Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Δεν δίνουν δάνεια ούτε με εγγύηση Δημοσίου!


Απίστευτες ιστορίες, που αντανακλούν την πρωτοφανή κρίση ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος, καταγράφονται πλέον καθημερινά στα τραπεζικά καταστήματα: ακόμη και μεγάλες τράπεζες αρνούνται σε επιχειρηματίες χρηματοδοτήσεις, έστω και με την εγγύηση κατά 80% του ελληνικού Δημοσίου!
Έμπορος της Αθήνας, από τους ελάχιστους που ακόμη και σήμερα παραμένει απολύτως «καθαρός» έναντι του Τειρεσία, των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών, είχε την ατυχία να υποστεί σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της επιχείρησής του, στη διάρκεια των γενικευμένων επεισοδίων του Δεκεμβρίου 2008, που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.
Η κυβέρνηση τότε είχε χρησιμοποίηση το μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων για να προσφέρει χρηματοδότηση μέσω τραπεζών στους επιχειρηματίες που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα επεισόδια. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρόσφερε εγγύηση κατά 80% στα ...δάνεια που θα χορηγούνταν στους επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως όφειλαν επιπρόσθετα να εγγυηθούν για τα δάνεια με δικά τους περιουσιακά στοιχεία, ή να εγγυηθεί τρίτο πρόσωπο εγνωσμένης φερεγγυότητας και με επαρκή περιουσιακά στοιχεία.
Ο έμπορος της ιστορίας μας ήταν από τους ελάχιστους –ίσως και λιγότεροι από δέκα!- που ξεπέρασαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και εξασφάλισαν την έγκριση του Γ.Λ.Κ. για τις εγγυήσεις, ενώ προσκόμισε στην τράπεζα και όλες τις απαιτούμενες προσωπικές εγγυήσεις, για να λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 250.000 ευρώ.
Όμως, παρότι απευθύνθηκε σε κορυφαία τράπεζα έμμεσα ελεγχόμενη από το Δημόσιο, η οποία θεωρείται από τα τελευταία «ασφαλή καταφύγια» των δανειοληπτών, επειδή –υποτίθεται ότι- διαθέτει  επαρκή ρευστότητα, η απάντηση που έλαβε στο αίτημά του για δάνειο ήταν αρνητική. Δηλαδή, ακόμη και μεγάλη τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει ένα δάνειο κατά τεκμήριο απολύτως ασφαλές!
Ο επιχειρηματίας προσέφυγε και σε άλλες τράπεζες, που τον ενημέρωσαν ότι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανείων με κρατικές εγγυήσεις, ενώ τώρα περιμένει εδώ και τρεις εβδομάδες απάντηση από άλλη μεγάλη τράπεζα, ιδιωτική αυτή τη φορά, που επίσης είναι από τις κορυφαίες σε μερίδιο αγοράς.
Την ώρα που οι τράπεζες δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους «δεν δανείζω, δεν δανείζω», τα στοιχεία για την εξέλιξη των δεικτών ασφυξίας στην οικονομία φαινομενικά είναι βελτιωμένα εντυπωσιακά, αλλά στην πραγματικότητα αντανακλούν τη «βουτιά» της αγοράς σε βάθη ύφεσης, που δεν είχε γνωρίσει ως τώρα.
Ειδικότερα, μεγάλη πτώση, κατά 82%, εμφάνισαν το Φεβρουάριο τα ποσά των επιταγών που σφραγίστηκαν σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009. Το ποσό εμφανίζεται μειωμένο κατά 78% και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από την αρχή του χρόνου, το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 215,18 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη οφείλεται πρωτίστως στο «σφίξιμο» από πλευράς των τραπεζών στη χορήγηση μπλοκ επιταγών και στο «μαύρισμα» χιλιάδων επιχειρηματιών το τελευταίο δωδεκάμηνο, που έχει προκαλέσει βίαιο ξεκαθάρισμα στην αγορά. Επιπλέον, με την εφαρμογή του νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, ο χρόνος μέχρι τη σφράγιση μιας ακάλυπτης επιταγής επιμηκύνθηκε (από 8 σε 30 ημέρες) και από τον Μάρτιο τα σφραγίσματα επιταγών αναμένεται να αυξηθούν πάλι σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: