Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Προβληματίζουν οι γκρίζες ζώνες του σχεδίου

Λογική της «μέσης οδού» επεκράτησε για μία ακόμη φορά στην ΕΕ, η οποία έστω και μετά πολλών βασάνων κατέληξε τελικώς προχθές σε ένα μεικτό σχήμα ενδεχόμενης αρωγής προς την Ελλάδα. 
Πρόκειται για έναν μηχανισμό στον οποίο οι Βρυξέλλες θα έχουν μεν τον πρώτο λόγο καλύπτοντας τα δύο τρίτα της ενδεχόμενης αρωγής, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα το καλύψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Εναν μηχανισμό που ήταν το αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία, που επί της ουσίας επιθυμούσε να στείλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, και στη Γαλλία, η οποία ήταν σαφώς κατά οποιασδήποτε εμπλοκής του ΔΝΤ στην υπόθεση.
Ωστόσο ο πιλότος του εγχειρήματος θα είναι Ευρωπαίος, αφού την ευθύνη της υλοποίησής του θα την έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επισήμως κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με το σχέδιο αυτό.
Οι κοινοτικοί ιθύνοντες δήλωσαν ότι αν έδιδαν λεπτομέρειες θα προσέφεραν έδαφος για την ανάπτυξη ...
νέων κερδοσκοπικών παιγνίων και κατόπιν τούτου αρκέστηκαν στη διαβεβαίωση ότι οι πόροι που υπάρχουν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου απειλήσει την Ελλάδα και ενδεχομένως άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο ανεπισήμως έγινε γνωστό ότι οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ είναι διατεθειμένες να συμβάλουν στη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για την Ελλάδα συνάπτοντας για λογαριασμό της δάνεια το συνολικό ύψος των οποίων θα υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 10 δισ. ευρώ από τους πόρους του ΔΝΤ.
Ως προς τα επιτόκια του ενδεχόμενου δανεισμού, αυτά δεν αναμένεται να είναι ούτε χαριστικά ούτε εξωφρενικά.
Θα κυμαίνονται κοντά στον μέσον όρο των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται σήμερα από τη μία πλευρά η Ελλάδα και από την άλλη πλευρά οι χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ως προς το πώς θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ο ανωτέρω μηχανισμός, κατέστη σαφές προχθές ότι την ευθύνη της σχετικής πρωτοβουλίας θα την έχει η Ελλάδα.
Ειδικότερα αν η Ελλάδα εκτιμήσει στο μέλλον ότι οι συνθήκες πρόσβασής της στις διεθνείς χρηματαγορές είναι ανεπαρκείς είτε από ποσοτικής είτε από ποιοτικής απόψεως, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα συνδρομής στη ζώνη του ευρώ.
Με άλλα λόγια, αν στο μέλλον η Ελλάδα δεν μπορεί είτε να βρει δανειστές είτε να δανειστεί με λογικούς όρους, θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα απευθύνει σύσταση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ το οποίο θα υιοθετεί την τελική απόφαση, με ομοφωνία των μελών του.
Η ομοφωνία ήταν μία ακόμη παραχώρηση προς τη γερμανική πλευρά, η οποία εμφανώς επεδίωξε να έχει ακόμη ένα δικαίωμα «μπλοκαρίσματος» των όποιων αποφάσεων στην περίπτωση που θεωρήσει τις συστάσεις της Επιτροπής ασύμβατες προς τα συμφέροντά της.
Εν πάση περιπτώσει όμως η προχθεσινή απόφαση κρίθηκε ικανοποιητική απ΄ όλους, αρχής γενομένης από τους ιθύνοντες των Βρυξελλών:  
«Ισορροπημένη και αποτελεσματική» τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα» .
Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Ρομπάι, κατά τη σχετική συζήτηση στο Εurogroup διευκρινίστηκε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
Ο πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι θα καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών, διότι θα γνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ικανοποιημένη δήλωσε και η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, την οποία σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος χαρακτήριζε χθες νέα «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης.
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι ικανή να δράσει σε ένα σημαντικό ζήτημα. Ενήργησε υπέρ της σταθερότητας του ευρώ και επέδειξε αλληλεγγύη προς μια χώραη οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες» τόνισε η κυρία Μέρκελ.
Εξίσου ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου λίγο μετά την προχθεσινή συμφωνία στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «θα με εξέπληττε αν το ευρώ δεν ακολουθούσε αυτή την πορεία» . «Πρέπει όμως να δούμε εντός των προσεχών ημερών ποια θα είναι η συνολική αντίδραση σε επίπεδο ισοτιμιών και στο επίπεδο των χρηματαγορών» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.
Μανώλης Σπινθουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: