Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η κατάσταση και οι προοπτικές νίκης των υποψηφίων.


Είναι γεγονός ότι πριν ένα μήνα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν Ντόρα. 
Όταν ο Αβραμόπουλος εγκατέλειψε τον αγώνα, στις δημοσκοπήσεις υπερίσχυσε ο Σαμαράς. 
Το σύστημα Πασόκ εκμεταλλεύτηκε τις επικοινωνιακές δυνατότητες που προσέφερε στο «δίδυμο» η συγκεκριμένη κίνηση και μέχρι την προηγούμενη Κυριακή έδειχναν τον Σαμαρά να προηγείται από 5-15 μονάδες! 
Η χρονική στιγμή ταυτίζεται και με την «κορυφή» των προσχεδιασμένων υβριστικών επιθέσεων που δέχτηκε η Ντόρα και γύρισαν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους , αφού έθιξε το μετριοπαθές πλήθος των ψηφοφόρων της ΝΔ. 
Από τη Δευτέρα τελείωσε επικοινωνιακά και ο «άσσος στο μανίκι» που λέγεται Αβραμόπουλος. Βοήθησε σε αυτό και ο εκνευρισμός του σε όλες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. 
Έκτοτε η Ντόρα προηγείται σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τους Νεοδημοκράτες και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
Το σύστημα έκτοτε έπαιζε στο ερώτημα «στο σύνολο των ψηφοφόρων» (όχι νεοδημοκρατών) υπερισχύει ο Σαμαράς. Επικαλούμενοι αδυναμία εντοπισμού των ψηφοφόρων στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Κουτοπόνηρο! 
Όταν δηλαδή ψηφίζει και το Πασόκ είναι σαφές ότι προτιμάνε έναν «αδύναμο» Σαμαρά απέναντι στον δικό τους «ισχνό» Γιώργο! 
«Γλώττα λανθάνουσα» των δημοσκόπων «τ’ αληθή λέγει». 
Αποκρύπτουν επιμελώς ότι σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα ερωτήματα υπερισχύει η Ντόρα, γεγονός που επίσης έγινε αντιληπτό από τους απλούς νεοδημοκράτες ότι «κάτι παίζεται»!
Κρύβουν επιμελώς ότι ο Σαμαράς συρρικνώθηκε και δεν εμφανίζει κανένα σημείο ανάκαμψης τις τελευταίες έξι μέρες. Αντίθετα στο ερώτημα που αφορά την ψήφο των Νεοδημοκρατών η Ντόρα επικρατεί ήδη μέχρι 5% και διαρκώς ανεβαίνει, ώρα με την ώρα. 
Οι πιο αξιόπιστες εταιρείες (όπως Focus και Public Issue) δείχνουν και σήμερα πλήρη ανατροπή ενώ στις κυλιόμενες των εταιρειών MRB και Metron Analysis, η Ντόρα προηγείται 3 και 5%, όπου επίσης συνεχώς ανεβαίνει, όταν την προηγούμενη εβδομάδα έδειχναν «χωρίς αμφιβολία» νίκη του Σαμαρά. 
Κομβικό σημείο ήταν η μεγαλειώδης συγκέντρωση της Ντόρας στην πλατεία Κοτζιά και ο «γελοίος» τρόπος που τα κανάλια προσπάθησαν να την αποδομήσουν!
ομάδα magazino

Χέρι - χέρι οι πρώην για τον μεγάλο ΛΑΟΣ


Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος του «ΚΕΠ» Δημήτρης Αβραμόπουλος την στήριξή του στον «συνάδελφό» του (πρόεδρο) της «Πολιτικής Άνοιξης» Αντώνη Σαμαρά, είχε γίνει αντιληπτή η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών.
Συνεργάτες του Αβραμόπουλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους έλεγαν ότι: «η Ντόρα δεν του υποσχέθηκε απολύτως τίποτα». 
 Απ' αυτό και μόνον προέκυπτε ότι ο Σαμαράς είχε υποσχεθεί στον Αβραμόπουλο, διαρχία στο κόμμα. 
Χθες το βράδυ, οι δύο αποτυχημένοι πρώην πρόεδροι μικρών κομμάτων, εμφανίστηκαν από κοινού στην κεντρική ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού στο Ζάππειο.
Το φωτογραφικό στιγμιότυπο δείχνει και λέει πολλά.
Ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος χέρι - χέρι (όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης) προετοιμάζουν το μεγάλο ΛΑ.Ο.Σ.
 Ο κόσμος της Ν.Δ. τους έχει πάρει χαμπάρι.
Δεν πρόκειται να δώσει σε δύο αποτυχημένους πολιτικούς αρχηγούς την δυνατότητα να περιχαρακώσουν την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. 

Ντόρα...ΤΩΡΑ ! (Video)

«Ο καλύτερος τρόπος ν' αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να ....υποκύπτεις σ' αυτόν»!


Τελικά ο εκφοβισμός των πολιτών περί ( δήθεν) χρεοκοπίας της Ελλάδας που έχει επιμεληθεί το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου , αρχίζει και αποδίδει καρπούς.

Το σενάριο καλό. Οι ρόλοι μοιρασμένοι και καλοπαιγμένοι. Οι γκεστ σταρ ...όλα τα λεφτά. Το έργο έχει τεράστια ...χρηματική...επιτυχία. Σπάει ...ταμεία!
Τώρα αυτά είναι ασφαλιστικά ταμεία, τα ταμεία της Ιπποκράτους , τα ταμεία κάποιων επιχειρηματιών ή τα ταμεία των τραπεζών, σε όποιο και να ποντάρετε θα πάτε ...ταμείο!

Οι πολίτες έχουν τρομοκρατηθεί. Μαζί με αυτούς και κάποιοι μέσα από το ΠαΣοΚ. Έρχονται δύσκολες ημέρες σου λένε και πρέπει να εξασφαλιστούμε.
Διαβάζω π.χ στο «Παρόν» της περασμένης Κυριακής ότι νεοεκλεγείς βουλευτής του ΠαΣοΚ προσέλαβε στο γραφείο του ως συνεργάτες …τη γυναίκα του, τον γιο του και την κόρη του.
Να μένουν όλοι οι μισθοί στην οικογένεια, δηλαδή. Αυτό θα πει οικογενειακός προγραμματισμός σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Όμως μην νομίζετε ότι η αληθοφάνεια του σεναρίου που επιμελείται το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επηρεάζει μόνο …άπειρους νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΠαΣοΚ. Επηρεάζει και μεγαλοστελέχη της ΙΔΙΑΣ της κυβέρνησης.

Ο ...κύριος αναπληρωτής έχει τοποθετήσει την γυναίκα του στη θέση ...συμβούλου του με 8.000 ευρώπουλα τον μήνα!

Βλέπεται ότι δεν είναι μόνο η υπουργός κ. Μπατζελή που κοίταξε από την αρχή να εξασφαλίσει τους συγγενείς της. Υπάρχουν ακόμα δεκάδες παραδείγματα .

Τρομοκρατήθηκαν μάλιστα τόσο πολύ που θέλησαν να ...εξασφαλίσουν και τους κουμπάρους και τις κουμπάρες.
Κουμπάρος στη θέση γενικού γραμματέα. Έχει τα προσόντα μου λένε. Από την άλλη όμως, πως εμένα ένα πουλάκι μού είχε σφυρίξει ότι ο κύριος γενικός ήταν τόσο σίγουρος που το ..κελαηδούσε εδώ και εκεί, πολύ πριν ...αποφασιστεί;

Αμ ό άλλος; O ....Διπλωματικός ; Ο κύριος αυτός κατέχει εξέχουσα θέση στη νέα διακυβέρνηση. Προσέξτε! Εξέχουσα θέση!
Τελικά ...φοβήθηκε και αυτός από τα λεγόμενα του κ. Γ. Παπανδρέου - πριν φύγει για τις εξωτικές διακοπές του- και θέλησε να εξασφαλίσει και αυτός μια κουμπάρα του.
Την απέσπασε λοιπόν στο διπλωματικό του γραφείο σε θέση ...ειδικού συμβούλου, αμειβόμενη με 7.000 ευρώπουλα τον μήνα! Η απόσπαση μεν είναι στα όρια του νόμου , αλλά η κουμπάρα το μοναδικό πτυχίο που διαθέτει είναι ....ΤΕΙ Νοσηλευτικής!

Μια νοσοκόμα
...πάντα την ήθελε η διπλωματική υπηρεσία θα μου πείτε. Όχι δεν υπαινίσσομαι ότι είναι άρρωστη ως υπηρεσία. Μόνοι τους το λένε! Θα μας στοιχίσει λίγο ακριβά ως ειδική σύμβουλος , αλλά ..χαλάλι. Κουμπάρα είναι αυτή!

Πέραν λοιπόν της χιουμοριστικής διάθεσης που έχω σήμερα για ....την διαφάνεια που ευαγγελίζονται , ορκίζονται και προσκυνούν, μήπως κάποιος από τους φίλους του ....σοσιαλισμού, μπορεί να θυμηθεί το ....ποίημα περί νομίμου και ηθικού; Αυτό ντε , το φιλοσοφικό ερώτημα που απαντήθηκε ευκόλως και κατά το δοκούν.

Ισχύει και σήμερα; Γιατί διακρίνω μια ...μουγκαμάρα. Εκτός εάν ξαφνικά έγιναν ένθερμοι «οπαδοί» του Ιρλανδού συγγραφέα Oscar Wilde που έλεγε ότι ...«Ο καλύτερος τρόπος ν' αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να ....υποκύπτεις σ' αυτόν»!


ΥΓ.
Από το επικοινωνιακό τσουνάμι περί χρεοκοπίας φοβήθηκε μέχρι και η κυρία Μαργαρίτα. Πέραν λοιπόν του κτήματος και των δεξιώσεων που επιμελείται , σκέφτηκε , τώρα στα …80φευγα της, να γίνει και ..τηλεοπτική παραγωγός. Να ...εξασφαλιστεί και αυτή πριν επέλθει ο «Αρμαγεδδών» της….. χρεοκοπίας!

  politis-gr 

Το άσυλο, τα αυγά και τα επιχειρήματα

Του Πασχου Mανδραβελη

Για πρώτη φορά συνάντησα τα «επιχειρήματα» των αποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» στο καλυπτόμενο από το άσυλο προαύλιο του Πάντειου Πανεπιστημίου. Ηταν τρία αυγά, που με πέτυχαν στα πόδια. 

Τα πιτσιρίκια που καθοδηγούσε ένας τριαντάρης προφανώς ήταν πολύ συνεσταλμένα για να σημαδέψουν το πρόσωπο. 
Τα αυγά θεωρούνται πλέον μέρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμια· έτσι απάντησε ο «χώρος» σε μια γόνιμη συζήτηση για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.
Οταν στράφηκα να τους ρωτήσω «γιατί ρε παιδιά;», ο τριαντάρης με το παγωμένο βλέμμα με προειδοποίησε: «Φύγε! Φτηνά τη γλίτωσες! Φύγε!».

Η καθηγήτρια του Παντείου κ. Πέρσα Ζέρη πλήρωσε τις απόψεις της πιο ακριβά. Οι «αντιεξουσιαστές» σημάδεψαν καλύτερα: τα τρία αυγά την πέτυχαν.
Οι επιτιθέμενοι δεν ήταν της σχολής· είχαν έρθει για να προστατεύσουν το άσυλο του πανεπιστημίου, από τις ιδέες των καθηγητών του.

Δεν ήρθαν να ακούσουν

Τη δεύτερη φορά που συνάντησα τα «επιχειρήματα» των αποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» ήταν προχθές βράδυ σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φοιτητικός Ομιλος Προβληματισμού «Ελεύθερη Σκέψη» με θέμα «Η κουλτούρα της πολιτικής βίας». Μια ομάδα αποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» αποφάσισε να δείξει στους φοιτητές με έργα τι είναι η «κουλτούρα της πολιτικής βίας», έκαναν δηλαδή κάτι σαν εργαστήριο μετά τις θεωρίες που ανέπτυξαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Ολύμπιος Δαφέρμος και ο Δημήτρης Ψυχογιός.

Δεν ήρθαν να ακούσουν και να μιλήσουν. Kαμιά 15αριά από αυτούς μπούκαραν ξαφνικά προς το τέλος της εκδήλωσης. Διέκοψαν τον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο που εκείνη τη στιγμή μιλούσε για το άρθρο μου υπέρ της ελευθερίας έκφρασης ακόμη και του Indymedia. Εψεξαν τους φοιτητές που τόλμησαν να καλέσουν σε χώρο πανεπιστημιακού ασύλου «έναν υπονομευτή του ασύλου σαν τον Μανδραβέλη». Το αστείο είναι ότι και αυτοί δεν ήταν φοιτητές. Μπουκάροντας στο άσυλο και προπηλακίζοντας τους ομιλητές, δήλωναν ότι βρίσκονταν εκεί για να το... προστατεύσουν.

Εσπρωξαν τους ομιλητές και πήραν ο μικρόφωνο. Διάβασαν ένα κείμενο που δεν άκουσε κανείς, διότι οι φοιτητές της αίθουσας αντέδρασαν με αποδοκιμασίες στην εισβολή. Δεν άκουσαν τη φοιτήτρια που φώναζε «αν θέλετε να μιλήσετε, να περιμένετε την σειρά σας». Πού να ήξερε η νεαρή ότι η «προάσπιση του ασύλου» δεν προηγείται μόνο των καλών τρόπων, αλλά και της θέλησης των φοιτητών να μιλήσουν.

Στο σχοινοτενές κείμενο με πολλά τσιτάτα περί «Δεκέμβρη ο οποίος συνεχίζεται» αντέδρασε ο κ. Ολύμπιος Δαφέρμος. «Κάτσε κάτω!», ήταν η επαναστατική απειλή. «Δεν είσαι στους αγώνες». Πού να ήξεραν οι πτωχοί τη γνώσει ότι μιλούσαν σε ένα μέλος της Συντονιστικής του Πολυτεχνείου, έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε το άσυλο και τη δημοκρατία απέναντι στα τανκς.

Στο indymedia

Οταν τέλειωσαν -αυτό που αργότερα αποκάλεσαν με προκήρυξή τους στο indymedia «παρέμβαση» - μου κόλλησαν τα δύο βασικά τους επιχειρήματα στη μούρη. Τα επιχειρήματά τους έσταζαν πολύ, αλλά ήταν ελάχιστα πειστικά. Οπως σχολίασε κάποιος στο indymedia, «O τύπος έχει γράψει τις άπειρες αθλιότητες και φιλοδωρείται μόνο με αυγά... και μόνο δύο. Αυτή είναι η ηθική ανωτερότητα του α/α χώρου;». Κάποιος άλλος σχολίασε με μεγαλύτερη επαναστατική θέρμη: «Ο Μανδραβέλης είναι ο τύπος που ’γραψε τώρα τελευταία και κείμενο για το INDYMEDIA και το άσυλο... Ο τύπος είναι για μπάτσες χωρίς υπερβολές με τον κυνισμό που τον διακατέχει!! Πρέπει η Παλαβή Αριστερά, όπως λέει κι αυτός, να τον συναιτίσει».

Τρία θαυμαστικά: Οχι μόνο δεν κατάλαβε το κείμενο για το Indymedia, αλλά γράφει και το «συνετίσει» με «αι».

Φύγαμε από την σχολή όλοι μαζί και αγκαζέ, γιατί υπήρχε ο φόβος να μας περιμένουν έξω. «Από τη χούντα έχω να βγω έτσι από πανεπιστήμιο», σχολίασε η δημοσιογράφος κ. Αννα Δαμιανίδη. «Τότε, πιανόμασταν αγκαζέ για να μην μπορέσουν οι αστυφύλακες να συλλάβουν ή να χτυπήσουν κάποιον».

Βαθύτατη άγνοια

Τρία πράγματα πρέπει να σημειωθούν στην κατακλείδα αυτής της προσωπικής κατάθεσης.
Το πρώτο είναι η βαθύτατη άγνοια αυτών των που κυκλοφορούν με τον μανδύα του «αντιεξουσιαστή». Τι στην ευχή; Ούτε την πρόσκληση δεν είχαν διαβάσει όταν έψεγαν ένα μέλος της συντονιστικής του Πολυτεχνείου ότι «δεν είναι στους αγώνες»;
Το δεύτερο είναι η αντίδραση των φοιτητών στην «παρέμβαση».
Υπήρξε τόση αποδοκιμασία κατά των «αντιεξουσιαστών» που κάποιος είπε στον σύντροφό του δίπλα: «Πάμε να φύγουμε. Το κοινό δεν είναι καλό».
Το τρίτο είναι ότι επέμεναν, παρά το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν ότι το «κοινό δεν είναι καλό».
Η αντίδραση των παριστάμενων φοιτητών έδειξε ότι αυτό που αποκαλούν «παρέμβαση» ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό. Οχι μόνο δεν μπόρεσαν να πείσουν κάποιον, αλλά αντιθέτως εξόργισαν και πιθανούς συμπαθούντες.
Οπως έγραψε κάποιος πάλι στο Indymedia: «Ο Μανδραβέλης συμμετείχε σε μια συζήτηση για τον Δεκέμβρη και την αντι-βία, ακόμα και αν δεν μας αρέσουν αυτά που λέει θα έπρεπε να γίνει παρέμβαση, αφού πρώτα είχε ακουστεί η όποια άποψή του, με εκφώνηση κειμένου, μοίρασμα φυλλαδίων, μη βίαιη και με επιχειρήματα. Εκτος και αν δεν έχουμε πια επιχειρήματα, εκτός αν έχουμε πλέον μόνο αυγά...».

Η μυστική συμφωνία Σαμαρά - Ρουσόπουλου

Το γράφουμε εδώ και μέρες ότι όλα σχεδόν τα πρωτοπαλίκαρα του Ρουσόπουλου έχουν στρατοπεδεύσει στο επιτελείο του πρώην προέδρου της «Πολιτικής Άνοιξης» Αντώνη Σαμαρά. 
 
Οι άνθρωποι που προκάλεσαν και πλήγωσαν την Ν.Δ. Η Ντόρα χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας της, ξεκαθάρισε ότι όλοι αυτοί δεν έχουν θέση στη Ν.Δ. του αύριο.  
«Ας ψηφίσουν άλλον για αρχηγό» είπε χαρακτηριστικά. 
 
Θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον ν' ακούγαμε και από τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ανάλογη δήλωση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει, από την στιγμή που έχει μαζέψει στον σκληρό πυρήνα του επιτελείου όλα τα golden boys. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το πρωτοσέλιδο θέμα του «Καρφιού» του Νίκου Κακαουνάκη, όπου κάνει λόγο για κανονική συμφωνία Σαμαρά - Ρουσόπουλου
 
Μάλιστα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι «προξενητής» ήταν μεγαλοεκδότης. 
Ότι κι' αν κάνει ο Σαμαράς, όσες εταιρείες δημοσκοπήσεων κι' αν χρησιμοποιήσει, με όσες διαφημιστικές κι'αν συνεργαστεί δεν πρόκειται να αλλοιώσει την πραγματικότητα. 
 

Η ηγετική ομάδα του Α. Σαμαρά

Χθες στην συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο οι Αθηναίοι και όχι μόνο είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίζουν και την Dream team του πρώην προέδρου της «Πολιτικής Άνοιξης».
 Εκτός από τον πρώην πρόεδρο του «ΚΕΠ» Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην εξέδρα ανέβηκαν ο Κ. Γκιουλέκας, η Φωτεινή Πιπιλή, η Ρόδη Κράτσα (σύζυγος του Απόστολου), ο Κ. Τζαβάρας (είναι βουλευτής Ηλείας) και ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης.
Μ' αυτά τα πρόσωπα ο Σαμαράς ονειρεύεται την Ν.Δ. της απόλυτης περιχαράκωσης. Φυσικά, αναπόσπαστα μέλη της ομάδας του προέδρου Αντώνη είναι οι Κώστας Μαρκόπουλος, Γιώργος Συμπιλίδης και Άκης Γεροντόπουλος.
Και, φυσικά ο Γιάννης Μανώλης!

Η μια άποψη ...και η άλλη !

Η μια άποψη...

"όσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο".

Ντόρα Μπακογιάννη! 


...και η άλλη !




 

"Όσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο".


Μπράβο Ντόρα !
 Είπε κατά την ομιλία της: "όσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό".

