Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ

Ο π. βουλευτής Δράμας Οικονομολόγος, κ. Στάθης Σαραφόπουλος παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στις 5 Νοεμβρίου 2008, στο τηλεοπτικό σταθμό ¨Δραμινό Κανάλι¨ και στην εκπομπή της κ. Χεριστανίδου " Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ".

Τα θέματα που συζητήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν :

- Η παγκόσμια οικονομική κρίση των ημερών μας.

Την ευθύνη για την κρίση αυτή ο κ. Σαραφόπουλος την επιρρίπτει στον ΑΚΡΑΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ. Θεωρεί ότι η κρίση δεν είναι τόσο οικονομική όσο ιδεολογική Ο πρώην βουλευτής Δράμας και γενικός εισηγητής του Προϋπολογισμού του κράτους για το έτος 1993 και άριστος γνώστης της οικονομικής πραγματικότητας έκανε μια ιστορική αναδρομή για τις αιτίες που οδήγησαν την διεθνή οικονομία στην παραλίγο κατάρρευση της.


Αρχές 10ετίας του ΄50 μέχρι τα μέσα της 10ετίας του ΄70 έχουμε υψηλούς ρυθμούς και συσσώρευση πλούτου για τους κατόχους του κεφαλαίου και τους εργαζόμενους.

Το πετρελαϊκό ΣΟΚ του 1974 μετατράπηκε σε γενικευμένη οικονομική κρίση.

Τα χρόνια που ακολούθησαν απετέλεσαν την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

Οι Κυβερνήσεις Ρήγκαν και Θάτσερ με συγκρούσεις με τα συνδικάτα και την αποδυνάμωση τους , με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, την απορύθμιση των Αγορών και του Χρηματιστηρίου και την ελαχιστοποίηση της αγοράς εργασίας επέφεραν την κατεδάφιση του συστήματος ρύθμισης.

Το τελειωτικό κτύπημα ήρθε από τις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπλερ αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες με την προτροπή της Ε.Ε νομοθέτησαν το μοντέλο του ΑΚΡΑΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ.

Η γενίκευση βασίστηκε στο ολιγοπώλιο των πολυεθνικών και στην Χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Στην Ελλάδα τότε είχαμε την διακυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου. Οι καπιταλιστές της νέας κοπής αποδείχθηκαν πιο άπληστοι από τους προκατόχους τους. Το Κράτος εφεύρε το ΔΑΝΕΙΣΜΟ ( καταναλωτικά, εορτοδάνεια, δάνεια διακοπών…).Οι τράπεζες έδιναν δάνεια με μηδέν προκαταβολή. Στα χρηματιστήρια μετοχοποιούσαν τα χρέη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ετσι φτάσαμε στην οικονομική κρίση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαραφόπουλος είπε ότι η κρίση αυτή δεν θα κτυπήσει γρήγορα την πόρτα της Ελλάδας. Οι Κυβερνήσεις Καραμανλή (1974-1981) με τις κρατικοποιήσεις εταιριών, αλλά και η Κυβερνήσεις Παπανδρέου (1981-1989) με την έστω και παράλογη αύξηση προσλήψεων στο δημόσιο τομέα δίνουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς εργασίας για να μην έχουμε μαζικές απολύσεις και επιδείνωση του ήδη βεβαρημένου κλίματος.

- Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Εδώ ο κ. Σαραφόπουλος ανέλυσε διεξοδικά και ξεκαθάρισε την στρεβλή εικόνα που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ άλλα και την ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης για το πακέτο των 28 δις. Ευρώ.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

τα 5 δις για μετοχικό κεφάλαιο από το κράτος.

τα 15 δις για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω φυσικά

των τραπεζών,

τα 8 δις για ενίσχυση των στεγαστικών δανείων των ελληνικών

νοικοκυριών.

Είναι λάθος λοιπόν να ισχυρίζονται ότι το κράτος τα '"δίνει" στις τράπεζες .

- Η Δραμινή πραγματικότητα.

Η Δράμα έζησε την οικονομική κρίση αυτή προτού 10 χρόνια. Από τότε δεν άλλαξε όμως τίποτε. Γι αυτήν την κατάρρευση φέρει αποκλειστική ευθύνη η Ηγεσία της Δράμας.

Ανάλογα μέτρα της Κυβέρνησης για την στήριξη της ελληνικής θα μπορούσε να είχε πάρει και η Δράμα.

Δεν έχουν ιεραρχηθεί τα προβλήματα της Δράμας, είπε ο κ. Σαραφόπουλος, όπως εδώ και χρόνια ο ίδιος ζητά, και δεν έγιναν οι αποτελεσματικές κινήσεις από την τοπική ηγεσία για να δοθεί στην Δράμα τα απαραίτητα κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της.

Αντιμετωπίστηκε, είπε, με απίστευτη επιπολαιότητα και προχειρότητα από τους υπευθύνους, για παράδειγμα δεν υπάρχει αποτύπωση της οικονομίας της Δράμας την τελευταία 20ετία. Τώρα ξεκίνησε η Μελέτη αποτύπωσης με δική του πρωτοβουλία.

Μια τέτοια αποτύπωση αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για σοβαρές και αξιόπιστες και τελεσφορείς ενέργειες προς τα Υπουργεία.

Με Αναπτυξιακά μόνο Συνέδρια χωρίς αποτέλεσμα δεν έρχονται οι απαραίτητες ενισχύσεις της δραμινής οικονομίας.

- Σχέσεις Καραμανλή – Πούτιν, εκλογή Ομπάμα.

Ο κ. Σαραφόπουλος είπε ότι ο Καραμανλής δεν είπε ευχαριστώ στην Αμερική.

Η άποψη του κ. Σαραφόπουλου είναι ότι η σχέση και η συνεργασία με την Ρωσία, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα προσδίδει στην Ελλάδα μια πρόσθετη δυναμική.

Δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στις Ην.Πολιτείες με την εκλογή Ομπάμα.

Η Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αφήσουν ήσυχα τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και η παγκόσμια ειρήνη θα πάει καλύτερα.

Δράμα, 07 Νοεμβρίου 2008.