Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Δέκα ερωτήματα για τα ελληνοτουρκικά

Αρχές του έτους και είθισται να πραγματοποιείται αποτίμηση των πεπραγμένων αλλά και εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μελλοντικών γεγονότων. 
Η δεύτερη διαδικασία προϋποθέτει την ορθή και ολοκληρωμένη υλοποίηση της πρώτης, δηλαδή την αντικειμενική αξιολόγηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα.
Μια συνήθης τακτική είναι η χρήση ερωτοαπαντήσεων για να καταστεί ευκρινέστερη η ανάγνωση και απλούστερη η προσέγγιση των θεμάτων αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η ανάγκη της συνεκτίμησης των διαφόρων θέσεων και θεμάτων. 
Αυτή την τακτική επέλεξα για να παρουσιάσω δέκα θέματα που αφορούν...

Κανένας εφησυχασμός, εμβολιασμοί άμεσα

Καμία υγειονομική χαλάρωση δεν δικαιολογείται. 
Η ταχύτατη άφιξη και στην Ευρώπη της πιο μεταδοτικής έως σήμερα παραλλαγής του κορονοϊού, σημαίνει κίνδυνο για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. 
Τον κώδωνα κρούει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Μιλά για τις άμυνες των υφιστάμενων εμβολίων, την ανάγκη να τρέξουν καμπάνιες κινητοποίησης από την πολιτεία, για τις προϋποθέσεις να καταστεί ξανά υποχωρετική σε κλειστους χώρους η χρήση μάσκας, αλλά και για την κατάσταση στην...

Στο 7,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 7,6% υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο στη χώρα μας από 8,8% τον Νοέμβριο και 9,5% τον Οκτώβριο. 

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμός υποχώρησε στο 9,2%, από 10,1% τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε περαιτέρω μείωση και διαμορφώθηκε στο 7,6% από 8,8% τον Νοέμβριο, 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο...

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία – Φωτορεπορτάζ & video από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γαύδο

Υψηλού συμβολισμού ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον φετινό εορτασμό των Θεοφανίων.
Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι τουρκικές προκλήσεις και ενώ οι Τούρκοι αμφισβητούν τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και δυτικά της Κρήτης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα τόσο υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσο στήριξης των νησιωτών, ιδίως αυτών που κατοικούν στα μικρότερα νησιά της χώρας...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

«ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ...» - Έθιμο αιώνων από την ΜικρΑσία...

Μας έλεγε η γιαγιά μου Ευφημία Ανθοπούλου - Λουκίδη, η οποία ξημερώματα ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ και πριν το πρώτο φως της ημέρας, πήγαινε στην κεντρική βρύση του χωριού μας (Γρανίτης Δράμας) και λουζόταν!

Μέσα στα χιόνια και την παγωνιά...
"Τα νερά είναι τώρα αγιασμένα", μας έλεγε... "Δεν θ' αρρωστήσετε"!
Το έκανε κάθε χρόνο και μέχρι να μας ...φύγει!
Το έθιμο αυτό το έφερε μαζί της από την ΜικρΑσία, το Ικόνιο, τα Φλογητά...!
Το ίδιο έκαναν και οι αείμνηστες συμπατριώτισσες της...

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα υποπαραλλαγή – «Είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα»

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με τη νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού, την ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» καθώς τον τελευταίο μήνα καταγράφεται παγκοσμίως μία αύξηση 15% στους θανάτους, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να...

Η παραζάλη του ΠΑΣΟΚ μειώνει τις εκλογικές προσδοκίες

Το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει άνευ χαρτογραφημένης πορείας. Άδικο ή όχι, αρέσει ή όχι, οι μετεκλογικές συνεργασίες ήταν από την αρχή το μέγα ζητούμενο της πολιτικής παρουσίας του στην παρούσα συγκυρία. Αδυνάτησε να εκτιμήσει την κατάσταση και να τη διαχειριστεί. 
Οι πρώτες ανθισμένες δημοσκοπήσεις (γιατί πάντα ανθίζουν οι προσδοκίες σε κάθε αλλαγή αρχηγού), έγιναν σειρήνες που το παρέσυραν με τα ποσοστά τους στις συμπληγάδες του δικομματισμού, ως ακυβέρνητο σκαρί.
Έκτοτε παλινδρομεί σε θέσεις αντικρουόμενες. 
Σαφώς είχε δίκιο χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημ. Μάντζος να καταγγέλλει το κλίμα ενόψει εκλογών ως «έναν προεκλογικό πυρετό συσχετισμών, ποσοστών και συνεργασιών». Εκλαμβάνουμε δε ως...

Δες ποιοι κουνούν το δάχτυλο

Ο φαρισαϊσμός είναι το «όπλο» της ύστατης καταφυγής για τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Καιροφυλακτεί αναζητώντας ερείσματα για να εφαρμόσει αυτή την τακτική που θα του επιτρέψει να διεγείρει το κλίμα της τοξικότητας. Ίσως, απώτερος στόχος των στελεχών της Κουμουνδούρου να είναι η αποκατάσταση στο ηθικό πλεονέκτημα που μοσχοπούλησαν πολιτικά στα μνημονιακά χρόνια αλλά ετρώθη ανεπανόρθωτα από τα έργα και τις ημέρες της «πρώτης φοράς» στην εξουσία.
Ως πολιτικός λούστρος σε αυτό το εγχείρημα χρησιμοποιείται και η υπόθεση του Θεμιστοκλή Χειμάρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλόγισε...

Απομυθοποίηση: Το μεγαλύτερο πλήγμα για την Κίνα

To 2022 υπήρξε άσχημο έτος για την Κίνα, με τα παρατεταμένα lockdowns κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, αλλά και με την κοινωνική εξέγερση που οδήγησε τις αρχές σε άτακτη υποχώρηση και την εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό (zero-COVID). 
Η απότομη στροφή στο θέμα της πανδημίας, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής εμβολιασμός του πληθυσμού, συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με τις εικόνες από τα γραφεία τελετών και τα αποτεφρωτήρια να κάνουν τον γύρο του κόσμου, παρά την...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Νότης Μαυρουδής: Η ιστορία του «Πρωινού τσιγάρου» (Βίντεο)

Η άρνηση του Αλκαίου και η παρέμβαση του Μικρούτσικου
Το «Πρωινό τσιγάρο» είναι ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή. Τους στίχους έχει γράψει ο αείμνηστος Άλκης Αλκαίος και ήταν αφιερωμένο στον Μάνο Λοΐζο.
Ο Νότης Μαυρουδής, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του, έβαλε έναν από τους σημαντικότερους λίθους στην ελληνική μουσική και οι μοναδικές του μελωδίες θα μείνουν αλησμόνητες.
Η ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι είναι σε πολλούς άγνωστη. Μία παρεξήγηση που...

Τι ισχύει με τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Σοβαρές διαστάσεις και πολιτικές προεκτάσεις έχει λάβει η παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων. 
Για την ουσία και τη λύση του προβλήματος μιλούν δύο από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο Θεόδωρος Τρύφων και η Ιουλία Τσέτη, τονίζοντας πως χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση από όλους.
Αυτήν τη στιγμή, περισσότερα από 230 φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται κυρίως για φάρμακα που χορηγούνται για βραχυχρόνιες θεραπείες, ανάμεσά τους και...

Ο out of the box Αλέξης

Ακούω ότι οι πολιτικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα, τον συμβουλεύουν να κάνει κινήσεις out of the box τους δυο κρίσιμους μήνες που απομένουν ως τις εκλογές. 
Το out of the box σημαίνει έξω από τα καθιερωμένα, έξω από τα αναμενόμενα. 
Να εκπλήξει δηλαδή το εκλογικό σώμα, να το εντυπωσιάσει, να το υποχρεώσει να τον κοιτάξει με άλλο μάτι, να τον αξιολογήσει διαφορετικά. Ως τέτοια out κίνηση περιγράφεται η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου. Μάλιστα.
Καλή ιδέα ακούγεται στο θεωρητικό επίπεδο. 
Πλην, δεν κοιτάζει πρώτα ο αγαπητός Αλέξης να πείσει το εκλογικό...

Ο Ν. Ανδρουλάκης διχάζει το ΠΑΣΟΚ

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι πλησιάζοντας προς την κάλπη της ερχόμενης άνοιξης, τα «πανιά» της Χαριλάου Τρικούπη έχουν «ξεφουσκώσει». 
Ο ούριος άνεμος της αλλαγής που έφερνε η εκλογή Ανδρουλάκη δεν έχει απλώς κοπάσει. Τα γεγονότα και οι αντιδράσεις υποδηλώνουν ότι έχει αντικατασταθεί από την άπνοια του εσωτερικού διχασμού.
Εξέλιξη που δεν εδράζεται αποκλειστικά στην άνοδο των επιπέδων της πόλωσης που προκαλεί η σύγκρουση στο νέο δίπολο εξουσίας, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα. Κατά κύριο λόγο παλαιοί υποστηρικτές της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη για την ηγεσία αλλά και εσωκομματικοί αντιπάλοι, την αποδίδουν στις μπερδεμένες συντεταγμένες που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί...

Νότης Μαυρουδής: Τραυματίστηκε θανάσιμα στο Πήλιο ενώ έκανε εργασίες στο σπίτι του

Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το βράδυ ο Νότης Μαυρουδής
Γνωστός συνθέτης, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Ο Νότης Μαυρουδής τραυματίστηκε θανάσιμα στο σπίτι του στην Κουκουράβα στο Πήλιο. Στο σπίτι βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του.
Σύμφωνα με το magnesianews.gr, ο άτυχος καλλιτέχνης, ενώ είχε βρεθεί για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, ίσως για να διορθώσει κάτι, αλλά πιθανόν έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό...

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Η πορεία του πολέμου το 2023

Το 2022 λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαμε την μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για την οποία πολλοί πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Πρόκειται για έναν ακήρυκτο πόλεμο ο οποίος αναντίρρητα κλόνισε δομικά την Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας που οικοδομήθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ταυτόχρονα δημιούργησε σοβαρή ενεργειακή και οικονομική κρίση στην ευάλωτη τελικά Ευρώπη και απειλεί επισιτιστικά πολλά φτωχά κράτη...

Με την Ελλάδα ή με την προπαγάνδα του Ερντογάν;

Καλημέρα Κύριε Πρόεδρε

Ξεκάθαρες κουβέντες! 
Οι συγνώμες για το γεγονός ότι «έφαγαν» την ιστορία της μικρής Μαρίας δεν αρκούν. Ήξεραν από την αρχή, αλλά τους τύφλωσε το κομματικό μίσος.
Αυτό το αστείο πρέπει να σταματήσει. Και ανήκει σε σας η πρωτοβουλία, κύριε Πρόεδρε, να τους καλέσετε όλους και να τους ξεκαθαρίσετε την κατάσταση: 
Με την Ελλάδα ή με την προπαγάνδα του Ερντογάν; 
Θέλετε να το κάνετε επίσημα; Θέλετε ανεπίσημα; 
Πρέπει όμως να το κάνετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει...

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Αγκυρα επεκτείνει το casus belli

Να εμποδίσει τους συσχετισμούς που την αφήνουν έξω από το παιχνίδι νοτίως της Κρήτης επιδιώκει η Αγκυρα με τη νέα απειλή
Η επαναφορά στην επικαιρότητα του casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από τον λαλίστατο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν εξέπληξε κανέναν στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για μια από τις σταθερές απειλές που εξαπολύει κατά καιρούς η Αγκυρα. Ωστόσο η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στην Κρήτη συνδέεται με την ανησυχία που φαίνεται ότι επικρατεί πλέον στην Αγκυρα, έπειτα από μια σειρά εξελίξεων στα νότια του νησιού...

Ο κ. Τσίπρας για το 2023 ευχήθηκε: «Να σταματήσει αυτός ο “εφιάλτης” που ζούμε» και η απάντηση...

Και ενώ η χώρα έχει την καλύτερη εξωτερική πολιτική από ποτέ, ενισχύεται η άμυνα της, καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνονται φόροι και αυξάνονται μισθοί/συντάξεις, έρχονται επενδύσεις και η ανεργία μειώνεται σημαντικά συνεχώς…
Ο κύριος Τσίπρας για το 2023 ευχήθηκε να σταματήσει αυτός ο “εφιάλτης” που ζούμε και γι’ αυτό άλλωστε μαγαζιά, super market και τουριστικοί προορισμοί πνίγονται από κόσμο…
Ας θυμίσουμε όμως στον κύριο Τσίπρα τι εστί εφιάλτης:
Εφιάλτης εστί να κλείνεις τις τράπεζες και να οδηγείς μαζικά τον κόσμο σε ουρές έξω από τα ΑΤΜ για 60€ ημερησίως.
Να μειώνεται η ρευστότητα και να οδηγείς στον μαρασμό και προοδευτικά σε...

Ο Καζαμίας του 2023

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα δημοσιεύουμε τις προβλέψεις μας για τον χρόνο που έρχεται. 
Αν αυτές δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα δεν φταίμε εμείς. Η πραγματικότητα φταίει.
Ιανουάριος
Συναγερμός στην κυβέρνηση με τον διορισμό της Τσαπανίδου ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να ορίσει εκπρόσωπο την Σία Κοσιώνη για να διατηρηθεί η σύγκρουση του δικομματισμού: Ξανθιά εναντίον μελαχρινής!
Οργιάζουν οι φήμες για εκλογές στις αρχές Απριλίου. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Τήνο προκειμένου να ζητήσει φώτιση, αφού δεν του βγήκε το βουνό.
Σε αντίπραξη ο Τσίπρας επισκέπτεται το Άγιο Όρος. Μένει ξανά μόνος στο...

Η Κίνα καθησυχάζει, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί

Χιλιάδες Κινέζοι βγήκαν στους δρόμους τα ξημερώματα της Κυριακής για να γιορτάσουν την έλευση του Νέου Έτους, με τις αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, διαβεβαιώνοντας ότι το νέο κύμα COVID-19 που σαρώνει την ασιατική χώρα βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς πλησιάζει στην κορύφωσή του.
Αν και πολλοί άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις συνέχισαν να απομονώνονται καθώς ο ιός εξαπλώνεται στον πληθυσμό, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά διεξήχθησαν κανονικά καθώς χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν...

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της αποδυναμωμένης Ρωσίας

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε πως τελικά όλες οι υποθέσεις ήταν λανθασμένες και έχει αφήσει την Ευρώπη πλέον να αναρωτιέται τι είναι ασφαλές να υποθέσει.
Η εισβολή του Φεβρουαρίου καταφέρει να καταπλήξει τους πάντες με κάθε τρόπο και αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. 
Λάθος έκαναν όσοι πίστευαν ότι η Μόσχα δρούσε με τη λογική και δεν θα επιχειρούσε ένα τόσο παράτολμο εγχείρημα. 
Λάθος έκαναν, επίσης, όσοι πίστεψαν πως ο πόλεμος θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, αλλά και όσοι θεωρούσαν πως...

Η φράση «κλειδί» στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα και η απάντηση στον Κουτσούμπα για τις εκλογές

Μία φράση που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του για πρώτη φορά αναμένεται να ακουστεί πολλές φορές ακόμα, όσο οι εκλογές θα πλησιάζουν.
Το «κανείς πίσω, όλοι μαζί μπροστά» συμπυκνώνει το στίγμα που θέλει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική εκστρατεία που έχει ατύπως εκκινήσει και ισοδυναμεί με το σύνθημα της ΝΔ στην προσπάθεια της να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.
Το κυβερνών κόμμα βάζει στο επίκεντρο του προεκλογικού του προγράμματος, όλους τους Έλληνες, μακριά από κομματικά στεγανά και πεποιθήσεις, χωρίς αποκλεισμούς...

Το Spiegel δεν επιμένει για τη «Μαρία» του Έβρου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει!

Το Spiegel αφαίρεσε οριστικά τα άρθρα του για την ανύπαρκτη μικρή Μαρία στον Έβρο που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού
, γράφοντας πως «αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες μπορεί να επινόησαν τον θάνατο μέσα στην απελπισία τους». 
Εκεί κατέληξε η ομάδα τεκμηρίωσης του μέσου, αν και αυτή θα έπρεπε να δράσει πριν το ψευδές δημοσίευμα.
Το Spiegel δεν ζήτησε φραστικά συγγνώμη, αλλά τη ζήτησε εκ των πραγμάτων αφού απέσυρε τα άρθρα. Υπάρχει όμως κάποιος που είναι σίγουρος για την αναλγησία της Ελλάδας...

Ποδαρικό με fake news αντί συγγνώμης

Η ανύπαρκτη υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μια φορά αντιμέτωπο με την αντανάκλαση του στον καθρέφτη της πολιτικής καπηλείας. 
Η ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι και πάλι εκτεθειμένη γιατί στο όνομα της στρατηγικής του μπλέντερ δεν διστάζει να συμπεριλάβει και τη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό.
Η κοντή, κομματική μνήμη, δεν μπορεί να διαγράψει από το συλλογικό υποσυνείδητο τις αήθεις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, η κηλίδα των οποίων αντανακλούσε ευθέως στη...

2023: «Η σύγκρουση δυο κόσμων»

Δεν είναι η κάλπη που θα στηθεί, σε λίγους ή περισσότερους μήνες από σήμερα, το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα. Ούτε είναι οι δύο πόλοι, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκρουστούν για την εκλογική επικράτηση και την ανάληψη της εξουσίας.
Είμαστε άτυχοι διότι ο νέος πολύπλοκος κόσμος που οικοδομείται με ρυθμό ασύλληπτα γρήγορο στη σκιά της perma - κρίσης και των προκλήσεων, απαιτεί από κοινωνίες και πολιτικές ηγεσίες τεράστιο απόθεμα ικανοτήτων, σχεδιασμού, ευελιξίας και προσαρμογής. Το 2023 ως εκλογική χρονιά, θα δημιουργήσει τη νέα εσωτερική πολιτική πραγματικότητα, η οποία ταυτοχρόνως - όπως πολύ καλά μάθαμε τα...

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Γιατί σπάζουν ρόδι την Πρωτοχρονιά

Πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου.
Το έθιμο αυτό διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο.
Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού...

Τι φέρνει το 2023 για την ελληνική οικονομία - Οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και τα μέτρα στήριξης

Το καθιερωμένο μήνυμα του πρωθυπουργού για το νέο έτος, αυτή τη φορά είχε μεγάλο ενδιαφέρον. 
Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη, συναντά κανείς τις οικονομικές παροχές της κυβέρνησης με την έλευση του 2023, μιας χρονιάς που αναμένεται να «σημαδευτεί» από την εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί σε κάθε περίπτωση μέσα στο έτος.
«Ξέρω καλά ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να “ροκανίζει” το μέσο εισόδημα. Ότι πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως και ότι δυσκολεύει τη...

Ρωσία: «Τα φάρμακα για τον καρκίνο και οι παραισθήσεις ώθησαν τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία»

Η «μεγαλύτερη αβεβαιότητα» για τον Πούτιν ήταν η υγεία του – «ή το κατά πόσον κάποιος θα τον απομακρύνει από την εξουσία λόγω της κακής υγείας του».
Η μεγαλομανία που του προκάλεσαν φάρμακα για τον καρκίνο ήταν ένας από τους λόγους που φέρονται να ώθησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζει νέα ανάλυση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας ισχυρίζεται, σύμφωνα με την...