 Η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έχει σκοπό να είναι δέσμια κανενός βαριδιού.
Προτιμά την ήτα από την κηδεμονία από πρόσωπα που έχουν πληγώσει και εκθέσει την παράταξη.
Είπε όχι στον Παυλίδη, λέει όχι παρά την μικρή διαφορά, και σε κάθε άλλο που πλήγωσε την παράταξη μας.
Ξεκάθαρες κουβέντες, από ένα πρόσωπο που κοιτάζει το αύριο και όχι μόνο πως θα εκλεγεί.
Μπράβο της.  
Γιαυτό τη στηρίζουμε, γιαυτό την ψηφίζουμε

Διαρχία στη ΝΔ του Σαμαρά; Θα γίνουμε Σύριζα, άν...!

Από τη συγκέντρωση του Σαμαρά φάνηκε πως ήδη έχει συμφωνηθεί να υπάρχει διαρχία στη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση εκλογής του.
Θα καταντήσουν τη Νέα Δημοκρατία "ΣΥΡΙΖΑ".
Ο Αβραμοπουλος δεν αρκέστηκε μόνο να ανεβεί στο βάθρο, αλλά πήρε και τον λόγο.
Είναι φανερό πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο Σαμαράς και κάνει το ένα λάθος πάνω στο άλλο, παρουσίαζοντας την εικόνα ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
Από την πλευρά του ο Αβραμόπουλος φάνηκε ότι θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι ο Νο2 στο κόμμα στην απίθανη περίπτωση εκλογής του Σαμαρά.

Το video της συγκλονιστικής σε όγκο και παλμό συγκέντρωσης της Ντόρας στην πλατεία Κοτζιά !

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Η συμμετοχή σου είναι πολύτιμη





Σε δύο ημέρες ψηφίζουμε  για νέο πρόεδρο του κόμματός μας. Η ψήφος σου είναι καθοριστική  για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Απευθύνομαι σήμερα σε εσένα και  σου ζητώ να συμμετάσχεις στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.   

Ήμουν πάντα  παρούσα, στις εύκολες και τις δύσκολές στιγμές. Ποτέ δεν λύγισα και δεν υπέστειλα την σημαία της παράταξής μας. Ακόμα και όταν έβλεπα τις αδυναμίες, ακόμα και όταν έβλεπα τα λάθη που μας πλήγωσαν όλους. Γιατί πάνω απ ‘όλα έβαζα πάντα το καλό του κόμματος μας, της Νέας Δημοκρατίας. Στις χαρές και τις πικρές μαζί.

Αυτή η  κοινή πορεία αγώνων είναι το αόρατο νήμα που ενώνει όλους εμάς. Εμείς μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε ξανά την ελπίδα και την προοπτική για το κόμμα μας.  

Να ξαναβρούμε την ενότητά μας και το εύρος  μας. Να κάνουμε τη ΝΔ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με σεβασμό και λόγο στα μέλη και στην κοινωνική της βάση. Όχι με λόγια αλλά με έργα.  



Να δώσουμε  ξανά μάχες για τις ιδέες μας, τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας: Την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, την αγάπη για τη Πατρίδα, τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. 

Την Κυριακή, με την επιλογή αρχηγού θα αποφασίσουμε ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε.

Αν θα έχουμε ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, που  θα απευθύνεται στην κοινωνία και  θα μπορεί να κερδίσει εκλογές ή  αν θα έχουμε μια μικρή, περιχαρακωμένη, αδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Αν θα έχουμε μια Νέα Δημοκρατία που θα μπορεί να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση ή μια Νέα Δημοκρατία που θα αφήνει τη σημερινή κυβέρνηση να αλωνίζει και θα είναι αρεστή μόνο στα γνωστά μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και πολεμούν με τέτοιο μένος εναντίον μου. 

Σε όλη  την πολιτική διαδρομή μου αγωνιζόμουν  για μεγάλη και δυνατή Νέα Δημοκρατία. Βρέθηκα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξης, χωρίς ποτέ να ξεφύγω από την ιδεολογία και τις αρχές της. Εργάστηκα για την ενότητα στο κόμμα μας. Έχω δώσει και έχω κερδίσει μάχες για τη Νέα Δημοκρατία και έχω στηρίξει τους αγώνες της σε όλη την Ελλάδα. 

Στις  εκλογές της 29ης Νοεμβρίου  υπολογίζω προσωπικά  σε σένα.

Η συμμετοχή σου  είναι πολύτιμη για  το κόμμα μας.

Η ψήφος σου είναι  δύναμη για μένα.

Ξεκινάμε  ένα νέο κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία. Σε καλώ να το γράψουμε μαζί.

Σε  καλώ σε νέους αγώνες, σε μια καινούργια, όμορφη διαδρομή.

Για να κάνουμε ξανά τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη, δυνατή και περήφανη.



Ντόρα Μπακογιάννη



«Ακούσαμε την ΠΟΛιτική Άνοιξη, ακούσαμε το ΚΕΠ, στις 29 θα μιλήσει και η Νέα Δημοκρατία»


«Ακούσαμε την ΠΟΛιτική Άνοιξη,

ακούσαμε το ΚΕΠ,

στις 29 θα μιλήσει και η Νέα Δημοκρατία»


 

Οι εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής μετρούν γι' αυτό...


...προετοιμάζουν την συγκέντρωση της ήττας

 


Το «ποτάμι» του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι χωράει σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.
Αυτό προκύπτει από τις προετοιμασίες που γίνονται στο Ζάππειο για την μεγάλη συγκέντρωση του πρώην προέδρου της «Πολιτικής Άνοιξης».

Με βάση τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, οι επιτελείς του Σαμαρά, προσπαθούν να διαμορφώσουν με τέτοιο τρόπο τον  χώρο (βλ. φωτό) για να φαίνεται μαζική η συγκέντρωση. Κάνει ότι μπορούν για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι γνωρίζοντες από μαζικές συναθροίσεις αναφέρουν ότι με 2000 γεμίζει ο χώρος που έχουν προετοιμάσει.

Την ίδια ώρα η Ντόρα θα μιλάει σε original ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.
Η ψηλή θα μιλάει σε πλατεία και όχι σε μια γωνιά του Ζαππείου. 
Σε λίγη ώρα οι πάντες θα έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν. 
Να δουν ποιος έχει τον κόσμο και ποιος το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». 
Το δίδυμο Σαμαρά - Αβραμόπουλου δεν μπορεί να μαζέψει κόσμο.
Όταν άρχισαν να το συνειδητοποιούν, έδωσαν εντολή για να «μαζευτεί» ο χώρος.

«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν στον Γ. Παπακωσταντίνου


Επαναλαμβάνεται η κριτική προς την Ελλάδα για την αποτυχία της να λάβει «αξιόπιστα και διαρκή» μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων αναμένεται να ασκήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη Σύνοδο του Εco/Fin που θα γίνει στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη, όπου και θα αποφασίσουν την υπαγωγή της χώρας μας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης.

Αυτό  αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου που έχει στην κατοχή του, "τα σημαντικά ελλείμματα των εσόδων και οι υπερβολικές δαπάνες οδήγησαν στην ισχυρή επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας το 2009, η οποία μπορεί μερικώς μόνο να αποδοθεί στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών".

Το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Bloomberg, ετοιμάστηκε από μια ομάδα στελεχών από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στις 1 και 2 Δεκεμβριου.

Στο κείμενο της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα 27 κράτη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «μεγάλα ελλείμματα των εσόδων και υπερβάσεις στις δαπάνες οδήγησαν σε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, η οποία μόνο μερικώς μπορεί να αποδοθεί στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών».

Και τονίζεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία «οφείλονται κυρίως στην ανεπαρκή αντίδραση των ελληνικών Αρχών».

Αντίθετα με άλλα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία έχουν ελλείμματα που ξεπερνούν εφέτος το 3% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη παράταση της προθεσμίας για την περικοπή του ελλείμματός της κάτω του 3% ως το 2010.

Επικριτική είναι η Επιτροπή και όσον αφορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από το έγγραφο «σαφώς ανεπαρκή». Τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2009 δεν έχουν επαληθευθεί ακόμη, με τους ελέγχους της Επιτροπής να συνεχίζονται, όπως αναφέρει το κείμενο. Εκτός της παραπομπής της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8, το Εco/Fin θα ασχοληθεί και με άλλα σοβαρά θέματα, όπως το νομοθετικό πλαίσιο των τριών νέων ευρωπαϊκών Αρχών που αφορούν τη λειτουργία των τραπεζών, τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία φορέα για τον έλεγχο λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών.

Στα βασικά θέματα συζήτησης περιλαμβάνεται επίσης η στρατηγική εξόδου από την ύφεση, το ζήτημα της φορολογίας και η προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. 
Θα συζητηθεί το ζήτημα του ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, η Οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων και το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας με το Λιχτενστάιν για το θέμα της φοροδιαφυγής των ευρωπαίων πολιτών.

Ένα κραχ θα μας σώσει!


Όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα, με το πόσο συνεπείς ή ασυνεπείς είμαστε. 
Για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό χρειάζεται κάτι άλλο να τραβήξει την προσοχή στους γύπες. 
Ένα άλλο μεγαλύτερο πτώμα από το δικό μας. 
Ο καλός Θεός της Ελλάδας, λοιπόν, έστειλε την Dubai Word την καλύτερη δυνατή στιγμή. 
Μόνο έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε...

Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την εικόνα που παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο μηδέν και δεν είναι σωστό να συμπεριφερόμαστε με πανικό. 

Η αγορά αυτή δεν με πείθει και αυτό το έχω ήδη γράψει. Δεν θα με πείσει με μία πτώση της τάξης του 10% ή του 20%. 
Περιμένω να δω ουσιαστική αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για να τοποθετηθώ και πάλι. 
Στην φάση αυτή το πρόβλημα δεν είναι θέμα αριθμών. 
Αν οι ξένοι επενδυτές αποφασίσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους, τότε δεν υπάρχει πάτος. 
Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να αποδειχτούν ακριβές οι 2.000 μονάδες, ακόμη και οι 1.500. 

Γι΄ αυτό, όμως, για το γεγονός ότι η πορεία της αγοράς μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις κινήσεις των ξένων επενδυτών είναι κάτι για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς, ούτε και οι χιλιάδες μικροεπενδυτές. Ευθύνονται όσοι έδιωξαν τον κόσμο από την αγορά και θεώρησαν περισσότερο ασφαλές (αλήθεια για ποιόν;) να παραδώσουν το ελληνικό χρηματιστήριο στα χέρια των ξένων Οίκων. 
Τώρα ας βγουν και ας τοποθετηθούν δημόσια για τις παλαιότερες τοποθετήσεις τους και πράξεις και για το γεγονός ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν έχει άμυνες. 

Για τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. 
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ουρά της υπόθεσης του Dubai. 
Θα περιμένουμε να δούμε το σημερινό άνοιγμα της Wall Street για να βγάλουμε καλύτερα αποτελέσματα. Κάπου, όμως, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι είναι αρκετά βαρετό να πέφτει μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο, να είναι ο απόλυτος στόχος για τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους. 
Αν «μπερδευτούμε» μαζί με τους άλλους, υπάρχει και μία πιθανότητα να κερδίσουμε κάτι στην ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. 
Υπάρχει μία πιθανότητα να ξεχάσουν και οι ξένοι επενδυτές ότι έχουν τοποθετημένα στην Αθήνα κάτι μικρά ποσοστά από τα χαρτοφυλάκιά τους. Θα έχουν πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθούν, με το υπόλοιπο 97% του χαρτοφυλακίου τους...

Θανάσης Μαυρίδης

50 λόγοι για τους οποίους δεν στηρίζω Σαμαρά.


Με απλές διαπιστώσεις και ερωτηματικά!
1. Οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και τα golden boys του κόμματος τάχτηκαν αμέσως στο πλευρό του Σαμαρά Ο κρατικοδίαιτος μηχανισμός του κόμματος της ΝΔ (αυτοί που απέκλεισαν το κόμμα από την κοινωνία και έχασαν την επαφή με τον κόσμο) στηρίζει Σαμαρά. Οι μηχανισμοί αυτοί δεν θέλουν καμία αλλαγή στο κόμμα και είχαν κλείσει τις πόρτες στον κόσμο της παράταξης
2. Με τη Ντόρα η ΝΔ αποκτά δυναμική επιστροφής στην εξουσία γρήγορα και μπορεί να νικήσει το Πασόκ. Με το Σαμαρά περνά σε εσωστρέφεια
3. Με το Σαμαρά κινδυνεύει η ενότητα του κόμματος με τη Ντόρα εξασφαλίζεται
4. Δεν μπορεί να διευρύνει την παράταξη προς το Κέντρο. Αντίθετα η ιδεολογική καθαρότητα περιχαρακώνει και συρρικνώνει τη ΝΔ. Με τη «διεύρυνση» προς τα Δεξιά χάνει η ΝΔ τα ερείσματά της προς τα κεντροδεξιά. Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ, θα γράψει τον επίλογό της, αν την ερχόμενη Κυριακή βγάλει λάθος αρχηγό. Με το Σαμαρά αρχηγό η πόλωση και η συρρίκνωση θα συνεχιστούν. Ο ελληνικό λαός πολιτικά τοποθετείται «κεντροαριστερά» σε ποσοστό περίπου 60%. Η «καθαρή» ιδεολογία της ΝΔ είναι μειοψηφική στην Ελλάδα και για να κατακτήσει τη νίκη θα πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους που ανήκουν στο κέντρο.
5. Δεν ξέρει τη διαφορά κοινωνικού φιλελευθερισμού και νεοφιλελευθερισμού(!). Μπορεί να μας πει ποια ακριβώς οικονομική σχολή λέει αρλούμπες όπως: «Όχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν»;
6. Το σύστημα Πασόκ (με τα κανάλια του, τις εφημερίδες του και τους «αφισοκολλητές» του) στηρίζει Σαμαρά επειδή θεωρούν το Σαμαρά «εύκολο αντίπαλο» που εξασφαλίζει τουλάχιστον δύο τετραετίες στο Πασόκ. Οι «βαρόνοι» θέλουν αρχηγό του χεριού τους (όπως έγραψε ο Χρήστος Πασαλλάρης). Μέχρι και παλιές συνεντεύξεις «εξαφανίζουν» απ’ το internet!
7. Οι περισσότεροι βουλευτές(νυν και πρώην) βρίσκονται στο πλευρό της Ντόρας
8. Γιατί ο Σαμαράς καταγγέλλει τα πολιτικά τζάκια όταν και ο ίδιος κατάγεται από πολιτικά τζάκια και μάλιστα συσχετισμένα με στοές και λοιπές διασυνδέσεις. Όπως: Εμμ/ήλ Μπενάκη(θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ίωνα Δραγούμη) , Αλέξανδρου Ζάννα , Γεωργίου Σαμαρά και Πηνελόπης Δέλτα…
9. Γιατί χρησιμοποιούν οι μηχανισμοί Σαμαρά κάθε βρώμικο μέσο για να πολεμήσουν τη Ντόρα, από απίστευτα άρθρα και απειλητικά sms μέχρι υβριστικά video και άθλια μοντάζ; Το περιεχόμενο αυτών είναι σεξιστικό και χυδαίο και στοχοποιεί τη Ντόρα με απαράδεκτο τρόπο. Τίποτα από αυτά δεν έχει καταδικάσει το επιτελείο Σαμαρά.
10. Αυτοί που έριξαν τη ΝΔ το 1993 βρίσκονται τώρα στην πλευρά Σαμαρά
11. Γιατί τα συμφέροντα(Βγενόπουλος, Μπόμπολας και άλλοι) πολεμούν τη Ντόρα και τα κανάλια της διαπλοκής προωθούν χωρίς κανένα πρόσχημα Σαμαρά αλλά και εργαζόμενοι σε αυτά τα κανάλια «πιέζονται» με κάθε τρόπο να στηρίξουν Σαμαρά εκβιαζόμενοι ακόμα και με απόλυση …
12. Γιατί αν η Ντόρα μπορεί να νικήσει τρεις άντρες (Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Ψωμιάδη) εννοείται ότι θα κατατροπώσει τον Παπανδρέου
13. Στους υποστηρικτές Σαμαρά έχουν εισέλθει οπαδοί του ΛΑΟΣ και λοιπά ακροδεξιά στοιχεία που αποτελούν φανατικές και αποκρουστικές μειονότητες για το λαό της ΝΔ αλλά και στην κοινωνία.
14. Ο Σαμαράς δεν έχει καθόλου καλή εικόνα στο εξωτερικό ενώ η Ντόρα διαθέτει εκτός συνόρων και καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Πράγμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα στο διεθνή στίβο και την Κύπρο στον αγώνα της για δικαίωση.
15. Η πολιτική που αφήνει να εννοηθεί ο Σαμαράς ότι θα ακολουθήσει στα εξωτερικά ζητήματα δεν έχει καθόλου διευκρινιστεί. Κυρίως στο Σκοπιανό δεν έχει ποτέ αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει(!). Πετά κορώνες στο φλου με πολύ εθνικισμό και ό,τι κάτσει. Φαίνεται πάντως ότι ο Σαμαράς είναι υπέρ της «σύνθετης ονομασίας» για τα Σκόπια, αλλά φοβάται να το ξεκαθαρίσει στους οπαδούς του!
16. Ο Σαμαράς θεωρεί ότι πρέπει να παραχωρηθεί ιθαγένεια σε κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται στην Ελλάδα. Ποιος άραγε μετανάστης δεν θα θέλει να έρχεται στη χώρα μας , να τεκνοποιεί, να αποκτούν την ιθαγένεια τα παιδιά του και μετά να συνεχίζει το ταξίδι του ως ευρωπαίος πολίτης με πλήρη δικαιώματα στην Ε.Ε;
17. Είναι αυτός που έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 και επανέφερε στην εξουσία το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου
18. Είναι αυτός που διατήρησε στην εξουσία το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου τον Μάρτιο του 1995, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
19. Έχει ελάχιστο κοινοβουλευτικό έργο και δεν είναι κατάλληλος να αντιπολιτευτεί στο ΠΑΣΟΚ.
20. Συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε σειρά νομοθετημάτων στη Βουλή και σε εκλογικές αναμετρήσεις ενάντια στη ΝΔ.
21. Η συμβολή του σαν βουλευτής στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μηδενική. Έκανε μόνο 8 επερωτήσεις.
22. Ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή οργάνωνε συγκεντρώσεις των μελών της ΠΟΛ.ΑΝ για να τους έχει σαν χρυσή εφεδρεία, για τα μελλοντικά του σχέδια, όπως και τελικά γίνεται!
23. Στην τελευταία προεκλογική περίοδο εξαφανίστηκε στην εκλογική του περιφέρεια και δεν εμφανίζονταν σχεδόν πουθενά για να υποστηρίξει το έργο της κυβέρνησης.
24. Είναι έντονα πατριδοκάπηλος. Αυτά που λέει για τα Εθνικά θέματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έλεγε και δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτά που θα πει στο μέλλον… Όλα άκρως λαϊκιστικά και επικίνδυνα… Επιστρέφει το κόμμα στη μούχλα του παρελθόντος και προσπαθεί να δώσει μια «εθνικοπατριωτική» κατεύθυνση που τινάζει στον αέρα το «ανοιχτό κόμμα» και τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της παράταξης. Όποτε η χώρα γύρισε σε «εθνικοπατριωτικές» γραμμές ακολούθησαν εθνικές τραγωδίες.
25. Ο ευρωσκεπτικισμός του είναι πολύ επικίνδυνος. Επιδιώκει να ηγηθεί του κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκού κόμματος στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και τώρα καταφέρεται εναντίον εκείνων που δήθεν θέλουν «να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Νομαρχία της Ευρώπης» (ομιλία στο Badminton (4.11.2009). Μήπως συνεχίζει να πιστεύει ότι: «Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει ο αντιευρωπαϊσμός και ο απομονωτισμός», όπως δήλωνε το 1993 ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη; Ή μήπως επιδιώκει να μετατρέψει τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΝΔ σε α λα καρτ; Τι συμβαίνει! Σέβεται έτσι τις αρχές του ιδρυτή της ΝΔ που ενέταξε τη χώρα μας στην ΕΟΚ;
26. Δεν γίνεται το σύστημα Σαμαρά να χρησιμοποιεί επιχειρήματα κατά της Ντόρας, όπως: «είναι γυναίκα», «είναι θυγατέρα του αποστάτη» , «δεν μας αρέσει το χαμόγελό της», «φταίει και αυτή για το 1965», «ο Σαμαράς βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα» (όπως έλεγε και ο φίλος του Γιώργος), «η Ντόρα ευθύνεται για την πρόσφατη ήττα της ΝΔ» …… και άλλα γελοία!
27. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ζήσει τη γενιά του Γαλλικού Μάη, έχει θητεύσει δίπλα σε αντιστασιακό σύζυγο που δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της 17Ν και είναι … ενοχλητικά πιστή στο κόμμα και στις αρχές της!... Το σύστημα των οικονομικών συμφερόντων και το σύστημα Πασόκ δεν την πάει. Θέλουν ένα αδύνατο σχήμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και μια ηγεσία του χεριού τους.
28. Γιατί το επιτελείο Σαμαρά κατηγορεί τη Ντόρα ως υπεύθυνη για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και επιμένουν παρά τις διαψεύσεις. Μειώνουν έτσι τον ίδιο τον Καραμανλή που έχει αναλάβει την ευθύνη για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
29. Ο Σαμαράς δεν έχει το ειδικό βάρος και την εμπειρία να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα στελέχη του κόμματος και η επιμονή του στις απόψεις του θα αποτελέσει αιτία τριβών και αποχωρήσεων από τη ΝΔ
30. Δεν μας εξήγησε ποτέ, που πήγαν τα περίφημα τεράστια «μυστικά» κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, που αυτός φρόντισε να διογκώνει, ως αρμόδιος Υπουργός την περίοδο 1990-1992
31. Γιατί το Δεκέμβριο του 1991 στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ δεν έθεσε βέτο στη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την αναγνώριση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως Ανεξάρτητου Κράτους. Το ξέρετε ότι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση της Π.Γ.Δ.Μ. (F.Y.R.O.M.);
32. Δεν μας έχει ποτέ εξηγήσει που βρέθηκαν οι πόροι και ποιοι χρηματοδότησαν τη δαπανηρότατη προεκλογική του καμπάνια το 1993 για το κόμμα που ίδρυσε. Την ΠΟΛΑΝ.
33. Τελικά τι είναι. Μόνιμο μέλος της Λέσχης Μπίλντενπεργκ ή παρατηρητής; Γιατί στα βιογραφικά του μας έχουν μπερδέψει!
34. Γιατί ο «πατριώτης» Σαμαράς δεν υπηρέτησε ποτέ τη στρατιωτική του θητεία. Αν το έκανε μπορεί να μας πει, που και πότε; Μήπως όταν φοιτούσε στο Άμχερστ (όπου συγκατοικούσε με τον Παπανδρέου…) και στο Χάρβαρντ;
35. Ο Σαμαράς συνεχίζει να ψεύδεται λέγοντας πως «δικαιώθηκε» στο Σκοπιανό ενώ είναι πασιφανές ότι δικαιώθηκε ο Κων/νος Μητσοτάκης για τη λύση του όρου «Σλαβομακεδονία», ως πολύ πιο συμφέροντος από τη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» που θα επιβληθεί σήμερα, με πολύ χειρότερους όρους. Οι ευθύνες του για τη σημερινή κατάσταση είναι βαρύτατες και ΥΠΟΠΤΕΣ.-
36. Γιατί τα στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. σε όλη την Ελλάδα συνεργάζονταν με τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ για την υπερψήφιση υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
37. Γιατί ο Αντώνης φοβάται το debate με τη Ντόρα. Δεν μπορεί καν να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την συνυποψήφιά του σε ένα δημόσιο διάλογο
38. Γιατί παριστάνει τον «Καραμανλικό», ενώ θρασύτατα έβριζε τον Εθνάρχη Καραμανλή ως «ανίκανο», και ο ίδιος ο Καραμανλής δεν ήθελε ούτε ζωγραφιστό να τον βλέπει μετά το 1992. Ο Καραμανλής είχε δώσει εντολή να ….. μην του επιτραπεί να διαβεί ποτέ ξανά την πόρτα του προεδρικού μεγάρου όσο θα ήταν Πρόεδρος!
39. Είναι δυνατόν δύο αποτυχημένοι αρχηγοί δεν κάνουν έναν επιτυχημένο; Όχι λέει ο Νίκος Κάκκαλος
40. Γιατί άραγε δεν παίρνει θέση για την πρόσφατη εμπλοκή στελέχους του(Γεροντόπουλος) που κατηγορείται για παρεμβάσεις υπέρ συλληφθείσας κτηνιάτρου στον Έβρο; Σημειώνεται ότι ο κ. Γεροντόπουλος εμπλέκεται και στην υπόθεση Βατοπεδίου
41. Θυμάται άραγε ο Σαμαράς τα αυγά που του πετούσαν τα στελέχη της ΝΔ το 1993 σε διάφορες πόλεις που επισκέπτονταν για ομιλίες; Θυμάται ότι έτρεχε να κρυφτεί για να γλυτώσει τη ζωή του; Επίσης δεν πρέπει να ξεχνά ότι οπαδοί του Πασόκ σχημάτιζαν αλυσίδα γύρω του φωνάζοντας "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ - Ενωμένο δυνατό", για να τον γλυτώσουν από την οργή των πληγωμένων οπαδών της ΝΔ! Αυτοί οι οπαδοί σήμερα ορκίζονται πως δεν θα ξαναψηφίσουν ΝΔ έτσι και βγει ο Σαμαράς αρχηγός τους!
42. Η Ντόρα έχει νικήσει και στο internet όσο και αν διατυμπανίζουν για το αντίθετο, ακροδεξιοί κυρίως οπαδοί του Σαμαρά με δημοσκοπήσεις μαϊμού .Νίκησε και στο FaceBook και στα blogs.
43. Η πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών θεωρεί θράσος να θέτει υποψηφιότητα για την αρχηγεία του κόμματος, ένας «υποψήφιος» που έριξε την παράταξη από την εξουσία. Κάποιον που πόνεσε όσο κανένας άλλος τον απλό νεοδημοκράτη το 1993 και στη συνέχεια συνεργαζόμενος με το Πασόκ σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις.
44. Η Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά στέρησε το 1993, 4,9%από τη Νέα Δημοκρατία, το 1994 στις Ευρωεκλογές 8,7% από τη Νέα Δημοκρατία, το 1996 στις Εθνικές Εκλογές 2,94% και το 1999 στις Ευρωεκλογές στέρησε από τη Νέα Δημοκρατία 2,3%, αποτέλεσμα που οδήγησε σε λουκέτο του κόμματός του και σε επιστροφή του, το 2004 ! Ο ίδιος ο Αντώνης δηλώνει απερίφραστα ότι «δεν μετανιώνει» για τη στήριξη που πάντα παρείχε στο Πασόκ και το σύστημα του.
45. Γιατί ο Γρυλλάκης και ο Συμπιλίδης αποτελούν κόκκινο πανί για τον απλό ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας και η παρουσία τους στο πλευρό Σαμαρά …. προκαλεί.
46. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στον «φίλο» του Γιώργο; Πως θα γίνει αυτό όταν στο ιστορικό του, το 1995 έχει ήδη στηρίξει την κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, μια κυβέρνηση σκανδάλων και παρακμής;
47. Ο ίδιος επιμένει ότι έριξε την Κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 για το «Μακεδονικό». Μήπως την έριξε για τον ΟΤΕ και τις 1,2 εκατομμύριο ψηφιακές παροχές που πήρε η Siemens - Intracom το 1993; Το ξέρει ότι οι δήθεν «μακεδονικές» αντιστάσεις του οδήγησαν το Πασόκ στην εξουσία και «καθιέρωσαν» την Siemens στον ΟΤΕ;
48. Επειδή λέει ψέματα και για τις πρόωρες εκλογές. Λέει ότι διαφωνούσε, ενώ τις συνυπέγραψε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
49. Αλήθεια, συνεχίζει να πιστεύει στη διακήρυξη που έκανε ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης στις εκλογές του 1996, ότι «δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, μουσουλμάνους» Έλληνες πολίτες; Μήπως ο επόμενος ρόλος του είναι ακόμα πιο θλιβερός και επιζήμιος για τη χώρα μας και έχει στόχο να «δώσει φωνή» στους μουσουλμάνους της Θράκης, δια του επικίνδυνου απομονωτισμού που επαγγέλλεται ο εθνικισμός του;
50. Ακόμα και στη δήθεν «ηρωική» του κίνηση, να ανατρέψει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του τότε πρωθυπουργούΚ. Μητσοτάκη, ο Σαμαράς παρουσιάζει σύγχυση και είναι απρόβλεπτος. Άλλοτε δηλώνει ότι ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλοτε ότι δεν την ανέτρεψε; Τι από τα δύο ισχύει;
[Α. Σαμαράς: «θυμίζω ότι ήταν το αίτιο για το οποίο ρίξαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη» (21.12.1993, Πρακτικά Βουλής), «όταν εμείς ανατρέψαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αποτρέψουμε την παράδοση του ονόματος “Μακεδονία”…» (6.11.1995, Πρακτικά Βουλής).
«Είναι μύθος ότι τον έριξα εγώ (τον Κ. Μητσοτάκη)» (18.10.2000). «Σας επαναλαμβάνω, άλλωστε, ότι ο ίδιος (ο Κ. Μητσοτάκης) ανέτρεψε τον εαυτό του» (18.2.2001, περ. «Έψιλον»). «Το έχω ξαναπεί πρόσφατα: Το καλοκαίρι του 1993, δεν ανέτρεψα ούτε σκέφθηκα να ανατρέψω τον κ. Μητσοτάκη» (15.2.2004: Συνέντευξη Σαμαρά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»)].
51. Καταγγέλλει όλο αυτό το διάστημα τη Ντόρα Μπακογιάννη ως «διαπλεκόμενη». Πώς ερμηνεύει την προνομιακή στήριξη που απολαμβάνει ο ίδιος από όλα τα Μέσα που ελέγχουν οι κρατικοδίαιτοι «διαπλεκόμενοι» και το γεγονός ότι δεν έχει δεχθεί ούτε μία επίθεση από κανάλι ή εφημερίδα, από όλα όσα στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ; Πάνε να περάσουν την ιδέα ότι ο Σαμαράς είναι άσπιλος και αμόλυντος ενώ εμπλέκεται σε πλήθος σκανδάλων, ακόμα και στο σκάνδαλο Siemens ……. Πως γίνεται όλα αυτά που «κατασκευάζει» το επιτελείο του Σαμαρά να διαδίδονται από τα μέσα της διαπλοκής και να αποτελούν υλικό ερωτήσεων σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που δίνει η Ντόρα;

Υ.Γ. : Όποιος δεν εντρυφεί στο παρελθόν δεν μπορεί να εκτιμήσει το παρόν και ως εκ τούτου αδυνατεί να σχεδιάσει το μέλλον.

 exastal

Βρώμικο παιχνίδι Σαμαρά κατά Ψωμιάδη

Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη από τον μηχανισμό του Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη
Από χθες κυκλοφορούν φήμες ότι ο Παναγιώτης δήθεν θα αποχωρούσε, έστω και την τελευταία στιγμή, από την προεκλογική κούρσα, κάτι που ο ίδιος διέψευσε με πάρα πολύ θυμό λέγοντας ότι «μόνον ο Θεός μπορεί να μου πει να αποχωρήσω». 
Πίσω από τις διαρροές βρίσκονται ένας βουλευτής και ένας πολιτευτής του νόμου οι οποίοι πίστεψαν ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα ξεγελάσουν τους Νεοδημοκράτες και θα τους οδηγήσουν στο να ψηφίσουν Σαμαρά την Κυριακή
Ο νομάρχης έστειλε ... τελεσίγραφο και στους δύο, όπως φυσικά στο επιτελείο του «διδύμου», λέγοντας ότι δεν θα διστάσει να τους κατονομάσει ακόμη και τη μέρα των εκλογών. 
Ο Παναγιώτης κατεβαίνει και διεκδικεί ποσοστό άνω του 10% το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να κατευθύνει στον δεύτερο γύρο. Ξέρει όπως ξέρουν και οι ψηφοφόροι του, ότι το επόμενο Σάββατο, θα ψηφίσουν αυτόν που μάχεται και ουδέποτε εγκατέλειψε τον αγώνα. 
Το είπε άλλωστε η Ντόρα σήμερα το πρωί στο Alter, ότι με τον Ψωμιάδη βρίσκονται πολύ κοντά όλα αυτά τα χρόνια καθώς οι δυο τους δεν άφησαν ποτέ τη μάχη, ούτε υπήρξαν ριψάσπιδες. 
Φίλοι και συνεργάτες του από τα παλιά, λένε ότι ο Παναγιώτης ακόμη κι αν έδινε «γραμμή», δεν θα την έδινε ποτέ υπέρ «σαλονάτων πολιτικών που δεν ίδρωσαν ποτέ για την παράταξη και δεν συμμετείχαν σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες της». 
 

Δεν δημοσιεύτηκε γκάλοπ κατά Σαμαρά!



Τις τελευταίες ημέρες, στη δημοσιογραφική πιάτσα έχει διαδοθεί η πληροφορία ότι κυριακάτικη εφημερίδα είχε παραγγείλει δημοσκόπηση σε εταιρεία η οποία συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τελικά δεν τη δημοσίευσε, επειδή τα αποτελέσματά της δεν συμφωνούσαν με τις επιθυμίες του εκδότη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η δημοσκόπηση έγινε σε δύο «κύματα», με βάση τις λίστες των μελών της Νέας Δημοκρατίας, και είχε πανελλαδική στόχευση. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε το προβάδισμα με διαφορά 3% από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης «μετρήθηκε» στο 13%.

Όταν ο εκδότης της εφημερίδας που είχε παραγγείλει την έρευνα, πήρε τα συγκεκριμένα στοιχεία στο γραφείο του, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οι φωνές του ακούγονταν μέχρι τους κάτω ορόφους του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η εφημερίδα. Και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης εταιρείας, τον πληροφόρησε ότι δεν θα δημοσιεύσει τη δημοσκόπηση.

Με αποτέλεσμα, να χρεωθούν την τελευταία στιγμή δυο συντάκτες της εφημερίδας να καλύψουν ύλη δυο σελίδων, που υπό άλλες συνθήκες θα φιλοξενούσαν τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Ως εδώ και μη ...παρέκει.!

Μια εξομολόγηση, από βάθους ψυχής ενός πολύ φιλικού Ιστολογίου του gianniotis περιγράφει την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Blogόσφαιρα που αφορά την "Διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία"!
Η εξομολόγηση ενός αγωνιστού της Δημοκρατίας!
Μας συγκίνησε η ανάρτηση του και την προσυπογράφουμε!

Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για Ανάπτυξη.  

 Διαβάστε λοιπόν!:


Δεν γνωρίζω αν μέχρι στιγμής τα καταφέραμε.!

Τουλάχιστον μένουμε με την ικανοποίηση ότι προσπαθήσαμε όσο αυτό ήταν δυνατόν.

Ο λόγος βεβαίως για την τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο - κατ' ουσίαν - μονομάχων, όσον αφορά την προεδρική καρέλα στο κόμμα Νέας Δημοκρατίας.

Η απόφασή μας στο να τηρήσουμε ίσες αποστάσεις, υπήρξε απολύτως συνειδητή.

Το ίδιο ακριβώς θα πράξουμε και στην περίπτωση της επαναληπτικής εκλογής.

Και τούτο διότι:

Δεν καιροσκοπούμε, προσδοκώντας "κέρδη" από την επικράτηση του ενός ή της άλλης.

Θεωρούμε πως και οι δύο διεκδικητές του ..."θρόνου" διαθέτουν όλα τα προσόντα, ώστε να ανταπεξέλθουν στα υψηλά καθήκοντα της αρχηγίας ενός κόμματος εξουσίας.

Κρίναμε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αβίαστα, και χωρίς καμία δική μας άμμεση ή έμμεση παρέμβαση ή ..."υπόδειξη".

Αν είναι δυνατόν.!

Από του σημείου όμως της ουδετερότητος, μέχρι της μονομερούς προβαλλόμενης "Σαμαρικής" αηδίας και αίσχους, νιώσαμε επιτακτική την ανάγκη να εκφράσουμε ευθέως την κριτική μας, αδιαφορώντας για το ποιός θα συμμερισθεί τις απόψεις μας.

Άλλωστε, η προσωπική άποψη του καθενός, είναι δικαίωμά του.

Και δικαίωμά μας βεβαίως να έχουμε κι' εμείς την δική μας.

Προ ημερών μιλήσαμε για "πόλεμο χαρακωμάτων" μεταξύ των δύο υποψηφίων, και κάποιοι ..."δεξιοί" υπερδημοκράτες, διαφωνώντας προφανώς μαζί μας, μας διέγραψαν και από τις λίστες των ιστολογίων τους, επειδή δεν πήραμε ανοιχτά θέση υπέρ του ...υποδειχθέντος εξ αυτών.!

Δικαίωμά τους.!

Δεν θα τους ακολουθήσουμε όμως. Εμείς, δεν πρόκειται να τους διαγράψουμε, αλλά απεναντίας θα συνεχίσουμε να τους έχουμε γραμμένους.

Προ καιρού διεφάνη, ότι το "Σαμαρικό" στρατόπεδο θα χρησιμοποιούσε για να πλήξει τον ..."εχθρό", το βαρύ πυροβόλο όπλου του "Μητσοτακισμού" με ότι αυτό συνεπάγεται.

Φαίνεται πως ο ..."εχθρός" δεν επλήγη όσο θα έπρεπε, και ήδη τις τελευταίες μέρες επιστρατεύθηκε το άλλο όπλο της αισχρότητος.

Αυτό της δήθεν ..."συλλογικής ευθύνης", όσον αφορά την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες.

Ναι.! "Συλλογική ευθύνη" και επηρεασμός του Πρωθυπουργού από την Ντόρα για τις πρόωρες εκλογές.

Μ' άλλα λόγια, η Ντόρα Μπακογιάννη έσειρε τον Κώστα Καραμανλή σε εκλογές, και όχι οι συλλογικές ευθύνες των διεστραμμένων βατοπεδινών κ.λ.π. αχρείων που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του Καραμανλή προς το πρόσωπό τους.

Για όλα λοιπόν φταίει η ...Ντόρα.!

Για βαστάτε ρε λεβέντες...

Στην αρχή, και προκειμένου να αποδυναμώσετε το εύρος της δυναμικής της Ντόρας ως πολιτικού, την ρίξατε ανεπιτυχώς στην "Μητσοτακική" συμπληγάδα, λες και ο Μητσοτάκης αποτελεί την ...λέπρα του πολιτικού στραβισμού της χώρας μας.

Ποιός είναι ο Μητσοτάκης;

Είναι αυτός κ.κ. αμνήμονες, που ανεδείχθη ως ο καλύτερος αρχηγός της Ν.Δ., εξαιρουμένου του ιδρυτού της.
Είναι αυτός που πολεμήθηκε μέχρις εσχάτων από τον Ανδρέα Παπανδρέου και επιβίωσε.
Είναι αυτός που έφθασε το κόμμα της Ν.Δ. στο ποσοστό του 47 % και κάποιοι ..."κουτσονόμοι" του στέρησαν τρείς φορές την πρωθυπουργία, όταν ο ..."σοσιαλιστής" Γκονζάλες κυβερνούσε αγέρωχος με 38%.!!!
Είναι αυτός που στάθηκε απέναντι στην κατάρα που άφησε ο ..."γέρος" της δημοκρατίας προς τον αείμνηστο γιο του Ανδρέα.
"Ευχή και κατάρα σου δίνω, αλλά θα πολεμήσεις τον Μητσοτάκη σαν τον χειρότερο εχθρό σου".
Αυτά, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ειλικρινείς και τίμιοι με την ιστορία...


Πατάω delete στο blog, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ την σκοπιμότητα, ώστε μέσω αυτού, να συμπληρώσω την όποια ενδεχομένως προσωπική μου ανεπάρκεια.

Τσιράκια του Σαμαρά...
Σταματείστε να πιάνετε στο στόμα σας τον Μητσοτάκη για να πλήξετε το προφίλ της κόρης του.


Χτυπήστε την στα ίσια αν έχετε ...γκογκόφια.!@

Τσιράκια του Σαμαρά...
Αν πονάτε την παράταξη, βάλτε όρια στην αήθη και ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ντόρας.


Φτύστε τη χολή στο δάπεδο και όχι στο πρόσωπο του γράφοντος.
Δεν υπήρξα ποτέ "Μητσοτακικός". Τα φοιτητικά μου χρόνια, με βρήκαν στην ΟΝΝΕΔ του ευπατρίδη και αργότερα του "ψηλού".
Αυτή ήταν η μεγάλη της Δημοκρατίας Σχολή.
Δυστυχώς, κάποιοι όψιμοι "δεξιοί" βρίσκουν το θράσος να ...αφορίζουν.!
Ποιούς αφορίζετε ρε;
Όταν εμείς σηκώναμε τη σημαία της ΟΝΝΕΔ και τρώγαμε ξύλο στα πεζοδρόμια, εσείς κοιμόσασταν στην αγκαλιά της μάνας σας.



Γιατί θα ψήφιζα Ντόρα Μπακογιάννη


Στην τελευταία  εκπομπή του ραδιοφώνου της ΟΝΝΕΔ με τον τίτλο  “Οι Εγκάθετοι” , ο Πάσχος Μανδραβέλης, σχολιάζοντας τη σχέση φιλελευθερισμού και Νέας Δημοκρατίας, έκανε μια αξιοσημείωτη παρατήρηση:
“Τα κόμματα”, είπε ” πρέπει μεν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την κοινωνία αλλά ταυτόχρονα να την αντικατοπτρίζουν. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται πολύ πιο μπροστά. Απόδειξη ότι εγχειρήματα όπως οι “Φιλελεύθεροι” του Στέφανου Μάνου αλλά και η “Φιλελεύθερη Συμμαχία”, απέτυχαν”.
Για την αποτυχία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας δεν είμαι καθόλου βέβαιη αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση. Για την ώρα, απλώς να αναφέρω ότι οι Φιλελεύθεροι στην Ελλάδα, μπορεί να μην κερδίζουν σε έδρες αλλά διαχρονικά είναι αυτοί που ορίζουν κάθε φορά την ατζέντα.
Αν επιλέξουμε να αποτιμήσουμε το συντηρητικό χώρο και τα κόμματα που κατά καιρούς τον εκφράζουν με τον τρόπο που περιέγραψε ο Πάσχος,   τότε, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν τα έχει πάει καθόλου άσχημα, μέχρι σήμερα.
Στις απότομες στροφές της ιστορίας, η Δεξιά απέδειξε πως έχει “γερά κρατήματα”:  το “Λαϊκό Κόμμα” έγινε “Συναγερμός”, ο “Συναγερμός” έγινε “ΕΡΕ” και η “ΕΡΕ” έγινε “Νέα Δημοκρατία”.
Η δε Νέα Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια απλή συνέχεια της ΕΡΕ αφού οι περισσότεροι βουλευτές της (εκατόν τόσοι) εξελέγησαν για πρώτη φορά μετά τη Χούντα, δηλαδή οι οπαδοί της Δεξιάς το 1974, ανανέωσαν ριζικά την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.
Η μοναδική φορά  που η Δεξιά δεν προσπάθησε καν ν’ανταποκριθεί στο “αίτημα των καιρών”,  ήταν κατά γενική ομολογία το 2004 κι αυτό γιατί μετά το 1981 το μοναδικό μέτρο κρίσης και αποτίμησης της πορείας της στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ήταν η αποτυχία ή η επιτυχία κατάληψης της εξουσίας, δηλαδή η επιτυχία στην κατάληψη των υπουργικών θώκων, κάτι που θα επέτρεπε τη διαχείριση του κράτους προς όφελος της ομάδας που της έδωσε αυτήν ακριβώς την εξουσία.
Όχι, δεν γίνομαι άδικη όταν λέω κάτι τέτοιο.
Από το 1981 και μετά, η μόνη φορά που επιχειρήθηκε να γίνει κάποια σοβαρή ιδεολογική συζήτηση στο κόμμα αυτό, ήταν το 1985 επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν στις 3 Φεβρουαρίου του 1985 η Νέα Δημοκρατία εξέδοσε  τη “Διακήρυξη της Ελευθερίας”.
Το θυμάται κανείς αυτό το κείμενο;
Μπααα. Εδώ δεν το θυμάται ούτε η Νέα Δημοκρατία γιαυτό και δεν υπάρχει πουθενά στο διακτυακό της τόπο.
Το θυμόμαστε όμως πολύ καλά όλοι εμείς, του “‘80 οι εκδρομείς”.
Μπορεί το 1985 να ήμασταν μόλις 15 χρονών, αλλά ήμασταν και αφάνταστα πιεσμένοι από μια ΠΑΣΟΚική αισθητική που μας αφορούσε τόσο  όσο και η αισθητική της Δεξιάς: καθόλου. 
Τρία χρόνια μετά, με την κατάρρευση του λεγόμενου Υπαρκτού θα ήμασταν οι πρώτοι σ’ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που θ’ αναρωτιόμασταν:  
“Πώς θ’αλλάξει η Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε εμείς;”.
Ήμουν 18 χρονών όταν είδα αυτή την ερώτηση τυπωμένη σε αφίσσα στη Σχολή μου αλλά έπρεπε να φτάσω 39 για να την ακούσω να βγαίνει από το στόμα διακεκριμένου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να περιγράψω αυτό που είναι κι αυτό που θέλει η ελληνική κοινωνία, ώστε να μπορώ και να προσδιορίσω ποια κόμματα μπορούν να την εκφράσουν.
Σ’αυτό,  ίσως φταίει το ότι δεν είμαι πολύ καλά εξοπλισμένη καθώς γνωρίζω ελάχιστα για τις μεθόδους της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης. Αν όμως επιχειρήσω να το προσεγγίσω αποφατικά, δηλαδή αν σκεφτώ τί δεν θέλουμε, τότε θα απαριθμούσα τις ανάγκες μας ως εξής :
Σήμερα λοιπόν θέλουμε:
  • Επαναδιαπραγμάτευση με το “ένδοξο” παρελθόν και  επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ελληνικού έθνους τον 21ο αι, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Παραγωγική οικονομία που να δίνει τη δυνατότητα εργασίας και προοπτική άλλη εκτός του “τρεις κι εξήντα” του δημοσίου.
  • Ανοιχτή κοινωνία.
  • Προτάσεις για τη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
  • Στοχασμό πάνω στην προοπτική του να γίνουμε μια εκ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Παρακολούθησα με αρκετό ενδιαφέρον τον “προεκλογικό αγώνα” στη Νέα Δημοκρατία. Φυσικά γέλασα κι εγώ με τις παλινωδίες μεταξύ “ριζοσπαστικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού”.
Αποτιμώντας όπως τη μέχρι τώρα συζήτηση, παρατηρώ οτι ορισμένοι μόνο στη Νέα Δημοκρατία, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, συζήτησαν όλα τα παραπάνω.
Μόνο κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία,  αναγνωρίζουν τους πολίτες ως συνυπεύθυνους στη διαμόρφωση της πολιτικής και όχι  ως απλούς παίχτες ενός πελατειακού συστήματος.
Μόνο για κάποιους στη Νέα Δημοκρατία, οι πολίτες είναι δρώντα υποκείμενα, με κρίση και ελεύθερη βούληση και όχι  θύματα κάποιας συνομωσίας. Κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία, βρήκαν, επιτέλους, το κουράγιο να μιλήσουν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την Πατρίδα χωρίς να σε κάνουν να ντρέπεσαι που τους ακούς.  
Κι αυτοί “οι κάποιοι” είναι η ομάδα των βουλευτών και των στελεχών της οποίας ηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη.
Αυτοί  είναι οι λόγοι λοιπόν για τους οποίους θα ψήφιζα Ντόρα Μπακογιάννη αν συμμετείχα στη διαδικασία της εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η Πατρίδα μας (που είναι και δική μας πατρίδα και δεν την εκχωρούμε σε καμία γραφική μειοψηφία) χρειάζεται περισσότερες φιλελεύθερες φωνές, περισσότερους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται πώς εξελίσσεται ο κόσμος, περισσότερους ανθρώπους που θ’αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και θα είναι έτοιμοι να εργαστούν για την επίλυσή τους και όχι να συνθηματολογήσουν περί αυτών.
Πιστεύω ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μία από αυτούς.
Ελπίζω να εκλεγεί για να κονταροχτυπηθούμε μαζί της από την επομένη κιόλας μέρα, θέλω να είναι αυτή που θα πρέπει να πιέσουμε για περισσότερη τόλμη, για περισσότερο φιλελευθερισμό γιατί αυτή είναι που είπε τη βαριά κουβέντα :
“Πώς θ’αλλάξουμε την Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε εμείς”. 
Αυτό ήταν το νεανικό μου όνειρο για τη Νέα Δημοκρατία και άσχετα  αν σήμερα δεν ανήκω σ’αυτό το χώρο για να με αφορά, πιστεύω ότι η Ντόρα θα εργαστεί προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά την Κυριακή.
Όχι για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά για την Αξιωματική Αντιπολίτευση την οποία ο λαός έχει εξουσιοδοτήσει να ελέγχει την κυβέρνηση.
Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του ρόλου τους μέσα στην ελληνική πολιτεία και να πράξουν αναλόγως.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

10-15 περιφέρειες 500 δήμοι και 180 μονοεδρικές


Αλλάζει ριζικά μέσα στους επόμενους δύο μήνες η διοικητική και εκλογική δομή της χώρας.

Η Ελλάδα διαιρείται σε 10-15 διοικητικές περιφέρειες και 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Παραμένει το πριμ των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα, αλλά καταργούνται ο σταυρός προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές και το ποσοστό του 42% στις αυτοδιοικητικές.
Οι δήμοι συνενώνονται και μειώνονται σε λιγότερους από 500, ενώ οι ευρύτερες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε αυτόνομες περιφέρειες-μητροπολιτικά κέντρα.

Μέσα στον Δεκέμβριο τίθενται σε διαβούλευση, προκειμένου να πάρουν μορφή νομοσχεδίων, δύο βασικές μεταρρυθμιστικές τομές του ελληνικού πολιτικού χάρτη. Στόχος των πολιτικών αυτών πρωτοβουλιών, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, είναι η ευρύτερη δυνατή αποκέντρωση της εξουσίας και η καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος από την υπερσυγκέντρωση πόρων και υποψηφίων (όπως π.χ. συμβαίνει στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας). 

Γερμανικό μοντέλο
Η επιτροπή των συνταγματολόγων που επεξεργάζεται τον νέο εκλογικό νόμο υιοθετεί, όπως αναμενόταν, ένα σύστημα που αντιγράφει το γερμανικό μοντέλο στα ελληνικά. Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν τη διαίρεση της χώρας σε 180 μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες με σχετική πλειοψηφία θα εκλέγουν, χωρίς σταυρό προτίμησης, ισάριθμους βουλευτές. Θα υπάρχουν δύο υποψήφιοι των κομμάτων σε κάθε μονοεδρική περιφέρεια. Ο πρώτος στη λίστα θα εκλέγεται βουλευτής με αναπληρωτή τον δεύτερο.
Οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα ελέγονται από τις ευρύτερες περιφέρειες με ξεχωριστή λίστα υποψηφίων ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Σύμφωνα με τη νέα εκλογική αρχιτεκτονική, τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς υπερτερούν σε ψήφους θα εκλέγουν κυρίως βουλευτές στις μονοεδρικές περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών τους θα καθορίζεται ωστόσο από το όριο αναλογικότητας του εκλογικού νόμου. Εάν ξεπερνούν το όριο δεν θα εκλέγουν βουλευτές από την περιφέρεια.
Στόχος και του νέου εκλογικού συστήματος είναι να διατηρηθεί το ποσοστό εκπροσώπησης που καθόρισε ο νόμος Σκανδαλίδη (ο οποίος πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 40 έδρες), σε αντίθεση με τον νόμο Παυλόπουλου, που ανέβασε το πριμ στις 50 έδρες. Ετσι, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώνει και με το νέο σύστημα ποσοστό τουλάχιστον 40% στο σύνολο της χώρας.

Αντιδρούν οι «μικροί»
Τα υπόλοιπα κόμματα, που φυσικά δεν θα εκλέγουν βουλευτές στις μονοεδρικές, θα μεταφέρουν το ποσοστό τους στις περιφέρειες όπου και θα εκλέγουν βουλευτές. Με βάση το νέο μοντέλο, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα έπαιρναν και με το νέο σύστημα περίπου τον ίδιο αριθμό βουλευτών που έχουν σήμερα.
Τα μικρότερα κόμματα αντιδρούν στην εκδοχή αυτή. Υποστηρίζουν ότι έτσι αποκλείεται ντε φάκτο η εκπροσώπησή τους στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Η απάντηση των σχεδιαστών του νέου εκλογικού νόμου είναι ότι και υπό τις τωρινές συνθήκες τα κόμματα αυτά εκλέγουν βουλευτές σε ευρύτερες περιφέρειες.
Ενα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια πώς θα καθορίζουν τα κόμματα τις λίστες των υπό εκλογή βουλευτών, αφού θα έχει καταργηθεί ο σταυρός. Μέχρι τώρα αυτό γίνεται συνήθως συγκεντρωτικά από τον πρόεδρο και τα όργανα που εκείνος ελέγχει. Ισως η εξέλιξη αυτή αποτελέσει αφορμή για μια γενικευμένη δημοκρατική εσωτερική λειτουργία των κομμάτων εξουσίας, απαντούν με νόημα μέλη της επιτροπής.

Υπό συζήτηση το 3%
Στο ερώτημα εάν θα υπάρχει διπλή ψήφος, άλλη για τη μονοεδρική και άλλη για την περιφέρεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, η επιτροπή φαίνεται να καταλήγει στην εκδοχή της ενιαίας ψήφου, η οποία θα μετρά και στις δύο κάλπες. Υπό συζήτηση είναι ακόμη το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι ταυτόχρονα με το νέο εκλογικό σύστημα θα πρέπει να καθοριστούν και τα όρια των μονοεδρικών περιφερειών, ώστε να μη γίνουν αντικείμενο διελκυστίνδας και μακρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των σημερινών βουλευτών (κάτι που προεβλέπεται ιδιαίτερα στη Β' Αθηνών όπου εκλέγονται 42 βουλευτές).
Εάν η Ν.Δ. υιοθετήσει το νέο εκλογικό σύστημα, τότε αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η κ. Μπακογιάννη, πάντως, έχει ταχθεί υπέρ μιας ελληνικής παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου.


Η νέα διοικητική αρχιτεκτονική
Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, όπως όλα δείχνουν, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου εκλογικού νόμου. Ο ορισμός των εκλογικών περιφερειών δεν είναι ωστόσο απαραίτητο να ακολουθεί, λένε πολλοί, τη χάραξη των διοικητικών ορίων που θα αποτελούν τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Το σχέδιο προβλέπει 10-15 περιφέρειες έναντι 13 που υπάρχουν σήμερα. Η επιτροπή των νομικών που επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλυτική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα αυτό και τα κριτήρια που έθεσε για τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι σημερινοί δήμοι να περιοριστούν σε λιγότερους από 500, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν αναγκαστικά πολλές συνενώσεις σημερινών δήμων και μάλιστα σε σύντομο σχετικά διάστημα, καθώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η αρχή που υιοθετείται για τη νησιωτική Ελλάδα είναι: κάθε νησί και δήμος, αλλά αφορά προφανώς τα μικρά σε μέγεθος νησιά.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα προκύψει από συνενώσεις των σημερινών νομαρχιών που θα αποτελούν πλέον διοικητικές μονάδες μέσα στην περιφέρεια.
Ο επικεφαλής ή πρόεδρος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα εκλέγεται όπως ο σημερινός δήμαρχος, σε ξεχωριστή δηλαδή κάλπη από την εκλογή των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Η εκλογή του θα γίνεται με ποσοστό 50% συν ένα, γεγονός που σημαίνει ότι καταργείται οριστικά το ποσοστό του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο, το οποίο είχε καθιερώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αλλωστε το θέμα της συνταγματικότητας της ρύθμισης εκκρεμούσε ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο τελικό σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για εγγυημένη εκπροσώπηση όλων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Αυξημένες αρμοδιότητες
Οι περιφέρειες, ως ΝΠΔΔ, θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις αρμοδιότητες των σημερινών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις διεκπαιρώνουν το 65% των υποθέσεων των πολιτών για τις οποίες εκείνοι προσφεύγουν στο κράτος.
Προς το παρόν δεν θα υπάρχουν νέοι οικονομικοί πόροι για την περιφέρεια, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον, εφόσον προχωρήσει και το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, να υπάρξει και ένα είδος φορολογικής αποκέντρωσης, όπου οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα έχουν αυξημένο ρόλο στη συλλογή των φορολογικών εσόδων. *

Προβάδισμα Nτόρας με 4,8% δείχνει η Focus


Νέα δεδομένα στη μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία φέρνει η νέα δημοσκόπηση της Focus, η οποία διενεργήθηκε αποκλειστικά για το newstime.gr.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να είναι μπροστά στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, με 41,5% έναντι 36,7% του Αντώνη Σαμαρά (διαφορά 4,8%).

Στον δεύτερο γύρο, η αναμέτρηση μετατρέπεται σε ντέρμπι, καθώς η κυρία Μπακογιάννη διατηρεί ισχνό προβάδισμα, 44,5% έναντι 42,9% (διαφορά 1,6%). Τα ευρήματα αυτά της Focus, αν επαληθευτούν στην κάλπη, θα συνιστούν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη  Νέα Δημοκρατία, ενώ έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με άλλες πρόσφατες μετρήσεις.

Στο ερώτημα "εσείς ποιόν θα ψηφίσετε για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;", το 41,5% του συνόλου των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2009 απαντά την Ντόρα Μπακογιάννη, το 36,7% τον Αντώνη Σαμαρά, και το 10,2% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ ένα 11,5% απάντησε "Δεν ξέρω/δεν απαντώ".
Είναι ενδιαφέρον πως από όσους δηλώνουν ότι "είναι πιθανόν" να πάνε να ψηφίσουν, η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους κλείνει κατά πολύ, στις 2 μονάδες (41,9% Μπακογιάννη, 39,9% Σαμαράς).

Αντίθετα, όσοι εκ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση "να πάνε σίγουρα" να ψηφίσουν, λένε πως θα ψηφίσουν την κυρία Μπακογιάννη σε ποσοστό 45,4% ενώ τον κύριο Σαμαρά σε ποσοστό 38,4% (διαφορά 7%).

Αν επαληθευτούν τα ευρήματα αυτά, αυτό ίσως να σημαίνει πως σε αντίθεση με μετρήσεις στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ο "σκληρός πυρήνας" της κομματικής βάσης στηρίζει πια Ντόρα.


ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ
Στο ερώτημα "Την δεύτερη Κυριακή (Σάββατο), μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά ποιόν θα ψηφίσετε για αρχηγό της ΝΔ;" οι απαντήσεις δείχνουν πως η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. 44,5% λαμβάνει η κυρία Μπακογιάννη, 42,9% ο κύριος Σαμαράς (διαφορά μόλις 1,6%). 12,6% των ερωτηθέντων απάντησε "Δεν ξέρω/δεν απαντώ".

ΚΛΕΙΔΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το ύψος της συμμετοχής των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας σε αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαδικασία αναμένεται να συγκαθορίσει το αποτέλεσμα. Θα είναι 250 χιλιάδες οι ψηφοφόροι; Θα είναι 500 χιλιάδες; Θα είναι ακόμα και ένα εκατομμύριο; Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά.
Στην σχετική ερώτηση της Focus, "εσείς προσωπικά θα πάτε να ψηφίσετε ή όχι;", έχει ενδιαφέρον ότι το 56,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 απαντούν "θα πάω σίγουρα" ενώ και το 14,2%" απαντά "μάλλον θα πάω".
Αθροίζοντας τις δύο αυτές απαντήσεις, το 71,1% των ψηφοφόρων δηλώνει πως σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσει την Κυριακή. 
Έίναι φανερό πως το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, αλλά και οι συνεχείς ανατροπές και τα αντιφατικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα κάνουν πολλούς Νεοδημοκράτες να προσέλθουν τελικά στην κάλπη.
Έτσι, δεν φαντάζει πια απίθανο η προσέλευση να ξεπεράσει κατά πολύ κάθε πρόβλεψη που γινόταν τις προηγούμενες εβδομάδες (για 100 ή 200 χιλιάδες ψηφοφόρους) και η συμμετοχή να σπάσει όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνη στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. 

Ολόκληρη τη Δημοσκόπηση μπορείτε να την δείτε, εδώ