Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Το Le Figaro υπενθυμίζει στον Ερντογάν τη Συνθήκη των Σεβρών διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Το γαλλικό Le Figaro, φιλοξενεί ιστορικό άρθρο «μήνυμα» στην Άγκυρα με τον τίτλο «Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Ευρώπη».
Το ύφος και η δομή του άρθρου αποτελούν μια σαφή υπενθύμιση σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και την Άγκυρα φυσικά, ότι όποιος «ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».
Το ακόμα πιο σημαντικό όμως σε αυτό είναι ότι το γαλλικό έντυπο, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή της ιστορίας των βάρβαρων Σελτζούκων ή Οθωμανών Τούρκων μέχρι το 1919, τελειώνει αναπάντεχα με την...

Το Χριστόψωμο - Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1887 στην εφημερίδα «Εφημερίς»...
Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911), που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1887 στην εφημερίδα Εφημερίς   με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Διήγημα Πρωτότυπον. Παρέμεινε ξεχασμένο έως τα Χριστούγεννα του 1941, οπότε παρουσιάσθηκε προλογισμένο και υπομνηματισμένο από τον φιλόλογο Γεώργιο Βαλέτα στο περιοδικό Νέα Εστία....

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

«Η γενιά που ξύπνησε από τις ψευδαισθήσεις της απότομα» - Γράφει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Φέτος όλοι λέμε ότι γιορτάζουμε «διαφορετικά» Χριστούγεννα! 

Που πάει να πει, «ξεκαβαλικέψαμε» από τις ψευδαισθήσεις μας, χάσαμε τις βεβαιότητές μας, προδοθήκαμε από την τεχνολογία, ισοπεδωθήκαμε από το φόβο, πανικοβληθήκαμε από το άγνωστο. 
Φέτος, λησμονηθήκαμε από φίλους και εγκαταλειφθήκαμε από συγγενείς. Βλέπουμε να κρατούν απόσταση, όσοι παλιά, έπεφταν πάνω μας. Στέκονται μακριά μας, οι κάποτε «κολλητοί» μας...

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα!

Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα!
Το 2021 να είναι μια χρονιά υγείας, χαράς και ευημερίας για όλους.


ΣΣ


Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής, που κυκλοφορούν εκτάκτως τα Χριστούγεννα...

«Σφραγίδα» ΟΗΕ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη να περιμένει τη… σειρά της, εκείνη της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη δημιουργία ΑΟΖ ανέβηκε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. 
Και αυτό παρόλο που ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού είναι Τούρκος.
Στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ανέβηκε, σε χρόνο ρεκόρ, η συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου η Ελλάδα και η Αίγυπτος για τη οριοθέτηση ΑΟΖ. 
Η ανάρτηση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό...

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Όλα δείχνουν Τσίπρα

1.Ο Αντώνης Σαμαράς στην εξάωρη κατάθεση του στον ανακριτή για την σκευωρία Novartis φέρεται πως κατονόμασε ως ηθικό αυτουργό τον Α. Τσίπρα, ευρισκόμενο στην κορυφή της πυραμίδας των συνωμοτών.
Και είναι λογικό. Δεν είναι δυνατόν μια τέτοια κορυφαία κίνηση, δηλαδή να κατηγορηθούν δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, να μην τελούσε σε γνώση του πρωθυπουργού. Αν όντως δεν γνώριζε τότε θα ήταν πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης και ικανοτήτων.
2.Χθες διαβάσαμε πως: «η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουμε στον όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός». Αυτά δεν τα λέει ο Πέτσας ή ο Άδωνις. Προκύπτουν από...

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει της Folli Follie

«Έχουμε αρκετούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια κι εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε»
γράφει σε ηλεκτρονικό μήνυμα στέλεχος της Folli Follie προς το αφεντικό. 
Κατονομάζει δύο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και δύο βουλευτές οι οποίοι αγωνίζονται να καθυστερήσουν την έρευνα και να μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Μάλιστα, για έναν από αυτούς αναφέρεται σε άλλο μήνυμα πως «υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης».
Μπροστάρης ο Μάκης στους λαϊκούς αγώνες, μπροστάρης και στους αγώνες για το Folli Follie. Εντάξει καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά με μέτρο.
Σύντροφοι, τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει πως «κι εμείς να τους δώσουμε αυτά που ζητάνε»; Τι ζητήσατε από την ιδιοκτησία ενός ομίλου που κατηγορείτο για σωρεία ποινικών παραβάσεων; Δεν θέλω να...

Folli Follie: Η συνωμοσία της σιωπής

Αν υπάρχει κάτι εκνευριστικά επαναλαμβανόμενο στο μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie, είναι πως οτιδήποτε αρχικά εμφανίζεται ως υποψία ή φήμη, τελικά… επιβεβαιώνεται.
Για την άλλοτε εισηγμένη–κόσμημα όλα όσα καταλογίσθηκαν στη διαχείριση Κουτσολιούτσου σχετικά με την παραποίηση οικονομικών στοιχείων, την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και την κακουργηματική δράση των άλλοτε ιδιοκτητών της, έχουν ήδη βγει αληθινά. 
Αυτό που τώρα αποκαλύπτεται, αφορά άλλη μία υποψία, η οποία είχε αρχίσει να αιωρείται από τις πρώτες ώρες του ξεσπάσματος του σκανδάλου (ίσως δε και νωρίτερα) και αφορά την βραδύτητα του ελέγχου της εταιρείας και των πεπραγμένων της διοίκησής της. Ιδιαίτερα, δε, τους πρώτους μήνες της υπόθεσης...

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Η δολοφονία της Παπαδάκη και η κόκκινη βία

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, η πολιτοφυλακή του ΚΚΕ συλλάμβανε την Ελένη Παπαδάκη και μετά από λίγο την δολοφονούσε. 
Τα γεγονότα είναι γνωστά και αποτέλεσαν στίγμα τότε για την ακτινοβολία του Κόμματος, ώστε ο Ν. Ζαχαριάδης αναγκάσθηκε στην 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ να τα αποδοκιμάσει, όχι γιατί διαπράχθηκαν, αλλά γιατί δεν οργανώθηκαν σωστά.
Βέβαια το ζήτημα δεν ήταν η δολοφονία της μεγάλης τραγωδού...

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Μ. Γιωσαφάτ για τα διαζύγια των Χριστουγέννων, την ενδοοικογενειακή βία και τους αρνητές του κορονοϊού

«Αυτοί που αρνούνται ότι υπάρχει κορονοϊός, φοβούνται περισσότερο», λέει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ
Ο ψυχίατρος - ψυχαναλυτής μιλάει για τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων που φέρνουν εντάσεις και πολλά διαζύγια, εξηγεί τους φόβους των παιδιών, θυμάται όσα τον στοίχειωσαν στα πρώτα χρόνια της ζωής του σε Κατοχή, Εμφύλιο και αναλύει ποιες είναι «οι πιο έντονες μνήμες που δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε».
Ο κ. Γιωσαφάτ δηλώνει ότι οι φόβοι εξαρτώνται από φόβους που είχε κανείς στην παιδική ηλικία, δηλώνοντας «ασφαλώς φοβούμαι...