Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Tο κυνήγι του κρυμμένου «μαύρου χρυσού».


Σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου μου και καθώς κάποιοι φίλοι στα σχόλιά τους αναφέρθηκαν στο θέμα της συσχέτισης των νομισμάτων με τον χρυσό ,θα ήθελα να αναφερθώ λίγο πιο διεξοδικά περί του χρυσού και σε ορισμένα πράγματα που η πλειονότητα των πολιτών αγνοεί.

Ο κόσμος του χρήματος κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά. Το εκπληκτικότερο είναι πως τα επίσημα στοιχεία που δίδονται για τις διαθέσιμες ποσότητες χρυσού είναι κατασκευασμένα ,σύμφωνα με τον David G. Guyatt.

Ο «λευκός» χρυσός της Δύσης εξορύσσεται σε μικρές ποσότητες και χρησιμοποιείται σαν βάση για τους επίσημους υπολογισμούς .
Ο «μαύρος» χρυσός της Ανατολής δεν καταγράφεται και επομένως δεν επιτρέπεται να «φαίνεται» στα βιβλία καθόλου.

Είναι τόσο μεγάλες οι υπάρχουσες ποσότητες του «μαύρου» χρυσού, ώστε εάν είχε γίνει δημόσια ανακοίνωση αυτού και μόνο του γεγονότος, η τιμή του χρυσού ανά τον κόσμο θα είχε κατρακυλήσει στα βάθη και θα έμενε για πάντα εκεί.


Αυτό προκάλεσε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών αγορών χρυσού. Υπάρχουν οι επίσημες αγορές που δημοσιεύονται στις οικονομικές εφημερίδες και οι οποίες φαίνεται να είναι ανοικτές και καθαρές (αλλά όπως είδαμε, δεν είναι).

Υπάρχει όμως και η μαύρη αγορά. Όπως και ο χρυσός, έτσι και η μαύρη αγορά έχει μία μακρά και βρώμικη ιστορία.

Σ’ αυτό, καμία περίοδος δεν είναι πιο βρώμικη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις αρχές του 1935, η Ιαπωνία άρχισε να γδύνει την Κίνα από τον πλούτο της. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο «βιασμός» επεκτάθηκε συνολικά σε 12 Ασιατικά κράτη.

Η λεία που μάζεψαν οι «ομάδες λεηλασίας» των Γιαπωνέζων, απλώς ξεφεύγει από τα όρια της φαντασίας: χρυσός σε ποσότητες που ούτε τις είχε φανταστεί ποτέ κανείς. Αυτός ήταν «μαύρος» χρυσός που χρόνια συσσώρευαν οι Κινέζοι.


Ένα μεγάλο μέρος αυτού θάφτηκε στις Φιλιππίνες στο διάστημα από 1943 έως1945. Ο Φερδινάνδος Μάρκος ήταν ένας από αυτούς που ξεκίνησαν για ν’ ανακαλύψουν μερικά από αυτά τα λάφυρα πολέμου, αμέσως μόλις έφυγαν οι Γιαπωνέζοι.

Όμως, πριν από τον Μάρκος, είχε ήδη προλάβει να «αναμιχθεί» το OSS, (Office of Strategic Services) - ο πρόδρομος της CIA.

Στις αρχές του 1945, πράκτορες του OSS κυνήγησαν μία ομάδα Γιαπωνέζων «Χρυσός Κρίνος» και άρχισαν να μαζεύουν για λογαριασμό τους το περιεχόμενο μιας κρυψώνας . Έτσι ξεκίνησε το τραίνο του εύκολου κέρδους της μαύρης αγοράς.


Το 1984, ο Στρατηγός John Singlaub, ανώτατο στέλεχος της CIA , ίδρυσε μια εταιρία με το όνομα Nippon Star. Ο Singlaub συνεργαζόταν με τον Υποστράτηγο Robert Schweitzer, πρώην μέλος του επιτελικού γραφείου του Ρήγκαν .

Αυτή η εταιρία «βιτρίνα» ιδρύθηκε ειδικά για να ανασύρει τον χρυσό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν θαμμένος στις Φιλιππίνες.
Άλλοι, οι οποίοι αναμείχθηκαν αργότερα με την Nippon Star, ήταν ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός John Vessey, και ο Ray Cline, πρώην Υποδιοικητής Επιχειρήσεων της CIA.

Το 1986 η Nippon Star ζήτησε από τον Μάρκος κάποια έγγραφα για ένα μεγάλο θησαυρό κλεμμένου χρυσού, που επί πολλά χρόνια, μυστικά, προσπαθούσε να εντοπίσει ένα τάγμα στρατού του Μάρκος. ο Μάρκος αρνήθηκε. Τρεις μέρες αργότερα ....ανατράπηκε και «οδηγήθηκε» στις ΗΠΑ.

Κάποια έγγραφα όμως...«διέφυγαν» μέσω της ερωμένης του.
Κάποια από αυτά τα έγγραφα , συμπεριλαμβανομένων και λογαριασμών δισεκατομμυρίων σε Ελβετική τράπεζα, στο όνομα του διαβόητου πρώην σκοτεινού πράκτορα της CIA, Στρατηγού Edward Lapsdale, περιέχονται στο βιβλίο του David G. Guyatt «The Secret Gold Treaty».

Έτσι μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί η Κίνα, η Ρωσία , η Γαλλία αλλά και οι περισσότεροι εκ των G20, δεν επιθυμούν να γυρίσουν στο παλαιό καθεστώς και επέλεξαν τον δρόμο του εικονικού νομίσματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπόψη ότι το ευρώ, στηρίζεται μερικώς σε αποθέματα χρυσού. Το δολάριο ΗΠΑ δεν στηρίζεται. Η Ε.Ε σχεδιάζει να αποδεσμεύσει πλήρως το νόμισμά της στο εγγύς μέλλον, καταλήγοντας έτσι σε μία κοινωνία ....«άνευ αντικρίσματος».

Τράπεζες καταστρέφουν νεόκτιστα σπίτια στην Καλιφόρνια!

Κατεδαφίζουν νεόκτιστα σπίτια στην Καλιφόρνια!

Η κατάρρευση της αγοράς κατοικίας οδηγεί στην καταστροφή πολλών νεόκτιστων σπιτιών σε πολλές περιοχές της Αμερικής, όπως στο Bear Valley Road και στο Highway 395.
Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πτωχεύσει και τα χρέη τους τρέχουν στις τράπεζες. Τα περισσότερα εξ’ αυτών οι τράπεζες αδυνατούν να τα πουλήσουν και το πρόβλημα αυτό ρίχνει τις τιμές στα ακίνητα σε πολλές περιοχές. Έτσι με τη λογική, λιγότερα σπίτια, αυξάνουν τις τιμές στα εναπομείναντα, οδηγούνται στην κατεδάφιση των μισοτελειωμένων. .
Guaranty Federal loses $592K in first quarter
exastal

Ραντεβού... της Δευτέρα δίνει ο Λ. Ζαγορίτης

ZAGORITIS.jpg

«Νομίζω ότι οφείλουμε να περιμένουμε το βράδυ της Δευτέρας και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για να πούμε το οτιδήποτε για τη συνέχεια». Αυτή την απάντηση έδωσε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη.

Ο Ζαγορίτης είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού είναι από τους λίγους που γνωρίζουν το παρασκήνιο. Οπότε, η κάθε λέξη που λέει είναι μετρημένη. Και, όπως διαπιστώνει κανείς δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο ζητεί το ΕΛΚ

Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές ...
Αναφορά για το κυπριακό περιλαμβάνει η έκθεση των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ , που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βαρσοβία και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ στην έκθεση του το ΕΛΚ τονίζει την "ανάγκη για συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, υποστηρίζει την ανανεωμένη δέσμευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για μια συμφωνημένη λύση, υποστηρίζει την υπό εξέλιξη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και ότι θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα".

Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, "αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους".

Γίνεται, επίσης, αναφορά στις υποχρεώσεις των γειτονικών κρατών της Ένωσης και τονίζεται η ανάγκη σεβασμού εκ μέρους τους της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων και γενικότερα η ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας.

Πρόσκληση Κωνσταντινουπολιτών.


Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που διοργανώνει για την Βράβευση των Χορηγών και Διερεύνηση Μεθόδων Υποστήριξης της Ομογενειακής Παιδείας της Πόλης.
Δευτέρα 4 Μαϊου 2009, ώρα 18.30, στην αίθουσα τελετών του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 115-117, Καλλιθέα, Τηλ. 210 95.17.072)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

-Ομιλία Μιχάλη Μαυρόπουλου, Γενικού Γραμματέα της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ, με θέμα: «Το Ιστορικό της Σύγχρονης Ελληνικής Παιδείας της Πόλης».
-Βράβευση των Χορηγών Υποτροφιών για τους Ομογενείς μαθητές και μαθήτριες από την ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.
-Ομιλία Ασπασίας Τζιτζικάκη, Ηθοποιού, με θέμα: «Οι Δυνατότητες της Θεατρικής Παράστασης στην εκμάθηση της γλώσσας»
-Ομιλία Καλλιόπης Μαζοκόπου, Καθηγήτριας Β’ Εκπαίδευσης, με θέμα: «Δίκτυα μεταξύ των Ομογενειακών Σχολείων της Πόλης και της Ελλάδος - Εμπειρία και Προοπτικές».
-Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: «Η Συμβολή νέων μεθόδων στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης μητρικής γλώσσας»

Συντονισμός:
Ελένη Σκούρτου, Αν.Καθ. Πανεπ.Αιγαίου- Παιδαγ.Τμ. Δημοτικής Εκπαίδευσης
Μαρία Αρβανιτάκη, Καθηγήτρια Β’ Εκπαίδευσης - Ελληνογερμανική Αγωγή
Κατά την συζήτηση του θέματος θα γίνουν παρεμβάσεις από ειδικούς και από εκπαιδευτικούς από την Κωνσταντινούπολη.

Τα πράγματα με τ’ όνομά τους

Είναι προφανές πως κάποιοι έχουν συμβουλεύσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφεύγει συγκεκριμένες προτάσεις ή δεσμεύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Ενδεχομένως αυτή να ήταν μια επιτυχημένη συνταγή παλαιότερα. Οχι όμως στην εποχή μας.

Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται πως το οικονομικό και κοινωνικό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και περιμένει από τους πολιτικούς ηγέτες να πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι να δώσουν εν λευκώ εντολή βάσει γενικόλογων διακηρύξεων, καθώς αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
από Καθημερινή

Επικροτεί o οίκος Fitch τα μέτρα για την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου.

