Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Μητσοτάκης: Το παλάτι του Φιλίππου αποδεικνύει την διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας (Photos)

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα αποκαλυπτήρια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, του μεγαλύτερου κτηρίου της Κλασσικής Ελλάδας στο οποίο στέφθηκε βασιλιάς και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου τεχνικού έργου, το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ (Wolfram Hoepfner) είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα...

Στον «πάγο» η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια - Γιατί ο Μητσοτάκης φρέναρε τα σενάρια άμεσης ψήφισης

Παρά τις εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να έρθει προς ψήφιση στην αυγή του νέου χρόνου, τον Ιανουάριο, και μακριά από τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως αποφάσισε ότι τώρα δεν είναι το σωστό timing…
“Μη βάζετε το “κάρο μπροστά από το άλογο”
Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν σχετικά για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, στο Προεδρικό Μέγαρο...

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (05-01-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Stefanos… ευφραίνει καρδίαν!

Θυμηδία προκάλεσαν τα «καινά δαιμόνια» που εισάγει ο Stefanos στην κομματική πρακτική, καλώντας τους 36 βουλευτές του κόμματος στη βίλλα του στις Σπέτσες, προκειμένου να συζητήσουν τις δραστηριότητες του επόμενου εξαμήνου, ενόψει και του συνεδρίου.
Απ’ αρχής ο γράφων δηλώνει ότι το κατανοεί και δεν το αντιμετωπίζει σκωπτικά. Ο Κασσελάκης είναι νέος αρχηγός, δεν υπήρξε στέλεχος του κόμματος και εξ αυτού δεν γνωρίζει την  ανθρωπογεωγραφία του. Πολύ περισσότερο δεν γνωρίζει τους βουλευτές αφού είναι μεν αρχηγός του κόμματος αλλά όχι...

Θα δούμε ακόμη πιο φθηνό ρεύμα;

Αν κάποιος δυσκολεύεται να καταλάβει τις διαφορές, ανάμεσα στα πράσινα, κίτρινα και μπλε τιμολόγια, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στον συγκριτικό πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αυτό που χωρίζει τον φθηνότερο από τον ακριβότερο πάροχο είναι 3 με 4,5 λεπτά σε κάθε κατηγορία.
Τι σημαίνει αυτό για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 500 κιλοβατώρες; 
Όφελος 20 ευρώ το μήνα. 
Δηλαδή η διαφορά μεταξύ φθηνότερου και ακριβότερου προμηθευτή, ανεξαρτήτως χρώματος, διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το χρόνο. Και αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν θέλει να «χαρίσει» στον ακριβό προμηθευτή του 200 ευρώ, τώρα που βλέπει και τη θέση του στη λίστα, μπορεί κάλλιστα να επιλέξει κάποιον φθηνότερο...

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώθηκε ραγδαία τον Δεκέμβριο

Προβλήματα ύπνου και άγχος η τελευταία προσθήκη στα συμπτώματα που καταγράφονται
Τα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 του κορωνοϊού που ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφουν σε ανάλυσή τους η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης.
Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: ...

Το θεραπευτικό βότανο που καταπραΰνει βήχα, κρυολόγημα και πονοκεφάλους

Δοκιμάστε να μαλακώσετε το βήχα σας ή να καταπραΰνετε το κρυολόγημα με ένα ρόφημα από το δημοφιλέστερο κρητικό βότανο
Το Δίκταμο (Origanum dictamnus) είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης, που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι επίσης γνωστό ως:
έρωντας, δίκταμος, αδίχταμος, ατίταμος, κρυνόχορτο, γέροντας, μαλλιαρόχορτο, διάψυχος, κεφαλόχος, το στοματόχορτο, στομαχόχαρτο, σταματόχορτα.
Η ονομασία του βοτάνου προέρχεται από την ελληνική λέξη “δίκταμο”, παράγωγο του Δικταίου...

Συρίγος: Η βαθιά άγνοια του Κασσελάκη λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων

Με ένα βίντεο 1,5 λεπτού ο βουλευτής απαντά στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης 
Απάντηση στην κριτική που του ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με την αναφορά του για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δίνει μέσω ανάρτησής του στα social media, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.
Με ένα βίντεο περίπου 1,5 λεπτού ο βουλευτής απαντά σε όλες τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (04-01-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Δεν τον βρίσκω καν τον Σύριζα

Εμείς οι παλιάς σχολής δημοσιογράφοι, ίσως επειδή στον καλό καιρό μας δεν υπήρχε ούτε Twitter ούτε X, το είχαμε συνήθειο να βγαίνουμε μια βόλτα στις πλατείες και στα καφενεία, να κολλάμε σε δυο παρέες ή να παρακολουθούμε κάποια άσχετη εκδήλωση, μόνο και μόνο για να «πάρουμε μυρωδιά» τον παλμό της κοινωνίας. 
Δούλευε μια χαρά σας ενημερώνω, με δυο γύρες κι άλλες δυο τυχάρπαστες παρέες καταλαβαίναμε αν η κυβέρνηση αντέχει ή πνέει τα λοίσθια, αν είναι το ΠΑΣΟΚ μπροστά ή η ΝΔ.
Το κάνω ακόμα σας πληροφορώ και δουλεύει μια χαρά, διότι...

Το μήνυμα του Μητσοτάκη με τις στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις

Ό,τι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλάζει. 
Σε αυτό το «μότο», που έχει καταδείξει, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ως πυξίδα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησής του, επανήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς
Ακριβώς, όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο του 2021, όταν προχωρούσε τότε στον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «φωτογραφίζοντας» αστοχίες, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτές τις αλλαγές, καταλύτης υπήρξε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη...

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Τι πολύτιμο δεν εισάγουμε από την Κίνα

Από χρόνια τώρα γνωρίζουμε ότι στην Κίνα διεξάγεται ένα πείραμα ιστορικών διαστάσεων. Αυτό επικεντρώνει στην ανεύρεση ενός άριστου συνδυασμού μεταξύ της άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας από ένα κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), χωρίς εκλογές, διάκριση εξουσιών, κλπ., και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς
[1]. 
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πείραμα όπου, ο δυναμισμός των ελευθεριών που συναρτώνται με την ατομική ιδιοκτησία των παραγωγικών συντελεστών, και συνεπώς με το μηχανισμό της αγοράς, ρυθμίζεται από την κεντρική εξουσία ώστε να αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη για τους ίδιους τους Κινέζους πολίτες και την Κίνα.
Μετά από τέσσερεις δεκαετίες προσαρμογών σε διάφορες συνθήκες και παραμέτρους του πειράματος...

Να ξαναχτίσουμε την Κοινωνία από την αρχή με κέντρο το Σχολείο

Είθισται με το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς να κάνουμε μεγάλα όνειρα για αλλαγές και καινοτομίες. 
Δεν θα ήταν αδόκιμο λοιπόν με το ξεκίνημα του 2024 να οραματιστούμε μια μεγάλη αλλαγή και για το εκπαιδευτικό μας σύστημα: όχι απλώς να αλλάξουμε το Σχολείο, αλλά να σχεδιάσουμε μια Κοινωνία από την αρχή με κέντρο το Σχολείο!
Δεν είναι κακό να θυμόμαστε που-και-που ότι το δομημένο περιβάλλον μάθησης που σήμερα ονομάζουμε σχολείο, προέκυψε στα τέλη του 18ου αιώνα, ως μια ανάγκη που δημιούργησε η βιομηχανική επανάσταση.
Όταν δηλαδή ξαφνικά τα εργοστάσια άρχισαν...

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (03-01-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Δύο «αγκάθια» στον δρόμο της κυβέρνησης

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ήδη περάσει στην υλοποίηση σειράς κομβικών μεταρρυθμίσεων, στοχεύοντας μέσα στη χρονιά, που μόλις ξεκίνησε να φέρει εις πέρας έναν οδικό χάρτη 221 δράσεων, ωστόσο μπροστά της έχει δύο σκοπέλους να υπερβεί.
Με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και καταβολές, εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά με έναν κοινό κίνδυνο: να επιφέρουν αναταράξεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Πρόκειται για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ακρίβειας, που γιγαντώνεται σε κατηγορίες προϊόντων πρώτης ανάγκης, αλλά και την εκπεφρασμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με όλα τα...

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, έτσι μόνο θα θωρακιστεί η ελληνική οικονομία

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να διαφυλάξει την εικόνα του success story στην Ευρωζώνη, να έχει και φέτος υπεραπόδοση, αλλά κυρίως για να θωρακιστεί η οικονομία απέναντι στα όποια αρνητικά εξωγενή σενάρια, στέλνει ο αναλυτής της Bank of America, Θ. Βαμβακίδης.
Μιλά για τις παγίδες που πρέπει να αποφύγει η οικονομία, για το τι θα σήμαινε για εμάς μια απότομη προσγείωση στην ευρωπαική οικονομία, για τον επίμονο πληθωρισμό, και για την ανάγκη τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν σε βιώσιμα έργα.
Αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη, αλλά θα αποφύγει την...

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και το δίλημμα για στρατιωτική επέμβαση

Μπροστά από μια απροσδόκητη στρατιωτική εμπλοκή στη Μ. Ανατολή βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς παρά τις προσπάθειες να αποτραπεί μια διάχυση της κρίσης στη Γάζα, η φιλοϊρανική οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη απειλεί τη σημαντικότερη θαλάσσια διαδρομή στον κόσμο, μην αφήνοντας πλέον πολλά περιθώρια για αποφυγή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον τους.
Η συγκέντρωση μιας πρωτοφανούς δύναμης πυρός από τους Αμερικανούς στην περιοχή τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θαλασσα (αν και το αεροπλανοφόρο USS Ford έλαβε εντολή να επιστρέψει στη βάση του), μπόρεσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο άνοιγμα και νέων μετώπων εκτός εκείνου της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, όχι όμως...

Ασφυκτική πίεση ΗΠΑ σε Ερντογάν: «F-35 στην Ελλάδα εάν καθυστερήσετε με Σουηδία»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα επίλυσης στην εξίσωση που αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπήρξε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των F-35 για να πιέσει την Άγκυρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Επιχειρείται δηλαδή να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 στην Τουρκία και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα...

Τι μας έχει προσφέρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι πρέπει να μας προσφέρει

Με την αλλαγή της χρονιάς μπορούμε να επιχειρήσουμε, ως είθισται, έναν εντελώς συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη (από τα μέσα του 2019 έως σήμερα) και να διατυπώσουμε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, χρήσιμες ελπίζουμε, για το μέλλον.
Απολογιστικά, οι θετικές παρατηρήσεις μας αφορούν σε τέσσερα βασικά θέματα ή κατηγορίες θεμάτων:
Πρώτον, η κυβέρνηση αυτή έχει προσφέρει ένα ανεκτίμητο αγαθό, την πολιτική σταθερότητα
Την αξία του αγαθού αυτού την αντιλαμβανόμαστε κυρίως όταν εκλείπει, όπως και τον...

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Μ. Μπλέτσας (ΜΙΤ): Τι φέρνει το 2024 σε ιατρική, μικροτσίπ, μπαταρίες και πυρηνική σύντηξη

Το εμβόλιο για το μελάνωμα αναμένεται να μπει φέτος σε μαζική παραγωγή
Σε ποιους άλλους τύπους καρκίνου θα δούμε πρόοδο; 
Πόσο βοηθά την έρευνα η τεχνητή νοημοσύνη; 
Τα μικροτσίπ γίνονται ακόμη πιο ισχυρά. 
Ποια νέα μέταλλα θα κάνουν τη διαφορά; 
Η ηλεκτροκίνηση και η πράσινη μετάβαση εξαρτώνται από την αποθήκευση ενέργειας. Ποια είναι η επόμενη μέρα στις μπαταρίες; 
Η πυρηνική σύντηξη είναι η μόνη απάντηση στην άφθονη και φθηνή ενέργεια που χρειάζεται ο πλανήτης. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;
Τις τάσεις στην τεχνολογία, στην ενέργεια και την επιστημονική πρόοδο και το μέλλον που προοιωνίζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη σκιαγραφεί ο ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT της Μασαχουσέτης, του κορυφαίου τεχνολογικού πανεπιστημίου στον κόσμο, Μιχάλης Μπλέτσας...

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (02-01-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

11 μυστικά για το σκόρδο που δεν ξέρατε – Μακάρι να τα γνώριζα νωρίτερα – Όταν δείτε αυτή τη συνταγή, πείτε (ευχαριστώ)

Το σκόρδο είναι βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κουζίνας και λέγεται ότι βελτιώνει τη γεύση του φαγητού λόγω της ισχυρής, πικάντικης γεύσης του. 
Το πικάντικο άρωμα του σκόρδου μπορεί να απογοητεύσει ακόμα και αυτούς που το λατρεύουν. Το σκόρδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, επομένως θα ήταν λάθος να το αγνοήσετε λόγω της μυρωδιάς του.
Το σκόρδο παρέχει μια απίστευτη σειρά πλεονεκτημάτων για την υγεία που είναι απολύτως φυσικά. Πολλά άτομα δεν γνωρίζουν την πολλή χρήση του σκόρδου. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση μιας σκελίδας σκόρδου κάτω από το μαξιλάρι σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. 
Εδώ είναι έντεκα νέοι τρόποι για να προετοιμάσετε το σκόρδο:...

Ποιοι εργοδότες ανέβασαν τον κατώτατο μισθό στα 1.000 ευρώ με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του 2024 έχει να κάνει με το αν θα αναδειχθεί σε χρονιά σημαντικών αυξήσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. 
Με τη χώρα να κοσμεί την 3η από το τέλος θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στις μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές και την απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρώπης να έχει εκτοξευτεί, ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτεθεί τα τελευταία δύο χρόνια και στις απώλειες πραγματικού εισοδήματος που προκάλεσε η ακρίβεια. Η αναζήτηση θέσης εργασίας με καλύτερες αποδοχές μπήκε στην ατζέντα ενώ η μείωση της ανεργίας άνοιξε τον δρόμο για τις «μεταγραφές» και τη λεγόμενη «κινητικότητα της εργασίας»...

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Κι όμως, τώρα είναι η ώρα

Η ατζέντα που έχει ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να προκαλεί αμηχανία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στον χώρο της «προοδευτικής αντιπολίτευσης»
Η επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές, ο νέος Νόμος για τη Δικαιοσύνη, το Νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια προκαλούν μάλλον αμηχανία.
Βρίσκονται για άλλη μια φορά σε άμυνα, αναγκαζόμενα να τοποθετηθούν επί θεμάτων που τίθενται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και όχι επί θεμάτων που θέτουν τα ίδια.
Γι αυτό αναζητούν κάτι να πουν. Τα εάν και εφόσον και το «τις λεπτομέρειες» να δούμε του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την επιστολική ψήφο, το όχι του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και...

Ισχύς του Μητσοτάκη η αδυναμία των αντιπάλων του

Η πολιτική ζωή έχει γίνει εντελώς αδιάφορη. 
Η παντοδύναμη κυριαρχία Μητσοτάκη μένει αλώβητη και στις αλλαγές των χρόνων. Δεν γνωρίζουμε - και δεν πιστεύουμε - ότι οφείλεται στη… φωτεινή του προσωπικότητα που ελκύει τον λαό.
Ούτως ή άλλως δεν είναι ο παλιός Καραμανλής, δεν είναι Αντρέας, δεν είναι ανιψιός Καραμανλή ή γιος του Αντρέα που τους περιέβαλε το φωτοστέφανο του ονόματος. Και δεν είναι καν Τσίπρας, που εξασκούσε έντονη γοητεία στο αριστερό ακροατήριο και πολλοί οπαδοί του έπιναν νερό στο όνομά του.
Ισχύς του θαρρούμε δεν είναι η αγάπη του λαού, αλλά η αδυναμία των αντιπάλων του. Δεν...

Κι όταν φύγει ο Μητσοτάκης;

Το σενάριο κυκλοφορεί με ένταση στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους: 
Η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη επενδύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο Έλληνας πρωθυπουργός να αποχωρήσει από την κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή και να αναλάβει θέση ευθύνης στην Ενωμένη Ευρώπη. 
Κι αν αυτό συμβεί; 
Το πιο πιθανό είναι να αναδειχτεί το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει σε επίπεδο ηγεσίας. Ούτε ο πολιτικός κόσμος, ούτε ο επιχειρηματικός έχουν όραμα για την Ελλάδα!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε τα τελευταία αυτά χρόνια ως άλλοθι ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που από τη μία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένο να «βάλει πλάτη»...

Αιγές: Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β'

Την Παρασκευή αποδίδεται στο κοινό το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας μετά την πολύχρονη αναστήλωση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα όπως σημείωσε μεταξύ άλλων η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της στα διεθνή ΜΜΕ, την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, στις Αιγές, το οποίο ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας»...

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Επιστολική ψήφος: «Αντίβαρο» στην αποχή - Για πρώτη φορά η εφαρμογή στις ευρωεκλογές

Το 2024 φέρνει μια σημαντική καινοτομία στη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα: τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου και την παρθενική εφαρμογή της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ακριβώς 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για σχολιασμό και προτάσεις έως τις 10 Ιανουαρίου 2024 και ακολούθως θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αντίβαρο στην αποχή, καθώς...

Η «χρονιά του ασθενή δράκου»: Ο Σι παραδέχεται για πρώτη φορά ότι η κινεζική οικονομία δεν πάει καλά

Οι επιχειρήσεις της Κίνας δυσκολεύονται και οι αναζητούντες εργασία δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, παραδέχτηκε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ομιλίας του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με το CNN, αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2013 που ο Σι αναφέρεται στις οικονομικές προκλήσεις στα ετήσια πρωτοχρονιάτικα μηνύματά του. 
Η παραδοχή αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία παλεύει με μια διαρθρωτική επιβράδυνση που χαρακτηρίζεται από αδύναμη ζήτηση, αυξανόμενη ανεργία και κλονισμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Αναγνωρίζοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Σι παραδέχθηκε...

Κορονοϊός: Συναγερμός στις Αρχές λόγω αύξησης κρουσμάτων - Πότε αναμένεται κορύφωση

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών. 
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, καταγράφεται αύξηση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 37%, αριθμός υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2022, ενώ καταγράφηκαν 62 θάνατοι.
«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση», τόνισε στην ΕΡΤ ο...

Δημοσκόπηση Palmos: Kυριαρχία Μητσοτάκη, σταθερά δεύτερος ο Ανδρουλάκης, τρίτος ο Κασσελάκης

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,7%, το ΠΑΣΟΚ 14,7%
και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,6%
το ΚΚΕ στο 10,3%, η Ελληνική Λύση 5,9%, οι Σπαρτιάτες 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, η Νίκη 3,1%, το ΜεΡΑ25 2,8% , η Νέα Αριστερά 2,2%.
Μια ακόμη δημοσκόπηση, η τελευταία της χρονιάς που εκπνέει, αποτυπώνει την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παγιώνεται στην δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη...

Ακυρώθηκε λόγω Κεμάλ Ατατούρκ ο τελικός του Σούπερ Καπ Τουρκίας

Ακυρώθηκε λόγω Κεμάλ Ατατούρκ ο τελικός του Σούπερ Καπ Τουρκίας ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Παρασκευή (29/12) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Η Γαλατάσαραϊ και η Φενέρμπαχτσε ενώ ταξίδεψαν κανονικά στη Σαουδική Αραβία για να παίξουν για τον τίτλο ενημερώθηκαν από τους Σαουδάραβες ότι δεν θα επιτραπούν στο γήπεδο τα εθνικά σύμβολα της Τουρκίας.
Οι δύο ομάδες ήθελαν να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κράτους της Τουρκίας και είχαν ετοιμάσει... φιέστα με πρωταγωνιστική τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ήθελαν να σηκώσουν κορεό με τον Κεμάλ, πανό με σύνθημα "Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο" αλλά και να εμφανιστούν οι ποδοσφαιριστές τους με μπλουζάκια με την φωτογραφία του "πατέρα των Τούρκων"...

Ποδαρικό με φθηνότερο ρεύμα

Η αλλαγή σελίδας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος των επιδοτήσεων κάνουν ντεμπούτο με φθηνότερο ρεύμα. 
Η νέα χρονιά μπαίνει με τιμολόγια χαμηλότερα ακόμη και από τα επιδοτούμενα που ίσχυαν μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Το νέο σύστημα με τα χρωματιστά τιμολόγια που για πολλούς παραμένει ακόμη δυσνόητο, κάνει ποδαρικό με χαμηλότερο ρεύμα κατά τρία με τέσσερα λεπτά η κιλοβατώρα σε σχέση με το Δεκέμβριο, τάση που όπως όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί.
Εκπτώσεις και χαμηλή χονδρεμπορική τιμή έριξαν ακόμη και κάτω από τα...

Ρίξε μια ζαριά καλή…

Ο Κώστας Βίρβος, όταν έγραφε αυτούς τους στίχους, συμπύκνωνε σοφία αιώνων. 
Δεν είναι μόνο τύχη να σου προκύψει ένα γεγονός που δεν το έχεις προβλέψει και προγραμματίσει και το οποίο θα σε απογειώσει. Τύχη τελικά είναι και να μην καθίσει στραβή στη βραδιά σου. Δηλαδή, ενώ τα έχεις όλα οργανώσει στην εντέλεια, έρχεται ένα απρόοπτο συμβάν και σε καταστρέφει.
Πολλά τα παραδείγματα. Δηλαδή με την πολυπλοκότητα που έχουν πάρει όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, τύχη είναι και η απουσία ατυχίας. Χιλιάδες είναι οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ένα άτυχο αρχικά γεγονός εξελίχθηκε σε σωτήριο...

Ο πλανήτης υποδέχεται το 2024: Φαντασμαγορικά βίντεο από την αλλαγή χρονιάς σε Ταϊλάνδη και Χονγκ Κονγκ

Με πυροτεχνήματα, φαντασμαγορικές τελετές και με την ελπίδα το 2024 να είναι μία χρονιά ελπίδας για ειρήνη και ευημερία, ο πλανήτης αποχαιρετά τον παλιό χρόνο.
Το πρώτο «αντίο» στο 2023 έγινε από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας όπου τα πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν από τον υψηλότερο πύργο της, το Sky Tower.
Τη σκυτάλη για την αλλαγή έλαβε η Αυστραλία, με μία εντυπωσιακή γιορτή πυροτεχνημάτων να μαγνητίζει τα βλέμματα. Τα χρώματα από τα βεγγαλικά φάνηκαν από την εντυπωσιακή γέρφυρα του Σίδνεϊ, Harbour Bridge και την...

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης για 2024: Απαιτείται ορμητικό κύμα αλλαγών που θα ευνοήσει τους πολλούς - Ξεκινά με καλύτερους μισθούς-συντάξεις

Στρατηγικός σκοπός μας ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός
Ως επίλογο μιας εποχής με στιγμές που μας πλήγωσαν, και πρόλογο μιας άλλης εποχής «με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2024 στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο έτος, και παράλληλα την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τις...

Μπελέρης: Οι Αλβανοί τον άφησαν για μόνο 10 λεπτά στην ταφή της γιαγιάς του - Τους γιούχαραν οι ομογενείς - Δείτε τα βίντεο

Δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στον ναό για την εξόδιο ακολουθία 
- Τον φυλούσαν 25 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας
Τον δρόμο για τις αλβανικές φυλακές πήρε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης ο οποίος μεταφέρθηκε κάτω από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Χειμάρρα προκειμένου να παραστεί στο νεκροταφείο όπου κηδεύτηκε η γιαγιά του.
Όπως φαίνεται και στα βίντεο που δημοσιεύει το himara.gr, ο Μπελέρης κρατήθηκε στην κλούβα και δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία. Μάλιστα λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα αστυνομικοί έβγαλαν τον Μπελέρη από την κλούβα με τους Χειμαρραίους να φωνάζουν το όνομά του...

Τύμπανα πολέμου παντού: Υποδοχή του 2024 με 200 πολεμικά μέτωπα

Το 2023 φεύγει αφήνοντας πίσω του μια γραμμή αίματος που διαπερνά το σύνολο του πλανήτη
Ο ταραγμένος κόσμος μας υποδέχεται το 2024 με σχεδόν 200 πολέμους. 
Πόλεμοι παλιοί και νέοι, ξεχασμένοι και προβεβλημένοι, μεταξύ κρατών και εμφύλιοι, για ένα κομμάτι γης, για την εξουσία, για το νερό, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, για μια ρίζα ελιάς. Όλο και πιο πολλά φυτίλια ανάβουν στις πυριτιδαποθήκες του κόσμου…
Κάποτε, η είδηση για το ξέσπασμα ενός πολέμου έφθανε μεν με καθυστέρηση, αλλά συγκλόνιζε πραγματικά. Σήμερα, στην εποχή της υπερπληροφόρησης, η είδηση φθάνει σε δευτερόλεπτα, αλλά την ίδια στιγμή εξελίσσεται σε ρουτίνα...