Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ο Σημίτης, η Μαλβίνα, τα Ίμια και οι Αμερικάνοι: Να κλαίς και να γελάς!


Αξεπέραστη Μαλβίνα, έφυγες πολύ νωρίς!
Σε χρειαζόμασταν ακόμη ωραία μας Κυρία!
Είχες τον δικό σου τρόπο να μας κάνεις να κλαίμε και να γελάμε ταυτόχρονα!


Ετσι απλά, όπως έλεγες, για να μην ξεχνάμε ποτέ τους...πατριώτες και τα ...πατριωτικά κόμματα στην χώρα μας !

Έχουν το θράσος σήμερα ορισμένοι να αντιπαρατίθενται για τα Εθνικά μας θέματα με την Κυβέρνηση!
Όταν η μοναδική κυβέρνηση της Ελλάδος και ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής, είπε όχι στους Αμερικάνους ( Σκόπια, Διεύρυνση του ΝΑΤΟ για την Γεωργία κλπ ), προχώρησε σε σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με την Ρωσία και οι παρεμβάσεις του στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκουν θετική ανταπόκριση και πολλούς άλλους ηγέτες υποστηρικτές!

Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια


Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών, συνέρχονται σήμερα και αύριο στην Κέρκυρα δύο χωριστές σύνοδοι, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η πανευρωπαϊκή ασφάλεια, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ανατολής-Δύσης.



Σήμερα, συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Γεωργίας.Θα συμμετάσχει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Αύριο, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.


Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.


Ως προς το μεγάλο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.


Ο πληθωρισμός θα είναι η "νούμερο 1" απειλή στη μετά κρίση εποχή.

Τον πληθωρισμό θεωρεί «νούμερο 1» απειλή τα επόμενα δέκα χρόνια ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Άλαν Γκρίνσπαν.


Σε σημερινό άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζει ότι για να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι αποπληθωρισμού όσο και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι πληθωρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τελευταίος αποτελεί τη μεγαλύτερη μελλοντική πρόκληση.

«Ο πληθωρισμός θα είναι μεγάλη ανησυχία στην ερχόμενη δεκαετία, με δεδομένη την επικείμενη χιονοστιβάδα κρατικών ομολόγων που θα δρομολογηθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη χρηματοδότησης πολύ μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει πολιτικές πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για να τυπώνουν χρήμα ώστε να αγοράζουν τις νέες εκδόσεις.

Κατά τον κ. Γκρίνσπαν όταν η... Federal Reserve αντιληφθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι έτοιμο να υποχωρήσει, θα πρέπει είτε να πουλήσει τα φρεσκοαγορασμένα της ομόλογα και χρεόγραφα είτε, αν αυτό αποδειχτεί πολύ ενοχλητικό για τις αγορές, να εκδώσει χρεόγραφα Fed για να αποστειρώσει ό,τι έχει μείνει από την τεράστια επέκταση της νομισματικής βάσης.

Έτσι, τα επιτόκια θα αυξηθούν πριν από την πλήρη αποκατάσταση της απασχόλησης, μια πολιτική που στο παρελθόν δεν είδε ευνοϊκά ποτέ το Κογκρέσο. Επιπλέον, εκτός κι αν οι δεσμεύσεις των δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης μειωθούν, τα πραγματικά επιτόκια πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της ανάγκης για χρηματοδότηση του διευρυνόμενου ελλείμματος.

Πηγή

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

7.000 - 8.000 θάνατοι από ναρκωτικά ετησίως στην Ευρώπη‏

7.000 - 8.000 θάνατοι από ναρκωτικά ετησίως στην Ευρώπη‏

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην EE κάνουν χρήση ή έκαναν κάποια στιγμή στο παρελθόν χρήση κοκαΐνης. Κατά μέσο όρο ένας πολίτης της ΕΕ πεθαίνει κάθε ώρα από υπερβολική δόση, ενώ οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 7.000-8 000 ετησίως.



Για να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού με τίτλο ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (EAD), που έχει ως κύριο στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Η EAD θα βασιστεί στην αρχή της «επιμερισμένης ευθύνης», και θα ενθαρρύνει τον καθένα - ομάδες ή άτομα, επαγγελματίες, ή απλά κάθε μέλος της κοινωνίας - να υποσχεθεί ρητά και να αναλάβει δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών με κάποιο τρόπο. Σήμερα, ο κ. Barrot, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, παρουσία του κ. Νίκου Aλιάγα, δημοσιογράφου, και του Jerzy Owsiak δημοσιογράφου/κοινωνικού αγωνιστή, κήρυξε επίσημα την έναρξη της EAD κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υψηλής προβολής με τη συμμετοχή περίπου 120 φορέων από την ΕΕ.



Ο Αντιπρόεδρος Barrot, Επίτροπος αρμόδιος για τη δικαιοσύνη την ελευθερία και την ασφάλεια, δήλωσε: «Μία από τις δηλωμένες προτεραιότητες του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2009-2012), του οποίου η EAD αποτελεί κύρια δράση, είναι να ενθαρρύνει τις οργανώσεις και τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Στο πλαίσιο της EAD, απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους στην καθημερινή τους ζωής προσφέροντάς τους τα μέσα τόσο για να εκφράσουν τις απόψεις τους όσο και για να αναλάβουν δράση». Σήμερα, 21 οργανώσεις και άτομα έχουν υπογράψει δήλωση δέσμευσης στο πλαίσιο της EAD.



Από σήμερα, οι πολίτες και οι οργανώσεις της Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την EAD, προσθέτοντας έτσι ευρωπαϊκή διάσταση και προβολή στο έργο τους, και να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους οι καθημερινές δραστηριότητές τους, οι κοινωνικές ευθύνες τους και το αντίστοιχο περιβάλλον τους μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευση σε σχέση με τα ναρκωτικά και τους κινδύνους που ενέχει η κατάχρησή τους.



Κάθε ειδική και δημιουργική δράση σε κάθε επίπεδο στην Ευρώπη, που επηρεάζει θετικά τη συμπεριφορά σε σχέση με τα ναρκωτικά, ή αυξάνει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ναρκωτικά και τους κινδύνους από την κατάχρησή τους, μπορεί να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη διεύθυνση www.action-drugs.eu.



Η εισβολή και διάδοση της χρήσης των ναρκωτικών είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας και αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, που αφορά, πρώτα από όλα, τους νέους ανθρώπους. Το πρόβλημα βρίσκεται καθημερινά γύρω μας και αρκεί μια ματιά μόνο για να το διαπιστώσουμε. Για την καταπολέμησή του, απαιτείται συστηματική και επίμονη προσπάθεια, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της καταστολής.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη της εξάρτησης. Περίπου το ένα τρίτο των εξαρτημένων ατόμων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση παίζουν η σωστή υποστήριξη από την οικογένεια, οι ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση, η επαρκής παρακολούθηση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ψυχολογικών προβλημάτων στο άτομο. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος υποτροπιάζει. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που το άτομο κατορθώνει να μείνει έξω από τα ναρκωτικά, τόσο πιο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες υποτροπής.


Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι κοινή για να σταλεί ηχηρό μήνυμα ζωής ενάντια στις εξαρτήσεις. Ο αγώνας είναι συνεχής.


Η έκθεση του ΟΗΕ για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών

Εκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ότι η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης σημειώνει πτώση μεταξύ των μαθητών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στασιμότητα παρουσιάζει εν γένει η χρήση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, όπως οι αμφεταμίνες ή η ουσία έκσταση.


"Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση των επιπέδων κατανάλωσης κάνναβης μεταξύ των νέων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", επισημαίνει το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) στη φετεινή ετήσια έκθεσή του.Όσον αφορά την ουσία έκσταση, η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, στις πλούσιες χώρες παρατηρείται στασιμότητα ή και ελαφρά μείωση της χρήσης της.


Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γι'αυτό προσφέρουν μια εικόνα μόνον για όσους φοιτούν σε σχολεία. Δεν αφορούν επομένως τους υπόλοιπους νέους, μεταξύ των οποίων μπορεί οι αριθμοί αυτοί να είναι υψηλότεροι στις φτωχές χώρες.


Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης μεταξύ των μαθητών των τεσσάρων τελευταίων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 21% μεταξύ του 1998 και του 2008. Ωστόσο μεταξύ του 2003 και του 2008 ο αριθμός αυτός παρέμεινε σταθερός και εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, επισημαίνεται στην έκθεση.


Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε 35 χώρες, ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση κάνναβης μειώθηκε από 25% το 2003 σε 22% το 2007, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της ηπείρου.

Μείωση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά των νέων που κάνουν χρήση κοκαΐνης, κυρίως κατά την τελευταία χρονιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και στο Οντάριο του Καναδά, όπου υπήρξε μείωση 30% και 35% αντίστοιχα μεταξύ του 2003 και του 2007.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, η οποία είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με το UNODC. Το ποσοστό των χρηστών μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έπεσε στο 4,1% το 2006 έναντι 7,2% δύο χρόνια νωρίτερα.


Τέλος η χρήση της ουσίας έκσταση κι άλλων παρόμοιων ουσιών έδειξε να σταθεροποιείται από το 2003 στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, ενώ στην ανατολική σημείωσε την ίδια περίοδο αύξηση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.


πηγή

Τα φορολογικά μέτρα και η αλήθεια των αριθμών


Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΠαΣοΚ στο νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος κ.Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου του κόμματος για θέματα οικονομίας χαρακτήρισε τη φορολογική επιβάρυνση εξοντωτική για τη μέση ελληνική οικογένεια και καταστροφική για την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ σχετικά με τα νέα μέτρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μέχρι χθες, το ΠαΣοΚ μάς πρότεινε να αυξήσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα μεγάλα εισοδήματα.
Σήμερα, μας κατηγορεί γιατί επιβάλουμε ειδικό φόρο γι’ αυτούς που κατέχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σκάφη και ιστιοπλοϊκά πάνω από 10 και 15 μέτρα αντίστοιχα.
Είναι σαφές ότι το ΠαΣοΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα ανεύθυνο, γεμάτο αντιφάσεις και παλινωδίες».

Εν τω μεταξύ η Eurostat έδωσε στην δημοσιότητα δύο εκθέσεις- μια πριν 3 ημέρες και μια μόλις χθες- που αξίζει να τις εξετάσουμε με την δέουσα προσοχή για να μπορούμε να κρίνουμε τις δηλώσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της πρώτης η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα, το 2008, αναλογούσε στο 95% της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ευρωπαίου.( οι Γάλλοι 107%,Ισπανοί 104%,οι Ιταλοί 100%,οι Κύπριοι 95% , οι Πορτογάλοι 75% ).

Η επόμενη έκθεση ( η οποία έχει και άμεση σχέση με το θέμα της ημέρας, δηλαδή το πακέτο φορολογικών μέτρων και τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ) αποδεικνύει αυτά που κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις.

Οι αριθμοί βλέπεται , που ηθελημένα κάποιοι κρατούν στην βαριά σκιά των δηλώσεων τους, τους διαψεύδουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat η συνολική φορολογία ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας ,κινείται πολύ κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο ( 32,1% το 2007 έναντι 40,4% για την ΕΑ 16 και 39,8 % για την ΕΕ 27).

Επίσης το 2000 επί ΠαΣοΚ (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει η έκθεση) η συνολική φορολογία ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 34,6% έναντι του 32,1% του 2007 επί ΝΔ.
Στην επταετία δηλαδή 2000-2007 η συνολική φορολογία είχε ....μείωση -2,5%.

Μάλιστα στον μέσο έμμεσο φορολογικό συντελεστή για την κατανάλωση το 2007 είχαμε 15,4% όταν ο αντίστοιχος έμμεσος φορολογικός συντελεστής του 2000 ήταν 16,5%.
Δηλαδή και στην φορολογία στην κατανάλωση στην επταετία 2000-2007 είχαμε ..μείωση - 1,1% .

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών και μέσω αυτών μπορεί ο καθένας να κρίνει τις δηλώσεις (αλλά και τις πολιτικές) τόσο του κ. Παπανδρέου , όσο και του κ. Παπαθανασίου
!

Άνοιξε η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα στο τέλος του 2009 θα διαμορφωθεί στο 5%-6%, προέβλεψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).


Πρόκειται για ποσοστό αύξησης των δανείων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από το 2008, γεγονός που αντανακλάται και στην καθίζηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.


Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2009, το περιθώριο ανάμεσα στα επιτόκια των δανείων και των καταθέσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε (κατά 47 μονάδες βάσης), καθώς τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι τα επιτόκια των δανείων.


Αντίθετα, επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, το περιθώριο αυτό μειώθηκε ελαφρά στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη διπλασιάστηκε και έφθασε από τις 81 στις 161 μονάδες βάσης στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009.



Αισιοδοξία για ανάκαμψη



Όσο αφορά την οικονομική κρίση, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις ηπιότερης επιβράδυνσης ή και σταδιακής σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Όπως εκτιμά, δημιουργείται αίσθηση αισιοδοξίας ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι ενδείξεις αυτές δεν προδικάζουν κατ΄ ανάγκην τη γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ο βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλός.


Ελλάδα και ΕΕ προσβλέπουν σε συνεργασία με την Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπουν στην αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας ...
Στο ζήτημα της λαθρο μετανάστευσης και τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειές του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας στην 26η Διεθνή Συνάντηση Εργασίας για την παγκόσμια ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται περίπου 150.000 λαθρομετανάστες ετησίως, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Πακιστάν, το Ιράκ, και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπουν στην αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε επίσης με τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.


«Πάντα με σεβασμό και ευλάβεια προσερχόμαστε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναντούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο» δήλωσε ο υπουργός Αμύνης.


«Για εμάς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια κιβωτός που διαφυλάσσει όλες τις αρχές και τις αξίες αλλά και τα πανανθρώπινα ιδανικά και οράματα που υπηρετούν την ειρήνη και τον άνθρωπο. Εύχομαι να μας δίνει πάντα ο Θεός την δύναμη να είναι καλά ο Πατριάρχης και εμείς να μπορούμε να επισκεπτόμαστε το Πατριαρχείο» πρόσθεσε.


Ο υπουργός προσέφερε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο σταυρό, ενώ με την σειρά του ο Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον υπουργό και την συνοδεία του.


Από την συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά στο καινούργιο μουσείο της Ακρόπολης για το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε την επιθυμία του να επισκεφτεί.


Νωρίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφτηκε ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Μπακογιάννη: Στόχος του ΟΑΣΕ «η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας»


Άρθρο της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

«Οι μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης στον 21ο αιώνα εκτείνονται πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας και τη Μέση Ανατολή», τονίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα «huffingtonpost.com», η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη σύγκληση της Συνόδου του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.



Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».



Η υπουργός Εξωτερικών της χώρα μας αναφέρει ότι «ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα».


www.kathimerini.gr


"O Καραμανλής είναι παλιός και έμπιστος φίλος της Τουρκίας"

Η «καλή χημεία» που έχουν μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν λειτουργεί επιβοηθητικά στην επίλυση των διμερών ,ελληνοτουρκικών διαφορών.
Την άποψη αυτή υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς σε χθεσινή ομιλία του στα πλαίσια συνεδρίου για την προβολή της τουρκικής υποψηφιότητας στην Κοινότητα που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το think tank "Κέντρο Ευρωπαικής Πολιτικής".
Ο κ. Μπαγκίς χαρακτήρισε ακόμη τον κ.Καραμανλή «παλιό και έμπιστο φίλο της Τουρκίας».

Ο κ.Μπαγκίς επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη η Κοινότητα «να εφαρμόσει τις αποφάσεις της για την χορήγηση βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους ώστε να εξέλθουν από την απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει». Δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την περίπτωση της Ταιβάν προκειμένου να δείξει ότι «η σύναψη εμπορικών σχέσεων με μια χώρα δεν οδηγεί και στην διεθνή αναγνώριση της».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «τυχόν άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα δεν θα συνιστούσε αναγκαστικά και την αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας από την Τουρκία». Ως προς τη την κατασκευή του αγωγού ΝΑΜΠΟΥΚΟ ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία δεν τη συναρτά με το άνοιγμα ή όχι του διαπραγματευτικού κεφαλαίου της του σχετικού με την ενέργεια. Για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί πανευρωπαϊκά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ο κ.Μπαγκίς έκανε λόγο για «κοντόφθαλμους πολιτικούς που βάλλουν εναντίον της τουρκικής ένταξης με αποτέλεσμα όχι μόνο να προσβάλουν τους Τούρκους αλλά και να σπέρνουν την διχόνοια μέσα στις ίδιες τους τις χώρες καθώς,ο συνολικός αριθμός των Τούρκων που κατοικούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια» .


Σε ερώτηση του Κύπριου πρέσβη στις Βρυξέλλες για το πως είναι δυνατόν η Τουρκία να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Κοινότητα όταν δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της και ενώ οι στρατιωτικές της δυνάμεις κατέχουν τμήμα ευρωπαϊκού εδάφους ο κ.Μπαγκίς απάντησε ότι «Το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν απετέλεσε προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ούτε και για την ένταξη της Τουρκίας». «Από τη στιγμή που η Κύπρος μπόρεσε να ενταχθεί στην Ένωση χωρίς να έχει επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα, δεν θα πρέπει να θέτει προσκόμματα στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χώρες, δύο πρόεδροι, δύο Κοινοβούλια, δύο συστήματα, δύο διοικήσεις και το γεγονός ότι εμείς αναγνωρίζουμε το ένα ενώ οι Έλληνες αναγνωρίζουν το άλλο, δε σημαίνει ότι οι δύο χώρες δε μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Τέλος ως προς την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης ο κ. Μπαγκίς χαρακτήρισε αυτή την υπόθεση ως «ένα εσωτερικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Οι Ελληνορθόδοξοι Τούρκοι πολίτες εξήγησε, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους , γεγονός που μας υποχρεώνει να αναζητούμε τρόπους εντός του Τουρκικού δικανικού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους».


Ο κ. Μπαγκίς επιβεβαίωσε ότι η απουσία του κ. Ερντογάν από την τελετή των εγκαινίων του νέου μουσείου της Ακρόπολης οφείλεται σε «αιφνίδια αδιαθεσία» του.


Χαλιναγώγηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι διαφορές Ε.Ε. και Η.Π.Α.

ΗΠΑ και Ευρώπη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα συγκεκριμένα μέτρα για την αναμόρφωση των μηχανισμών ελέγχου της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ευδιάκριτες

Το μεγάλο εγχείρημα της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα αρχίζει.

Στις ΗΠΑ ενισχύεται ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας που θα ελέγχει εφεξής αυστηρότερα τις μεγάλες τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα. Πολλοί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο δεν βλέπουν με καλό μάτι την εξέλιξη της FED σε μια υπερ-υπηρεσία με τέτοιες υπερεξουσίες.

Ο καθ. οικονομίας στο School of Finance & Management στη Φραγκφούρτη Μάρτιν Φάουστ, θα επιθυμούσε και για την Ευρώπη μια αντίστοιχη υπηρεσία, που «να διασφαλίζει έναν καλό έλεγχο, που να παίζει επιτελικό ρόλο. Εκείνο που πλέον δεν μπορούμε να έχουμε είναι μια πληθώρα από υπηρεσίες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό συνέβη και στις ΗΠΑ όπου είχαμε προβλήματα ανάμεσα στις επιμέρους υπηρεσίες. Στην Ευρώπη με τόσα πολλά κράτη το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε μια υπηρεσία μεγαλύτερη, ισχυρότερη και εδώ στην Ευρώπη», λέει ο καθ. Φάουστ.


Έλεγχος των επενδυτικών ιδρυμάτων



Οι Ευρωπαίοι όμως είναι συγκρατημένοι. Πήραν βέβαια την απόφαση για ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόληψης Κινδύνων», αλλά οι συστάσεις του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτικές. Και παράλληλα θα συσταθούν τρεις νέες εποπτικές υπηρεσίες για τον έλεγχο στις τράπεζες, τις ασφάλειες και στις κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων. Στις επιμέρους χώρες ο έλεγχος παραμένει ευθύνη των εθνικών αρχών. Οι νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν συντονιστικό ρόλο και θα παραμβαίνουν σε περίπτωση διενέξεων.


Το σημαντικό πάντως είναι ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι κοινή η διαπίστωση και η πρόθεση να ελεγχθούν αυστηρότερα τα διεθνή γραφεία αξιολόγησης και τα Hedge-Fonds, που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Μήπως τελικά η κρίση μπορούσε να αποτραπεί με το οπλοστάσιο που έχουμε και σήμερα; Διότι μία από τις αιτίες ήταν η ελλιπής κάλυψη με ίδια κεφάλαια των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς.


Εναρμόνιση κριτηρίων για τις τράπεζες


Το πρόβλημα σύμφωνα με τον καθ. Martin Faust, βρίσκεται στην έλλειψη συντονισμού. «Καμία χώρα δεν θέλει να έχουν τα πιστωτικά της ιδρύματα χειρότερη θέση στον ανταγωνισμό με εκείνα άλλων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι εδώ χρειάζεται εναρμόνηση και ενιαιοποίηση των κριτηρίων. Και μεταξύ αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη κάλυψη με ίδια κεφάλαια». Τέτοια ενιαία κριτήρια και προϋποθέσεις είχαν αποφασιστεί ήδη πριν από 10 χρόνια με την απόφαση για την εποπτεία των τραπεζών που χαρακτηρίστηκαν ως το πακέτο Basel II. Στην ΕΕ τέθηκαν από την 1. Ιανουαρίου του 2007 σε ισχύ. Αλλά ειδικά οι ΗΠΑ που είχαν πάρει την πρωτοβουλία για τη θέσπιση του πακέτου Basel II ήταν εκείνες που τελικά δεν το έθεσαν σε ισχύ. Μολονότι ακόμη και όταν θεσπίστηκαν η τελική διατύπωσή τους ήταν τελικά πολύ ηπιότερη, τώρα είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί πράσινο φως για τα επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια που θέλουν να αποτρέψουν τα βιομηχανικά κράτη.