"Καλά λόγια" από έναν οίκο αξιολόγησης που μας έχει συνηθίσει σε αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Την πιθανότητα να έχουν θετικό αντίκτυπο για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς, τα μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, διατύπωσε η Fitch Ratings. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η αποτελεσματικότητά τους βρίσκεται εν τέλει στην διακριτική ευχέρεια των ελληνικών τραπεζών για επέκταση των χορηγήσεων κάτω από τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές συνθήκες, ενώ απαιτείται και η εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών για να επιτηρεί την ομαλή χορήγηση νέων δανείων.
Στις αρχές της εβδομάδας το... υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε αύξηση των φοροαπαλλαγών για όσους λαμβάνουν νέα στεγαστικά δάνεια, εγγύηση του κράτους του επιπλέον 25% των νέων δανείων που χορηγούν οι τράπεζες και μείωση του συμβολαιογραφικού κόστους.

Greece-Salonika

Επέκταση των ρωσικών συνόρων μέσα στην Γεωργία

By Factorx | May 2, 2009


Επέκταση συνόρων μέσα στη Γεωργία κάνει ουσιαστικά η Ρωσία μετά τη συμφωνία της με Νότια Οσετία και Αμπχαζία για προστασία των συνόρων τους, σε μία ακόμη κίνηση κλιμάκωσης - απάντηση στα κοινά γυμνάσια ΝΑΤΟ και Γεωργίας


Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία στη Μόσχα με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία βάσει της οποίας η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ντε φάκτο συνόρων των δυο αυτών περιοχών που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία και έχει ήδη αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη ύστερα από τον πόλεμο με τη Γεωργία.


«Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στη Γεωργία, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να μάς πείσουν για το αντίθετο, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Δεν πρέπει να διεξαχθούν γυμνάσια εκεί όπου έγινε πόλεμος» τόνισε ο Μεντβέντεφ.


Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν από τις 6 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου κοντά στο Τμπιλίσι.


Φοβερή ανακάλυψη του Σταίητ Ντηπάρτμεντ

By Factorx

Ως σταυροδρόμι για τη διέλευση λαθρομεταναστών που πιθανώς συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή στη Δύση παρουσιάζει την Ελλάδα η εφετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

Σιγά την ανακάλυψη. Σκέφτηκαν πολύ οι Σύμμαχοι για να κάνουν αυτήν τη συνταρακτική διαπίστωση. Ποιο σταυροδρόμι και ποια δίοδος;Εδώ κοντεύουμε να μετακομίσουμε οι αυτόχθονες

Αναφέρει συγκεκριμένα πως «η Ελλάδα όλο και εντονότερα αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία προς την ΕΕ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και ΗΠΑ .. το 2008 αυξήθηκαν δραματικά οι δίοδοι λαθρομεταναστών στο Αιγαίο και συνελήφθησαν περίπου 100.000 λαθρομετανάστες».

Τα υπόλοιπα είναι τα συνήθη κι αν θέλετε διαβάστε τε εδώ: Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία

(Επιφυλασσόμαστε βεβαίως να δούμε ολόκληρο το κείμενο, επειδή με τους μεταφραστές δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται).

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί η διαφθορά;

By Factorx | May 2, 2009


_______________________________________________________________________________________________
Γκρινιάζουμε, διαμαρτυρόμαστε αλλά υπάρχει ένα βόλεμα, που προφανώς πολλοί δεν θέλουν να ταράξουν γιατί απλά, είναι βολεμένοι.


Από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει τα εξής:

1) το ξεφούσκωμα μιας διεθνούς φούσκας,

2) η κρίση τραπεζικής ρευστότητας,

3) ο φόβος ύφεσης,

4) κάτι φασαρίες τον Δεκέμβριο και

5) η διεθνής κρίση ξεγύμνωσε και ταρακούνησε, στην Ελλάδα, την διαπλοκή, που τολμάμε πια να πούμε είναι 2-3 ιδιωτικές τράπεζες, τα ΜΜΕ και 2-3 επιχειρηματίες.



Έχει γίνει προφανές ότι η διαφθορά, μεγαλύνει την ανικανότητα, και η ανικανότητα την διαφθορά, και αυτή η άρρωστη σχέση είναι συνυφασμένη με την παραπάνω διαπλοκή. Όταν μπορείς να λαδώσεις για να λύσεις ένα πρόβλημα, δεν λύνεις το πρόβλημα, απλά το παρακάμπτεις.


Ωστόσο δεν είναι εφικτό να «απαγορέψουμε» την διαπλοκή, ή την διαφθορά. Είναι λοιπόν καταδικασμένη η Δημοκρατία και η αποτελεσματικότητα που ονειρεύομαι; Όχι, αν βρούμε ποιοι μοχλοί δημόσιας διοίκησης, ή λειτουργίας της αγοράς, πρέπει να πειραχτούν, ώστε όλοι να κάνουν την δουλειά τους. Και ό,τι πειράξουμε να μην βασίζεται ούτε σε ανεφάρμοστη αστυνόμευση ούτε σε πολυνομία που απλά ρίχνει μελάνι σουπιάς στα νερά. Ούτε θέλουμε να αστυνομεύουμε, ούτε να μας αστυνομεύουνε.


Έσπασα το κεφάλι μου όλη μέρα να βρω κάτι. Θυμάστε τον «έλεγχο» στο συνάλλαγμα; Το αποτέλεσμά του ήταν να κάνουν όλοι λαθραία εξαγωγή και να κάνουν χρυσές δουλειές μερικοί χρηματιστές και άλλοι λαθρέμποροι. Απελευθερώσαμε το συνάλλαγμα και ήταν το «μπουμ» του 89-91. Κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε, αλλά δεν το έχω βρει…


Δύο είναι τα κλειδιά:

1. Διαφάνεια και

2. Φορολογική μεταρρύθμιση.


Πως θα σας φαινόταν αν κάθε δημόσιος ή νομαρχιακός ή δημοτικός διαγωνισμός, κάθε μελέτη, κάθε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, κάθε προμήθεια, κάθε εργολαβία, κάθε ανάθεση, ανέβαιναν σε ιστοσελίδες; Κάθε πολεοδομική άδεια; Τεχνολογικά δεν είναι τίποτα. Και η Google θα λύσει τα υπόλοιπα. Άντε να εξαιρέσουμε τους εξοπλισμούς (και αυτοί σε διακομματικό έλεγχο για να τρώνε κάτι οι λεβέντες).


Μήπως να μειωθεί ο συντελεστής φόρου εισοδήματος; Οι υψηλοί συντελεστές είναι κίνητρο φοροδιαφυγής. Ένας κεφαλικός φόρος για κάθε Έλληνα, Αλβανό, ή οποιονδήποτε μένει εδώ. Συν φόρος εισοδήματος, σταθερός και ενιαίος, όχι πάνω από 20%. Αύξηση του ΦΠΑ. Κατάργηση της εταιρικής φορολογίας. Είναι αντισυνταγματική: Αν είναι να φορολογούνται οι εταιρίες, θα έπρεπε να φορολογούνται και οι πολεοδομίες, και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και οι εφορίες και τα Υπουργεία, και τα νεκροταφεία, κάθε νομικό πρόσωπο που παράγει πλούτο. Ή όλοι ή κανένας. Τέλος, είμαστε 10-11 εκατομμύρια ψυχές. Η φορολόγηση του καθενός στο διαδίκτυο. Δημόσια πληροφορία.


Αυτά είναι τα εύκολα (και αν το πολυψάξετε, νεοφιλελεύθερα μέτρα είναι). Δεν έλυσα την διαφθορά. Με παιδεύει…


Να μια ιδέα. Να μειωθούν οι αποδοχές κάθε δημόσιου ή δημοτικού υπαλλήλου, βουλευτή, υπουργού, βοηθού, νομάρχη κλπ σε 400 ευρώ το μήνα, (ή ό,τι δίνει το ταμείο ανεργίας), ασχέτως θέσεως και βαθμού. Να επιτραπούν οι μίζες, νόμιμα. Να φορολογούνται με το μειωμένο συντελεστή εισοδήματος για τον αποδέκτη. Να εκπίπτουν από το άθροισμα του κεφαλικού φόρου και φόρου εισοδήματος αυτού που πληρώνει. Έτσι τουλάχιστον θα αμείβονται μόνο οι πραγματικά χρήσιμοι και οι αποτελεσματικοί.


Λείπουν κάτι λεπτομέρειες, αλλά είμαι σίγουρος θα τις βρούμε.

Archaeopteryx


Ολη η αλήθεια για τη Νατάσα

Εδώ και καιρό είχαν αρχίζει να κυκλοφορούν φήμες για την κατάσταση της υγείας της Νατάσας Καραμανλή.

Ο,τι ήθελε κανείς, άκουγε. Από το γεγονός ότι έχει κατάθλιψη και βρίσκεται επί ώρες κλεισμένη στο σπίτι, μέχρι ότι πάσχει από καρκίνο. Οι φήμες αυτές εντάθηκαν ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που έπαψε να εμφανίζεται δημοσίως στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή. Ούτε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε. Πέρσι είχε φροντίσει να βρίσκεται μπροστά-μπροστά στην εξέδρα των επισήμων της εθνικής επετείου, έχοντας ντύσει μάλιστα και τα δίδυμα παιδιά της με παραδοσιακές στολές. Φέτος όμως ήταν εξαφανισμένη. Στις συνόδους κορυφής ο κ. Καραμανλής πήγαινε ασυνόδευτος και καθόταν μόνος του στα επίσημα γεύματα μετά των συζύγων.

Μέχρι και υπουργοί άρχισαν να ρωτούν διστακτικά τι συμβαίνει, οπότε ο πρωθυπουργός, αν και δεν του αρέσει να μιλά για τα προσωπικά του, αναγκάστηκε να τους πει την απλή αλήθεια. «Η Νατάσα είναι καλά και το επόμενο διάστημα θα εμφανίζεται όλο και περισσότερο πάλι δίπλα μου. Ολα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας». Πράγματι, όπως μαθαίνουμε, οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν συστήσει στον πρωθυπουργό, εν όψει ευρωεκλογών, να την έχει στο πλάι του κατά τη διάρκεια των περιοδειών εντός Ελλάδος και των επίσημων ταξιδιών του στο εξωτερικό, γιατί του δίνει πόντους.


Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Καραμανλή-Παζαΐτη που τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου έκλεισε τα 43, έλειψε δύο δεκαήμερα από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εργάζεται, επειδή έπρεπε να παρακολουθήσει σεμινάρια χειρουργικής στο εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το τρίτο έτος της ειδικότητάς της στην Α' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του εν λόγω νοσοκομείου και είναι από τις πλέον επιμελείς. Για να μη δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να γυρίσει να πει ότι έχει ευνοϊκή μεταχείριση ως σύζυγος πρωθυπουργού, αναγκάστηκε επιστρέφοντας από το Λονδίνο να φορτωθεί πολλές από τις εφημερίες και να καλύψει τα κενά των νοσοκομειακών της υποχρεώσεων. Ετσι, δεν μπορούσε να ακολουθεί τον κ. Καραμανλή στα ταξίδια. Υπήρχαν φορές που επέστρεφε σπίτι στις 6:30 το πρωί όταν είχε εφημερία το νοσοκομείο, ενώ τις υπόλοιπες μέρες, στις 6:45 βρίσκεται στο γραφείο της στο Λαϊκό. Πίνει έναν καφέ, φοράει την ιατρική μπλούζα και πιάνει δουλειά, χωρίς να κουβεντιάζει καθόλου για πολιτικά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως κάποια στιγμή τής ζήτησε ο πρωθυπουργός να τον συνοδεύσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές του μήνα, κι εκείνη απάντησε: «Δεν έχω κενό αυτό τον καιρό. Δεν θέλω να δώσω λαβή στους συναδέλφους μου».
Υπάρχουν γιατροί βέβαια που υποστηρίζουν ότι αντιμετώπισε ένα μικρό προβληματάκι με κάποια φλεγμονή, αλλά ήταν από αυτά που δεν ενέπνεαν ανησυχία με και με την κατάλληλη αγωγή εξαφανίζονται. Οπότε, η κυρία Καραμανλή, ακμαιότατη, μόλις βρήκε το χρόνο άρχισε και πάλι να βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της, όπως έκανε προ ημερών στο ταξίδι στην Αλβανία, όπου ακολούθησε ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Σαλί Μπερίσα, επισκεπτόμενη το Αρσάκειο Τιράνων, ορφανοτροφεία και ιδρύματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ - espresso

Citypress-gr


Πώς θα πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιοι στην αγορά εργασίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης;


Βιογραφικό, συνοδευτική επιστολή, συνέντευξη, δίκτυο γνωριμιών και εταιρίες συμβούλων τα «όπλα» των υποψηφίων για την αγορά εργασίας.


Ρεβέκκα Πιτσίκα,
managing partner της People for Business

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η διαχείριση της καριέρας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς τα περιθώρια πιθανού λάθους είναι σαφώς πιο περιορισμένα. Η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική και η όποια απόφαση να ζυγιστεί καλά. Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο των απολύσεων δεν είναι πλέον κάτι το ασυνήθιστο, άρα παρατηρούμε να υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και που βέβαια επιθυμούν να επανενταχθούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι (είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός αγοράς) να κινούνται μεθοδικά και οργανωμένα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας τους.


Το πρώτο βήμα είναι η σύνταξη ενός καλού βιογραφικού, με εμφανείς επαγγελματικούς στόχους και επιτεύγματα, που να τραβάει εύκολα το ενδιαφέρον του αξιολογητή, χωρίς να τον κουράζει. Μια συνοδευτική επιστολή, στην οποία θα προβάλλεται η εργασιακή εμπειρία και θα τονίζονται τα δυνατά σημεία του υποψηφίου, μπορεί να είναι ακόμη και η αφορμή για έναν αξιολογητή να ξεχωρίσει ένα βιογραφικό από τα άλλα. Παράλληλα, η εξασφάλιση συστάσεων είναι ένα σημαντικό «συν» για κάθε υποψήφιο που θέλει να κάνει τη διαφορά. Η ενεργοποίηση του δικτύου γνωριμιών μπορεί να φανεί πολύτιμη στην αναζήτηση εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε πιο δύσκολους καιρούς. Μέσω ενός τέτοιου δικτύου ο υποψήφιος ενημερώνεται για πιθανά ανοίγματα στην αγορά εργασίας, μαθαίνει πληροφορίες για εταιρίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, την κουλτούρα τους και την πραγματική τους θέση στην αγορά και κατατοπίζεται για τις εξελίξεις στον κλάδο του, νέα συστήματα, συστήματα αμοιβών κ.λπ. Έτσι έχει την ευκαιρία να είναι κοντά στην πραγματικότητα, να επιμορφώνεται κατάλληλα, ώστε να αποκτά περισσότερες δεξιότητες και να βελτιώνει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η συναίσθηση της πραγματικής του αξίας.


Η συνέντευξη


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι σημαντικό ο υποψήφιος να μην προσπαθήσει να αποκρύψει τυχόν απόλυση (εάν υπάρχει) αλλά ούτε και να δικαιολογηθεί, βάζοντας τον εαυτό του σε αμυντική στάση. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να κατηγορήσει τον πρώην εργοδότη του, εκφράζοντας έτσι την πικρία του ή να αποκαλύψει εμπιστευτικά στοιχεία για να δικαιολογήσει την απόλυσή του. Θα πρέπει, λοιπόν, να εστιάσει σε αντικειμενικά γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από την εταιρία και να μη διστάσει να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να διευκολύνει τον υποψήφιο εργοδότη να πάρει συστάσεις που να υποστηρίζουν τα λεγόμενά του. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να αποτελέσουν ένα επιπλέον «συν» στη διαδικασία αξιολόγησής του.


Εταιρίες συμβούλων


Ο ρόλος των εταιριών συμβούλων σε τέτοιες εποχές, λοιπόν, ενισχύεται σημαντικά για τους υποψηφίους. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο ασφαλές για τους ίδιους τους υποψηφίους να αναζητούν εργασία μέσα από μια αξιόπιστη εταιρία επιλογής στελεχών. Πολλές θέσεις δεν ανακοινώνονται απευθείας στην αγορά εργασίας, για διάφορους λόγους, ενώ παράλληλα η καθοδήγηση και η πληροφόρηση που λαμβάνουν από τον αρμόδιο σύμβουλο συντελούν στην καταλληλότερη επιλογή, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε. Ένας σύμβουλος μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις στον υποψήφιο και να τον βοηθήσει να τις αξιολογήσει καλύτερα, με βάση τις δεξιότητες, την εμπειρία αλλά και τις ανάγκες του καθώς επίσης να τον ενημερώσει για την εξέλιξη και την κίνηση της αγοράς εργασίας. Τέλος, η αναζήτηση μέσω συμβούλου εξασφαλίζει την εχεμύθεια, για αυτό και πολλά στελέχη δεν αισθάνονται ασφάλεια να εκτίθενται απευθείας στην αγορά εργασίας. Έτσι, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο υποψηφίους να μην απευθύνονται απευθείας σε εταιρίες, όσο δυνατό brand name και αν έχουν, αλλά να εμπιστεύονται την υποψηφιότητά τους αποκλειστικά και μόνο σε εταιρίες επιλογής στελεχών.


Ο σοσιαλισμός πρέπει να επανιδρυθεί

Οι προοδευτικοί πολιτικοί πρέπει να οδηγήσουν τους πολίτες από την απελπισία στην ελπίδα

Γ. Α. Παπανδρέου | Αθήνα - Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Το αμερικανικό περιοδικό «Νation» έχει ξεκινήσει έναν ενδιαφέροντα διάλογο για το τι σημαίνει σοσιαλισμός σήμερα, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την αναπόφευκτη επιλογή όλων των κυβερνήσεων για κρατική παρέμβαση και προστασία των αδυνάτων. Στο τεύχος της 23ης Μαρτίου το περιοδικό δημοσίευσε το άρθρο «Αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων», των Μπάρμπαρα Ερενραϊχ και Μπιλ Φλέτσερ, ως εισηγητικό κείμενο ενός φόρουμ με θέμα (σε ελεύθερη μετάφραση) «Αναζητώντας το Νέο Πρόσωπο του Σοσιαλισμού» («Reimagining Socialism»). Στην ιστοσελίδα ΤheΝation. com φιλοξενούνται ήδη διάφορες απόψεις πάνω στο θέμα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Α. Παπανδρέου συμμετείχε στον προβληματισμό με το άρθρο που αναδημοσιεύουμε.

Είμαι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στην Ευρώπη η δήλωση αυτή δεν θεωρείται επίμαχη. Μέχρι πρότινος όμως, όταν συστηνόμουν με αυτό τον τρόπο σε Αμερικανούς, η αντίδρασή τους έτεινε προς το «σοκ και δέος». Αν και ο οργανισμός μας αριθμεί 170 κόμματα-μέλη και από τις πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται στην εξουσία, προφανώς ο σοσιαλισμός ήταν μια βρώμικη λέξη. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη, παρ΄ ότι χαρακτηριζόταν σοσιαλιστής από τους Ρεπουμπλικανούς, δείχνει πόσο πολύ έχουν προχωρήσει οι Αμερικανοί στο να αποδεχτούν την ανάγκη για μια περισσότερο κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική λύση στον άκαμπτο καπιταλισμό.

Ωστόσο, πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη για να βγουν από τη δύσκολη θέση οι καταρρέουσες τράπεζες και να στηριχθούν οι ασθενούσες βιομηχανίες μοιάζουν σχεδιασμένα για να διαιωνίσουν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι πολιτικά διεφθαρμένο αλλά και ηθικά χρεοκοπημένο.

Εστιάζοντας στο να σώσουν τις τράπεζες, οι κυβερνήσεις δίνουν ελάχιστη σημασία στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, τις οικονομίες και τις συντάξεις τους, ως αποτέλεσμα χρηματοπιστωτικών αποφάσεων τις οποίες δεν ελέγχουν. Η αποτυχία των κυβερνήσεων να επιβάλουν αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε εταιρικούς κολοσσούς και τραπεζικές ελίτ έχει υπονομεύσει την ακεραιότητα των δημοκρατιών μας. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι φορολογούμενοι νιώθουν εξοργισμένοι: κληρονόμησαν τρισεκατομμύρια δολάρια ελλειμμάτων, τη στιγμή που οι τραπεζίτες αποχωρούν με εκατομμύρια δολάρια προσωπικής περιουσίας.

Ο «σοσιαλισμός-σωτήρας» δεν θα έχει αποτελέσματα αν δεν πάει πέρα από τα βιαστικά μπαλώματα. Η πρόκληση για τους προοδευτικούς πολιτικούς είναι να οδηγήσουν τους πολίτες μας από την απελπισία στην ελπίδα. Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μόνο αν δημιουργήσουμε περισσότερους δημοκρατικούς θεσμούς οι οποίοι να αντικατοπτρίζουν και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα. Η επίλυση της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν είναι υπόθεση για τεχνοκράτες. Είναι ένα θεμελιωδώς πολιτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε καλύτερη διακυβέρνηση, όχι απλώς καλύτερα ρυθμιστικά μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το θέμα δεν είναι απλώς η αναδιανομή του πλούτου- είναι η ανάληψη ευθύνης. Ο σοσιαλισμός βρίσκεται στην τέλεια θέση για να καλύψει αυτό το κενό ηγεσίας, διότι εμείς μπορούμε να παράσχουμε ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στις υπερβολές της παγκοσμιοποίησης.

