Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η κρισιμότερη μάχη της Ελλάδας στη σύγχρονη ιστορία της !

Άγριο διπλωματικό παζάρι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με τη Μέρκελ να εμμένει να θέτει σκληρούς όρους για πιθανή βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να δανειστεί. 

Η Μέρκελ δείχνει ανυποχώρητη στις θέσεις της σε μία προσπάθεια να ισχυροποιήσει τη θέση της στο εσωτερικό της Γερμανίας, αφού βλέπει και τα ποσοστά της να γκρεμίζονται στις δημοσκοπήσεις.
Το μόνο που συζητάει είναι μία πιθανή βοήθεια πάντα με την εμπλοκή του ΔΝΤ μόνο και όταν η Ελλάδα έχει αδυναμία δανεισμού από τις αγορές, κάτι που όμως δεν υφίσταται. 
Μαζί με τη Γερμανία συνοδοιπορούν και οι Ολλανδοί ως...
γνήσιος "δορυφόρος" της Γερμανίας.
Ωστόσο, ουδείς φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν του στην Ευρώπη ποιό είναι το πρόβλημα της χώρας. Ουδείς κάνει λόγο για την ταμπακέρα, που δεν είναι άλλη από την επιθυμία της Ελλάδας να δανείζεται αλλά με μικρότερα επιτόκια όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανείζεται, καθώς κάθε φορά έκδοσης ομολόγων, οι προσφορές υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. 
Αλλά το ακανθώδες είναι τα πολύ υψηλά επιτόκια και για αυτά ουδείς έχει μιλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απέναντι στη Μέρκελ έχει στηθεί ολόκληρο ευρωπαϊκό μπλόκο αποτελούμενο από τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα αλλά και ολόκληρους τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία πως μία ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα στις οικονομίες της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.
Οι δύο ηγέτες "προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία", προσθέτει χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να υποχωρεί στις πιέσεις της Γερμανίας με τον Νικολά Σαρκοζί να δείχνει ότι κάνει πίσω για την εξεύρεση λύσης, ύστερα και από την μεγάλη πολιτική ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Μάλιστα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιδρούν στην οικονομική πολιτική που ασκεί, φαίνεται πως θα τον ωθήσει είτε το επιθυμεί είτε όχι προς το στρατόπεδο των Γερμανών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα χθες το απόγευμα για Βρυξέλλες και φέρεται αποφασισμενος να επιμείνει για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Υπογράμμισε, πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.
Καταποντίζεται το ευρώ
Το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου, φτάνοντας το 1,33. 
Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι μακρυά μιά ισοτιμία κοντά στο 1,10!

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ασαφές παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη σύγκληση των χωρών της Ευρωζώνης πριν την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε κοινό παρονομαστή των 16 που θα επιτρέπει τη σύγκληση των ηγετών της Ευρωζώνης.
Στο τραπέζι είναι κοινή γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία που προβλέπει ενεργοποίηση του ΔΝΤ και ταυτόχρονα διμερείς πιστώσεις καθώς και μηχανισμό κυρώσεων σε χώρες-μέλη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. H πρέσβης της Τουρκίας Ζεργκούν Κορουτούρκ επιστρέφει στη ΣτοκχόλμηBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: H πρέσβης της Τουρκίας Ζεργκούν Κορουτούρκ επιστρέφει στη ΣτοκχόλμηΗ Γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να μιλήσει σήμερα το πρωί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το Συμβούλιο Κορυφής πριν αναχωρήσει στη συνέχεια για τις Βρυξέλλες. Επισήμως το θέμα του Συμβουλίου είναι η αναπτυξιακή στρατηγική 2020 και η προστασία του κλίματος.