Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Αποκαθήλωση του Δολλαρίου

"Αποκαθήλωση" του δολαρίου στη σύνοδο του G20
«Φουντώνουν» οι συζητήσεις για την άρση του καθεστώτος που απολαμβάνει το δολάριο ως βασικό νόμισμα στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δηλώνει ότι η σύνοδος κορυφής του G20 θα σημάνει το τέλος της εποχής της αμερικανικής μονομέρειας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα «
Corriere della Sera», ο κ. Μίλιμπαντ επισήμανε ότι «στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του G20, στις 2 Απριλίου, θα σημάνει το τέλος μιας εποχής, της εποχής της μονομέρειας, και θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να συζητάμε και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα διεθνή προβλήματα από ισότιμη θέση... είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: ο Ομπάμα δεν έρχεται στο Λονδίνο για να επιβάλει τις ιδέες και τα προγράμματα μιας υπερδύναμης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, στις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του καθεστώτος που διέπει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχει προστεθεί και η φωνή της Ρωσίας, επιθυμώντας τη σύγκληση ενός διεθνούς συνεδρίου -σε επίπεδο κυβερνητικών εκπροσώπων- με θέμα συζήτησης τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο
RIA, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ντενίσοφ.«Η πρόταση αποσκοπεί στην πρακτική υλοποίηση της ιδέας για μια νέα,
παγκόσμια λογιστική μονάδα ή ένα νέο, παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ένα ερώτημα που θα πρέπει να συζητηθεί προς επίτευξη ομοφωνίας»,
φέρεται να δήλωσε στο RIA ο κ. Ντενίσοφ.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, είχε απευθύνει έκκληση για ευρύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ και αντικατάσταση του δολαρίου ως βασικού νομίσματος στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα.

Όμως ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, θεωρεί ότι το δολάριο θα παραμείνει βασικό αποθεματικό νόμισμα, με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Κίνας για τη σύσταση ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Η ενότητα είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας, δήλωσε από την Ζάκυνθο ο Κ. Καραμανλής

Αποφασισμένος να προχωρήσει «στο δρόμο της ευθύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Παρών» στην πρώτη γραμμή της μάχης για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση που αντιμετωπίζει, δήλωσε από τη Ζάκυνθο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δίνοντας τέλος στα περί «κόπωσης» που του αποδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε «με βρίσκει και θα με βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης, μιας μάχης που μπορούμε να κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί» είπε, μιλώντας το Σάββατο σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νησιού, τονίζοντας:
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή γιατί οι πολίτες με επέλεξαν δύο φορές στη θέση του πρωθυπουργού.

Και την τιμή αυτή είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω, καθημερινά, με έργο και πράξεις ευθύνης. Είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω με όλες τις δυνάμεις μου. Έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους μου στον τόπο, στην κοινωνία, στους πολίτες. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω, όποιο κι αν είναι το κόστος, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες».
Σε μία προσπάθεια να κλείσει η φημολογία περί αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε:
«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σταθερά στο δρόμο της ευθύνης, στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω για το καλό του τόπου, στο δρόμο που μαζί συμφωνήσαμε. Οι καιροί επιβάλλουν προσήλωση στην πολιτική και όχι διολίσθηση στην παραπολιτική».
«Τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι όσων βλέπουν την εξουσία σαν αποκλειστικό αυτοσκοπό. Τα άλλα είναι πυροτεχνήματα. Τα άλλα δεν με αφορούν, δεν μας αφορούν» συνέχισε, τονίζοντας:
«Ο δρόμος είναι ανηφορικός, δύσκολος, γεμάτος αντιξοότητες. Δεν έχω και δεν είχα ποτέ κανένα δίλημμα. Έκανα από την αρχή ξεκάθαρη επιλογή και από αυτή δεν πρόκειται να λοξοδρομήσω. Δεν θα καταφύγω σε λαϊκισμούς που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιοι για τον τόπο. Πρώτη και τελευταία έγνοια είναι το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Η ενότητα είναι το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».
Ο πρωθυπουργός είπε κατ' επανάληψη σε προσωπικό τόνο ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρόσκαιρη δημοτικότητα, αλλά «οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη επόμενη ημέρα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Έννοια μου δεν είναι η καρέκλα, αλλά τι μπορώ να κάνω για τον τόπο».
«Στείρα άρνηση» της Αντιπολίτευσης
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της. «Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη διεθνή πραγματικότητα, που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση, διαρκή προσαρμογή δράσεων και πρωτοβουλιών» είπε, δηλώνοντας πως «οι μήνες που έρχονται είναι δύσκολοι».
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση κατά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ενώ σ’ ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί κλίμα συνεννόησης και συνένωσης προσπαθειών, στην πατρίδα μας, δυστυχώς, κάποιοι διαπρέπουν στην κατασκευή προσχημάτων για την αποστασιοποίηση από κάθε δύσκολη απόφαση. Αναπτύσσονται απόπειρες μηδενισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των πραγμάτων. Κυριαρχεί, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, η στείρα άρνηση, η ανευθυνότητα, η αντιδραστικότητα».
«Ούτε ένα ευρώ χαμένο»
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νησί το πρωί του Σαββάτου. Αμέσως μετά την άφιξή του, επισκέφθηκε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου «Διονύσιος Σολωμός», έκτασης περίπου 25.000 τ.μ., και στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή Γαϊτάνι, όπου αναγείρεται το νέο νοσοκομείο του νησιού, δυναμικότητας περίπου 160 κλινών.
Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και στη συνέχεια μετέβη στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου προσκύνησε το σκήνωμα του Αγίου. Επίσης ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το υπό ανέγερση Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.
Στην ομιλία του προς εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της Ζακύνθου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο νησί, αλλά και σε αυτά που πρέπει να γίνουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο, είπε, σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης απορρόφηση και η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Τέλος, αναφερόμενος στους τομείς και κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και φιλόξενη, μπορεί να αποδειχθεί προορισμός πρώτης επιλογής και στη δύσκολη αυτή χρονιά. Εργαζόμαστε συντονισμένα για να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο, τις δυσμενείς διεθνείς επιπτώσεις, για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».
Newsroom ΔΟΛ
.
Πόσο σοβαροί είστε; Επιτέλους σοβαρευτείτε !

Επιτέλους σοβαρευτείτε.
By politis-gr

Τον λαϊκισμό που είχε επικρατήσει στον πολιτικό βίο την αλήστου μνήμης περίοδο 80'-90' τον πληρώσαμε ακριβά.
Ίσως τον πληρώνουμε και μέχρι σήμερα.
Τον λαϊκισμό του ζιβάγκο, τον διαδέχτηκε ο λαϊκισμός της γραβάτας, μετεξελίχθηκε και φόρεσε διανοουμενίστικο αμπέχονο , έφθασε δε να εισβάλει και στα μέχρι τότε καλά κλειδωμένα ερμάρια που φιλοξενούσαν τις ακαδημαϊκές τηβέννους.
Το χειρότερο όλων είναι ότι πέρασε και στον λαό. Φυτεύτηκε, ποτίστηκε ,καλλιεργήθηκε εντέχνως και εκτρέφοντας στερεότυπα κρατά σε διαρκή νάρκωση τους πολίτες.
Φτάσαμε στο σημείο η αλήθεια να είναι κάτι σαν μεταφυσική έννοια και όχι το σύνολο των υπαρκτών δεδομένων.
Πάρτε παράδειγμα την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Eυρωδικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Το θέμα εξίσωσης ορίων ηλικίας μεταξύ αντρών και γυναικών είχε τεθεί και στην έκθεση της επιτροπής Σπράου, που είχε ορισθεί από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.
Πολλά στελέχη των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ εκείνη την εποχή είχαν στηρίξει αυτές τις απόψεις της Επιτροπής .
Μεταξύ αυτών και η σημερινή ηγεσία του κόμματος υπό τον κ. Γ.Παπανδρέου, αλλά και η αυριανή ηγεσία του κόμματος. Η κα. Άννα Διαμαντοπούλου.
Και όμως, .... ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως έχουν τα πράγματα και ποια είναι η αλήθεια, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κομματικά την καταδικαστική απόφαση του Eυρωδικαστηρίου.
Ανέβηκαν στα κεραμίδια και άρχισαν να επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί..... «δεν επιχειρηματολόγησε όσο εξελισσόταν η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έτσι ώστε να .....μην καταδικαστεί η χώρα», και ανεβάζοντας σε υπερμεγέθη τόνους τον λαϊκισμό απαντούν στο ερώτημα εάν πρέπει το ΠαΣοκ να κάνει αυτοκριτική , ότι :«λέμε καθαρά πως πρέπει να προστατευθεί η εργαζόμενη γυναίκα ελλείψει ενός σοβαρού κοινωνικού κράτους».
Τρία πουλάκια κάθονταν....
Δηλαδή για να καταλάβουμε, ...το ΠαΣοΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν είναι ικανή να κοροϊδέψει τους «κουτόφραγκους» και να διεκδικήσει την ...«διαφορετικότητα» μέσα στους κόλπους της Ε.Ε .
Δεν είναι ικανή να διεκδικήσει τα ... «δικά μας , δικά μας και τα δικά σας ....και αυτά δικά μας».
Ίσως να κάνω λάθος , ίσως να ζω σε παράλληλο σύμπαν , ίσως κάτι να μου διέφυγε και να μην το κατάλαβα, αλλά έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν μας πίεσε να μπούμε στην Ε.Ε.
Με την θέληση μας μπήκαμε στην Ε.Ε.
Με την θέληση μας...εισπράττουμε επιχορηγήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα και «πακέτα» δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με την θέληση μας τα πρώτα παραδείγματα και τα
μυστικά μονοπάτια, στρωμένα με ...καλαμπόκια, τα αποδεχτήκαμε από την τότε ...επίσημη πολιτεία.

Με την θέληση μας, σαν καλοί μαθητές που είμαστε και τα ...«αρπάζουμε» αμέσως, τα μετατρέψαμε σε εξοχικά, ακριβά αυτοκίνητα, μεγάλη ζωή , πανάκριβα γούστα.
Με την θέληση τους υπέγραψαν ,όλοι αυτοί που έχουν ανέβει τώρα στα κεραμίδια και ...λαϊκίζουν, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και
όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές συνθήκες. Με την θέληση μας μπήκαμε και στην ΟΝΕ αξιοποιώντας όλες της συνταγές των Αλχημιστών αφού μέχρι τότε οι «κουτόφραγκοι» δεν ....τις γνώριζαν.


Όμως.... όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
Μια του κλέφτη , δύο του κλέφτη , τρεις και το κακό συναπάντημα .... με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.
Ας καταλάβουμε επιτέλους δύο πράγματα:
α) Ως μέλη της Ε.Ε έχουμε μια σειρά υποχρεώσεις.
Με σημαντικότερη από όλες την εφαρμογή των κανόνων της Ένωσης.Αυτή η ιστορία με το συνταξιοδοτικό των γυναικών πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες επί μια 10ετια. Όλες οι γνωμοδοτήσεις ήταν αρνητικές.
'Όλοι συμφωνούσαν στις μεταξύ τους συζητήσεις (και η λαϊκίζουσα, ανεβασμένη τώρα στα κεραμίδια, ηγεσία του ΠαΣοΚ) ότι πρόκειται για καραμπινάτη παραβίαση των κοινοτικών κανόνων.
β) Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία και επιλογές, χωρίς ορθή κρίση.
Αυτή πάλι βασίζεται στην σωστή πληροφορία.
Ο λαϊκισμός όμως καταλύει την ορθή πληροφόρηση.
Καλλιεργεί εφήμερες ψευδαισθήσεις και απάτες.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές δικτατορίες στηρίχτηκαν περισσότερο ....στο λαϊκισμό παρά στα όπλα.
Τα υπόλοιπα είναι ......«ιστορίες για αγρίους».
Επιτέλους σοβαρευτείτε!

Επανέρχονται οι 4 φόροι στα ακίνητα

Με βάση τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου, οι φόροι που έρχονται στα ακίνητα είναι:
1 Επαναφορά του φόρου κληρονομιών
Η κατάργηση του φόρου στα τέλη του 2007 στέρησε τεράστια ποσά στο Δημόσιο Ταμείο, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της κατάργησης του φόρου κληρονομιών το Δημόσιο Ταμείο απώλεσε μόνο το 2008 έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Η απώλεια αυτή προκλήθηκε λόγω της κατάργησης της κλιμακωτής φορολόγησης της αξίας κληρονομιών, η οποία υπολογιζόταν με συντελεστές 5-20%, και της αντικατάστασής της με ενιαίο συντελεστή 1% πάνω από το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ. Τα σενάρια που εξετάζονται τώρα στο υπουργείο προβλέπουν την επαναφορά της φορολόγησης των κληρονομιών με καθιέρωση εκ νέου κλιμακωτών συντελεστών. Έτσι, μελετάται να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ, να θεσπιστεί στη συνέχεια συντελεστής 5%, ο οποίος θα αυξάνεται έως και το 10% ή 15% ανάλογα με το ύψος της κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας. Για την κληρονομιά ενός ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ σήμερα ο φόρος είναι 1.050 ευρώ, ενώ αν θεσπιστεί συντελεστής 5% ο φόρος κληρονομιάς θα αυξηθεί στα 5.250 ευρώ, δηλαδή 4.200 ευρώ περισσότερα. Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους που κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, καθώς ενώ σήμερα ο φόρος υπολογίζεται με ενιαίο συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας, θα φθάσει να υπολογίζεται, ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετηθεί αναφορικά με τους συντελεστές του φόρου, ακόμη και με 15%.
2 Επαναφορά του φόρου γονικών παροχών
Μαζί με τον φόρο κληρονομιών καταργήθηκε και ο φόρος γονικών παροχών, ο οποίος πλέον
υπολογίζεται και αυτός με συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο
όριο των 95.000 ευρώ. Μεγάλες ήταν οι απώλειες εσόδων και από αυτήν την κατάργηση, καθώς
χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως όσοι επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους μεγάλης αξίας ακίνητα, έσπευσαν με την κατάργηση του φόρου να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές καταβάλλοντας ελάχιστο φόρο σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Στο υπουργείο εξετάζουν τώρα να αντικαταστήσουν τον συντελεστή υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών με κλιμακωτούς συντελεστές που και στην περίπτωση αυτή μπορεί να φθάνουν έως και το 15% ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που παρέχεται από τους γονείς στα παιδιά.
3«Τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων
Θέσπιση ειδικής εισπρακτικής ρύθμισης που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων στα ακίνητα, οι οποίοι έχουν μετασκευαστεί σε χώρους κύριας χρήσης. Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 1.000.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα κληθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο ημιυπαίθριου χώρου. Να σημειωθεί ότι η καταβολή του ποσού δεν θα οδηγεί σε πλήρη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν μετασκευαστεί σε χώρους κύριας χρήσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ρύθμιση θα πάρει τη μορφή της καταβολής ενός εφάπαξ προστίμου με αντάλλαγμα την απαλλαγή από μελλοντικά πρόστιμα και τον κίνδυνο κατεδάφισης. Το βασικό σενάριο που εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ είναι το ύψος του προστίμου να έχει άμεση συσχέτιση με την αντικειμενική αξία του ημιυπαίθριου χώρου, υπολογιζόμενου ως χώρου κύριας χρήσης. Μάλιστα, μελετάται το εφάπαξ πρόστιμο να κυμαίνεται από 10% έως 30% της αντικειμενικής αξίας. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή που η αντικειμενική αξία είναι 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το πρόστιμο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 150 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για έναν ημιυπαίθριο χώρο 15 τετραγωνικών μέτρων θα απαιτείται η καταβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 2.250 ευρώ. Προβληματισμός υπάρχει στα δύο υπουργεία για το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση και θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται διάφορες λύσεις όπως η ανακοίνωση απειλής ελέγχων και το μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων. Με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από τη ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
4 Κλιμακωτή φορολόγηση στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων
Σήμερα το ΕΤΑΚ υπολογίζεται με ενιαίο συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενι κής αξίας του ακινήτου. Με βάση όσα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το ΕΤΑΚ τα επόμενα χρόνια θα υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου. Με βάση αυτά τα σενάρια ουσιαστικά θα επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού οι φορολογούμενοι με υψηλή αξία ακίνητης περιουσίας εξετάζεται να καταβάλλουν 0,5 έως και 1% ετήσιο τέλος ακινήτων. Δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να μετατεθεί για αργότερα εντός του 2010 και να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία για νέα έσοδα στον επόμενο προϋπολογισμό.
ΤΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Ομπάμα με Τραπεζίτες

Συνάντηση με ανώτατα στελέχη μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.
Οπως μετέδωσε το CBS News, τους είπε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς φαίνεται η κατάσταση που επικρατεί στη Γουόλ Στριτ στην υπόλοιπη χώρα. «Δείξτε κάποια αυτοσυγκράτηση, δείξτε ότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μία κρίση και όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες».
Ερωτηθείς πώς αντέδρασαν οι τραπεζίτες, ο Ομπάμα είπε σε συνέντευξη στο CBS News: «Συμφώνησαν και το παραδέχθηκαν. Τώρα θα φανεί αν θα γίνει πράξη».

Αντιδρούμε όλοι μαζί, δεν ακολουθούμε σαν πρόβατα...

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΛΥΚΑΝΑΛΑΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ.
Μην υπακούσετε σαν “πρόβατα” στο κάλεσμα να κλείσετε τα φώτα σας το Σάββατο από 8.30 έως 9.30μμ.

Δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια άσκηση επιβολής πειθαρχίας.
Πείτε ΟΧΙ στη μαζική υποταγή και στην ενοχοποίηση των πολιτών του κόσμου.
Δεν είμαστε ένοχοι εμείς οι απλοί πολίτες του κόσμου για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Δεν εξαρτάται από εμάς η σωτηρία του πλανήτη.
Τον πλανήτη τον καταστρέφουν συστηματικά οι λίγοι, αθέατοι και μεγάλοι, που μπορεί να μη φορούν κουκούλες αλλά κρύβονται μέσα στις σκιές και παίζουν με τις ζωές μας σε ένα ντελίριο επίδειξης ισχύος.
ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.
Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για αυτήν την ρυπογόνα τεχνολογία.

Αυτοί θέλουν για μια ώρα να είμαστε στο σκοτάδι.
Εμείς απαντάμε με μια ώρα μέσα στο φως.

Επιταγές μεταχρονολογημένες...( 2 )

Επιταγές προς πληρωμή...
Ως γνωστό, πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στις τράπεζες και προεισπράττουν τις επιταγές για άμεσες ανάγκες.
Ναι μεν η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία αν η επιταγή κάνει μπαμ, , αλλά τι γίνετε όταν και η εταιρεία δεν έχει να πληρώσει την τράπεζα διότι η επιταγή έκανε μπαμ;
Το πόσες επιταγές κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά δεν ξέρω.

Το θέμα είναι ότι όσες και να είναι, είναι επιπλέον χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία που δεν θα έπρεπε.
Το ερώτημα είναι λοιπόν, πόσα λεφτά από αυτές τις επιταγές θα καταλήξουν να φάνε οι τράπεζες, διότι οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια βάση αυτών δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω, αλλά είναι ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο για τις τράπεζες και νομίζω ότι κανένας δεν έχει την απάντηση.

Greenspan : Οι τράπεζες χρειάζονται νέες ενέσεις ρευστότητας

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν εκτιμά ότι οι τράπεζες χρειάζονται εκ νέου τονωτικές κεφαλαιακές ενέσεις προκειμένου να αρχίσουν να δίνουν τις χορηγήσεις.
"Η αποκατάσταση των χορηγήσεων των τραπεζών σε φυσιολογικό επίπεδο θα απαιτήσουν μεγάλες κεφαλαιακές ενέσεις από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές” σημείωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, αναμένει πως θα σημειωθούν περαιτέρω 500 δισ. δολάρια σε ζημιές τραπεζών.
Ωστόσο, υποστήριξε πως ακόμα και αν χρηματοδοτηθούν αυτές οι υπέρογκες ζημιές, δεν θα επανέλθουν οι χορηγήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές απαιτούν πλέον επιπλέον 3-4% στο δείκτη ιδίων κεφαλαίων προς πάγια.

"Η συνολική ανάγκη μοιάζει να είναι μεγαλύτερη των 850 δισ. δολαρίων”, προσθέτοντας πως ακόμα είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας για σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για τα “τοξικά” πάγια. "Ευελπιστώ πως θα επιτύχουν να αφαιρέσουν μεγάλο μέρος από τα μη ρευστοποιήσιμα πάγια των τραπεζών”.
Ο Greenspan αναφέρθηκε επίσης στο θέμα πως ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταστεί πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν. “Αυτό το καθεστώς τους δίνει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αποτίμηση του δανεισμού και των ιδίων κεφαλαίων τους, που διαταράσσει την αγορά”.
Πρότεινε πως η “λύση είναι η υιοθέτηση κλιμακούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα τα αποθαρρύνει από το να καταστούν πολύ μεγάλα και να αντισταθμιστεί έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους.

Τάκης Αράπογλου: "Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, αλλά δεν είμαι πολιτικός"

Στο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει ψύχραιμος και συγκρατημένα αισιόδοξος και εκτιμά ότι:
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 0,5% το 2009
Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών δεν είναι σημαντικά επιβαρυμένοι
Στην εγχώρια αγορά ακινήτων δεν έχει υπάρξει «φούσκα»
Πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα
Η σκιώδης οικονομία υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ. Επομένως, κυκλοφορεί πολύ χρήμα

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, κατά τις εκτιμήσεις του Τ. Αράπογλου, θα αναπτυχθεί το 2009 με ρυθμό γύρω στο 0,5% - που θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικός σε σχέση με την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ποσοστό περί το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας παράγεται από την παραοικονομία, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί πολύ χρήμα.
Εξάλλου, τα ενυπόθηκα δάνεια στην Ελλάδα φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ. Τα μισά περίπου από αυτά τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο βάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα υπόλοιπα με το Euribor.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αμφότερα τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 2,75%, γεγονός το οποίο ελάφρυνε το βάρος δανεισμού των νοικοκυριών κατά 2 δισ. ευρώ περίπου.
Αν προσθέσει κανείς τα επιχειρηματικά δάνεια, που υπολογίζονται σε 100 έως 120 δισ. ευρώ, θα διαπιστώσει ότι, με τη μείωση κατά 2,75% του Euribor, η ελάφρυνση ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ περίπου.
Αυτό απλά σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα βρεθεί φέτος με 5 δισ. ευρώ επιπλέον στην τσέπη.
Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στην αποταμίευση και στην κατανάλωση και αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, ένα καλό δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική κοινωνία.
Πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνία δεν θα βρεθεί χωρίς χρήμα.

Αιτήματα της Κ.Ε.Ε.Ε. στον Υπουργό Γ. Παπαθανασίου από τον πρόεδρο Γ. Κασιμάτη

Τα αιτήματα της Ένωσης Επιμελητηρίων στον τον Γ. Παπαθανασίου
Πάταξη της φοροδιαφυγής, εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και υπαγωγή στη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων και των εισοδημάτων χρήσης 2007 με παράλληλη παράταση έως 30/6, της σχετικής προθεσμίας, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ι. Παπαθανασίου με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.
Η ΚΕΕ υπέβαλε στον υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τα εξής:

1- Να αποφευχθούν οι λογιστικές ωραιοποιήσεις που δημιουργούν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες και χωρίς ψευδεπίγραφες μεταφορές κονδυλίων ή πλασματικές αναθεωρήσεις που δεν «αντέχουν» στο χρόνο και να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών.

2- Η ριζική μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών προϋποθέτει άμεση συγχώνευση ή διάλυση κρατικών οργανισμών που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο.

3- Να αρχίσει η μελέτη μιας ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης, με εκσυγχρονιστικούς άξονες τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα, την απλοποίηση διαδικασιών και τη συνεχή αξιολόγηση.

4- Το «κλείσιμο», με ευνοϊκούς όρους, των περισσοτέρων φορολογικών εκκρεμοτήτων παρελθουσών χρήσεων, ώστε ο ελεγκτικός μας μηχανισμός να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη σύλληψη όλης της τρέχουσας φορολογητέας ύλης. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η υπαγωγή στη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων και των εισοδημάτων του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007), με παράλληλη παράταση, έως 30/6, της σχετικής προθεσμίας, αλλά και η διεύρυνση των ορίων ένταξης των επιχειρήσεων στον αυτοέλεγχο και την αυτοπεραίωση.

5- Εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας μηχανισμού.

6- Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

7- Σταδιακή μετατροπή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σε έναν ειδικό, ευέλικτο και χαμηλού λειτουργικού κόστους χρηματοπιστωτικό οργανισμό για τα μικρά, αποκλειστικά, επιχειρηματικά μεγέθη, με παράλληλη αύξηση του κεφαλαίου του και διεύρυνση των προγραμμάτων του. Για τη μείωση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, οι υπηρεσίες του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. θα μπορούσαν, στην επαρχία, να στεγάζονται στα κτίρια των Επιμελητηρίων.

8- Δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα (ΑΤΕ, ΕΤΕ και Τράπεζα Αττικής), που θα ανταγωνίζεται, ισότιμα, τις ιδιωτικές τράπεζες, με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των βασικών κρατικών επιλογών στον τομέα της χρηματοδότησης, με καθαρά αναπτυξιακά κριτήρια, των επιχειρήσεών μας.

9- Στενή παρακολούθηση και αυστηρό έλεγχο της ροής των χρηματοδοτικών πόρων, τόσο του «πακέτου» των 28 δις ευρώ, όσο και, τυχόν, νέων «πακέτων», ώστε να αποκλεισθούν πλήρως απόπειρες διαπλοκής και κερδοσκοπίας και φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους των τραπεζών.

10- Επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας μέσω της άμεσης υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, την ταχεία έναρξη της κατασκευής των προγραμματισμένων δημοσίων επενδύσεων και των υπογεγραμμένων Σ.Δ.Ι.Τ. και την απλοποίηση των διαφόρων διαδικασιών αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων του ιδιωτικού τομέα.

11- Αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά με την ταχεία εξόφληση των πάσης φύσεως οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

12- Να ανατεθεί στα επιμελητήρια το έργο της υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. Σε μια δεύτερη φάση, τα επιμελητήριά μπορούν να εξελιχθούν σε πρωτοποριακούς φορείς παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

13- Πληρέστερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας για τη μείωση του δημοσίου χρέους, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ.

14- Να αποκλεισθεί κάθε σκέψη για ίδρυση Τουριστικού ή άλλου Επιμελητηρίου.

15- Άμεση έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από τα Επιμελητήριά και την Κεντρική Ένωσή τους.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα, το ευροομόλογο και το "Παπανικολής", τα αίτια ψυχρότητας με Γερμανία

"Ψυχρή" φιλία Βερολίνου - Αθήνας...
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι "...στο άμεσο μέλλον θα επιτευχθεί η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ..." και ότι αυτή "...δεν θα σκοντάφτει άλλο στη διαμάχη για το όνομα (σ.σ.:με την Αθήνα)..."
Η κυρία Μέρκελ, η οποία μιλούσε χθες στη γερμανική Βουλή εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή εβδομάδα στα γαλλογερμανικά σύνορα, επέκρινε μάλιστα όσους επιχειρούν "...είτε με βέτο είτε με αναχρονιστικές αντιλήψεις να υψώνουν ανάχωμα στη διεύρυνση της Συμμαχίας..."
Οι αναφορές της γερμανίδας καγκελαρίου θα πρέπει να ερμηνευθούν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ως μήνυμα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ενσωμάτωση της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο η αποστροφή της για τα Σκόπια αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους.
Παρά τη χειραψία του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή με την κυρία Μέρκελ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, σειρά περιστατικών επιβεβαιώνουν την ψυχρότητα ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες.
Η αντιδικία για το υποβρύχιο "Παπανικολής" που ...γέρνει και η ελληνική πλευρά δεν παραλαμβάνει, η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τον (τουλάχιστον προς το παρόν) αποκλεισμό του από τα εξοπλιστικά προγράμματα και η επιθυμία της Αθήνας για την έκδοση ευρωομολόγου στην οποία ανθίσταται η κυρία Μέρκελ, συνθέτουν το "πολύπλοκο παζλ" των ελληνογερμανικών σχέσεων.
gianniotis.gr

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η αξία ακινήτων ...πέφτει συνεχώς

11 χρόνια λιγότερη εργασία λόγω κρίσης!
Η τιμή κατοικίας κόστιζε το 2000 3,74 βασικούς μισθούς ανά ένα τετραγωνικό μέτρο και το 2006 κόστιζε 4,89 βασικούς μισθούς/τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Στα τέλη του 2009 η πρόβλεψη της Καθημερινής λέει ότι θα φτάσουμε στα 3,43 β.μισθούς/τετραγωνικό μέτρο, λίγο πιο κάτω δηλαδή από τα επίπεδα του 2000.
Έτσι απαιτείται 30% λιγότερη εργασία για να αγοράσει κάποιος σπίτι. Αυτό σημαίνει 1,5 μισθός λιγότερος/τετραγωνικό (από 4,9 το 2006 σε 3,4 το 2009) επι π.χ. 100 τετραγωνικά ίσον 150 λιγότεροι μισθοί ή αλλιώς χοντρικά 11-12 έτη εργασίας λιγότερα!! Μα 11-12 έτη εργασίας λιγότερα είναι το 1/3 σχεδόν της εργασιακής ζωής ενός απλού εργαζόμενου ο οποίος ως γνωστόν έχει πεπερασμένη ζωή.
Αν προσθέταμε το κόστος δανεισμού τότε ο εργαζόμενος μπορεί να γλίτωνε και 20 έτη εργασίας λόγω αυτής της μείωσης των τιμών....
Greek Rider

"Ούλε τε και μάλα χαίρε, θεοί δε τοι όλβια δοίειν !!!"


"Ούλε τε και μάλα χαίρε, θεοί δε τοι όλβια δοίεν!!"‏
"Να είσαι καλά και να χαίρεσαι , οι δε θεοί να σου δίδουν ευτυχία"
Ομήρου 'Οδύσσεια , ω - 402
(Στην ανωτέρω φωτογραφία το "Λύκειο του Αριστοτέλη", προστέθηκε από emprosdrama.blogspot.com)
Είναι μία πάρα πολύ ωραία ευχή , διαβάζεται ευχαρίστως καί ακούγεται εύήχως , διά νά αρχίζετε ή νά περατώνετε μιά παντός είδους - θέματος - αντικειμένου επιστολήν πρός τόν οιονδήποτε , Έλληνα ή ξένον ........ , μέ τήν βεβαίως ακριβή μετάφρασι εις τήν αντίστοιχον ξένην γλώσσαν .
Δύναται νά γίνη επιτραπέζιος ή καί επιτοίχιος πινακίς - κάδρο καί νά αναρτηθή σέ γραφεία , ιατρεία , καταστήματα , οικίας , εστιατόρια , οβελιστήρια , καφενεία , υπερερμεία ( ελληνιστί - φεύ - σούπερ μάρκετ ) , αίθουσες συναθροίσεως κοινού , οπουδήποτε ... , εσωτερικώς ή καί εξωτερικώς τού χώρου ... , καί λογότυπος επί τραπεζομάντηλου ... χώρων εστιάσεως ή καί αναψυχής ... , καί κυρίως επί επιστολοχάρτου ή επί ευχετηρίου κάρτας ....
Σκεφθείτε πόσο θά εντυπωσιάζη η πρωτοτυπία καί πόσο θά ευχαριστή τό μήνυμα τής ευχής ... τόν παραλήπτην τής επιστολής καί πόσο ευμενώς διακείμενον θά τόν κάνη , θά τόν προδιαθέτη , ως πρός τό περιεχόμενον , τό αίτημα , τό ζητούμενον , τής επιστολής ........ .
Επιπλέον θά τού υπενθυμίζη τήν ελληνικήν γραμματείαν ... καί τόν ελληνικόν πολιτισμόν ....... , ειδικώς εάν χρησιμοποιείται από Έλληνες τού εξωτερικού εις τήν αλληλογραφίαν τους μέ τούς κατοίκους τής ξένης χώρας ... εις τό Ομηρικόν πρωτότυπον καί εις τήν ακριβή μετάφρασιν εις τήν εντοπίαν γλώσσαν ... , ή είς τήν αλληλογραφίαν Ελλαδιτών καί Ελληνοκυπρίων πρός αλλοδαπούς παραλήπτες ...
Δύναται επίσης νά χρησιμοποιείται καί κατά τήν αποστολήν παντός είδους ηλεκτρονικών μηνυμάτων ... , ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ... , συμπάκτων δίσκων ( ελληνιστί - φεύ - Σί Ντί ... !!! ) , τουριστικών διαφημήσεων , κτλ. , κτλ. , .......
Πράξτε όπως νομίζετε ... καί προωθείστε τό παρόν μήνυμα εάν τό κρίνετε σκόπιμον ... ή καί επωφελές ... διά τούς Έλληνες καί διά τόν ελληνισμόν γενικώς ...
Έρρωσθε καί ευδαιμονείτε , έσεται ήμαρ .....Ερισθένης .
Ανδρέας Μεταξάτος
Αναρτήθηκε από wolf

Ας αναλογισθούν που οδηγούν τον τόπο...Με την τακτική τους τον καταστρέφουν. Γίναμε στόχος!

Άλλη μία σοβαρη, επίκαιρη και με διπλωματική προσέγγιση στα εθνικά μας θέματα από τον politis-gr. Όλες του οι αναρτήσεις έχουν μία σειρά και συνέχεια, η οποία σου δημιουργεί το ενδιαφέρον να τον παρακολουθείς. Εύχομαι να τον παρακολουθούν και οι της αντιπολίτευσης!
emprosdrama.blogspot.com
Ορατοί πλέον οι στόχοι...
«Μεγάλη αναταραχή , θαυμάσια κατάσταση» έλεγε ο ηγέτης της κινέζικης επανάστασης Μάο Τσε Τουνγκ και αυτό βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.
Αυτή η αναταραχή που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας , «κοπής και ραφής» ξένων σκοτεινών και υπόγειων κύκλων, είναι βέβαιο ότι θα την πληρώσουμε τόσο στον κοινωνικό ιστό, (ήδη τα ρήγματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού) όσο και στα εθνικά μας θέματα.
Αυτά αποτελούν άλλωστε τον τελικό στόχο !
Μόνον τυφλοί στα πνευματικά όμματα και οι κωφοί στην πολιτική ακοή δεν μπορούν να συλλάβουν τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό επίπεδο με την συνεχή «δημοσκοπηλαγνεία», εκλογολογία και συνεχή προσπάθεια υπονόμευσης της σταθερότητας του πολιτικού μας βίου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ενώ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η ... δημοσκοπική θέληση του λαού δείχνει... ΠαΣοΚ,ζητά επιτακτικά και σε καθημερινή βάση εκλογές, αγνοώντας (με τρόπο και ύφος που παραπέμπει σε μη δημοκρατικές ιδεολογίες) την άλλη παράμετρο των ... δημοσκοπήσεων , όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν εκλογές.
Τον λαό τον ακούμε στο σύνολο των απαιτήσεων του και δεν λαμβάνουμε υπόψη μόνο αυτό που ευκαιριακά μας συμφέρει την δεδομένη χρονική στιγμή, αγνοώντας , επαναλαμβάνω ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ , όλες τις υπόλοιπες απαιτήσεις του.
Και οι καθολικές απαιτήσεις του λαού καταγράφονται σε τρεις παραμέτρους των δημοσκοπήσεων.
Ο λαός:

α) δεν επιθυμεί εκλογές,
β) απαιτεί συναίνεση προκειμένου
να βγούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές από την διεθνή οικονομική κρίση και

γ) επιθυμεί να διωχθούν οι λαθρομετανάστες από την χώρα μας.

Και στις τρεις αυτές απαιτήσεις του ελληνικού λαού ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι κάθετα αντίθετος.
Εάν αυτή η συμπεριφορά δεν εμπεριέχει ψήγματα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας , υπέρμετρου λαϊκισμού και πολιτικού καιροσκοπισμού, τότε οι λέξεις και οι πολιτικές νόρμες έχουν απολέσει το νόημα τους.
Μέσα λοιπόν από την ...«Μεγάλη αναταραχή , θαυμάσια κατάσταση», τα πρώτα (ορατά πλέον ) δείγματα έκαναν την εμφάνιση τους.
Μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα «να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον η ένταξη της «Μακεδονίας» και να μη σκοντάφτει άλλο στη διαμάχη για το όνομα .
Η θέση μας είναι σαφής: Πρέπει να επιτρέπουμε την ένταξη σε ευρωπαϊκές Δημοκρατίες που έχουν τη βούληση και τις ικανότητες να προχωρήσουν».
Κατέληξε δε στο ότι : «Η ελευθερία της Συμμαχίας να επιλέγει αποτελεί ύψιστο αγαθό. Δεν πρέπει, λοιπόν, να επιτρέψουμε σε άλλους να επιχειρούν με ένα βέτο ή με αναχρονιστικές αντιλήψεις σε σφαίρες επιρροής τους (σ.σ.: εννοεί τη Ρωσία) να υψώνουν ανάχωμα»......
Είχα ανοίξει το παράθυρο και σας είχα προϊδεάσει περί όλων τούτων , πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες στο άρθρο «Διπλωματία και παρασκήνιο».
Οι πρωταγωνιστές ανεβαίνουν ένας -ένας στην σκηνή ,αφού ο «αθέατος σκηνοθέτης» που κατοικοεδρεύει στο πυκνό σκοτάδι του παρασκηνίου έχει κρίνει ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει.
Έχετε ακόμα αμφιβολίες ;
Είπαμε .....«Μεγάλη αναταραχή , θαυμάσια κατάσταση».Η στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, βαπτίσθηκε Τουρκική παρουσία


newsblog
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009
“Τουρκική παρουσία” βαφτίστηκε η παράνομη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας
Κύπρου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από το νέο(;) βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Αυτό είπε στην ακρόαση του στο αμερικανικό Κονγκρέσσο όταν ρωτήθηκε σχετικά, σαφέστατη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος και ίσως και σημαντικό τμήμα της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης, αντιμετωπίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου και την παράνομη παρουσία των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων.

Τι γίνεται με το Δολλάριο;

ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΚΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΗΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
Η Κίνα συμφώνησε με τη ρωσική πρόταση για αντικατάσταση του δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος διεθνώς, από ένα παγκόσμιο νόμισμα.
Στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο διοικητής της, Ζου Ξιαοτσουάν, επισημαίνει τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου για την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος, που σύμφωνα με τον ίδιο, από την κατάρρευση του Συστήματος Bretton Woods προκαλεί ολοένα και συχνότερες παγκόσμιες χρηματοοικονομικές κρίσεις.
Συγκεκριμένα προτείνεται η αντικατάσταση του δολαρίου από το SDR (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα), το αποθεματικό μέσο διεθνών πληρωμών που δημιουργήθηκε το 1968 και δεν κυκλοφορεί σαν νόμισμα.
Αναρτήθηκε από POLITIKOSAFARI

Giorgos, το χάπι του μέλλοντος

Αισθάνεται ότι έρχεται... Πρωθυπουργός εν αναμονή του να μην πέσει από το ποδήλατο... Το παιδί της Αλλαγής που θα γίνει... πατέρας όλων μας. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σαν τον πατέρα του και τον παππού του. Τώρα που αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος, είναι άνετος. Χαλαρός. Και έτσι, ξαναβρήκε τον γνωστό εαυτό του. Λέει απίστευτα πράγματα.
Μίλησε για την ψυχική υγεία των Ελλήνων, παραγνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ την έκανε κουρέλια, για σχεδόν είκοσι χρόνια. Μίλησε και για τα ναρκωτικά. Ε, εκεί είναι που το ΠΑΣΟΚ έδωσε ρέστα, αναγκάζοντας 11 εκατομμύρια Έλληνες να εθιστούν στις ουσίες για να αντέξουν τον Σημίτη και την υπόλοιπη παρέα.
Όπως λοιπόν κάποτε είχε προτείνει να καλλιεργούμε στα μπαλκόνια μας κάνναβη, αυτή τη φορά ο Γιώργος πρότεινε να παίρνουμε τα χάπια μας στο σπίτι.
Αυτό είναι!
Αυτό θέλει το ΠΑΣΟΚ. Να το ψηφίσουμε, να κυβερνήσει, και εμείς να κλειστούμε σπίτι παίρνοντας χάπια, ώστε να μην ζούμε τα επακόλουθα της «πράσινης» διακυβέρνησης.
Έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει για πάντα. Μεγάλε Γιώργο. Ή μάλλον, Τζέφρι, όπως σε βάφτισαν και εσύ έσπευσες να το αλλάξεις, όταν σε έπεισαν να γίνεις Έλληνας.
parapolitika.gr

Μέλη της Εργκενεκόν κατηγορούν τον Πατριάρχη για απόπειρα χρηματισμού..


Ομάδα TVXS
TV Χωρίς Σύνορα
του ανταποκριτή μας στην Τουρκία, Niyazi Dalyanci
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης διαθέτει 4 με 6 δις δολάρια, τα οποία χρησιμοποιεί μέσω της τουρκικής κυβέρνησης για να αποκτήσει αυτονομία, τύπου Βατικανού, εντός του τουρκικού κράτους.
Αυτό υποστηρίζεται μέσα από έγγραφα που κατατέθηκαν στο δεύτερο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν.Τα έγγραφα υποστηρίζεται πως βρέθηκαν στον υπολογιστή του πρώην διοικητή της χωροφυλακής και εν αποστρατεία στρατηγού, Σενέρ Εριουγκούρ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα από το τεκμήρια, το cd 13, περιείχε φακέλους με έγγραφα στα οποία περιγράφονταν συζητήσεις μελών του δικτύου Εργκενεκόν σχετικά με την αποτροπή της νίκης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ταγίπ Ερντογάν, στις τοπικές εκλογές του 2003.
Ένα από τα έγγραφα περιέγραφε μία συνάντηση του δικτύου, στις 5 Νοεμβρίου 2003, με 14 θέματα συζήτησης, χωρισμένα σε θέμα 1, 2, 3 κλπ. Στο θέμα Νο 3 αναφέρεται ότι το ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ παρείχε οικονομική στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, της τάξης των 4 με 6 δις δολαρίων, τα οποία ο τελευταίος θα διοχέτευε μέσω του υπουργού Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, για να αποκτήσει το Πατριαρχείο αυτόνομο καθεστώς, όπως εκείνο του Βατικανού.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις, ο πρωθυπουργός Ερντογάν όχι μόνο ήταν ενήμερος για αυτά τα χρήματα αλλά είχε πάρει και μέρος αυτών. Στην ίδια παράγραφο, κατηγορείται και η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ότι «εργαζόταν σοβαρά» για την αναγνώριση της αυτονομίας του Φαναρίου. «Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτραπούν οι προσπάθειες του Πατριάρχη να γίνει "Oικουμενικός" και μάλιστα πριν από τις τοπικές εκλογές», αναφέρεται στις σημειώσεις.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται, επίσης, ένα γράμμα προς τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ, από κάποιους «νέους αξιωματικούς», στο οποίο και απαιτείται η παραίτησή του. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το cd στο οποίο περιλαμβάνεται το γράμμα βρέθηκε στα γραφεία της Ένωσης για τα Ιδεώδη του Ατατούρκ (Ataturkcu Dusunce Dernegi), της οποίας πρόεδρος ήταν ο Εριουγκούρ, μετά τη συνταξιοδότησή του από το στρατό.
Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι το γράμμα είχε σταλεί στον Οζκιόκ με την ένδειξη ότι προερχόταν από διάφορες στρατιωτικές ομάδες και υπαλληλικό προσωπικό, διεκδικώντας την παραίτησή του εξαιτίας της αδύναμης στάσης του να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο γράμμα υπήρχε και μία «καταγραφή» με τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, ένα εκ των οποίων είναι και «το ξεπούλημα της Κύπρου και η προτροπή στους Τούρκους της δυτικής Θράκης να συμπεριφέρονται σαν Έλληνες».
Το γράμμα συνέχιζε αναφέροντας ότι εξαιτίας της αδράνειας του Οζκιόκ να αντιμετωπίσει αυτές τις πολιτικές, οι νέοι αξιωματούχοι ντρέπονταν και έχαναν το σεβασμό των πολιτών. Το κατηγορητήριο για τη δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων της δίκης Εργκενεκόν δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, με κεντρικό σημείο την προσπάθεια δύο εκ των πιο ισχυρών στρατηγών, του Εριουγκούρ και του Χουρσίτ Τολόν, να σχεδιάσουν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Ο ενάγων πρότεινε οι στρατηγοί να καταδικαστούν σε ισόβια.
Στη σελίδα 1.909 του κατηγορητηρίου, 56 εναγόμενοι, 21 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί, κατηγορούνται για συνωμοσία και συμμετοχή σε σχέδιο για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

Ποδόσφαιρο και οικονομική κρίση

Η παγκόσμια οικονομική κρίση άγγιξε και την... μπάλα
Παρά την προσέλευση ρεκόρ των φιλάθλων στα γήπεδα, η οικονομική κρίση οδηγεί τους συλλόγους σε περικοπές.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει και την... μπάλα. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"), όσο μικρότερος είναι ένας επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος τόσο πιο ευάλωτος είναι.
Ως παράδειγμα αναφέρεται η πρώτη επαγγελματική κατηγορία της Γερμανίας, η γνωστή στους φιλάθλους Μπούντες Λίγκα, οι ομάδες της οποίας κατέγραψαν πέρσι ρεκόρ προσέλευσης οπαδών στα γήπεδα. Θεωρείται, όμως, αμφίβολο εάν θα τα γεμίσουν και φέτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «DW», οι αριθμοί, για την περασμένη χρονιά, δείχνουν ότι οι 36 επαγγελματικές ομάδες της πρώτης αλλά και της δεύτερης κατηγορίας (για την τρίτη επαγγελματική κατηγορία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί), εμφάνισαν έσοδα ρεκόρ, που ανήλθαν στο 1,9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τα έσοδα των συλλόγων της πρώτης κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 7%.
Επίσης, με 17,4 εκατ. φιλάθλους να δίνουν το παρών στα γήπεδα, το ρεκόρ προσέλευσης καταρρίφθηκε για δεύτερη απανωτή χρονιά.
Πλην όμως, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όλοι οι παράγοντες του χώρου είναι πλέον συγκρατημένοι, διότι οι υποχρεώσεις των ομάδων είναι μεγάλες, ενώ και τα συμβόλαια των παικτών τρέχουν για αρκετά χρόνια.
Επικρατέστερη τάση ο δανεισμός παικτών
«Η τάση που ενισχύεται τώρα είναι ο δανεισμός», ανέφερε στη «DW» ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Sport+Markt (σ.σ.: Αθλητισμός και Αγορά) Χάρτμουτ Τσάστοφ, η οποία εδρεύει στην Κολωνία.
«Είναι σίγουρα», πρόσθεσε, «μια τάση συγκράτησης και συνετής διαχείρισης, του στυλ: καλύτερα ας δούμε πώς πάει και όχι ας πατήσουμε γκάζι. Έτσι, υπάρχει μια στάση αναμονής. Δηλαδή, κρατούν τον ποδοσφαιριστή ένα εξάμηνο παραπάνω και μετά αποφασίζουν αν θα τον αγοράσουν ή θα τον στείλουν πίσω».
Σε ό,τι αφορά στην αγορά των διεθνών μεταγραφών, ο Χάρτμουτ Τσάστοφ προβλέπει ότι θα υπάρξει κάμψη, με τη ζήτηση από πλευράς συλλόγων να μειώνεται, ενώ η προσφορά σε παίκτες θα είναι αυξημένη. Βέβαια, όπως είπε, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές-σταρ, όπως ο Βραζιλιάνος Κακά ή ο Αργεντίνος Μέσι, δεν πρόκειται να πατήσουν γερμανικό έδαφος. Αναμένεται, όμως, να αυξηθεί η προσφορά στα ανώτατα κλιμάκια της μεσαίας κατηγορίας.
Αρχίζουν περικοπές οι σύλλογοι
Πάντως, σε σύγκριση με την Αγγλία, την Ιταλία αλλά και την Ισπανία, τα οικονομικά των συλλόγων της Μπούντες Λίγκα είναι σε καλύτερη μοίρα, λόγω και της κεντρικής διαχείρισης των εσόδων από την τηλεόραση.
Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θεωρεί προβληματική την κατάσταση που επικρατεί στην ισπανική λίγκα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Τσάστοφ, «δεν υπάρχει μία κεντρική ομοσπονδία, αλλά δύο ομάδες που κυριαρχούν: η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Οι υπόλοιποι έχουν τεράστια προβλήματα».
Τεράστιο είναι, όμως, το οικονομικό βάρος που έχουν οι ομάδες και στην Ιταλία. Αυτό διότι το 80% των εξόδων τους είναι κατά μέσο όρο οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών.
Συγκριτικά, στη Γερμανία και για παράδειγμα στη Σάλκε, το κόστος των παικτών είναι μόλις το 50% των εξόδων της και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις άλλες ομάδες της Μπούντες Λίγκα.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μίλαν, η ομάδα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία για λόγους οικονομίας θέλει να μειώσει τον αριθμό των ποδοσφαιριστών της αλλά και να περιορίσει τις αποδοχές εκείνων που θα παραμείνουν.
Στην Αγγλία, επίσης, πολλές ομάδες της... πλούσιας πρώτης κατηγορίας, της γνωστής Πρέμιερ Λιγκ, μειώνουν για την επόμενη σεζόν την τιμή των εισιτηρίων, ώστε να κρατήσουν τους φιλάθλους στα γήπεδα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβούλευση μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. για το έτος συνταξιοδότησης

Διαβούλευση μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε για τα χρόνια σύνταξης
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το οποίο ζητεί την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στο Δημόσιο η Ελλάδα εισέρχεται Σε δίμηνη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρακτικά Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 150.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, που η ασφάλισή τους άρχισε ανάμεσα στο 1983 και το 1993 θα πρέπει να εργαστούν από 5 έως 17.
Άλλη άποψη έχουν όμως κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι ισχυρίζονται η απόφαση δεν επηρεάζει 100.000 περίπου γυναίκες που έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ θα ξεκινήσει διαβούλευση με την Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο και ταυτόχρονα δίκαιη προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών.

Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. τη δυνατότητα σταδιακής προσαρμογής εντός δύο - τριών ετών

Διάλογος για την παιδεία, χωρίς εκπτώσεις, επιτέλους!

Οχι διάλογος με εκπτώσεις
ΤΟΥ
ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Η ατζέντα της περασμένης εβδομάδος ήταν τόσο βαριά ώστε δεν δόθηκε η σημασία που πρέπει σ’ ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον: το διάλογο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κι όμως: Κατατέθηκαν απόψεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να μείνουν ασχολίαστες.
Σταχυολογώ πρόχειρα δύο:

▪Το αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ στον υπ. Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο να κάνει «εκπτώσεις» στη βάση του δέκα ώστε να μην έχουν κενές θέσεις.

▪ Την ιδέα να εισάγεται χωρίς εξετάσεις σε σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ «χαμηλής ζήτησης» μία κατηγορία υποψήφιων σπουδαστών, υπό τη μόνη προϋπόθεση ότι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους απονέμεται το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο.
Την πρόταση αυτή ανέπτυξε μεταξύ άλλων (σωστών) ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου, κ. Μπαμπινιώτης.
Θαρρώ πως και οι δύο προτάσεις είναι λάθος διότι:
▪ Προσβάλλουν τον αξιακό πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ν.Δ., όπως αυτή χαράχθηκε από τη Μαριέττα Γιαννάκου: Κανείς στο πανεπιστήμιο που δεν ξέρει τα ελάχιστα γράμματα.
▪ Δεν συνάδουν με το χαρακτήρα που πρέπει να δώσει η Πολιτεία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Τι, άραγε, σημαίνει η φράση «ΑΕΙ-ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης»;
Οταν η ίδια η Πολιτεία τα «ρίχνει», επισήμως, κατηγορία, ουσιαστικώς ομολογεί πως είτε δεν ενδιαφέρθηκε επαρκώς γι’ αυτά τα ιδρύματα, ώστε να έχουν «υψηλή ζήτηση», είτε έκανε λάθος που τα άνοιξε!
Πέραν αυτών, η πρόταση για πρόσβαση σε ΑΕΙ «χαμηλής ζήτησης» θα έχει και νομικά προβλήματα: Ποια διάταξη του Συντάγματός μας υποχρεώνει ένα μαθητή να δίδει εξετάσεις για να εισαχθεί σ’ ένα ΑΕΙ και ποια άλλη επιτρέπει σε έναν άλλον να επιτύχει το ίδιο ακριβώς πράγμα χωρίς εξετάσεις;
Η περίφημη αρχή της ισότητας εδώ πάει περίπατο.
Το Σύνταγμά μας δεν ξεχωρίζει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε «χαμηλής» και «υψηλής» ζήτησης.
Συμπέρασμα: Καλό είναι να μην αρχίσουμε το διάλογο με εκπτώσεις.
Διότι ζητούμενο είναι ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα, όχι ένα ψηφοθηρικό σύστημα.

Σεργιανόπουλος: Ένα βιβλίο αναστατώνει πάλι...

Νέα προβλήματα δημιουργεί μέσα στην οικογένεια του αδικοχαμένου πρωταγωνιστή της τηλεόρασης Νίκου Σεργιανόπουλου η φημολογούμενη έκδοση αποκαλυπτικού βιβλίου με τον υποσχετικό εμπορικό τίτλο
«Ο Αντρας που Αναζήτησε την Αγάπη στο Σκοτάδι».
Κεντρικό πρόσωπο του πονήματος ήταν αρχικά ο ίδιος ο ηθοποιός και η πολυτάραχη και σύντομη ζωή του.
Οταν όμως η οικογένεια του άγρια δολοφονημένου πρωταγωνιστή είπε ορθά κοφτά «όχι» στον συγγραφέα, η ιστορία ζωής έγινε μυθιστόρημα, ο ήρωας «Νίκος» πήρε το όνομα ενός «ηθοποιού Αλέξη» και πολλά από τα «πραγματικά περιστατικά» που περιγράφονται στο βιβλίο, όπως διαρρέει, σκεπάστηκαν από τον μανδύα της μυθοπλασίας.

Είναι το... γνωστό τροπάριο της αλλαγής εκδοτικής πλεύσης όταν οι δικηγόροι απειλούν με ασφαλιστικά μέτρα. Και σε αυτή την περίπτωση (όπως και στην πρόσφατη, του βιβλίου για τη ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη) η υπόμνηση που λογικά θα γίνει πάνω στο βιβλίο ότι «κάθε αναφορά σε γεγονότα και καταστάσεις που θυμίζουν αληθινό συμβάν είναι προϊόν φανταστικής πλοκής» θεωρείται από μερικούς πανάκεια.
Αυτοί όμως που επινόησαν την κυκλοφορία του βιβλίου φαίνεται ότι έχουν λησμονήσει κάτι εξαιρετικά σημαντικό - όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο γαμπρός του θύματος: ότι το αίμα του Νίκου Σεργιανόπουλου είναι ακόμα νωπό και πως η προστασία της μνήμης του πρόσωπου του δεν θα άντεχε σε μια απροκάλυπτη εμπορική έκθεση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
Προφανώς, ένας ακόμα «πόλεμος» έχει ξεκινήσει.
Το μεγάλο θύμα όμως είναι στο χώμα.

Και ο θύτης πίσω από τα σίδερα, σε ένα δικαστικό θρίλερ που δεν έχει φτάσει ακόμα στις αίθουσες του ακροατηρίου. Δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο πότε θα κυκλοφορήσει το βιβλίο.
Η προαναγγελθείσα έκδοση για τα περασμένα Χριστούγεννα αναβλήθηκε, για τις αρχές του επόμενου μήνα. Τις ώρες ποου θα εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της κυκλοφορίας του, με δικηγόρο της προσφεύγουσας πλευράς τον Αλέξη Στεφανάκη, πιθανόν τα πρώτα αντίτυπα να βρίσκονται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Ο συγγραφέας του Αντώνης Τσιπιανίτης, αρχισυντάκτης στα περιοδικά της Ιmako και τώρα συνεργάτης τους, θαύμαζε υπερβολικά τη ζωή του πρωταγωνιστή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή την έρευνα της αστυνομίας στα δαιδαλώδη και σκοτεινά μονοπάτια αναζήτησης του δράστη: του Γεωργιανού μακελάρη με το κουζινομάχαιρο, που βρίσκεται τώρα στον Κορυδαλλό και λέει επιτηδευμένες ασυναρτησίες, όπως «δεν θυμάμαι ακριβώς πώς έσφαξα και τι ώρα και ποιοι άλλοι ήταν μέσα στο σπίτι» την αιματηρή νύχτα της 3ης Ιουνίου.
Ο συγγραφέας άρχισε μανιωδώς να μαζεύει και να αποθηκεύει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του τα σενάρια, τις φήμες, τις εικασίες της πόλης για τον επώνυμο φίλο του πρωταγωνιστή που εμπλεκόταν, αλλά δεν προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία.
Συμμάζεψε όλα τα δημοσιεύματα, τα ρεπορτάζ των αστυνομικών συντακτών, το περιεχόμενο της δικογραφίας, τις συγκλονιστικές καταθέσεις. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μεγάλο μέρος της πλοκής του βιβλίου εφάπτεται με την αλληγορική παρουσίαση προανακριτικών καταθέσεων και περιγραφών που έδωσαν σημαντικοί μάρτυρες που επισκέφτηκαν την Ασφάλεια. Και φυσικά και ο μοναδικός αυτόπτης, ο κάτοικος της πλατείας Βικτωρίας, που -όπως ισχυρίστηκε- τρεις μέρες μετά τη σφαγή στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, είδε τον δράστη τη νύχτα του φόνου να ανοίγει την πόρτα και να μπαίνει στο αυτοκίνητο του δημοφιλούς πρωταγωνιστή.
Επίσης, μεγάλο μέρος του βιβλίου έχει αφιερωθεί στην παρουσίαση της προσωπικότητας του ήρωα: του «Αλέξη», που «φωτογραφίζει» τον Νίκο Σεργιανόπουλο, αλλά -υπό τον φόβο της απαγόρευσης- είναι άλλος.
Είναι ένας μποέμ τύπος που του αρέσει να πίνει τον «χυμό» της ζωής του μέχρι το τέλος, αναζητώντας την αγάπη στο σκοτάδι, όπως προκύπτει και από τον τίτλο του εξωφύλλου.
Με αναπόφευκτους κινδύνους στα ξεστρατίσματα και στις συμβατικότητες της καθημερινότητας, που περιγράφονται με το αγαπημένο τραγούδι του «Αλέξη», το ζεϊμπέκικο της Χαρούλας Αλεξίου: «Μια ζωή μέσα στους δρόμους και στις νύχτες, μια ζωή με παρανόμους και ξενύχτες».

Η αντιστοιχία με τις μουσικές προτιμήσεις του Νίκου Σεργιανόπουλου, βέβαια, εδώ είναι ξεκάθαρη.
Ο τηλεοπτικός Κωνσταντίνος Μαρκοράς λάτρευε την Αλεξίου και ο φίλος του Αλέξανδρος Ρήγας είχε πολλές φορές χρησιμοποιήσει τα κομμάτια της στους «Δύο Ξένους».
Ερώτημα παραμένει εάν ο συγγραφέας υιοθετήσει στο πόνημά του το κίνητρο της δολοφονίας του «Αλέξη» που δίνει η Ασφάλεια: το έγκλημα για λόγους σεξουαλικής αντεκδίκησης.
Το βιβλίο και ο συγγραφέας μένει να απαντήσουν.
ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ «ΑΠΑΝΤΑ» Η (ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΗ) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η οικογένεια του δολοφονηθέντος Νίκου Σεργιανόπουλου δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα περί συμβιβασμού και δεν διαπραγματεύεται με κανέναν «για ζητήματα τιμής», όπως προκύπτει από ανθρώπους του περιβάλλοντός της.
Ηδη, κατά τις ίδιες πηγές, έχει αποστείλει εξώδικες προσκλήσεις να σταματήσει κάθε απόπειρα έκδοσης. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι ο συγγραφέας Αντώνης Τσιπιανίτης, ο οποίος είχε εκτεθεί στην τηλεόραση και σε περιοδικά λέγοντας ότι το βιβλίο θα αφορά τον Σεργιανόπουλο, είχε επικοινωνήσει μαζί τους και τους ζήτησε άδεια για να προχωρήσει στο εγχείρημα, την οποία του αρνήθηκαν θεωρώντας την απόπειρά του «ιεροσυλία».
Οι ίδιοι άνθρωποι παρουσιάζουν τον γαμπρό του ηθοποιού Χρήστο Παπαθεοδώρου εξοργισμένο με τον Τσιπιανίτη, αφού δεν δίστασε, όπως λένε, να επικοινωνήσει με το βαφτιστήρι του μακαρίτη (ο οποίος σήμερα είναι φοιτητής) και να ζητήσει τη βοήθειά του για συλλογή στοιχείων και εξιστόρηση λεπτομερειών που αφορούσαν την προηγούμενη προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
Ο φοιτητής αρνήθηκε και φέρεται να του είπε με κατηγορηματικό τρόπο:
«Πού να ξέρω εγώ για τον νονό μου; Δεν θα σου πω τίποτα».

Και Μετανάστες στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ;

Μετανάστες σκέφτεται να εισαγάγει στις τάξεις της η ΕΛ.ΑΣ.
Την πρόσληψη μεταναστών στις τάξεις της Αστυνομίας, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μελετά η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα εγκληματικότητας με δράστες ή στόχους αλλοδαπούς και οι αιτίες που τα προκαλούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στόχος είναι να δημιουργηθεί ειδική ομάδα για την άντληση πληροφοριών αλλά και την επέμβαση σε περιοχές που θεωρούνται «άβατο».
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη επιβεβαιώνουν ότι το θέμα εξετάζεται σοβαρά, ενώ εισήγηση να ενταχθούν αλλοδαποί στο αστυνομικό προσωπικό της χώρας μας έχει καταθέσει παλαιότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστας Μπίτσιος.
Επίσης, σχετική εισήγηση έχουν κάνει, κατά πληροφορίες, και οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ που βρέθηκαν στην Αθήνα για να μεταφέρουν την εμπειρία τους.
Πάντως, επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στη χώρα μας διατυπώνουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για πρόβλημα αντισυνταγματικότητας.

Αναρτήθηκε από gianniotis.gr

Ανασφάλεια στην εγκληματικότητα

Ασφάλεια και ανασφάλεια
Η ασφάλεια αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση.
Τόσο η οικονομική κρίση όσο και η αυξημένη εγκληματικότητα επιδεινώνουν το κλίμα για την κυβερνώσα παράταξη.
Για την οικονομική κρίση έχουμε συζητήσει στο παρελθόν και έχουμε παρουσιάσει τις απόψεις της κοινής γνώμης αλλά και το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.
Για την εγκληματικότητα τώρα. Από τον Δεκέμβριο και έπειτα η λέξη έξαρση θα ήταν λίγη. Αποδράσεις, δολοφονίες, ληστείες, επεισόδια, εκρήξεις σκιαγραφούν ένα σκηνικό όχι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας.
Για να είμαστε ειλικρινείς είχαμε πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια να ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Η επιβολή του νόμου και της τάξης είναι κάτι παραπάνω από ζητούμενο. Δεν είναι η δική μου μόνο άποψη, αλλά αυτό που ζητούν οι πολίτες όπως φάνηκε και από τις έρευνες κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν στις Κυριακάτικες εφημερίδες.
Το ανησυχητικό είναι ότι ο πολιτικός κόσμος αρκείται στις φραστικές καταδίκες των φαινομένων έξαρσης βίας.
Η κυβέρνηση δεν τολμά.
Η αντιπολίτευση εμπαίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει με την βία. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ακροβασία αυτή φαίνεται να την πληρώνει και μάλιστα ακριβά.
Από ελπίδα των κεντροαριστερών πολιτών που τον οδήγησαν δημοσκοπικά στο 18%, έχει ήδη κατρακυλήσει κάτω από 8% και βλέπουμε.
Από τα δυο κόμματα εξουσίας όμως οι απαιτήσεις μας είναι περισσότερες. Σίγουρα κάτι παραπάνω από φραστικές καταδίκες.
Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΥΓΑΣ

Διαφωνούν σε τρία σημεία Χριστόφιας και Ταλάτ


Προβλήματα προξενεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις
Τρία "αγκάθια" καταγράφονται στις συνομιλίες ελληνοκυπρίων – τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συζητείται στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Ταλάτ για το κυπριακό, οι τουρκοκύπριοι εγείρουν τρία προαπαιτούμενα για να σημειωθεί πρόοδος.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το πρώτο σημείο είναι η απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για παρεκκλίσεις και το δεύτερο η απαίτηση οι παρεκκλίσεις αυτές να καταστούν πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τρίτο σημείο διαφωνίας αφορά τον τρόπο εκπροσώπησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνδέει τις παρεκκλίσεις με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει το ενδεχόμενο παρεκκλίσεων, και επιμένει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τέλος της πατέντας

Γιάννης Πρετεντέρης
Για όσους δεν το συνειδητοποίησαν επαρκώς, η «Ιnternational Ηerald Τribune» υπολόγισε το σύνολο του οικονομικού «πακέτου» που το αμερικανικό κράτος έχει ενεργοποιήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ξέρετε πόσο είναι; 9,8 τρισ.δολάρια!
Ναι, μια χαρά το διαβάσατε: σχεδόν 10 τρισ.δολάρια για την κρίση.
Είτε υπό μορφή ασφαλίσεων, είτε υπό μορφή δανείων, είτε υπό μορφή επενδύσεων.
Αν σας αρέσουν οι συγκρίσεις, το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ξεπέρασε το 13 δισ. δολάρια, όσα περίπου και το «Νιου Ντιλ» του Ρούζβελτ την οκταετία 1933-1940.
Το μέγεθος της προσπάθειας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας μια κοινωνία δεν κινητοποίησε τόσους πόρους για να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση- και ούτε ξέρουμε ακόμη μήπως χρειαστεί να κινητοποιήσει και άλλους!
Εμείς; Αδομεν! Οι συντάξεις, οι αυξήσεις, τα ωράρια... όλοι συμπεριφέρονται με τη λογική του χθες και του προχθές. Χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα σήμερα που έχει ανατρέψει ριζικά το αύριο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η κρίση δεν πρόκειται να μας γονατίσει διότι ούτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία γονάτισε τους προγόνους μας. Ωραία ιδέα αλλά πώς;
Διότι αν αντιμετωπίσουμε το οικονομικό τσουνάμι με καριοφίλια και γιαταγάνια, πιθανότερο είναι να μας περιμένει μια Αλαμάνα παρά ένα Ναβαρίνο.
Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά τίποτε δεν με αφήνει να αντιληφθώ ότι το έχει αντιληφθεί. Οχι μόνο επειδή την πλήττει η μεγαλύτερη κρίση του αιώνα αλλά και επειδή η κρίση αναδεικνύει, μεγεθύνει και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της οικονομίας μας.
Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ότι μας κυνηγάει το κύμα. Είναι ότι δεν έχουμε και χέρια να κολυμπήσουμε. Ακόμη κι έτσι όμως κυρίαρχη αντίληψη των πολιτικών και των συνδικαλιστών είναι πως θα διατηρήσουμε ένας κράτος το οποίο θα ξοδεύει χωρίς να εισπράττει και από το οποίο όλοι θα πληρώνονται χωρίς να πληρώνουν.
Ε λοιπόν, αυτό δεν γίνεται!
Ακόμη και όσοι συντήρησαν ως τώρα την ψευδαίσθηση κάποιας οικονομικής ευρεσιτεχνίας είναι υποχρεωμένοι να παραδεχθούν ότι οι πατέντες έλαβαν τέλος. Και να το πουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό.
Διότι αν δεν το πουν, αν συνεχίσουν να επικαλούνται διάφορες μυστηριώδεις συνταγές που θα τους επιτρέψουν να δράσουν διαφορετικά, δεν κοροϊδεύουν απλώς τον κόσμο.
Τον εξαπατούν.
Και αν στην πολιτική η κοροϊδία διατηρεί κάποια ελαφρυντικά, η απάτη αποτελεί βαρύτατο αδίκημα.

Ακόμη και για πολιτικούς...

Οι Βρετανοί συνεχίζουν να κτυπούν το Ευρώ

Ο βρετανικός τύπος χτυπάει τήν Ελλάδα καί μέσω αυτής τήν ενωμένη Ευρώπη καί το ευρώ πού πάει να κυριαρχήσει στόν κόσμο....
By wolf
.....Τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρονται στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα μας ως τον ασθενέστερο κρίκο του ευρώ.
Οι Times σε άρθρό τους με τίτλο «Δέκα χρόνια μετά, η ευρωζώνη θα πρέπει να φοβάται τους Ελληνες» αναφέρονται στα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέδιο διάσωσης για όσες χώρες του ευρώ αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Και ο αρθρογράφος των Financial Times, Κουέντιν Πιλ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε σε οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα, θεωρεί μύθο τον ισχυρισμό ότι η παραοικονομία της Ελλάδας θα προστατεύσει τη χώρα από την κρίση, ενώ χαρακτηρίζει αποτυχία της κυβέρνησης τη διατήρηση των ελλειμμάτων και του χρέους σε υψηλά επίπεδα....
Ολο το αρθρο με τήν απάντηση τού Αντώναρου στο πρώτο σχόλιο (πατήστε εδώ)
Σ.Σ. Βέβαια να πούμε ότι δίνουμε και εμείς τις αφορμές μας. Αλλο αυτό όμως και άλλο ότι βρήκαν την ευκαιρία οι Βρετανοί γνωστοί φιλοαμερικανοί και εχθροί της ευρωπαικής ολοκλήρωσης να χτυπήσουν....