Απαντώντας στο ερώτημα των Ερενραϊχ και Φλέτσερ αν«έχουμε σχέδιο», η απάντηση είναι: ναι, έχουμε. Στη Σοσιαλιστική Διεθνή βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας μελέτης και διαλόγου, στόχος της οποίας είναι να δώσει πνοή σε ένα νέο, πράσινο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης το οποίο να στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ιδρύσαμε μια Επιτροπή για τα Παγκόσμια Χρηματοπιστωτικά Θέματα με προεδρεύοντα τον νομπελίσταΤζόζεφ Στίγκλιτς και μέλη αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς και ειδικούς από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι αγορές υπηρετούν τους λαούς και όχι το αντίστροφο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι κάνουμε έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική διαφάνεια, πιο στέρεες ρυθμίσεις, το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού ο οποίος θα θωρακίσει τους διεθνείς θεσμούς.

Εχουμε αναλάβει εποικοδομητικές πρωτοβουλίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ριζικές μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα εξασφαλίσουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες εκπροσωπούνται επαρκώς και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα υποφέρουν, στερούμενες πιστώσεων και κεφαλαίων. Αν και το πλαίσιο κατευθύνσεων που χάραξε το G20 είναι ένα βήμα μπροστά στην αναζήτηση για συντονισμένες, παγκόσμιας κλίμακας απαντήσεις στην κρίση, ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει την αλληλεξάρτηση όλων των εθνών.

Η πρόκληση για παγκόσμια διακυβέρνηση είναι μεγάλη. Οι κίνδυνοι όμως που παρουσιάζει η απουσία της όποιας ενέργειας για να δώσουμε ξανά νομιμότητα στους θεσμούς μας είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι. Αν αποτύχουμε να επενδύσουμε σε πηγές παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δεν νοικοκυρέψουμε τη βιομηχανία, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη εξαιτίας της ταχύρυθμης κλιματικής αλλαγής. Αν αποτύχουμε να εκδημοκρατίσουμε την παγκοσμιοποίηση, τα φαινόμενα φονταμενταλισμού και λαϊκισμού θα διογκωθούν. Αν αποτύχουμε να ασχοληθούμε αποτελεσματικά με τα κοινωνικά προβλήματα και δεν αντιμετωπίσουμε την αίσθηση αδικίας και αδυναμίας που βιώνουν οι άνθρωποι, θα δούμε περισσότερες βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτή η παρατεινόμενη κοινωνική αναταραχή είναι μια επείγουσα προειδοποίηση ότι η Δεξιά δεν μπορεί απλώς να συνεχίζει «σαν να μη συμβαίνει τίποτε».

Ενώ με εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός είναι και πάλι της μόδας, γνωρίζω καλά ότι πρέπει και να επανιδρυθεί. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε παλιές πολιτικές και διαδικασίες ή να μεταρρυθμίζουμε θεσμούς οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν επανειλημμένως. Εχει έρθει ο καιρός να επανεφεύρουμε τους κανόνες. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει και οι πολιτικές μας πρέπει να αντανακλούν τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων μας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=266193&dt=02/05/2009

Η μάχη των «στόκων»


Ι. Κ. Πρετεντέρης | Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάθε δικαίωμα (θα έλεγα και υποχρέωση...) να ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική μιλώντας είτε στην LSΕ είτε στο ΤΕΙ Αιγάλεω. Και προφανώς η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα με τη σειρά της να απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή να επικρίνει τις απόψεις του.

Αυτά αποτελούν το φυσιολογικό παιχνίδι της δημοκρατίας. Τι δεν είναι φυσιολογικό; Να αμφισβητούνται οι προθέσεις των μεν και των δε όταν διατυπώνουν τις απόψεις και την κριτική τους. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ο έλεγχος των προθέσεων αποτελεί κανόνα. Οχι σημερινό αλλά πατροπαράδοτο κανόνα της ελληνικής πολιτικής.

Ετσι η κυβέρνηση αμφισβητεί σήμερα τη φιλοπατρία τουΠαπανδρέου και το ΠαΣοΚ την εντιμότητα του Καραμανλή με την ίδια ευκολία που προ ετών η ΝΔ του Μητσοτάκη αμφισβητούσε την εντιμότητα του πατρός Παπανδρέουκαι το ΠαΣοΚ του πατρός Παπανδρέου αμφισβητούσε τη φιλοπατρία ή το δημοκρατικό φρόνημα του Μητσοτάκη. Στο ίδιο έργο θεατές.

Αυτό το«κάτι παραπάνω»στην εύλογη πολιτική αντιπαράθεση είναι που την καθιστά ιδιαζόντως απεχθή. Οχι μόνο επειδή δίνει στην αναπόφευκτη πόλωση προσωπικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο επειδή διαβάλλει και προσβάλλει προσωπικότητες, αλλά και επειδή αυτού του τύπου οι αντιπαραθέσεις ουδέποτε απευθύνονται στην κοινωνία.

Υπάρχουν άραγε περισσότεροι από ένα 10% φανατικών νεοδημοκρατών έτοιμοι να δεχθούν ότι ο Παπανδρέου περιφέρεται τον πλανήτη για να δυσφημεί τη χώρα του; Υπάρχουν περισσότεροι από ένα 10% φανατικών πασόκων ικανοί να πιστέψουν ότι ο Καραμανλής ηγείται μιας συμμορίας κλεφτών; Και ίσως να τους μετράω πιο πολλούς από όσοι πραγματικά είναι... Επί οκτώ χρόνια η ΝΔ είχε εξαπολύσει την πλέον συκοφαντική εκστρατεία κατά της εντιμότητας και της ακεραιότητας του Σημίτη αλλά δεν μου φαίνεται να έπεισε άλλους από τους αργόσχολους των τοπικών της οργανώσεων.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το πρόβλημα. Οτι αυτού του τύπου η πολιτική αντιπαράθεση δεν αναφέρεται στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Αναφέρεται σε ολιγάριθμες ομάδες κομματικών στόκων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να φανατιστούν με οτιδήποτε τους φέρνει πιο κοντά στη νομή της εξουσίας. Και οι οποίοι ελλείψει άλλων προσόντων έχουν μετατρέψει τη μισαλλοδοξία σε πολιτική μέθοδο.

Απευθύνεται δηλαδή σε αυτούς ακριβώς που εδώ και μερικές δεκαετίες καταστρέφουν πεισματικά ό,τι καλό προκύπτει σε αυτόν τον τόπο. Και οι οποίοι μάχονται απελπισμένα να διατηρήσουν το δικαίωμα να το κάνουν και στο μέλλον.

Στο 3% η διαφορά.....

Σε τουλάχιστον δυο δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν στα κυριακατικα φύλλα, φαίνεται οτι η τάση "μείωσης της ψαλίδας" της διαφοράς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις ευρωεκλογές που κατέγραψε η GPO και παρουσιάστηκε την Δευτέρα στην εκπομπή του Γ.Πρετεντέρη στο Mega δείχνει να ...επιβεβαιώνεται.
Οπως μαθαίνουμε, η ερευνα της MRB για τον "Ελ.Τυπο" στην πρόθεση ψήφου είναι 3,1%RASS για το "Παρόν" δίνει τη διαφορά στο 3% (απο 3,3% που εδινε η ιδια εταιρία). Το γεγονός αυτό φυσικά, ικανοποιεί Ρηγίλλης και Μαξίμου... (που εαν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα ανοίξουν...σαμπάνιες).
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το i-Reporter για την κυριακη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής εχει καλέσει στο σπίτι του στη Ραφήνα δυο απο τους πλέον έμπιστους ανθρώπους που συζητα συνήθως μαζί τους για τις αποφάσεις του, προκειμένου να καθορίσει τις κινήσεις του.
Αυτό που μας προκύπτει εμας ως ρεπορτάζ είναι οτι όχι μόνο ΔΕΝ υπάρχουν στον ορίζοντα "διπλες εκλογές", αλλά ο Πρωθυπουργός εμφανιζεται και ιδιαίτερα αρνητικός για εκλογές το φθινόπωρο(ενα σενάριο "που έπαιξε" το Βημα). Αυτό που προκύπτει ως απόφαση του είναι να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο της επόμενης χρονιας, κι αν δεν υπάρξει συναίνεση στην Προεδρική εκλογή, τότε υποχρεωτικά θα πάμε σε εκλογές, με αλλη όμως ατζέντα....

Η συνέντευξη της Ν.Μπακογιάννη

Greekvote interviewing minister Dora Bakoyanis
by blogchannel

Το μοντέλο με τις κοκορομαχίες στα δελτία κλείνει τον κύκλο του

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ «Το μοντέλο με τις κοκορομαχίες στα δελτία κλείνει τον κύκλο του»

Aυτή είναι η άποψη του γνωστού δημοσιογράφου όπως δημοσιεύεται στο MEDIANEWS της εφημερίδας Παρασκήνιο, αυτού του Σαββατοκυριακου.
Ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ και των «Νέων» μιλά στο «Παρασκήνιο» για τις νέες τεχνολογικές μόδες που έρχονται για να μείνουν και για τις παλιές τηλεοπτικές που μας αφήνουν… χρόνους .
Τι γίνεται με τον 9,84; Πιστεύετε ότι θα φτάσει κάποτε εκείνη η στιγμή που θα έχουν λυθεί τα προβλήματα του δημοτικού ραδιοφώνου;
Το πρόβλημα είναι ένα και σημαντικό. Είναι η μετατροπή όλων των δημοτικών ραδιοφώνων, σύμφωνα με το νόμο, σε Ανώνυμες Εταιρείες. Εάν τα δημοτικά ραδιόφωνα γίνουν ανώνυμες εταιρείες, όπως λέει ο νόμος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Βέβαια, η Ενωση Συντακτών κάνει μεγάληπροσπάθεια το τελευταίο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου όπου υπάρχει η προθεσμία αυτή, να αλλάξει το νόμο.------------------------
Η TV επιμένει ψυχαγωγικά
Με περισσότερα (;) ψυχαγωγικά προγράμματα φουλάρουν οι δεξαμενές προγράμματος των καναλιών, λίγο πριν την εκπνοή της παρούσας τηλεο-πτικής σεζόν, αλλά και κάνοντας σχέδια για την επόμενη. Μαγειρικά realities, shows και γενικά ανάλαφρα προγράμματα κάνουν την εμφάνισήτους και κερδίζουν τηλεοπτικό κοινό, τη στιγμή που χάνουν έδαφος πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές. Μόδα που θα περάσει ή αλλάζει γενικότερα το τηλεοπτικό τοπίο; Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν.
και 20 σελίδες με ειδήσεις για την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το internet και το ραδιόφωνο.
στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, που σέβεται τα blogs.

Σερβία: Συναινετική λύση για το Κόσοβο

Η Σερβία τάσσεται υπέρ μια "πραγματικά συναινετικής λύσης" στο θέμα του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι "αργά ή γρήγορα" οι κοσοβάροι αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
" Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν σε μία πραγματικά συναινετική λύση, σε μία βιώσιμη λύση", δηλώνει ο πρόεδρος Τάντιτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

"Το Κόσοβο δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας. Το γεγονός αυτό θα κατευθύνει τους αξιωματούχους του Κοσόβου, οι οποίοι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να επιστρέψουν στη διαπραγματευτική διαδικασία", προσθέτει ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η Σερβία οφείλει να παραμείνει "υπομονετική και αισιόδοξη", διότι ο φάκελός της ενώπιον της Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης), το οποίο θα αποφασίσει για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, είναι "πολύ καλά θεμελιωμένος", λέει.

"Ενα είναι το βέβαιο. Οτι η δημοκρατική Σερβία δεν θα εξαπολύσει ποτέ τον πόλεμο, δεν θα απειλήσει ποτέ τους πολίτες της, ούτε τους πολίτες της περιοχής. Επιθυμούμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους Αλβανούς, παρά τα τραύματα του παρελθόντος", λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς έκανε επίσης λόγο την περασμένη εβδομάδα για μια λύση "αποδεκτή από όλους" στο θέμα του Κοσόβου.

Το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε τους φακέλους με την επιχειρηματολογία της Πρίστινα και του Βελιγραδίου σχετικά με την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τον Φεβρουάριο 2008. Τριάντα πέντε κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν καταθέσει γραπτές εκθέσεις για το θέμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα έχει αναγκαστικό χαρακτήρα.

SIGMALIVE

G-20:To νέο άτυπο Διεθνές Διευθυντήριο..

"..η ένταξη της Τουρκίας στους G-20 θα επηρεάσει και τους περιφερειακούς συσχετισμούς αλλά και την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των γειτόνων της από το Ιράν μέχρι την Ελλάδα."


Η κρίση και η ύφεση είχαν ήδη μια σοβαρή πολιτική επίπτωση στους διεθνείς συσχετισμούς: Την ανάδειξη της G-20 ως άτυπου Διεθνούς Διευθυντηρίου όπως μας θύμισε σε άρθρο του προχθές στην International Herald Tribune ο Γκορμπατσόφ.
Ετσι σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι στην Ε.Ε όπου όλες οι προτάσεις -κυρίως από τον Σαρκοζί- για σύσταση άτυπων Φόρουμ για την διαχείριση της Κρίσης- όπως οι Σύνοδοι Κορυφής των Χωρών-Μελών της Ευρωζώνης σε τακτά χρονικά διαστήματα- αντιμετωπίσθηκαν με το απροσχημάτιστο βέτο από το Βερολίνο.
Προφανώς λόγω της κρίσης δεν υπήρξαν ούτε οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την Πρώτη Σύνοδο της Ομάδας των «7» - μια πρωτοβουλία του Ζισκάρ Ντεστέν το 1975- ούτε η διαπραγμάτευση για την προσχώρηση της Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Δίχως αμφιβολία δεν είναι μόνον η κρίση και η ύφεση που πριμοδότησαν την καθιέρωση της Ομάδας των «20»:
-Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η
...
αδυναμία μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την διεύρυνσή του. Τα σημερινά Μόνιμα Μέλη- ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- δεν επείγονται να μοιρασθούν το προνόμιο του βέτο με άλλους ενώ κάθε νέα υποψηφιότητα προκαλεί περιφερειακές αντιπαλότητες με την Ιταλία να προβάλλει προσκόμματα στην Γερμανία και την Νιγηρία και την Νότια Αφρική να διαγκωνίζεται για την εκπροσώπηση της Αφρικής.

-Η καθιέρωση της Ομάδας των «20» συμπίπτει και με την Αλλαγή Φρουράς στον Λευκό Οίκο με την Ουάσιγκτον να επιθυμεί ένα Φόρουμ πολυμερούς διαλόγου χωρίς τις δουλείες του θεσμικού πλαισίου του ΟΗΕ.

Αν η Ομάδα των «20» ακολουθήσει την πορεία της Ομάδας των «7» και στην συνέχεια των «8» σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλείται να τοποθετηθεί απέναντι ή ακόμη και να διαχειρισθεί διεθνείς πολιτικές κρίσεις: Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν η ανάδειξη της Ομάδας των «20» εν μέσω της ανάγκης για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.

Η αδυναμία μεταρρύθμισης του ΟΗΕ δείχνει και τα όρια των δυνατοτήτων της Ομάδας των «20»: Ο Διεθνής Οργανισμός και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας κινδυνεύουνε να γίνουν η δεύτερη γραμμή άμυνας των Πέντε Μονίμων Μελών όταν κρίνουν ότι οι συσχετισμοί στο πλαίσιο της Ομάδας των «20» δεν είναι πλέον ευνοϊκοί για τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Ετσι σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον η καθιέρωση της Ομάδας των «20» κινδυνεύει να δημιουργήσει εντάσεις: Ανάμεσα στις Παλαιές και στις Αναδυόμενες Μεγάλες Δυνάμεις με τις πρώτες να καταφεύγουν σε άλλα Φόρουμ - ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Ομάδα των «8»- όταν δεν διασφαλίζουν ευνοϊκούς συσχετισμούς, αλλά και ανάμεσα στις Αναδυόμενες Περιφερειακές Δυνάμεις και γειτονικές τους χώρες που είτε διεκδικούν τον ίδιο ρόλο είτε δεν δέχονται τη νομιμοποίηση περιφερειακών ηγεμονισμών: Δίχως αμφιβολία, η ένταξη της Τουρκίας στους G-20 θα επηρεάσει και τους περιφερειακούς συσχετισμούς αλλά και την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των γειτόνων της από το Ιράν μέχρι την Ελλάδα.

Greece-Salonika

Γιώργος Παπανδρέου: Διασύρων και αυτοδιασυρόμενος!


«Οδηγός μας είναι οι αξίες μας. Αυτές καθορίζουν τους στόχους μας, τα θέλω και το κίνητρο των πράξεών μας. Αυτές ορίζουν το ήθος της πολιτικής μας και τα μέσα της δράσης μας. Είναι η βάση της ενότητάς μας. Ερμηνεύουν την ιστορία μας. Φωτίζουν τη διαδρομή μας. Μέσα από το πρίσμα των αξιών μας, κρινόμαστε. Και με τη δύναμη των αξιών μας, πετυχαίνουμε.» Αυτά διάβασα στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Οι αξίες μας Και πιο κάτω, στην ίδια σελίδα του ΠΑΣΟΚ, διαβάζω: «Δημοκρατία υπάρχει μόνον εκεί όπου ξεπερνάμε ως πολίτες τον μικρόκοσμο των προσωπικών μας συμφερόντων και φιλοδοξιών.»

Ωραία πραγματικά λόγια, που εμπνέουν κι ανάβουν μέσα μας μια σπίθα ελπίδας. Τι κρίμα, όμως, που στην πράξη ο κ. Παπανδρέου τα διέψευσε και τα αναίρεσε… Τι ατυχία που το ήθος της πολιτικής του εν δυνάμει πρωθυπουργού είχε άλλο στίγμα στην ομιλία του στο London School of Economics, την περασμένη Δευτέρα, 27/4/09, και αυτοδυσφημίστηκε ως επιδείξας περίεργο πολιτικό ήθος και αμφίβολες αξίες… Τι θλιβερό που ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απογοήτευσε το ακροατήριό του, που ήλπιζε ότι θα εμπνευσθεί από τις σοσιαλιστικές αρχές και αξίες με τις οποίες, ως πρόεδρος, όφειλε να διακατέχεται…

Και τι τραγικό που ως αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το μικρόκοσμο των προσωπικών του συμφερόντων και φιλοδοξιών, την κομματική εμπάθεια εναντίον του αντιπάλου του, ή τουλάχιστον να προσποιείται ότι την έχει ξεπεράσει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, ώστε να μη δίνει την εντύπωση μιας χώρας πολιτικά πρωτόγονης, κατακερματισμένης και αλληλοσπαρασσόμενης. Τι κρίμα που έδωσε τροφή στους άσπονδους φίλους μας, τους Βρετανούς και όχι μόνο, για να μας οικτίρουν και να μας περιγελούν ακόμη περισσότερο, και να έχουν λόγους να θεωρούν τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας ως επιπόλαιο και καιροσκόπο…


Με πολλή θλίψη και απογοήτευση γράφω τούτες τις γραμμές, πολύ περισσότερο όταν ακολουθούν το προηγούμενο άρθρο μου, που ήταν ένα δριμύτατο κατηγορώ εναντίον της ΝΔ και του κυρίου Καραμανλή. Δυστυχώς, θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά, η Ελλάδα δε γεννάει πια πολιτικούς ΗΓΕΤΕΣ που να μετρούν τα λόγια τους, που να εμπνέουν και ν’ αξίζουν το σεβασμό και την εμπιστοσύνη μας…

Μίλησα με μερικούς προβληματισμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και ήταν εμφανώς απογοητευμένοι με τη δυσφήμηση και το διασυρμό της Ελλάδας στο εξωτερικό από τον πρόεδρό τους. Μάλιστα ντρέπονταν για λογαριασμό του και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν το ανθελληνικό του παραλήρημα ως γκάφα. Γκάφα; Συγχωρούνται τέτοιες γκάφες εναντίον της πατρίδας του σ’ έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό; Και πώς να είναι κανείς σίγουρος ότι αύριο-μεθαύριο, ως πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου δε θα κάνει περισσότερες γκάφες στην εξωτερική πολιτική, που μπορεί ν’ αποβούν και μοιραίες για τη χώρα, όταν ήδη έχουμε και ανησυχητικά δείγματα, όπως εκείνο το: “Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γηs λιγότερα από εκείνα που μαs ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείs”; Δυστυχώς, όταν κάποιος χαρακτηρίζεται από επιπολαιότητα, τότε είναι επιρρεπής σε γκάφες. Εξάλλου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να βρεθεί και μπροστά σε δύσκολα διλλήματα όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι των γειτόνων. Αποκλείεται να συμβεί και αυτό στους πονηρούς καιρούς που ζούμε;

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε ότι αυτά που έλεγε διέσυραν και δυσφημούσαν τη χώρα μας. Εκείνο βέβαια που δεν καταλάβαινε, κι εδώ είναι το πιο ανησυχητικό για έναν ηγέτη, είναι ότι αυτά που είπε κυρίως διέσυραν και δυσφημούσαν τον ίδιο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας που γελάει εις βάρος μας. Υπονόμευαν αυτό τούτο το κύρος και την αξιοπιστία του ιδίου μεταξύ των αρχηγών των άλλων κρατών.

Πριν από μερικά χρόνια ο Γ. Παπανδρέου είχε κατηγορήσει τον Κ. Καραμανλή για παρόμοιο αμάρτημα, αν και κατά τη γνώμη μου άλλο πράγμα είναι η δημοσιονομική απογραφή, που κάθε κυβέρνηση οφείλει να κάνει, κι εφόσον ανήκουμε στην Ευρώπη δε μπορούμε να την αποκρύψουμε, κι άλλο το κουτσομπολιό προς δυσφήμηση και διασυρμό. Να τι έγραφε περί της απογραφής στις 10/10/04 ο Νίκος Νικολάου στο ΒΗΜΑ : « Στην Ελλάδα αντί να ασχολούμεθα ως πολιτικά κόμματα και ως κοινωνικοί φορείς με το δικό μας επίσης απειλητικό δημόσιο χρέος (…), σκιαμαχούμε ακόμη για τα θλιβερά ευρήματα της απογραφής της κυβέρνησης, ενώ οι υπεύθυνοι για την απόκρυψη χρεών και ελλειμμάτων έχουν το θράσος να κατηγορούν για συκοφάντηση της χώρας αυτούς…»

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μια από τις συμβουλές του μακαρίτη του πατέρα μας – συμβουλή την οποία δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει – ήταν η εξής:
«Όταν μαλώνετε καμιά φορά αναμεταξύ σας σαν αδέλφια, να προσπαθείτε να λύνετε μόνοι σας τις διαφορές, ή να έρχεστε σε μένα ή στη μητέρα σας για να σας βοηθήσουμε να τις λύσετε. Σε καμία περίπτωση να μην πάτε σε ξένο ή γείτονα για να κατηγορήσετε τον αδελφό ή την αδελφή σας. Ο ξένος θα χαρεί όταν εσείς διασύρετε τον αδελφό σας και μέσα του θα θεωρήσει ότι δεν έχετε καλή ανατροφή από την οικογένειά σας. Ακόμη, αν ο αδελφός σας, ή η αδελφή σας πέσουν σε κάποιο ολίσθημα που έγινε γνωστό και σας πιάσει κάποιος χαιρέκακος γείτονας για να τον/την κατηγορήσει σ’ εσάς, εσείς να προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τον αδελφό σας, να του βρείτε έστω κάποια ελαφρυντικά, και ποτέ δε θα συμμαχήσετε με το γείτονα ώστε να ρίχνετε μαζί του το λίθο του αναθέματος εναντίον του αδελφού σας.» Αυτά μας έλεγε ο πατέρας μας, τα οποία άλλωστε είναι και αυτονόητα.

Ας πάμε όμως να δούμε μερικά κίτρινα σημεία της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στο Λονδίνο, σημεία που, όπως προείπα, διασύρουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον ίδιο, και που πιστοποιούν κάποια επιπολαιότητα στο χαρακτήρα του - κάτι που με κάνει ν' ανησυχώ σφόδρα για την αποτελεσματικότητα της αυριανής πρωθυπουργίας του. Καλά είναι τα πράσινα οράματα, καλύτερη όμως είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα.

«Ταξιδεύοντας σ' όλο τον κόσμο και βλέποντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα μου να σπαταλιώνται ανώφελα, καταλαβαίνω την απογοήτευση της νέας γενιάς. Μόλις πριν από λίγους μήνες, όπως είπε ο Καθηγητής Featherstone, χιλιάδες νεαροί Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το πολιτικό μας σύστημα.
Με το δίκιο τους οι νέοι Έλληνες, νιώθουν απόγνωση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η νεοσυντηρητική κυβέρνηση, έφερε την οικονομία μας στο χείλος της χρεοκοπίας και πάγωσε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.


Όπως τόσοι Έλληνες, αισθάνομαι λύπη, αλλά και αγανάκτηση για τη χώρα μου, μια χώρα όπου πριν από πέντε μόνο χρόνια, οι άνθρωποι είχαν αυτοπεποίθηση και ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, (….)
Σήμερα, η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο απαισιόδοξες χώρες και λαούς της Ε.Ε. Στην ελληνική αγορά εργασίας, η πολιτική χειραγώγηση και η υποστήριξη «των φίλων» αποκλείουν τους απόφοιτους των πανεπιστημίων από τις αξιοπρεπείς εργασίες και τις καλές προοπτικές. Ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος. Οι γονείς, εξουθενωμένοι από τα χρέη, πρέπει να κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να ζήσουν την οικογένειά τους. Ένας στους πέντε Έλληνες ζει τώρα κάτω από το όριο της φτώχειας.


Οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν από το εισόδημά τους για την υγεία και την παιδεία, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Τα κρατικά κονδύλια για την παιδεία αντιστοιχούν μόλις στο 3% του ΑΕΠ, το μικρότερο ποσοστό της Ευρωζώνης.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πνίγει τις φιλοδοξίες της δυναμικής νεολαίας μας, ευνοεί την ανιαρή, παπαγαλίστικη μάθηση και δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας μας. Επίσης, μαθαίνω ότι πολλοί νέοι Έλληνες αναρωτιούνται μήπως είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, κάτι που ακούγαμε περίπου σαράντα χρόνια πριν, ακόμα και πιο παλιά, όταν είχαμε μαζική μετανάστευση.


Κάτω από όλα αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, υπάρχει και μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση ότι, δεν έχουμε δικαιοσύνη, αλλά ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Υπάρχει η αίσθηση της διαφθοράς, της ανισότητας, η αίσθηση ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι αιχμάλωτο και ότι πολλοί πόροι, ανθρώπινοι ή φυσικοί, κατασπαταλώνται. Αυτή δεν είναι η πραγματική Ελλάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν ήταν οι βίαιοι μαχητές, που ίσως είδατε στην τηλεόραση. Ήταν απλοί άνθρωποι, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά της κοινωνικής αδικίας και του διεφθαρμένου κράτους.»

ΕΛΕΟΣ, κύριε Παπανδρέου! Κι εγώ κάνω σκληρή κριτική στα κακώς κείμενα, αλλά δε θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ αυτή την κριτική να τη γράψω στα αγγλικά και να τη δημοσιεύσω σε ξένες εφημερίδες για να διασύρω τη χώρα μου και να βγάλω το άχτι μου εναντίον του ενός ή του άλλου κόμματος. Τα εν οίκω μη εν δήμω, λέει η λαϊκή σοφία. Αυτό το ανθελληνικό παραλήρημα ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού δε θα μπορούσε να το ξεπεράσει ούτε ο πιο ανθέλληνας Σκοπιανός! Μήπως νομίζατε πως βρισκόσασταν μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Μήπως ο λόγος που εκφωνήσατε ήταν γραμμένος για κάποια προεκλογική συγκέντρωση στην Ελλάδα;

Αλλά και ως προς την ουσία των επιχειρημάτων σας αστοχήσατε. Ήσασταν τυχερός που δεν υπήρξε κανένας δημοσιογράφος να σας κολλήσει στον τοίχο, κάνοντας την απλή ερώτηση: «Αφού πριν από πέντε χρόνια ήταν όλα καλά και άγια στην Ελλάδα, και οι Έλληνες είχαν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, γιατί ο κ. Σημίτης κατέβηκε άρον-άρον από την προεδρία του κόμματος και, αντιδημοκρατικά φερόμενος, σας πρόσφερε το δαχτυλίδι της διαδοχής, ώστε ν’ αποφύγει το κόμμα σας μια συντριπτική και ταπεινωτική ήττα; Και γιατί μετά από τη μαύρη τετραετία της ΝΔ, η πλειοψηφία των Ελλήνων ξαναψηφίζει τους ίδιους και δεν επιστρέφει στο σωτήρα της, το ΠΑΣΟΚ; Τρελοί ήταν οι μισοί Έλληνες που ψήφισαν και πάλι τον Καραμανλή, και μάλιστα λίγες μέρες μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, που κόντεψε να καεί η μισή Ελλάδα;»

Πάμε τώρα στην παπαγαλίστικη μάθηση, την ευθύνη της οποίας αποδώσατε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία! Εσείς, κύριε Παπανδρέου, που διατελέσατε Υπουργός Παιδείας επί των κυβερνήσεων του πατρός σας,
τι κάνατε για να καταργήσετε την παπαγαλίστικη μάθηση; Τι έκαναν οι κυβερνήσεις Σημίτη, στις οποίες υπήρξατε και Υπουργός Εξωτερικών, για να καταργήσουν την πατροπαράδοτη παπαγαλίστικη μάθηση, που τη φορτώσατε στην πενταετία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν υπερασπίζομαι που δεν την κατάργησε;

Ας έλθουμε και στο κόστος της Παιδείας για την οποία οι Έλληνες γονείς πληρώνουν πολλά κι εσείς τους συμπονάτε. Άραγε η παραπαιδεία με τη μάστιγα των φροντιστηρίων καθιερώθηκε από τον Κώστα Καραμανλή την τελευταία πενταετία, ή είναι αμαρτία-πρόβλημα της τελευταίας πεντηκονταετίας; Και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα σχεδόν επί μία εικοσαετία, τι έκανε για να καταπολεμήσει την παραπαιδεία; Ποιος εμπόδισε το κόμμα της πράσινης ΑΛΛΑΓΗΣ να επιφέρει τις απαιτούμενες αλλαγές και στην Παιδεία;

Και πάμε στη δικαιοσύνη, κύριε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, για την οποία είπατε ότι «υπάρχει και μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση ότι δεν έχουμε δικαιοσύνη, αλλά ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού.» Μπράβο! Πώς το καταλάβατε κύριε Παπανδρέου; Νεοδημοκρατικό φαινόμενο είναι κι αυτό; Ή μήπως είναι απλά η εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες, αφού ο άνθρωπος χωρίς παιδεία και αξίες είναι σαν ένα αιμοβόρο ζώο της ζούγκλας που τρέφεται από τις σάρκες των φυτοφάγων;

Σχετικά με την Υγεία, κύριε Παπανδρέου, για την οποία πονάτε, δήθεν, επειδή οι Έλληνες πληρώνουν πολλά, σας ερωτώ: Μήπως τα μεγαθήρια ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως το Ιατρικό Κέντρο και άλλα, άνθισαν και γιγαντώθηκαν την τελευταία πενταετία κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από την επάρατη Δεξιά; Διαβάζω εδώ ότι «Το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε. ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.» Ώστε, λοιπόν, μόλις δυο χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή κατά την άνθιση του απόλυτου "σοσιαλισμού" στην Ελλάδα, ιδρύθηκε ο κολοσσός του Ιατρικού Κέντρου! Και επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έφτασε δυστυχώς ποτέ τα ευρωπαϊκά standards, το Ιατρικό Κέντρο βρήκε πρόσφορο έδαφος στη "σοσιαλιστική" χώρα μας, και έκτοτε αυξήθηκε σφόδρα. Σήμερα ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών διαθέτει οκτώ σύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε διάφορα μέρη της Αττικής και ένα νοσοκομείο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, που θεωρείται η πλέον σύγχρονη νοσηλευτική μονάδα της Ευρώπης. (Δείτε εδώ)

Κύριε Παπανδρέου, εάν ειλικρινά πιστεύετε ότι για την κακοδαιμονία της Ελλάδας φταίει αποκλειστικά και μόνο η πενταετής, αποτυχημένη ομολογουμένως, διακυβέρνηση της χώρας μας από τη ΝΔ, τότε δε γνωρίζετε τίποτα για τα αυτοκαταστροφικά και παραδοσιακά κουσούρια του Ελληνικού λαού, και θα είστε κι εσείς απλά ένας ακόμη αποτυχημένος πρωθυπουργός που θα προδώσει τα όνειρα και τις ελπίδες των ψηφοφόρων του. Η παραπαιδεία, κύριε Παπανδρέου, οφείλεται στο ότι η χώρα μας είναι ο παράδεισος του "παρα-". Εδώ ανθεί όχι μόνο η παραπαιδεία αλλά η παρανομία γενικώς, η παραοικονομία, το παραεμπόριο, η φοροδιαφυγή, η αισχροκέρδεια, τα φακελάκια στο ΕΣΥ, τα φακελάκια στις εφορίες, στις πολεοδομίες, τα γρηγορόσημα, και κάθε τι που συνιστά τη διαφθορά που εσείς αποδίδετε αποκλειστικά και μόνο στην ηγεσία της ΝΔ. Σα λαός, κάτι δε μας πάει καλά, κι αν δεν κάνετε τη διάγνωση, κι αν δε βρείτε τη θεραπεία, η Ελλάδα θα πηγαίνει, όπως πηγαίνει, από το κακό στο χειρότερο, είτε με πράσινη κυβέρνηση, είτε με γαλάζια είτε με παρδαλή.

Ίσως τα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας "δουλεύουν" ακόμη στο συλλογικό υποσυνείδητο του Έλληνα και θεωρεί την εκάστοτε κυβέρνησή του ως Τούρκο αγά και τον εαυτό του ως ραγιά. Ίσως το κατάπτυστο φακελάκι έχει αντικαταστήσει το μπαξίσι - χρηματικό ποσό που έδινε ο υπόδουλος ραγιάς στον Τούρκο για να του κάνει μια εξυπηρέτηση. Ίσως το ξεγέλασμα της εκάστοτε κυβέρνησης με τη φοροδιαφυγή να είναι μια υποσυνείδητη μορφή αναρχίας εναντίον του ξένου κατακτητή. Ίσως ο Έλληνας να βλέπει ακόμη στο πρόσωπο του συμπατριώτη του που κατέχει κάποιο διοικητικό πόστο τον Τούρκο ή το γενίτσαρο.

Πάντως, κύριε Παπανδρέου, το πρόβλημά μας είναι θέμα ηθικής και πολιτικής παιδείας του Έλληνα, και χρήζει επιστημονικής ανάλυσης από ειδικούς. Και καμία κυβέρνηση, όσο ενάρετη, έντιμη και ικανή και αν είναι – και εύχομαι να γίνει το θαύμα και να είναι η δική σας κυβέρνηση το πρότυπο – δε μπορεί να απαλείψει ως δια μαγείας τα εγγενή και διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αν πρώτα δεν αλλάξει νοοτροπία ο ελληνικός λαός και κυρίως η πολιτικο-οικονομική ολιγαρχία που τον εκμεταλλεύεται και τον εξαπατά..

Όμως τα ακόμη πιο “πατριωτικά” τα φύλαξε ο κ. Παπανδρέου για τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που δέχτηκε μετά το πέρας της ομιλίας του. Με τη φόρα που είχε πάρει εναντίον της Νέας Δημοκρατίας o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε και για την Αστυνομία υπενθύμισε το ρόλο που είχε παλιά η Αστυνομία, η οποία είχε φακελωμένους, όπως είπε, πολλούς Έλληνες. Αυτή, τόνισε, είναι μία διαχρονική αντίληψη της Δεξιάς στην Ελλάδα. Διέσυρε δηλαδή και την Ελληνική Αστυνομία, ανασύροντας από το οστεοφυλάκιο και εμφυλιοπολεμικές ιστορίες που πιθανότατα δεν ήταν γνωστές στο ακροατήριό του. Δείτε εδώ

Και για να "θάψει" ακόμη πιο βαθιά τη ΝΔ, αναφερόμενος στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου τόνισε ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δεν νοείτο να πυροβοληθεί 15χρονος. Με άλλα λόγια η ΝΔ είχε δώσει στην Αστυνομία την εντολή να πυροβολεί στο ψαχνό! Προφανώς στο κεφάλι του κ. Παπανδρέου η ΝΔ ταυτίζεται με τη Χούντα, και αυτά που είπε είναι κατάλοιπα από κείνα που άκουγε από τον πατέρα του εναντίον της Δικτατορίας και των συνταγματαρχών πριν από 40 χρόνια, όταν ήταν ακόμη έφηβος. Επειδή όμως στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί, κι επειδή ο λαός έχει αδύνατη μνήμη, κι εμένα δε μου αρέσουν οι άδικοι καταλογισμοί, θα θυμίσω ότι επί της δεύτερης πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου, ένας άλλος αστυνομικός είχε πυροβολήσει έναν άλλο άτυχο μαθητή, το Μιχάλη Καλτεζά, που ήταν κι αυτός δεκαπεντάχρονος – κοίτα σύμπτωση! (Δείτε εδώ) Θα του άρεσε του κ. Παπανδρέου να πήγαινε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό και να κατηγορούσε τον πατέρα του ότι είχε δώσει εντολή στην Αστυνομία να πυροβολεί στο ψαχνό;

Αλλά και το θεσμό της Δικαιοσύνης κατασυκοφάντησε ο "πατριώτης" κ. Παπανδρέου, ξεσκίζοντας και γελοιοποιώντας εντελώς τόσο την πατρίδα του (δηλαδή τη θετή πατρίδα του διότι ο Jeffrey είναι γεννημένος στην Αμερική). Είπε μεταξύ άλλων: «είναι ανησυχητικό το φαινόμενο της παρέμβασης της Δικαιοσύνης στα πολιτικά πράγματα. Υπάρχει, είπε, μια σειρά υποθέσεων που "μυρίζουν" διαφθορά και τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να φέρει στη Βουλή προς εξέταση. Και όχι μόνο αρνείται, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκει και αρκετούς συμμάχους στο χώρο της δικαιοσύνης. Αυτή η πρακτική υπογράμμισε υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.» (Δείτε εδώ)

Αχ, κύριε Παπανδρέου μου! Φαίνεται πως δεν αποδεχτήκατε ακόμη την αμαρτωλή ιστορία του κόμματός σας και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ! Όλοι το ίδιο είστε κύριε Παπανδρέου στο φαΐ, στη ρεμούλα, στη διαπλοκή και στη συγκάλυψη. Και πράσινοι και μπλε, όλοι στο ίδιο καζάνι της διαφθοράς βράζετε, δυστυχώς για την Ελλάδα! Το όντως βρώμικο 1989 το ξεχάσατε; Ο Κοσκωτάς δεν υπήρξε ποτέ; Το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι που το βαφτίσατε ελληνικό ήταν αποκύημα της φαντασίας της Δεξιάς; Η μεγάλη απάτη στο χρηματιστήριο το 1999-2000 ήταν ανύπαρκτη; Οι βαλίτσες της Siemens που το κόμμα σας έλαβε είναι ανύπαρκτες; Αυτά όμως δεν τα διατυμπανίζουμε προς τα έξω!

Λοιπόν, επειδή νιώθω ότι χάνω τα λόγια μου μιλώντας σε ώτα μη ακουόντων, τελειώνω τονίζοντας το εξής: Την επόμενη φορά που θα πάτε στο εξωτερικό και θα επιχειρήσετε πάλι να συκοφαντήσετε, να διασύρετε και να μειώσετε την Ελλάδα, ταυτίζοντάς την με τη Δεξιά, να ξέρετε ότι αυτογελοιοποιείστε στη συνείδηση όλων εκείνων που έχουν στοιχειώδη νοημοσύνη και κάποιες ηθικές και πολιτικές αξίες. Μειώνετε το κύρος σας σαν ηγέτη και δυσφημείτε τον εαυτό σας. Είδατε κανέναν άλλο εν δυνάμει πρωθυπουργό να πηγαίνει στο εξωτερικό και να εξευτελίζει τη χώρα του, στο όνομα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης που δε γουστάρει; Δεν ξανάγινε αυτό στην οικουμένη κι ούτε θα ξαναγίνει, εκτός κι αν κάποιος έχει ψυχολογικά προβλήματα οπότε πρέπει να καταφύγει σε ψυχοθεραπεία.

Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο λαός, με το αλάνθαστο αισθητήριο που διαθέτει, σας φέρνει δεύτερο και καταϊδρωμένο στο ερώτημα των δημοσκοπήσεων για την καταλληλότητά σας ως πρωθυπουργού, και μάλιστα παρά την παταγώδη αποτυχία του Καραμανλή. Κάτι ξέρει ο λαός. Προτιμάει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, αλλά εσάς σας θεωρεί το αδύνατο χαρτί! Όχι, ο λαός δεν είναι σχιζοφρενής! Το ένστικτό του δε λαθεύει. Για προσέξτε το αυτό σας παρακαλώ, προτού μας συσσωρεύσετε κι άλλες συμφορές όταν γίνετε πρωθυπουργός της χώρας μας.

Α, ναι, παρά λίγο να ξεχάσω και το ανέκδοτο που είπατε πώς όταν με το καλό ανεβείτε στην εξουσία θα καταπολεμήσετε και το νεποτισμό! Μακάρι να το κάνετε, αλλά δεν πείθετε, αφού είστε ο ίδιος προϊόν νεποτισμού… Μάλιστα προκαλέσατε ελαφρώς, όταν είπατε στην ομιλία σας, στο London School of Economics, «Είμαι τυχερός που έχω δύο καλούς συμβούλους: το γιο μου Ανδρέα και την κόρη μου, τη Μαργαρίτα, που φοιτά εδώ, στο Λονδίνο.» Νάναι καλά τα παιδιά και να προοδεύουν. Άραγε προαλείφονται κι αυτά για την πολιτική; Και μετά οι Έλληνες βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι απαλλαχτήκαμε από τον αναχρονιστικό θεσμό της βασιλείας...

Και επειδή η γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια, κάποια στιγμή ο κ. Παπανδρέου είπε στο ακροατήριό του: «Μην εμπιστευθείτε το πεπρωμένο σας σε κάποια ανώτερη δύναμη, ούτε σε κάποιον ηγέτη, που θα σας υποσχεθεί τον επίγειο παράδεισο, ή που δηλώνει πως θα σας σώσει.» Μετά από τέτοια δήλωση, θα φταίει ο άνθρωπος αν τον εμπιστευθούμε ότι θα μας σώσει με την πράσινη ανάπτυξη; Αμ δε θα φταίει, αφού μας προειδοποίησε! Αλλά το χειρότερο, που θα το αφήσω σ' εσάς να το σχολιάσετε για να μην παραφερθώ, είναι η δήλωση να μην εμπιστευθούν οι νέοι το πεπρωμένο τους σε κάποια ανώτερη δύναμη!
Μην παραλείψετε να δείτε το σχετικό VIDEO.
Τι εννοούσε άραγε; Μάλλον για μεταφυσική δύναμη μιλούσε, αφού στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε φυσικό ηγέτη.

Τι να σκέφτεται άραγε ο Καραμανλής ;

Άμα κάτσεις και το φιλοσοφήσεις λιγάκι το ζήτημα "περί προσωπικότητας του Καραμανλή" θα βγάλεις ένα άνισο συμπέρασμα:

Πώς να αισθάνεται, άραγε, μέσα του ο πρωθυπουργός μας όταν γύρω του οι "συνεργάτες του", τους οποίους περιέβαλε με εμπιστοσύνη, αρμέγουν ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ το έρμο το κράτος μας και αυτός τους παρακολουθεί ανήμπορος (λόγω 151) να αντιδράσει.

Πώς να αισθάνεται, άραγε, αυτός ο πραγματικά ταπεινός άνθρωπος (το αποδεικνύει η καθημερινότητά του και η λιτότητα της προσωπικής του ζωής) όταν με ακραίο και άσεμνο τρόπο τα λαμόγια οι βουλευτές και υπουργοί του ΑΡΠΑΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ, ειδικά τώρα που ξέρουν ότι οι μέρες τους είναι λίγες;

Ειλικρινά, κάντε τον κόπο και προσπαθήστε να μπείτε στο μυαλό του. Πέστε ότι είστε ένας καλόκαρδος άνθρωπος που έγινε με το ζόρι πρωθυπουργός και θέλει την ησυχία του.

Τί θα σκεφτόσασταν, άραγε;

Το τέλος του ...παγκόσμιου δολαρίου;

By politis
Επί μισό αιώνα και πλέον το δολάριο αποτέλεσε αναμφισβήτητα το κυρίαρχο νόμισμα στον πλανήτη,γράφει ο Γ. Μαύρος στο Έθνος, όμως η κρίση ενδέχεται να πυροδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωσή του.

Πράγματι στην πρόσφατη συνάντησή τους οι ηγέτες των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη αποφάσισαν να αναβιώσουν ένα εικονικό νόμισμα, τα «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως καταφύγιο για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία που δεν εμπιστεύονται την ισχύ του δολαρίου.

Η αντίστροφη λοιπόν μέτρηση έχει αρχίσει...για ένα νόμισμα που η «ακτινογραφία του» έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και πολλά ερωτηματικά.
Εκτός από τις φιγούρες των Αμερικανών προέδρων, τα δολάρια φιλοξενούν σύμβολα και φράσεις που αντιπροσωπεύουν τις.... αξίες των θεμελιωτών του αμερικανού έθνους.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει η πλευρά του χαρτονομίσματος που απεικονίζει τους δύο κύκλους οι οποίοι από κοινού συνιστούν τη «Μεγάλη Σφραγίδα των ΗΠΑ».
Στον αριστερό κύκλο απεικονίζεται μια πυραμίδα μισοτελειωμένη, η οποία συμβολίζει το ...ανολοκλήρωτο έργο των ΗΠΑ.

Αντί κορυφής, η πυραμίδα έχει το φωτισμένο «Μάτι της Θείας Πρόνοιας», το οποίο αποκρυφιστές συνδέουν με τη μυστικιστική οργάνωση των Πεφωτισμένων (Illuminati).
Επίσημα, το μάτι είναι σύμβολο του Θείου και αντανακλά το «πιστεύω» του Βενιαμίν Φραγκλίνου ότι μια ομάδα ανθρώπων με τη βοήθεια του Θεού μπορεί να καταφέρει τα πάντα.


Πάνω από το μάτι αναγράφεται στα λατινικά η φράση ANNUIT COEPTIS, που μεταφράζεται ελεύθερα ....«Ο Θεός ευνοεί το έργο που έχουμε αναλάβει».
Κάτω από την πυραμίδα υπάρχει η φράση NOVUS ORDO SECLORUM, που σημαίνει ...«Μια νέα τάξη πραγμάτων έχει αρχίσει».


Στον δεξιό κύκλο απεικονίζεται η σφραγίδα του Προέδρου των ΗΠΑ, ένα σύμβολο που μπορεί κανείς να δει σε όλα τα κοιμητήρια της αμερικανικής επικράτειας.
Σε αυτόν τον κύκλο κυριαρχεί η φιγούρα ενός φαλακρού αετού, σύμβολο της νίκης. Στο ράμφος του έχει πιασμένο ένα λάβαρο με τη λατινική επιγραφή E PLURIBUS UNUM, που σημαίνει ...«Από τα πολλά προκύπτει ένα».


Ανάλογες συζητήσεις και τριβές έχει προκαλέσει και η διεθνής συντομογραφία του ($). Σύμφωνα με την πλέον επικρατούσα θεωρία, το $ γεννήθηκε στο Μεξικό καθώς προέρχεται από τα σύμβολα P και S, που συνέθεταν το νόμισμα της τότε Νέας Ισπανίας, του πέσο.

Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι το $ προήλθε από τη σύμπτυξη των αρχικών των λέξεων United (Ηνωμένες) και States (Πολιτείες). Μια λιγότερο αποδεκτή θεωρία θέλει το $ να προέρχεται από το s και τα δύο ll της λέξης shilling (σελίνια), μιας υποδιαίρεσης που είχε μέχρι πριν από μισό αιώνα η βρετανική λίρα.

Η πιο ανατριχιαστική θεωρία θέλει το $ να προέρχεται από το s του slave (σκλάβος) και το σχήμα του καρφιού.
Οι σκλάβοι βλέπετε αποτελούσαν -προ δολαρίου- ....μέσο καταμέτρησης πλούτου.

Πολύ χρήμα καί στήν "Κτηματολόγιο ΑΕ" τήν περίοδο 1997-2001. Ξανά γιά κακούργημα δικάζονται οι δύο υπεύθυνοι. Α, ρε Παυλίδη γκαντέμη....

By Wolf
Σε δίκη πρόκειται να οδηγηθούν και πάλι δύο στελέχη της "Κτηματολόγιο ΑΕ", μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να αναιρέσει απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
Πρόκειται για το διευθύνοντα σύμβουλο Νικόλαο Γαλιδάκη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Κτηματολόγιο Ιωάννη Ρέγκα.
Οι δύο άνδρες κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας, καθώς τη χρονική περίοδο 1997 - 2001 διασπάθισαν μεγάλα χρηματικά ποσά της Κτηματολόγιο ΑΕ με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο αφού υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 100 εκ. ευρώ περίπου.
Την αναίρεση της απαλλαγής είχε ζητήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.http://www.skai.gr/master_story.php?id=119426
ΣΣ Εδώ βέβαια μιλάμε γιά την περίοδο 1997-2001.
Καταλαβαίνετε.....
Τί να μάς πεί ένας Παυλίδης τώρα (ερασιτέχνης, άτσαλος, γκαντέμης.... δεξιός δηλαδή)....
Εδώ μιλάνε οι καλλιτέχνες.....

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Η ΔΟΞΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ




Η Ένωση Επαγγελματικού ποδοσφαίρου Β΄ & Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας απονέμει το Κύπελλο του πρωταθλητή και τα μετάλλια στη Δόξα, την Κυριακή 3 Μαΐου 2009, στο γήπεδο της Δόξας, μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού της τελευταίας αγωνιστικής, παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου της Ε.Π.Ο. Βασίλη Χατζηαποστόλου.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης η Διοίκηση της Δόξας θα καλωσορίσει τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Βασίλη Χατζηαποστόλου στη Δράμα, ο οποίος έχει μια μεγάλη διαδρομή στα ποδοσφαιρικά πράγματα της χώρας με καλύτερη στιγμή του τη διοικητική συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδας του 2004, που αναδείχτηκε πρώτη στην Ευρώπη.


Η Διοίκηση της Δόξας θα απονείμει σε κάθε ποδοσφαιριστή μια αναμνηστική πλακέτα με το Μαυραετό, ενώ θα τιμηθούνε ο προπονητής Κώστας Βασιλακάκης, ο Τεχνικός Διευθυντής Γιώργος Μάλλιος, ο Βοηθός προπονητή Βασίλης Μουρατίδης, ο γυμναστής Βαγγέλης Μανωλόπουλος και ο προπονητής τερματοφυλάκων Βαγγέλης Καρασάββας.


Θα τιμηθούνε οι προπονητές Κώστας Καραπατής και Κώστας Χατζημιχαήλ που υπηρέτησαν με συνέπεια τη Δόξα.


Θα τιμηθεί ο Σύνδεσμος Φίλων ΄΄Οι Μαυραετοί΄΄ που ταξίδεψε με τους παίκτες μας σε όλη την Ελλάδα.