Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Οι Αμερικανοί ρίχνουν όλη την ευθύνη στους Γερμανούς !

Πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την «κρίση του ευρώ»;
Προκαταβολικά να σημειωθεί ότι από πολύ νωρίς η Αμερική διέκρινε να δοκιμάζεται ολόκληρη η ευρωζώνη και ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι στην ουσία πρόβλημα για το ευρώ.

Αφήνοντας κατά μέρος αναφορές σε δογματικές αντιλήψεις και αναδρομές σε ανάλογες ή περίπου όμοιες κρίσεις αμερικανικών επιχειρήσεων, οι αναλύσεις που κάνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ καταλήγουν λίγο-πολύ στο ότι πίσω από όλη την «κακοφωνία» για την κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται η Γερμανία, η οποία θέλει «να σύρει στους ρυθμούς της» την υπόλοιπη Ευρώπη, γράφει ο Τεό Σεμπαστιέν στη βελγική «Le Soir».
Και κατά τον Πέτερ Τσάιχον της γερμανικής «Αbendblatt» η κεντροδεξιά πολιτική ηγεσία του Βερολίνου επιχειρεί να επιβάλει τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη με «σκληρή, πειθαρχημένηοικονομική πολιτική» .
Αυτό ενοχλεί την Αμερική. «Το ευρώ έχει καταστεί σωστό εφαλτήριο» για την κυβέρνηση Μέρκελ, διαπιστώνουν οι αναλυτές του Stratfor, ενός ...
αμερόληπτου think tank της Αμερικής.
Και προσθέτουν ότι η γνωστή ως «ατμομηχανή της ΕΕ» Γερμανία έχει τώρα τη δύναμη και την ευκαιρία «να χαράζει και να εξυπηρετεί τα δικά της μόνο συμφέροντα» έστω και σε βάρος των «συνεταίρων της στην ευρωζώνη, στην ίδια την ΕΕ» .
Θα είναι «απλώς οικονομικά» τα ενδιαφέροντα του Βερολίνου στην ευρωζώνη;
Ασφαλώς όχι, διαβλέπουν οι αναλυτές της Fox Ιnc., οι οποίοι πιστεύουν ότι η γερμανική στρατηγική «αγκαλιάζει» τη Ρωσία, όπου εξασφαλίζει ενέργεια και κατοχυρώνει αγορές, και «αποχαιρετά» την Αμερική, «ανοίγοντας δρόμους» για πλήρη οικονομική και πολιτική «κυριαρχία» στην Ευρώπη.
Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγει και η Stratfor, αν κρίνουμε από ρεπορτάζ της γερμανικής «Βerliner Ζeitung» που αναφέρει ότι στις ΗΠΑ «διακρίνουν ήδη» στρατηγική ηγεμονίας στην κεντροδεξιά Γερμανία, η οποία «έχει ήδη αξιοπρόσεκτες, αρνητικές συνέπειες» στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: