Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τα 7 βασικά λάθη που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς τους 7 μήνες της Προεδρίας του;

Επτά ολόκληροι μήνες και κάτι συμπληρώθηκαν από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 
Αυτά που μπορεί να παρατηρήσει ένας αντικειμενικός κριτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εσωστρέφεια, παλαιοκομματισμός και κόμμα «κολλητών».
Από την πρώτη μέρα εκλογής του Αντώνη Σαμαρά ο καθείς διαπιστώνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα κόμμα Προεδροκεντρικό, με στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με την… ηγεσία του κόμματος και δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. 
Αυτό φάνηκε και με τη νέα κεντρική επιτροπή που η λίστα είναι μία μεγάλη ομάδα συνεργατών και υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά. 
Η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρό λαϊκό κόμμα, αλλά μία κίνηση φίλων που έχουν ως στόχο την εξουσία, χωρίς πρόγραμμα και απήχηση. 
Ποια είναι όμως τα 7 βασικά λάθη που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς τους 7 μήνες της Προεδρίας του;
1ο Λάθος: «Έδιωξε» με κακό τρόπο το κομμάτι που στήριξε τη Ντόρα
Μπορούσε να χειριστεί πολύ καλύτερα την ίδια τη Ντόρα Μπακογιάννη και τους υποστηρικτές της. Στην ψηφοφορία για το μνημόνιο έπρεπε να την αφήσει να ψηφίσει να μέτρα και να αφήσει στην κρίση του κόσμου, εάν έπραξε σωστά. 
Με την διαγραφή ενός ιστορικού στελέχους που καλώς ή κακώς στηρίχτηκε από μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά διώχνεις με τον τρόπο σου ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του κόμματος σου, το οποίο αύριο μπορεί να σου στερήσει αν όχι την αυτοδυναμία στην εξουσία, την πολιτική οντότητα, ώστε να διαχειριστείς καταστάσεις. 
Και όσοι παρέμειναν και παραμείνουν στη Νέα Δημοκρατία… νιώθουν ξένο σώμα. 
Η κίνηση του να διαγράψει τη Ντόρα Μπακογιάννη θα στοιχίσει πολλά μακροπρόθεσμα στον Αντώνη Σαμαρά και κυρίως ένα ποσοστο 4-8% σε ορίζοντα τετραετίας.
2ο Λάθος: Συρρίκνωσε την ιδεολογία του
Ο Αντώνης Σαμαράς ξέφυγε από τον μεσαίο χώρο, από όπου η Νέα Δημοκρατία αντλούσε πάρα πολλούς ψηφοφόρους, και ...

Η αγορά σε ασφυξία από τον «φορολογικό πληθωρισμό» και την «καταναλωτική αποχή».

Σβήνει η μηχανή

Βαρύ το κλίμα στην αγορά από τον υψηλό «φορολογικό πληθωρισμό», την διαρκή απραξία και την «καταναλωτική αποχή».
Η μεγάλη υποχώρηση των πωλήσεων το 1ο πεντάμηνο του 2010 δημιούργησε αντίστοιχα σημαντική υστέρηση εσόδων στο Δημόσιο και επιβεβαίωσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα, είναι σε λάθος κατεύθυνση και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. 
Από τις  τακτικές και έκτακτες εισφορές οι επιχειρήσεις γονάτισαν από την κρίση, από την αναιμική κατανάλωση, την έλλειψη ρευστότητας και το απαγορευτικά αυξημένο κόστος του χρήματος.
Οι αρνητικοί δείκτες οικονομικού κλίματος, η μείωση των θέσεων απασχόλησης και η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, παραπέμπουν στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού και μας απομακρύνουν από κάθε προσδοκία επανόδου σε ρυθμούς τουλάχιστον συντήρησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά σε χιλιάδες «λουκέτα» με δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Οι απαισιόδοξες σκέψεις, η ανασφάλεια, η δυσαρέσκεια αλλά και η αγανάκτηση ξεχειλίζει πλέον σε εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα να ...

Βυθίζεται στην άβυσσο του μνημονίου…

thumb
Πρόκληση πολιτικής επιβίωσης αποτελεί η επιλογή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις πιο σκληρές ρυθμίσεις για το ασφαλιστι­κό και το εργασιακό κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Πολλά στελέχη αλλά και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο κοινωνικός αιφνιδιασμός που προκαλούν τα δύο σχέδια νόμου για το α­σφαλιστικό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι ρυθμίσεις για το εργασιακό και το τριετές πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας.
Το εκρηκτικό κοκτέιλ με άλλοθι το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα ξεφεύγει πο­λύ τόσο από τις πολιτικές δεσμεύσεις όσο και από την πολιτική ρητορική του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά αξιοσέβαστος αριθμός μελών της Κοινοβουλευ­τικής του Ομάδας και επισημαίνει ότι πρόκειται για την κορύφωση ενός πολιτικού δράματος, που απειλεί σοβαρά να αφήσει το κόμμα ως κενό πολιτικό κέλυφος, χωρίς κοινωνική αναφορά και βάση υποστήριξης.
Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να προκαλέσει βαθύτερο ρήγμα με την κοινωνία απ’ αυτό που προκάλεσε η απόπειρα Γιαννίτση για την επίλυση του ασφαλι­στικού, αφού τόσο ο αρμόδιος υπουργός που χει­ρίστηκε το θέμα όσο και ο τρόπος διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έχουν μέχρι τώρα προ­καλέσει σοβαρά προβλήματα, ερωτήματα και…

Ερώτηση Ντόρας στον πρωθυπουργό για την Γεωπολιτική Απομόνωση της Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον  Υπουργό Εξωτερικών  και Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου  
ΘΕΜΑ: Γεωπολιτική Απομόνωση της Ελλάδας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας κενολογούσε ότι «σε λίγους μήνες, στην εξωτερική πολιτική έγιναν όσα δεν έγιναν επί πεντέμισυ χρόνια»! Καθώς τίποτα το ορατό που να στοιχειοθετεί την ανωτέρω άποψη δεν υπάρχει, ας περιορισθούμε σε τρία σοβαρότατα υπαρκτά θέματα:
Πρώτον: στην δραματική υποβάθμιση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας. 
Στον τομέα αυτόν, πράγματι, σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. 
Οι Έλληνες διπλωμάτες περιθωριοποιούνται διοικητικά αφού άλλοι, αφανείς σύμβουλοι και παράγοντες, τους υποκαθιστούν στον ρόλο τους, όπως είναι δυστυχώς επαρκώς γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Περιθωριοποιούνται οικονομικά, και αδυνατούν να αντέξουν στην υπηρεσία στο εξωτερικό, μετά τις άκριτες -στην περίπτωσή τους- περικοπές. Περιθωριοποιούνται, τέλος, ως προς την προστιθέμενη αξία της δουλειάς τους, που δεν αξιοποιείται σε βασικούς τομείς (π.χ. ευρωπαϊκές υποθέσεις) λόγω της απουσίας πολιτικής ηγεσίας, συμμετοχής και πολιτικής κατεύθυνσης.
Δεύτερον: Αναρωτιέται κανείς, για το πώς, την επαύριο πανηγυρικών διακηρύξεων, εμφανίζονται γεγονότα όπως η είσοδος τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και περισσότερο για το τί επετεύχθη στις πρόσφατες συνομιλίες ώστε τέτοια γεγονότα να μην αποτρέπονται και τέλος, γιατί μια σοβαρή κλιμάκωση -είσοδος σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- υποβαθμίζεται τόσο παραπλανητικά.
Τρίτον: Ευλόγως, επίσης, αναρωτιέται κανείς τί νόημα έχουν τελικώς οι διαρκείς απουσίες και το υποτιθέμενο «διεθνές κύρος» του Πρωθυπουργού και ...

Με κατεβασμένα τα …παντελόνια!

Γράφει ο Καφενόβιος

Τι ακριβώς προασπίζεται η κυβέρνηση; 
Το Μνημόνιο ή το Δημόσιο Συμφέρον; 
Αν προασπίζεται το Μνημόνιο και συνεπώς τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων, τότε λειτουργεί και πολιτεύεται ως εντελοδόχος της τρόικας. 
Σε περίπτωση, όμως, που προασπιζόταν το Δημόσιο Συμφέρον, από την πρώτη κιόλας ημέρα, θα είχε κυνηγήσει μετά μανίας τα ποικιλόχρωμα λαμόγια, που μας οδήγησαν στο σημερινό εφιάλτη, θα είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της σπατάλης του δημόσιου χρήματος, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και θα εφάρμοζε το όποιο σχέδιό της για το οικονομικό μέλλον του τόπου.  
Ποιο Δημόσιο Συμφέρον, όμως, εξυπηρετεί η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης; 
Ποιο Δημόσιο Συμφέρον εξυπηρετεί η περικοπή των αποζηµιώσεων απόλυσης; Ποιο Δημόσιο Συμφέρον εξυπηρετεί η µείωση των εισοδηµάτων ή το πάγωµα των µισθών στον ιδιωτικό τοµέα; 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι, τούτα...

Σαμαράς: Προβλέπει κατάρρευση του... ΠαΣοΚ

Σε εκλογική ετοιμότητα η ΝΔ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προβλέπει ο κ. Αντ. Σαμαράς που κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να είναι έτοιμα, αφού, όπως είπε, «όλα μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα και πρέπει να βιαστούμε» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠαΣοΚ.
«Το ΠαΣoΚ έχει πει τόσα ψέματα, παλαιότερα και τελευταία, έχει διαπράξει τόσα σφάλματα, έχει περιπέσει σε τόσες αντιφάσεις, ώστε το κύρος του έχει καταρρακωθεί και η επιρροή του να συρρικνώνεται συνεχώς και ραγδαία» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι υπουργοί έκπληκτοι πληροφορούνται ότι διατάξεις των νομοσχεδίων τους είναι αντισυνταγματικές και πως επικαλούνται το μνημόνιο για πράγματα που δεν περιλαμβάνονται. «Οι βουλευτές το είχαν ψηφίσει, αλλά δεν το είχαν διαβάσει» ανέφερε ...

Κοντά στο 15% η Ντόρα..!

Στο «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύεται αύριο δημοσκόπηση που δείχνει το υπό δημιουργία κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, κοντά στο 15%
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα δημοσκοπικά ευρήματα των γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. 
Η πτώση της Ν.Δ., λειτουργεί ενισχυτικά για τον υπό συγκρότηση πολιτικό Οργανισμό της Ντόρας. 
Θα περιμένουμε να δούμε την δημοσκόπηση για να σχολιάσουμε αναλυτικά τα ευρήματά της. 
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι στην Ρηγίλλης έχουν αρχίσει να ανησυχούν..

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή!

Επειδή τελευταίως πολλά λέγονται και γράφονται για "σκέψεις", "συναντήσεις" και "επαφές" του Κώστα Καραμανλή ίσως θα έπρεπε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη:
- Κατ' αρχήν, άλλο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ κι άλλο ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. 
Ο πρώην πρωθυπουργός τους μοναδικούς που θεωρεί ως "απολύτως δικούς του" ανθρώπους είναι ο Γιάννης Αγγέλου και ο Πέτρος Μολυβιάτης
Ολους τους άλλους τους θεωρεί ότι είναι της προσκολλήσεως κι ξέρει ότι στέκονται δίπλα του για να αντλούν δύναμη. Διότι μόνοι τους δεν έχουν καμία τύχη, π.χ. Αντώναρος, Σιούφας, Παυλόπουλος κλπ.
- Δεν έχει δώσει το χρίσμα ούτε ευλογεί καμία δήθεν καραμανλική ομάδα αποτελούμενη από πρώην βουλευτές του (πχ Στυλιανίδης κλπ). Είναι παγερά αδιάφορος...
- Στο γραφείο του κάνει "τεσσάρων ειδών" συναντήσεις:
μ αυτούς που του φορτώνουν οι άλλοι, μ αυτούς που θεωρεί ο Αγγέλου ότι πρέπει να δει, μ αυτούς που "πρέπει" και μ αυτούς που ο ίδιος θέλει. Βεβαίως όσους επιθυμεί "σοβαρά" να δει ή να συνομιλήσει μαζί τους το κάνει εκτός γραφείου...
- Σε κάθε μια κατηγορία λέει άλλα πράγματα 
Σε κανέναν και για τίποτε δεν τοποθετείται, εκτός αν κάποιος του γίνει "στενός κορσές", οπότε μιλάει...γενικώς εναντίον του συστήματος!
- Ούτε κατηγορεί, ούτε επικροτεί όσα κάνει ο Α.Σαμαράς. 
Κι αυτό όχι γιατί αδιαφορεί, αλλά γιατί ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ.
- Θεωρεί ότι δεν έχει αξία να μιλήσει στην παρούσα φάση. 
Είναι πικραμένος απο πρώην συνεργάτες του, αλλά κυρίως είναι απογοητευμένος από την -αρνητική- ανταπόκριση του κόσμου στις επιλογές του. 
Εκτιμά ότι αν μιλήσει, αφενός δεν θα καταφέρει να πείσει κανέναν, αφετέρου θα στρέψει τους προβολείς στη ΝΔ. κι αυτό σε μια χρονική συγκυρία κατα την οποία -όπως πιστεύει- θα έπρεπε να λογοδοτεί η κυβέρνηση.
- Είναι σφόδρα ενοχλημένος από τις πιέσεις που του ασκούνται να μιλήσει. 
Γι αυτό και δεν θα το πράξει τώρα.
ΠΟΤΕ θα μιλήσει; Ισως να μιλήσει με ένα ΕΓΓΡΑΦΟ. 
Τί θα λέει; 
ΟΤΙ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΑΠΟΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

«Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα, αν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει το Μνημόνιο»...

... επαναλαμβάνουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη. 

Πίσω όμως από αυτή τη... διπλωματική απάντηση κρύβονται ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πολλά νέα πακέτα μέτρων, για τα οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της.
Το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει τα μέτρα στην έκθεση προόδου της υλοποίησης του Μνημονίου για τον Μήνα Ιούνιο. Καταγράφονται ανά τρίμηνο οι υποχρεώσεις της χώρας, ώστε να εγκριθούν οι ανάλογες δόσεις του δανείου.
Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:

Η Βάσω Παπανδρέου, χωρίς αναισθητικό κατά Μαριλίζας...

Η Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για νομιμοποίηση παρανομιών, με αφορμή τη ρύθμιση του υπ. Υγείας και προανήγγειλε ότι δεν θα την ψηφίσει 

Οξύτατη επίθεση με σκληρές εκφράσεις της Βάσως Παπανδρέου προς την υπουργό Υγείας, επ’ αφορμή ρύθμισης για τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, εκτυλίχθηκε χθες το απόγευμα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη συνέχεια να «καρφώνει» με τη σειρά της...

Μια νέα συλλογική αντίληψη για ένα σύγχρονο κράτος!

H δημιουργία ενός  σύγχρονου κράτους εξακολουθεί να αποτελεί κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας.
Και ένα σύγχρονο κράτος σημαίνει:
Ένα Κράτος ευέλικτο, για να προσαρμόζεται έγκαιρα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ένα Κράτος δικαίου, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες του και τις άλλες χώρες, που θα λειτουργεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια.
Ένα Κράτος λειτουργικό και αποδοτικό, για να μην σπαταλώνται οι πόροι που διαχειρίζεται.
Ένα Κράτος που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και όχι ανταγωνιστικά, θα ενθαρρύνει, θα οδηγεί, θα συμπαρίσταται και θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ένα Κράτος που θα εγγυάται αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε όσους πολίτες την χρειάζονται.

Η πορεία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κράτους είναι μακρά και δύσκολη.
Και δυσχεραίνεται, ακόμη περισσότερο, από το γεγονός ότι...

Ας ορίσουν επιτέλους μία κόκκινη γραμμή...

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι η κρίσιμη κατάσταση της χώρας απαιτεί θυσίες από όλους. 
Ο καθημερινός βομβαρδισμός που υφίστανται δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. 
Από την άλλη πλευρά όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τον εύκολο δρόμο για την κυβέρνηση να επισωρεύσει κι άλλα βάρη στην πλάτη του λαού- όπως τη πράσφατη κεραμίδα του τριετούς παγώματος των μισθών.  
Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, να καθήσουν να σκεφτούν ότι οι λαϊκές αντοχές είναι ορισμένες. 
Και να προσέξουν μήπως από τη μεγάλη σπουδή τους να υπακούουν τόσο πρόθυμα στις απαιτήσεις της τρόικας, κάποια στιγμή δεν αντέξουν. 
Να το πούμε αλλιώς: ας ορίσουν επιτέλους μία κόκκινη γραμμή
Να ξέρουν, και να ξέρουμε, ώς πού μπορεί να φτάσουν...

ΔΝΤ: Θα χαθούν καταθέσεις 20 δις. το 2010!

Ανησυχητική «βουτιά» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν για το 2010 τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκθεση που συνέταξαν για την Ελλάδα τον Μάιο, ενόψει της έγκρισης του διεθνούς δανείου διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύεται στην 34η σελίδα της έκθεσης, το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειωθούν σε πρωτοφανές ποσοστό (-7,8%) και να υποχωρήσουν από τα 250 δις. ευρώ στα τέλη του 2009, στα 230,6 δις. ευρώ. Δηλαδή, προβλέπεται μια εκροή καταθέσεων ύψους 19,4 δις. ευρώ, αρκετή για να δημιουργήσει συνθήκες «συναγερμού» στο τραπεζικό σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου πίνακα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξάνονταν με αρκετά εντυπωσιακούς ρυθμούς: από 171,7 δις. ευρώ το 2005, εκτινάχθηκαν σε 250 δις. ευρώ το 2009, με αδιάλειπτη αύξηση, ο ρυθμός της οποίας υποχώρησε πάντως αρκετά το 2009. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα ...

Δεν αποκλείει μηχανισμό «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ο Ρεν

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να προχωρούν σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον.
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πως αυτό είναι αναγκαίο και απαιτεί γι’ αυτόν το λόγο τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας», ανέφερε ο Ρεν ερωτηθείς...

Τι αίτημα είναι η άρνηση του χρέους;

Ένα αποκαλυπτικό «ταξίδι» από το 18ο αιώνα μέχρι τη θηλιά ΔΝΤ - Ε.Ε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του όλους τους δημοσιογράφους και τους σώφρονες πολιτικούς όλων των κομμάτων να «εξηγήσουν» στον αφελή λαό τι καταστροφή θα ήταν αν τολμούσε η Ελλάδα να αρνηθεί το χρέος και να φύγει από το ευρώ.
Κάποιοι στην Αριστερά φάνηκαν ιδιαιτέρως πρόθυμοι να αναλάβουν τη δουλειά: 
Η άρνηση του χρέους και η έξοδος από το ευρώ αν δεν είναι «διαχειριστικά αιτήματα», προϋποθέτουν τουλάχιστον επανάσταση για να επιβληθούν. 
Γι' αυτό κι ο λαός μπορεί ελεύθερα να εξεγείρεται, να κάνει πόλεμο, να κατεβαίνει στους δρόμους και να οργίζεται γι' αυτό που του επιβάλλουν, αρκεί να μην θέτει αιτήματα που ενοχλούν το σύστημα.
Ολόκληρος ο μικροαστισμός της γραφειοκρατίας των κομμάτων της Αριστεράς επί σκηνής. 
Αυτά τα αιτήματα, λένε, είναι πολύ επαναστατικά για την υγεία του λαού και της εργατικής τάξης. Λείπουν οι συνθήκες, δεν είναι έτοιμος ο λαός. Και τέλος πάντων, αφήστε πρώτα να έρθει η δευτέρα παρουσία μιας...

Μας πάνε για χρεοκοπία;

Χωρίς κανένα αντίκρισμα ως προς τον διακηρυσσόμενο στόχο, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο εξωτερικό, θα αποδειχθεί τελικά αυτή η λαίλαπα μέτρων εξοντωτικής λιτότητας εναντίον του ελληνικού λαού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Παπανδρέου σε συμμαχία με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Μπορεί ως διά μαγείας η υστερία των "σπρεντ" να έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο στην Ελλάδα, η πικρή πραγματικότητα όμως είναι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αστρονομικά επίπεδα. 
Απαγορευτικά, εννοείται, για την έκδοση πολυετών ελληνικών ομολόγων με στόχο τη διάθεσή τους στις αγορές του εξωτερικού.  
Καμιά απολύτως θετική επίπτωση δεν είχαν τα μέτρα του απεχθούς και εξευτελιστικού "Μνημονίου" στον τομέα της δυνατότητας εξασφάλισης δανείων με λογικά επιτόκια από τις ...

Λιγοστεύουν οι ελπίδες "συμμόρφωσης" της κυβέρνησης!

Η αντίσταση είναι ανεπαρκής! 

Δεν πέτυχε τον στόχο της η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το πλήθος των απεργών που διαδήλωσαν προχθές στην Αθήνα ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο της 20ής Μαΐου και φυσικά δεν επιδέχεται σύγκριση κανενός είδους με τη μεγαλειώδη πορεία της 5ης Μαΐου. 

Αντί λοιπόν να τρομάξει την κυβέρνηση Παπανδρέου και να την υποχρεώσει σε αναδίπλωση, αντιθέτως την ενθαρρύνει να προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικά μέτρα περαιτέρω λεηλασίας των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Το Μέγαρο Μαξίμου σίγουρα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. 
Αλλωστε κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. 
Το γεγονός ότι ο...

"Mαύρo σε όλους τους πολιτικούς"

Πόσο ύπουλοι και σάπιοι είναι που πρόκειται από τη νέα σχολική χρονιά να δηλητηριάσουν τις ψυχές και τα μυαλά των παιδιών μας. 

Μα ποια είναι επιτέλους η 'κυρία' Δραγώνα που αποφασίζει για την τύχη των παιδιών μας; 
Ποια είναι που δηλώνει ότι πρέπει τα παιδιά μας από την 1η Δημοτικού να μαθαίνουν... αγγλικά ώστε να τους φύγει ο εγωκεντρισμός ότι τα ελληνικά είναι η γλώσσα που μιλάει όλος ο κόσμος!
Δηλαδή το αυτονόητο ότι κάθε παιδί μιλάει τη γλώσσα της χώρας στην οποία γεννιέται είναι εγωκεντρικό!
Ποια είναι που δηλώνει κατ' επανάληψιν στην συνέντευξη της ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μία νεκρή γλώσσα!
Λέξεις όπως θάλασσα, ουρανός, δημοκρατία, ελευθερία, σεβασμός, φιλία και χιλιάδες άλλων λέξεων και κυρίων εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια και πού ακόμα...

Κατάλαβες γιατί σε λέγαν: Εθνικιστή, ρατσιστή...


Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε εθνικιστή όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου; 
Για να την πουλήσουν πιο εύκολα. 
Όταν κάθε λέξη που αρχίζει από -εθν. και -ελλ. έγινε ο δαίμονας που θα μας στερούσε από τον "εκσυγχρονισμό".
Κατάλαβες τώρα γιατί σε λέγανε ρατσιστή; 
Σε πολύ λίγο δεν θα είσαι ιδιοκτήτης της πατρίδας σου, θα είσαι ένας κάτοικος μιας χώρας που θα ανοίκει στους τραπεζίτες και τ' αφεντικά τους που παριστάνουν την κυβέρνηση.
Κατάλαβες τώρα γιατί πριονίσανε την παιδεία και την υποβάθμησαν σε "εκπαίδευση";  
Για να σε κάνουν υπαλληλάκο των 3.60. Να σε βάλουν πίσω από τον πάγκο των μπακάλικών τους, να σερβίρεις καφέδες και να πηγαίνεις με το παπί πίτσες στα πάρτυ του ...

ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ» ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


«Μεγάλο φαγοπότι»
Τι προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

"Πρωταθλήτρια" η Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας του Δ. Αμαρουσίου με 1,2 εκ ευρω! 

Όλη η "Εκθεση των 274 σελίδων σε pdf
 Στις δημοτικές επιχειρήσεις εντοπίζει στην έκτη κατά σειρά ετήσια έκθεση, του 2009, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής. Μάλιστα, καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού, που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε δε, πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι παράγοντες που ευνοούν την κακοδιαχείριση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχαν ...

Το παγκόσμιο παιχνίδι που δεν μπορεί να έχει καλό τέλος

Τι ήταν η σύνοδος των 20 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Καναδά; 
Ένα βήμα προς την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ή ένα πισωγύρισμα στην ασυμφωνία; 
Και τα δύο. 
Η έκκληση για “προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης φιλικά στην ανάπτυξη” αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πασπαρτού. 
Και προϋποθέτει κάτι που θα πρέπει να αποδειχτεί: ότι η ταχεία δημοσιονομική σταθεροποίηση θα στηρίξει την ανάπτυξη, και δεν θα την υπονομεύσει.
Αντί να εξετάσω κατά πόσο ισχύει αυτό, θα θέσω ένα ευρύτερο ερώτημα: ...

Τι σημαίνει για το ευρώ η Οικονομική Διακυβέρνηση

Οι κανόνες που έθεσε η Γερμανία και οι «επιπτώσεις» για την Ελλάδα
Η κρίση του ευρώ, που εκδηλώθηκε με την αμφισβήτηση από διάφορες πλευρές της μακροημέρευσής του, σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και τις άλλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης. 
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, η διασφάλιση της θέσης του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος αποτελεί σταθερή επιδίωξη για όλες τις χώρες που...

Η κριτική της τρόικας

Πώς πρέπει να προσεγγίζεται η ευθύνη της για το πρόγραμμα σταθεροποίησης
Ήλθον, είδον και απήλθον οι ελεγκτές της τρόικας και μάλιστα ευχαριστημένοι από την πορεία εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Είναι, όμως, ειλικρινής η αισιοδοξία που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των τριών ή κρύβει από πίσω της και κάτι άλλο; Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο μείζον θέμα της συγκέντρωσης των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ κ.λπ.) που επί χρόνια είναι το μεγαλύτερο σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν; Πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχει πρόβλεψη να ενισχυθεί η ανάπτυξη για να εξέλθει από το φαύλο κύκλο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία το ταχύτερο δυνατόν;
Αυτά είναι ίσως τα κρισιμότερα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την πρώτη και ανεπίσημη επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα που...

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Το κράτος είναι ο "παγετώνας": σκηνές από μια προσεχή συνάντηση


Σε λίγες μέρες δεν θα κυκλοφορούν τα τρένα – αυτά όχι ότι τα παίρνει κανείς, αλλά λέμε τώρα... Και ο λόγος είναι ότι το κρατικό σύστημα μεταφορών καταρρέει – μαζί με οτιδήποτε άλλο κρατικό ή κρατικοδίαιτο σε αυτή τη χώρα.
ΕΘΕΛ, η εταιρεία που λειτουργεί τα αστικά λεωφορεία, δεν έχει να πληρώσει τους μισθούς. Και οι εργαζόμενοί της δεν έχουν άδικο να αρνούνται να εργαστούν, αν και σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση οι ίδιοι εργαζόμενοι θα έδιναν ασφαλώς και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ένα τράτο κατανόησης μερικών ημερών. Με το Δημόσιο, όμως, είναι άτεγκτοι. Και κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας. Επ' αόριστον.
Ο ΟΣΕ έρχεται. Ήδη η διοίκηση ανακοίνωσε πως δεν έχει να καταβάλει στη συνηθισμένη ημερομηνία -δηλαδή σήμερα- το ...

Το κόλπο των 2,5 δις της οικογένειας Παπανδρέου


2,5 δις ευρώ θα είναι τα κέρδη της Οικογένειας Παπανδρέου από το κόλπο με το ΔΝΤ. Το τελευταίο κόλπο της συμμορίας των Τσαντ πριν εγκαταλείψουν την χώρα.
"Χρήματα υπάρχουν"… έλεγε με έναν σχεδόν υστερικό τρόπο ο Γιωργάκης ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές. Με τα αδύναμα ελληνικά του προσπαθούσε πάση θυσία να μας πείσει ότι μας έλεγε την αλήθεια. Με τη ρητορική δεινότητα μιας ξεδοντιασμένης γριάς δεν άφηνε πεζοδρόμιο, μπαλκόνι ή μικρόφωνο, που να μην επαναλάβει τα ίδια. 
Ο κατά γενική ομολογία κουτός Γιωργάκης προσπαθούσε να μας πείσει ότι "έβλεπε" αυτά, τα οποία δεν "έβλεπε" κανένας άλλος Έλληνας. Τι συνέβαινε;

Τα λάθη του Ανδρέα τα "συμληρώνει" ο Γιώργος, με "υποτέλεια" και στο "σουλτάνο"!

Η οικογένεια των δεινών του Έθνους

Το περασμένο διήμερο το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Çeșme προχώρησε σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης και 8 μίλια από τις ακτές της ελληνικής Θράκης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 
Γίνονται τέτοια πράγματα και στην εποχή του Γιώργου Παπανδρέου και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης;
Τι άλλαξε από το 1976, που ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού ρητόρευε στη Βουλή προτρέποντας την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βυθίσει το "Χόρα"; 
Για τους νεότερους το 1976 ...

Ανατιμήσεις για ... καλό μήνα!

thumb
«Ποδαρικό» με ανατιμήσεις  μας κάνει ο Ιούλιος, καθώς τίθεται σε ισχύ η νέα αύξηση του ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 21% σε 23%, ο μειωμένος από 10% σε 11% και από 5% σε 5,5%, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται από 15% σε 16% και από 7% σε 8%.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την 1η Ιουλίου 2010 όπως οι αποδείξεις σε ταξί και διόδια, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ακόμη και  αν η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε προγενέστερο χρόνο.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε δελτίο φαρμάκων, στο οποίο οι τιμές είναι υπολογισμένες με τον προσαρμοσμένο συντελεστή ΦΠΑ 11%.
Για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές θα ισχύσουν οι οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο από τον Μάρτιο, ενώ με νέα εγκύκλιο θα δοθούν διευκρινίσεις για τον τρόπο υποβολής των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Αντί να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις & επιχειρήσεις, διώχνουμε τις ελληνικές από τη χώρα.

Δυστυχώς η άδικη και χωρίς αναπτυξιακά κίνητρα οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν τον δρόμο της μεγάλης φυγής από την Ελλάδα. 
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα, οι «αγκυλώσεις» που πλήττουν την επιχειρηματικότητα καθώς και οι συνεχείς έκτακτες εισφορές, έχουν αναγκάσει την πλειονότητα των επιχειρηματιών να εξετάζουν λεπτομερώς τη δυνατότητα της «επιχειρηματικής μετανάστευσης».
Σύμφωνα με δημοσιεύσεις του τύπου, μεγάλες εταιρείες με θυγατρικές στο εξωτερικό
δείχνουν ενδιαφέρον να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, αφού τα
μερίσματά τους εισάγονται υποχρεωτικά στην χώρα μας και φορολογούνται με
συντελεστή 40% ή 45%. Αυτή η επιβάρυνση είναι εξοντωτική για τις εταιρείες,
όταν οι φορολογικοί συντελεστές στις περισσότερες γειτονικές χώρες είναι πολύ
χαμηλότεροι. 
Για παράδειγμα, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Σερβία τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με 10%.
Για τους Έλληνες επιχειρηματίες το φορολογικό περιβάλλον είναι...

Ο εθνικός ακρωτηριασμός της Παιδείας

«Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει»
Σωκράτης
Ο εθνικός χαρακτήρας της ελληνικής Παιδείας είναι για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο. Κάποιοι βλέπουν πίσω από την απάλειψη του όρου «εθνική» στο υπουργείο Παιδείας, πρώτο «μέτρο» της κυρίας Διαμαντοπούλου όταν ανέλαβε, μια συντονισμένη προσπάθεια απεθνικοποίησης της Παιδείας μας, που συμπεριλαμβάνει αλλοίωση της ελληνικής, επισημοποίηση των αγγλικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, επαναφορά βιβλίων που θυμίζουν περισσότερο αμερικανική σαπουνόπερα παρά καταγραφή ιστορικών γεγονότων και συρρίκνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας εντός κι εκτός συνόρων.
Από την αρχαιότητα, η Παιδεία στη χώρα μας ήταν το λίκνο του πολιτισμού και η κορωνίδα του ελληνισμού. 
Ύψιστος στόχος της η πνευματική αλλά και συναισθηματική ολοκλήρωση του ανθρώπου. 
Τον τελευταίο αιώνα όμως, και κυρίως στη μεταπολιτευτική περίοδο, η Παιδεία στη χώρα μας υποβάλλεται σε αλλεπάλληλες «εκπτώσεις», μοιάζοντας με χάρτινο πύργο που καταρρέει με το πρώτο φύσημα ή με τις πρώτες εξωγενείς «επιδράσεις», που πολύ συχνά περνούν αβίαστα ...

Φοβερές ατάκες του Παμμέγιστου Δασκάλου, Χάρρυ Κλυν.

*Ούτε κενό εξουσίας υπάρχει, ούτε κενό οικονομίας. ΚΕΝΟ ΛΑΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, διότι
Oι ηλίθιοι πολιτικοί και οι βλάκες ψηφοφόροι είναι γεννημένοι ο ένας για τον άλλον..

* Υπάρχουν πολιτικοί που δεν τους άλλαξαν χαρακτήρα τα βουλευτιλίκια και τα υπουργιλίκια.
Kαραγκιόζηδες ήταν και καραγκιόζηδες παρέμειναν...
*Oι πολιτικοί, ασχέτως κόμματος, δε θεωρούν τον εαυτό τους ένα κομμάτι της Ελλάδας, γιατί θεωρούν την Ελλάδα ένα κομμάτι του εαυτού τους!
* Το έλεγα και δε με πίστευε κανένας, η χώρα δεν κινδυνεύει από τους συνήθεις υπόπτους, κινδυνεύει από τους συνήθεις πρωθυπουργούς!.
* Ελλάδα, η χώρα των δυο ταχυτήτων...

Προπέτασμα καπνού

Η παραπλάνηση είναι πανάρχαια, αναλλοίωτη  και απαραίτητη τακτική σε κάθε πόλεμο όποια μορφή  κι αν αυτός έχει. 

Οι παραπλανητικές κινήσεις  όταν είναι πετυχημένες αργούν να γίνουν αντιληπτές. 
Κι όταν γίνουν αντιληπτές είναι πια αργά για να αντιμετωπιστεί η πραγματική επίθεση που κατά κανόνα καλύπτουν.
Η έκρηξη στο γραφείο Χρυσοχοίδη, για παράδειγμα, προσφέρει ένα καλό παράδειγμα για να αναλογιστεί  και να προσπαθήσει να διακρίνει κανείς που βρίσκεται το πεδίο της μάχης, ποιοι είναι οι αντίπαλοι, ποιος επιτίθεται, ποιοι καλούνται να πολεμήσουν  για τους ίδιους, τα παιδιά τους, τον τόπο τους…
Ούτε η εντυπωσιακή (από επιχειρησιακής πλευράς) ενέργεια πρόκλησης έκρηξης βόμβας εντός του κτηρίου δημόσιας τάξης και δίπλα από το γραφείο του υπουργού, ούτε το αίμα του νεκρού αξιωματικού της αστυνομίας, ούτε τα διακινούμενα σενάρια περί διασυνδεδεμένης ευρωπαικής νεοτρομοκρατίας, αγγίζουν την ουσία του πολέμου που μας αφορά. 
Στόχος της βόμβας που έσκασε στο γραφείο του  κύριου Χρυσοχοίδη ήταν  ακριβώς αυτός:

Χωρίς να το ηξεύρω, ήμην ευτυχής

«Καθώς ο σκύλος, ο δεμένος με πολύ κοντόν σχοινίον εις την αυλήν του αυθέντου του, δεν ημπορεί να γαυγίζη ούτε να δαγκάση έξω από την ακτίνα και το τόξον τα οποία διαγράφει το κοντον σχοινίον, παρομοίως κ’ εγώ δεν δύναμαι ούτε να είπω, ούτε να πράξω τίποτε περισσότερον παρ’ όσον μου επιτρέπει η στενή δικαιοδοσία, την οποίαν έχω εις το γραφείον του προϊσταμένου μου».
Περιγράφει τον εαυτό του αυτολοιδορούμενος ο παπαδιαμαντικός αφηγητής, στο «Όνειρο στο κύμα». Και περιγράφει την παρούσα κατάσταση πικράς αθυμίας του Έλληνος, έτσι δεμένου με κοντό σχοινί, ώστε αν τεντωθεί να κινδυνεύει να πνιγεί, να σχοινιασθή.
Όσες φορές διαβάζω το «Όνειρο στο κύμα», διακρίνω κάτι καινούργιο. Τούτη τη φορά μέσα από την αυτολοιδορία του Παπαδιαμάντη διακρίνω τη σοφή αποδοχή του παρόντος:  
το παρόν ως ήπια διάψευση προσδοκιών, ως αναπόφευκτη προδοσία του παρελθόντος, το παρόν ως αναπόδραστη πτώση του φυσικού ανθρώπου, του «ωραίου εφήβου, του καστανόμαλλου βοσκού», και ως ανάδυση του μετέωρου μεσήλικου, του «περιωρισμένου και ανεπιτήδειου».
Έτσι ακούει τον σφυγμό της τώρα η γενιά της μεταπολίτευσης: νηματώδη, σιγαλό, σβησμένο· σαν υπόμνηση διαρκούς προδοσίας, σαν αφήγηση μετάλλαξης:

Πολιτική αστάθεια,αποσταθεροποίηση και έξαρση της κοινωνικής βίας προβλέπουν οι Αμερικανοί

STRATFOR__GREECEΑπώλεια του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια ολοκληρωτικής κατάρρευσης πολιτικού ελέγχου και κοινωνικής έξαρσης της βίας, σταδιακή αποσύνδεση από της μεγάλες (σ.σ. προστάτιδες δυνάμεις δυνάμεις βλέπε Αμερική),  πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, και έξοδο από την ευρωζώνη είναι μερικές από τις εκτιμήσεις -πλέον απαισιόδοξες  προβλέψεις για την Ελλάδα των «ειδικών» του stratfor.  Oι οποίοι επισημαίνουν ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την σύγχρονη μετεπαναστατική από συστάσεως του ελληνικού κράτους ιστορία της χώρας.  Σύμφωνα με την δεκασέλιδη ανάλυση, κάνοντας focus στα συμπεράσματα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Stratfor,  υποβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος στα Βαλκάνια, με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της ...

Άλλος "τρώει και πίνει" κι' άλλος πληρώνει...

Πολλές φορές στο παρελθόν , στην Ελλάδα και αλλού, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (όπως το ΠΑΣΟΚ) ανέλαβε και πετυχημένα προώθησε αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές. 

Κάθε φορά που το οικονομικό σύστημα είχε τα ζόρια του η σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα του αναλάμβανε τη βρώμικη δουλειά: 
Να πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα των μέτρων, να του υποσχεθεί καλύτερες μέρες, να τον υπνωτίσει με το φως στο βάθος του τούνελ.  
Μια τέτοια  συνηθισμένη δουλειά πίστεψε, αφελώς, ότι αναλαμβάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Προφανώς έκανε λάθος. 
Οι απαιτήσεις για τη σημερινή διαχείριση της κοινωνικής οικονομικής πολιτικής  κατάστασης της χώρας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια και τις αντοχές ακόμη και του πιο ευέλικτου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος .
Το ΠΑΣΟΚ όπως κανείς δεν ξεχνά ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο ήπιες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και (πράσινη) ανάπτυξη. 
Αντί αυτών των...

George go home!

Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα όσα υποσχεθήκαμε, ως παράταξη, προεκλογικά.
Συμπεριφέρεται ως ξένo σώμα μέσα στην ίδια της Πατρίδα. 
Δείχνει απρόβλεπτη και ύπουλη.
Παίζει στα δάκτυλα την «ψυχολογία των μαζών» ενώ τα επικοινωνιακά επιτελεία δουλεύουν νυχθημερόν. 
Πρόκειται για college boys και girls που πλαισιώνουν τον Γιώργο και ουδεμία σχέση έχουν με το ΠΑΣΟΚ και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.
Ναι! 
Αυτή την Κυβέρνηση δεν την θέλουμε!
Είμαι ΠΑΣΟΚ! αλλά αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί.
Τα μέτρα που λαμβάνει επιβάλλονται ΜΟΝΟ από Κυβέρνηση Εθνικής ανάγκης - συνεννόησης.
Ο GAP δείχνει υπερβάλλον ζήλο να εξυπηρετήσει τα « σκοτεινά ξένα κέντρα» (θέλω να πιστεύω από αφέλεια) και ξεχνά ότι είναι  Πρόεδρος  μιας μονοκομματικής Κυβέρνησης.
George go home!

ΒΟΜΒΑ: Βάζουν μαχαίρι στις κοινοτικές επιδοτήσεις των Αγροτών!

Νέα έκπληξη σήμερα από την Κομισιόν.

Προτείνει τη διακοπή της εκταμίευσης των κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορούν σε επιχορηγήσεις για αγρότες, ψαράδες και κατοίκους περιφερειών με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα (π.χ. Ηπειρος, Μακεδονία, κ.λπ.) για τις χώρες που δεν τηρούν τον κανόνα περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους κάτω από τα όρια του 3% και 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιέχεται στο κείμενο που συζητάει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων για να ενσωματωθεί στο σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που θα καταθέσει τον Οκτώβριο η ομάδα εργασίας του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπόϊ.
Για να μη προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση των αγροτών στις χώρες-μέλη η Κομισιόν ζητά οι επιδοτήσεις να δίνονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά να μη πληρώνονται στη συνέχεια από την Ε.Ε. 
Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον ειδικά για οικονομίες όπως η ελληνική που τελεί υπό τη σκληρή εποπτεία της τρόικας.

Απλώς με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται η ευθύνη της κατάργησης των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες στις επιμέρους ενδιαφερόμενες Κυβερνήσεις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το κείμενο της Επιτροπής συνιστά η διακοπή εκταμίευσης των επιδοτήσεων να γίνεται ακόμα και προληπτικά όταν ...

Το "πολίτευμα" μας στο κενό...

...Η κυβέρνηση στηρίζεται σε Σύνταγμα που έχει de facto καταργηθεί.
Δεν το έχουμε αντιληφθεί οι πιο πολλοί, αλλά η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο και μόνο επειδή την ανεχόμαστε. 
Στην πραγματικότητα το Σύνταγμα έχει καταργηθεί αντικατασταθέν από το γνωστό μνημόνιο και το πολιτικό σύστημα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, διατηρείται χάριν της συγκαλυμμένης ανοχής των λοιπών πολιτικών δυνάμεων, ελλείψει έτοιμης εναλλακτικής λύσης. 
Δηλαδή η πολιτική εξουσία της κυβέρνησης είναι στο κενό.
Το ανατριχιαστικό στην περίπτωσή μας είναι ότι στην πραγματικότητα κυβερνούν τα ΜΜΕ και είναι τα μόνα που «νομιμοποιούν» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια πως αν τα ΜΜΕ αποφασίσουν αύριο το πρωϊ να παρουσιάσουν.....

Κανένα μεγάλο εθνικό χρέος δεν πληρώθηκε ποτέ…

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε δημοσιογράφους και πολιτικούς να «εξηγήσουν» στον ανόητο λαό την καταστροφή που τον περιμενει αν τολμουσε να αρνηθεί το χρέος και να φύγει από το ευρώ.
Ο λαός μπορεί ελεύθερα να θυμώνει, να εξεγείρεται και να διαδηλώνει, δεν επιτρέπεται ομως να συζητά πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με το σύστημα.
Οι συνθήκες δεν είναι ακομη οι κατάλληλλες. 
Θα πρέπει πρώτα η κρίση να αγγίξει ολόκληρη τη μεσαία τάξη, θα πρέπει να γινει πρόβλημα όλων, θα πρέπει να μας σκεπάσει η σκιά της παγκόσμιας διακυβέρνησης, και μετά θα δούμε.  
Δεν εχει σημασια αν μέχρι τότε έχει χαθεί η πατρίδα μας η αν ο Ελληνικός λαός θα έχει υποστεί μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία του.
Σημασία έχει να σωσουμε το τομάρι μας. 
Και μόνο όταν το δικό μας τομάρι κινδυνευσει, θα μπούμε σε διαδικασία να δουμε τι θα κάνουμε.
Το αίτημα της άρνησης πληρωμής του χρέους και της εξόδου από το...

Έρχεται νέα Τουρκοκρατία...


Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από το ινστιτούτο Stratfor ένα βιβλίο το οποίο προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η Τουρκία θα καταστεί υπερδύναμη και σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος εντάσσονται στην τουρκική σφαίρα επιρροής. Δημοσιεύεται μάλιστα σχετικός χάρτης στην ιστοσελίδα http://www.stratfor.com/

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Λευκωσία ο, νυμφευμένος με τουρκάλα, υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράϊζα, επιβεβαίωσε, έμμεσα, το ως άνω σενάριο, δηλώνοντας: « Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία όπως παλαιότερα Η Τουρκία κατέστη πλέον περιφερειακή υπερδύναμη και εξαρτάται απόλυτα από τις δικές της δυνάμεις».
Την περασμένη εβδομάδα παρακολουθήσαμε στον κρατικό τηλεοπτικό δίαυλο κάποιο σοβαροφανή πολιτικό αναλυτή, ο οποίος προσπαθούσε να μας πείσει ότι εμείς, ως οι χαμένοι του πολέμου, θα πρέπει να κάνουμε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις! 

Στην ίδια εκπομπή μίλησαν και όλοι οι ...

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα…

Rubini: Απαιτείται τώρα μια εύτακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.


Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει απλά μια κρίση ρευστότητας. 
Αντιμετωπίζει κρίση φερεγγυότητας. 
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατηγορία των 'σκουπιδιών',  ενώ τα σπρεντ χτύπησαν την περασμένη βδομάδα νέα υψηλά. 
Το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δις ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μόνο καθυστερεί την αναπόφευκτη στάση πληρωμών και, το χειρότερο, διακινδυνεύει να την κάνει ανεξέλεγκτη. 
Απαιτείται τώρα μια εύτακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Τα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να προωθήσει η Ελλάδα προκειμένου να της χορηγηθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης απαιτούν μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 10% του ΑΕΠ. 
Όμως η πολιτική αυτή θα παρατείνει την ύφεση και θα την αφήσει τη χώρα, το 2016, με ένα δημόσιο χρέος που θα φτάνει στο 148% του ΑΕΠ. 
Με τέτοια επίπεδα χρέους, ακόμα και μια μικρή οικονομική αντιξοότητα θα αρκεί για να την οδηγήσει σε νέα κρίση χρέους. 
Και τότε μπορεί να απαιτηθούν νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας – όπως συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο οι G20  για τη...

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Σύντομα εκλογές βλέπει το CNN…


Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, πολύ κοντά στην πραγματικότητα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, εάν και εφόσον ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου το αποφασίσει και θελήσει να προβεί στη λήψη ακόμα πιο δυσάρεστων μέτρων για την ελληνική κοινωνία.
Εδώ και μέρες έχουμε πει, ότι τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, αναμένοντας πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 
Τα σενάρια που ακούγονται είναι τα εξής: Πρώτο σενάριο, πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, παράταση της διοίκησης των Δημοτικών αρχών για ένα έτος ακόμα και Περιφερειακές εκλογές μόνο τον ερχόμενο Νοέμβριο. 
Δεύτερο σενάριο...

Μπράβο στον Παπανδρέου και την Κυβέρνηση του!

H κατεύθυνση των τελευταίων μέτρων, υποδηλώνουν ότι κατά την κυβέρνηση η διαπλοκή είναι ανεύθυνη της κρίσης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους. 
Το ίδιο ανεύθυνες θεωρεί τις τράπεζες καθώς και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες....

Όταν ο Θεός δημιούργησε τα έθνη...(Ανέκδοτο)

tΌταν ο Θεός δημιούργησε τα έθνη, έδωσε στο κάθε έθνος από δύο αρετές.
Έτσι, έκανε τους Αμερικάνους τακτικούς και νομοταγείς,

τους Γερμανούς αποφασιστικούς και μελετηρούς,

τους Ιάπωνες εργατικούς κι υπομονετικούς.  
Για τους Έλληνες είπε: θα είναι έξυπνοι, τίμιοι και θα δουλεύουν στο δημόσιο.
Όταν τελείωσε τη δημιουργία του Κόσμου τον πλησίασε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και του είπε:
- Κύριε, έδωσες σε όλα τα έθνη από δύο αρετές αλλά στους Έλληνες έδωσες τρεις. Αυτό θα τους κάνει πολύ ισχυρούς και θα διαταράξει τις ισορροπίες πάνω στη γη.
- Έχεις δίκιο, Γαβρίλε, είπε ο Κύριος. 

Στάθηκα απρόσεχτος κι αυτή μου η απροσεξία θα κάνει τους Έλληνες να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο. 
Κάτι πρέπει να κάνω αλλά δεν μπορώ να ανακαλέσω τις αρετές που τους έδωσα. 
Το βρήκα. 
Θα παραμείνουν και οι τρεις αρετές αλλά κάθε Έλληνας θα μπορεί να..... κάνει χρήση μόνο των δύο.
Κι έτσι κι έγινε:

Δημοκρατική Αριστερά το νέο κόμμα Κουβέλη

png
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ

Υπό το όνομα «Δημοκρατική Αριστερά» θα συνεχίσουν την πολιτική τους πορεία από τούδε και στο εξής τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, που πρόσφατα αποχώρησαν από το κόμμα και προχώρησαν στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού κατά τη διάρκεια της χθεσινής πανελλαδικής τους σύσκεψης στην Αθήνα.
Οι στόχοι του κόμματος: