Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Μήπως το ΠΑΣΟΚ ….μεγαλουργεί και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;

Έχω χάσει λογαριασμό πόσο καιρό κυβερνάει ο ΓΑΠ, αλλά θα σας κάνω εγώ τον απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του, και ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη, γιατί θα είμαι κυνικότερος απ΄ ότι συνήθως.
Μια χαρά τα έχει καταφέρει ο ΓΑΠ. 
Αν το δείτε από την σκοπιά του ιδίου, ή μάλλον του περιβάλλοντός του. 
Γιατί μπορεί εσείς ή εγώ να κοπτώμεθα για την Εθνική ακεραιότητα, ή την Ελληνική ιστορία, ή την οικονομική αποτελεσματικότητα, ή την ελευθερία της αγοράς, αλλά αυτά ποσώς ενδιαφέρουν τον μικρό κύκλο των κυβερνώντων μας. 
Αυτό που τους νοιάζει είναι τι εντυπώσεις αφήνουν και πόσο καιρό θα καθίσουν στις καρέκλες τους και πόσες δουλειές θα κλείσουν για λογαριασμό των συμφερόντων που τους στήριξαν και τους στηρίζουν.  
Αν το δείτε από αυτή την σκοπιά, μια χαρά τα έχουν καταφέρει.
 Κατ’ αρχάς σε μια τρελή και δύσκολη κατάσταση, δεν φταίνε αυτοί.
Φταίνε οι προηγούμενοι, φταίνε οι κακοί ξένοι, οι Αγγλοσάξονες, οι Γερμανοί, οι κερδοσκόποι, η …

H εκδίκηση του "φραπόγαλου"...


" Όποιος ταξιδέψει αυτή την περίοδο στο εξωτερικό και κυρίως στη Δυτ.Ευρώπη θα ανακαλύψει πόσο πολύ έχει επηρεαστεί η κοινή γνώμη απ΄τις συνεχείς καταστροφολογικές αναφορές των ΜΜΕ στην Ελληνική οικονομία..
Μόλις αντιληφθούν την εθνικότητά σου αντιμετωπίζεις βλέμματα είτε συμπόνιας,σχεδόν σαν να βλέπουν ζητιάνο που θα τους ζητήσει βοήθεια, είτε μίσους ενάντια σε έναν τεμπέλη που θέλει να ξοδέψει και πάλι τα χρήματα των υπόλοιπων ευρωπαίων φορολογούμενων...
Ξεχνούν βέβαια πως οι Έλληνες είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στην Ε.Ε. καθώς εργάζονται τις περισσότερες ώρες και αμοίβονται πολύ λιγότερο τόσο ως μισθωτοί όσο και ως συνταξιούχοι απ΄τους "εταίρους" τους στη Ευρώπη.
Ξεχνούν ή δε γνωρίζουν επίσης πως η Ελλάδα είχε έναν απ΄τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία,πως η ανεργία βρίσκεται -ακόμα- σε ανεκτά επίπεδα και πως το χρέος της χώρας μπορεί να φαίνεται υψηλό,αποτελεί όμως μόλις το 3% του συνολικού ευρωπαικού χρέους ενώ δε διαφέρει ως ποσοστό και πολύ από το Βρετανικό,το Ισπανικό,το Ιρλανδικό κλπ...
Την εκδίκηση όμως θα πάρουμε και πάλι το καλοκαίρι,όταν οι ορδές των ανοιχτόχρωμων εταίρων του Βορρά κατακλύσουν τις παραλίες και ενώ θα περιμένουν να δουν εικόνες...Αιτής, θα αντικρύσουν τον Έλληνα με το φραπόγαλο στο χέρι να απολαμβάνει ανέμελος τον ήλιο και να πλατσουρίζει με στυλ Αριστοτέλη Ωνάσση..
Ως γνωστόν του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει.
Μέχρι τότε άλλωστε θα έχουν σκάσει και τα κανόνια των δικών τους χωρών..
Υπομονή.!"

Δύο αντικρουόμενες απόψεις για Ελλάδα-ευρώ


Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις κυρίως σε ό,τι αφορά την επιτυχία της ευρωζώνης, με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, παρατίθενται στους «Financial Times».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, κ. Tommaso Padoa-Schioppa, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Αθήνα στην τύχη της», υπερασπίζεται τόσο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την ευρωζώνη.

Η «απάντηση» καταφθάνει με άρθρο του γνωστού αναλυτή - σχολιαστή των «Financial Times», κ. Samuel Britain, υπό τον τίτλο 
«Η Ελλάδα αποκαλύπτει τα ελαττώματα του συστήματος», ο οποίος αναφέρεται στα «ελαττώματα» της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι τόσο η ευρωζώνη όσο και το ευρώ δεν θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί ποτέ!

- Padoa-Schioppa: Η Αθήνα δεν θα αφεθεί στην τύχη της
Ο κ. Padoa-Schioppa, υπ. Οικονομικών της Ιταλίας επί πρωθυπουργίας του κ. Romano Prodi και νυν επικεφαλής του think-tank Notre Europe, υποστηρίζει στο ...

Διαψεύδει το Βερολίνο γερμανικό σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διαψεύει ως εσφαλμένες τις εικασίες του Der Spiegel, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις του Βερολίνου για οικονομική βοήθεια των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Εμείς σας το είχαμε γράψει στην ανάρτηση μας:  Der Spiegel: Βοήθεια μέχρι 25 δισ. στην Ελλάδα


Σύμφωνα με προδημοσίευση στα πρακτορεία ειδήσεων της γερμανικής πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμάσει σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ύψους 20 ως 25 δις ευρώ. 
Την είδηση αυτή διέψευσε γραπτώς μετά από σχετική ερώτηση της Deutsche Welle ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Martin Kreienbaum, χαρακτηρίζοντας “εσφαλμένες τις εικασίες του Der Spiegel, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών”. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν “κανενός είδους δεσμεύσεις” ούτε περί οικονομικής βοήθειας και ούτε περί “συγκεκριμένων μηχανισμών“ βοήθειας, αναφέρεται στη δήλωση.
Στη Γερμανία αναλογεί το 20% του ποσού της βοήθειας
Στο ρεπορτάζ του Der Spiegel επισημαίνεται ότι...

Πάει περίπατο η Εθνική Κυριαρχία και αυτό με κυβέρνηση ΠαΣοΚ του Γιωργάκη!

Η χειρότερη ταπείνωση που υπέστη η χώρα μετά την αποχώρηση από τα Ίμια... έλαχε να είναι πάλι επί Κυβερνήσεως ΠαΣοΚ! 
Αφαιρέθηκε από τη χώρα το δικαίωμα να ψηφίσει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών το Μάρτιο!

Αυτό εννοούσε προφανώς ο Γιωργάκης όταν έλεγε ότι θα χάσουμε τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας!  
Το γεγονός είναι πρωτοφανές για την ΕΕ και ενώ στο εξωτερικό και στην Κυβέρνηση είναι γνωστό εδώ και 3 μέρες κρατήθηκε επιμελώς κρυφό με τη συνεργασία των ντόπιων ΜΜΕ, που την προηγούμενη 5ετία θα έβρισκαν καρφίτσα που χάθηκε στη Σαχάρα αν ήταν να χρεώσουν στο Καραμανλή κάποιο σκάνδαλο...

Διαβάστε το άρθρο της Daily Telegraph

 
Greece loses EU voting power in blow to sovereignty
The European Union has shown its righteous wrath by stripping Greece of its vote at a crucial meeting next month, the worst humiliation ever suffered by an EU member state.

By Ambrose Evans-Pritchard, International Business Editor

Greek stock exchange - Greece loses EU voting power in blow to   sovereigntyThe council of EU finance ministers said Athens must comply with austerity demands by March 16 or lose control over its own tax and spend policies altogether. It if fails to do so, the EU will itself impose cuts under the draconian Article 126.9 of the Lisbon Treaty in what would amount to economic suzerainty.


While the symbolic move to suspend Greece of its voting rights at one meeting makes no practical difference, it marks a constitutional watershed and represents a crushing loss of sovereignty.


"We certainly won't let them off the hook," said Austria's finance minister, Josef Proll, echoing views shared by colleagues in Northern Europe. Some German officials have called for Greece to be ...

Ελλάδα: Πολύ κακό για το τίποτα;

Η Ελλάδα έχει σήμερα την τιμητική της στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία με δύο σχόλιά της ανιχνεύει με νηφαλιότητα τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος.

«Πολύ κακό για το τίποτα – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», είναι ο τίτλος σχολίου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Είναι αλήθεια ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και στην Αθήνα οι καπνοί είναι πια τεράστιοι, η Ακρόπολη είναι στις φλόγες. Καταπληκτικό σκηνικό για το δράμα του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη. Πριν γίνει όμως ευρωκράχ και συντριβεί η ΟΝΕ θα πρέπει να ρωτήσουμε τους απαισιόδοξους, μήπως είναι υπερβολικός ο πανικός για τα ελληνικά ελλείμματα και τα χρέη;»
 
Η συντήρηση της συζήτησης προς το συμφέρον των κερδοσκόπων

«Η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση χρεοκοπήσει. Διότι καταφέρνει χωρίς πρόβλημα στις διεθνείς αγορές και αναχρηματοδοτεί το χρέος της. 
Το απέδειξε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν δανείστηκε οκτώ δισεκατομμύρια. 
Τα χρέη της Ελλάδας ξεπερνούν στο μεταξύ το 100% των ετήσιων οικονομικών επιδόσεων της, αλλά είναι το ήμισυ του κρατικού χρέους της Ιαπωνίας και η Ιαπωνία, ως γνωστόν, δεν έχει χρεοκοπήσει. 
Σε αντίθεση με την Καλιφόρνια, που έχει την ίδια οικονομική ευρωστία με τη Γερμανία, και ...

Der Spiegel: Βοήθεια μέχρι 25 δισ. στην Ελλάδα

Δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα παράσχουν από κοινού βοήθεια ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα

Αναφερόμενο στις "αρχικές εκτιμήσεις" του υπουργείου, το Der Spiegel γράφει ότι το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η κάθε χώρα προς την Ελλάδα θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό του κεφαλαίου που κάθε χώρα διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως,  το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2010 | 12:45

Η κυβέρνηση "παζάρεύει" με Γερμανία ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Ελληνογερμανικό θρίλερ και κρίσιμο τεστ ομολόγων

«Παζάρια» για τις εγγυήσεις της Ε.Ε. στα ελληνικά ομόλογα, παίζει το χαρτί της προσφυγής στο ΔΝΤ η κυβέρνηση 
– Νέα φορολογικά μέτρα για τον κατευνασμό Βρυξελλών και αγοράς 
– Δοκιμάζει τα… νερά το υπουργείο Οικονομικών με νέα έκδοση 10ετών ομολόγων, στην «πλάτη» της ισπανικής επιτυχίας με 15ετή
Σε δύο μέτωπα δίνει η κυβέρνηση την κρίσιμη μάχη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών εγγυήσεων στα ελληνικά ομόλογα, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δοκιμάσει τα… νερά των αγορών, με μια νέα έκδοση 10ετών τίτλων, που στόχος είναι να αποδείξει ότι η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτή πρόσβαση στο δανεισμό, έστω και με τριτοκοσμικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο κατευνασμού των Βρυξελλών, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης Eurogroup/Ecofin στις 16 Μαρτίου. Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες:

Πράσινη μονοκαλλιέργεια;

Oι μονοκαλλιέργειες, οι μονόπλευρες λύσεις, οι λύσεις που αγνοούν το σύνολο των παραγόντων, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους αστάθειας

 

 Ετοιμάζεται εντός ολίγου η άλωση όλων σχεδόν των Ελληνικών ορεινών με τόνους τσιμέντου, χιλιόμετρα φαρδιών δρόμων να περάσουν νταλίκες, αποψιλώσεις, διάβρωση, καλώδια και πυλώνες υψηλής τάσης και θανάτους απειλούμενων ειδών πουλιών για να έρθουν οι ανεμογεννήτριες. 
 Έστω κι αν αποκαλείται «πράσινη ανάπτυξη», έργο κοινής ωφελείας , απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι άραγε ένα οικολογικό εγχείρημα ή μια νέα εκβιομηχάνιση των φυσικών μας περιοχών, από την οποία θα ωφεληθούν κυρίως πολυεθνικές; 
Η παρουσίαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταρείας,  
Κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα, πολύ εμπεριστατωμένα απέδειξε τους τεράστιους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την βιοποικιλότητα.
Πιστεύω πως οικολογία δεν σημαίνει πως μπορείς να ιεραρχήσεις τους στόχους και να κυνηγήσεις τον πρώτο, αυτόν που νομίζεις σημαντικότερο, εν τω προκειμένω την ...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Χρ. Αηδόνης, στο τηλεδικείο του Τριανταφυλλόπουλου


Είναι ηθικό αυτό κύριε Πρωθυπουργέ;

Μέγα θέμα ηθικής τάξης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, και πάει σε εκπομπή που ασχολείται μ' αυτό ακριβώς το θέμα.
Δεν ...

Για "Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας" και ο Βουλευτής κ. Μπεκίρης: «'Ο,τι είπα, είπα- εσείς, αν θέλετε, διαγράψτε με».

Μπορώ να εισηγηθώ τη διαγραφή σου...


Γλαφυρό παρασκήνιο διαθέτει η υπόθεση Μπεκίρη
Ο βουλευτής Αχαΐας εκλήθη στη Ρηγίλλης εξ αφορμής των δηλώσεών του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας λόγω οικονομικής κρίσης. 
Είναι ένα σενάριο που δεν αρέσει καθόλου στο επιτελείο Σαμαρά
Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. το αποδίδουν μάλιστα στο μητσοτακαίικο, αφού σχετικές- γουρλίδικες- δηλώσεις έκανε την παραμονή Πρωτοχρονιάς ο ίδιος ο Επίτιμος. 
Οι μητσοτακικές διασυνδέσεις του Μπεκίρη ενίσχυσαν τη γραμμή σκέψης εκείνων που επιμένουν ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Τον Μπεκίρη κάλεσε στο γραφείο του ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
O βουλευτής Αχαΐας προσήλθε άνετος και πολύ χαλαρός.
Το πνεύμα του συνοψίζεται σε «ό,τι είπα, είπα- εσείς, αν θέλετε, διαγράψτε με».
Ως καθηγητής με διατριβή στον καραμανλισμό, ο Αρβανιτόπουλος είναι νηφάλιος χαρακτήρας και διαχρονικός σπουδαστής της χομπσιανής φύσης της Ν.Δ.
Ως γνωστόν, ο Χομπς θεωρεί την ανθρώπινη φύση άπληστη κι επιθετική, με προδιάθεση επίθεσης στον αδύναμο.
Ο Αρβανιτόπουλος εξήγησε ήρεμα στον Μπεκίρη ότι αντιλαμβάνεται τη συλλογιστική της διαγραφής και πρόσθεσε ότι «μπορώ μάλιστα να την εισηγηθώ αρμοδίως».
Στο ύστερο κομμάτι της συζήτησης συμμετείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρηγίλλης Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Το αποτέλεσμα της εξήγησης αυτής ήταν η έμπρακτος μεταμέλεια- με δήλωση- του Μπεκίρη μισή ώρα αργότερα.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Rebranding Greece!

«Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση», ήταν ο τίτλος στο «Κεφάλαιο» του Σαββάτου. 
Θα προτιμούσα να έλεγα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει δυνατότερη, από την κρίση. 
Αρκεί να την χειριστεί η χώρα καλά. 
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα συγκέντρωνε κυρίως τη συμπάθεια του κόσμου. 

Με αφετηρία την κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την αναβίωση του τον 18ο αιώνα, που δημιούργησε το φιλελληνισμό, την ελληνική επανάσταση που τον επέκτεινε, και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ήταν συνυφασμένη με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. 
Η θετική εικόνα παρότι προφανώς υπήρχαν εξαιρέσεις, συντηρήθηκε με την αξιοσημείωτη ιστορικά παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού σε πολλούς τομείς, την ηρωική σελίδα στην ιστορική καταγραφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το τουριστικό μας προϊόν στα τελευταία 30 χρόνια, για να φτάσουμε στον κολοφώνα του 2004. 
Είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει είτε όχι, (και πάντα με τις εξαιρέσεις) η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο της δυναμικής μας.
Το 2004 ήταν φυσικά η χρονιά μας!  

Πετυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά από 108 χρόνια για μια τόσο μικρή χώρα και ευρωπαϊκό κύπελλο στο ποδόσφαιρο και τον επόμενο χρόνο πρωτιά στο μπάσκετ... ακόμα και  πρωτιά στην Eurovision
Τεράστια διαφήμιση για τη χώρα. 
Και μετά, ενώ τα λαμπιόνια αναβόσβηναν ακόμα γύρω από το όνομά μας, άρχισε να φαίνεται ένα άλλο πρόσωπο.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δεν...

Νew York Τimes: Η Ελλάδα επανακάμπτει

H Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, γράφουν οι Τάιμς Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με το δημοσιεύμα «η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».

Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επανακάμπτει», οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι «μετά από εβδομάδες άρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ» και προσθέτουν: «Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα ,αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να...

«Αν τολμήσετε, θα σας ξεσκίσω...»

Απίστευτο παρασκήνιο με την αλλαγή στον ΟΔΔΗΧ


Διαστάσεις ανοιχτού πολέμου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, ενδέχεται να πάρει η κόντρα της Κατσέλη με τον Παπακωνσταντίνου για τον πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
Ο Παπανδρέου έχει ενημερωθεί στο Λονδίνο , όπου βρίσκεται και έχει ζητήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι αλλά η Λούκα δεν τον ακούει με τίποτα. 
Τι έχει συμβεί; 
Χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Σπύρου Παπανικολάου από τον ΟΔΔΗΧ και την τοποθέτηση ενός στελέχους της τραπεζικής αγοράς. 
Ο ΟΔΔΗΧ είναι ο φορέας που αναλαμβάνει τον δανεισμό του Δημοσίου με την έκδοση ομολόγων και γραμματίων, δηλαδή χειρίζεται περίπου 80-90 δις ευρώ νέα δάνεια κάθε χρόνο . 
Ο Παπανικολάου είχε τοποθετηθεί πριν από τέσσερα χρόνια από τον Αλογοσκούφη, αλλά δεν ανήκε στη Νέα Δημοκρατία
Ήταν άνθρωπος του Μάκη Αρσένη ο οποίος μάλιστα τον ανέδειξε στην Τράπεζα της Ελλάδος τη δεκαετία του 1980
Ο Παπακωνσταντίνου ήθελε να τον αλλάξει γιατί ήταν...

Να συνεισφέρει ο κ.Τρεπεκλής εις την πανεθνικήν προσπάθειαν...


Να φορολογηθούν ( ξανά; ) τα 6,5 εκατ.ευρώ
Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Kύριε Ροΐδη,
Η χώρα δοκιμάζεται, ο λαός ως αποδεικνύουν αι διενεργούμεναι δημοσκοπήσεις προσφέρει ευχαρίστως το υστέρημά του δια την Σωτηρίαν της Πατρίδος. Όλα τα υγιή στοιχεία του Έθνους οφείλουν να συνεισφέρουν. 
Ο πρωθυπουργός μας (σημειωθήτω: και πρόεδρος της Σοσ. Διεθνούς) έχει σημάνει γενικόν προσκλητήριον από το οποίον δεν πρέπει να λείψει κανείς. 
Αντιλαμβάνομαι πως αδήριτοι εθνικαί ανάγκαι όπως οι Υπερ-Εξοπλισμοί, πρέπει να εξαιρεθούν, κοινωνικώς αδύνατοι ομάδες όπως η πτωχή μας Εκκλησία και εκ των κρατικών ...

Νέα "γκάφα" Παπακωσταντίνου...


...μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων κάνει τον γύρο του κόσμου από το πρωί!

 
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ.  Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος θα αναλάβει την θέση του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή του ΔΝΤ.

Ο κ. Ρουμελιώτης διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1987-1989), υπουργός Εμπορίου (1987) και ευρωβουλευτής (1989-1994).
Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της  Σορβόννης και του Πανεπιστημίου του  Παρισιού ΙΙ.
Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης (2008-2009), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 2004) και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1984-1989).
Είναι Πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογεικού Κόσμου  από το 2004, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας για τον Εκδημοκρατισμό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (2000-2001).
Διαβάστε το Βιογραφικό του, εδώ !

Τώρα στην πολιτική επιλογή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία

Με μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον...

Από το παρασκήνιο της πτώχευσης του 1893


Π ρ ο λ ε γ ό μ ε ν α
Σύγχρονες ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται με αναχρονιστικές συνταγές. Και το κινίνο που έσωζε ζωές από την ελονοσία κατά το μεσοπόλεμο, σήμερα είναι άγνωστο στις νέες γενιές.
Κάθε εποχή πάσχει από τα δικά της σύνδρομα που αποτελούν απότοκο συγκεκριμένων εξελίξεων, περιστάσεων και συνθηκών σε δεδομένη χρονική περίοδο.
Θα ήταν αυταπάτη η αναζήτηση λύσεων για τη σύγχρονη κρίση σε οικονομικά μοντέλα παρωχημένων κρίσεων.
Οι εραστές καινοτόμων οικονομικών προτάσεων θα χρειαστεί να ανακαλύψουν τη «Νέα Αμερική» στηριζόμενοι στις δικές τους ευφυείς συλλήψεις, που τις ...

Ηγέτης ή πρωθυπουργός του ΔΝΤ;

Δεν υπάρχει ίσως σοβαρός άνθρωπος στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας και όχι μόνο που να θεωρεί ότι η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία είναι καλή ιδέα υπο τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Το γεγονός ότι θα καταλήξει σε αλληλοκατηγορίες των δυο μεγάλων κομμάτων για τα οικονομικά πεπραγμένα του καθενός στο παρελθόν είναι σίγουρο.
Ότι μπορούν να βγούν πολλά άπλυτα στη φόρα που ίσως γίνουν βούκινο διεθνώς, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα και το κύρος της χώρας είναι επίσης πιθανό.
Κοντολογής, η εξεταστική επιτροπή είναι μια ατυχής κίνηση σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Αν όμως η εξεταστική στήνεται από το ΠαΣοΚ για να επιμερίσει το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τα μέτρα λιτότητας σε ένα χρόνο και παραπάνω από σήμερα στη ΝΔ είναι καλός οιωνός.
Γιατί;
Πολύ απλά γιατί δείχνει ότι ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις....

Χωρίς αξία οι "εγγυητικές" Ελληνικών Τραπεζών!

Απλά κουρελόχαρτα! 

 

Πρωτοφανή εμπόδια, που αντανακλούν τη γενικευμένη, διεθνή δυσπιστία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αντιμετωπίζουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, καθώς διαπιστώνουν ότι ακόμη και οι εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζονται σαν… κουρελόχαρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του, έχει γενικευθεί επικίνδυνα το φαινόμενο να απαιτείται από τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς τους συναλλαγές (εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών) να πληρώνουν μετρητοίς, καθώς οι προμηθευτές δεν κάνουν πλέον δεκτές τις εγγυητικές επιστολές που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες!
Εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζουν, ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, πολύ σύντομα οι πιέσεις στην ήδη χαμηλή ρευστότητα των επιχειρήσεων θα είναι τόσο ισχυρές, ώστε να γίνεται λόγος για ένα νέο κύμα μαζικών «λουκέτων».
Τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όσο και ...

Βαδίζουμε για τη "συμφωνία" Ελλάδας - Γερμανίας!

Σε νέα ύψη ανεβαίνει η ρητορική αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου, αλλά ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατές οι βασικές γραμμές του “deal” των δύο κυβερνήσεων, που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της «ελληνικής κρίσης».
Τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με χθεσινές τους δηλώσεις, έστειλαν ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στο Βερολίνο, ότι αν συνεχίσει να ασκεί ακραίες πιέσεις για μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, όπως η περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, η Αθήνα θα αρχίσει να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική υποστήριξη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με μια ιδιαίτερα ...

Το σχέδιο της Wall Street γονατίζει την Ευρώπη

Στις τακτικές της Wall Street, παρόμοιες με εκείνες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, αποδίδεται η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα ως επίσης και η υπονόμευση του Ευρώ, αφού δόθηκε δυνατότητα σε Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκρύπτουν τα αυξανόμενα χρέη τους.
Στοιχεία καταδεικνύουν ότι με την βοήθεια της Γουόλ Στριτ, η Ελλάδα ενεπλάκη σε μία πολύχρονη προσπάθεια παραπλάνησης της Ευρώπης για το εξωτερικό της χρέος. Ειδικά μία συμφωνία που συντάχθηκε από την τράπεζα Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει από τις Βρυξέλες χρέη δισεκατομμυρίων.
Στις αρχές Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της τράπεζας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γκάρι Κόν, πρότεινε στην κυβέρνηση ένα χρηματοπιστωτικό εργαλείο που θα μετέθετε για το μέλλον την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας στο σύστημα υγείας.
Η πρόταση είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν. 
Το 2001, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, η Goldman την βοήθησε να δανειστεί κρυφά δισεκατομμύρια. 
Η συμφωνία που δεν δημοσιοποιήθηκε, αφού έτυχε χειρισμού ως συναλλαγματική ...

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

"H ελληνική κρίση δεν είναι απλώς ένα ‘ατύχημα’ οικονομικής πολιτικής"

Και σήμερα σωρεία σχολίων και αναλύσεων για τις πιθανές λύσεις στο αδιέξοδο της Ελλάδας και της ΟΝΕ στον γερμανόφωνο τύπο.


Με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία» και υπότιτλο: «Η ΕΕ πρέπει να ξαναδημιουργηθεί: πρέπει να θυσιάσει ή το ευρώ ή την εθνική κυριαρχία εν ονόματι της οικονομικής πολιτικής», η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει στην πρώτη σελίδα το δίλημμα της ΕΕ και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα:
«Η ελληνική κρίση είναι κάτι παραπάνω από ένα ‘ατύχημα’ οικονομικής πολιτικής. Αυτό που ζούμε σήμερα ξεπερνάει την απλή διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης. 
Στην πραγματικότητα όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η γερμανική, βρίσκονται ενώπιον μιας παρόμοιας πρόκλησης με εκείνη της διάσωσης των τραπεζών το 2008: 
Τότε η καγκελάριος με τον υπουργό Οικονομικών εγγυήθηκαν ότι ...

Η ΝΔ προτείνει τα 23 προγράμματα που προκηρυχθήκαν και τα ανέστειλε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ...


...23 ορθά μέτρα με "λάθος" επικοινωνία! 

Δεν έπρεπε να τα ανακοινώσει ο αρμόδιος τομεάρχης ο οποίος και ως αρμόδιος Υπουργός τα είχε προκηρύξει;



Δεν μας πέφτει λόγος για το πώς έχουν αποφασίσει στη Ρηγίλλης να αντιπολιτεύονται το ΠαΣοΚ, αλλά όταν γίνονται εξόφθαλμα πράγματα , πρέπει να αναδεικνύονται .
Σήμερα η Ν.Δ. παρουσίασε 23 συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας , της μικρής και μικρομεσαίας δραστηριότητας, αναφερόμενη σε πολύ συγκεκριμένους  νόμους που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί. 
Επίσης και σε.προγράμματα που προκηρυχθήκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και "πάγωσαν" (αυτό δεν λέχθηκε, γιατί άραγε;)!
Πέντε μήνες κυβέρνηση το ΠαΣοΚ, δεν μπόρεσε να καταρτίσει ένα ανάλογο προγραμματικό πλαίσιο και πέρα από τις γενικόλογες αναφορές του Παπανδρέου που προκαλούν αναστάτωση στις αγορές , ακριβώς επειδή δεν είναι συγκροτημένες και άμεσα εφαρμόσιμες, δεν εφαρμόζεται κανένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τόνωσης της αγοράς. 
Κι όμως ο κ. Σαμαράς δεν κατάφερε να προτάξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προκηρύξει 23 προγράμματα για τις Πολύ Μικρές και ΜΜΕ επιχειρήσεις τα οποία το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση τα "πάγωσε"!
Καλός ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά σαφώς καλύτερος σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης, περισσότερο πειστικός στον κόσμο, λόγω της πολύ καλής παρουσίας του ως Υπουργού Ανάπτυξης!
Η Νέα Δημοκρατία πρώτη κατέθεσε αυτές τις προτάσεις, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, και πρέπει να αναδείξει την ανικανότητα του ΠαΣοΚ να τα υλοποιήσει. 
Κυρίως όμως να αναδείξει την άγνοια του ΠαΣοΚ με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας!
Και τούτο γιατί στα μέτρα στα οποία αναφέρεται (σς ενεργοποίηση ΣΔΙΤ, επιδοτήσεις επιτοκίων, κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ κτλ) τα έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά δεν τα ενεργοποιούν αφού μόλις πρόσφατα τοποθέτησαν τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς (σς ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας και γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ, ορίστηκαν πριν από δυο - τρεις εβδομάδες)
Κατά την άποψη μας η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υλοποίηση αυτών των μέτρων γιατί είναι προγράμματα της κυβέρνησης Καραμανλή!
Ας στελεχωθεί η Ρηγίλλης με άτομα της αγοράς που τα γνωρίζουν αυτά!
Όταν κρίνει ότι πρέπει να τοποθετείται να το κάνει και να μην περιμένει τον αρμόδιο υπουργό για να τοποθετηθεί κατόπιν εορτής, όπως έκανε σήμερα.
Πρέπει να καταλάβει ότι η αντιπολίτευση οδηγεί τα γεγονότα, δεν τ' ακολουθεί!
Κρίμα...

Η ψευδαίσθηση γύρω από τη συναίνεση

Η συναίνεση «ναυάγησε» απλά διότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να την προσφέρει σε μία κυβέρνηση και σε ένα κόμμα που ουδέποτε θα εκ-τιμούσαν μία τέτοια στάση.
Το ΠαΣοΚ μας έχει συνηθίσει να αποφασίζει και να πράττει μονομερώς όταν κυβερνά, χωρίς να επενδύει σοβαρά στη λογική της πολιτικής συνεννόησης και του δημοκρατικού διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα και από την άλλη μεριά, να εγείρει στείρα άρνηση απέναντι στους πάντες και πάνω στα πάντα όταν αντιπολιτεύεται. 
Για παράδειγμα, στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ο κος. Κώστας Σημίτης δε δέχτηκε κανενός είδους συνδιαλλαγή ούτε με την αξιωματική αντιπολίτευση ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό συνομιλητή, ούτε και με την Εκκλησία ως θεσμικό παράγοντα. 
Αλλά και ο κος. Γιώργος Παπανδρέου γύρισε πεισματικά την πλάτη στις απανωτές εκκλήσεις του προκατόχου του στη θέση του πρωθυπουργού για συναίνεση και αντί να προσφέρει τη σύμφωνη γνώμη του για την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων που θα αναχαίτιζαν την ορμή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τώρα, αντέτεινε ...

Η "σεμνότητα και ταπεινότητα" και τα "Bermuda options"

Μήπως γνωρίζει κανείς τι είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι τα Bermuda options
Κάποια δισεκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο Χρέος του 2001-2002 «φορτώθηκαν» στα συγκεκριμένα προϊόντα εκείνη την περίοδο και ο Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πει τώρα ότι καλώς έπραξε ο τότε πολιτικός προϊστάμενός του Γιάννος Παπαντωνίου με τα κρυφά δάνεια από την Goldman Sachs.
Να πούμε ότι τα σχετικά στοιχεία με τις προμήθειες που δόθηκαν για τα Bermuda options ( σς τα οποία ευθέως παραπέμπουν σε off shore τράπεζες των Βερμούδων) υπάρχουν στο γραφείο του Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει γιατί, αφού ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης γνώριζαν για τις συγκεκριμένες συναλλαγές, δεν αναζήτησαν τότε τους υπεύθυνους.  
Η σεμνότητα και ταπεινότητα κυριαρχούσαν τότε στην πολιτική ατζέντα του Μαξίμου. 
Τώρα όμως που το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις (σς η Μέρκελ χθες αναφέρθηκε στα κρυφά δάνεια της Ελλάδας με την Goldman Sachs εκείνη την περίοδο), κανείς δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός.
Γι΄ αυτό και ο Σαμαράς άρχισε να εξοπλίζεται με … πολύ βαρύ οπλισμό.

Ζητούνται τράπεζες για νέα έκδοση ομολόγων!

Την τύχη της στην αγορά ομολόγων με μια νέα έκδοση, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ετοιμάζεται να αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. 
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποιες τράπεζες θα αναλάβουν αυτή την «καυτή» κοινοπρακτική έκδοση, μετά το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η τελευταία έκδοση 5ετών τίτλων, την οποία είχαν αναλάβει πολύ μεγάλα ονόματα του Λονδίνου και της Αθήνας.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες για την τιμολόγηση άλλης μιας κοινοπρακτικής έκδοσης, για την άντληση έστω και ενός «μικρού» ποσού (της τάξεως των 3-5 δις. ευρώ), πιθανότατα με τίτλους δεκαετούς διάρκειας.
Παρά τη διατήρηση των spread σε αρκετά υψηλά επίπεδα (πάνω από τις 300 μονάδες βάσης) το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι η ...

O λαβύρινθος του Ελληνικού χρέους

Όταν πριν από μερικές μέρες είπα ότι η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το swap που είχε κάνει με την Goldman Sachs, ούτε και εγώ δεν περίμενα την αντίδραση αυτή που βλέπουμε.
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ έχει δώσει διορία μέχρι τις 19 του μηνός στην Ελλάδα για να δώσει διευκρινίσεις για την όλη υπόθεση και υποθέτω, θα θέλει η ΕΕ να δει πως ένα περαιτέρω downgrade θα επηρεάσει (η όχι) τα οικονομικά της Ελλάδος.
Ο Tyler Durden από το http://www.zerohedge.com blog μας παρουσιάζει μια αρκετά εκτενή ανάλυση της υπόθεσης και επίσης βγάζει και ορισμένα συμπεράσματα:

Goldman Sachs:Τι γυρευει η αλεπού στο παζάρι;

Πριν μερικές βδομάδες εθεάθη στο αθηναϊκό κέντρο μια αντιπροσωπεία: τραπεζίτες της Goldman Sachs συνόδευαν μια πανίσχυρη ομάδα ενός επενδυτικού ομίλου με επικεφαλής τον Τζον Πόλσον, γνωστό γκουρού των αμερικανικών hedge funds, σε συναντήσεις του με Έλληνες αξιωματούχους και αναλυτές. 
Τα στελέχη επενδυτικών τραπεζών σαν την Goldman συνοδεύουν συχνά επενδυτές πελάτες τους σε ‘ερευνητικά’ ταξίδια.  
Και η ομάδα του Πόλσον  που έχει καταγράψει πολύ μεγάλα κέρδη στοιχηματίζοντας πάνω στα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού κατά τα δύο περασμένα χρόνια θεωρείται πολύ σημαντικό ‘στοίχημα’. Αλλά εν μέσω του πυρετώδους κλίματος που κυριαρχεί στην Αθήνα οι συναντήσεις προκάλεσαν θυμό και άγριους ψιθύρους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε τι συμβαίνει – η χρονική σύμπτωση ήταν τουλάχιστον ατυχής», δήλωσε ο πρόεδρος μεγάλης...

Η "γκάφα" του Παπανδρέου με την Εξεταστική...

...τον πήρε στο λαιμό του ο Παπακωνσταντίνου

 


Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θεωρούν «εμπνευστή» του σχεδίου για την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν λανθασμένη
Στο εσωτερικό του Κινήματος υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε την άνεση να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για την περίοδο Καραμανλή-Αλογοσκούφη, χωρίς να μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να απαντήσει. 
Πλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βγήκε από τη δύσκολη θέση, καθώς άρχισε να μιλάει και να θυμίζει στον λαό τις ευθύνες των κυβερνήσεων Σημίτη.
Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός υπέπεσε σε στρατηγικό σφάλμα, καθώς δημιούργησε συνθήκες πολιτικής πόλωσης, σε μια περίοδο όπου οι πολίτες προτιμούν χαμηλούς τόνους από όλους. Ακόμη ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί «να παίξει μπάλα» και να αναδείξει τις υστερήσεις της Κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, χωρίς να μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει για σκοπιμότητες.

Φοροδιαφυγή και κοινωνική αναταραχή

Το γεγονός ότι η χώρα έχει ανάγκη να λάβει σκληρά ή και πολύ σκληρά μέτρα για να ξεφύγει από την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ουδείς το αρνείται. Ωστόσο οι θυσίες που πρέπει να γίνουν, σαφώς και δεν πρέπει να αφορούν, αν όχι αποκλειστικά, εν τέλει κατά κύριο λόγο, τα συνήθη «υποζύγια» του φορολογικού συστήματος, ήτοι τους μισθωτούς και υπό άλλη έννοια, τους δημοσίους υπαλλήλους.
Για να γίνουν αποδεκτές οι θυσίες που απαιτούνται, θα πρέπει να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι πρώτον θα αλλάξει η διαχειριστική νοοτροπία του σπάταλου και διαπλεκόμενου κράτους και δεύτερον (αλλά ενδεχομένως και σημαντικότερο σε αυτή τη φάση) ότι θα πάψει η θηριώδης «διακριτική μεταχείριση» της οποίας απολαμβάνουν συγκεκριμένες επαγγελματικές και εισοδηματικές κατηγορίες.
Έως στιγμής, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη επίπτωση στα μέτωπα αυτά. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η κατάργηση διαφόρων «ευεργετημάτων», προς το παρόν παραμένει…

Θα γίνει κε Παπανδρέου εξεταστική; Φέσι 3 δις απο τοξικό ομόλογο του Σημίτη

Η αποκάλυψη των «New York Times» για τη συμμετοχή της Goldman Sachs στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να κρύψει το 2001 ελλείμματα και χρέη ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα.
Οι λογιστικές αλχημείες, τα μαγειρέματα δηλαδή στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε το οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ.
Το 2001 ο κ. Σημίτης μέσω ενός ομολόγου που βασιζόταν....... σε πολύπλοκες συναλλαγματικές εξισώσεις έκρυψε από τα λογιστικά βιβλία του κράτους το 2,5% του ΑΕΠ.  
Αυτό έγινε γνωστό στα μέσα του 2004 όταν θα ξεκινούσαν οι πληρωμές των δόσεων στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό και έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τώρα, καθώς όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεσκονίζουν τις ειδήσεις που αφορούν την οικονομία της χώρας μας προκειμένου να εντοπίσουν τις διαστάσεις του «ελληνικού προβλήματος».
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. 

Οχι γιατί το κόλπο ξεκίνησε επί ΠαΣοΚ αλλά διότι η κυβέρνηση θέλησε να παίξει κομματικά παιχνίδια. 
Το οικονομικό επιτελείο κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αλλοίωση των στατιστικών ...

«Κάθαρση», «ρήξη» ... ή «πόλωση», «διαπόμπευση», «αποπροσανατολισμός»;

Θύελλα έφερε η απόφαση του ΠαΣοΚ να ζητήσει εξεταστική για τη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών για την οικονομία
*- «Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της η κυβέρνηση» διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
*- Δεν άρει τη συναίνεση ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά διαφωνεί
*- Τι λένε τα κόμματα, τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Ακόμη και οι αντιδράσεις από την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η Ε.Ε στην Ελλάδα, υποχώρησαν μόλις μια μέρα μετά τις αποφάσεις του ECOFIN, μπροστά στη θύελλα που έφερε η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία.  
Με «εσωτερικές» αμφισβητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με «καμπάνες» από όλα τα κόμματα, ότι ναι είναι αναγκαία, αλλά δεν θα είναι χρήσιμη για τη χώρα σε αυτή την δύσκολη στιγμή, ο κ. Παπανδρέου εισέπραξε ήδη το κόστος της επιλογής του: 
Την απόλυτη ρήξη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. 
Ο κ. Σαμαράς είπε ένα «ναι» στην εξεταστική, που θα περιλαμβάνει όμως και την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (από το 1981) και ένα βροντερό «όχι» στη χρησιμότητα της για λόγους εθνικούς. Τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορούν τη κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό,  πόλωση και διαπόμπευση στο εξωτερικό.
Ήταν όμως δεδομένη και αναμενόμενη αυτή η αντίδραση της ΝΔ. 
Το κόμμα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ...

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για τα ψέματα των πολιτικών!

Ας υποθέσουμε ότι σέ μιά "μπανανία" υπάρχει ένας πολιτικός πού ενώ ξέρει ότι η χώρα στήν οποία πολιτεύεται είναι χρεωμένη και μέσα στήν χειρότερη οικονομική κρίση τών τελευταίων ετών καί προκειμένου να κερδίσει τίς εκλογές, λέει ότι υπάρχουν λεφτά, καί απλά είναι κρυμένα, υπόσχεται δέ, έξοδο απο τήν κρίση, ενώ θα δίνει ταυτόχρονα αυξήσεις και παροχές, καί κερδίζει έτσι τις εκλογές…
Ας υποθέσουμε ότι αφού κερδίσει τίς εκογές και προκειμένου να καλύψει τα προεκλογικά ψεύδη του σηκώνει τόν κόσμο ολόκληρο στό πόδι καταγγέλοντας τήν ίδια του τη χώρα καί βγάζοντας στη φόρα αυτά πού κάνουν όλες οι κυβερνήσεις αλλά κανείς δέν λέει….
Ας υποθέσουμε ότι στήν προσπάθεια του να διασωθεί πολιτικά βυθίζει τη χώρα στην ανυποληψία και την εκθέτει διεθνώς καί έτσι οι πολίτες τής χώρας αυτής βρίσκονται μπλεγμένοι και αναγκασμένοι να πληρώνουν επί μιά δεκαετία όλη αυτή την ανευθυνότητα…
Εάν τα υποθέσουμε όλα αυτά τότε αυτός ο πολιτικός θα πρέπει να γίνει αντικείμενο εξεταστικής και ενδεχομένως προανακριτικής επιτροπής;
Αυτές οι ευθύνες είναι πολιτικές ή ποινικές;
Τέλος, για να τα λέμε όλα, η μπουνταλοσύνη και η βαρειά πολιτική ανικανότητα τών αντιπάλων του μήπως και αυτή θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο εξεταστικής;
Εν τέλει όταν ένα πολιτικό προσωπικό ενός λαού είναι εντελώς διεφθαρμενο και ανίκανο τότε αυτός ο λαός τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει για να γλιτώσει απο αυτό το πολιτικο προσωπικό;
Ποιά δικαστήρια είναι αρμόδια γιά τέτοιες περιπτώσεις;

Η χρηματοοικονομική διάσταση της ελληνικής κρίσης


Το πρόβλημα της Ελλάδος, που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην Ευρωζώνη τον τελευταίο καιρό είναι, βεβαίως, από τη μια πλευρά καθαρά ελληνικό ζήτημα: 
Αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας.
Τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών της μεγεθών, την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων που περίμεναν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, την αμφιβολία ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων και, τέλος, τη δυσπιστία ως προς την εφαρμογή των μέτρων.
Η άλλη όψη του θέματος, που είναι, κατά την άποψή μας, αν όχι εξίσου, πάντως πολύ σημαντική για να την παραγνωρίζουμε, είναι αυτή της στάσης των αγορών έναντι των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), του χρηματοοικονομικού δηλαδή εργαλείου που αντανακλά κατ’ εξοχή τη στάση των αγορών ως προς την πορεία της...

«Επιτάχυνση» ζητούν οι τραπεζίτες

Ανήσυχο από την πορεία των αγορών τις τελευταίες ημέρες το τραπεζικό σύστημα κρούει και πάλι το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πιστωτικής ασφυξίας, που εγκυμονεί η παράταση της αβεβαιότητας.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και αποτελούν εξειδίκευση μέρους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Π.Σ.Α.).
Δεδομένης όμως της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας απαιτείται άμεση εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των υπόλοιπων δράσεων του Προγράμματος Σταθερότητας, ώστε να αρχίσει, σταδιακά να αποκαθίσταται, η αξιοπιστία της χώρας. Οι τραπεζίτες ζητούν να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων, που συμβάλουν στη μείωση των...

Τον κούρασε η επιτήρηση

Ο Γιώργος ο Επιτηρούμενος, δεν άντεξε. 
Κουράστηκε με τη διακυβέρνηση του τόπου, και τα προβλήματα που ισχυρίζεται ότι κληρονόμησε από τον προκάτοχό του.
Και έσπευσε, με εύσχημο τρόπο, να εκχωρήσει τη διακυβέρνηση του τόπου στις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Καραμανλής, τον οποίο λοιδορούσαν οι «προοδευτικοί» ως... κουρασμένο, παρέδωσε τη διακυβέρνηση στο ΠαΣοΚ.
Τα προβλήματα των πολιτών λοιπόν είναι σε καλά χέρια, θ' ασχολούνται οι Ευρωπαίοι!
Ενώ ο πρωθυπουργός  της επιτήρησης και η κυβέρνηση του, θ' ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα. 
Αυτά  της διαφάνειας και της διαφθοράς στην πολιτική ζωή του τόπου.
Έπομένως έχει πολύ δουλειά με τις εξεταστικές επιτροπές!
Συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο οι εξεταστικές επιτροπές να είναι μετακινούμενες για να μπορούν  να συνεδριάζουν στο εξωτερικό και σε τουριστικά θέρετρα...

Η Ελλαδα …πάει ΔΝΤ εναντίον της Γερμανίας;

Σε μια άγρια αναμέτρηση, που μπορεί να κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους «σκληρούς» της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ, τείνει να μετατραπεί η σύνοδος Eurogroup/Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου: 
ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμη και στο αδιανόητο μέχρι πρόσφατα διάβημα, δηλαδή να ζητήσει από το ΔΝΤ την οικονομική βοήθεια, που ως τώρα αρνείται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την ψυχρολουσία του τελευταίου διημέρου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. αρνήθηκαν να δώσουν υπόσταση στην πολιτική δέσμευση των ηγετών για στήριξη της Ελλάδας και άσκησαν ισχυρή πίεση για λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν ακραίες κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες, το αδιανόητο της προσφυγής στο ΔΝΤ έχει πάψει να είναι τόσο… αδιανόητο, τονίζουν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα.
Ουσιαστικά, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η γερμανική κυβέρνηση και οι σκληροί τραπεζίτες της ΕΚΤ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να κάμψουν πλήρως τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, επιβάλλοντας εκ των προτέρων ...

Οι τόκοι ανατροφοδοτούν το χρέος


Κάθε προσπάθεια να τιθασευτεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας μας θα είναι μάταιη, όσο τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται βρίσκονται στα σημερινά πρωτοφανή για χώρα της ΟΝΕ επίπεδα. 
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Σίσυφος ήταν καταδικασμένος να ανεβάζει ένα μεγάλο βράχο στην κορυφή ενός βουνού, αλλά δεν μπορούσε ποτέ να το κατορθώσει και έπρεπε να ξεκινά συνεχώς από την αρχή την προσπάθειά του. 
Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να σταθεροποιηθεί αρχικά και στη συνέχεια να μειωθεί το δημόσιο χρέος των 300 δις ευρώ, μοιάζει σε κάποιο βαθμό με αυτή του Σίσυφου.
Και αυτό επειδή, πέραν των προβλημάτων που έχει για τη μείωση του μεγάλου Δημόσιου Τομέα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, βλέπει τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους να αποκτούν δυναμική που δυσχεραίνει υπερβολικά την προσπάθεια σταθεροποίησης του χρέους. Και οι δαπάνες αυτές, βέβαια, επηρεάζονται δραματικά από την αύξηση, σε επίπεδα πρωτοφανή για χώρα της ΟΝΕ, του επιτοκίου των ομολόγων που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο. Την περασμένη εβδομάδα, το Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 5 ετών ομολόγων μέσω κοινοπρακτικού δανείου και δανείστηκε 8 δις ευρώ με επιτόκιο 6,2%.
Αν το Δημόσιο καλύψει όλες τις φετινές δανειακές του ανάγκες (55 δις ευρώ) με επιτόκιο 6%, τότε θα ...

"Πολιτικό" ψύχος στη Μόσχα

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου των πρωθυπουργικών παρατρεχάμενων, η θερμοκρασία της Μόσχας, η οποία κυμαίνεται μεταξύ-8 και-15 βαθμών Κελσίου, ήταν αντίστοιχη με το κλίμα που συνάντησε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή
Λένε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ξεχάσει τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για την υποτιθέμενη... «λεόντειο» ενεργειακή συμφωνία με τον κ. Κ. Καραμανλή.
Το κλίμα ήταν θερμότερο στο ...

Παλιό το αιμοβόρο σχέδιο του ΔΝΤ και των Βρυξελλών…

Χαρείτε χαμόγελα αυτοϊκανοποίησης των "σωτήρων" μας στη διπλανή φωτογραφία! 
Με την ευκαιρία κάνω και μία έκκληση στα τηλεοπτικά κανάλια: κάθε φορά που παρουσιάζετε μαύρες κι άραχλες οικονομικές ειδήσεις που θα ματώσουν τον ελληνικό λαό, σας παρακαλώ μην παρουσιάζετε τον κ. Παπακωνσταντίνου να χασκογελάει και να χαριεντίζεται με τους Ευρωπαίους φίλους-φίδια καθώς ακονίζουν τα μαχαίρια για να επιπέσουν μετά μοχθηρίας επί του ελληνικού λαού. 
Βρείτε καμιά άλλη φωτογραφία που να δείχνει σοβαρό τον Υπουργό των Οικονομικών. 
Με ακούτε; 
Μη μας προκαλείτε άλλο σας παρακαλώ. Αφήστε μας στον πόνο μας!
Λοιπόν, πώς πάνε τα στενά μαύρα κοστούμια που μας ετοιμάζετε; Καλά; Διαβάζω σήμερα στο in.gr «“Ερήμην” της ελληνικής κυβέρνησης τα πρόσθετα μέτρα μετά τις 16 Μαρτίου.» 
Ωραία λοιπόν! Από τις 16 Μαρτίου και μετά δε χρειαζόμαστε την αποκοιμισμένη, μοιραία κι άβουλη κυβέρνηση. Ας παραιτηθούν όλοι συμπούπουλοι για να γλιτώσουμε και τις ...

Οι "χασάπηδες" των Βρυξελλών ακονίζουν μαχαίρια για δέκατο τέταρτο μισθό

Είναι προφανές ότι κάποιοι ορέγονται την κεφαλή του ελληνικού λαού επί πίνακι! 
Η "τρόικα" της επιτήρησης που μας κάθισε στο σβέρκο (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) αναλαμβάνοντας να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή και απόδοση των μέτρων εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας ώστε αυτά να είναι «αξιόπιστα, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά», μας δίνει μόνο ένα μήνα προθεσμία για να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για την επερχόμενη καταιγίδα! (Δείτε εδώ) 
Επιθυμία τους, ως φαίνεται, είναι να κατεβάσουν όλους τους Έλληνες στο δρόμο. Ίσως το χάος που θα προκληθεί να διευκολύνει σκοτεινά συμφέροντα άνωθεν!
Ενώ επί δεκαετίες οι Ευρωπαίοι "εταίροι" μας καμώνονταν πως δεν έβλεπαν την οδυνηρή αλήθεια για τα άθλια οικονομικά της Ελλάδας, και ανέχονταν τα χρέη μας διευκολύνοντας περαιτέρω δανεισμό, πρόσφατα ξύπνησαν και ετοιμάζονται να μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, ρίχνοντας τις ευθύνες της όψιμης αυστηρότητάς τους απέναντί μας στις ΑΓΟΡΕΣ! 
Ξαφνικά οι διεθνείς κερδοσκόποι έγιναν ρυθμιστές της οικονομίας μας, για το "καλό" μας! 
Είμαστε έρμαια των αγορών!
Κάτι δε μου πάει καλά, πατριώτες! Κάτι γίνεται εδώ που είναι άλλου παπά βαγγέλιο... Από κάπου αλλού παίρνουν εντολές κι αλλού το πάνε...

Απο σήμερα θ' αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι...

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Το μεγάλο λάθος του Παπανδρέου...

...Η εγκατάλειψη του Γαλλογερμανικού άξονα!

Οταν κάποιος απο προσωπικές εμμονές καί λάθος εκτίμηση δυνατοτήτων εμπλέκεται σέ μία διαμαχη πού τον ξεπερνά το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί στή μέση τής διαμάχης χωρίς φίλους και έξω απο συστήματα ασφαλείας...
Εάν δέ έχει ανοιχτά και τα πλευρά του είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει τα σπασμένα και απο τίς δύο μεριές επειδή δέν τον εμπιστεύεται κανένας...

Όλη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN και την Christiane Amanpour

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο CNN ( Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη στο video, εδώ κλικ) και τη δημοσιογράφο Cristiane Amanpour (15 Φεβρουαρίου):

C. AMANPOUR: Πάμε τώρα στην Μόσχα. Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Παπανδρέου, μας ακούτε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι Κριστιάν, και σε ευχαριστώ πολύ που με φιλοξενείς στην εκπομπή σου απόψε. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, βρισκόμασταν στο Sharm el-Sheikh, λίγο πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.
C. AMANPOUR: Εκείνη η συνέντευξη πράγματι αφορούσε ένα άλλο θέμα. Και θα επανέλθουμε σε αυτό σε λίγο, στις ιδιότητές σας του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών. Επιτρέψτε μου όμως καταρχήν να σας ρωτήσω το εξής.
Αντιμετωπίζετε μια μείζονα κρίση στην Ελλάδα.
Πολλοί λένε, αν θέλετε τη δική μας βοήθεια θα πρέπει και να πάρετε μερικά ιδιαιτέρως επώδυνα μέτρα, τα οποία απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να πάρει η χώρα και η Κυβέρνησή σας; Μήπως κάνω λάθος;
Μιλάμε για σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό, για...

Ναι, υπό όρους, η ευρωπαϊκή χρηματική στήριξη στην Ελλάδα

Γνωμάτευση της νομικής Υπηρεσίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, που ζήτησε το κόμμα των Πρασίνων, βάζει τέρμα στις περί του αντιθέτου ερμηνείες των σχετικών άρθρων από κοινοτικούς αξιωματούχους

Κοινός παρονομαστής των δημοσίων δηλώσεων του συνόλου του πολιτικού προσωπικού στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών, είναι ότι η Ε.Ε.  μέσω του άρθρου 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας απαγορεύει την ανάληψη χρεών και υποχρεώσεων μιας χώρας - μέλους από άλλη.
Είναι η περίφημη ρήτρα non bail out, που επικαλούνται όσοι αποκλείουν τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων δια του εκπροσώπου του επί θεμάτων οικονομίας και δημοσιονομικών Γκέρχαρντ Σικ ζήτησε από τη νομική υπηρεσία του Γερμανικού Κοινοβουλίου γνωμάτευση για το εύρος εφαρμογής ενός ...

Ο Σαμαράς ζητά νέα συνάντηση με Παπανδρέου.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως γράψαμε το πρωϊ εδώ, που όμοιες τους δεν έχουν ξανασυμβεί στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και παραπέμπουν σε εποχές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, προδιαγράφονται στο άμεσο μέλλον.
Σήμερα αργά το μεσημέρι ο Σαμαράς ζήτησε να συναντηθεί εκ νέου με τον Παπανδρέου , αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσουν για τα εθνικά και την οικονομία.
Ασφαλέστατες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες ο Σαμαράς πληροφορήθηκε ότι η Ευρώπη έχει τελειώσει τα εθνικά μας ζητήματα, όπως τα Ελληνοτουρκικά και το βέτο στο Σκοπιανό γι΄ αυτό και μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο Αβραμόπουλος πολύ προσεκτικά είπε ότι ο Δρούτσας «ανέγνωσε το περιεχόμενο των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν αλλά δεν τις επέδωσε». 
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ενημερωθεί για τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που αποφάσισαν οι Γερμανοί, η Κομισιόν και το ΔΝΤ να επιβάλλουν στην Ελλάδα και αυτά μεταξύ άλλων αφορούν την άμεση περιστολή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και την άμεση περικοπή των επιδομάτων του Πάσχα και του καλοκαιριού.