Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ιδού ο ένοχος για την σημερινή ...κατάντια.!

Γιωργάκη, τί να έλεγε άραγε από μέσα του ο ..."δακτυλιδάκιας" όταν προεκλογικά έλεγες πως: "λεφτά υπάρχουν;"
Γιωργάκη, τι να έλεγε από μέσα του ο ..."mr. Σοφοκλέους" όταν εσύ ακόμη και σήμερα ...χτυπιέσαι και οδύρεσαι δήθεν για το: "πού πήγαν τα λεφτά;"
Κι' όμως.!
Τις ήξερες και τις δύο απαντήσεις Γιωργάκη, αλλά τα βόδια δεν σηκώνουν το κεφάλι όταν περιμένουν στο...παχνί.!
Η σημερινή τραγική κατάσταση της - ήδη πτωχευμένης - οικονομίας, μάς αναγκάζει να κάνουμε ένα μίνι flash back στον ...βίο και την πολιτεία αυτού του ...ισχυρού πολιτικού ανδρός, ο οποίος για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια επέστρεψε τον μισθό του καθηγητή που λάμβανε - λες και τον είχε ανάγκη - , αφού ως "μουλουχτός ...
...κυβερνήτης" έτρωγε το καταπέτασμα μαζί με την σημερινή παρέα των ...αδιάφθορων κυβερνώντων ενδεχομένως, μηδέ και του εν γνώσει τελούντος τέως υπουργού και νυν πρωθυπουργού εξαιρουμένου. Δηλαδή ...εσού!
"Σωτήριον" έτος 2001
Με ένα ομόλογο -"τέρας" από την Goldman Sachs, που περιείχε 18 διαφορετικές μεταβλητές, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη έκρυψε το 2001 ελλείμματα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (1 τρισ. δραχμές), μεταθέτοντας για το μέλλον την πληρωμή των χρεών. Το θέμα κυριαρχούσε στο διεθνή Τύπο, καθώς ήδη η Κομισιόν είχε ζητήσει ενδελεχή έρευνα για το τοξικό ομόλογο Σημίτη, αποκτώντας σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, καθώς το κρυφό χρέος της Goldman Sachs δεν συμπεριελήφθη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα "greek statistics", γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε κομματικές επιδιώξεις.
Ηδη πολλοί κάνουν λόγο για "greek simitics", θέλοντας να καταδείξουν τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού για τις λογιστικές αλχημείες.
Η υπόθεση της Goldman Sachs ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001, όταν η τότε κυβέρνηση Σημίτη έψαχνε τρόπο να κρύψει ποσά του ελλείμματος προκειμένου να εμφανίσει εξωραϊσμένα στοιχεία για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος προσέγγισε τον τότε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Χριστόφορο Σαρδελή και του πρότεινε να δανείσει το Δημόσιο μέσω ενός δομημένου ομολόγου με 18 διαφορετικές παραμέτρους (swaps) προκειμένου να εξαφανίσει χρέος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυτό σε τιμές εκείνης της περιόδου αντιστοιχούσε στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκκρεμούσε η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
"Γίνεται δηλαδή ένας έμμεσος δανεισμός που δεν καταγράφεται, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα της πρότασης είναι ότι εξαλείφει οριστικά ένα μέρος του δανείου", υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρδελής στην πρότασή του προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ.
Η πρόταση της Goldman Sachs έγινε σε 24 ώρες δεκτή και το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογο 15ετούς διάρκειας με 18 διαφορετικές ρήτρες.
Η πληρωμή της Goldman Sachs δεν μπορούσε να γίνει εμφανώς γιατί το δάνειο λογιστικά ήταν εξαφανισμένο.
Για το λόγο αυτό επιστρατεύθηκε η μέθοδος των σύνθετων πράξεων (swaps).
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν το Δημόσιο να επιβαρυνθεί με υπέρογκες δαπάνες μετατροπής, ενώ φορτώθηκε ένα τεράστιο ρίσκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ομόλογο προέβλεπε σταθερή ισοτιμία ευρώ δολαρίου 0,83, κάτι που σημαίνει ότι με την τρέχουσα ισοτιμία του 1,40 δολαρίου θα έπρεπε να πληρώσουμε διπλάσιους τόκους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών, για το δάνειο των 3 δισ. το Δημόσιο ήταν υποχρεωμένο να καταβάλει στην Goldman Sachs το ποσό των 4,8 δισεκατομμυρίων στα 15 έτη της διάρκειας του ομολόγου.
Το πρόβλημα λοιπόν με το ομόλογο-φάντασμα του αμερικανικού ομίλου ήταν ότι μετέθετε την πληρωμή του κρυφού χρέους για το μέλλον.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αρχίσουν οι πληρωμές μετά τις εκλογές του ...2004!
"Με σύμβαση αποπληρωμής του δανείου που άρχιζε από την άνοιξη του 2004, οι δόσεις ήταν της τάξης των €400 εκατ. το χρόνο μέχρι το 2021. Τέτοιο κόστος αποπληρωμής δανείου δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης", επισήμαναν οι ίδιοι έγκυροι αναλυτές.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη κάλεσε την Goldman Sachs για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου.
Για παράδειγμα, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου από 0,83 μετατράπηκε σε 1,17, ενώ τον Αύγουστο του 2005 το ομόλογο αυτό το αγόρασε η Εθνική Τράπεζα, μετατρέποντας τη διάρκεια του δανείου από 15 σε 30 έτη.
Π.Ν. & typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: