Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΔΝΤ: Το μάθημα της Λετονίας

Η εστία της οικονομικής ανησυχίας στην Ευρώπη έχει πρόσφατα μετατοπιστεί από τη βορειοανατολική πλευρά της Βαλτικής στη νοτιοανατολική πλευρά των Βαλκανίων. 
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε υπενθύμιση ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και ειδικά στη Λετονία  η οποία βρίσκεται στο δεύτερο έτος ενός προγράμματος λιτότητας, που κάνει το ελληνικό να φαίνεται ασήμαντο.
Το μεγαλύτερο κόμμα αποσύρθηκε από το συνασπισμό πέντε-κομμάτων της Λετονίας, αφήνοντας στον πρωθυπουργό Valdis Dombrovskis με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. 
Αυτό θέτει ερωτήματα για το εάν ...μπορεί να διατηρηθεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης €7.5 δις. διεξαχθέν υπό του διεθνούς νομισματικού Ταμείου - ή εάν θα μπορούσε να προσχωρήσει στην Ουκρανία παρατηρώντας ότι ο πολιτικός μικροκαυγάς εκτροχιάζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Η Λετονία είναι, για τώρα, σε σχετικά καλή κατάσταση, λαμβάνοντας, αυτό το μήνα, άλλη μια δόση €500m από το ΔΝΤ.  
Ο κ. Dombrovskis είπε ότι είναι έτοιμος να διευθύνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, και έλαβε μια μικρή υποστήριξη από την αντιπολίτευση. Όμως η χώρα ζει ακόμα σε πολύ επώδυνη κατάσταση, παλεύοντας να διατηρήσει την αξία του νομίσματός της έναντι του ευρώ αλλά πραγματοποιεί  "εσωτερική" υποτίμηση με τη μείωση των πραγματικών αμοιβών και των τιμών. 
Η παραγωγή κατρακύλησε 18% πέρυσι, η ανεργία είναι πάνω από 20%. 
Αυτό κρύβει έναν αυξανόμενο κίνδυνο λαϊκισμού στις επόμενες εκλογές.
Το Λαϊκό κόμμα, που αποσύρθηκε από το συνασπισμό, θέλησε να απομακρυνθεί από τις μη δημοφιλείς φορολογικές επιβαρύνσεις. 
Στην καλύτερη περίπτωση, η Λετονία μπορεί να μην είναι δυνατό να συμφωνήσει σε άλλον έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011 μέχρι τις εκλογές.   
Στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το παράδειγμα της Ουκρανίας.
Τα προβλήματα της Λετονίας είναι μια υπενθύμιση για τα κράτη της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν πρώτες σε κατάσταση μείωσης των ελλειμμάτων, και των όλων των πολιτικών πιέσεων που συνοδεύουν μια περίοδο προσαρμογής.   
Δεν είναι ο πρώτος συνασπισμός αυτός της Λετονίας που θα ανατρέξουμε κατά τη διάρκεια της όλης κατάστασης, και η κυβέρνηση της γειτονικής Λιθουανίας  – που υποβάλλεται σε μια ελαφρώς λιγότερο επίπονη διόρθωση  – έχασε επίσης την πλειοψηφία της την προηγούμενη εβδομάδα καθώς ένας νομοθέτης προσχώρησε στην αντιπολίτευση. 
Και άλλοι, και όχι μόνο στη βορειοανατολική Ευρώπη, θα ακολουθήσουν σίγουρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: