Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Αξίζει να δείτε αυτό το video ...είναι μαγικό...!

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ


aboutmylamia


Ευτυχία Σιδηροπούλου Ένα Άξιο τέκνο της Μικρόπολης

Θυμάται μήπως κανείς την Ευτυχία την Σιδηροπούλου απο την Κάτω Συνοικία ;;;
Σιδηροπούλου Ευτυχία του Στέφανου και της Πετρούλας και με αδερφό τον Θεόφιλο.
Σήμερα ονομάζετε

Dr. Phil. Dipl. Psych. Eftychia Volz-Sidiropoulou

Την ανακαλύψαμε να μεγαλουργεί σαν Καθηγήτρια, με άπειρες μελέτες, βιβλία , συμπόσια , διαλέξεις και έρευνες πάνω στην Ψυχολογία και την Κοινωνιολογία, στο Πανεπηστιμιακό Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας, και Κοινωνιολογίας στα σύνορα Ολλανδίας Γερμανίας στην πόλη Aachen.


Με μία γρήγορη ματιά στο Ιντερνέτ θα μάθετε πολλά περισσότερα για την Έφη.
Μπράβο Έφη μας κάνεις περήφανους .. *******

Για ονομασία, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ συζήτησαν Γκρουέφσκι-Σαρκοζί

Για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (βίζας) προς τις χώρες της ΕΕ, την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ καθώς και το θέμα της ονομασίας συζήτησαν κατά τη μισάωρη συνάντηση τους την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικολά Γκρουέφκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μετά την επίσκεψη του στον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία "είναι εξαιρετικές" και δεν υπάρχουν "ανοιχτά κεφάλαια".

Η Γαλλία, πρόσθεσε, έχει ένα ρόλο - κλειδί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και γι' αυτό ήρθαμε να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά. Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε: "Ναι, εξέφρασα λεπτομερώς ποιες ήταν οι θέσεις της Ελλάδας και ποια είναι τα δικά μας προβλήματα σε σχέση με αυτές τις θέσεις, ώστε να είναι πιο ενημερωμένος και να έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να μας βοηθήσει να βρούμε λύση στο πρόβλημα".

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τις απόψεις του για τον ονομασία ο Γκρουέφσκι απάντησε καταφατικά, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες. "Δεν μπορώ όμως να σας δώσω λεπτομέρειες. Το πιό σημαντικό είναι ότι δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Δεν είναι μυστικό να σας πω ότι η Γαλλία υποστηρίζει την είσοδο όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", τόνισε.

Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον Νικολά Σαρκοζί να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και ότι αναμένει άμεσα μια γαλλική αντιπροσωπεία στελεχών να επισκεφθεί τη χώρα του.

Σε άλλο ερώτημα εάν ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να μιλήσει με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός απάντησε: "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έδειξε το ενδιαφέρον του να προχωρήσει το θέμα για την εξεύρεση λύσης και σ' αυτό το πλαίσιο τον προσκάλεσα να επισκεφθεί την χώρα".

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και του υπουργού για την μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, τον οποίο συνάντησε το πρωί.

Η χώρα μας, είπε, έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και απομένει η πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία ελπίζουμε να έχουμε πριν από τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του έτους θα δοθεί στη χώρα του η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Flash.gr

Κυπριανού: «Δεν υπάρχει δυνατότητα να ασκήσουμε βέτο για Τουρκία»


Δηλώσεις υπ. Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.
«Δεν υπάρχει το Δεκέμβριο η δυνατότητα να ασκήσει η Κύπρος βέτο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κύπριος
υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε απολογισμό του ενός χρόνου θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών.
«Για να σταματήσει επίσημα η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα πρέπει να ληφθεί κοινή απόφαση των «27"», επισήμανε και διευκρίνισε πως «η επιλογή θα είναι, είτε από κοινού να αποφασιστούν επιπτώσεις για την Τουρκία, ή να αποφασίσει από μόνη της η Κύπρος να μη δίνει συγκατάθεση για άνοιγμα κεφαλαίων, μόνη ή με άλλους εταίρους».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο, ετοιμάζεται για «όλα τα σενάρια, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς».
Σχολιάζοντας την περίπτωση της Σλοβενίας, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η χώρα αυτή «δεν έχει να χάσει τίποτε με το να παγοποιήσει για πάντα την ένταξη της Κροατίας στην Ένωση» και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος έχει ένα παράγοντα, που πρέπει πάντα να αξιολογεί: Το ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα από τα βασικά της κίνητρα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εξ' ου, το 2004 έδωσε συγκατάθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων, παρόλο ότι η Τουρκία κατέχει τη μισή Κύπρο. Αλλά τότε, κρίθηκε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά με τις προϋποθέσεις και τους όρους, που έχουμε θέσει. Αυτός είναι ένας παράγοντας, που διαφοροποιεί την περίπτωση της Τουρκίας από τη διαμάχη μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας», είπε.
Κατά τα λοιπά, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει συνολικά 70 επισκέψεις στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στην ΕΕ, καθώς επίσης συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και επίσημες επισκέψεις.
Απαρίθμησε τους άξονες της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής της Μεγαλονήσου, αναφέροντας ότι:
- Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου δεν πρέπει να είναι μονοθεματική.
- Καταβάλλεται προσπάθεια για αναθέρμανση σχέσεων με τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ.
- Η Κύπρος πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Μεσανατολικού.
- Ξεκίνησε εντατική προετοιμασία για την προεδρία στην Ε. Ε το δεύτερο εξάμηνο 2012.

Σε ερώτηση για το διορισμό νέου πρέσβη στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι υπάρχει διαβούλευση με τον πρόεδρο Χριστόφια και η σχετική απόφαση θα ληφθεί σύντομα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Άνω Καλιφόρνια..,κατά το " Άνω Μακεδονία"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
13/4/2008 µ.Χ.
«ΑΝΩ – ΚΑΤΩ» ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΒΟΤΚΑΣ
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΗΝ. ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ
ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΑΣ ΟΙ ΗΠΑ!!!
ΣΟΚ προκάλεσε στην αµερικανική γνώµη η αποκάλυψη Χάρτη, που αφαιρεί από τις ΗΠΑ την πλούσια και εύφορη Καλιφόρνια του Χόλυγουντ και της Σίλικον Βάλευ και το γεµάτο Μεξικανούς µετανάστες Τέχας, διάσηµο για ταπετρέλαιά
του, τις πετρελαϊκές αδελφές εταιρείες, τους Ρέιντζερς και το Ελ Πάσο!!!
Ο εν λόγω Χάρτης, δεν ήταν παρά µια διαφήµιση της ßότκας Absolut στο γειτονικό Μεξικό, που παρουσίαζε αλλαγµένα τα σύνορα των ΗΠΑ στη µεθόριο του 1800, µε αποτέλεσµα η αποκαλούµενη «Άνω ή Νέα Καλιφόρνια (Alta)», όπως και το Τέξας, να εµφανίζονται σαν εδάφη του Μεξικού!!! Το οποίο σήµερα έχει δική του την αποκαλούµενη «Κάτω ή Παλαιά Καλιφόρνια (Baja)»!!!
Ο χάρτης παρουσιάζει την εδαφική κατάσταση πριν τον Μεξικανοαµερικανικό Πόλεµο του 1846, που έγινε εξαιτίας της προσάρτησης του Τέξας από τις ΗΠΑ στα 1845 και είχε σαν τελικό αποτέλεσµα την απώλεια των παραπάνω εδαφών για το Μεξικό (Άνω Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Τέξας).
Ο Χάρτης εξόργισε τους Αµερικανούς πολίτες, που ψήφιζαν κατά χιλιάδες στο Διαδίκτυο απειλώντας µε άµεσο µποϋκοτάζ της ßότκας Absolut, γεγονός που ανάγκασε τη σουηδική εταιρεία όχι µόνο να αποσύρει τη διαφήµιση, αλλά και να ζητήσει και συγνώµη από πάνω!!!
Οι ΗΠΑ που αντιµετωπίζουν τεράστιο πρόßληµα Μεξικανών µεταναστών, δεν δέχονται ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ µε τον όρο 'ALTA KALIFORNIA' (Άνω Καλιφόρνια) αλλά το σκέτο Καλιφόρνια, επειδή η «Άλτα Καλιφόρνια» ήταν άλλοτε επαρχία του Μεξικού, όπως το δείχνει ο Χάρτης που εξόργισε τους Αµερικανούς!
Υπάρχει λοιπόν θεια δίκη… Διότι έτσι ακριßώς αισθάνονται και οι Έλληνες και ιδίως οι Μακεδόνες, µε τους αντίστοιχους όχι διαφηµιστικούς, αλλά πραγµατικούς, διεκδικητικούς Χάρτες των Σκοπίων, αλλά και για τις άστοχες ονοµατολογίες κάποιων που µιλούν για Άλλη, «Άνω» ή «Βόρεια» «Μακεδονία»!!!
Και ακόµη περισσότερο όταν ακούν ανιστόρητους Αµερικανούς Πολιτικούς, που δεν θα περνούσαν ούτε τις στοιχειώδεις εξετάσεις Ιστορίας ευρωπαϊκού Δηµοτικού Σχολείου, να «πιέζουν» την Ελλάδα να δώσει το θρυλικό όνοµα της ιστορικής επαρχίας της, της Μακεδονίας!
Μπορεί δε να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν εάν ως σενάριο εργασίας αποφάσιζε το Μεξικό να ßαφτίσει «ΤΕΞΑΣ*» τη σηµερινή ßόρεια επαρχία του; Διότι µια τέτοια κίνηση, θα σήµαινε απαίτηση και διεκδίκηση επί του εδάφους των ΗΠΑ, όπου και η αµερικανική πολιτεία «ΤΕΞΑΣ» γεµάτη µε Μεξικανούς µετανάστες... (σ.σ. Για κάθε άλλη χώρα το Στέιτ Ντιπάρτµεντ θα µιλούσε για «Μεξικανική Μειονότητα»)…
Εάν όµως οι Αµερικάνοι δεν δίνουν Καλιφόρνια και Τέξας ούτε κατ΄ όνοµα, ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, είναι ποτέ δυνατόν οι Έλληνες να δώσουν ολάκερη χρυσή Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη;
Εάν δε δίνουν οι ΗΠΑ ιστορία µόλις 200 ετών, θα δώσουµε εµείς Ιστορία 7.000 χρόνων; Την πιο ένδοξη και λαµπρή Ιστορία του Κόσµου;
√ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
3.500.000 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Θεσσαλονίκη, Μακεδονία 13 Απριλίου 2008 µ.Χ.

Νοιάζομαι

Αύξηση ακάλυπτων επιταγών τον Απρίλιο


Σε 271,4 εκατ.ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Απρίλιο, εμφανίζοντας αύξηση 12,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τειρεσίας.

Σε τεμάχια ανήλθαν σε 27.740 σημειώνοντας αύξηση 3,63%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε αξία σημείωσαν αύξηση 220,33% και σε τεμάχια αύξηση 243,78%. Η συνολικά αξία των ακάλυπτων επιταγών για το πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε σε 984,1 εκατ.ευρώ και σε τεμάχια σε 98.245.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Απρίλιο σε 15,7 εκατ.ευρώ και σε τεμάχια 10.478, σημειώνοντας αντίστοιχα μείωση 14,17% και 11,61% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 σημείωσαν αύξηση 20% και 3,60% αντίστοιχα.


Το πρώτο τετράμηνο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 75,2 εκατ. ευρω και σε τεμάχια σε 44.499.

Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και άμεσα μέτρα

Πρότεινε την υιοθέτηση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να αποβλέπει όχι μόνο στη θεραπεία των δημοσιονομικών ...
Την ανάγκη άμεσης προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά και λήψης άμεσων μέτρων υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας στο Βόλο πρότεινε την υιοθέτηση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να αποβλέπει όχι μόνο στη θεραπεία των δημοσιονομικών ανισορροπιών αλλά και των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, που σταθερά τροφοδοτούν και διογκώνουν τα εσωτερικά και εξωτερικά μας ελλείμματα.

Όπως ανέφερε, η πολιτική αυτή θα έχει δύο προτεραιότητες. Πρώτον, τη δημοσιονομική προσαρμογή, κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και δεύτερον, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, με τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Σημείωσε πάντως πως μεγάλο βάρος πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική, η οποία, όπως είπε, καλείται να θεραπεύσει χρόνιες αγκυλώσεις και υστερήσεις. Επεσήμανε δε ότι λόγω και των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σήμερα απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά, κυρίως, για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού.


Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας «στο διαχρονικό εφησυχασμό και τη διστακτικότητα της οικονομικής πολιτικής να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνιζε τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία στηρίζονταν σε συγκυριακούς παράγοντες και επισήμανε ότι «προκοπή και ευημερία δεν γίνεται με τον υπερδανεισμό και τη συσσώρευση χρεών».


Τόνισε ακόμη πως η παρούσα κρίση μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την αλλαγή του υφιστάμενου καταναλωτικού προτύπου που ανάδειξε την κατανάλωση ως την υπέρτατη κοινωνική αξία.

Το βιβλίο. Η απάντηση στο θέμα των εξετάσεων...






Κάντε κλίκ στις εικόνες

Πατήστε για να δείτε την απάντηση στο σημερινό θέμα της Γλώσσας από το Φροντιστήριο ΘΕΤΙΚΟ το οποίο είναι 25 χρόνια πρωτοπόρο στο χώρο της εκπαίδευσης.



Ευγενία Μανωλίδου: Η στιγμή της ξεφτίλας

By Μαρία Σεφέρου

Ξεφτίλας για το μεταλλαγμένο εαυτό της!

Ξεφτίλας για τον ανθρωποφάγο ANTENNA!

Ξεφτίλας για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο!

Ξεφτίλας για το σύζυγό της και το κόμμα που εκπροσωπεί!

Ξεφτίλας για τους καλεσμένους της που υποβάλλει στον "ορό"!

Ξεφτίλας για τη σύγχρονη κουλτούρα του τίποτα που θυσιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό του χρήματος!

Ξεφτίλας για όλους τους θεατές που ηδονίζονται με τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό!

Δεν παρακολούθησα τη χθεσινή εκπομπή της θλιβερής κυρίας Μανωλίδου, αλλά διάβασα όσα αποκαλυπτικά έγραψε το troktiko.blogspot και το enimerwsi-gr και έφριξα!

Και δεν έφριξα απλά. Πόνεσε πολύ η ψυχή μου για το ανθρώπινο κατάντημα. Και πονάει τόσο που δεν ξέρω πια τι να γράψω. Το να επαναλάβω «αίσχος» και «ντροπή» δεν έχει νόημα, διότι όλοι όσοι συνεισφέρουν στην εκπομπή της ξεφτίλας έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο Μαμμωνά κι έχουν χάσει την ικανότητα να ντρέπονται, να κοκκινίζουν και να έχουν τύψεις για τον πόνο και τον εξευτελισμό που προκαλούν στις οικογένειες των καλεσμένων-θυμάτων τους. Τους ξεσκίζουν την ψυχή για μια χούφτα ευρώ, οι τρισάθλιοι…

Είχα γράψει και παλιότερα για την επικίνδυνα μεταλλαγμένη κυρία Μανωλίδου, κι όποιος θα ήθελε να διαβάσει το σχετικό άρθρο μπορεί να το βρει εδώ. Από τότε δεν ξαναείδα καμία άλλη εμετική εκπομπή της.

Δεν αξίζει ν’ ασχοληθώ περισσότερο με μια "κυρία" που θυσίασε την ανθρωπιά της στο βωμό του χρήματος και της αναγνωρισιμότητας. Να της θυμίσω μόνο αυτό που είπε ο Ιησούς: «Τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει την δε ψυχή αυτού ζημιωθεί;»

Μέχρι που πρέπει να φθάνουν τα σύνορα της Ευρώπης;


''..εάν η E.E. δεν πάει στους εξαθλιωμένους, θα πάνε οι εξαθλιωμένοι στην E.E. Tο κάστρο θα το καταλάβουν οι οικονομικοί μετανάστες ή θα το εγκαταλείψουν οι υπερασπιστές του μεταφέροντας τις βιομηχανίες τους στην περιφέρεια της φθηνής εργασίας"..
Του Γ.Καριπίδη


Aφού έχουμε ευρωεκλογές, ας μιλήσουμε για την Eυρώπη.
Mέχρι πού πρέπει να φτάνουν τα σύνορα της E.Ε;
H ιδέα ότι η E.E. μπορεί να είναι ένα κάστρο ευημερίας, οχυρωμένο έναντι του εχθρού, δηλαδή έναντι της εξαθλιωμένης περιφέρειας, είναι μία αφελής ιδέα. «Όταν δεν πάει ο Mωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Mωάμεθ». Eάν η E.E. δεν πάει στους εξαθλιωμένους, θα πάνε οι εξαθλιωμένοι στην E.E. Tο κάστρο θα το καταλάβουν οι οικονομικοί μετανάστες ή θα το εγκαταλείψουν οι υπερασπιστές του μεταφέροντας τις βιομηχανίες τους στην περιφέρεια της φθηνής εργασίας.
H ιδέα ότι η διεύρυνση της E.E. είναι αντίθετη με την εμβάθυνσή της, είναι μία σχηματική ιδέα που παρακάμπτει το μείζον. Ότι δηλαδή η εμβάθυνση δεν είναι κυρίως τεχνικό ζήτημα μεγεθών, αλλά κυρίως είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης (άλλωστε το Eυρωσύνταγμα απερρίφθη σε χώρες του ιστορικού πυρήνα της E.E., στη Γαλλία, την Oλλανδία). O οικονομικός εθνικισμός τελικά είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.
H
...
ιδέα ότι η διεύρυνση κοστίζει πολύ, παραβλέπει ότι το κόστος αποδεικνύεται μεγάλο ή μικρό όταν συσχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη. Δηλαδή το πρόβλημα της E.E. δεν είναι το κόστος της διεύρυνσης, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
H ιδέα ότι η διεύρυνση υπονομεύει την ταυτότητα της Eυρώπης, ουσιαστικά κουρελιάζει τις διακηρύξεις για πολυπολιτισμικότητα και δημοκρατία. Mία Xριστιανική Eνωση θα είναι πολιτισμική καρικατούρα. Tο δε δημοκρατικό έλλειμμα υπάρχει και χωρίς τη διεύρυνση.
H ιδέα ότι η Tουρκία αποτελεί τον Δούρειο Iππο των HΠA και της M. Bρετανίας που στοχεύουν στην αποδιάρθρωση της Eνωσης, είναι μια ιδέα που αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση ως αμερικανικό κόλπο. Στηρίζεται στον φόβο των ανοιχτών οριζόντων αλλά και στην άγνοια της τουρκικής πραγματικότητας, στη δαιμονοποίηση των HΠA και στον μύθο του βρετανικού αντιευρωπαϊσμού. Eπιπλέον παρακάμπτει τους σημερινούς συσχετισμούς της E.E. Mε αυτή τη λογική οι μισές τουλάχιστον χώρες της E.E. θα έπρεπε να θεωρηθούν αντιευρωπαϊκές.
H ιδέα ότι τα Δυτικά Bαλκάνια δεν πρέπει να ενταχθούν στην E.E., γιατί σε αυτή την περιοχή μαίνονται οι εθνικισμοί, υποκρύπτει υποκρισία και αποδεικνύει τυφλότητα. Yποκρισία γιατί οι Eυρωπαϊκές Δυνάμεις συνέβαλαν και αυτές ώστε η τέως Γιουγκοσλαβία να γίνει αυτό που είναι σήμερα και τυφλότητα γιατί μόνο η ένταξη των χωρών της περιοχής στην E.E. μπορεί να «διορθώσει» την κατάσταση.
Στην Eλλάδα εκδηλώνονται αντιδράσεις κυρίως ως προς την ένταξη της Tουρκίας. Eίναι διασκεδαστικό το ότι οι γνωστοί εθνικιστές πολέμιοι της τουρκικής ένταξης επικαλούνται το επιχείρημα της εμβάθυνσης της Eνωσης, το οποίο ξεχνούν όταν απορρίπτουν με φανατισμό το Eυρωπαϊκό Σύνταγμα. Aλλά και στον φιλοευρωπαϊκό πολιτικό χώρο εμφανίζονται τάσεις υπαναχώρησης, με την υποστήριξη της πρότασης για μια «ειδική σχέση». Mέσω αυτής της υπαναχώρησης επιδιώκεται η συμπόρευση της Eλλάδας με όσες Eυρωπαϊκές Δυνάμεις (κυρίως Γερμανία, Γαλλία) αντιστρατεύονται στην τουρκική ένταξη. Όμως αυτές οι χώρες πρακτικά είτε διαπραγματεύονται τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους είτε διαχειρίζονται τις φοβίες των πολιτών τους. Kαι στις δύο περιπτώσεις οι συμμαχίες που προκύπτουν είναι ασταθείς.
H Eυρώπη έχει ανάγκη από μια «ευρωπαϊκή» Tουρκία. H Eλλάδα ακόμα περισσότερο. Mόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας παρέχει ρεαλιστικές προοπτικές για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Kυπριακού. H Eλλάδα πρέπει να υποστηρίζει σταθερά την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια τόσο της Tουρκίας όσο και των Δυτικών Bαλκανίων.
Greece-Salonika

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Υπεγράφη η συμφωνία για τον South Stream

Υπεγράφη η βασική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο ελληνικό έδαφος ανάμεσα στο διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ Νικόλαο Μαυρομάτη και το διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Κανελλόπουλο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες, η συμφωνία ορίζει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των μερών κατά την προ-επενδυτική φάση του έργου και προσδιορίζει τις συνθήκες και τους κανόνες για τους μηχανισμούς δημιουργίας και λειτουργίας κοινοπραξίας η οποία θα συσταθεί σε ισότιμη βάση για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του South Stream.
Η κοινοπραξία θα προετοιμάσει τη μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό στο ελληνικό έδαφος. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση όλων των τεχνικών, νομικών, χρηματοοικονομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών χαρακτηριστικών και δεικτών του έργου.....
Μέχρι να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου South Stream, μία διοικούσα επιτροπή και μία μικτή ομάδα εργασίας, οι οποίες θα συσταθούν από την Gazprom και το ΔΕΣΦΑ, θα ασχοληθούν με το λεπτομερή σχεδιασμό των τεχνικών εργασιών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μελέτης σκοπιμότητας για το τμήμα του ελληνικού αγωγού.
Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας βασίζεται στη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας, δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος, και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου κ. Μίλερ ενδυναμώσαμε περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας. Μέσα από αυτή τη Συμφωνία οι δύο εταιρίες στοχεύουν στην ανάπτυξη και εν τέλει στην υλοποίηση ενός έργου υψίστης σημασίας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Συμφωνήσαμε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πρότυπο υλοποίησης του έργου αυτού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέρη που εργάστηκαν για την προετοιμασία της σημερινής επιτυχούς συμφωνίας».

Η νέα τάξη πραγμάτων της Ευρώπης !

Για πολλά χρόνια οι ηγέτες της ηπειρωτικής Ευρώπης άκουγαν αeuropeπό τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τον φιλελεύθερο τύπο ότι οι οικονομίες τους είναι αρτηριοσκληρωτικές, διέπονται από υπερβολικά αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια και κυριαρχούνται από το κράτος, και πως για να πάνε μπροστά, με τον πραγματικό αγγλοσαξονικό τρόπο, χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις και απελευθέρωση των αγορών.

Αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες μια τριπλή ικανοποίηση: εξέθεσε τους κινδύνους της απορρύθμισης, ενίσχυσε το ρόλο του κράτους και - το πιο σημαντικό από όλα - γονάτισε τους αγγλοσάξονες.
Στη συνάντηση των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ στάθηκαν πλάι πλάι επισημαίνοντας επίμονα ότι δεν ήταν η ηπειρωτική Ευρώπη που δημιούργησε την παρούσα ύφεση. Η Γερμανίδα καγκελάριος ποτέ δεν υπήρξε φανατική οπαδός της Γουόλ Στριτ. Αλλά οι μεγάλες ρητορικές κορόνες ανήκαν στον Ν. Σαρκοζί… Ο άνθρωπος που κάποτε ήθελε να κάνει το Παρίσι σαν το Λονδίνο τώρα δήλωνε ότι οι ελεύθερες αγορές είναι ένα χρεοκοπημένο σύστημα.

Ο Κολμπέρ βασιλεύει ξανά στο Παρίσι. Από την άλλη μεριά, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, αντί να απαντήσουν στις κορώνες του Σαρκοζί, σπεύδουν να ακολουθήσουν την Ευρώπη. Ο Γκόρντον Μπράουν εξαγγέλλει νέους κανονισμούς για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και υψηλότερη φορολογία. Και ο Μπάρακ Ομπάμα υπαινίσσεται ότι η Αμερική πρέπει να αντιγράψει μερικά στοιχεία της Ευρώπης, σοκάροντας τον συντηρητικό κόσμο της αμερικανικής επαρχίας. Πράγματι μια νέα ιεραρχία αναδύεται στην Ευρώπη, με την οπαδό του κρατισμού Γαλλία στην κορυφή, την συνεταιριστική Γερμανία στο μέσον και την φτωχή φιλελεύθερη Βρετανία στον πάτο.

Πεδίο μάχης αντιμαχόμενων καπιταλισμών

Είναι εύκολο να τα αψηφήσουμε όλα αυτά σαν πολιτικό καιροσκοπισμό. Πίσω τους όμως καιροφυλακτεί η μεγάλη συζήτηση που αφορά όχι μόνο την κατεύθυνση της Ε.Ε., η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη οικονομική ένωση παγκοσμίως, αλλά και το ποιο οικονομικό μοντέλο είναι πιο αποδοτικό στον σύγχρονο κόσμο. Τριάντα χρόνια μετά την εμφάνιση του θατσερισμού στη Βρετανία, η ηπειρωτική Ευρώπη ευνοεί ακόμη το μεγάλο κράτος, την υψηλή φορολογία, την αυστηρότερη ρύθμιση των αγορών προϊόντων και απασχόλησης και ένα πολύ πιο γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας από ό,τι θα άντεχαν οι ελεύθερες αγορές της Σιδηράς Κυρίας. Ποιες είναι λοιπόν οι ενδείξεις ότι το πρότυπο τη ηπειρωτικής Ευρώπης είναι καλύτερο;
Η ηπειρωτική Ευρώπη σαφώς και δεν απέφυγε την ύφεση.
Η Γαλλία τα πηγαίνει ίσως κάπως καλύτερα απ’ ό,τι οι άλλες μεγάλες οικονομίες φέτος, αλλά η Γερμανία, εξαιτίας της εξάρτησής της από τις πτωτικές της εξαγωγές, τα πάει πολύ χειρότερα. Κι όμως ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δίκιο όταν παραδέχεται ότι κατά κάποιο τρόπο η ηπειρωτική Ευρώπη τα βολεύει με την κρίση.

Η αυστηρή νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης είχε ως αποτέλεσμα η αύξηση της ανεργίας να είναι περιορισμένη. Τα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας προστάτεψαν αυτούς που υποφέρουν πάντα πρώτοι στην ύφεση εξαιτίας της απότομης πτώσης των εισοδημάτων τους και λειτούργησαν ως τμήμα των “αυτόματων σταθεροποιητών” που αυξάνουν τα δημόσια ελλείμματα όταν μειώνεται η καταναλωτική δαπάνη. Στη Βρετανία και σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αμερική ο κόσμος ένιωσε πολύ πιο ευάλωτος.
Η οικονομική ύφεση επιβεβαίωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο διαθέτει κάποια δυνατά χαρτιά.

Η Γαλλία έχει ένα συγκριτικά αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ως έναν βαθμό χάρη στις πολύχρονες δημόσιες επενδύσεις της σε καλύτερους δρόμους, πιο γρήγορα τρένα και παραγωγή ατομικής ενέργειας. Δεν είναι απλά θέμα αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης με τα λεφτά των φορολογουμένων. Το γαλλικό σύστημα υγείας αποδίδει καλύτερη αξία υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος τους από το αμερικανικό πολύ πιο ακριβό σύστημα. Η Γερμανία δεν είναι μόνο ότι διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά της με μεγαλύτερη σωφροσύνη από άλλους. Το οικονομικό της μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές έχει οδηγήσει τις εταιρείες να κρατήσουν χαμηλά το κόστος παραγωγής, κι αυτό τις έχει κάνει ανταγωνιστικότερες των άλλων, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Τόσο από σχεδιασμό όσο και από τύχη, το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης απέφυγε τις στεγαστικές φούσκες που έσκασαν εντυπωσιακά τη Βρετανία και την Αμερική (αλλά όχι και η Ισπανία).
Πόσο θα κρατήσει όμως αυτό; Τα δυνατά χαρτιά της Ευρώπης που την βοηθούν να αντέξει την ύφεση σύντομα θα μετατραπούν σε αδύνατα σημεία, όταν έλθει η ανάκαμψη. Γιατί η μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της απασχόλησης έχει και το κόστος της: πιο αργή προσαρμογή και καινοτομία που στη μακρά διάρκεια σημαίνουν χαμηλότερη ανάπτυξη. Οι κανονισμοί ενάντια στις απολύσεις που συγκρατούν τώρα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας μπορεί αργότερα να σημάνουν τη δημιουργία λιγότερων θέσεων εργασίας σε νέους κλάδους. Τα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας που προστατεύουν τα εισοδήματα των πολιτών τώρα μπορεί αύριο να μειώνουν τα κίνητρα για αναζήτηση εργασίας. Το μεγάλο κράτος που στηρίζει τη ζήτηση στην οικονομική κρίση θα γίνει βαρίδι για τις νέες δυναμικές εταιρίες όταν αρχίσει η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα ανακάμψουν από την κρίση ταχύτερα απ’ ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι επί μέρους χώρες έχουν η καθεμιά τις δικές της αποτυχίες. Η Γερμανία, ακόμα κι αν έχει κάνει όλα τα άλλα καλά, βασίζεται υπερβολικά στις εξαγωγές της σε βάρος των καταναλωτικών δαπανών και αυτό έχει αποβεί η μεγάλη αδυναμία της κατά την κρίση. Και οι γερμανικές τράπεζες είναι αδύναμες. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στη Γαλλία ξεπερνούν το 20% και μπορεί να είναι υπερδιπλάσια στα περίφημα προάστια όπου συγκεντρώνονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Η Ιταλία και Ισπανία είχαν μεγάλες αυξήσεις του εργατικού κόστους και η παραγωγικότητα της εργασίας κόλλησε ή και αντιστράφηκε. Ίσως σύντομα ο κ. Σαρκοζί


να ξαναδιαβάσει τον Άνταμ Σμιθ.

Έμφαση όχι στον στόχο αλλά στον τρόπο

Όποιο κι αν είναι το καλύτερο μοντέλο - το φιλελεύθερο αγγλοσαξονικό μοντέλο δίνει πάντως μεγαλύτερη δύναμη στα άτομα παρά στο κράτος - η αλήθεια είναι πως και οι αγγλοσαξονικές και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να κάνουν τα μοντέλα τους πιο αποτελεσματικά.
Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ευρώπη για παράδειγμα, δεν υπάρχει τίποτα το αμιγώς κοινωνικό στους εργατικούς νόμους που ευνοούν τους εγχώριους πληθυσμούς αντί των ξένων, ή στους κανονισμούς που αυξάνουν υπερβολικά το κόστος ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης. Ενώ ακόμη και ο Κολμπέρ θα αναγνώριζε τελικά ότι τα φορολογικά βάρη της Ευρώπης είναι σήμερα επιζήμια, ιδίως γιατί θα πρέπει να αυξηθούν στο μέλλον ώστε να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Αλλά και σε ό,τι αφορά τους φιλελεύθερους, ακόμα κι ο κύκλος γυρίσει προς όφελός τους, η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση έχουν ήδη δείξει πόσα προβλήματα ενέχονται στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν το μοντέλο τους. Το ζήτημα της ρύθμισης και των κανονιστικών πλαισίων μετράει τόσο όσο και η ελευθερία των αγορών. Ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας μπορεί να είναι τόσο σημαντικός όσο ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός. Οι δημόσιες επενδύσεις στις μεταφορές, τα σχολεία και το σύστημα υγείας, αν είναι σωστές, μπορεί να είναι πολύ αποδοτικές. Η ιεραρχία μπορεί να αλλάξει, αλλά ο πραγματισμός και η αποτελεσματικότητα μετρούν πάντοτε.
www.epikairo.gr


Οι Αμερικανοί προβλέπουν την Ελλάδα στην Τουρκική σφαίρα επιρροής το 2050!

Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ από το Ινστιτούτο Stratfor, τοποθετεί τη χώρα μας το 2050 στην τουρκική σφαίρα επιρροής, σε χάρτη τον οποίο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του (www.stratfor.com), δίνοντας την εντύπωση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος σταδιακά θα δορυφοροποιηθούν και θα απορροφηθούν, αφού προηγουμένως ακολουθήσουν τον δρόμο της Φινλανδοποίησης, ανίκανες να αναχαιτίσουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.


Πρόκειται για ένα έργο «γεωπολιτικής επιστημονικής φαντασίας» στο οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει την εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από την ανάδειξη νέων παγκόσμιων δυνάμεων.
Η Τουρκία εμφανίζεται να μένει συνειδητά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ακολουθεί τον δρόμο της ανάδειξης της σε περιφερειακή υπερδύναμη, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση και οικοδομώντας παράλληλα ισχυρές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αναπτύσσουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και δορυφόρους.

συνέχεια εδώ


greekalert:Οι Αμερικάνοι υπολόγισαν με βάση την πολιτική που ακολουθούμε και τους πολιτικούς που έχουμε στην Ελλάδα αλλά δεν υπολόγισαν τον αστάθμητο παράγοντα που λέγεται Ελληνικός λαός.Στο χέρι μας είναι να τους αποδείξουμε πως δεν θα τους κάνουμε το χατήρι!

Greekalert

Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για ανάπτυξη: Ας το σκεφθούν όλοι οι Έλληνες και κυρίως αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, αλλοτριώνοντας τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των πολιτών!
Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδος και του λαού της!

Μόνο ο Καραμανλής τήρησε το σεμνά και ταπεινά...

...για τον λόγο αυτόν είναι το "δυνατό και αδιαπραγμάτευτο χαρτί" της Κυβέρνησης.

Μόλις το 18,4% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι υπουργοί του Κώστα Καραμανλή τήρησαν την εντολή για σεμνότητα και ταπεινότητα.

Το «μόλις» αποτελεί φυσικά τη μια ανάγνωση του ευρήματος. Γιατί η άλλη ανάγνωση είναι το «ε, όχι και τόσοι πολλοί».

Γιατί μεταξύ μας, λίγοι γύρω μας πιστεύουν πραγματικά ότι υπήρξε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, προβεβλημένο και σε υπουργικό πόστο, που να υπήρξε σεμνό και ταπεινό. Μονάχα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρέμεινε άμεμπτος και ακέραιος. Άντε και ορισμένοι άλλοι.

Επομένως: Αυτό το 18,4% θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους... συγγενείς και φίλους των μη σεμνών και μη ταπεινών. Όσων δηλαδή ευεργετήθηκαν από την... έλλειψη σεμνότητας και ταπεινότητας.

Αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών προανήγγειλε ο Καραμανλής


Την πρόθεσή του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών άφησε να εννοηθεί με δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προαναγγέλλοντας παράλληλα ευρύ διάλογο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ έκανε και λόγο για «γενναίες» αλλαγές.


Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς του συστηματική προετοιμασία για το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, είναι απαραίτητες και επιτακτικές και θα καλύπτουν όλους τους τομείς: Θεσμούς, Κράτος, Οικονομία, Παιδεία. "Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση των θεσμών που οδηγούν στη διαφάνεια» τόνισε και δήλωσε ανοικτός στις προτάσεις των άλλων κομμάτων, όπως στην πρόσφατη πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

"Συνεδριάσαμε για να επαναβεβαιώσουμε τις προτεραιότητες του σήμερα και του αύριο. Θεσμική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με καθαρά πολιτικούς όρους. Θέλουμε να επικεντρωθεί ο πολιτικός διάλογος στα θέματα που αφορούν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Στα προβλήματά τους, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες τους. Θέλουμε, παράλληλα, να αναδειχθεί η σημασία της Ευρώπης. Η σημασία της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού σε κοινούς στόχους" ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Καραμανλής.

Και πρόσθεσε: "Είμαστε – είπε - στο μέσο μία εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς για τη χώρα (…) δώσαμε προτεραιότητα στο σχέδιό μας για τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της άμυνας της οικονομίας μας. Για τη στήριξη της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Για τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται περισσότερο. Για τη δημοσιονομική εξυγίανση (…) Προχωρούμε συστηματικά με δραστικό περιορισμό δαπανών, που μπορούν και πρέπει να κοπούν".

"Δρομολογούμε άμεσα ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βεβαίως, στο διάλογο αυτό μπορεί και πρέπει να εξεταστούν, τόσο η πρόταση που ανέπτυξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού όσο και οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές, συμβατές προς το Σύνταγμα. Τονίζω, από τώρα, ότι θα επιδιώξουμε τη μέγιστη συναίνεση και, εφόσον είναι δυνατό, την προώθηση ρυθμίσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Η αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης - υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- είναι σήμερα η μεγαλύτερη προτεραιότητα, όλες οι χώρες αναγκάζονται να αναθεωρούν συνεχώς τους υπολογισμούς και τα προγράμματα τους, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση (…) Αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας, επικαιροποιούμε τις δράσεις μας ώστε η οικονομία μας να επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες"
είπε.

"Απέναντι στο στείρο κομματικό λόγο, στο μηδενισμό και την ανευθυνότητα, εμείς επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Επιλέξαμε να υπηρετήσουμε το συμφέρον όλων των Ελλήνων. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να υπηρετήσουν το κομματικό και το προσωπικό τους συμφέρον. Οι επιλογές όλων μας κρίνονται από τους πολίτες. Θα κριθούν και στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Είμαι βέβαιος πως, για μια ακόμη φορά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δικαιώσουν τις επιλογές μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Τό σεμνά καί ταπεινά δέν τηρήθηκε αλλά καί το ΠΑΣΟΚ δέν πείθει....

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=2235

"Σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον...χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία. Με ταπεινότητα και σεμνότητα. Και στο σημείο αυτό αποδίδω τεράστια, κεφαλαιώδη σημασία." Κώστας Καραμανλής, Μαρτιος 2004.

Το περίφημο «Σεμνά και Ταπεινά», η οδηγία που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το 2004 στους βουλευτές και τους υπουργούς του, έμεινε γράμμα κενό.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB η οποία διενεργήθηκε αποκλειστικά για λογαριασμό τoυ νέου διαδικτυακού «τόπου» ενημέρωσης και ανάλυσης newstime.gr.

Το 81,6% της Κοινής Γνώμης θεωρεί ότι το "Σεμνά και Ταπεινά" εφαρμόστηκε μόνο από τη μειοψηφία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί πως απαντά στην ερώτηση η κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας: 68,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμμερίζεται την άποψη ότι μόνο μια μειοψηφία των στελεχών της ΝΔ πορεύτηκε σεμνά και ταπεινά. Αυτό ίσως εξηγεί, πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά, τόσο τον θυμό αυτών των ψηφοφόρων της ΝΔ για την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της παράταξης έναντι του ΠΑΣΟΚ, όσο και την αποσυσπείρωση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως σε ότι αφορά στις επικείμενες εκλογές η πλειοψηφία (62,4%) εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πείσει πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 34,7%.

Το 70,9 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως σίγουρα και μάλλον έχει πείσει, όμως ένα 25,9% απαντά πως δεν έχει πείσει.


«Οι φυλλάδες την Κυριακή θα έχουν και γκάλοπ;»

Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΑΠ πήρε 38-40% και η ΠΑΣΠ πήρε 27-28%...


Η ΔΑΠ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ, άντε να δεχτούμε ότι έχασε 1% ΚΑΙ Η ΠΑΣΠ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΖΟΥΡΑΣ-ΛΙΓΟΥΡΑΣ-ΦΑΓΟΥΡΑΣ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΕ ΝΑ «ΚΕΡΔΙΣΕ» 1%...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ;

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ;

Η μεγαλύτερη πλάκα βέβαια είναι ότι την Κυριακή στις φυλλάδες τους θα έχουν πάλι δημοσκοπήσεις...

με 1000 άτομα και με τους δικούς τους «μηχανισμούς» όπως μας λέει η Ελευθεροτυπία...

Δεξί Εξτρέμ

Φοιτητικές εκλογές και ανέκδοτα...


Αν και προσωπικά διαφωνώ πλήρως με τον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο γίνονται φοιτητικές εκλογές, έχω να σχολιάσω αυτό:
Οι αντιπολιτευτικές εφημερίδες μου θυμίζουν το ανέκδοτο με τις Σοβιετικές εφημερίδες, τον Χρουτσώφ και τον αγώνα δρόμου που έκανε ενάντια στον Κένεντι.

Έγραψαν λέει οι εφημερίδες
"Ο μεγάλος μας ηγέτης, ο σύντροφος Χρουτσώφ σε αγώνα δρόμου ενάντια στον καπιταλιστή πρόεδρο των ΗΠΑ ήρθε δεύτερος, ενώ ο πρόεδρος του απεχθούς ιμπεριαλιστικού κράτους ήρθε προτελευταίος και καταϊδρωμένος"!!!
Έτσι και εδώ.
Ενώ η διαφορά με των φοιτητικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης στα τελικά αποτελέσματα είναι από 6 έως 10 μονάδες ανάλογα με το ποιος δίνει τα αποτελέσματα οι εφημερίδες γράφουν σχεδόν για πανωλεθρία και ήτα!!!
Α... τώρα κατάλαβα τι θα γράψουν αν πάθουν τα ίδια στις Ευρωεκλογές... Ετοιμάζονται απλά... προπονούνται!!
vasper

Νταβούτογλου: Είτε θα γίνουμε πλήρες μέλος, είτε δεν θα γίνουμε καθόλου μέλος

"Είτε θα γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ είτε δεν θα γίνουμε καθόλου μέλος", δήλωσε, σύμφωνα με τις εφημερίδες, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χθες Πέμπτη στη Στοκχόλμη αναφερόμενος σε κινήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα του οτιδήποτε άλλο εκτός της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων."Είτε θα γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ είτε δεν θα γίνουμε καθόλου μέλος", δήλωσε, σύμφωνα με τις εφημερίδες, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χθες Πέμπτη στη Στοκχόλμη αναφερόμενος σε κινήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία να προσφερθεί στην Τουρκία κάποιου είδους συμφωνία που να υπολείπεται της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης τα μέλη της ΕΕ να μην χρησιμοποιούν την αίτηση ένταξης της Τουρκίας ως εσωτερικό τους πολιτικό ζήτημα και δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει την αίτησή της ως στρατηγική προτεραιότητα.Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στη Στοκχόλμη για συνομιλίες με το σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλτ και με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν.iKypros

«Χρίσμα» Καραμανλή σε Σουφλιά-Ντόρα!

Τον Γιώργο Σουφλιά και τη Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να επιστρατεύσει ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών με όρους πολιτικής επιβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «parapolitika.gr», ο Πρωθυπουργός απέρριψε εισηγήσεις που του έκαναν για να διευρύνει τον κύκλο εκείνων που θα «τρέξουν» στην καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, και αποφάσισε να ποντάρει στα δυο πιο σταθερά χαρτιά της Κυβέρνησής του:

Τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και των πρώτη γεύση την πήραν χθες τα στελέχη της Ρηγίλλης, που είδαν τον Πρωθυπουργό να κάθεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογών, έχοντας στα δεξιά του τον Γιώργο Σουφλιά και στα αριστερά του τη Ντόρα Μπακογιάννη, και όχι τον στενό συνεργάτη του, και αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

«Έτσι μαγειρεύονται τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών»

Στη χθεσινή ανάρτηση για τις φοιτητικές εκλογές έγραψα ότι η παράταξη των αναρχοαυτόνομων (ΕΑΑΚ) έδινε αποτελέσματα μόνο από 100 από τις 151 σχολές (κατά τη γνώμη τους) των ΑΕΙ και έδειχνε τη ΔΑΠ στο 34% με πτώση 4,19%... Ήταν το μόνο παράφωνο αποτέλεσμα (οι Κνίτες έδιναν 38% και 44% και η ΔΑΠ 40% και 45%), εκτός του Κρόγια και του «μηχανισμού της Ελευθεροτυπίας»....

Δείτε παρακάτω τι έδιναν χθες όλη μέρα για 100 (από 151) σχολές, προκειμένου να δώσουν στον εαυτόν του 12,3%...



Επειδή όμως το ψέμα και η παραπληροφόρηση έχουν κοντά ποδάρια και επειδή ακόμα και αυτοί δεν είναι ΠΑΣΟΚοι αργά το βράδυ αναγκάστηκαν να προσθέσουν μερικά αποτελέσματα και έβαλαν 125 σχολές χωρίς να αλλάξει και πολύ η κατάσταση... αυτοί εμφανίζονταν στο 11,6% και η ΔΑΠ στο 34%... όπως έλεγε και ο μηχανισμός της Ελευθεροτυπίας...



Τελικά σήμερα μπήκαν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα... βέβαια οι σχολές από 151 έγιναν 152 μιας και προφανώς βρέθηκε κάποια σχολή που τους βολεύει αρκετά... αλλά τουλάχιστον ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΤΑΞΗ...



ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΔΑΠ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑ 3,5% ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΑΝ (όπως μπορείτε να δείτε και από την αλματώδη αύξηση των ψηφισάντων μεταξύ 2ου και 3ου πίνακα) ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΠΟΥ Η ΔΑΠ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΥΝΑΜΗ (πχ. Ιατρικές, Νομικές)!!

Τώρα πλέον όλες οι παρατάξεις πλην της ανύπαρκτης ΠΑΣΠ συμφωνούν στα αποτελέσματα...

Έτσι γίνονται λοιπόν οι λοβιτούρες και οι εντυπωσιασμοί με τα νούμερα, όταν δεν συμφέρουν...
αργά η γρήγορα βέβαια η αλήθεια, όταν δημοσιεύεις αναλυτικά αποτελέσματα, βγαίνει στον αφρό...
γι' αυτό μέχρι τώρα η ΠΑΣΠ κάνει την πάπια και έβγαλε μόνο ένα πινακάκι με συγκεντρωτικά...
Δεξί Εξτρέμ

Ο νόμος της Ομερτά για το Mall ! ΔΩΡΟ ΜΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 140 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Λέξη δεν έχει γραφεί ή μεταδοθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης για το σκάνδαλο των σκανδάλων στον αργαλειό του οποίου καταδεικνύεται το πώς εξυφαίνεται η θεσμοθετημένη διαφθορά της διαπλοκής. Αλλά και το χείριστο.
Πως κατακουρελιάζονται οι θεσμοί αφού με κυβερνητικές ευθύνες οι αποφάσεις του ΣτΕ (συμβουλίου της επικρατείας) δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!! Πρόκειται για το Mall που υπό το πρόσχηµα των Ολυµπιακών Αγώνων χτίστηκε και λειτουργεί ως το µεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης. Ένα πολεοδοµικό θρίλερ όπου συµπρωταγωνιστούν εταιρείες real estate, κατασκευαστικές και εµπορικές, ο Δήµος Αµαρουσίου, πολιτικοί όλων των κοµµάτων, media. Παράνοµο και αυθαίρετο εξακολουθεί να είναι το εµπορικό κέντρο”.


Το κόλπο grosso

Υπό το πρόσχημα της στέγασης των 1600 δημοσιογράφων στο «Χωριό Τύπου» για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του Αμαρουσίου, συμφωνήθηκαν µεταξύ της Lamda Development, εταιρείας του Οµίλου Λάτση, και του κράτους τα εξής: Η Lamda θα έφτιαχνε (και θα νοίκιαζε στον «Αθήνα 2004») τις κατοικίες, των δημοσιογράφων και σε αντάλλαγµα, το κράτος θα νοµοθετούσε ώστε η Lamda να χτίσει παραπλεύρως ένα κτίριο 75.000 τετραγωνικών, σε γη που δεν της ανήκε (43 στρέµµατα του ΟΕΚ), µε τρόπο που (όπως έκρινε το ΣτΕ) απαγορεύει το Σύνταγµα. Θα ήταν το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και το µεγαλύτερο αυθαίρετο µε βούλα σε όλη την Ευρώπη. Το κόλπο νηπιακό και όμως έπιασε!

Οι πρωταγωνιστές

Από τη µία, ο κ. Λάτσης και η εταιρεία του, Lamda. Μαζί τους, όλος ο νεοσυντηρητικός θίασος: ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετά των ηγετών τους Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή και τις φουντωτές τους ουρές. Παπανδρέου Βάσω, Λαλιώτη Κώστα, Βενιζέλο Ευάγγελο, Παυλόπουλο Προκόπη ή Πάκη, και Παναγιωτόπουλο Πάνο ή κόκκινο Πάνο. Όλοι αυτοί με νόμους φωτογραφικούς και εντός της ασύλληπτης για το δημόσιο διάρκειας των δύο ετών τριπλασίασαν τον συντελεστή δόμησης έτσι ώστε οι υπεραξίες πολλαπλασιάστηκαν σε απίστευτα μεγέθη. Και γιατί: Για ένα έργο το οποίο δεν «πρόκαμε» να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού δεν είχε αποπερατωθεί!!! Κι όμως οι «νονοί» του το είχαν βαφτίσει Ολυμπιακό!!!!!

Οι Απέναντι…

Κάτι “γραφικοί” πολίτες (καµιά δεκαριά…) και το δίκιο τους. Μερικοί δικαστές και το Δίκαιο τους. Ανάµεσά τους, ξεχωρίζουµε δύο µικρούς ήρωες: τη Σοφία Σακοράφα, τη µόνη Ελληνίδα πολιτικό που με φωνή στεντόρεια αντιστάθηκε. Και τον ......
πολίτη Δορύλαο Κλαπάκη μέλος του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε τη δικαστική µάχη αναγκάζοντας τη Lamda σε δικαστικές ήττες. Αλλά φυσικά, το Mall χτίστηκε και εδώ και πάνω από 3 χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί.

2001: Εν αρχή ο δήμαρχος!!!

Ο «διορατικός» κ. Τζανίκος που εναντίον στην συνέχεια ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα η οποία, τι πρωτότυπο, τέθηκε στο αρχείο!!! Ο Δήμαρχος ο οποίος από το 2000 άρχισε να αγοράζει στρέμματα περιμετρικά του Ολυμπιακού Σταδίου δίχως προσέξτε στον Αθήνα 2004 να υπάρχει φάκελος Μαρούσι!!! Μόλις ολοκληρώνονται οι εξαγορές της γης τον Μάρτιο του 2001 ο Δήμος ω του θαύματος υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον Αθήνα 2004 για το οποίο ο Δήμος από κοινού με την Ολλανδική εταιρία MDC παρουσιάζουν σε χρόνο ρεκόρ τον
Οκτώβριο του ίδιου έτους, σχέδιο όχι για την ανέγερση χωριού Τύπου ως εκ του μνημονίου όφειλαν, αλλά αντ’ αυτού σχέδιο ανέγερσης του σημερινού υπερτοπικού εμπορικού κέντρου Mall.. Όλ’ αυτά αφού προηγουμένως είχαν με το αζημίωτο παραχωρηθεί στον οργανισμό οι εκτάσεις που ο Δήμος είχε αγοράσει. Ένα μικρό προβληματάκι που ενδιαμέσως τέθηκε ξεπεράστηκε και αυτό με ταχύτητες φωτός. Πρόκειται για το πρώτο καραμπινάτο σκάνδαλο της υπόθεσης και αφορούσε τα 43 στρέμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τα οποία συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν παραχρήμα υπό την προϋπόθεση πως εκτός της αποζημίωσης ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα λάβαινε ως αντιπαροχή και χώρους για μετεγκατάσταση των γραφείων του. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ.

2002: Η ώρα του Λάτση

Λάτσης ακόµα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αλλά το Δεκέµβριο του 2001, κυκλοφορεί η φήµη ότι «Έλληνας επιχειρηµατίας ενδιαφέρεται για το έργο». Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες: Οι Ολλανδοί ανησυχούν, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, «ο πρέσβης τους επισκέπτεται κυβερνητικά γραφεία», και τελικά ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός εκφράζει δηµοσίως τη δυσφορία του προς τον κ. Σηµίτη για τους χειρισµούς της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά ο «αδιάφθορος» Σηµίτης είναι αµετακίνητος. Και ως από θεία επιφοίτηση ο Δήμος Αμαρουσίου εγκαταλείπει τους Ολλανδούς και προκηρύσσει νέο διαγωνισμό για την εξαγορά του 95% της Δηµοτικής Επιχείρησης (ΔΗΜΕΠΑ, στην οποία έχουν περιέλθει τα στρέµµατα όπου θα χτιζόταν το «Χωριό Τύπου»). Ο αιφνιδιαστικός και με ασφυκτικές προθεσμίες διαγωνισμός προκηρύσσεται στις 8.2.2002 και µόλις ένα µήνα αργότερα, στις 8.3, ανοίγουν οι προσφορές. Λίγες µέρες αργότερα, γίνεται γνωστό ότι η lamda (συμφερόντων ομίλου Λάτση) έχει κάνει την καλύτερη προσφορά: 129 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από τον δεύτερο.

2002: Το δώρο της Βάσως

Κατά την λογική του τρώγοντας έρχεται η όρεξη, η lamda επισημαίνει δια του πάντοτε φιλόξενου τύπου στα κελεύσματα Λάτση πως οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν διαθέτουν τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης για να τείνει πάραυτα η κ. Βάσω Παπανδρέου ευήκοον ους. Στο άψε σβήσε έρχεται στην βουλή τροπολογία της, υπό τον παραπλανητικό τίτλο «υδατορέματα» εντός του οποίου ο συντελεστής και για τα 43 στρέμματα του εμπορικού κέντρου εκτοξεύεται από το 1 στο 2 !!!. Και σαν να μην επαρκούσε αυτό με διάφορα άλλα εφευρήματα από τα 23000 στρέμματα του νόμου Λαλιώτη αγγίζει το ιλιγγιώδες μέγεθος των 85000 στρεμμάτων!!!!

Η Βουλή

Μέλη της αντιπολίτευσης διαπιστώνοντας την σύμπτωση μεταξύ της κύρωσης του διαγωνισμού στην lamda και της τροπολογίας που κατατέθηκε στα.. υδατορέματα σχολιάζουν: «Ενώ ο διαγωνισµός είναι σε εξέλιξη, δηµιουργείτε υπεραξίες δισ. και σκάνδαλο που σε άλλες εποχές µια κυβέρνηση µε ευαισθησία θα είχε παραιτηθεί. Όλα γίνονται εκ του πονηρού και καλύπτουν σκανδαλώδη συµφέροντα». Κώστας Μητσοτάκης. Για να επέμβει η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου και να επισημάνει την επιβεβλημένη «αλλαγή του σ.δ. για την κατασκευή του του Χωριού Τύπου» παραλείποντας ωστόσο ότι πλέον κανείς δεν συζητούσε για χωριό Τύπου αλλά για εμπορικό κέντρο. Ταυτόχρονα η Σοφία Σακοράφα κάνει έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να µην ψηφίσουν την τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει «έγκληµα», µιλώντας για «υλοποίηση σχεδιασµών πέρα από κάθε νοµιµότητα, που µοναδικό σκοπό έχουν τη δηµιουργία κερδών» ενώ σύσσωμη η βουλή εξερράγη και αντιδρά. Δια στόματος του..αντεξουσιαστή κ. Γιώργου Αλογοσκούφη δηλώνει πως θα δημιουργηθούν υπεραξίες που θα προσποριστεί παρανόμως ο ιδιώτης. Η βουλή κατάληξε δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πλυντήριο συμφερόντων!» Κατόπιν της επαναστατικής αυτής γυμναστικής η διάταξη εγκρίνεται και με την σύμπραξη των βουλευτών της ΝΔ μηδέ εξαιρουμένων των κ. Μητσοτάκη και Αλογοσκούφη.!!!!!!!!!!

Η ώρα του τρελλού!

Ένας Μαρουσιώτης ουτοπιστής όμως οπλίζει και τους πυροβολεί. Πρόκειται για το μέλος του ΠΑΣΟΚ αρχιτέκτονα Δορύλαο Κλαπάκη. Προσφεύγει στην δικαιοσύνη η οποία προς τιμήν της δικαιώνει τον αγώνα του. Αρχικά, ασφαλιστικά µέτρα που γίνονται δεκτά (04.06.2002) και διακόπτουν το έργο της Lamda. Και τελικά, ένα χρόνο αργότερα (09.04.2003), η απόφαση 1528/2003 του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που είναι καταπέλτης: Η κατασκευή του έργου -λέει- παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγµατος και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Η Ολοµέλεια ακυρώνει οµοφώνως τις σχετικές αποφάσεις υπουργών και κρίνει αντισυνταγµατικό το νόµο Λαλιώτη. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατάζει να σταµατήσει το έργο. Και ενώ το ΣτΕ έχει αποφασίσει από το Φεβρουάριο (αλλά η απόφασή του δεν έχει δηµοσιοποιηθεί), η Lamda φανερώνει τις προθέσεις της. Στον τύπο γράφεται πως το έργο «µε ταχύτατους ρυθµούς υλοποιείται», και «το εργοτάξιο δουλεύει σε διπλή βάρδια». Ας λέει ότι θέλει το ανώτατο δικαστήριο.. Όλα συνέχισαν σαν να µην υπήρχε η απόφαση του. Λέει ο δηµοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο βιβλίο του η πόλη των Αγώνων. «Στο διάστηµα ενός µήνα, ο Δ. Κλαπάκης γράφει πέντε φορές στον διοικητή του Αστυνοµικού Τµήµατος Αµαρουσίου Χρήστο Σαπουνά και δύο φορές προς τους προϊσταµένους του, ζητώντας τους να εφαρµόσουν το νόµο». Παρά τα αιτήµατα των κατοίκων αλλά και την παραγγελία της Εισαγγελίας, το τοπικό αστυνοµικό τµήµα επικαλείται «οδηγία» υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να µη σταµατήσουν. Τα ΜΜΕ -ακόµα κι αυτά που είχαν αναφερθεί στην απόφαση- σιωπούν. Στο κρίσιµο µάλιστα διάστηµα µετά την απόφαση του ΣτΕ και πριν το νέο νόµο Βενιζέλου, στις 16.12.2003, σκοτώνεται σε εργατικό ατύχηµα στο εργοτάξιο ο Αλβανός εργάτης Νταλίπ Ντόκα..

2003: Το πραξικόπημα κατά του ΣτΕ

Όταν είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, ο...(συνταγµατολόγος) Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «θα συμμορφωθούμε». Αλλά λίγους µήνες αργότερα, θα είναι αυτός που θα υφάνει τον νόµο 3207/2003 περί «Ολυµπιακής Προετοιµασίας», στην βάση του οποίου θα νομιμοποιηθεί το αυθαίρετο. Πως; Ελίσσεται μειώνοντας τον σ.δ. από 2,0 σε 1,9 (!) και ταυτόχρονα επεκτείνει τη χρήση γραφείων και σε άλλο οικοδοµικό τετράγωνο. Συνολικά επιτρέπει το χτίσιµο 121.000 τ.µ. στο «Χωριό» (Mall + κατοικίες + γραφεία)!

Ο νοµοθέτης (sic) Βενιζέλος παίρνει αυτή τη φορά τα µέτρα του: ο νόµος έχει το χαρακτήρα οικοδοµικής άδειας και έτσι δεν χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις για την εφαρµογή του. «Αυτό έγινε» εξηγεί ο Δ. Κλαπάκης, «ώστε οι πολίτες να µην έχουν πού να προσφύγουν, αφού υπουργική απόφαση δεν υπήρχε και προσφυγή κατά νόµου δεν µπορεί να γίνει…». H και το η με κεφαλαία νομική πατέντα για την προστασία των εχόντων και κατεχόντων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, ο Δορύλαος Κλαπάκης (που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) θα στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη. Σε µία απ’ αυτές, γράφει: «Επανειληµµένως έχετε προτρέψει τους πολίτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για µη νόµιµες ενέργειες µελών της κυβέρνησης. Τώρα, πιστός στα λόγια σας, θα πρέπει να δώσετε εντολή για εφαρµογή της δικαστικής απόφασης από τους υπεύθυνους υπουργούς, εκτός αν οι δικαστικές αποφάσεις εφαρµόζονται επιλεκτικά. [...] Περιμένοντας να πράξετε αμέσως τα δέοντα και να σταματήσει αμέσως αυτό το μη νόμιμο έργο».

Το έργο ωστόσο δεν θα σταματήσει ποτέ. Λόγοι εθνικού συμφέροντος το απαιτούν. Αλλά τελικά στους Ολυμπιακούς της Αθήνας τον Αύγουστο του 2004, το μεν Mall, υπό ανέγερση ακόμα, καλύφθηκε µε πανέλα ώστε να µη φαίνεται το εργοτάξιο (η τρύπα, όπως έλεγαν οι Μαρουσιώτες), και φυσικά ούτε κατά διάνοια εξυπηρέτησε «ολυµπιακές χρήσεις». Το δε Ολυμπιακό Χωριό Τύπου (για χάρη του οποίου έγιναν όλα αυτά) αντί για 5.000 δημοσιογράφους που επρόκειτο να φιλοξενήσει, θα φιλοξενήσει… πόσους; 1600!!!!

Η ΝΔ και τ’ Αστέρια της

Λίγο νωρίτερα, το Μάρτιο του 2004, η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση µε σηµαία τον πόλεµο κατά της διαπλοκής. Ο Καραµανλής κατονοµάζει τους περίφηµους νταβατζήδες, αλλά σ’ αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Σπύρος Λάτσης. Η ΝΔ νοµοθετεί το βασικό µέτοχο κατά επιχειρηµατιών όπως ο Μπόµπολας και ο Κόκκαλης, αλλά για το Μall τσιµουδιά! Και όµως, ένα χρόνο νωρίτερα (04.02.2003) ο Κώστας Καραµανλής δεν µάσαγε τα λόγια του από το βήµα της Βουλής: «Ολυµπιακό Χωριό Τύπου: Περίπτωση αλλαγής όρων διαγωνισµού µετά το άνοιγµα των προσφορών. [...] Δόθηκε δώρο µια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατοµµυρίων περίπου στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι. Το θυµάστε;»

Ο ίδιος πάντως το ξέχασε, γιατί η κυβέρνησή του συνέχισε όπως οι προηγούµενοι. Ίσως ρόλο να παίζει και η προαναγγελθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον Σπύρο Λάτση µε θέµα ακριβώς το Mall, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα», την άνοιξη του 2005. «Ο Λάτσης δεν ζητά, απαιτεί» γράφει η εφηµερίδα. Επί των ηµερών ΝΔ, το έργο ολοκληρώνεται και λειτουργεί. Μετά τους µάγους του συντελεστή δόµησης Λαλιώτη, Βασούλα, Βενιζέλο, οι µαθητευόµενοι µάγοι της ΝΔ: ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που, ενώ είναι ο εποπτεύων του ΟΕΚ, αφήνει το σκάνδαλο να συνεχίζεται. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που φτιάχνει τον νόµο 3392/2005, µε τον οποίο ο εποπτεύων υπουργός του ΟΕΚ (ο… Παναγιωτόπουλος) παραχωρεί την έκταση στη Lamda.

Το Mall εγκαινιάζεται στις 25.11.2005. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας κόβει την κορδέλα. Είναι ο ίδιος που παλιότερα τηλεφωνούσε σε συµβούλους του Μαρουσιού να τους συγχαρεί για την αντίστασή τους. Tώρα αποκαλεί το έργο «κούκλα», αγνοώντας προφανώς πως πολλά από τα καταστήµατα του Mall λειτουργούν χωρίς άδεια

Κι αν κατόπιν αυτών αντιδράτε με την αντιστροφή του πεπτικού σας συστήματοςδεν πράττετε σωστά.. Επειδή τους ίδιους θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Αυτοί είμαστε, αυτοί μας αξίζουν..

Τα στοιχεία προκύπτουν:

Από την έκδοση Γαλέρα, από τα πρακτικά της βουλής, από τις αποφάσεις του ΣτΕ και από το βιβλίου του Τάσου Τέλογλου η πόλη των Αγώνων.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr.

Το «φαινόμενο της πεταλούδας».


Πόσο μπορεί να συνδέονται οι πειρατείες στην Σομαλία, ή η τήξη των πάγων με τα εθνικά μας θέματα;
Κάποιοι πιθανώς να απαντήσουν ..καθόλου. Κάποιοι άλλοι, ασθενείς από τον «ιό της σκανδαλολογίας» , ευρισκόμενοι μονίμως στην «εντατική» της εκλογολαγνείας ,και έχοντας απολέσει προ πολλού την συνείδησή τους ευρισκόμενοι σε διαρκές «δημοσκοπικό κώμα», αδυνατούν να απαντήσουν.


Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία πολιτών, υπεύθυνων, ενημερωμένων, που δεν έχουν τάσεις ομφαλοσκόπησης. Λίγοι μεν , αλλά (ευτυχώς)...υπάρχουν.

Αυτοί λοιπόν γνωρίζουν ότι οι πειρατείες της Σομαλίας ή η τήξη των πάγων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα εθνικά μας θέματα. Τόσο στο στρατηγικό επίπεδο , όσο και στο συμπερασματικό και γεωπολιτικό.

Και αυτό γιατί τα πρόσφατα γεγονότα με τους Σομαλούς πειρατές και την ομηρία αρκετών πλοίων και πληρωμάτων έχουν οδηγήσει τους Αμερικανούς να αναλάβουν οι ίδιοι την άμεση επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Council on Foreign Relations (CFR).Ένα από τα πλέον ισχυρά think tanks των ΗΠΑ με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.


Με έκθεσή του λοιπόν ,εισηγείται την άμεση επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Ουάσιγκτον, αφού όπως υπογραμμίζει, αυτό καθίσταται αναγκαίο μετά την αύξηση των επιθέσεων από πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας, την άνοδο νέων ναυτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, και τη τήξη των πάγων που ανοίγει νέα ζητήματα υφαλοκρηπίδας στην αρκτική ζώνη και γεννά συμφέροντα εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής.


Μάλιστα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην τελευταία συνεδρίασή της, ενέκρινε ( 17 ψήφους υπέρ και 4 κατά) τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εξέλιξη αυτή λοιπόν έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη επικύρωση της Σύμβασης διευκολύνει την Αθήνα στους χειρισμούς της, ιδιαίτερα όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. στο Αιγαίο.


Μπορεί η επικύρωση από τις ΗΠΑ της προαναφερθείσας Σύμβασης να μην είναι δεσμευτική για την Τουρκία, θα είναι όμως μια εξέλιξη με ψυχολογικές και διπλωματικές επιπτώσεις.

Και αυτό γιατί η επικύρωση αυτή κατεβάζει τις ΗΠΑ από το κάδρο της «αμεροληψίας» ή της αρνητικής προδιάθεσης εάν θέλετε , σε ότι έχει να κάνει με το δίκαιό μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων .


Βλέπετε λοιπόν πως η πειρατείες στη Σομαλία ή η τήξη των πάγων είναι συμπερασματική συνάρτηση των εθνικών μας συμφερόντων;

Βλέπετε ότι η θεωρία του Χάους- που κάποιοι την θεωρούν την τρίτη επανάσταση της Φυσικής στον 20ο αι., μετά τη Θεωρία της Σχετικότητας και τη Κβαντομηχανική - βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα της Φύσης;


Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μια τριάδα πολιτικών ανδρών της χώρας μας σε συνεργασία με έναν , καθ` ομολογία, άξιο Ελληνοαμερικανό, έβαλαν ...λίγο και όσο έπρεπε το χεράκι τους στο ...τίναγμα των φτερών της πεταλούδας .

Τα υπόλοιπα ακολούθησαν τα χαρακτηριστικά των χαοτικών συστημάτων. Τα αποτελέσματα ορατά!

Νέα «μάχη» ξεκινούν οι ΔΟΥ κατά της φοροδιαφυγής

Mελετάται να αυξηθεί η έκπτωση η οποία ισχύει σήμερα όταν δηλώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά δαπάνες που έχουν διενεργηθεί
Ισχυρότερα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μελετάται όπως αυξηθεί η έκπτωση η οποία ισχύει σήμερα όταν δηλώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά δαπάνες που έχουν διενεργηθεί, αλλά και να διευρυνθεί το «πακέτο» των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα και μειώνουν το φόρο.

Οι σχετικές διατάξεις μάλιστα αναμένεται να περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου εξετάζουν όπως το «πακέτο» των δαπανών εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες δαπάνες υπηρεσιών, που θα αφορούν συγκεκριμένα αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία κ.λπ.


Ανοιχτό μάλιστα αφήνουν οι παράγοντες του υπουργείου και το ενδεχόμενο στον "κατάλογο" των δαπανών να περιληφθούν και αυτές που αφορούν τις αγορές ενδυμάτων, υποδημάτων, καλλυντικών, δώρων κ.λπ..


Δαπάνες που αναγνωρίζονται


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα αναγνωρίζονται από την Εφορία δαπάνες που καταβάλλονται:


* για τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων


* σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ


* για την επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού (ψύξη- θέρμανση), καθώς και αυτών εξαερισμού χώρων


* σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.λπ..


Η υποβολή των σχετικών αποδείξεων που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες είναι υποχρεωτική προκειμένου από το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα να αφαιρεθεί το 40% των δαπανών και μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ.