Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2022

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων, της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2022...

Γιατί ο Ερντογάν αφήνει ένα μόνο μέτωπο ανοικτό

Μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια έντονης διπλωματικής προσπάθειας, είναι δυνατόν να εξαχθούν με σχετική ασφάλεια μερικά συμπεράσματα που περιγράφουν τις βασικές τουρκικές στρατηγικές προτεραιότητες στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να κλείσει κάθε ανοιχτή υπόθεση με όλους τους παίκτες της περιοχής, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ ακολουθώντας επιθετική πολιτική επαναπροσέγγισης. Με όλους, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι τα μόνα εμπόδια για τη «Γαλάζια Πατρίδα»...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Τον καλύπτει ο Αλέξης, άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, βαδίζουν χέρι-χέρι στο προεκλογικό κουλουάρ. 
Κανένας από τους δυο πλέον, όπως λένε δηκτικά από την κυβέρνηση, δεν τηρεί τα προσχήματα που κρατούσαν για τον κοινό βηματισμό τους. 
Τα διαπιστευτήρια της συμπόρευσης ήταν εξόφθαλμα στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, είχαν γίνει ορατά από την ταύτιση στα δρώμενα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή την ενιαία γραμμή στις ψηφοφορίες για τροπολογίες και νομοσχέδια.
Το αποκορύφωμα της ταύτισης μπορεί να θεωρηθεί και η αντικατάσταση Ανδρουλάκη στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τον Αλέξη Τσίπρα η οποία προκάλεσε ποικίλες...

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Οι νέες ισορροπίες στην Αν.Μεσόγειο μετά τη κίνηση ματ του Σίσι

Την Δευτέρα το βράδυ ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωνε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι το 
«Τουρκολιβυκό Μνημόνιο έθεσε τις βάσεις της νέας ισορροπίας και θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ανατολικής Μεσογείου για όλες τις επόμενες γενιές». 
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα ήρθε η ίδια η Αίγυπτος να ακυρώσει αυτόν τον κομπασμό του Τούρκου ΥΠΕΞ, καθώς με τον μονομερή καθορισμό των προς δυσμάς εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ της αμφισβητεί εμπράκτως και για δεύτερη φορά τη νομιμότητα και την υπόσταση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Η απόφαση του προέδρου Σίσι που υπέγραψε και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε...

Δούρειος Ίππος ή Αχίλλειος Πτέρνα;

Ο Ν. Ανδρουλάκης και η νέα ηγετική ομάδα που τον πλαισίωσε, συμπλήρωσε ένα και πλέον χρόνο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 
Η εκλογή της νέας ηγεσίας, από μια ομάδα νέων ανθρώπων που δεν βαρύνονταν με τα δύσκολα χρόνια της καθοδικής πορείας του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε προσδοκίες για την ισχυρή επαναφορά του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ιστορικής δημοκρατικής παράταξης, στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας.
Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ενός κόσμου που αναθάρρησε, αλλά και σημαντικού μέρους των εκτός πολιτικής δράσης στελεχών του Κινήματος, αποτέλεσαν την κρίσιμη μάζα αυτής της απόπειρας επανεκκίνησης. Ήταν στα χέρια της νέας ηγεσίας, να δώσει ένα νέο σχέδιο πορείας και κατάλληλα πολιτικά δείγματα γραφής, ότι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος, σε όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές του παραλλαγές, θα επανακτούσε πλέον κομματική συγκρότηση με προοπτική...

Η Εύα Καϊλή, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑΪΚΟΣ «δικαιωματισμός»

Στο δημώδες και viral στις Βρυξέλλες άσμα «γειά σου κυρ εισαγγελέα που μπουζούριασες την Εύα την ωραία» δεν προκύπτει μέχρι στιγμής κανένας αριστερός ευαισθητούλης να αμφισβητήσει τις εισαγγελικές εντολές περί παρακολουθήσεων και μάλιστα με τη χρήση «παράνομου», κατά τους Κουμουνδουραίους και τους Χαριλαοτρικούπηδες, λογισμικού Pegasus των δραστηριοτήτων της κυρίας Καϊλή και της παρέας της.
Ο κ. Τσίπρας, εκ μέρους των Κουμουνδουραίων, εκθείασε...

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Βέλγος εισαγγελέας που έπιασε την Καϊλή: «Χωρίς υποκλοπές δεν καταπολεμάς το έγκλημα»

Ο Μισέλ Κλεζ είναι ο εισαγγελέας που θα χειριστεί την υπόθεση του Qatargate.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ανθρώπινη δυστυχία συναντάτε όταν είστε σε υπηρεσία. Και μετά υπάρχουν οι οικονομικοί φάκελοι. Σκακιστικά παιχνίδια όπου η στρατηγική είναι συναρπαστική», ανέφερε σε συνέντευξή του στη βέλγικη εφημερίδα «Le Soir».
Οι γονείς του είχαν έναν μικρό φούρνο στο Άντερλεχτ του Βελγίου αλλά σε πολύ μικρή ηλικία τον παρέδωσαν στους παππούδες του οι οποίοι το έδωσαν μία «σπουδαία μόρφωση». Ξεκίνησε να σπουδάσει οικονομικά και έπειτα ιστορία. Τελικά...

Ποιοι είχαν συμφέρον να “τινάξουν” στον αέρα την ενωμένη Ευρώπη; Το Κατάρ; η Τουρκία; Το Αζερμπαϊτζάν; Και οι τρεις μαζί;φωσε” και που μπορεί να φτάσει;

Μπορεί για μια ακόμη φορά η Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο αρνητικής δημοσιότητας με αφορμή την υπόθεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και των «μαύρων» συναλλαγών με το Κατάρ, όμως η διαφθορά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που απασχολεί την παγκόσμια δημοσιότητα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα.
Ο ερασιτεχνικός τρόπος του κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχε η Καϊλή, με τα χρήματα σε σακούλες, έχει δευτερεύουσα σημασία, εάν ισχύει η ερμηνεία ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ζητήματος...

Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν έντονα τον Ερντογάν και τις απειλές του: Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του, θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ (video)

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τοποθετήθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας. 
Και αναφέρομαι στην ψυχασθενική απειλή του ότι θα εκτοξεύσει …πυραύλους εναντίον της πρωτεύουσας της Ελλάδας, της Αθήνας!
Πρόκειται για κουβέντες και απειλές που εκτοξεύουν μόνο παρανοϊκοί, αυταρχικοί και -να μου το επιτρέψετε- παρανοϊκοί ηγέτες: Όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, οι Μουλάδες στο Ιράν και άλλοι παρόμοιοι που εκλέγονται με συνοπτικές διαδικασίες και...

Η Αίγυπτος «ανατίναξε» το παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο: Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη

Σημαντική εξέλιξη που καθιστά κυριολεκτικά «κουρελόχαρτο» το -ούτως ή άλλως- έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνιστά η απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του προέδρου Σίσι, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί την γραμμή της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς βορρά...

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Ο Ανδρουλάκης προετοιμάζει την… ήττα του

Έτσι όπως η πολιτική ζωή περιστρέφεται σε κατωφερικό σπιράλ εισαγόμενης οικονομικής δυσπραγίας, αλλεπάλληλων καταγγελλόμενων και μη αποδεικνυόμενων οικονομικών σκανδάλων, αλλά και υπαρκτών (αλλά εξίσου αναπόδεικτων ως προς την πηγή τους) θεσμικών εκτροπών όπως οι υποκλοπές, βαλτώνουμε σε ένα ομιχλώδες τοπίο χωρίς αχτίδες φωτός στον ορίζοντα.
Την κατάσταση περιέπλεξε η ομιλία Ανδρουλάκη στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ όπου παρουσίασε αρχές του κυβερνητικού του προγράμματος. Φιλότιμη έως αξιόλογη η προσπάθεια. Την πιστώνεται σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά και τους κήρυκες της αέναης εριστικής καταγγελιολογίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ 25, Βελόπουλος -το ΚΚΕ είναι άλλη υπόθεση). Αλλά επειδή ουδείς θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμά του στην παρούσα χρονική φάση, η προσοχή εστιάζεται στη μετεκλογική..

Πίσω από την «υπόθεση Καϊλή»: Το Κατάρ και η ισλαμική διείσδυση στην καρδιά της Ευρώπης

Είτε από αφέλεια, είτε από απληστία, είτε από άγνοια κινδύνου, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανοίγει ένα τεράστιο θέμα στην πορεία του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι
Με 9 χρόνια παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής κυρία Εύα Καϊλή δεν γνώριζε ότι το Κατάρ και οι δραστηριότητές του υπέρ του Ισλάμ και όχι μόνον ήσαν μονίμως στο στόχαστρο των βελγικών, γαλλικών, γερμανικών και μαροκινών υπηρεσιών ασφαλείας;
Δεν είχε ποτέ πληροφορηθεί ποιο βάρος έδιναν οι Βέλγοι στο ρόλο Κατάρ – Τουρκίας στην πρωτεύουσά τους, μετά το...

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ένα συγγνώμη του ΠΑΣΟΚ για την Καϊλή, θα έλυνε το πρόβλημα

«Ο μόνος λόγος που είμαι στο Χόλυγουντ είναι ότι δεν έχω το ηθικό ανάστημα να αρνηθώ τα λεφτά» είχε δηλώσει με κυνική γενναιότητα ο Μάρλον Μπράντο
Θα μπορούσε να ισχύει και για την Ευρωβουλή και την Εύα Καϊλή, για ένα σκάνδαλο πρωτοφανές, που το Politico χαρακτηρίζει ως το «πιο σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο» στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια.
Η Εύα βρέθηκε στον «Παράδεισο». Όμορφη, νέα, πετυχημένη, ευρωβουλευτής...

Ο Ανδρουλάκης ψάχνει αντιπερισπασμό - Οι ειδικοί σιωπούν

Το πολιτικό «αμάρτημα» της Εύας Καϊλή δεν είναι το «προπατορικό» όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Τα γεγονότα όμως σε συνδυασμό με την ανάκληση από το συλλογικό υποσυνείδητο, προσωπικών…παραλείψεων, τις οποίες ο ίδιος επικαλείται, εκθέτουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε η απλή καταγραφή των τελευταίων εκατό ημερών, με την επίδειξη προεδρικής ανοχής στις προσωπικές ατζέντες και στρατηγικές, φέρει την υπογραφή του.
Τις ίδιες πρακτικές που δεν παραλείπει να συμπεριλάβει, στην όψιμη προειδοποίηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Γιατί αυτή η διακριτή...

Καμένο χαρτί ο Τσίπρας, δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια ουσιαστικά χαμένη υπόθεση, υπάρχει μόνο για να επιβεβαιωθούν οι αριστεροί μύθοι...
Ο κ. Τσίπρας χάνει και το γνωρίζει. Κι όταν ο κ. Τσίπρας χάνει, εκνευρίζεται. Κι όταν εκνευρίζεται διογκώνεται η εγγενής του ανικανότητα (λόγω και της πανθομολογούμενης αγραμματοσύνης του) να αναγνώσει στοιχειωδώς την πραγματικότητα και να σχεδιάσει μια πολιτική πρόταση ικανή να αλλάξει την ατζέντα.
Κι όταν δεν αλλάζει η ατζέντα πάλι εκνευρίζεται...

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Qatargate: Οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της - Προφυλακίστηκαν για ξέπλυμα χρήματος

Η Εύα Καϊλή είναι, τελικά, ανάμεσα στους τέσσερις που κρατούνται για την υπόθεση του σκανδάλου που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.

Η Εισαγγελία Βελγίου ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ, στην οποία προσήχθη για ανάκριση και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βελγικών αρχών, οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
Λίγη ώρα αργότερα η εφημερίδα L’ Echo, ανέφερε ότι έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί...

Γιατί το Κέντρο γυρνά την πλάτη σε Τσίπρα, Ανδρουλάκη

Τα ερωτήματα, που τίθενται από πολλούς αναλυτές, είναι: 
«γιατί ο Μητσοτάκης παραμένει μονίμως πρώτος και ο Τσίπρας τρίτος σε καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας»
«γιατί η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρώτη σε προτιμήσεις από το 2016 έως σήμερα, παρά το ότι κυβερνά υπό αντίξοες συνθήκες την χώρα» και, τέλος, 
«γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την προτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του προοδευτικού κέντρου».
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται τρίτος σε καταλληλότητα με δεύτερο τον Κανένα. Και όλα αυτά, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, προκλήσεις και εμπόδια, που βρήκε στο δρόμο της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και παρά τις αστοχίες, τις παραλήψεις και τα λάθη, που έγιναν στα 3,5 χρόνια που κυβερνά...

Ο Δούρειος Ίππος και ο βιασμός της λογικής μας από το ΠΑΣΟΚ

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην αδυναμία της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει ένα σοβαρό πολιτικό λόγο και να παράγει μια στρατηγική σκέψη για την Ελλάδα του αύριο. 
Το γεγονός πως σέρνεται πίσω από το μοναδικό θέμα που έχει αναδείξει μέσα στο δωδεκάμηνο από την εκλογή της, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, αποδεικνύει με ηχηρό τρόπο την ανεπάρκεια της.
Η ανεπάρκεια αυτή καλύφθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις δηλώσεις του γνωστού κύκλου των συνταγματολόγων που βάλλουν νυχθημερόν κατά του...

Η Καϊλή «νομιμοποιεί» τις τεκμηριωμένες παρακολουθήσεις

Η υπόθεση χρηματισμού στην οποία εμπλέκεται η Ευα Καϊλή, χαρακτηρίζεται ως πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα τα ρίχτερ έχουν πολλαπλασιαστική ισχύ, και όχι μόνο γιατί αφορά Ελληνίδα ευρωβουλευτή. 
Είχαν προηγηθεί έντονες προσεισμικές δονήσεις με την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, που ακόμη δεν είναι γνωστό αν σχετίζεται με την υπόθεση ή όχι, και ο ίδιος δεν προσέρχεται να ενημερωθεί και να μας πει.
Έτσι αφήνει ελεύθερο πεδίο σε αφηνιασμένη κυκλοφορία...