική. Δεν μπορείς πλέον να ξεχωρίσεις τα σημαντικά θέματα της εθνικής πολιτικής από την ευρωπαϊκή, για παράδειγμα το θέμα της μετανάστευσης για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ζήτημα για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ. Χρειαζόμαστε συνεχή πληροφόρηση των πολιτών μας και πρέπει τα εθνικά κόμματα να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα και τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα η τηλεόραση, να δίνουν πληροφορίες στον πληθυσμό – έτσι νομίζω ότι θα υπάρξει αύξηση στη συμμετοχή. Θέλω όμως να επισημάνω κάτι, που όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Όταν έχουν εκλογές στις ΗΠΑ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για το ένα τρίτο της Γερουσίας, αν δεν έχουν ταυτόχρονα προεδρικές εκλογές, τότε η συμμετοχή είναι πολύ πιο χαμηλή από τις ευρωεκλογές. Το 2006, όταν δεν είχαν εκλογές για τον πρόεδρο, αλλά μόνο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, η συμμετοχή ήταν 36%. Το λέω αυτό επειδή κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της Ευρωβουλής, κατά τον ίδιο τρόπο που κανείς δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα του αμερικανικού Κογκρέσου. Πρέπει να το δούμε και αυτό, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για εμάς, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους, οι βουλευτές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή παρουσία τους, τα κόμματα πρέπει να κάνουν περισσότερα και τα ΜΜΕ πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Και η τελευταία μου ερώτηση, σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, αν μου επιτρέπετε. Στην ιστοσελίδα σας στο διαδικτυακό τόπο του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται ότι το γεγονός ότι δεν γνωρίσατε ποτέ τον πατέρα σας επειδή σκοτώθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με την ευρωπαϊκή πολιτική. Πιστεύετε ότι η ειρήνη εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος στόχος της ΕΕ ή τη θεωρούμε δεδομένη, και πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη;
«Σας ευχαριστώ για αυτή την προσωπική ερώτηση. Η οικογένειά μου πιστεύει ότι ο πατέρας μου σκοτώθηκε σαν κανονικός στρατιώτης στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου του 1945 και εγώ γεννήθηκα το Σεπτέμβριο του 1945, οπότε δεν τον είδα ποτέ. Για πολύ καιρό δεν ήμασταν σίγουροι αν είχε πεθάνει ή όχι, υπήρχε μία αβεβαιότητα για σχεδόν δέκα χρόνια και αυτό βέβαια δεν ήταν εύκολο για την οικογένειά μου. Νομίζω ότι ψυχολογικά για εμένα αυτό αποτέλεσε το κίνητρο για να ασχοληθώ με την πολιτική. Ήταν επίσης η ευρωπαϊκή πολιτική του πρώτου καγκελάριου μετά τον πόλεμο, του Κόνραντ Άντεναουερ που ήταν αφοσιωμένος Ευρωπαίος, που με έκανε να προσχωρήσω στη νεολαία του CDU και στη συνέχεια στο CDU. Ήμουν προσανατολισμένος στην Ευρώπη και είχα την ευκαιρία να εκλεγώ στην Ευρωβουλή το 1979. Παρόλο που ήμουν ήδη 33 τότε, ήμουν το νεότερο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακόμα δεν είμαι το γηραιότερο, αλλά είμαι το μοναδικό που υπηρετεί από το 1979. Νομίζω ότι παρόλο που η ειρήνη δεν είναι πλέον το μοναδικό επιχείρημα για την ένωση της Ευρώπης, παραμένει το πιο σημαντικό, γιατί είναι ένα θαύμα που ζούμε ειρηνικά όλοι μαζί στην ΕΕ, πεντακόσια εκατομμύρια άνθρωποι μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς συνοριακούς ελέγχους, σε πολλές χώρες υπάρχει κοινό νόμισμα. Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα και δεν πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο, γιατί όταν παίρνουμε ως δεδομένα πράγματα στην προσωπική μας ζωή ή την πολιτική, τότε μπορούμε πολύ εύκολα να τα χάσουμε. Πρέπει να προσπαθούμε γι’ αυτά συνεχώς. Η ειρήνη λοιπόν δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, αλλά το πιο σημαντικό».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου στην απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913

Η Βουλγαρία καταλαμβάνει, το Νοέμβριο του 1912, την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε κι επί οχτώ μήνες, η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής.Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαρου βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους τούς εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους. Έτσι, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές πόλεις απελευθερώνονται.

του Γιάννη Ιωαννίδη

«Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν από της 4 μ.μ. έν τη Δράμα. Αναπνέομεν! Ζώμεν! Κινούμεθα! Ο ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος είσήλθεν είς την Δράμαν. Χαρά! Αγαλλίασις, άσματα! Ελευθερία!» Έτσι ακριβώς απαθανατίζει τον πανηγυρισμό για την απελευθέρωση της Δράμας από τον ελληνικό στρατό, την 1η Ιουλίου 1913, ο τότε Μητροπολίτης Αγαθάγγελος, εκ των πρωταγωνιστών των γεγονότων εκείνων των ημερών.

Ο ελληνικός στρατός εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδινού, έπειτα από 529 χρόνια δουλείας, με πολλά δεινά για τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής, που, παρά τα όσα υπέστη, ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε τη μεγάλη ιστορία του ούτε και απεμπόλησε την ταυτότητά του.

Σε αυτό, τεράστια υπήρξε η συμβολή των ίδιων των Ελλήνων, αλλά εξίσου επίζηλη στη διατήρηση της ελληνικότητας της περιοχής υπήρξε η συμβολή των Εφοροδημογερόντων, αλλά και των ηρωικών ταγών της Εκκλησίας, οι οποίοι, ως καλοί ποιμένες, έθεσαν την ψυχή τους υπέρ του ευσεβούς ποιμνίου τους, θέτοντας κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των κατακτητών την κεφαλή τους, θεωρώντας ως πράξη θεάρεστη τον όλο αγώνα τους. Έναν αγώνα συναδελφωμένο με το θάνατο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ερεύνησε διάφορες πηγές για τα γεγονότα των ημερών εκείνων (Γενικό Επιτελείο Στρατού/ Διεύθυνση Ιστορίας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας, Ημερολόγιο Μητροπολίτου Αγαθάγγελλου, «Οι δραματικαί περιπέτειαι της Δράμας μέχρι της απελευθερώσεως αυτής, Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, συγγραφέων, Γ.Χατζόπουλου, Β.Πασχαλίδη, Τ.Τσελεπίδη) και αναδεικνύει ορισμένα κομβικά σημεία τους καθώς και το ρόλο του μητροπολίτη Αγαθάγγελου.

Ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος

«Και είναι αναμφίλεκτο ότι δύσκολα θα μιλούσαμε σήμερα για Ελληνική Δράμα, αν δεν υπήρχαν οι θεόσταλτες μορφές του Χρυσόστομου Καλαφάτη και του Αγαθάγγελου Β΄Κωνσταντινίδη, του Μάγνητος, οι οποίοι, ως φιλόστοργοι γονείς, έθεσαν πολλές φορές κάτω από τις φτερούγες τους το δοκιμαζόμενο σκληρά ποίμνιο τους»,αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συγγραφέας και πρώην Λυκειάρχης κ. Γιώργος Χατζόπουλος.

Να, τι αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο- ημερολόγιο του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου: «Τιτάνια η συμβολή του Χρυσόστομου Καλαφάτη, του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας - Σμύρνης, ο οποίος ερχόμενος στη Δράμα, σε ένα χώρο δεινώς και ανηλεώς πυρακτούμενο από ανθέλληνες, ζήτησε εν γνώσει του το σταυρό του μαρτυρίου.

Καθιστάμενος από νωρίς στόχος απροσπέλαστος των κατακτητών, απομακρύνθηκε βίαια από το προσφιλές ποίμνιο του! Αλλά η Θεία Πρόνοια, η περιβάλλουσα με ιδιαίτερη στοργή το Γένος των Ελλήνων, μερίμνησε κατά τρόπο εύστοχο και σοφό για τη διαδοχή του.

Στις 13 Μαρτίου 1910, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση του Χρυσόστομου Καλαφάτη από τη Μητρόπολη της Δράμας , φθάνει ο Αγαθάγγελος, η έλευση του οποίου υπήρξε για τον ίδιο νέα πυρακτωμένη κάμινος, αλλά ευεργετική για το ποίμνιο του, το οποίο δοκιμαζόμενο σκληρά ουδέποτε ξέχασε τη ιστορία του.

Αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή την κατάσταση που επικρατεί στο νομό και συναισθάνεται το βάρος της αποστολής του. Υπολογίζει με ακρίβεια το μέγεθος του αγώνα που θα κάνει. Μα δεν πτοείται. Η ψυχή του γίνεται γρανίτης πάνω στον οποίο θα συντρίβονται καθημερινώς τα μανιασμένα κύματα των κατακτητών».

Μελετώντας κάποιος το λεπτομερές έργο του «Αι Δραματικαί Περιπέτειαι Δράμας μέχρι της απελευθερώσεως αυτής, ήτοι από της 1ης Ιουνίου μέχρι της 1ης Ιουλίου 1913», διαπιστώνει το πλήθος των αρετών ενός Ιεράρχη, ο οποίος επιδίδεται σε αγώνα προστασίας, στήριξης , αναπτέρωσης του ηθικού του ποιμνίου του και απόκρουσης ανόμων σχεδίων των πανσλαβιστών και Βουλγάρων.

Οι αρετές του αυτές διαφαίνονται από τη μελέτη των περίπου 20 εγγράφων και των ισαρίθμων τηλεγραφημάτων, που έστελνε κάθε τόσο στους πανίσχυρους της εποχής εκείνης- Δόμπρεφ, Βούλγαρο πολιτικό διοικητή της Δράμας , Κοετσίκωφ, Στρατιωτικό διοικητή του Νομού Δράμας , Στρατηγό Κοβάτσεφ, Βούλκωφ, Γενικό διοικητή Μακεδονίας καθώς και στο Βούλγαρο βασιλιά Φερδινάνδο.

Θαυμάζει κάποιος το θάρρος με το οποίο διαμαρτύρεται προς τους ανωτέρω παραλήπτες των εγγράφων και τηλεγραφημάτων του για όσες βαρβαρότητες διέπρατταν εις βάρος του δραμινού λαού οι κατακτητές. Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι διαμαρτυρίες παίρνουν τη μορφή της απειλής.

Έντονη είναι η διαμαρτυρία του για τις συλλήψεις των ιερέων της Μητρόπολής του, τις κακοποιήσεις των προκρίτων της υπαίθρου, τις ληστείες εις βάρος των ελληνικών οικογενειών και την προσβολή της τιμής των γυναικών της Νικήσιανης και του Παγγαίου.

Από τους άμβωνες των εκκλησιών προτρέπει, συχνότατα, περιφρονώντας κάθε κίνδυνο, τους Έλληνες Χριστιανούς να επιδείξουν εγκαρτέρηση και θάρρος μπροστά στις βουλγαρικές ωμότητες.

Είναι χαρακτηριστικό της γενναιότητάς του το ακόλουθο περιστατικό, σε μια από τις εξόδους του στην πόλη της Δράμας, κατά την οποία λίγο έλειψε να λογχισθεί από πενταμελή βουλγαρική στρατιωτική περίπολο.

Τη σκηνή μας την περιγράφει ανάγλυφα στο Ημερολόγιό του: «Πορευόμενος εκ της Ιεράς μου Μητρόπολης εις το Διοικητήριο διατρέχω τον κίνδυνο να λογχισθώ εις τας 11 το πρωί της 26ης Ιουνίου 1913 υπό πενταμελούς βουλγαρικής περιπόλου. Δύο εκ των περιπόλων, γνωρίζοντες την Τουρκική ήλθον προς με, με εφ' όπλου λόγχην και προτείνοντες αυτάς είπον να απέλθω εις την Μητρόπολη μου αμέσως διότι απαγορεύεται εις πάντας η εκ των οικιών έξοδος. Απήντησα ότι δι'εμέ ως Βλαδίκαν, δηλαδή αρχιερέα, επιτρέπεται. Τότε εις θυμωθείς έτι μάλλον έθηκε και φυσίγγια εις το όπλον και επλησίασε κατ' εμού, οπότε δείξας τον επί του στήθους μου πάντοτε κατά τας εξόδους μου κρεμάμενον μέγαν εγκόλπιον σταυρόν, τω είπον να κτυπήσει τον σταυρόν και το στήθος. Εκείνος απήντησε: "Δεν κτυπώ τον σταυρόν". Τότε τω λέγω δυνατή τη φωνή τουρκιστί: Εύγε, είσαι καλός Χριστιανός, βγάλε τον σκούφον σου και φίλησον τον σταυρόν. Και εκείνος εφίλησε τον σταυρόν και το χέρι μου».

Ο θαυμασμός για τον Ιεράρχη εντείνεται με την απόφασή του να διατηρεί, με απόλυτη μυστικότητα, ένοπλες ελληνικές ομάδες. Είναι τα τμήματα εκείνα που βρίσκονταν σε διαρκή εγρήγορση για να εμποδίσουν τον κατακτητή να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου της Δράμας.

Μα κάποτε τα δεινά τελείωσαν. Ο εφιάλτης του θανάτου χάθηκε. Ο ελληνικός στρατός κατατρόπωσε τον εχθρό και την 1η Ιουλίου 1913 απελευθερώνει τη Δράμα. Ο μεθυσμένος από το "νέκταρ" της λευτεριάς δραμινός λαός ξεχύνεται στους δρόμους. Προηγείται η βιβλική μορφή του Αγαθαγγέλου. Πρώτος στον κίνδυνο ο Ιεράρχης, πρώτος και στον πανηγυρισμό της Λευτεριάς.

Η απελευθέρωση της Δράμας ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων, που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, το Σεπτέμβριο του 1912, βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία, «σκιά» πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κλονίζεται ήδη ισχυρά, υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής, που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη.

Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει, το Νοέμβριο του 1912, την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε κι επί οχτώ μήνες, η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής.

Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαρου βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους τούς εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους. Έτσι, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές πόλεις απελευθερώνονται.

«Πήραμε την Θεσσαλονίκη μας, τας Σέρρας τας ωραίας και την Δράμα», τραγουδούσαν, σε εμβατηριακούς ρυθμούς, οι Έλληνες της εποχής.

Πώς όμως ο ελληνικός στρατός έφτασε στη μεγάλη αυτή νίκη; Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου/Διεύθυνση Ιστορίας, η προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τους νέους αντικειμενικούς σκοπούς, όπως αυτοί καθορίστηκαν με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, άρχισε σταδιακά και αφού προηγουμένως οι μονάδες συμπλήρωσαν τις απαραίτητες προετοιμασίες τους.

Η VII Μεραρχία, αφού ενισχύθηκε με το 15ο Σύνταγμα Πεζικού της VIII Μεραρχίας, που έφτασε στις Σέρρες μέσω Θεσσαλονίκης από την Κορυτσά, έστειλε στις 30 Ιουνίου το 21ο Σύνταγμα Πεζικού και μία μοίρα Πυροβολικού προς τη Δράμα και με την υπόλοιπη δύναμή της προέλασε από το πρωί της 1ης Ιουλίου προς το Νευροκόπι.

Το Απόσπασμα του 21ου Συντάγματος (Απόσπασμα Δράμας) έφτασε το βράδυ της 30ής Ιουνίου στο χωριό Αγγίστα και την επομένη, ύστερα από σύντομο αγώνα, εισήλθε στη Δράμα, που πρόλαβε να σώσει από βέβαιο εμπρησμό. Οι κάτοικοι της πόλεως επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα ελληνικά τμήματα.

Στην κωμόπολη του Δοξάτου, όμως, στα νοτιοανατολικά της Δράμας, οι Βούλγαροι κατά την υποχώρησή τους, στις 30 Ιουνίου, διέπραξαν μεγάλης εκτάσεως βανδαλισμούς, την πυρπόλησαν και έσφαξαν περισσότερους από 3.000 κατοίκους της, μεταξύ των οποίων πολλούς ιερείς, γυναίκες και παιδιά.

Η υπόλοιπη δύναμη της VII Μεραρχίας, προελαύνοντας προς το Κάτω Νευροκόπι, κατέλαβε, στις 2 Ιουλίου, ύστερα από μεγάλο αγώνα, τα υψώματα Μπαμπίνας και προωθήθηκε στα νότια του χωριού Κάτω Βροντού.

Χαρακτηριστικό ήταν και το τηλεγράφημα που απέστειλε στο τότε Υπουργείο Στρατιωτικών ο Στρατηγός Δούσμανης, ο οποίος αναφέρει- μεταξύ άλλων- για την απελευθέρωση της Δράμας: «…Σήμερον εις το αριστερόν και το κέντρον του μετώπου μας ο στρατός προήλασε χωρίς να συναντήση τον εχθρόν. Εις το άκρον δεξιόν ημών ημέτεραι δυνάμεις μετά πείσμονα μάχην διηρκέσασαν από 9ης πρωίας μέχρι 4.30' εσπερινής ώρας παρά την Αλιστράτην και Κρίτσαβαν έτρεψαν τον εχθρόν εις φυγήν και κατέλαβον την Δράμαν. Ο Μητροπολίτης Δράμας και πάντες οι κάτοικοι μη εξαιρουμένων ουδέ των Τούρκων και Ισραηλιτών μετά δακρύων χαράς εδέχθησαν ως σωτήρα τον Ελληνικόν Στρατόν, σώσαντα αυτούς ως έλεγον εκ βεβαίας καταστροφής…».

Η Δράμα δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη του ελληνικού χώρου που υπέστη απλά πολλαπλές καταστροφές από τους εξωτερικούς εχθρούς. Η πόλη κι ο νομός κυριολεκτικά ξεκληρίστηκαν από τους εκάστοτε επιδρομείς και το αίμα των Δραμινών μαρτύρων πότισε βαθειά τη γη.
omogeneia.ana-mpa.gr

Σκόκο: "Μπορούμε να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό"

Ενθουσιασμένος ήταν ο Νάτσο Σκόκο, μόλις ενημερώθηκε ότι η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος.



Ο Αργεντινός δήλωσε στο "aek365.gr":
"Με τον Ολυμπιακό;
Αυτό είναι τέλειο.
Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Χρειαζόμαστε τη βοήθειά του κόσμου.
Είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό. Είμαστε καλύτεροι από πέρυσι. Έχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή στην ομάδα και από τον βασικό κορμό της ομάδας δεν έφυγε κανείς. Μακάρι να σκοράρω. Το σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσω και εάν τα καταφέρω θα αφιερώσω το γκολ στους οπαδούς μας. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να κερδίσουμε, όχι να σκοράρω. Στην περίπτωση που συμβούν και τα δύο, τότε όλα θα είναι ιδανικά".

Οσον αφορά το αν βλέπει τον αγώνα ως εκδίκηση για τον τελικό Κυπέλλου, είπε:
"Οχι, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη. Πίκρα ίσως να υπάρχει ακόμα για τον τρόπο που χάσαμε, αλλά το καλύτερο φάρμακο θα είναι να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό και το νταμπλ. Είναι ντέρμπι και οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα που να είναι καλύτερη από την ΑΕΚ. Είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό, αλλά πρέπει να το αποδείξουμε στο γήπεδο".

Τρομοκράτες ανάμεσα στους μετανάστες; (video)-NET

Η άκρως αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους λαθρομετανάστες ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι υπάρχει ενδεχόμενο ανάμεσα τους να παρεισφρύουν και τρομοκράτες!

Μάλλον δεν χρειαζόταν ένα τέτοιο επιχείρημα προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να συνδράμουν στην προστασία των συνόρων μας, διότι η χρονική περίοδος διατύπωσης μιας τέτοιας άποψης (κοινωνική ένταση σε συγκεκριμένες περιοχές με μετανάστες), μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη ερμηνεία της εν λόγω δήλωσης από "αγανακτισμένους" με τους μετανάστες πολίτες, οδηγώντας σε περαιτέρω τριβές και φαινόμενα "προληπτικής" βίας.

Παρατίθεται απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ της 2ας Ιουλίου.


Βασικός Σχολιασμός της ΠΑΣΟΚοδημοκοπίας


Εκεί που πήγαινα να ηρεμήσω και ν' ασχοληθώ με κάτι ψυχοβελτιωτικό, νάσου σήμερα κατέφθασε στο Email μου ο "Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας" του ΠΑΣΟΚ για να με κολάσει και πάλι. Πού να βρει κανείς ηρεμία σε τούτο τον τόπο της πολιτικής αγυρτείας, δημοκοπίας και ανευθυνότητας. ( images.fanispapadopoulos.gr)

Διαβάζω: «Ημιυπαίθριοι. Μετά τα κινητά, τα καρτοκινητά και τα αυτοκίνητα, σειρά έχουν, και πάλι, τα ακίνητα.
Γ. Παπανδρέου: “Σε ό,τι με αφορά, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί”. (...)
ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ, ΤΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ Η ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΤΟ Ε9…»

Νάτη πάλι η συνήθης κούφια και ανέξοδη "σοσιαλιστική" ρητορική, και μάλιστα με κεφαλαία, για να το εμπεδώσουμε. Είναι τα κεφαλαία της κουφότητας. Αέρας κοπανιστός μετά ριγάνεως. Αοριστολογίας και δημαγωγίας το ανάγνωσμα! Πάω πιο κάτω ανυπομονώντας να βρω πρόταση, μια κάποια καλύτερη πρόταση, μια πρόταση εξόδου από το αδιέξοδο, βρε αδελφέ! Εις μάτην όμως! Θα έπρεπε να έχω μάθει να μην περιμένω προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, ή την όποια αντιπολίτευση, θα μου πεις. Διότι ουκ αν λάβοις ουσία παρά του μη έχοντος υπευθυνότητα, μνήμη και κρίση...


«Μετά, ήλθαν τα οικονομικά προβλήματα. Το ξανασκέφτηκαν. "Αν είναι να νομιμοποιήσουμε την παρανομία, με αντάλλαγμα να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους που εμείς αδειάσαμε, το πράγμα αλλάζει", θα είπαν. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...
Μετά το ξανασκέφτηκαν. Να νομιμοποιήσουμε την παρανομία δεν γίνεται. Τότε; Τότε ανακάλυψαν την "τακτοποίηση"! Πάντα με το αζημίωτο. Τι σημαίνει όμως τακτοποίηση της παρανομίας; Με ποιο τρόπο θα γίνει; Και πώς θα επιβάλλουν χαράτσι στους πολίτες, αφήνοντας τους επί της ουσίας με την ... εκκρεμότητα στο χέρι; Το άρπα-κόλλα αυτής της κυβέρνησης ενοχλεί. Η κουτοπονηριά της εξοργίζει».

Το ΠΑΣΟΚ το έριξε στη λογοτεχνία τώρα! Επιδεικνύει πνεύμα, χιούμορ, ειρωνεία, πάνω στα συντρίμμια μιας χρεοκοπημένης πολιτικά, ηθικά, και οικονομικά χώρας - συντρίμμια για τα οποία έχει και το ίδιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση είναι και ο δημιουργός του νόμου-εκτρώματος των ημιυπαίθριων. Έχω ξαναγράψει για το θέμα των ημιυπαίθριων και μου είναι ανιαρό να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια. Μπορείτε να δείτε τις απόψεις μου εδώ.

Εντάξει, συμφωνούμε, η ΝΔ είναι κουτοπόνηρη, άχρηστη, διεφθαρμένη, κλπ., κλπ. Εσείς όμως, κύριε Παπανδρέου, μεγάλε σοσιαλιστή ηγέτη και υπέρμαχε της νομιμότητας, ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ; Σας θυμίζω ότι εδώ είναι Ελλαδιστάν, και η νοοτροπία των γηγενών καθώς και των πολιτικών κομμάτων, όπως και του δικού σας, είναι ανορθόδοξη, παρανοϊκή, αντιδραστική. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια, όλοι ρέπουν στη παρανομία, που είναι το ιδανικό του Νεοέλληνα. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ; Θα μας το αποκαλύψετε επί τέλους; Με αφορισμούς δε λύνεται το πρόβλημα! Πείτε μας εδώ και τώρα χωρίς να μασάτε τα λόγια σας. Εν ανάγκη βάλτε το Βενιζέλο ή τον Πάγκαλο να το πουν. Αυτοί δε μασάνε τα λόγια τους.

Τι προτείνετε; ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της παρανομίας ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ των παρανόμως χτισθέντων; Δε μιλάτε, ε; Δύσκολα σας βάζω. Θα νομιμοποιήσετε ολόκληρους αυθαίρετους ορόφους-ρετιρέ, και μάλιστα στα ακριβά βόρεια ή νότια προάστια της Αθήνας; Είναι εύκολη η δημαγωγία, κύριε Παπανδρέου, όμως πολύ δύσκολη για σας τους πολιτικούς είναι η ευθύτητα και η αλήθεια. Νομίζετε πως απευθύνεστε σε ηλίθιους. Τα “πρόβατα” όμως άρχισαν και ξυπνάνε. Το είδατε στις Ευρωεκλογές. Ή μήπως εκλάβατε το φτύσιμο του 47% των ψηφοφόρων που ψήφισαν "παραλία" για ψιχάλα; Μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει διότι δεν είδα να έχετε αλλάξει τακτική και ύφος. Καλά, από πού αντλείτε τόση αλαζονεία; Από το βρώμικο παρελθόν του κόμματός σας;

Πάμε πιο κάτω, όμως, στο Βασικό Σχολιασμό του ΠΑΣΟΚ, μπας και ανακαλύψουμε καμιά πρόταση, αποκαλυπτική των προθέσεων του κόμματος που αύριο-μεθαύριο θα μας κυβερνήσει, αφού έτσι αποφάσισε ο Καραμανλής και η ΝΔ, ώστε να συνεχίσουν και οι σοσιαληστές τη “δημοκρατική” ασυδοσία , σύμφωνα με τα παραδοσιακά ήθη κι έθιμα της φυλής μας.

«Αντί να αντιμετωπίσουν το μαζικό φαινόμενο των ημιυπαίθριων που συντελεί στο πολεοδομικό χάος της Αθήνας και όλων των μεγάλων ελληνικών πόλεων, το χρησιμοποιούν μήπως και καλύψουν τα δικά τους σπασμένα. Και πώς το κάνουν αυτό; Απειλούν τους ιδιοκτήτες με πρόστιμα για να τους αναγκάσουν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 1050 ευρώ για την "τακτοποίηση". Ταυτόχρονα, όποιος ιδιοκτήτης προβεί σε "τακτοποίηση" καθίσταται αυτόματα όμηρος των πολεοδομιών και της εκβιαστικής κυβερνητικής πολιτικής, καθώς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τους επιβληθεί πρόστιμο για τον ημιυπαίθριο, γιατί η τακτοποίηση δεν είναι νομιμοποίηση! Απίθανα πράγματα...»

Η ανέξοδη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται! Να το αντιμετωπίσουν πώς; Έλεος! ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΧΙ, ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΟΧΙ, ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΧΙ! Τι διάβολο άλλο υπάρχει που εμείς οι υπήκοοι δεν το έχουμε σκεφτεί; Δηλαδή είναι πολλά τα 1050€ πρόστιμο όταν ο παράνομος θρασύς έχει επεκτείνει το κουβούκλιο του κλιμακοστασίου από 8 τετραγωνικά σε 100% κάλυψη της ταράτσας; Πάντως εγώ, αν ο μη γένοιτο - χτύπα ξύλο - γινόμουνα πρωθυπουργός για μια βδομάδα, θα κατεδάφιζα όλα τα αυθαίρετα. Τι είπατε; Αυτό είναι φασιστικό; Ε, τότε θα τα νομιμοποιούσα όλα. Τι ψιθυρίσατε; Αυτό είναι επιβράβευση της παρανομίας; Μα τούτο είναι μέσα στην παράδοση της φυλής. Έτσι δεν είναι; Το Ελλαδιστάν δεν είναι η χώρα όπου όλοι οι παρανομούντες επιβραβεύονται; Γι αυτούς δε δουλεύουν όλοι οι νομοταγείς πολίτες;

Ωραία, λοιπόν, θα τα κατεδάφιζα. Βέβαια, το ερώτημα είναι, πώς θα τα έβρισκα για να τα κατεδαφίσω; Διότι εκείνοι που θα τα υπεδείκνυαν - υπάλληλοι πολεοδομίας, ΔΕΗ, κλπ. - τα έχουν πάρει χοντρά και δε μπορούν να μιλήσουν. Κι αν πάνε να μιλήσουν, θα τα ξαναπιάσουν και θα το βουλώσουν. Και εδώ καλείται ν' απαντήσει ο κύριος Παπανδρέου, αντί να έχει αναθέσει σε κάποιους ανεύθυνους να κάνουν πολιτική λογοτεχνία πουλώντας αέρα κοπανιστό μέσω του Βασικού (ψευτο)Σχολιασμού της Επικαιρότητας.

Τι θα κάνετε αύριο κύριε Παπανδρέου με τους ημιυπαίθριους, τους υποστέγιους (υπάρχουν κι αυτοί) και όλα τα αυθαίρετα κτίσματα; Άλλο πολιτική κι άλλο λογοτεχνία. Αν θέλετε να σας πάρουμε κάποτε στα σοβαρά, μιλήστε μας σοβαρά και ξεκάθαρα. Αλλιώς, θα είστε κι εσείς άλλο ένα θλιβερό ανέκδοτο στην εξουσία, που απλά θα ανέχεται τα κακώς κείμενα ενώ η χώρα μας θα κατρακυλάει συνεχώς στον αγύριστο. Α, ναι, ξέχασα να σας ρωτήσω, κύριε Geoffrey, πόσο πατρίδα σας νιώθετε την Ελλάδα;

Ο Τσουκάτος λέει την αλήθεια ενώ η ηγετική ομάδα του Πασόκ ψεύδεται!

Ο δικηγόρος του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου, Διονύσης Γκούσκος, σε συνέντευξη που έδωσε στον Alpha 9,89, τόνισε πως «αν τα χρήματα δεν έχουν πάει στο ταμείο, στον προορισμό τους, ο Τσουκάτος είναι κλέφτης. Εγώ ανέλαβα την υπεράσπιση του πειθόμενος από τα γεγονότα ότι ο Τσουκάτος δεν είναι κλέφτης».
Επίσης υποστήριξε πως οι εγγραφές του εγγράφου(του γνωστού μπακαλόχαρτου) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ομολογούν την αλήθεια του ισχυρισμού Τσουκάτου διότι οι εγγραφές του είναι εικονικές».
«Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο που εξελίσσεται το μάξιμουμ της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές και της οικονομικής εκστρατείας για την συλλογή χρημάτων, είναι η κορύφωση των χρηματικών εισφορών και δεν υπάρχει ούτε μια εγγραφή. Το 6μηνο αυτό δεν έχει εγγραφεί ούτε ένα ευρώ, μια δραχμή τότε. Όταν πρέπει να κάνουν τον ισολογισμό του έτους, τις εορτές των Χριστουγέννων πετάνε ξεκάρφωτα, όταν κανείς δεν ζητά και δεν λειτουργεί καν η οικονομική επιτροπή εκλογικής ενίσχυσης εγγραφούν 400 εκατ. Αυτά ενεγράφησαν διότι έπρεπε να γίνουν εικονικές εγγραφές και να κλείσει ο ισολογισμός του έτους».

Σημείωση: παρατηρείστε ότι όλα αυτά περνάνε στο ντούκου στα πασοκικά ΜΜΕ. Σκεφτείτε τι θα γινόταν έτσι και παρουσίαζε ψευτομπακαλόχαρτα ο Αντώναρος. 10 μέρες θα τον διαπόμπευαν στα δελτία τους. Τώρα …… δε βαριέσαι! Μια αναφορά κι’ αυτή με το ζόρι!

Ξεκινούν τα μαθήματα του Θερινού Πανεπιστημίου στη Δράμα

Ξεκινούν τα μαθήματα του Θερινού Πανεπιστημίου στη Δράμα



Τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009, ξεκινούν τα μαθήματα του Θερινού Πανεπιστημίου στη Δράμα, με θέμα «Η ερμηνεία τού Βυζαντινού Τεκμηρίου: Τεχνικές και Μέθοδοι».

Σκοπός τού θερινού αυτού Πανεπιστημίου είναι να εκπαιδεύσει νέους ιστορικούς κάθε κατεύθυνσης στις μεθόδους ανάλυσης των ιστορικών τεκμηρίων, όπως λογοτεχνικών, νομοθετικών, εκκλησιαστικών και ιστορικών πηγών, καθώς και αρχαιολογικών και παλαιογραφικών τεκμηρίων.

Τα μαθήματα, που θα γίνονται στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό φοιτητών μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου.

Τα μαθήματα θα διδάξουν διεθνούς φήμης καθηγητές από Πανεπιστήμια και Κέντρα Ερευνών τής Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ισπανίας, Αυστρίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας.

Το 2008 το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών τής Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων με Διευθυντή τον καθηγητή, κ. Πάολο Οντορίκο, και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών τού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Πρόεδρο τον καθηγητή, κ. Βασίλειο Κατσαρό, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Η πραγματικότητα στο Βυζάντιο».

Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία δέχθηκε την ενθουσιώδη και γενναιόδωρη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας και του Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν και τη στηρίζουν ο Γενικός Γραμματέας τής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Δημήτριος Σταμάτης, και ο Δήμος Δράμας, με Δήμαρχο τον κ. Θωμά Μαργαρίτη.

Επισημαίνεται ότι τα δύο παραπάνω Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι παγκοσμίως γνωστά για την πολύπλευρη ερευνητική και εκδοτική τους δραστηριότητα σε όλους τους τομείς τού Βυζαντινού Πολιτισμού (Φιλολογία, Ιστορία, Δίκαιο, Αρχαιολογία και Τέχνη).

Η επιλογή τής Δράμας για τη διεξαγωγή των μαθημάτων δεν υπήρξε τυχαία.
Η περιοχή τής Δράμας έχει σημαντικούς δεσμούς με το Βυζάντιο. Ακόμα και σήμερα διασώζονται τα βυζαντινά τείχη καθώς και πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών κυρίως, αλλά και άλλων μνημείων. Συνδέεται με την αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών (12ος αιώνας), η οποία κατείχε κτήματα στην περιοχή. Με τη Δράμα συνδέονται επίσης δύο σημαντικές προσωπικότητες, η αυτοκράτειρα Ειρήνη - Ιολάνδη Παλαιολογίνα, ιδιοκτήτρια της περιοχής κληρονομικώ δικαιώματι (πέθανε στην πόλη γύρω στα 1317) και η Ελένη Ευφημία, κόρη τού Καίσαρα Βοΐχνα, ποιήτρια.

Η τελετή έναρξης των μαθημάτων θα γίνει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009 στις 9:00π.μ. στο Αμφιθέατρο «Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή» της Νομαρχίας Δράμας. Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά, πρωί και απόγευμα στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας «Ανδρέας Παπανδρέου» και θα τα παρακολουθούν μόνο οι εγγεγραμμένοι φοιτητές.

Την Παρασκευή το πρωί, 10 Ιουλίου 2009, θα γίνει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας όπου προβλέπεται ξενάγηση και φιλοξενία από την Αγία προκαθημένη τής Μονής, αδελφή Αλεξία. Θα ακολουθήσει διδασκαλία επί των τεκμηρίων τής μονής. Το απόγευμα θα γίνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Θερινό Πανεπιστήμιο έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια και μετά από προκήρυξη 25 υποτροφιών για τις οποίες υπέβαλαν αίτηση πλέον των 250 ατόμων. Άλλοι δέκα επιλαχόντες φοιτητές συμμετέχουν με δικά τους έξοδα. Οι φοιτητές κατάγονται από χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, Σερβίας, Τουρκίας, Ισραήλ, Αυστραλίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Έρχεται σφοδρή καταιγίδα....κτατήστε ομπρέλες, αγαπητοί φίλοι του αμόλυντου ΠαΣοΚ!



Το «μπρίκι» που βράζει…

Γράφει ο Βασίλης Χασιώτης

Χώρες BRIC´s : Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα. Οι χώρες που αναμένεται να πλήξουν την καθολική παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των νυν Δυτικών Μεγάλων Δυνάμεων (και της Ιαπωνίας.)
Μάλιστα, απ’ αυτές τις τέσσερεις αναδυόμενες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, ήδη η Κίνα και η Ινδία εμφανίζονται ως τα «φαβορί» σ’ αυτή τη κούρσα της ανακατανομής της παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος, κάτι που ως διαδικασία άρχισε εδώ και 20 περίπου χρόνια, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη χωρίς να είναι ορατή η «ολοκλήρωσή» της τουλάχιστον στις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες. Εκτός αν

Το παγκόσμιο γεωστρατηγικό «μπρίκι» βρίσκεται πάνω στην εστία, σε μια μάλλον χαμηλής έντασης φωτιά. Το αν κάποια στιγμή, κάποιο χέρι αυξήσει την ένταση της φωτιάς και το νερό περάσει γρηγορότερα στη φάση του έντονου ζεστάματος κι από εκεί του κοχλασμού –οπότε και θάναι έτοιμο το «περιεχόμενο» να «σερβιριστεί» στο σερβίτσιο που ούτως ή άλλως είναι έτοιμο γι’ αυτό το σκοπό στο παγκόσμιο τραπέζι – αυτό, κανείς δεν το γνωρίζει με σιγουριά.
Απ’ αυτό το «μπρίκι» θα ξεπηδήσει η αυριανή υπερδύναμη και το αντίπαλό της δέος… Και καθώς φαίνεται, τα επόμενα κέντρα των μεγάλων αποφάσεων, θάναι στην Ασία.


Μέσα στο νερό του μπρικιού αυτού, βράζουν οι Μεγάλες Δυνάμεις που διαμορφώθηκαν στον προηγούμενο αιώνα, και κύρια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο….....
Η καμπύλη του κύκλου ζωής τους έχοντας ήδη φτάσει από πολλού στο στάδιο της ωριμότητας, δεν μπόρεσε να αναστρέψει τη κλίση της και να δρομολογήσει μια εξισορροπητική κατ’ αρχήν και αυξητική στη συνέχεια (νέα) πορεία, μα αντίθετα, όπως πάμπολλοι κύκλοι ζωής, στη ζωή, στην οικονομία, την πολιτική, τείνουν να εισέρχονται στο επόμενο στάδιο από εκείνο της ωριμότητας, που είναι της παρακμής. Στον κύκλο αυτό, συνεχώς κάποιοι εισέρχονται και κάποιοι εξέρχονται, ενώ οι πολύ προικισμένοι «παίκτες» μπορούν έγκαιρα να ξαναδημιουργούν τις συνθήκες της ανανέωσής τους, ώστε χωρίς να βγουν απ’ το «παιχνίδι», απ΄ την «αγορά», να ξαναδημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα νέο κύκλο.
Όμως, εδώ, φαίνεται ότι οι Παλιές Μεγάλες Δυνάμεις, του Παλιού Κόσμου, έφτασαν στο ολοκληρωτικό τους τέλος, τουλάχιστον σ’ αυτή την ιστορική φάση. Νέες Δυνάμεις αναδύονται, και η λέξη «Νέα Παγκόσμια Τάξη των Πραγμάτων», δεν θα έχει το νόημα που είχε ίσαμε τώρα, όπου, αν αποφλοιώναμε τις λέξεις απ’ τα περιττά λεκτικά φτιασίδια τους, θα βλέπαμε ότι επρόκειτο για αλλαγές μάλλον του περιτυλίγματος παρά της ουσίας.
Αν μάλιστα επαληθευτεί η εκτίμηση αρκετών –ή πολλών;- ότι οι δυο πιο επικρατέστεροι «παίκτες» των χωρών BRIC είναι η Κίνα και η Ινδία, τότε, δοθέντος του εξαιρετικά ισχυρού ρόλου που παίζει η παράμετρος «πολιτισμός» στην οικονομία ως οργάνωση μα και ως περιεχόμενο δράσης, αλλά και στη πολιτική και τη κοινωνία, τότε, με βάση και το επίσης δεδομένο ότι οι ρυθμιστές των παγκόσμιων πραγμάτων, τείνουν να προσαρμόζουν τον κόσμο στις δικές τους εν γένει αντιλήψεις γι’ αυτόν (επομένως και στα πολιτισμικά τους πρότυπα), βρισκόμαστε προ γεωστρατηγικών εξελίξεων –όσο κι αν η δική μου γενιά μάλλον δεν θα προλάβει να τις δει στο στάδιο της ωριμότητάς τους-, όπου η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που θα είναι μη Δυτικού πολιτισμικού προσανατολισμού, αναμφίβολα θα εκπλήξει τη Δύση, και θα την εκπλήξει μάλλον δυσάρεστα, ακόμα κι αν το ισχυρό παγκόσμιο δίπολο δεν θα είναι η Κίνα και η Ινδία, μα μια από τις δυο αυτές χώρες, και η άλλη κάποια άλλη (π.χ. η Ρωσία).
Πάντως, η βασιλεία των ΗΠΑ και των πρώην Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης, νομίζω ότι έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά αβέβαια για το μέλλον της περίοδο.
Τα επιχειρήματα υπέρ του τέλους τους, φαίνεται να υπολείπονται σε αριθμό μα και σε πειστικότητα από τα επιχειρήματα υπέρ μιας προοπτικής «ανάνηψής» τους –αλήθεια όμως, μέσα σε ποια κολυμπήθρα;


Από την άλλη δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχτούν τόσο καταστροφικά για την «Δυτική υπόθεση», και βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί και την άλλη άποψη, πολύ περισσότερο, όταν δεν διατηρεί για τον εαυτό του το προνόμιο του «προφητεύειν» ή έστω του «ορθώς εκτιμάν» τα πράγματα.
Έτσι για παράδειγμα ήδη ο Zbigniew Brzezinski (Η Μεγάλη Σκακιέρα, εκδ. Νέα Σύνορα – Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα, 1998, σελ. 261 (και ιδίως 271) και πέρα), επιχειρηματολογεί με βάση τα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα της Κίνας, γιατί η χώρα αυτή μπορεί να παίξει παρά το ρόλο μάλλον μιας περιφερειακής παρά μιας παγκόσμιας δύναμης, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει τον ρόλο της Ιαπωνίας στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι.
Και σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο της Ιαπωνίας, πράγματι, δεν πρέπει κανείς να βγάζει τη χώρα αυτή απ’ τους υπολογισμούς του, όμως, σε ό,τι αφορά την Κίνα, έχω την άποψη ότι ουδόλως στερείται εκείνων των «προσόντων» που στο παρελθόν αποτέλεσαν το αίτιο της ανόδου των νυν Παλαιών Μεγάλων Δυνάμεων.
Έχει μια οικονομία που αναπτύσσεται ραγδαία, με μεθοδικότητα «ρουφά» στη κυριολεξία know-how θυσιάζοντας ακόμα και ζητήματα ιδεολογικής ορθοδοξίας για το λόγο αυτό (κάτι πολύ σημαντικό για ένα κομμουνιστικό καθεστώς), έχει ένα σημαντικό «όγκο» τόσο σαν έκταση χώρας μα και σαν πληθυσμό, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές που δείχνει να έχει τη θέληση και την ικανότητα να τις αξιοποιήσει για την υπόθεση της προώθησης της στρατιωτικής και πολιτικής της εθνικής (και παγκόσμιας) ισχύος, έχει πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά που ξέρουν να εξυπηρετούν τα κινεζικά συμφέροντα περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα «ανεπιθύμητα ανταλλάγματα», και το κυριότερο όλων :
το «παγκόσμιο χωριό», φαίνεται να μην «αστυνομεύεται» πλέον επαρκώς από τους παραδοσιακούς παγκόσμιους χωροφύλακες, φαίνεται να υπάρχουν ολοένα και περισσότερες συνοικίες χωρίς ένα ξεκάθαρο «προστάτη» του «νόμου και της τάξης», ενώ και οι ίδιοι οι «παγκόσμιοι χωροφύλακες» έχουν χάσει πολύ απ’ την παλιά ζωντάνια και αποτελεσματικότητά τους.
Είναι όμως αλήθεια ότι οι Παλιές Μεγάλες Δυνάμεις, δεν παύουν να υπεραμύνονται των ζωτικών τους χώρων. Το (νέο) ΝΑΤΟ π.χ., ή οι χωρίς προσχήματα πολεμικές εμπλοκές των ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια (για να μη πάμε παραπίσω), αποτελούν παραδείγματα τέτοιων επιδιώξεων.


Άλλωστε, κανείς δεν περιμένει κάποιος να παραδώσει την εξουσία του αμαχητί. Ευχόμαστε μονάχα, οι συνέπειες να μην είναι σαν εκείνες του παρελθόντος όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακατένεμαν τους ζωτικούς τους χώρους, αν και δυστυχώς, δεν υπάρχει προηγούμενο Μεγάλης Δύναμης που να παραχώρησε ειρηνικά τους πρώην ζωτικούς της χώρους στον νέο ηγεμόνα…


Και ένα επίμετρο :
σ’ αυτό το σκηνικό, πού βρίσκονται οι υπόλοιποι λαοί; Ιδού ένα ερώτημα μελαγχολικό, διότι ενώ στη παγκόσμια σκακιέρα το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται μεταξύ των μεγάλων ανταγωνιστών στην υπόθεση της παγκόσμιας εξουσίας, οι υπόλοιποι «παίκτες», εξακολουθούν να εντοπίζονται εκεί όπου ιστορικά πάντα τους βρίσκαμε. Στο περιθώριο του παιχνιδιού και στην αγωνία τι θα σημάνει γι’ αυτούς ο νέος «προστάτης», ή για να το πούμε πιο απαλά : ο «νέος μάνατζερ» που θα αναλάβει εκτός απ΄ τη προώθηση των δικών του συμφερόντων και την «προάσπιση» των συμφερόντων των «υπηκόων» του… Είδομεν…