Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Αγώνας δρόμου για τη στρατηγική εξόδου



By Gillian Tett
Πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Warren Buffett είπε το διάσημο "μόνο όταν τραβιέται η παλίρροια αποκαλύπτεται ποιος κολυμπάει γυμνός".
Ίσως είναι μια ρήση που ταιριάζει στα σύγχρονα πράγματα.  
Τους τελευταίους μήνες ακούγονται πάρα πολλές φήμες για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν τις "στρατηγικές εξόδους".
Κάποιες ενδείξεις τις έχουμε ήδη. 
Η Bank of England μόλις ανακοίνωσε ότι παγώνει το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, προκαλώντας διαμάχη για τις προοπτικές των κρατικών ομολόγων.
Κατ’ εμέ, όμως, ένα πολύ πιο αποκαλυπτικό κεφάλαιο της συζήτησης για τη στρατηγική εξόδου υπάρχει στο δράμα που αναπτύχθηκε πρόσφατα στον κόσμο των ελληνικών ομολόγων
Στον πιο απλό παρατηρητή φαίνεται ότι η βασική αιτία για τη βουτιά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι η ...

Ποιούς δεν "βολεύει" η κατάθεση Μητσοτάκη;

Θα "σπάσει" η συμφωνία;


Πανικό και τρόμο έχει προκαλέσει στην Ρηγίλλης η πληροφορία που έχουν ότι ο Μητσοτάκης επιθυμεί να καταθέσει στην Εξεταστική για την Siemens. 
Μάλιστα λέγεται ότι η πρόταση θα κατατεθεί στην Επιτροπή, για την πρόσκληση Μητσοτάκη, από Βουλευτή μέλλους της Εξεταστικής, που ανήκει στον ΛΑ.Ο.Σ.!
Λογική η επιθυμία Μητσοτάκη, από τη στιγμή που ο επίτιμος προτίθεται να αναφερθεί στα όσα διαδραματίστηκαν πριν από την πτώση της κυβέρνησής του το 1993. 
Ο Ψηλός έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι δεν θα τολμήσουν να τον προσκαλέσουν. 
Στη περίπτωση που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συμφωνήσουν στο να μην προσκληθεί ο επίτιμος, θα επιβεβαιωθούν όσοι κάνουν λόγο περί μιας παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ του Παπανδρέου και του Σαμαρά.
Ο μεν πρώτος έστησε την Εξεταστική για την Siemens για να τελειώνει με τον σύστημα Σημίτη, ο δε δεύτερος συναίνεσε για να ξεκαθαρίσει τους εσωκομματικούς λογαριασμούς με τους Μητσοτάκηδες.
Επομένως, ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον δεν βολεύει η κλήση Μητσοτάκη. 
Λογικό είναι ο Μητσοτάκης να περιμένει πως και πως αυτή την πρόσκληση!
Το ερώτημα για όλους μας είναι: αν δεν κληθεί στην εξεταστική, πως θ' αντιδράσει ο επίτιμος;
Φ.Μ.

Πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος

Ανακαλύψαμε ένα άρθρο του κ. Βασίλη Βιλιάρδου που το έγραψε δέκα (10) μήνες πριν, στις 5.4.2009. 
Είναι προφητικό και επίκαιρο! 
Προβλέπει όλα όσα ζούμε σήμερα!
Αξίζει να διαβασθεί και να αποθηκευθεί!

Ξεκινώντας, ανορθόδοξα ίσως, με κάποια συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής του Λονδίνου (G20), θα λέγαμε ότι πιθανότατα το «παιχνίδι ήταν στημένο» αριστοτεχνικά, με τη βοήθεια των Βρετανών, ενώ η Ρωσία ήταν αυτή που έγειρε αποφασιστικά την τελευταία στιγμή τη «ζυγαριά» προς την πλευρά των Η.Π.Α., δημιουργώντας νέες ισορροπίες. 
Για τη Γερμανία, η οποία προσήλθε στη σύνοδο εντελώς απροετοίμαστη, ήταν αναμφίβολα μία πραγματική πανωλεθρία (ιδίως μετά την «αυτομόληση» της Γαλλίας), μία σημαντική ήττα σε όλα τα επίπεδα, η οποία ενδεχομένως θα την οδηγήσει για μία ακόμη φορά, όπως και το 1933, στην απομόνωση.
Οι συμπατριώτες της «σιδηράς» καγκελαρίου την «κατηγόρησαν» αμέσως μετά ότι «προσπαθεί να κάνει πολιτική με το καρνέ των επιταγών», μεταφορικά δηλαδή να ηρεμήσει το «διαρρήκτη» που της αφαίρεσε τα χρυσαφικά και την...

Οι «Τούρκοι» της Θράκης ζήτησαν βοήθεια από τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δέχθηκε στην Προεδρία της Κυβέρνησης αντιπροσωπεία της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας της δυτικής Θράκης μεταξύ των οποίων ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ.

Η αντιπροσωπεία ανέφερε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα των ‘’Τούρκων’’ της δυτικής Θράκης και ζήτησε τη βοήθειά του για τους 64.000 ‘’Τούρκους’’ που έγιναν έκπτωτοι της ελληνικής ιθαγενείας, διατυπώνοντας το αίτημα για βοήθεια να επανακτήσουν την ιθαγένειά τους.
Στη συνέχεια εξήγησαν στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει να...

Επιδοτήσεις για τις «πράσινες» επισκευές στα κτίρια


Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μελετούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών για τις «πράσινες» επισκευές στα κτίρια, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας, που ανήκει στα πλέον σπάταλα κράτη ενεργειακά και οι κάτοικοί της πληρώνουν διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα κάθε χρόνο από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη για ψύξη και θέρμανση.

Τα κίνητρα, αλλά και η καθιέρωση των επιθεωρήσεων για την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων θα προβλέπονται στο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που προανήγγειλε πρόσφατα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και για τον οποίο πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση στο ...

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγρότες έχουν κάνει δυναμική στροφή στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η «καθαρή» από φυτοφάρμακα γεωργία, κερδίζει γρήγορα έδαφος σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.
Ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην αυξημένη ζήτηση των βιολογικών προϊόντων, είναι τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχουν κάνει τους καταναλωτές να θέλουν να γνωρίζουν πλέον τι τρώνε.
Η έκταση που καταλαμβάνουν οι εν λόγω καλλιέργειες στη χώρα, υπολογίζεται μαζί με τους βοσκότοπους ότι φτάνει περίπου τα 3 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ εκτιμάται ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι βιολογικές εκτάσεις, φτάνουν περίπου τα 700,000 στρέμματα.
Σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά...

Πώς μαθαίνετε από τα λάθη σας

Γίνετε καλύτεροι μέσα από τα σφάλματά σας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα κι έχετε στο μυαλό σας ότι όλοι κάνουμε λάθη. Σημασία, όμως, έχει το πώς ενεργούμε μετά.

- Παραδεχθείτε ότι κάνατε λάθος.
«Εάν δεν το παραδεχτείτε, το πιθανότερο είναι ότι θα το επαναλάβετε» σημειώνει ο Gerard I. Nierenberg, συγγραφέας του Do it right the first time (Κάντε το σωστό από την πρώτη φορά). Η αποδοχή του λάθους μπορεί να σας δημιουργήσει άσχημα συναισθήματα, αλλά αν είστε υπερβολικά αμυντικοί, θα δυσκολευτείτε να βελτιωθείτε. Όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη για το λάθος σας, καθησυχάζετε με τον καλύτερο τρόπο όσους ανθρώπους επηρεάστηκαν από αυτό.

- Μην το παίρνετε προσωπικά.
«Πολλοί από εμάς συνδέουμε τη συμπεριφορά με την ταυτότητα – κάνουμε κάτι λάθος και άρα είμαστε κακοί άνθρωποι. Αυτό, όμως, μας εμποδίζει από την ...

Γινόμαστε η… Lehman Brothers της Ευρώπης;


Κοινή πεποίθηση ανάμεσα σε ειδήμονες των αγορών είναι ότι η διεθνής πιστωτική κρίση έλαβε εφιαλτική μορφή εξαιτίας του "λάθους" των αμερικανικών αρχών που άφησαν την επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers να καταρρεύσει.
Αυτή η "παράλειψη" εκτόξευσε τον "κίνδυνο αντισυμβαλλομένου", καθώς η επενδυτική τράπεζα είχε σωρεία υποχρεώσεων και αντισυμβαλλομένων, ουσιαστικά "παγώνοντας" τις αγορές.
Το κύμα πανικού που επικράτησε οδήγησε εν συνεχεία -με ελάχιστη χρονική διαφορά- στην κατάρρευση του γιγαντιαίου χρηματοασφαλιστικού ομίλου AIG. Στην περίπτωση της AIG οι αμερικανικές αρχές ήταν πλέον υποχρεωμένες να παρέμβουν, καθώς το "ντόμινο" που υπήρξε ως απειλή θα σακάτευε το ...

Editorial FT: Πάρτε το ΔΝΤ ως ομπρέλα

By Editorial

Μία μικρή ευχάριστη είδηση για την Ελλάδα: η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα, το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο, βάσει του τρόπου με τον οποίο το κατανοούν οι Ευρωπαίοι, χαρακτηρίστηκε "φιλόδοξο".
Η Ελλάδα σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμά της, το οποίο έφτασε στο 12,7% του ΑΕΠ, στο 2% του ΑΕΠ το 2013. 
Πρόκειται για μία εξαιρετικά γρήγορη και δύσκολη προσαρμογή, που για να επιτευχθεί χρειάζεται μείωση του ρυθμού προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένους φόρους και πάταξη της φοροδιαφυγής. 
Αλλά είναι μία αντίδραση προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγωνίες των αγορών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ φέτος. 
Το κόστος δανεισμού της για τα 10ετή ομόλογα είναι σχεδόν ...

Γιατί ο Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία...

πρ. Βουλευτή

Γράφαμε προχθές στο άρθρο μας: Καραμανλής και "αντιπολίτευση", μακάρι ο Καραμανλής να είχε την αντιπολίτευση που έχει σήμερα ο Παπανδρέου!
Η κατάσταση στην πατρίδα μας θα ήταν τελείως διαφορετική και πιθανόν να μην αντιμετωπίζαμε τα σημερινά αδιέξοδα της οικονομίας μας, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρο της!
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Καραμανλής ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης γι' αυτά που έβλεπε ότι έρχονται.
Δηλαδή την επίθεση των "Διεθνών κερδοσκόπων" εναντίον του ισχυρότερου νομίσματος του πλανήτη, του ευρώ!
Και ότι η επίθεση αυτή θα γίνει σε χώρες της "Ευρωζώνης" των οποίων η οικονομία τους είναι διαχρονικά προβληματική! 
Δηλαδή των οικονομιών του Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ).
Του ζήτησε συναίνεση και ο Παπανδρέου του απήντησε...

Το ρόδι. Το φρούτο της καλοτυχίας.

Το ρόδι, ένα φρούτο εντυπωσιακό σε σχήμα μήλου, κοκκινόχρυση φλούδα και ένα μεγάλο κάλυκα στην κορυφή που μοιάζει με κορόνα, θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας.
Η ροδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο. 
Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή μεταξύ του Ιράν και της βόρειας Ινδίας και έχει καλλιεργηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Ινδία. 
Η ροδιά είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι 3-4 μ. ύψος. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά και έχουν μήκος 8 εκατοστά. 
Οι ροδιές έχουν πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας με ...

Το "βαθύ ΠαΣοΚ" των Τσουκάτου - Χριστοφοράκου

Ο άλλοτε "Στρατηγός" του ΠαΣοΚ, 22 φορές στα ημερολόγια του Mr Siemens, από το 1999 εως το 2006 
* Και "Φάκελλος Γείτονα

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Τσουνάμι Τσουκάτου κατακλύζει το αρχείο Χριστοφοράκου. Δεκάδες εγγραφές στα ημερολόγια του Mister Siemens φανερώνουν εντατικές, αλλά και διαχρονικές επαφές του Θ. Τσουκάτου με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρώτος, εκτός από «στρατηγός» του Κ. Σημίτη, ήταν και βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ, και ο δεύτερος φρόντιζε να χρηματοδοτεί τα κόμματα με τα μυστικά κονδύλια της Siemens.
 Μερικές από τις 22 φορές που αναφέρεται το όνομα του Θ. Τσουκάτου στα ημερολόγια του Μιχ. Χριστοφοράκου. Σε μερικά από τα αποσπάσματα διακρίνεται και το όνομα του Κ. Γείτονα
Στενή σχέση
Στο αρχείο Χριστοφοράκου, που περιέχεται στη δικογραφία, υπάρχουν ...

Αποπροσανατολισμός με Εξεταστικές Επιτροπές...

...ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων

Αρχίζουν σήμερα Παρασκευή οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, με πρώτο τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Παπανικολάου, ο οποίος έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, για απόπειρα δικαστικής συγκάλυψης. Την κλήση του κ. Παπανικολάου ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και έγινε δεκτή ομοφώνως από την επιτροπή. Θα ακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι, Τάσος Τέλογλου, και Αριστέα Μπουγάτσου
Την άποψη ότι η κυβέρνηση πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για επικοινωνιακούς λόγους με στόχο τον αποπροσανατολισμό της...

Τι κρύβει η διπλή «θηλιά» κερδοσκόπων στην Ελλάδα

Με ένα ιδιότυπο «μπλόκο» στο δανεισμό της Ελλάδας, αλλά και με καταιγιστικά πυρά στο ΧΑ απαντούν οι διεθνείς κερδοσκόποι στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας, Κομισιόν και ΕΚΤ να δώσουν τέλος στην «ελληνική κρίση», που απειλεί να κλονίσει τα ίδια τα θεμέλια του οικοδομήματος του ευρώ.
Οι κερδοσκόποι επιμένουν να κρατούν σφιχτή τη «διπλή θηλιά» στις ελληνικές αγορές:
-         Όπως σημείωνε το Bloomberg, ακόμη και το «σκληρό» πακέτο Παπανδρέου για τη μείωση του ελλείμματος άφησε ασυγκίνητους τους κερδοσκόπους, οι οποίοι επιμένουν να κρατούν την απόδοση των ελληνικών διετών τίτλων στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
-         Με την απόδοση των ελληνικών τίτλων «καρφωμένη» στο εξωφρενικό ποσοστό του 6,4%, σχεδόν 5,5 μονάδες πάνω την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών, γίνεται προφανές ότι στόχος των κερδοσκόπων είναι ....

O φόβος και τα κέρδη από την ελληνική κρίση

Οι αγορές ζουν με το φόβο μιας κρίσης δημόσιου χρέους στην Ελλάδα. 
Η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το ευρώ και τώρα είναι αντιμέτωπη με σκληρές επιλογές: 
 Ή να προχωρήσει σε αδυσώπητες περικοπές στον προϋπολογισμό της και να βυθιστεί στην ύφεση, ή να κηρύξει στάση πληρωμών και να χάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση για μια γενιά, ή να παρακαλέσει για οικονομική βοήθεια τους εταίρους της στην Ε.Ε., ή να εγκαταλείψει το ευρώ.
Κι όμως μπορεί να βγάλει κανείς λεφτά από την ελληνική τραγωδία. 
Πώς;  
Πουλώντας τα ουγγρικά ομόλογα και αγοράζοντας ελληνικά, πουλώντας ευρώ, εγκαταλείποντας τα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα και σορτάροντας στο...

Οι 10 πιο σατανικές γυναίκες στην ιστορία του κόσμου...


Aυτές είναι οι 10 πιο σατανικές γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία


10.Βασίλισσα Μαίρη (1516-1558)

Η Μαίρη, η τέταρτη σε σειρά μονάρχης της δυναστείας Tudor, έχει μείνει στη μνήμη μερικών ως αυτή που προσπάθησε να γυρίσει την Αγγλία στα καθεστώτα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση εκατοντάδων θρησκευόμενων. Από εκεί της βγήκε και το ψευδώνυμο «Αιματηρή Μαίρη» (Bloody Mary).

9. Μίρα Χίντλεϊ (1942-2002)
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  evilwomen_09_b.jpg Εμφανίσεις:  4 Μέγεθος:  6,5 KB 

Η Αγγλίδα serial killer είχε ως «χόμπι»...τον βιασμό, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες μικρών παιδιών, Μαζί με τον ...

Στις αγορές αρέσουν τα αδιέξοδα…

Αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα σταματούσε να παριστάνει ότι δεν ξέρει ποια κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει. 
Οπότε το φορτίο που σκίαζε ομόλογα και αγορά θα γινόταν ελαφρότερο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάνω από την ελληνική αγορά δεν επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη η διορθωτική φάση των διεθνών αγορών. 
Ακόμη και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της ελληνικής αγοράς λόγω πρόσφατων πιέσεων θα χρειαστεί το χρόνο του για να εκδηλωθεί. 
Αν εκδηλωθεί...
Δεν χρειάζονται βιασύνες... 
Εξάλλου από το Φθινόπωρο σχεδιάζουμε τις χειμερινές διακοπές...
Τα προβλήματα στο χρηματιστήριο προκύπτουν από την υπερβολική σιγουριά που εμπνέουν τα οφθαλμοφανή. Αν τα οφθαλμοφανή έχουν να ...

Αναστέλλονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτικών Συλλόγων που συνεδρίασε στη Βέροια, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτη και μόνη από το απόγευμα η Voria.gr.
Oι αγροτοσυνδικαλιστές, που εκπροσωπούν 14 μπλόκα, θα αναφερθούν σήμερα με λεπτομέρειες στην απόφαση τους να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.

Σύμφωνα με μέλη της συντονιστικής επιτροπής, οι αγρότες αποχωρούν απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, δίνοντας περίοδο χάριτος έξι μηνών, για να πραγματοποιήσει τις θεσμικές εξαγγελίες της.
Το μεσημέρι της Παρασκευής αποχωρούν επίσης και οι αγρότες από το μπλόκο στο Στρυμονικό. 
Η απόφαση ελήφθη χθες το πρωί, μετά από ευρεία σύσκεψη των συλλόγων της (ΟΑΣ) Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της (ΟΔΑΣ) Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων που συμμετέχουν στο μπλόκο.
Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην εθνική οδό, Σερρών - Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κίνηση.
Τέλος, κλειστός παραμένει, για όλα τα οχήματα, ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Αντί της Υπουργού ο ...εισαγγελέας!

...άδικα  περίμεναν την Κατερίνα! 

 

Δεν μπόρεσε να χωνέψει η K. Μπατζελή το χουνέρι που της έκαναν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και  τους έστειλε τον εισαγγελέα προκειμένου να διατάξει τη σύλληψη τους!
Χθες το απόγευμα οι αγρότες είχαν αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο από το αεροδρόμιο προς την πόλη και ζητούσαν να συναντηθούν μαζί της και να της επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Εκείνη αντί να δεχτεί να σταματήσει έστω και δύο λεπτά στο μπλόκο, πέρασε μέσα από κάτι χωράφια, βγήκε σε παρακαμπτήριους και έφυγε.
Οι αγρότες εκνευρίστηκαν και κατήγγειλαν τη στάση της αλλά η Κατερίνα είχε τον τελευταίο λόγο, δείχνοντας το πραγματικό στυγνό πρόσωπο της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ....

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Γερμανία εναντίον κερδοσκόπων με… θύμα το Νότο

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις πιέσεις τους στους «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης οι κερδοσκόποι των αγορών, παρά την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν, «χτυπώντας» αυτή τη φορά την Πορτογαλία και διατηρώντας τον κλοιό στην Ελλάδα και εκδηλώνοντας ανοικτά την αμφισβήτηση στην ίδια τη «γερμανική αρχιτεκτονική» της νομισματικής ένωσης.
Τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στις αγορές, στις οποίες απευθυνόταν με το διάγγελμά του της Τρίτης ο Πρωθυπουργός και τονίζουν ότι η κρίση θα ξεφύγει από κάθε όριο, αν συνεχισθούν οι πιέσεις τις επόμενες ημέρες. Αν συμβεί αυτό, υπογραμμίζουν, θα είναι πλέον αδύνατο να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα «κατευνασμού» των αγορών η ελληνική κυβέρνηση, αφού θα κινδυνεύει να ανοίξει ένα γαϊτανάκι οδυνηρών και συνεχών δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χωρίς να είναι σαφές πότε θα «ικανοποιηθούν» οι...

Η Μενεγάκη και η Ελληνική οικονομία



Τη λύση δίνει η Ελένη Μενεγάκη!

Είμαι σίγουρος ότι αν ρωτήσουμε σήμερα 100 τυχαίους Έλληνες να μας πουν ποιο κατά τη γνώμη τους είναι το κυριότερο πρόβλημα της οικονομίας, οι περισσότεροι εξ αυτών θα απαντήσουν «το έλλειμμα του προϋπολογισμού». 
Η απάντηση δεν είναι παράλογη. Είναι όμως κατά τη γνώμη μου λανθασμένη.
Κατ’ αρχάς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό
Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν δε, ότι είναι χρήσιμο, με την προϋπόθεση τα λεφτά που δανείζεται μια χώρα να πηγαίνουν σε παραγωγικούς τομείς. 
Κι εμείς βέβαια αυτό κάναμε.
Μοιράσαμε πλούτο σε «νταβατζήδες», πολιτικούς (βλ. SIEMENS κ.λ.π.) και μοναστήρια γιατί κατά τη γνώμη μας, οι τσέπες τους είναι οι παραγωγικοί τομείς αυτής της χώρας. 
Κάποιοι, κυρίως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διαφωνούν έντονα με αυτές τις πάγιες ελληνικές επιλογές, αλλά δεν φταίμε εμείς αν αυτοί ορίζουν διαφορετικά την έννοια του «παραγωγικού τομέα»
Επιπροσθέτως, το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται σχετικά εύκολα σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. 
Στη δική μας περίπτωση τα πράγματα είναι απλά, σχεδόν μπακαλίστικα. 
Πρέπει να μειώσουμε πολύ τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδα από φόρους πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως ήταν διατεθειμένη να προβεί σε τέτοιες «ακρότητες» αδιαφορώντας για τον Μέγα Δράκουλα της πολιτικής μας ζωής (όχι δεν ...

FT: Το φάρμακο για τον ευρωπαϊκό νότο που βυθίζεται

By Nouriel Roubini & Arab Das*

Ένα ακόμη Μεγάλο Κραχ μπορεί να αποφεύχθηκε, αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει. 
Οι πιστώσεις εξακολουθούν να είναι «σφιχτές» και η μετάδοση της «νόσου» έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας: νοικοκυριά που υποφέρουν από τα προβλήματα με τα στεγαστικά δάνεια (Ισλανδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία, κεντρική και ανατολική Ευρώπη), προβληματικές τράπεζες (Ισλανδία, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες), εταιρικό χρέος (η Naftogaz στην Ουκρανία, η Dubai World) και τώρα η Ελλάδα και άλλοι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα ήταν ένα ατύχημα που αναμενόταν εδώ και καιρό να συμβεί, εξαιτίας του υπερβολικού της χρέους και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Όμως δεν έχει μόνο αυτή προβλήματα. Στη λύση των δικών της προβλημάτων έγκειται και το μέλλον των γειτόνων της, της ευρωζώνης και ίσως και της Ε.Ε....

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η ιστορία τιμωρεί χωρίς οίκτο


Τραγική ειρωνεία

Ορισμός :

Το να αγνοούν οι ήρωες του έργου
αυτό που γνωρίζουν οι θεατές.

Η απόσταση που κρατάει ο συγγραφέας
από την αφήγησή του ονομάζεται ειρωνεία.


H ιστορία τιμωρεί χωρίς οίκτο,
χωρίς σάλιο.

Πως αλλιώς μπορεί να...

Συστράτευση και ενότητα ζήτησε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

Πώς περάσαμε από τις επεισοδιακές εκλογές προέδρων Δημοκρατίας, σε ομόφωνη για το πρόσωπο- όχι για το θεσμό- επανεκλογή του κ. Παπούλια
Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλα πέντε χρόνια επανεξελέγη με 266 ψήφους υπέρ και 32 "παρών" ο Κάρολος Παπούλιας, από την Ολομέλεια της βουλής και με ονομαστική ψηφοφορία. 
Υπέρ της επανεκλογής του έχουν τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., "παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απουσίαζαν και δύο βουλευτές του ΚΚΕ. 
Να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις και να βελτιώσουμε τους θεσμούς, για να ξεπεράσουμε την κρίση, ζήτησε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανεκλογή ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να ανοίξει καλύτερους δρόμους. 
Πρέπει όλοι να στρατευτούμε για μία ιστορική μετάβαση. 
Και στην αντίπερα όχθη να βρεθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι».
Ο Κάρολος Παπούλιας, του οποίου η δημοφιλία ξεπερνά τη δημοφιλία του ίδιου του θεσμού, ορκίζεται για τη νέα θητεία στις 12 Μαρτίου.


Ο κ. Παπούλιας, εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας το ...

Ντόρα Μπακογιάννη: Απουσιάζει η Ανάπτυξη!

Η βουλευτής  της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

"Η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση στην Ελλάδα οφείλει βεβαίως να αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. 
Από εκεί και πέρα, πρέπει  να σημειώσω ότι χθες, από τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου, έλειπε τελείως το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. 
Και, δεύτερον, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο αναπτυξιακό, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να ξανά-ξεκινήσει η Ελλάδα να παράγει. 
Δεν μπορεί το βάρος της μεγάλης αυτής κρίσης να το σηκώσουν μόνο τα μεσαία εισοδήματα."

Αυστηρή η Ε.Ε., Χλιαρές οι αγορές


Η εικόνα η οποία υπάρχει απ’όσα λέει η Ε.Ε. στην Ελληνική Κυβέρνηση, δίνουν την αίσθηση  ότι κατάλαβαν να έχει γίνει μισό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Θεωρούν ότι απαιτούνται πολλά ακόμη βήματα, με κυριότερο την υλοποίηση των εξαγγελιών.
 
Θεωρούν ακόμα ότι τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή αφού όλα μαζί, και αν πετύχουν, δεν υπερβαίνουν σε εξοικονόμηση τα 5 δις. Ευρώ.   
Το έλλειμμα όπως είναι γνωστό, πλησιάζει τα 30 δις ευρώ. 
Η σημαντικότερη επισήμανση της Ε.Ε. είναι ο συνεχής αυστηρός και στενός έλεγχος τον οποίο προτίθεται να επιβάλλει, εάν θέλει η κυβέρνηση να...

«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»


Θυμάστε το βασικό προεκλογικό σύνθημα του τότε Γιωργάκη; «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», βροντοφώναζε από τα μπαλκόνια το παιδί της Αλλαγής. 
Η πλειοψηφία των Ελλήνων τον άκουσε.
Και που αλλάξαμε όμως, βουλιάξαμε! 
Και τώρα, με τα μέτρα που σε παρακινούν σε αυτοκτονικό ιδεασμό, τα οποία ανακοίνωσε χθες, επιχειρούμε να... ξεβουλιάξουμε. 
Ας είμαστε σοβαροί. 
Με ποιους; 
Με τον «κουμπαρά», τη Λούκα, τη «ζουζουνίτσα» και τον Πεταλωτή; 
Μόνος του ο Πάγκαλος δεν αρκεί. 
Επομένως, οι θυσίες μας θα πάνε για ακόμη μια φορά χαμένες.

Η ευθύνη της οικονομικής πολιτικής



Γινόμαστε όλοι καθημερινά σχεδόν παρατηρητές των πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του διεθνούς οικονομικού τύπου για τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας. 
Μάλιστα, ορισμένα από τα κείμενα  που καθημερινά δημοσιεύει ο βρετανικός οικονομικός  τύπος (συχνά είναι και πρωτοσέλιδα!) περιλαμβάνουν  κινδυνόλογα  στοιχεία, θεωρώντας περίπου ως συντελεσμένη ήδη τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. 
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές  χρήσιμες ίσως επισημάνσεις για το φαινόμενο της υπέρμετρης δημοσιότητας που «απολαμβάνει» η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα.
1. Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της χώρας μας η σημερινή δυσμενής  δημοσιονομική κατάσταση, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η αναξιοπιστία των υποβαλλόμενων στατιστικών στοιχείων στην Ε.Ε. καθώς πλειάδα χρόνιων παθογενειών ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν. Επομένως, εμείς με τα πεπραγμένα μας  έχουμε προσφέρει προς τις αγορές τη ...

Το άλλοθι του Παπανδρέου η "Νέα Δημοκρατία"...

...αν αυτό δεν λέγεται συμπαιγνία..! 

 


Επειδή δεν πρόκειται να τρελαθούμε με τις παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας στα δημοσιονομικά , παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας του Σαμαρά στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια, προχθές το βράδυ. 
Είπε απευθυνόμενος στον Παπανδρέου
«Αν πάρετε μέτρα επώδυνα, αλλά σωστά, εμείς και πάλι θα σας στηρίξουμε. Αλλά, τουλάχιστον, πάρτε τα, αν το απαιτεί το συμφέρον της χώρας». 
Χθες αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό δεν έκανε δηλώσεις έξω από το Μαξίμου αλλά πήγε στη Ρηγίλλης και λίγο αργότερα δήλωσε: «Λέμε ΝΑΙ σε μέτρα, που περιορίζουν την κρατική σπατάλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. 
Αλλά λέμε ΟΧΙ, σε μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ή η αύξηση του ΦΠΑ, που θα ματώσουν τους αδύναμους. 
Όπως λέμε ΟΧΙ και σε μέτρα που εντείνουν τη φυγή ...

Καραμανλής και "αντιπολίτευση"

Μακάρι και ο Καραμανλής να είχε την αντιπολίτευση που έχει ο Παπανδρέου, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτό το χαλι. 
Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω πως αν σήμερα κυβερνούσε ο Καραμανλής κι έπαιρνε τα συγκεκριμένα μέτρα, θα είχαμε μιά τεράστια λαϊκή εξέγερση μεγαλύτερη από τα Δεκεμβριανά του 2008. 
Και κυρίως θα πρωταγωνιστούσε ο Παπανδρέου...
Εστω λοιπόν κι έτσι ας γίνει οτι συμφέρει τη χώρα, αν και πολύ αμφιβάλλω αν ο Παπανδρέου θα τα καταφέρει. 
Πάντως η ευχή μας είναι να τους φωτίσει ο Θεός για το καλό της πατρίδας...
Ευχόμαστε οι νέες θυσίες του Ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο!
Να μην είναι θυσίες χωρίς ελπίδα..! 
Πρώτα όμως  πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευθεί...και ν' αφήσει τα "επίσημα συνθήματα" του ο Παπανδρέου, όπως η οικονομία μας είναι υπο πτώχευση και ότι για πρώτη φορά από το 1974 κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού!
Αυτά περιμένουν οι ανά τον κόσμο κερδοσκόποι για να σε κατασπαράξουν, όπως πρόσφατα...
Πιστεύουμε να το ένιωσε καλά...εκτός εάν ήταν στο σχέδιο και τα γνώριζε εκ των προτέρων...

Συνάντηση Καραμανλή - Αβραμόπουλου


Με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστας Καραμανλή συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
Στο γραφείο του κ. Καραμανλή στην οδό Παναγή Κυριακού (πλατείαΜαβίλη), οι δύο άνδρες συζήτησαν επί 45 λεπτά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις (οικονομία, Εξεταστικές Επιτροπές κ.ά.), ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που προετοιμάζονται στο κόμμα, αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.
Τις τελευταίες μέρες ο Καραμανλής βλέπει πολύ κόσμο. Κυρίως, πρώην υπουργούς.
Δείχνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις, ενώ αποφεύγει κάθε (δημόσιο) σχόλιο για τις εξελίξεις στην Ν.Δ.
Επί τη ευκαιρία αξίζει να σημειωθεί ότι ο....

Αρχίζει να "γυρίζει" το διεθνές κλίμα με την ανακοίνωση του Μπαρόζο!

Ελληνικό «γύρισμα» και… βόμβες στο Σίτι

 

Εντυπωσιακά φαίνεται ότι αρχίζει από χθες να «γυρίζει» το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα, μετά την «καθαρή» ανακοίνωση στήριξης του προέδρου της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, που προχώρησε σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας για τη μείωση του ελλείμματος προς τις αγορές.
Το ερώτημα που απασχολεί πλέον όσους αναλυτές επιχειρούν να διαγνώσουν τις επόμενες κινήσεις στην αγορά ομολόγων και το ΧΑ είναι πώς θα αντιδράσουν πλέον οι κερδοσκοπικές δυνάμεις του λονδρέζικου Σίτι:
Όπως τόνισε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίνγκλιτς σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα, η κερδοσκοπική επίθεση στα ελληνικά ομόλογα και στο ευρώ παραπέμπει ευθέως στο «διπλό παιχνίδι» που έπαιξαν οι κερδοσκόποι πριν από μια δεκαετία στο Χονγκ Κονγκ.
Τότε, οι επιθέσεις είχαν επικεντρωθεί στο...

New York Times: «Ναι» στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ


Υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η εφημερίδα New York Times σε σημερινό κύριο άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι «ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ένωσης θα είναι καταστροφική για την Ε.Ε. συνολικά». 
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο υποστηρίζεται ότι επί χρόνια η Ελλάδα «μαγείρευε τα στοιχεία» για την πορεία της οικονομίας της, θεωρώντας ως «βαθύτερα προβλήματα» τη διαφθορά και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. «Δεν θα πρέπει ολόκληρο το φορτίο να πέσει στην Ελλάδα, μια από τις μικρότερες και πιο φτωχές οικονομίες της ευρωζώνης», τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως ότι «οποιαδήποτε ενίσχυση θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική κυριαρχία που τόσο κατάφωρα έχει παραβιάσει η Αθήνα». Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι το ευρώ αντιμετωπίζει τη «σοβαρότερη κρίση» στα 11 χρόνια της ιστορίας του.
Επίσης, τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη για πολύ», επισημαίνοντας ότι...

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Παγώνουν μισθοί, αυξάνονται όρια ηλικίας και φόροι στα καύσιμα

Μέτρα φωτιά για την Οικονομία

Γενικό «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην αυτοδιοίκηση, αύξηση του φόρου στα καύσιμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφού περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό.
Ανακοινώντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε θα μπει «τέλος στα παραθυράκια της φοροαποφυγής», θα φορολογηθεί η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, τα μερίσματα και οι off shore εταιρείες. Τόνισε ότι θα σταματήσει ο άιδκος πλουτισμός εις βάρος των πολλών με τη διασταύρωση στοιχείων.
Στο σημείο αυτό ανέφερε πως τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν εντός του 2011. Για να υπάρξει όμως αύξηση των εσόδων εντός του 2010, είπε πως θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Αναλύοντας το...

Καλύτερη λύση για την Ελλάδα να "καλέσει" το ΔΝΤ

By Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir*

Οι τελευταίες ημέρες ήταν δραματικές για την ελληνική οικονομία. Γεμάτες με αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη αλλά και για το κατά πόσον τα κράτη της ευρωζώνης και οι αρχές της Ε.Ε. θα παράσχουν βοήθεια στη χώρα. Τα yields των ελληνικών ομολόγων ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,25%.
Εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη θα είχε, ήδη, στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και θα διαπραγματευόταν συμφωνία στήριξης, προκειμένου να λάβει βοήθεια με «αντίκρισμα» τη λήψη διορθωτικών μέτρων, όπως έπραξαν η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία. Μαζί με το δάνειο του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει στήριξη στο ισοζύγιο πληρωμών της και από την Ε.Ε.
Το να είναι, όμως, μέλος της ευρωζώνης υπέχει δύο προϋποθέσεις: 
Πρώτον, η Ελλάδα (και οι αγορές) είχε τη λανθασμένη άποψη ότι είχε "ανοσία" απέναντι σε...

Σαμαράς: Συναίνεση κατά περίπτωση θα παρέχει η Νέα Δημοκρατία

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση με κριτήριο το συμφέρον του τόπου, αλλά η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης, μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει, ενώ μετεκλογικά δεν έδρασε έγκαιρα.
«Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα στηρίξει ό,τι είναι απαραίτητο, όπως οι περικοπές στην κρατική σπατάλη και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Παράλληλα, όμως, είπε «όχι» σε μέτρα όπως η αύξηση στους φόρους των καυσίμων και ζήτησε μετ' επιτάσεως «ανάσες ανάπτυξης» χωρίς τις οποίες, όπως είπε, η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο.
«Θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δεχτεί πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας με δικαιολογία την κρίση.

Ακύρωση του διορισμού του Αλέξανδρου Παπαρσένου...

Η επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει τα εξής:

Προς: 
κ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ
Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα της τοποθέτησης του Αλέξανδρου Παπαρσένου στη θέση του Προέδρου της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.
Σας επισημαίνουμε πως την επιστολή που κρατάτε στα χέρια σας την υπογράφουν 27 σε σύνολο 37 εργαζομένων.
Όπως γνωρίζετε ο κ. Παραρσένος διετέλεσε επί πέντε έτη (2003-2008) Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας και συνεπώς έχει δώσει δείγμα γραφής και των ιδεών του σχετικά με το αντικείμενο εργασιών του Ταμείου, καθώς επίσης και των δυνατοτήτων του σε θέματα διαχείρισης διοικητικών θεμάτων.
Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι...

Εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων..!

Μπάχαλο η ...κυβέρνηση!

 


Σοβαρότατες παρενέργειες στα Ταμεία προκαλούνται από τις σημερινές αναφορές του Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς ασφάλισης και όσοι διοικητές έχουν επείγουσες ανάγκες να καλύψουν θα το κάνουν πουλώντας περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων!
Ήδη αρκετοί διοικητές που αιφνιδιάστηκαν από τη σημερινή εξέλιξη καθώς μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, ο Λοβέρδος τους έλεγε άλλα, διαμηνύουν ότι θα παραιτηθούν ενώ συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δηλώνουν ευθέως ότι θα κατεβάσουν τον κόσμο στους δρόμους. 
Ο νόμος του 2000 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και αναφέρει ότι ...

Ο Παπανδρέου ζητά βοήθεια γιατί το "πρόγραμμα" του κατέρρευσε, ώστε να επιλέξει...

...Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή σκληρές αποφάσεις με επώδυνα μέτρα.

 

Με άλλα λόγια ζητά συνενοχή στο κυβερνητικό αλλαλούμ!

 

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου, τ. Βουλευτού

Από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου είχαμε τονίσει ότι επέλεξε λάθος δρόμο, τον επικοινωνιακό, και ότι σύντομα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ άσχημη  κατάσταση!
Το υπενθυμίζαμε συχνά-πυκνά σε όλη αυτή τη διαδρομή μήπως και εισακουσθούμε. 
Δυστυχώς τους κυβερνώντες τους ενδιέφερε μόνο το άλλοθι "της μη τήρησης των υπεσχημένων"  έναντι του ελληνικού λαού, κατά την προεκλογική περίοδο! 
Στα δύο πρώτα υπουργικά συμβούλια μας είπε, ο πρωθυπουργός, ότι λόγω της οικονομικής μας κατάστασης κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και ότι η ελληνική οικονομία είναι υπο πτώχευση
Διαβάστε εδώ! και εδώ!
Μετά έτρεχε στα διεθνή ΜΜΕ να διαψεύσει αυτά που όλοι άκουσαν από τα χείλη του, αφού οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μεταδίδονταν ζωντανά απο την τηλεόραση.
Κατασυκοφάντησαν την οικονομία, όχι ότι είχαν τελείως άδικο, αλλά ορισμένα πράγματα "δεν λέγονται στην πολιτική" με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Τα spreed ν' ανεβαίνουν, από λεπτό προς λεπτό και ο ελληνικός λαός να επιβαρύνεται σε κάθε "δάνειο του κράτους" από 500 έως 1.000 εκ. ευρώ επιπλέον, από αυτά που θα πλήρωνε τον περασμένο Οκτώβριο!
Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε από μόνος του στο σημερινό του αδιέξοδο! 
Το άσχημο είναι ότι αυτό το αδιέξοδο του πρωθυπουργού είναι και αδιέξοδο της Πατρίδας μας!
Με άλλα λόγια το "πρόγραμμα" τους κατέρρευσε και ο Παπανδρέου ενημερώνει σήμερα το μεσημέρι έναν - έναν ξεχωριστά τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το εάν η Ελλάδα θα δεχθεί τη βοήθεια του ΔΝΤ εφαρμόζοντας μέτρα ήπιας προσαρμογής ή εάν θα λάβει σκληρές αποφάσεις με μειώσεις μισθών, επιδομάτων και...

Στο μάτι του κυκλώνα διεθνών κερδοσκόπων η Ελλάδα

Η διαφθορά έφθασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά ούτε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν βρέθηκαν οι πατέρες... 
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε συναίνεση με ... πολιτικά ανταλλάγματα και ο πρωθυπουργός απάντησε με σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις ευθύνες της, ζήτησε να ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς.
Και τι δεν ειπώθηκε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών προ ημερήσιας διάταξης στη βουλή, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.  
Τη συζήτηση προκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αλλά αυτή επεκτάθηκε  και στην οικονομική πολιτική, τα εθνικά θέματα, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τον «Καλλικράτη», τον εκλογικό νόμο , το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών και ότι άλλο αφορά στην επικαιρότητα, εκτός από την καταπολέμησης της διαφθοράς... 
Τρεις ομιλίες έκανε ο πρωθυπουργός, δύο ο πρόεδρος της ΝΔ, όλοι μίλησαν για όλα, και ξαναξεδιπλώθηκαν τα σκάνδαλα από την εποχή Σημίτη, έγιναν αναφορές στις...

Πώς να λυθεί το αγροτικό ζήτημα

Από εσωτερική πολιτική άποψη, η σημασία των αγροτικών μπλόκων ίσως είναι μικρή, οι ευρύτερες επιπτώσεις τους όμως έχουν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.
Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η οικονομία, τα τρακτέρ, που κλείνουν τους δρόμους, ασκούν καταλυτική επίδραση στις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων, να δείξουν στον κόσμο και τις αγορές ότι η χώρα είναι σε θέση να ελέγξει τα προβλήματά της. 
Στόχος είναι προφανώς να αποφύγουμε όλοι μαζί τα χειρότερα.
Οι διοικούντες θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είχαν αντιμετωπίσει το θέμα των αγροτών νωρίτερα. 
Το Σάββατο, ωστόσο, οι εκπρόσωποι στη «γενική συνέλευση των μπλόκων», στο Αγκιστρο Σερρών, έδωσαν σημαντικά επιχειρήματα, που αποδυναμώνουν τη θέση τους.
Ο ισχυρισμός αυτός θεμελιώνεται από τα αιτήματα που προέβαλε η συνέλευση, πρώτο μεταξύ των οποίων φιγουράρει... 
«ο μη διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη». 
Για το θέμα αυτό, πάντως, διαφώνησαν και ...

Συναντήσεις Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διμερείς συναντήσεις σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με επίκεντρο την οικονομία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Τους πολιτικούς αρχηγούς κάλεσε σε συναντήσεις με κεντρικό θέμα την οικονομία ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σχετικά με τη διαφθορά στη Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, ενώ η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισαν ότι θα προσέλθουν, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε, «η Ελλάδα δέχεται επίθεση και βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού» . 
«Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:  
«Ο αγώνας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της...

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Μήνας υψίστης σημασίας για την οικονομία

Την Τετάρτη θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τις συστάσεις της σχετικά με το ΠΣΑ, καθώς και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
 
Εν όψει ενός εξαιρετικά κρίσιμου Φεβρουαρίου βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας, με την Κομισιόν να είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη τις συστάσεις της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Υπό τις πιέσεις Βρυξελλών και αγορών για την άμεση λήψη μέτρων, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τρίτη τον περίφημο φόρο για τη στήριξη του ασφαλιστικού, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα γίνουν και οι ανακοινώσεις των βασικών θέσεων της κυβέρνησης για της φορολογική μεταρρύθμιση.
Στις 11 Φεβρουαρίου συνέρχεται στις ...

Ο Σαμαράς πέρασε στην ..."αντεπίθεση"!


Πάρτε πίσω τον εκλογικό νόμο και κάντε συζήτηση για το μεταναστευτικό

 

Βολές στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια. Παράλληλα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει άμεσα μέτρα.
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, σημείωσε πως δεν ήταν η ΝΔ που έκανε την Ελλάδα αναξιόπιστη και πέρασε στην αντεπίθεση:
Το ΠΑΣΟΚ έταζε τα πάντα στους πάντες, σχέδιο δεν έχει, βρίσκεται σε σύγχυση, επέδειξε απόλυτη αδυναμία να πάρει δύσκολες αποφάσεις.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση οδηγεί σε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, δημιουργεί πανικό, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Με τις κινήσεις σας δίνετε εύκολο στόχο στους κερδοσκόπους».
O Σαμαράς ζήτησε από τον Παπανδρέου να μην προχωρήσει στο Γερμανικό μοντέλο και να πάρει πίσω το νόμο για το μεταναστευτικό.
Καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, επανέλαβε πως έχει την πρόθεση να...

Το σενάριο έκτακτης ανάγκης.

Αύξηση ΦΠΑ και «κόψιμο» επιδομάτων Δημοσίων Υπαλλήλων


Το σενάριο «έκτακτης ανάγκης» που μελετά το οικονομικό επιτελείο το εξετάζει γενικότερη αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, αλλά να μη θιγούν τα πολύ φτωχά στρώματα.
Σε έκρηξη των τιμών και του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 9% στο 15% και η μεταφορά των τροφίμων σε αυτό το «σκαλοπάτι» φορολογίας.
Το σενάριο προβλέπει τα εξής:
1 O χαμηλός συντελεστής να ανέβει από το 4% στο 7% αλλά όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα κ.λπ.) να φορολογούνται αντί με συντελεστή 9% που είναι σήμερα, με 7%.
2 Τα προϊόντα που είναι στο 19% να μεταφερθούν στο ...