Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η "μπλόφα" δεν έπιασε, παίξαμε και χάσαμε !

Οποιος είχε ακόμη αυταπάτες για το ποιος είναι το αφεντικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη ειδικότερα θα πρέπει πλέον να σταματήσει να τις έχει.
Το αφεντικό είναι η Γερμανία, ο κύριος χρηματοδότης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Όπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες μέρες, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι λέει ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Ρεν, ο κ.Μπερλουσκόνι, ο κ. Θαπατέρο για την Ελλάδα αλλά η κ. Μέρκελ που κρατά το καρνέ των επιταγών στην ΕΕ.
Αν λοιπόν κρίνουμε από τα λεγόμενα του Bloomberg, η Γερμανία συμφώνησε με την Γαλλία για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδα που θα συμφωνηθεί στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Εξυπακούεται ότι ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει το πακέτο, καταπίνοντας την υπερηφάνειά της, ενώ το τελευταίο δεν ...
αποκλείεται να είναι διαθέσιμο μόνο στη περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να δανεισθεί στις διεθνείς αγορές.
Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν στη πράξη θα δικαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι η χώρα υπέστη ισχυρό πλήγμα στο γόητρό της χωρίς λόγο και αιτία όλο το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας μια ανεδαφική στρατηγική που στηριζόταν στη μπλόφα του ΔΝΤ.
Όπως έχει γίνει σαφές πλέον, η επίκληση του επιχειρήματος για προσφυγή στο ΔΝΤ με στόχο να πιεσθεί η ΕΕ και να ενδώσει στο ελληνικό αίτημα στήριξης έγινε μπούμερανγκ. Αφενός προκάλεσε αναστάτωση στο εσωτερικό καθώς πολλοί συνέδεσαν την προσφυγή στο ΔΝΤ με έξοδο από την Ευρωζώνη και αφετέρου προκάλεσε ανησυχία στις αγορές καθώς επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα της στάσης πληρωμών από την χώρα.
Η εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό και η εκ νέου διόγκωση των ελληνικών spreads ήταν το αποτέλεσμα.
Αν λοιπόν το πακέτο στήριξης που πιθανόν θα προσφέρει η ΕΕ με την συμβολή του ΔΝΤ ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού της χώρας, η κυβέρνηση θα βγει να δανεισθεί με χειρότερους όρους σε σχέση με εκείνους που θα δανειζόταν αν δεν είχε ανακινήσει το θέμα του ΔΝΤ.
Κι όχι μόνο αυτό αλλά θα κάνει εκείνο που αρνείτο τόσο καιρό.
Κοινώς να δανεισθεί με τα επικρατούντα ληστρικά η βάρβαρα επιτόκια όπως τα αποκαλούσε.

Αν λοιπόν η κ. Μέρκελ δεν βάλει λίγο νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης πριν η Ελλάδα εκδηλώσει αδυναμία δανεισμού, τότε η κυβέρνηση και μαζί της η χώρα θα έχουν να λένε ότι έπαιξαν και έχασαν. Ιδίως η Ελλάδα που θα έχει χάσει αφενός πολύτιμο χρόνο για την αποκλιμάκωση των spreads και αφετέρου θα πληρώσει ακόμη υψηλότερο επιτόκιο την επόμενη φορά που θα βγει να δανεισθεί.
Dr. Money dr@euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: