Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Οι "κοκουλοφόροι blogers " και η αισχρή συκοφαντία!

Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η απειλή για την σημερινή ελληνική κοινωνία; Να υπάρχουν κουκουλοφόροι bloggers, κουκουλοφόροι κονδυλοφόροι στα ΜΜΕ ή κουκουλοφόροι πολιτικοί και πολιτικά κόμματα;
Το «
κουκουλοφόροι» του ερωτήματος φυσικά δεν είναι συνυφασμένο με την ανωνυμία , αλλά με την αισχρή συκοφαντία.

Οποιοσδήποτε λογικός πολίτης θα απαντούσε ότι
και τα τρία αποτελούν απειλή για την κοινωνία μας, το καθένα με την αναλογική του σημαντικότητα και το αναλογικό του ειδικό βάρος. Θα συμφωνήσω και συγχρόνως...θα διαφωνήσω. Αντίφαση; Όχι καθόλου.
Ανατρέχοντας στο κοντινό παρελθόν διαπιστώνω ότι το bloking διανύοντας την
νηπιακή του ηλικία ερωτοτροπούσε έντονα με την «κουκούλα». Με την πάροδο όμως του χρόνου τείνει να την αποβάλει από επάνω του ως Δείχνει να βρίσκει την ισορροπία του και να κάνει τα πρώτα βήματα του που θα το οδηγήσουν στην «άνδρωση του» και στηνξένο σώμα. κοινωνική του καταξίωση.

Οι λίγοι εναπομείναντες κουκουλοφόροι bloggers είναι
η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.(Αναφέρομαι στα 100-200 μεγαλύτερα blogs από επισκεψιμότητα και όχι στα μικρότερα που έτσι και αλλιώς δεν αποτέλεσαν ποτέ απειλή για την κοινωνία λόγο του μικρού αριθμού διαδικτυακών επισκεπτών).
Οδηγούμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η απειλή για την κοινωνία από την πλευρά των κουκουλοφόρων bloggers έχει
φθίνουσα πορεία.
Στον αντίποδα οι
κουκουλοφόροι κονδυλοφόροι των ΜΜΕ έχουν την ακριβώς αντίθετη εξελικτική πορεία. Μέρα με την μέρα πληθαίνουν τα αισχρά και συκοφαντικά δημοσιεύματα , σε σημείο που η πολιτική και κοινωνική ζωή αυτού του τόπου να γίνεται ...«όμηρος τους». Η απειλή για την κοινωνία μας γιγαντώνεται όταν στον «χορό» υπεισέρχονται κουκουλοφόροι πολιτικοί .
Το παράδειγμα του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.
σηματοδοτούσε μέχρι σήμερα την λεγόμενη «Καρχιμάκηπολιτική κουκούλας». Την πολιτική της συκοφαντίας και την πολιτική με μοχλό την τέχνη του Γκέμπελς. Άλλωστε αυτή ακριβώς η πολιτική τον έχει οδηγήσει στις αίθουσες των δικαστηρίων με μια σειρά από αγωγές.
Όταν όμως
επίσημα πολιτικά κόμματα προβάρουν αυτάρεσκα την κουκούλα της αισχρής συκοφαντίας, η απειλή για την κοινωνία μας αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Θέλετε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα;

Στο τελευταίο της φύλλο (25-26/7) η εφημερίδα
«Α1» του ΛΑΟΣ και του κ. Καρατζαφέρη είχε δημοσίευμα με τίτλο...« Η Κυρία , του κυρίου» ( φωτο), όπου αναφέρεται ανώνυμα πάντα σε γυναίκα υπουργού που παίζει μανιωδώς χαρτιά ( σύμφωνα πάντα με το ...δημοσίευμα) .
Όμως προχωρά ακόμα πιο πολύ στα μονοπάτια της συκοφαντίας και μπαίνει σ` αυτά της ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΑΣ . Συγκεκριμένα αναφέρει: « πάλι καλά που κυκλοφόρησαν δημόσια μόνο αυτά διότι ΕΜΕΙΣ γνωρίζουμε και άλλα χειρότερα για την συμπεριφορά της κυρίας... απέναντί του». Επαναλαμβάνω, αυτά αναφέρει η εφημερίδα επίσημου πολιτικού κόμματος. Κατήφορος με σπασμένα φρένα!! Το παράλογο είναι ότι στο φύλλο της ίδιας ημερομηνίας, η εφημερίδα δημοσιεύει ( και το διαφημίζει επιμελώς μέσω του ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ) ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο....

«
Στην εποχή των blogs περίσσεψαν οι κουκουλοφόροι κονδυλοφόροι», όπου γιατί ....«δίνουν ανεξέλεγκτα βήμα σε κάθε μνησίκακο, συμπλεγματικό, αγράμματο, που με ύβρεις, συκοφαντίες, αναθεματίζει τα blogsσυνειδητά ψεύδη αλλά και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς γνωστών ή αγνώστων προσώπων εξυπηρετούν δικά τους ή αλλότρια συμφέροντα».
Καλεί δε την πολιτεία να θεσπίσει σύντομα ....
κανόνες στους ανώνυμους και βάρβαρους!!!
Φαρισαϊσμός; Υποκρισία ; Γελοιότητα ; Κωμικοτραγωδία;
Ναι και πολλά ακόμα!
Ποια είναι λοιπόν η σημερινή πραγματική απειλή για την ελληνική κοινωνία ;


Και όμως ο Γαβράς έκανε λάθος

carrey1

Και όμως ο Κώστας Γαβράς έκανε λάθος. Η περιβόητη σκηνή που κόπηκε από το φιλμάκι του δείχνει κάποια μαυροντυμένα ανθρωπάκια να γκρεμίζουν το άγαλμα της Αθηνάς από το δυτικό αέτωμα της εισόδου του Παρθενώνα γύρω στο 500 μχ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα μαυροντυμένα ανθρωπάκια είναι «ρασοφόροι ζηλωτές».


Να όμως που ατύχησε, διότι διασώζεται γραφική απεικόνιση του Παρθενώνα από το ζωγράφο Ζακ Κάρρευ (J. Carrey) από το 1674 κατά παραγγελία του τότε Γάλλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη De Nointel. Το σχέδιο εμφανίζει το άγαλμα της Αθηνάς στη θέση του και το αέτωμα σχεδόν ακέραιο. Άλλωστε ολόκληρος ο Παρθενώνας διατηρείτο ακέραιος τότε και ο Γάλλος πρέσβης τον περιέγραψε ως «θαύμα θαυμάτων». Δεκατρία χρόνια αργότερα τον κατέστρεψε ο Μοροζίνι


Διαβάζουμε στο http://users.thess.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/parthenonas/D.ae/d.ae.htm


Το δυτικό αέτωμα σωζόταν σχεδόν ακέραιο μέχρι το 1674, χρονολογία που το σχεδίασε ο J. Carrey. Μετά την έκρηξη της οβίδας του Μοροζίνι και μέχρι την αρπαγή των γλυπτών από τον Έλγιν αρκετά αγάλματα κομματιάστηκαν. Ο Έλγιν αφαίρεσε τα περισσότερα αγάλματα και άφησε το σύμπλεγμα του Κέκροπα με την Πάνδροσο και την Καλλιρρόη. Ο Ιλισός, δύο κομμάτια από δύο γυναικείες μορφές και κάποια θραύσματα από τα πρόσωπα των αλόγων είχαν ήδη πέσει και βρέθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.


Το σχέδιο του Carrey

dy_Carrey

Υποθέτουμε ότι το αέτωμα ήταν κάπως έτσι:

dytiko2

Η διάταξη των σωζόμενων μορφών από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι η εξής: Κηφισός, Κέκρωψ – Πάνδροσος, Ερμής, Αθηνά, Ποσειδών, Αθηνά, Ίρις, Αμφιτρίτη, Ωρείθυια, δύο γυναικείες μορφές, Ιλισός, Καλλιρόη.


Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο Maxime Collignon, καθηγητής Αρχαιολογία στον Πανεπιστήμιο της Σορβόννης γράφει ότι τα σχέδια του Κάρρευ έχουν μεγάλη αξία για την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα. «Ο Παρθενώνας διατηρείτο σχεδόν ακέραιος όταν ο βενετικός στρατός του Μοροζίνι και του Konigsmark πολιόρκησαν την Ακρόπολη (1687)….» (http://www.oldandsold.com/articles11/culture-25.shtml)


Τα ίδια επιβεβαιώνει και το εγκυρότατο JSTOR http://www.jstor.org/pss/624555


Σημειώνουμε τέλος ότι με μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι ιστορικοί και Αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τα σχέδια του Κάρρευ.


Δείτε πάλι και το φιλμάκι http://www.youtube.com/watch?v=1rFgq7MsRe8&feature=related


Factorx



Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Νομίζουν ότι πρόκειται για την πλατεία...Συντάγματος !

Στο στόχαστρο στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ορκιστεί πίστη στον Γιώργο Παπανδρέου, βρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επειδή αρνήθηκε να προσυπογράψει τη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί ο Jeffry με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κορυφαίος δελφίνος του ΠΑΣΟΚ, που έχασε τη μάχη για την ηγεσία λόγω του φονικού βλέμματός του και του καφέ που του πέταξε στον ώμο ο Ρέλλος, αδυνατεί προφανώς να κατανοήσει ότι ο Γιώργος γαλουχήθηκε με συγκεκριμένη νοοτροπία ζωής, την οποία εφαρμόζει σε κάθε βήμα της πολιτικής διαδρομής του:

«Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Ποιο Σύνταγμα τώρα;

Δεν είδατε τι είπαν και οι Ραγκούσης-Ρόβλιας;

Ένα χαρτί είναι. Που δεν σημαίνει τίποτα, μπροστά στο εθνικό συμφέρον, το οποίο διαχωρίζει το ΠΑΣΟΚ από το Σύνταγμα.

Η ζωή φυσικά έχει αποδείξει ότι ανάλογα με το ποιος σε βρίζει, σου προσθέτει παράσημα. Και εδώ παρατηρούμε το φαινόμενο να αμφισβητούν τον, συνταγματολόγο ως προς τις σπουδές του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο δικηγόρος Ρόβλιας που ειδικεύτηκε στο δίκιο της ανέγερσης οικοδομών, ο Ραγκούσης που διατηρούσε ταχυφαγείο στην Πάρο, ο οδοντίατρος Ρέππας, και ο Χρυσοχοϊδης, που ακόμη ψάχνει το 45αρι της «17 Νοέμβρη».

Αν τους ρωτήσεις τι είναι το Σύνταγμα, θα σου απαντήσουν με αφοπλιστική φυσικότητα:

Η κεντρική πλατεία των Αθηνών...


Η Δύση θα άφηνε να "ισχυροποιηθεί", η Τουρκία, αν ακολουθούσε τον "τρίτο δρόμο" ;

Όχι βέβαια. Αντιθέτως, θα επιστρέφαμε στην «εποχή της Καλλίπολης» και η Τουρκία θα έβρισκε απέναντί της να ορθώνεται για μια ακόμη φορά ο εφιάλτης της ολοκληρωτικής καταστροφής και του διαμελισμού της.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως το ’22 χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της Δύσης (αλλά και της Ρωσίας) είναι που επιβίωσε.

Όπως και το ότι επίσης χάρη στη Δύση κέρδισε την πίστωση χρόνου των τελευταίων 80 ετών που την ισχυροποίησαν δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και κυρίως στρατιωτικά.

Για να βγαίνει σήμερα το Αμερικανάκι – το τουρκοπαντρεμένο – ο Μπράϊζα και να δηλώνει στην Κύπρο :

«…Δεν είναι 1960, ’70 και ’80 για να μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία. Τότε μπορούσαμε. Σήμερα όχι, καθόσον η Τουρκία είναι ήδη περιφερειακή υπερδύναμη…»

Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό κύριοι έξυπνοι της Δύσης;

Ερώτημα δίχως απάντηση φυσικά.

Καθώς η Δύση δεν εννοεί να καταλάβει πως η Τουρκία είναι κοντά πια στο να κατακτήσει τον απώτερο στόχο της.

Να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη.

Και το παρελθόν της διδάσκει πως τότε δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου «πιστός σύμμαχος της Δύσης». Αντιθέτως. Θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιούς της.

Οι Δυτικοί δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν δυστυχώς αυτή την «Γεωπολιτική νομοτέλεια».

Δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν πως ναι, ίσως είναι εφικτό να διατηρήσουν την Τουρκία στην Δυτική σφαίρα επιρροής, αλλά επ’ ουδενί δεν θα συμβεί αυτό σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει μια «κρίσιμη μάζα ισχύος».

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη μια ανάσα από αυτή την «κόκκινη γραμμή». Είναι πολύ κοντά στο να ισχυροποιηθεί αρκετά ώστε να «αυτονομηθεί» πλήρως από τη Δύση.

Εάν η Δύση επιθυμεί όντως να διατηρήσει την Τουρκία στην δική της Γεωπολιτική σφαίρα θα πρέπει να αρχίσει να της «ψαλιδίζει τα φτερά».

Μείωση εδαφών, μείωση ενεργειακή, μείωση στρατιωτική, μείωση δημογραφική, μείωση οικονομική.

Η Δύση είναι υποχρεωμένη, προκειμένου να διατηρήσει «ελεγχόμενη» την Τουρκία, να εφαρμόσει επάνω της ένα μοντέλο «Γιουγκοσλαβοποίησης».

Η Τουρκία μπορεί να είναι «ελεγχόμενη» και «χρήσιμη», αλλά όχι με την ισχύ που τείνει να αποκτήσει.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται ξεκάθαρα τον «δήθεν Δυτικό της προσανατολισμό» για να συντηρεί αυτήν ακριβώς την Δυτική εύνοια που της χρειάζεται προκειμένου να «ισχυροποιείται απερίσπαστη».

Μέχρι τότε παίζει το χαρτί του δήθεν «φιλοευρωπαϊσμού», της «δήθεν ένθερμης υποψήφιας» που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της οργιζόμενη που δεν την θέλουν οι Ευρωπαίοι στην οικογένειά τους (ενώ κι αυτή ούτε να το ακούσει δεν θέλει), παριστάνει τον φίλο σε ΗΠΑ, Αγγλία, ρίχνει στάχτη στα μάτια στους πάντες για να την αφήνουν ελεύθερη να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη, να αυτονομηθεί σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, να μετατραπεί σε Παγκόσμια Υπερδύναμη.

Διεκδικώντας ταυτόχρονα την ηγεσία μιας Παντουρανικής – Πανισλαμικής Αυτοκρατορίας.

Παρεμπιπτόντως, ΗΠΑ και Δύση έχουν ξαναδεί το «έργο». Πότε με το Ιράν, πότε με το Ιράκ, πότε με τους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν και τους εν γένει διάφορους φανατικούς Ισλαμιστές.

Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος.

Και με ποιόν; Με την Τουρκία που παρ’ όλη την σθεναρή βοήθεια της Δύσης κατά το 1922 αλλά κι έπειτα, προτίμησε την «επιτήδεια ουδετερότητα» στο Β’ παγκ. Πόλεμο με σαφή όμως ευμένεια προς Γερμανία και σαφέστατη επιθετικότητα προς Ελλάδα.

Την Τουρκία που έχει ήδη επιδείξει τις διαθέσεις της και την ανυποληψία της ιστορικά απέναντι στη Δύση.

Κι όμως, ΗΠΑ και Δύση συστηματικά, μέρα τη μέρα, ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος.

Θα θρέψουν έναν επικίνδυνο γίγαντα που όταν θα τους γυρίσει την πλάτη θα στραφούν και πάλι σ’ εμάς για να τον αντιμετωπίσουμε.

Όπως πάντα.

Οι ευθύνες όμως για την γιγάντωση αυτού του διεθνούς παρασίτου, των Παντουρανιστών Σελτζούκων δεν ανήκει μόνον στη Δύση.

Ανήκει εξίσου και στη Ρωσία και στην Κίνα.

Δεκατρείς Ρωσοτουρκικούς πολέμους διεξήγαγε μέχρι τώρα η Ρωσία με την Τουρκία. Και τα Στενά των Δαρδανελίων εξακολουθούν να είναι «οιονεί κλειστά» για την Ρωσία. Στατιστικά αναμένεται με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν ο επόμενος Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Και παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία επί δεκαετίες – και κυρίως τώρα – στηρίζει εξοπλιστικά την Τουρκία. Μέχρι και πυρηνικά εργοστάσια ανέλαβε να της κατασκευάσει αναγορεύοντάς την ουσιαστικά σε πυρηνική δύναμη.

Και φυσικά η Κίνα δεν έχει λιγότερες ευθύνες για την γιγάντωση αυτού του Φονιά Λαών, της Τουρκίας.

Ήδη η Κίνα παίρνει αυτές τις ημέρες – μέσω των Τουρκόφωνων και Τουρκοκίνητων Ουϊγούρων - μια καλή πρόγευση του τι θα υποστεί στο μέλλον όταν θα δει έξω από το Σινικό Τείχος για μια ακόμη φορά μια πανστρατιά Νεοούνων της μελλοντικής Αυτοκρατορίας του Παντουρκισμού.

Και παρ’ όλα αυτά, φερόμενη αλόγιστα εξοπλίζει την Τουρκία με πάσης φύσεως οπλισμούς και κυρίως με πυραυλική τεχνολογία και βαλλιστικά υπερσυστήματα.

Κίνα και Ρωσία έχουν κάθε συμφέρον αυτή τη στιγμή να εξοπλίσουν σθεναρά την Ελλάδα για να τσακίσει τα φτερά της Τουρκίας όσο είναι καιρός. Και να πάψουν να εξοπλίζουν φυσικά την Τουρκία άπαξ και δια παντός.

Πριν επιβεβαιωθούν οι Αγγλοαμερικανικές Κασσάνδρες που προφητεύουν ένα αυτοκρατορικό νεοοθωμανικό μέλλον για την Τουρκία για το 2050.

Όσον αφορά στην Ρωσία, είναι να αναρωτιέται κανείς ως που έχει σκοπό να φτάσει την ενίσχυση της Τουρκίας όταν αυτή η ίδια εποφθαλμιά την επικυριαρχία της στις «συγγενικές (και μη) τουρκόφωνες – ισλαμικές» πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που ταυτόχρονα διεκδικούνται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται άραγε πως θρέφει ένα φίδι στον κόρφο της με αυτές τις «περιπτύξεις» που ξεδιπλώνει κάθε τρεις και λίγο με τους επίδοξους Νεοσουλτάνους;

Αναρωτιέται μήπως κανείς στο Κρεμλίνο πως θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η Τουρκία εάν επιτύχει σε λίγα χρόνια (με όλες αυτές τις αμέριστες Δυτικές/ρωσικές/Κινεζικές βοήθειες) να μετατραπεί σε μια Παντουρανική Αυτοκρατορία διεκδικώντας – χωρίς ανταγωνισμό – ταυτόχρονα μέσω αυτής της ισχύος και την Ηγεσία του Παγκόσμιου Ισλαμικού Χαλιφάτου;

Είναι λες κι έχουν τρελαθεί ομαδικώς οι Διεθνείς Υπερδυνάμεις.

Γι’ αυτό κι επειδή κάθε φέτος είναι και χειρότερα, η Λύση πρέπει να δοθεί ΑΜΕΣΑ. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να χτίσει πάραυτα μια «Αντιτουρκική Διεθνή».

Έναν ανεπίσημο διεθνή οργανισμό που θα αναλάβει να συγκεντρώσει ισχυρούς πόρους σε συμμάχους, κεφάλαια, εξοπλισμούς και να αρχίσει να καταφέρει αποφασιστικά πλήγματα στον Τουρκικό επεκτατισμό. Με κάθε δυνατό τρόπο.
Έγερσις

Οργασμός κυβερνητικού έργου το "κατακαλόκαιρο" !

Το ένα μέτρο πίσω από το άλλο λαμβάνει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες ενώ παράλληλα παρατηρείται νομοθετικός οργασμός με την κατάθεση και την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων για την Οικονομία ,τον χωροταξικό σχεδιασμό και την ενέργεια.

Προχθες αποφασίστηκε η χορήγηση επιπλέον 4 δις εκατ ευρώ για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκαν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την πάταξη της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα, ενεργοποιούνται νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενέργεια, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις ύψους 400 εκατ ευρώ σε ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του ιού της γρίπης.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ είναι έτοιμη η πρόταση για την κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων.

Το όλο σκηνικό «μυρίζει» εκλογές λένε από το ΠαΣοΚ, ο Καραμανλής όμως σκέφτεται και έχει αποφασίσει αλλαγές σε κυβέρνηση και οργανισμούς προκειμένου να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με άλλον αέρα και να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των Ευρωεκλογών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μετρήσει την απήχηση των μέτρων και θα αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών, βλέποντας ότι ο Οκτώβριος θα είναι ακόμη δυσκολότερος λόγω των επικείμενων ευρωπαϊκών αποφάσεων για το Έλλειμμα και το Δημόσιο Χρέος.


Τι άλλο θα μας πεί..."ότι δεν υπάρχει κόντρα Γιωργάκη με Βενιζέλο"..έλεος ..!


Υπάρχει και η ..."γλώσσα του σώματος" κ. Παπακωνσταντίνου και αυτή δεν πρόκειται να την διαψεύσεις ποτέ.
Βλέπεις, αυτή μιλάει από μόνη της, όπως ακριβώς και το ύφος της φωτογραφίας σου, κατά την διάρκεια των δηλώσεών σου.
Προσπαθείς να μας πείσεις κ. Παπακωνσταντίνου - έχεις και μεγάλο όνομα κ. εκπρόσωπε - ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου.
Ευτυχώς μας το ...ξεκαθάρισες (!) , διότι προσωπικά είχα κάποιες ...αμφιβολίες.
Αμφοβολίες όμως δεν έχω, για το αν θα υπάρξει πιο ψεύτης και πιο συκοφάντης - χωρίς εισαγωγικά - εκπρόσωπος κόμματος και δη ..."κινήματος", απ' όσο εσύ.
Αυτό το έχω εμπεδώσει προ πολλού.!
Τα "σκήπτρα" στον τομέα αυτόν, δεν πρόκειται να σου τα πάρει κανείς, κύριε απευθείας αναθέτη των προμηθειών του ΟΤΕ και ...βάλε.!
Μας λες λοιπόν κ. "εκπρόσωπε", ότι στις εσωτερικές συσκέψεις του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνονται διάφορες απόψεις, και ...επιχειρείς να μας πείσεις, ότι η ..."διαφοροποίηση" του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσον αφορά στο χειρισμό της προεδρικής εκλογής και της νέας γρίπης, δεν δημιουργεί τριβές στο εσωτερικό του κόμματος.
"...Δεν θυμάμαι περιόδους στην πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία του ΠΑΣΟΚ, όπου να υπάρχει η ομογενοποίηση που υπάρχει σήμερα...", δήλωσες, κι' εμείς αυτομάτως ...ανατριχιάσαμε.!
"...Υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν τη δουλειά τους, με βάση τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί στα όργανα του Κινήματος...", ξαναπρόσθεσες με ...στόμφο.
Συγκεκριμένα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μας είπες "...ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίησή του από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς το στέλεχος του κόμματος συμφωνεί (;) με την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών το συντομότερο δυνατόν..."
Και ...επανέλαβες τις θέσεις του "κινήματος" με άλλα ...λόγια να αγαπιόμαστε, ότι δηλαδή τα λεγόμενα από πλευράς Βενιζέλου, "...δεν είναι δηλώσεις, αλλά ...τοποθετήσεις μετά από εσωτερικές συζητήσεις σε συσκέψεις που γίνονται μεταξύ των οργάνων του κόμματος..."
Δηλαδή κ. εκπρόσωπε, άλλο πράγμα είναι οι δηλώσεις, και άλλο οι τοποθετήσεις;
Γι' αυτό και σου μιλάω στον ενικό.
Στον πληθυντικό μιλάω μόνο σε ευπρεπείς, ανεξαρτήτως αποχρώσεως κ. συκοφάντη.!
Και που 'σαι. Πάρε και ένα air-condition Siemens. Μπορεί να σε πείραξε και η ζέστη.!

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Πως θα δοθεί η επιδότηση για τα «πράσινα» σπίτια

To δημόσιο καλύπτει έως και το 50% της δαπάνης μόνο για ακίνητα με τιμή ζώνης κάτω των 1500 ευρώ


Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δικαιούστε επιδότησης για να αλλάξετε τα κουφώματα, να αντικαταστήσετε τον καυστήρα ή να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα.


Η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της συνολικής δαπάνης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.


Το πρόγραμμα αγγίζει και όσους έχουν ακίνητα σε ακριβότερες περιοχές της χώρας. Βέβαια, για τα ακίνητα με τιμή ζώνης υψηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν θα δίνεται επιδότηση αλλά φορολογικά κίνητρα. “Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις επιδοτήσεις” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι “συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες”.


Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η ίδια συμμετοχή των πολιτών, συνολικά θα κινηθούν κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.


Οι παρεμβάσεις στα κτίρια που θα επιδοτηθούν είναι οι εξής:



1. Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές


2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισιών κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.


3. Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου, ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι οι εξής:


1. To πρόγραμμα αφορά σε όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980


2. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνει αυτό τον χρόνο στους πολίτες ώστε να προετοιμάσουν τις εργασίας και να συνεννυοηθούν με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας.


3. Ο ανώτατος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο


4. Οι αιτήσεις των πολιτών, θα γίνουν στο ΚΕΠ της περιοχής τους. Από την επόμενη εβδομάδα, θα λειτουργήσει και γραμμή επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών


5. Για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εξαιρείται η θερμομόνωση του κελύφους. Για αυτή τη διαδικασία, θα απαιτηθεί έκδοση άδειας από την πολεοδομία.


6. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το αν το κτίριο είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επίσης, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης. “όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει” σημείωσε ο κύριος Χατζηδάκης.



Για το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν, έχει καταρτιστεί κατάλογος ανάλογα με τις προδιαγραφές των υλικών.


Το πρόγραμμα που αφορά το ενεργειακό λίφτινγκ στις κατοικίες που έχουν χτιστεί προ του 1980, βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης το ακίνητο να βρίσκεται σε περιοχή που η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο κόστος ανά εργασία με βάση το οποίο θα εγκρίνεται η επιδότηση το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει προσυμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κλάδους.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά περίπου 100.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 30% έως 50% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες εργασιών Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης,


Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα προβλέπει την επιδότηση σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες εργασιών:


1Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου (ταράτσα).

2Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών.

3Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα- λέβητα με νέο, υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού. 5Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου.


Υποχρεωτικές εργασίες


Κάποιες από τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωτικές για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα και άλλες προαιρετικές.

Υποχρεωτικές είναι η θερμομόνωση και η βαφή της ταράτσας, τα κουφώματα και η αντικατάσταση καυστήρα- λέβητα.

Προαιρετικές, αντίθετα, είναι οι επεμβάσεις θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου (που απαιτούν εγκατάσταση σκαλωσιάς) και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.


Με άλλα λόγια, για να επιδοτηθεί κανείς για ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει να επιλέξει στην αίτηση που θα υποβάλει και κάποια από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις.


Ποσοστά επιδότησης


Τα ποσοστά της επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:


● Για τις μονοκατοικίες, η επιδότηση θα είναι 30% για παρεμβάσεις που δεν προβλέπουν μόνωση του κελύφους (εγκατάσταση δηλαδή σκαλωσιάς) και 40% εφόσον στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή.


● Για τις πολυκατοικίες, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 35% χωρίς μόνωση κελύφους, και στο 50%, μαζί με τη μόνωση.


Για κύριες κατοικίες και εξοχικά


ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ένα ακίνητο ή κτίριο στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κύρια χρήση κατοικίας.

Για να μην αποκλειστούν από το μέτρο όσα έχουν μεικτή χρήση (προσεγγίζουν το 10% του συνόλου των κτιρίων στην Ελλάδα), αποφασίστηκε να οριστεί ότι ένα μέγιστο ποσοστό κάθε κτιρίου, γύρω στο 50%, θα πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Από τη δράση δεν εξαιρούνται τα εξοχικά, εφόσον ωστόσο αποτελούν κατοικία. Επιπλέον, για να επιδοτηθεί ένα κτίριο, θα πρέπει να ενταχθεί ολόκληρο στο πρόγραμμα.

Έτσι, για μια πολυκατοικία θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα διαμερίσματα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά, αφού ο στόχος είναι η ενεργειακή θωράκιση ολόκληρου του κτιρίου.


Τα 10 βήματα για την ένταξη στο πρόγραμμα «πράσινα» σπίτια


Δέκα πιστοποιητικά θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από την 1η Νοεμβρίου, ενώ θα χρειαστεί να απευθυνθούν - εφόσον συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά- στο ΚΕΠ της περιοχής τους.


Στις πολυκατοικίες: για την ένταξη στο πρόγραμμα θα πρέπει να λαμβάνεται σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών Η προετοιμασία της πρότασης για την υποβολή ένταξης στο Πρόγραμμα θα γίνεται με βάση προτυποποιημένα έντυπα- δικαιολογητικά (απόφαση γενικής συνέλευσης όταν πρόκειται για πολυκατοικίες, αίτηση χρηματοδότησης, οικονομική προσφορά από ανάδοχο- εργολάβο, πολεοδομική άδεια ακινήτου, υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτησίας, λογαριασμοί καταναλώσεων ΔΕΚΟ, φωτογραφίες όψεων ακίνητου, ειδοποιητήριο ΕΤΑΚ). Με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, για όλες τις εργασίες θα χρειάζεται μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με εξαίρεση τη θερμομόνωση κελύφους (δηλαδή των κάθετων επιφανειών του κτιρίου), για την οποία απαιτούνται σκαλωσιές και το ΥΠΕΧΩΔΕ για λόγους ασφαλείας- και γι΄ αυτή μόνο την εργασία- απαιτεί άδεια από την Πολεοδομία.


Τα βήματα


Τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα ακόλουθα:


1 Οι πολίτες θα επισκέπτονται τα ΚΕΠ και θα λαμβάνουν τον Οδηγό Εφαρμογής και το σχετικό έντυπο υλικό (προτυποποιημένα έντυπα), ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και λήψης του υλικού από το Διαδίκτυο.


2 Εφόσον πρόκειται για πολυκατοικίες, θα πρέπει να λαμβάνεται απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα από τη γενική συνέλευση του κτιρίου. Σε αυτή τη γενική συνέλευση:

● θα προσδιορίζονται οι ανάγκες των επεμβάσεων του κτιρίου

● θα αποφασίζονται ο σχηματισμός κεφαλαίου και ο τρόπος αποπληρωμής του κόστους των εργασιών

● θα εξουσιοδοτείται ένας εκ των ιδιοκτητών να ενεργεί για λογαριασμό των ιδιοκτητών του κτιρίου, να υπογράφει αιτήσεις, συμβάσεις και κάθε απαραίτητο έγγραφο που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών θα προβαίνει στη λήψη προσφοράς από εργολάβο για την υλοποίηση του έργου που έχει αποφασιστεί, η οποία θα πρέπει να προσυπογράφεται από μηχανικό για βεβαίωση της ορθότητάς της

● μετά την παραπάνω προετοιμασία, ο εκπρόσωπος θα απευθύνεται εκ νέου στη γενική συνέλευση προκειμένου να ληφθεί τελική απόφαση για την υποβολή πρότασης με τη μορφή «Αίτηση Χρηματοδότησης».

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία υποβολής- έγκρισης των προτάσεων:


3 Ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλει αίτηση στο ΚΕΠ της περιοχής του.


Κατά την υποβολή της αίτησης θα ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου της αίτησης (μέσω checklist), το έργο θα εισάγεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα διενεργεί έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών στοιχείων και θα εκτυπώνεται αυτόματα η προέγκριση (με μοναδικό κωδικό αριθμό έργου), στην οποία θα εμφανίζεται το επιλέξιμο ποσό για επιχορήγηση.

Η προέγκριση αυτή συνιστά έγκριση εκκίνησης εργασιών. Στη συνέχεια, το ΚΕΠ θα διαβιβάζει τον φάκελο της αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας.


4 Με την έκδοση της προέγκρισης και με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δώσει εντολή στον εργολάβο για την έναρξη των εργασιών, αφού υπογραφεί σχετική σύμβαση. Η σύμβαση αυτή θα υποβάλλεται από τον εργολάβο στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, όπως επίσης και η δήλωση έναρξης εργασιών.

Ο προϋπολογισμός θα προσαρμόζεται στα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια του ακινήτου που θα ζητείται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.


5 Η σύμβαση με τον εργολάβο θα αποτελεί προτυποποιημένο κείμενο, το οποίο θα ενσωματώνεται στο υλικό του ενημερωτικού φακέλου που θα διανέμεται από τα ΚΕΠ. Όπως και τα υπόλοιπα έντυπα, θα παρέχεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι πληρωμές για τα ποσά της επιχορήγησης θα γίνονται προς του αναδόχους- εργολάβους, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβάλλουν στον εργολάβο μόνο το ποσό που τους αναλογεί.


6 Ο εργολάβος για την αποπληρωμή του έργου υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας:

● Δήλωση Περαίωσης Εργασιών.

● Βεβαίωση εξόφλησης και παραστατικά πληρωμής του συμβατικού ποσού που αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη.

● Τιμολόγια, δελτία αποστολής των βασικών υλικών και εξοπλισμού που αντιστοιχούν στις επιμέρους εργασίες, αποδείξεις πληρωμής υπεργολάβων.

● Φωτογραφίες του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Η αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας θα ενεργεί έλεγχο οικονομικού αντικειμένου και στη συνέχεια θα εισηγείται στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας την έκδοση απόφασης και εντολής πληρωμής.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ’


Τα στοιχεία που ακολουθούν παρουσιάζονται διατηρώντας το δικαίωμα μικρής κλίμακας μεταβολών/διορθώσεων μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος του φθινόπωρο, τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των σχετικών κλάδων, έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις εργασίας. έχει συλλεχθεί αλληλογραφία και έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλιά τους. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει συνεργασία με:

- Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

- Ελληνική Ένωση Αλουμινίου

- Ελληνική Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης & εταιρείες του κλάδου

- Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικίων & Μελανών

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών & εταιρείες του κλάδου

Καθώς και άλλους μικρότερους φορείς & σωματεία.

Επίσης έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου.


1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ


 Επιτρέπεται μόνο η χρήση πιστοποιημένων θερμομονωτικών συστημάτων για παράθυρα. Τα συστήματα πρέπει να είναι πιστοποιημένα σε θέματα αεροδιαπερατότητας, υδατοστεγανότητας, και αντοχής στην ανεμοπίεση από κοινοποιημένα εργαστήρια όπως: ΙFT (Rosenheim), ΕΚΑΝΑΛ, INSTITUTO GIORDANO, CSTB κλπ, Παράλληλα τα επιλέξιμα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα όσον αφορά τις θερμικές τους ιδιότητες. Στην περίπτωση κουφωμάτων αλουμινίου, η επιφανειακή επεξεργασία των επιλέξιμων προϊόντων θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη κατά QUALICOAT (στην περίπτωση της ηλεκτροστατικής βαφής), ή κατά QUALANOD (στην περίπτωση της ανοδίωσης).

 Oι κατασκευαστές των προς εγκατάσταση προϊόντων θα πρέπει να εφαρμόζουν το πρότυπο hΕΝ 14351-1:2006/prA1:2008 (σήμανση CE για παράθυρα). Μόνο προϊόντα που φέρουν τη σήμανση CE είναι επιλέξιμα.

Θερμικές Προδιαγραφές Α. Ανοιγόμενα κουφώματα (μόνο υαλοπίνακας χωρίς παντζούρι ή ρολό) Τα κουφώματα βάσει του ΕΝ 10077-2:2003 πρέπει να πληρούν τα εξής θερμομονωτικά χαρακτηριστικά

 Uw ≤ 2.2 W/ m2

 Uf ≤ 2.9 W/ m2

 Ug ≤ 1.9 W/ m2 1η έκδοση – Ιούλιος 2009 1 / 9 Β.

Συρόμενα κουφώματα (μόνο υαλοπίνακας χωρίς παντζούρι ή ρολό) Τα κουφώματα βάσει του ΕΝ 10077-2:2003 πρέπει να πληρούν τα εξής θερμομονωτικά χαρακτηριστικά

 Uw ≤ 2.8 W/ m2

 Uf ≤ 4.5 W/ m2

 Ug ≤ 1.9 W/ m2


Κόστος

Το κόστος υλικών και εργασίας διαμορφώνεται -με τις ανωτέρω θερμικές προδιαγραφές-



Διαφωνίες κορυφής ξέσπασαν στο ΠΑΣΟΚ (2) !


Συνεχίζεται η κόντρα στο ΠαΣοΚ με απρόβλεπτες συνέπειες!

Διχογνωμίες κορυφής ταλανίζουν αίφνης εν μέσω θέρους το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, κεντρικές πολιτικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «εμπλακεί επί δεκαπέντε ημέρες σε λάθος συζήτηση» αναφορικά με το εάν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να προκαλέσει εκλογές με μοχλό την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, καθώς θα έπρεπε να εμμένει στη θέση για άμεση προσφυγή στις κάλπες «για πολιτικούς λόγους». Στην τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου απάντησε κλείνοντας τη συνεδρίαση, χωρίς να τον κατονομάσει, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Ιπποκράτους επιθυμεί τις εκλογές αλλά δεν μπορεί να τις επιβάλει, παρά μόνο τον Μάρτιο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία επανεκλογής του κ. Κάρολου Παπούλια είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες.

Σύγκρουση σημειώθηκε, επίσης, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των κ. Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Ρέππα με αφορμή τις επιθέσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά συνταγματολόγων.



Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το κόμμα να αναδείξει με σαφήνεια τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ για τη νέα γρίπη ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται».


Καθημερινή

Σημαντική διαφοροποίηση Βενιζέλου στα θέματα της γρίπης και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Σημαντική διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύσκεψη που οργάνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της ΔΕΘ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο θεσσαλονικιός πολιτικός που εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του ως εν αναμονή αρχηγό του
ΠΑΣΟΚ παρέδωσε σχετικό σημείωμα στον Εκπρόσωπο Τύπου της Ιπποκράτους Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στο θέμα της γρίπης» φέρεται να σημειώνει ο κ. Βενιζέλος ενώ διαφωνεί και με την απόφαση του κόμματός του να προκηρύξει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατ΄ ουσίαν, άλλωστε, ο πρώην υπουργός συμφωνεί με την ουσία της τοποθέτησης του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου στην Καθημερινή πριν δύο Κυριακές και για αυτό δημοσίως έχει αποφύγει να τοποθετηθεί , προτιμώντας να αποσυρθεί από την δημοσιότητα επί 15 ημέρες.



Στην Ιπποκράτους πάντως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από τη στάση του κ. Βενιζέλου αν και συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ φέρονται σφόδρα δυσαρεστημένοι από τη σημερινή διαφοροποίηση του επιφανούς στελέχους.

Factorx

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για..."κατάχρηση εξουσίας" απο το ΠαΣοΚ !


Μια ενδιαφέρουσα δικονομική άποψη εξέφρασε χθες ο κ.Στέφανος Ματθίας ,σχετικά με το θέμα των ημερών και την πρόθεση του ΠαΣοΚ να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές , μέσω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ο κ. Σ. Ματθίας,επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σε άρθρο του που φιλοξένησε η «Καθημερινή» αναφέρθηκε σε «Κατάχρηση εξουσίας».

Συγκεκριμένα στο άρθρο του αναφέρει:«Πρόκειται για κλασική περίπτωση «κατάχρησης εξουσίας» (detournement de pouvoir) αφού η άρνηση σύμπραξης δεν συναρτάται προς την καταλληλότητα του προσώπου του Προέδρου, αλλά υπαγορεύεται από σκοπό ξένο και άσχετο, την πρόωρη αναρρίχηση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.


Η έννοια της «κατάχρησης εξουσίας» αναπτύχθηκε ιδίως στο διοικητικό δίκαιο όπου καθιερώθηκε ως λόγος ακύρωσης διοικητικών πράξεων που υπαγορεύθηκαν από σκοπό διαφορετικό από εκείνο για τον οποίο είχαν νομοθετηθεί.

Απηχεί όμως γενικότερη αρχή του δικαίου και εφαρμόζεται, υπό συγγενικές ονομασίες, σε όλη την έκταση της έννομης τάξης. Έχει, λοιπόν, πεδίο εφαρμογής ΚΑΙ στο συνταγματικό δίκαιο, όταν πράξη ή παράλειψη συνταγματικού οργάνου, όπως είναι και το κόμμα, εμφανίζει τα ως άνω χαρακτηριστικά.


Μια κακή συνταγματική παράδοση ανέχεται στη χώρα μας τέτοιες ή ανάλογες πρακτικές. Και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου καθιστά αδύνατο τον αποτελεσματικό έλεγχο τέτοιων μεθοδεύσεων».


Κάποιοι βλέπετε φρόντισαν ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ κ. Πρόεδρε. Όταν κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το ΠαΣοΚ αποχώρησε αρνούμενο και την αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 100 προς το σκοπό της θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Βλέπετε το Σύνταγμα το θέλουν «alacarte»,ερμηνεύοντάς το, ΟΠΟΤΕ θέλουν και ΟΠΩΣ θέλουν. Κάτι που το αποκάλυπταν ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ όταν στις θέσεις τους για την πρόταση της ΝΔ απαντούσαν επίσημα ως εξής:«Δεν δεχόμαστε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 100 προς το σκοπό της θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας....προβλέπει την ανάθεση σε ένα τέτοιο δικαστήριο αρμοδιοτήτων αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα ».


Καταλάβατε ; To Σύνταγμα και η ερμηνεία του, αφορούν ...το εσωτερικό των κομμάτων κατά τους «εθνοσωτήρες» του ΠαΣοΚ. Ήταν και αυτή η αρμοδιότητα που θα επιφορτιζόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο για τον ...έλεγχο των οικονομικών των Κομμάτων, θέματα πόθεν έσχες και ελέγχου του πολιτικού χρήματος και ...«ήρθε και έδεσε το γλυκό»!
Μάλιστα με αρκετή δόση θράσους οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι μιλούν σήμερα περί διαφάνειας στον πολιτικό χώρο.


Και μετά αναρωτιούνται γιατί οι πολίτες τους γυρίζουν την πλάτη και προτιμούν τις παραλίες.




YΓ. Υπενθυμίζω ότι χώρες όπως η Αλβανία,η Ουγκάντα,η Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν διαθέτουν Συνταγματικό Δικαστήριο. Εμείς ...όχι!
Να υπενθυμίσω επίσης ότι πολέμιος της πρότασης της ΝΔ για θέσπιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν ....
Ναι ! καλά το καταλάβατε. Ο κ. Μανιτάκης! Ο συνταγματολόγος που (κοίτα σύμπτωση) δήλωνε προ ημερών ότι δεν βλέπει τίποτα το ανορθόδοξο να χρησιμοποιείται το Σύνταγμα , οι διαδικασίες και οι θεσμοί του
ως ...πολιτικό παιχνίδι.




Ολόκληρο το άρθρο του κ. Στέφανου Ματθία: "
Επανεκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας", εδώ!

Συντονισμένη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Σε συνεχή επαφή και συντονισμό για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο, βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία.


Όπως είπε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών,
Μάρκος Κυπριανού, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, εκ των οποίων μία ήταν να καταγγελθεί η Τουρκία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, καθώς και για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για έρευνα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί η Άγκυρα, δεν συνάδει με την ιδιότητα υπό ένταξη χώρας, ή σύγχρονου κράτους. Η Τουρκία, σημείωσε, όταν εισέρχεται σε περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων, κλιμακώνει τις προκλήσεις και σκληραίνει τη στάση της, ώστε επανερχόμενη αργότερα στην αρχική της θέση να δείχνει ότι προέβη σε υποχωρήσεις. Εμείς, υπογράμμισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, προειδοποιήσαμε ότι αν συνεχισθούν οι ενέργειες αυτές, θα έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία.


Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά αφορά και τις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε., διότι -όπως είπε- η Άγκυρα προβαίνει σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν τις θέσεις και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Ικανοποίηση για την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για τις απευθείας πτήσεις



Εν τω μεταξύ, η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να απορρίψει το αίτημα των "τουρκοκυπριακών Αερογραμμών" και του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού "CTA Holidays ltd" για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.



Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τέθηκε υπό δικαστική κρίση η ερμηνεία της Σύμβασης του Σικάγου αναφορικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η Νομική Υπηρεσία κρίνει ως εξαιρετικά θετικά για την Κύπρο τα ευρήματα του Βρετανικού Δικαστηρίου και ειδικότερα ότι το Δικαστήριο:



1.- Αποφάνθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους και των χωρικών της υδάτων, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτων. Η αποκλειστική κυριαρχία της Δημοκρατίας εκτείνεται εφ' όλου του εναερίου χώρου πάνω από το έδαφος της.



2.- Αρνήθηκε να εφαρμόσει την προτεινόμενη από τους αιτούντες αναλογία με την περίπτωση διεξαγωγής απ' ευθείας πτήσεων προς την Ταϊβάν.


3.- Υπογραμμίζει την υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου δυνάμει του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεως, για τη μη αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου".


"Φεύγω από τη Βουλή, παραμένω όμως στη Ν.Δ."

«Aυτό που είπα ισχύει και θα περιμένετε τη μέρα που θα έρθω στη Βουλή και θα εξηγήσω και τους λόγους της παραίτησής μου. Αυτό ισχύει και δεν το παίρνω πίσω» υποστήριξε σε συνέντευξή του στον 9.84 ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης, επαναλαμβάνοντας την απόφασή του να εγκαταλείψει την Βουλή στις 9 Σεπτεμβρίου.



Για πρώτη φορά ο Μανώλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει στην δημοσιότητας και τις δύο επιστολές που έχει στείλει στον Καραμανλή. Και, θα το πράξει αν δεν τελειώσει η εκκρεμότητα με το θέμα του νερού του Αναβάλου.



Στην ίδια συνέντευξη ο βουλευτής Αργολίδας ξεκαθάρισε ότι: «δεν είπα ποτέ ότι φεύγω από το χώρο της Ν.Δ..

Δεν είπα ποτέ ότι απαρνούμαι ή εγκαταλείπω τις αξίες και τς αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως εγώ γαλουχήθηκα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Θα έλεγα ότι είμαι θεματοφύλακας -εγώ και πολλοί άλλοι- αυτών των αρχών και γι' αυτό αγωνιούμε και γι' αυτό φωνάζουμε, εγκαταλείποντας και την έδρα, μήπως και βάλουν κάποιοι μυαλό, που ποδοπατούν αυτές τις αρχές».


Επιδότηση για «πράσινα» κτήρια από τον Νοέμβριο

Πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατοικιών ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου θα ενταχθούν όλα τα κτίρια η άδεια κατασκευής των οποίων εκδόθηκε πριν από τον Ιούλιο του 1979 αρκεί, σε περίπτωση πολυκατοικιών, το 50% να έχει κύρια χρήση ως κατοικία.

Όσα από τα επιλέξιμα κτίρια βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης ως 1500 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν σε ένα ποσοστό από 30% ως 50% του κόστους των εργασιών.

Για όλα τα υπόλοιπα επιλέξιμα κτίρια θα ανακοινωθούν φορολογικά κίνητρα.

Βάσει του κανονισμού του προγράμματος υποχρεωτική είναι η θερμομόνωση με ψυχρή βαφή του δώματος του κτιρίου, η τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών τζαμιών και η αντικατάσταση καυστήρων.
Προαιρετική είναι αντίθετα η αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και οι θερμομονωτικές παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα ΚΕΠ.



Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα επιδοτεί τις ακόλουθες επισκευές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας:

1. Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και τις ψυχρές βαφές
2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών υαλοπινάκων

3. Αντικατάσταση παλαιού καυστήρα ή λέβητα με νέο υψηλής απόδοση ή σύστημα φυσικού αερίου ή σύστημα ΑΠΕ (πχ γεωθερμικό)

4. Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
Το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται ως εξής:

Σε μονοκατοικίες: Για επεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν επισκευές στον εσωτερικό σκελετό (θερμομόνωση κελύφους) η επιδότηση είναι 30% ενώ εάν γίνει θερμομόνωση κελύφους η επιδότηση είναι 40%

Για πολυκατοικίες: Για επεμβάσεις χωρίς παρέμβαση στο κέλυφος η επιδότηση είναι 35% και για επεμβάσεις και στο κέλυφος 50%.
Σημειώνεται ότι στις πρώτες επεμβάσεις με τη μικρότερη επιδότηση απαιτείται μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ενώ για τις θερμομονώσεις που απαιτείται η χρήση σκαλωσιάς θα απαιτείται η έκδοση άδειας από την πολεοδομία για λόγους ασφαλείας.. Και επειδή ακριβώς η διαδικασία είναι πιο «επίπονη» για τις επεμβάσεις στο κέλυφος, γιαυτό το λόγο η επιδότηση και άρα το κίνητρο είναι μεγαλύτερο.

Το ανώτατο κόστος των επισκευών ή των έργων δεν μπορεί υπερβεί τις 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ ήδη το ΥΠΑΝ έχει καταρτίσει κατάλογο σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η λειτουργία γραμμής εξυπηρέτησης. Η απόφαση στις πολυκατοικίες θα λαμβάνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας ενώ καταβάλλονται προσπάθειες το πρόγραμμα να ξεκινήσει ακόμη και στην 1η Οκτωβρίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΑΝ από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 100 χιλιάδες νοικοκυριά ή 400 χιλιάδες πολίτες ενώ αναμένεται να επισκευαστούν περίπου 20 με 30 χιλιάδες κτίρια. Από τις επεμβάσεις αυτές αναμένεται η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης του 50 έως 70% ανάλογα με το «πακέτο» επεμβάσεων που θα επιλεγεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ!


Το πρόγραμμα FRONTEX ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους. Φοβούνται παρέμβαση της Ε.Ε. στα πετρέλαια.

Κομάντος στα νησιά
Μεγάλη ενόχληση προκάλεσε στην Άγκυρα δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι η Ελλάδα προώθησε 1000 κομάντος σε μικρά νησιά που βρίσκονται στην περιοχή Δωδεκανήσων, ύστερα από τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.


Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία προειδοποιεί την Τουρκία ότι «δεν περνούν τα νταηλίκια στην Ευρώπη».


ΣΗΜΕΡΙΝΗ 28/07/2009
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το πρόγραμμα FRONTEX ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους

Ενοχλημένη η Τουρκία από τις περιπολίες ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.

ΑΓΚΥΡΑ


Διπλωματικό επεισόδιο αν τα πολεμικά εισέλθουν στις περιοχές μας.

Ενοχλημένη παρουσιάζεται η Άγκυρα για σειρά ενεργειών της Ελλάδας στο Αιγαίο και ο τουρκικός Τύπος μιλά για κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εφημερίδα «Ακσάμ» αναφέρεται σε «υψηλή ένταση στο Αιγαίο» λόγω της παρουσίας πολεμικών πλοίων της Γαλλίας και της Ιταλίας, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ύστερα από εκκληση της Ελλάδας, για την παρεμπόδιση της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία.

Τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών ανέλαβαν καθήκοντα προστασίας της «χερσαίας έκτασης της Ε.Ε.»
Τουρκικές πηγές επικρίνουν την ενέργεια της Ελλάδας να εμπλέξει την Ε.Ε. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος FRONTEX που δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο να στείλουν περιπολικά σκάφη στα δικά της χωρικά ύδατα και από τα μέσα Ιουνίου, τορπιλάκατοι των χωρών αυτών περιπολούν στο Αιγαίο.


Σύμφωνα με την «Ακσάμ», η εξέλιξη αυτή ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία προέβη σε διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή στην οποία περιπολούν τα πλοία των ευρωπαϊκών χωρών δεν περιλαμβάνεται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά στα διεθνή.
Η Τουρκία θεωρεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως διεθνή και παρουσιάζεται οργισμένη με την ενέργεια της Ελλάδας.

Υψηλά ιστάμενος Τούρκος διπλωμάτης σε δηλώσεις του στην «Ακσάμ» ισχυρίστηκε ότι με την ενέργειά της αυτήν η Ελλάδα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και να οξύνει, κατά τους ισχυρισμούς του, την ένταση. «Η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει με απάτες το πρόβλημα στο Αιγαίο, αλλά στην πραγματικότητα ξεγελά τον εαυτό της και την ίδια την Ε.Ε.», δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Όμως η Άγκυρα ανησυχεί και για έναν άλλο λόγο, προσθέτει η εφημερίδα.
Πιστεύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα FRONTEX για τις έρευνες που προτίθεται να διεξάγει στην Ανατολική Μεσόγειο για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι από τις 10 περιοχές που είχε ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση, οι πέντε ανήκουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η «Ακσάμ» γράφει ότι η Ε.Ε. «αντί να προειδοποιήσει τους Ελληνοκυπρίους, προειδοποίησε την Τουρκία και υποστήριξε ότι η περιοχή ανήκει στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε. Σε περίπτωση που πολεμικά πλοία χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέλθουν σε μιαν από τις περιοχές που ανακοίνωσε η Τουρκία ότι της ανήκει, θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο», καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.


Κομάντος στα νησιά
Μεγάλη ενόχληση προκάλεσε στην Άγκυρα δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι η Ελλάδα προώθησε 1000 κομάντος σε μικρά νησιά που βρίσκονται στην περιοχή Δωδεκανήσων, ύστερα από τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία προειδοποιεί την Τουρκία ότι «δεν περνούν τα νταηλίκια στην Ευρώπη».
Διαψεύδει το ΥΕΘΑ αποστολή δύναμης κομάντο στα νησιά 26.7.2009

Η ανακοίνωση από το Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η ακόλουθη:

Με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της Κυριακής 26 Ιουλίου 2009, που αφορούν στην αποστολή προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων σε ελληνικά νησιά, ανακοινώνεται ότι τα αναγραφόμενα στα παραπάνω δημοσιεύματα για τη λήψη τέτοιων μέτρων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

inews.gr