Κλίμα διχασμού, ανησυχίας και προβληματισμού επικρατεί πλέον στο ΠΑΣΟΚ τόσο για τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση όσο και για τις προοπτικές που υπάρχουν.
Το κλίμα αυτό εντείνεται σχεδόν καθημερινά και από το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία –για την ώρα τουλάχιστον– να καταγραφεί μια σαφής προοπτική, να περιγραφεί ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο μετά το οποίο θα «φανεί φως στο βάθος του τούνελ» για να πάρει ανάσα ο κόσμος από τη σκληρή οικονομική πολιτική. Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση αλλά και στο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις, αλλά κυρίως έχουν «σημάνει καμπανάκια» ότι καταρρέει η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στη μεσαία τάξη, στα μεσαία στρώματα (που με τη μεταστροφή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην ευρεία εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ).
Πολλά μάλιστα στελέχη τονίζουν πως με...
τα πρόσφατα μέτρα και το Φορολογικό το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να «αποξενωθεί» πολιτικά και εκλογικά από τα μεσαία στρώματα, κάτι που θα σημάνει την εκλογική συρρίκνωσή του.
Τεράστιο πρόβλημα όμως φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο αδυνατούν να υπερασπιστούν τη λογική και την αναγκαιότητα των μέτρων, αλλά ταυτόχρονα τρέμουν μην τυχόν έχουν την τύχη του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, να αποδοκιμαστούν ή και να δεχτούν δημοσίως κάθε είδους επιθέσεις.
Οι ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας μπορεί να βαρύνουν την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο δεν λείπουν οι αιτιάσεις και για τους χειρισμούς που έγιναν μετά τις εκλογές.
«Τον λογαριασμό για ό,τι συμβαίνει με την κακή οικονομική κατάσταση ο κόσμος μπορεί να τον στέλνει ακόμα στον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο πλέον και μετά τη λήψη των πρόσθετων μέτρων αρχίζουμε να έχουμε τη δική μας ιστορία, άρα και το δικό μας ταμείο», υπογράμμιζαν κυβερνητικά στελέχη.
Πολλά στελέχη μάλιστα είχαν προετοιμαστεί να μιλήσουν ανοιχτά και έξω από τα δόντια στις συνεδριάσεις του
Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Συμβουλίου.
Πάντως για πολλά στελέχη η τοποθέτηση-επισήμανση του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο που πήρε την απόφαση για τα μέτρα ότι αυτά δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι επιβεβλημένα, έχει στόχο να περιορίσει τη διάθεση κριτικής και να καταλογίσει στους διαφωνούντες ότι παραβιάζουν ανοιχτές θύρες.
Ωστόσο αυτή η «γραμμή άμυνας» δεν φαίνεται να κατευνάζει τις ανησυχίες αρκετών στελεχών για τις αντιδράσεις στη βάση ούτε να μετριάζει τις εκτιμήσεις τους για επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη.
Ενδεικτικές του προβληματισμού και των προσεκτικών διαφοροποιήσεων για την ακολουθούμενη πολιτική είναι και οι επισημάνσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, η οποία έχει επανειλημμένως εκφράσει διαφορετική θέση για την κατεύθυνση των μέτρων, κάτι που επανέλαβε και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο για το φορολογικό, όπου κατέθεσε σειρά προτάσεων που αποκλίνουν από τη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου.
Εξάλλου κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τα μέτρα, αλλά έχουν ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που τα υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν δημόσια.
Βεβαίως έτσι δεν αναιρούνται οι ουσιαστικές διαφωνίες που υφέρπουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Η άγρια κόντρα του Χρήστου Παπουτσή με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη μπορεί προσωρινά να εκτονώθηκε, όπως και η αιχμηρή κριτική του Κώστα Σκανδαλίδη να μαζεύτηκε, όμως οι εσωκομματικές αναταράξεις και η κριτική δεν αποκλιμακώνονται. Πλέον το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βαδίζει σε ένα ρευστό τοπίο, διχασμένο για την οικονομική πολιτική.
Το πρόβλημα της σταδιακής διάρρηξης των σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος με τα μεσαία στρώματα λόγω των οικονομικών επιλογών τίθεται από αρκετά στελέχη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει μάλιστα δηλώσει ότι τα μέτρα είναι «εκτάκτου ανάγκης» και «σωτηρίας», άρα επιβάλλεται να στηριχθούν απ’ όλους, στο παρελθόν όμως είχε επανειλημμένως τοποθετηθεί –και είχε καταθέσει προτάσεις– για την ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξης. Είχε μάλιστα επισημάνει προεκλογικά ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δίνεται βάρος στους οικονομικά ασθενέστερους, χωρίς να υπάρχει ανάλογη προγραμματική μέριμνα για τα μεσαία εισοδήματα. Τώρα η μεσαία τάξη είναι αυτή που κατ’ εξοχήν θα πληγεί από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Πάντως, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με την οικονομική πολιτική, υπουργοί και στελέχη εξακολουθούν να στηρίζουν τον υπουργό Οικονομικών και τις βασικές επιλογές του, όπως π.χ. η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρότρυνε μάλιστα για συντομότερη λήψη των μέτρων, και μάλιστα βρέθηκε σε άλλο μήκος κύματος από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας ανεβάζουν τους τόνους και ασκούν κριτική, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι τα μέτρα όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία της παράταξης, αλλά και θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε πολιτική καταστροφή.
Την άποψη ότι τα μέτρα θα δημιουργήσουν ρήγμα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τμήμα της βάσης του, ακόμα και με τον σκληρό πυρήνα, τη συμμερίζονται αρκετοί στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στελέχη από τον εκσυγχρονιστικό χώρο, αντιθέτως, επικεντρώνουν την κριτική τους στην καθυστέρηση που υπήρξε στη λήψη των μέτρων και στην αμφισημία που εξέπεμπε επί μήνες η κυβέρνηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Πάντως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές, οι οποίοι το τελευταίο που μπορούν να κάνουν, με την αναταραχή που επικρατεί στις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, είναι να υπερασπιστούν τα μέτρα, ή έστω να δείξουν ανοχή. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Σπύρος Παπασπύρος, μετά τις μισθολογικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων και την προτροπή του πρωθυπουργού «να ζήσουν με λιγότερα», τήρησε σκληρή στάση, καθώς το βρήκε εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσει έστω εμμέσως τα μέτρα – είχε αποχωρήσει μάλιστα με κάποιο πρόσχημα από τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ξυλοδαρμός και η αποδοκιμασία του προέδρου της ΓΣΕΕ και επίσης μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννη Παναγόπουλου προφανώς οφείλονται σε ακραία συμπεριφορά κάποιων, αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι όσο η κρίση θα βαθαίνει τα κρούσματα ακραίων συμπεριφορών θα αυξάνονται.
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου