Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η Δράμα και οι γεύσεις της: Μία πόλη με πολυποίκιλη γαστρονομική κληρονομιά

Η κουζίνα της μακεδονικής πόλης έχει δεχθεί διάφορες επιρροές
Με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας ταξιδέψαμε βόρεια και γευτήκαμε ξεχωριστές λιχουδιές. 
Η Δράμα είναι μια πόλη με πλούσια και ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά καθώς έχει δεχθεί επιρροές από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την καταστροφή του 1922, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Αρμενίας αλλά και από τη Θράκη, τους Πομάκους και τους Σαρακατσάνους.
Οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πως και οι γεύσεις της περιοχής έχουν επηρεαστεί από όλους τους παραπάνω. Ανάμεσα στα παραδοσιακά της πιάτα...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 09 Οκτωβρίου 2022

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων, της Κυριακής 09 Οκτωβρίου 2022...

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή όποτε και όπου απαιτηθεί

Στην υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, την εκπαίδευση, τη πειθαρχία και την ικανότητα διακλαδικής συνέργειας που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκε σε μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Αλέξανδρος – 22» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και τις έμμεσες απειλές της Αγκυρας για πόλεμο.
Όπως τόνισε, οι αρετές αυτές «επιτρέπουν την εκτέλεση της αποστολής τους στο ακέραιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκπέμποντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος προς κάθε κατεύθυνση»...

Τα δεδομένα στα Ελληνοτουρκικά μετά την Πράγα

Σε σημείο που δεν υπάρχει εύκολη επιστροφή οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ερντογάν με σαφή πλέον στόχο να υπονομεύσει τις συμμαχίες της Ελλάδας και την στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. και να διαμορφώσει την δική του διεκδικητική ατζέντα η οποία ευελπιστεί ότι θα επιβληθεί με τον ένα η τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα.
Η ένταση με την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ήταν διαρκής στην ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου ηγέτη στην Πράγα και είναι χαρακτηριστικό ότι και πριν την αντιπαράθεση των δυο ηγετών στο δείπνο, ο κ.Ερντογάν ενώ δεν είχε πρόβλημα να έχει χειραψία και...

Ολη η συνέντευξη του πρωθυπουργού, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση και εγώ δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη», αλλά και το ότι δεν είναι η Ελλάδα, που κλείνει την πόρτα στο διάλογο εξέπεμψε κατά την αποψινή συνέντευξη τύπου στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε με νόημα πως υπάρχει πάντα στο τραπέζι το πλαίσιο των ευρωπαικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά διευκρίνισε πως δική του ελπίδα είναι αυτό να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.
Στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως υπάρχουν ενδείξεις ότι στο προσεχές Ευρωπαικό Συμβούλιο, στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για λήψη δραστικών αποφάσεων στην κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου...

Πράγα: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε για το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων – Η αποτίμηση της Αθήνας

Έχοντας δείξει στην Τουρκία από την πρώτη στιγμή της άφιξής στην Πράγα την οδό του Διεθνούς Δικαίου, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε σήμερα ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, λαμβάνοντας το λόγο στην ενότητα για την Ουκρανία, ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του για το σύνολο των αναθεωρητικών εξάρσεων της Άγκυρας: για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και για την επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, η οποία δυναμιτίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Η Αθήνα, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του...

Η ευκαιρία που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία που περίμενε προκειμένου να αναδείξει πλήρως την προκλητικότητα και τις απειλές της τουρκικής πλευράς προς την Ελλάδα. 
Η προσπάθειά του να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά για όλα όσα αυτός πράττει σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο των παραβιάσεων σε συνδυασμό με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκτιμήσει πως θα απηύθυνε μια ομιλία όπως έπραξε και πρόσφατα στην Γενική Συνέλευση του...

«Βλαδίμηρε… χάνουμε!» – Κριτική πίσω από την πλάτη του Πούτιν και μέσα στο Κρεμλίνο»

Η διαφωνία ενός μέλους του στενού κύκλου του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία κρίθηκε τόσο σημαντική, ώστε να συμπεριληφθεί στην καθημερινή ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του προέδρου Μπάιντεν.

Ένα μέλος του στενού κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τις τελευταίες εβδομάδες τη διαφωνία του απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τους χειρισμούς του στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που απέκτησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει η εφημερίδα «The Washington Post»
Η κριτική αυτή σηματοδοτεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αναταραχής εντός της ρωσικής...

Βloomberg: Κάποτε το ΝΑΤΟ φοβόταν νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία – Τώρα… τρέμει για την ήττα του

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ολόκληρη η Δύση επιδιώκει την ήττα της Ρωσίας. Όμως τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον ανησυχεί για την αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Το τελευταίο κύμα απειλών της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να μειώσει ακόμη περισσότερο τον ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι στιγμής δεν έχει τρομάξει τους συμμάχους της Ουκρανίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αντιθέτως αυξάνει τη θέλησή τους να δουν το Κίεβο να κερδίζει...

Τουρκία: «Πάγο» στις βλέψεις του Ερντογάν για ένταξη στην ΕΕ, βάζουν Τσεχία και Κομισιόν

Ψυχρή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν Ευρωπαίοι ηγέτες στον πρόεδρο της Τουρκίας στη Σύνοδο της Πράγας.

Οι προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και άλλων γειτόνων της, αλλά και η στρατηγική τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα» στο θέμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τον μεγαλοϊδεατισμό του «σουλτάνου», κατάφεραν τελικά να εξοργίσουν την Ευρώπη, που δείχνει να παίρνει αποστάσεις από την Άγκυρα και να βάζει στον «πάγο» την όποια προοπτική...

Wagner: Τεράστιες οι απώλειες για τους μισθοφόρους του Πούτιν στην Ουκρανία

Αναζητούν με κάθε τρόπο στρατιώτες. 
Η Wagner στρατολογεί πλέον μισθοφόρους από το εξωτερικό με αμοιβή 10.000 δολάρια τον μήνα.
Μεγάλες είναι οι απώλειες για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, τους μισθοφόρους της Ρωσίας στην Ουκρανία. 
Λόγω των απωλειών που έχει υποστεί στην Ουκρανία, η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τη στρατολόγηση μισθοφόρων σε Σερβία, Τουρκία, Τσεχία, Πολωνία...

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ στο +11 – Τι λένε οι πολίτες για μετεκλογικές συνεργασίες

Κομβικά στοιχεία στην έρευνα είναι το θέμα της ακρίβειας και το θέμα των υποκλοπών.
Το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του The Caller από την Palmos Analysis.
Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1027 ψηφοφόρων με αναλογική κατανομή στις 13 Περιφέρειες της Χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την απλή αναγωγή επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, με διάστημα εκτίμησης 33-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% με διάστημα εκτίμησης 22-28% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14%, με διάστημα εκτίμησης 12-16%...

Αιφνιδιασμένος ο Ερντογάν, έφυγε πιο απομονωμένος από την Πράγα - Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Το χθεσινό δείπνο των 27 της ΕΕ σημαδεύτηκε από το έντονο λεκτικό επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Τεγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί απρόκλητα την Ελλάδα ότι δυναμιτίζει το κλίμα και προκαλεί εντάσεις.
Άμεση ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος τον κάλεσε να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να ρίξει τους τόνους και να προσέλθει σε διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη – Εκτός ελέγχου ο «Σουλτάνος» (Video)

Σε νέο παραλήρημα επιδόθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας πως για ακόμη μία φορά βρίσκεται εκτός ελέγχου. 
Ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Ερντογάν περιέγραψε σε δημοσιογράφους τη στιγμή έντασης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην Πράγα.
«Ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Αν και η ομιλία του δεν ήταν στο πρόγραμμα, ολοκλήρωσα την ομιλία μου και πέρασα στο τραπέζι μου», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος...

Μητσοτάκης για Ερντογάν: «Σηκώθηκα και του είπα πως ό,τι έχω θα στο πω κατά πρόσωπο» (βίντεο)

Ένα βίντεο που δείχνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περιγράφει πώς αντέδρασε στις προκλήσεις Ερντογάν, στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ανήρτησε στο twitter δημοσιογράφος βρετανικού καναλιού. 
Δίπλα στον πρωθυπουργό, διακρίνεται στο βίντεο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στο βίντεο ακούγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει «Σηκώθηκα πάνω και του είπα ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο».
«Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα από αυτό το διάλογο μπροστά σε όλους τους ηγέτες να αντιληφθούν και οι συνάδελφοι μου ποιος είναι αυτός που προκαλεί, αυτός που υψώνει τους τόνους και ποια η χώρα που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς να κλείνει την πόρτα στο διάλογο»...

«Βαρουφάκης τέλος» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου δεν περίμεναν να εκφράσει ο Γιάνης Βαρουφάκης την βεβαιότητά του ότι θα ήμαστε... καλύτερα εκτός ευρώ για να σχηματίσουν την άποψη ότι η «αναγκαστική» συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Αντιθέτως, έχουν πολλούς λόγους για να θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παρότι έχουν υπάρξει στιγμές που Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν έλθει πιο κοντά –με αποκορύφωμα το τηλεφώνημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τον Νοέμβριο του 2020 για να συντονίσουν τις δράσεις τους...

Ζωές στην υδάτινη άβυσσο: Οι μετανάστες θα συνεχίσουν να πνίγονται

Τα ειδυλλιακά καλοκαιρινά νερά του Αιγαίου έγιναν αδυσώπητη υδάτινη τάφρος που «ρούφηξαν» ανθρώπινες ζωές προχθές το βράδυ στα Κύθηρα και τη Λέσβο. 
Με ανέμους 8 μποφόρ, που βγαίνει απαγορευτικό για μεγάλα καράβια, οι Τούρκοι δουλέμποροι έστειλαν με σαπιοκάραβα και βάρκες, άντρες, γυναίκες και παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα.
Το ελληνικό Λιμενικό (αυτό που κατά τους Συριζαίους βουλευτές Φίλη, Νοτοπούλου κ.α. πνίγει μετανάστες), έδωσε μάχες ζωής σε...

Η καθημερινότητα το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης

Μπορεί η τουρκική προκλητικότητα να αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, δεν είναι όμως το μοναδικό.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν καλά ότι μια πιθανή επικράτηση στις επερχόμενες εθνικές εκλογές «περνάει» μέσα από την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Όχι μέσα από γενικόλογες υποσχέσεις αλλά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έργα που κρίνονται από την κοινωνία την ώρα της εκλογικής διαδικασίας.
Με απώτερο στόχο λοιπόν την ενίσχυση, προς όφελος του πρωθυπουργού, του διλήμματος...

Times: «Κανείς δεν θέλει να κάτσει δίπλα στον άξεστο Ερντογάν στην Πράγα»

«Κανείς δεν θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν»
λέει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αναφερόμενο στη σύνοδο που είναι σε εξέλιξη στην Πράγα.
Στη μέση της κεντρικής σελίδας των «The Times» στο διαδίκτυο βρίσκεται το δημοσίευμα με τίτλο:
«Κανείς δεν θέλει να κάτσει δίπλα από τον Ερντογάν: Ο εφιάλτης των θέσεων της συνόδου».
Το δημοσίευμα των «Times»:

Ένταση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: «Να πάψεις να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»

 • «Πάψε να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών» τον προειδοποίησε στο δείπνο της Συνόδου 

• Προηγουμένως ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «ανεβάζει την ένταση» 
• Οι «πολεμικές ιαχές» στην τουρκική συνέντευξη Τύπου αργά χθες το βράδυ, αλλά και το ανοιχτό παράθυρο διαλόγου 
• Μακρόν προς Ερντογάν: «Να σέβεσαι το Διεθνές Δίκαιο»
Ένταση επικράτησε στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι προβλέπει η πρόταση της Ελλάδας και των 15 κρατών-μελών

Οι λεπτομέρειες τις πρότασης της Ελλάδας και των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έγιναν γνωστές.
Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο που θα είναι μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τους δείκτες τιμών σε άλλους χρηματιστηριακούς κόμβους πλην του Ολλανδικού TTF.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε η ανώτατη αυτή τιμή θα είναι...

Καταρρέουν οι Ρώσοι - Πάνω από 400 τ.χλμ. στη Χερσώνα έχει ανακτήσει ο ουκρανικός στρατός (χάρτες & video)

Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν 4.000 τ.χλμ. σε μια εβδομάδα συνολικά. 
Ραγδαία είναι η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Δύσκολες στιγμές περνάει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία. 
Ραγδαία είναι η υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε σχεδόν σε όλο το μέτωπο της Ουκρανίας γεγονός που άλλωστε παραδέχθηκε εμμέσως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε πει ότι «περιμένουμε η κατάσταση να σταθεροποιηθεί».
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα πως μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανακατέλαβε με αντεπίθεση..

Το Predator δεν συνδέεται με την ΕΥΠ - Τι θα γράφει για Ρουμπάτη, Πιτσιόρλα

Στον αστερισμό των πορισμάτων ετοιμάζεται να περάσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις. 
Η δεκαήμερη προθεσμία που έχουν λάβει τα κόμματα για την παράδοση των πορισματικών εκθέσεών τους εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.
Με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό δύο ορόσημα φαίνεται πως είναι μαρκαρισμένα στο καλεντάρι του Προεδρείου της Εξεταστικής Επιτροπής η Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και η Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, η οποία θεωρείται η επικρατέστερη ημέρα για τη...

Η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στον Ερντογάν

Με την ομόθυμη καταδίκη των Βρυξελλών, των ΗΠΑ και του Βερολίνου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στις αποσκευές της, ταξιδεύει στην Πράγα η ελληνική αποστολή. 
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη στάση του δυτικού κόσμου συνολικά έναντι του Ταγίπ Ερντογάν κάτι που συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά με τόσο συντονισμένο και άμεσο τρόπο.
Κεντρική επιδίωξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της...

Ο Βαρουφάκης ως… «ιστορικό ατύχημα» και το chicken game του Τσίπρα!

«Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ΕΡΤ, και αμέσως στην επόμενη φράση του είπε: «αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήμασταν πολύ καλύτερα»!
Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης είναι ειλικρινής σε ό,τι τον αφορά. Λέει ότι δεν είχε σκοπό να μπει στην πολιτική, και το γεγονός ότι μπήκε είναι «ιστορικό ατύχημα». Νομίζουμε ότι για πρώτη φορά συμφωνεί μαζί του σύμπασα η ελληνική επικράτεια, ή έστω το 97% αυτής! Βέβαια, αφότου μπήκε το θεωρεί υποχρέωσή του να παραμείνει...

Σώζουν την παρτίδα τα 12 μίλια;

Ως πρώτη αντίδραση στην Τουρκολυβική Συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο και φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου «οριοθέτησης» ΑΟΖ, αρκετοί σοβαροί αναλυτές και ακαδημαϊκοί και ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πρότειναν την άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ν.μ..
Η υπόθεση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και στην Κρήτη αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα αρχής γενομένης με...

Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» - Συγκράτηση των τιμών σε 50 βασικά προϊόντα

Συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ για συγκράτηση ανατιμήσεων. 
Έπεται συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων.
Σε συμφωνία ήρθαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα σούπερ μάρκετ για τη συγκράτηση των τιμών σε 50 βασικά προϊόντα. 
Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ένα «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

«Η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει μια συγγνώμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Παρουσιάστηκε το μουσικό αναλόγιο του Γ. Χαριτάντη «Τραντέλληνες»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, το μουσικό αναλόγιο «Τραντέλληνες» του Δραμινού λογοτέχνη και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Χαριτάντη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή...

Οι δημοσκοπήσεις, ο ανυποψίαστος Νίκος και ο γνωστός Αλέξης…

Συνομιλούσα, κύριε Πρόεδρε, με γνωστό δημοσκόπο. Ο οποίος και ήταν σε μαύρη απελπισία, καθώς δεν συναντά ανατροπές και αναταράξεις. Κάντε κάτι!
Περίμενε ο άχαστος ότι θα σας έσερνε σε εκλογές με μοχλό πίεσης τον ανυποψίαστο Νίκο και με τη βοήθεια «φίλων» που σας συμβούλευαν να προσφύγετε στις κάλπες. 
Δεν πέσατε στην παγίδα και αυτό σας το πιστώνει κανείς στα συν. 
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι που μονίμως σας υποτιμούν, είστε φτιαγμένος από μέταλλο που αντέχει στις υψηλές πιέσεις. Εκεί που δεν αντέχουν άλλοι…
Τι λένε, λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις; 
Ότι η μπόρα των υποκλοπών πέρασε με ελάχιστες ζημιές και...

Αντεπίθεση της Ουκρανίας: Το Κίεβο παίρνει πίσω εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία (χάρτες)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών που κατείχε η Ρωσία σχεδόν από την αρχή του πολέμου. 
Η αντεπίθεση προχωρά με μεγάλη ταχύτητα σε δύο μέτωπα, στον νότο και στα ανατολικά.
Αυτό που εκπλήσσει τους δυτικούς παρατηρητές είναι η ταχύτητα με την οποία οι Ρώσοι υποχωρούν, σε κακή κατάσταση, με βαριές απώλειες και υλικό που αφήνουν στα χέρια των Ουκρανών, πολλές φορές άθικτο.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο υπογράμμισε σε...

Το διπλωματικό «μπλόκο» της Ελλάδας στα σχέδια της Τουρκίας – Οι ψύχραιμες κινήσεις της Κυβέρνησης (Video)

Διπλωματικό «μπλόκο» στήνει η Ελλάδα στην Τουρκία έπειτα από την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα τεκταινόμενα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πως η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα.
«Aντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των...

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ρωσία: Πλέον δεν έχει πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε

Η Ουκρανία, με τη βοήθεια της Δύσης, συνεχίζει την αντεπίθεσή της απέναντι στη Ρωσία. 
Δείτε τους χάρτες.
Η Ρωσία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε μετά τα δημοψηφίσματα, τα οποία Ουκρανία και Δύση χαρακτήρισαν «φάρσα».
Μάλιστα, το Al Jazeera, σε ανάλυσή του, αναφέρεται στην ανακατάληψη της πόλης Λιμάν στο Ντονέτσκ, κάτι που πανηγυρίστηκε δεόντως από την ουκρανική κυβέρνηση...

Τι ξέρανε οι παλιοί, τι λέμε εμείς

Εμείς οι παλιότεροι έχουμε ακούσει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ιστορίες κοινωνικών, οικογενειακών και ατομικών αντοχών. 
Παππούδες και πατεράδες που πολέμησαν, γιαγιάδες και μανάδες που πείνασαν, μπαρμπάδες και θειάδες που ξενιτεύτηκαν. Μεγαλώσαμε με διηγήσεις για ξυπολισιές και μπαλωμένα ρούχα, για άδειες κατσαρόλες σε κουζίνες δίχως ηλεκτρικό, για νεογέννητα που πέθαιναν ελλείψει γιατρών και φαρμάκων ή (στην αντίθετη όψη της ζωής) για πενιχρές χαρές με λίγη ρετσίνα ή σκέτο πασατέμπο.
Πάντα οι κοινωνίες, οι οικογένειες και τα άτομα έπεφταν πάνω σε δυσκολίες, ζόρια, ατυχίες...

Μόνος Θεός είναι το πορτοφόλι τους - “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη”

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, έλεγε ο “μαύρος” στον Κούρκουλο στην Λόλα. 
Η Λόλα ήταν μια ιστορία της Τρούμπας. Τότε που έρεε άφθονο το αίμα στα δρομάκια. Για το τίποτα...
Σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνη την Ελλάδα. Αλλά η φράση “είναι πολλά τα λεφτά Άρη” μας έχει σημαδεύσει. 
Από τότε προσπαθούμε να εξωραΐσουμε την Τρούμπα, να την εξαφανίσουμε αν είναι δυνατόν. Οπότε έχουμε την φωνή του “μαύρου” χωρίς την Τρούμπα. Κάτι λείπει από το σκηνικό. Κάτι μοιάζει να είναι λειψό...

Πρώτος στόχος ο αξιωματικός...

Η απώλεια ενός αξιωματικού στο σκάκι μπορεί να κρίνει την έκβαση ενός αγώνα. Πρώτα πέφτει ο αξιωματικός, μετά ο πύργος ή το αλογάκι...

Μπορεί να είναι πρώτα ο πύργος ή πρώτα το αλογάκι. Η ουσία είναι να μην υπάρχουν απώλειες. Να μην χάνουμε, δηλαδή, έναν αξιωματικό και οι άλλοι ένα … πιόνι. 
Αν πέσει δε η βασίλισσα, εκεί κοιτά κανείς το πώς θα συμβιβαστεί και όχι το πώς θα γυρίσει το παιγνίδι.
Η αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι το σκάκι είναι ένα διδακτικό παιγνίδι...

Ντροπή να διαρρέετε εσωτερικό έγγραφο για μικροπολιτικούς λόγους

Την έντονη αποδοκιμασία του πρόεδρου της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου Γερούν Λέναερς προκάλεσε η ανάρτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη που έκανε λόγο ότι η επιτροπή του ΕΚ θα καλούσε σε ακρόαση πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στο οποία και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής δεν υπήρξε καμία απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο όπως ισχυριζόταν ο...

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Η λιβυκή Βουλή τινάζει στον «αέρα» τη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες: Απορρίπτεται ως «παράνομη»

Λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι έρευνες στην ΑΟΖ της τελευταίας, το Λιβυκό κοινοβούλιο - όπως έχει γίνει γνωστό - απέρριψε τη συμφωνία με την Άγκυρα και την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.
Όπως μεταδίδει το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας»...

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στην τιμή του αερίου

«Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και αποκλίσεων, είναι καιρός η Ευρώπη να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου»
τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Bloomberg.
Σε κανονικούς καιρούς, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν. Όμως, δεν είναι φυσιολογικές εποχές, εξηγεί ο Πρωθυπουργός.
Καθώς οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί. Η ρευστότητα έχει στερέψει και η αστάθεια έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες...

Το μακρύ χέρι του Πούτιν στα Βαλκάνια

Οι νέες εκλογές στη Βουλγαρία, οι τέταρτες σε διάστημα 18 μηνών, δείχνουν την αστάθεια που επικρατεί στη γειτονική χώρα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Πέτκοφ, ύστερα από τη σύγκρουσή της με τη Ρωσία. 
Ενώ η Δύση βλέπει τα οικονομικά προβλήματα στα Βαλκάνιά, που φαίνονται δυσθεώρητα ενόψει του δύσκολου χειμώνα, το Κρεμλίνο καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Οι εκλογές που σφραγίζουν την ανατροπή της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης Πέτκοφ στη Βουλγαρία και την πρωτιά του κόμματος του πρώην προέδρου Μπορίσοφ είναι εν μέρει...

Το ΠΑΣΟΚ παραδέρνει εν πελάγω

Είναι ως ένα σημείο κατανοητή η παραζάλη του ΠΑΣΟΚ. 
Ο Μητσοτάκης έχει διευρύνει την επιρροή του στον οικείο κοινωνικό του χώρο, με πολιτικές που προσιδιάζουν στην κεντροαριστερά, στερώντας του ζωτικό χώρο. 
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έγινε από προγραμματισμένη στρατηγική Μητσοτάκη ή αν εκπορεύθηκε από την άτεγκτη αναγκαιότητα των αδήριτων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, και στην συνέχεια η ενεργειακή κρίση.
Πιστεύουμε το δεύτερο. Στον Μητσοτάκη το επέβαλαν οι συνθήκες («νέα κατάσταση νέα καθήκοντα» που έλεγε ο κομμουνιστής...

Η Πολυτεχνειούπολη ανέδειξε «με σφαίρες και αίμα» όλα τα αδιέξοδα της Αριστερής ιδεοληψίας

Η διαβόητη «προοδευτική διακυβέρνηση» των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάνη (μην ξεχνιόμαστε) Βαρουφάκη (ο Κουτσούμπας φρονίμως ποιών αρνείται να συγχρωτιστεί με «ζαγάρια και πεθαμένες υποθέσεις») κατέληξε, παρά τις προσδοκίες του υπέργηρου πολιτικά Σκανδαλίδη, να θυμίζει «τα συμμαχικά στρατεύματα του Πούτιν που αποσύρονται οργανωμένα από το Λυμάν για να οργανωθούν σε καλύτερες θέσεις» ( έτσι περιγράφεται στα ρώσικα η κωλοπιλάλα με τους Ουκρανούς στο κατόπι τους και το σκατό να έχει φτάσει στην κάλτσα): κανείς δεν ξέρει ποιοι την συγκροτούν, στην ουσία κυκλοφορεί μόνο στο...

Μητσοτάκης σε Sunday Times: Θα πω στην Τρας ότι ήρθε η ώρα να μας επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα για τη στάση του Καρόλου στο θέμα της επιστροφής των αρχαιοτήτων, αλλά και για την προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, τις υποκλοπές και την επιθετικότητα του Ερντογάν
Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει στην Λιζ Τρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο, τόνισε σε συνέντευξή του στους Sunday Times. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να...

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Η αντιπολίτευση βοηθά στην… αυτοδυναμία της κυβέρνησης - Ο Μητσοτάκης τους ευχαριστεί!

Tο τρομώδες σκηνικό που έχει ανατείλει με το ουκρανικό «κανονικοποίησε» της έως τώρα αδιανόητη συζήτηση για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων
Η Μέρκελ συμβούλεψε να πάρουμε σοβαρά ό,τι λέει ο Πούτιν, διεθνείς αναλυτές και αξιωματούχοι εντάσσουν τέτοιο ενδεχόμενο στον προβληματισμό τους, ενώ ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ζήτησε τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Δεν έχει σημασία αν ο ίδιος είναι ασήμαντη προσωπικότητα στο διεθνές στερέωμα, και έλκει την αναγνωρισιμότητά του από την ιδιότητα του πολεμικού σκυλιού του Πούτιν. Και μόνο ότι το ξεστόμισε...

Τα γήπεδα και οι αριστερές ιδεοληψίες

Επιτέλους εγκαινιάστηκε το καινούργιο γήπεδο της ΑΕΚ, κάτι που δίνει χαρά σε όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο. 
Δε χρειάζεται να είσαι Αεκτζής για να χαρείς ένα στολίδι. 
Αρκεί να μην είσαι φανατικός ή ιδεοληπτικός. 
Ως γνωστόν το γήπεδο «Νίκος Γκούμας» το γκρέμισε το 2003 η τότε διοίκηση της ΑΕΚ πιστεύοντας πως μέσα στη γενικότερη ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με διαδικασίες εξπρές, θα...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι υπόγειες συναλλαγές της μαφίας του Ζωγράφου - Έστελναν λεφτά και στον βομβιστή του Λουκά Παπαδήμου

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την εισβολή της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου και τη σύλληψη 32 ατόμων, μελών συμμορίας που λήστευε και έκανε διακίνηση ναρκωτικών.
Η «αλβανική μαφία» της Πολυτεχνειούπολης προχωρούσε σε καλλιέργεια χασίς (υδροπονικής κάνναβης) στη φοιτητική εστία, ενώ χρηματοδοτούσε τους δράστες βομβιστικών επιθέσεων, όπως αυτή – τον Μάιο του 2017 – εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου...