Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Το τελευταίο «αντίο» στον Γκορμπατσόφ - Βίντεο και φωτογραφίες από την κηδεία του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στη Μόσχα για να αποχαιρετίσει τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η κηδεία του οποίου γίνεται απουσία των Δυτικών ηγετών και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κόρη του Ιρίνα τόνισε ότι η τελετή θα είναι σεμνή, ενώ η σορός του εκτίθεται στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.
Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα που πέθανε το 1999...

Ο Έβρος και η τουρκική λίστα των fake news

Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδήσεις, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, κάνουν τον γύρο του κόσμου 
- Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του Μαρτίου του 2020
Ερωτήματα εγείρονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τον τρόπο με τον οποίο λίστα με τα πλήρη στοιχεία -ονόματα και ημερομηνίες γέννησης – των 38 μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα στον Εβρο είχε αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πριν οι ελληνικές αρχές φτάσουν στο σημείο...

Ποιος θα είναι ο επόμενος «μαύρος κύκνος»;

Σε μία εποχή που η ταχύτητα απόκρισης στις - συχνά πλέον αλλεπάλληλες - κρίσεις ορίζει και την επιτυχία της έκβασης τους, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση, αντί να παρατηρεί πώς αθροίζονται. 
Εντωμεταξύ δημιουργείται το ερώτημα: Ποιο είναι το επόμενο αόρατο παγόβουνο μπροστά μας; Ποιος θα είναι ο επόμενος μαύρος κύκνος;
Μία κρίση στην ουρά μιας άλλης. Ένας πόλεμος με δυσθεώρητες οικονομικές διασυνοριακές επιπτώσεις εν μέσω ημιτελούς ανάκαμψης από μια πρωτοφανή παγκόσμια πανδημική κρίση. Αυτή είναι η περίπτωση του...

Το 2022 δεν είναι ούτε 2012, ούτε 2015

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια μάλλον διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των πολιτικών παρεμβάσεων που αποτυγχάνουν τόσο οικτρά να πετύχουν το στόχο τους.
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε καλά όλοι. Είναι ταυτόχρονα και μια χώρα που δεν έχουν ειπωθεί αλήθειες τουλάχιστον τόσο δυνατά όσο χρειαζόταν. Ο Κ. Καραμανλής μάλλον υποτίμησε την εμπεδωμένη αντίληψη μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας απέναντι σε πρόσωπα (ανάμεσά τους και ο ίδιος), πράγματα, καταστάσεις και άνοιξε μόνος του το καπάκι για να εκδηλωθούν πρωτόγνωρες αντιδράσεις...

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μια σημαντική ιδεολογική νίκη

Ποιος θα διαφωνήσει ότι η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι μια μεγάλη πολιτική νίκη για την κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο. 
Δεν ήταν μόνον που η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάσθηκε να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, όπως ευθύς εξ αρχής το είχε ζητήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης που μαζί με τον Nίκο Παπαθανάση σήκωσαν όλο το βάρος αυτής της υπόθεσης.
Ο καταλυτικός και καθοριστικός παράγοντας ήταν η συναίνεση των εργαζομένων στην...

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega - Απώλειες 1,3 μονάδων για τη ΝΔ, οριακά κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - Πρώτο θέμα η οικονομία και η ακρίβεια
Στις 7,4 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου - και ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου- σύμφωνα με την δημοσκόπηση της...

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σώσατε 600 οικογένειες - Μας χαρίσατε το μέλλον και τις ζωές μας»

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Ναυπηγία Ελευσίνας που τα χαρακτήρισε κρίσιμο πυλώνα της αμυντικής βιομηχανίας
Κρίσιμο πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας αποτελούν πλέον τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από την ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εξυγίανσή τους, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
«Είναι πράγματι σήμερα μία πολύ σημαντική, μία σπουδαία στιγμή για τα Ναυπηγεία της...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ο… μετεξεταστέος ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμένοι είναι λέει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, να είναι τριτεύον στα προβλήματα που εκλαμβάνει ο λαός ως κυρίαρχα για τη ζωή του. 
Στερούν έτσι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις παραφυάδες του από τη μεγάλη επένδυση:
Αφενός να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να πείσει ότι η δημοκρατία κινδυνεύει κάτω από την ερπυστριοφόρα επέλαση των γαλάζιων αντιδημοκρατικών ταγμάτων, αφετέρου να φανεί ως...

Γιατί δυναμώνει ο συναγερμός στον Έβρο - «Είτε περνάτε στην Ελλάδα είτε επιστρέφετε στην πατρίδα σας»

Η ανησυχία της Αθήνας για ένα νέο κύμα εισβολής μεταναστών 
• Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η θωράκιση της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.
Ο συναγερμός στην κυβέρνηση για τον Έβρο εντείνεται, καθώς για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το Μεταναστευτικό εργαλοποιείται από την Τουρκία. 
Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ότι «στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο», δεν ήταν τυχαία...

Οι αριθμοί, νέος εκλογικός νόμος και τα μετεκλογικά σενάρια

Γράφονται σενάρια επί σεναρίων για τις μετεκλογικές συνεργασίες. 
Οι περισσότεροι αποφαίνονται μετά βεβαιότητος ποιος δεν θα συνεργαστεί με ποιον και προδικάζουν εξελίξεις οκτώ με δέκα μήνες πριν τις εκλογές. 
Μάλιστα ακούγονται και ονόματα πρωθυπουργίσιμων. Δηλαδή, να είχαμε να λέγαμε.
Ποιο είναι το αυτονόητο; Τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών με την απλή αναλογική. Αν η Νέα Δημοκρατία...

Η αναδίπλωση ΠΑΣΟΚ που μαρτυρά την απορρόφηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί τα «μαχαίρια» να έχουν βγει από τα πράσινα θηκάρια για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ωστόσο από την πλειοψηφία στέκονταν δηκτικά απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ όπως αυτή αποτυπώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης, και δη στη συζήτηση επί της πρότασης που έχει καταθέσει για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Γαλάζια στελέχη κλιμακώνοντας την πίεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι...

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Τα αντι - ΣΥΡΙΖΑ «καμπανάκια» που ηχούν στην Χαριλάου Τρικούπη - Αντιδράσεις

O μεγάλος κίνδυνος για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να δώσει την εντύπωση ότι συμπλέει και συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ότι βρίσκεται πάνω στις ίδιες ράγες στο θέμα των παρακολουθήσεων. 
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκληθούν εσωκομματικές αναταράξεις, εσωστρέφεια και «πολιτική ζημιά» στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μεγάλο κύμα διαρροών μετριοπαθών και κεντρογενών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον Αλέξη...

Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι: «Να απαντήσουμε με S-400 στην Ελλάδα» - Τι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες

Την προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας με τους S-300 σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος, ενώ τούρκοι αναλυτές δυναμιτίζουν το κλίμα σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα της Αθήνας θα είναι η… εκτόξευση πυραύλων, συντηρώντας το σκηνικό έντασης που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Μετά την καταγγελία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ότι οι πύραυλοι S-300 που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη «κλείδωσαν» με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που πραγματοποιούσαν «εκπαιδευτική πτήση» στην περιοχή της Ρόδου και την...

Το υπουργείο Μετανάστευσης αντί για τις ΜΚΟ, χτυπάει… το σαμάρι

Στις 9 Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2015 της ενδόξου ημών πρώτης φοράς Αριστεράς, επεβλήθη άκρα του τάφου σιωπή στα ΜΜΕ, για την κατάσταση των μεταναστών στην Ειδομένη.
Όταν οι μετανάστες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ απομακρύνθηκαν σε ζώνη 3 χιλιομέτρων, για να μην καταγράφουν τα πρωτοφανή τεκταινόμενα, και αποτυπώσουν την έμπρακτη αποτυχία της «αριστερής» κυβέρνησης στη διαχείριση.
Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ, κατήγγειλε τότε ότι «κατά την επιχείρηση φίμωσης του Τύπου, αστυνομικοί προσήγαγαν στο ΑΤ Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή υπό...

Πώς οι κυβερνοκατάσκοποι «παγιδεύουν» τα κινητά τηλέφωνα με ένα SMS

Η παγίδευση του κινητού μας μπορεί να γίνει πολύ απλά ακόμη και με την αποστολή ενός μηνύματος από αριθμό των επαφών μας, το οποίο περιέχει έναν επικίνδυνο σύνδεσμο.
Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βρίσκονται οι χρήστες των έξυπνων κινητών, αφού η παγίδευση τους μπορεί να γίνει ακόμη και με αποστολή ενός απλού μηνύματος και μάλιστα από αριθμό που μπορεί να υπάρχει στις επαφές του κινητού μας.
Μια κίνηση όλη κι όλη. Το πάτημα ενός απλού κουμπιού επάνω σε έναν φαινομενικά ακίνδυνο ηλεκτρονικό σύνδεσμο, αρκεί και τα προσωπικά μας δεδομένα γίνονται φύλλο και φτερό, βορά στις...

Επανέρχεται το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την ενεργειακή κρίση να μην λέει να περιοριστεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναγάγουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως σημαντική προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα. 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει επανέλθει η εισήγηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Μια εισήγηση που είχε, ως γνωστόν, απορριφθεί από τον πρωθυπουργό όμως τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.
Μετά από την πανδημία, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλέον την ενεργειακή κρίση...

ΑΝΑΛΥΣΗ της Δημοσκόπησης της Marc: Η πρόθεση ψήφου και η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διατηρείται η υπεροχή Μητσοτάκη στη δημοφιλία αρχηγών με 46,1% και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 49,9% 
- Μόνο το 38% θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν ισχύουν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις
Περιορισμένης έκτασης απώλειες για την κυβερνητική παράταξη και μικρά οφέλη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης..

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Αντίπαλος της κυβέρνησης θα είναι ο Χειμώνας. Όχι οι υποκλοπές

Δημοσκοπήσεις είθισται να μην γίνονται τον Αύγουστο, με τον κόσμο στις παραλίες, τη διάθεση εύχαρι και το μυαλό απροβλημάτιστο. Ωστόσο η εκρηκτική φόρτιση που έφερε στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση Ανδρουλάκη, παρέβη τον κανόνα. 
Δυο δημοσκοπήσεις, αυτή της GPO για τα «Νέα» και της Marc για το «Πρώτο θέμα» δίνουν στη ΝΔ 31,4 % και 32% αντίστοιχα, έναντι 25,1 και 23,5 στον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να κυμαίνεται και στις δυο ελαφρώς άνω του 12%.
Περισσότερο αξιοποιήσιμες για πολιτικά συμπεράσματα θα είναι αυτές που θα δουν το φως τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο μια πρώτη εικόνα...

Ανθεκτική η Ελλάδα στην ενεργειακή καταιγίδα - Τι εκτιμούν διεθνείς φορείς

Η Ευρώπη, ούσα εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, προετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και απεύχεται να λάβει σάρκα και οστά το εφιαλτικό σενάριο, βάσει του οποίου η Μόσχα θα περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Σ’ αυτή την περίπτωση, πέραν της εκτόξευσης σε δυσθεώρητα ύψη των ενεργειακών τιμών, αυτό που θα αποτελέσει μείζον διακύβευμα για τη Γηραιά Ήπειρο, θα είναι η επάρκειά της. 
Σε αντίθεση με την ενεργειακή ακρίβεια που θα σαρώσει τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις, στο ζήτημα της επάρκειας υπάρχουν...