Rolf Winkel / Γιώργος Παππάς

Φοροεπιδρομή για τους...έχοντες και κατέχοντες

By Factorx

Πακέτο φόρων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο μέτρων, περιλαμβάνει όλα τα κινητά τηλέφωνα (με σύνδεση ή με συμβόλαιο), ετήσια εισφορά από 150 έως 650 ευρώ στα ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, επιβολή τελών κυκλοφορίας και εισφορά στα σκάφη αναψυχής, αλλά και αύξηση στον φόρο της βενζίνης κατά 6 λεπτά το λίτρο.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τα εξής:



- Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημόσιου στα επιβατικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, από τα 1929 κυβικά και πάνω, κλιμακωτά. Αναμενόμενα έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Όσα απαλλάσσονται από καταβολή τελών κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από το νέο φόρο.


- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης, από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.



- . Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμό των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού: Έως 50 ευρώ το τέλος θα είναι 12%, από 50 έως 100 ευρώ το τέλος θα είναι 15%, από 100 έως 150 ευρώ 18% και πάνω από 150 ευρώ 20%. Επίσης, επιβάλλεται τέλος 12% στα καρτοκινητά επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Αναμένονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ.



- Υποχρέωση καταβολής ετήσιων τελών κυκλοφορίας για όλα τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά Ετήσια άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Οι σχετικές λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.



- Εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση.



- Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων.


Επιτέλους ξύπνα Χριστόφια!

Διαβάζοντας τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που αφορούν το Κυπριακό, μπορεί κάποιος που δεν κατέχει το θέμα, να σχηματίσει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη διευθέτηση του προβλήματος.
Ότι επιτέλους οι προσπάθειες των "δύο ηγετών" (έτσι εξισώνεται ο νόμιμος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον παράνομο εγκάθετο της Άγκυρας), θα αποφέρουν καρπούς.


Με τα σημερινά δεδομένα, η διαπίστωση αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ίσως βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά σε λύση, απ’ ότι φανταζόμαστε. Το μέγα ερώτημα όμως είναι…, τι είδους λύση;
Η κυβέρνηση θριαμβολογεί γιατί όπως ισχυρίζεται έβγαλε το Κυπριακό από το αδιέξοδο. Βρισκόμαστε στο απόγειο της κινητικότητας που επιδίωξαν ευθύς εξαρχής οι Άγγλοι δολοπλόκοι. Μετά την απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου, στο τιμόνι της Κ.Δ. βρίσκεται ένας δικής τους προτίμησης "πρόεδρος λύσης", ο οποίος υποτίθεται μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα από οποιονδήποτε με τον "σύντροφο Ταλάτ". Αν ακολουθήσουμε τη συλλογιστική αυτή, υπάρχει το κατάλληλο "μομέντουμ" και δεν σκοπεύουν να το αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο.
Επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων (και της Τουρκίας), μέσω της "λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους" (που δεν είναι παρά ένα αγγλικής προέλευσης σύνθημα) που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται όμως απλώς για παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, "εμπλουτισμένη" με τις απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προέβη (μονομερώς και χωρίς να εξασφαλίσει οποιοδήποτε όφελος), ο κατά γενικήν ομολογία "ευέλικτος Χριστόφιας".
Η σκευωρία σε βάρος της Κύπρου οργανώνεται πιο προσεκτικά αυτή τη φορά. Καθώς θα οδεύουμε προς το τέλος του 2009 το σχέδιο θα μπει στην τελική του φάση, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", το νέο δημοψήφισμα τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2010. Τα πάντα θα είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα για να βολέψουν την Τουρκία η οποία για άλλη μια φορά δεν πρέπει να έχει κόστος για το Κυπριακό (ενώ η Κύπρος επιβάλλεται να συρθεί εκ νέου σε νέες υποχωρήσεις, συγκαλυμμένη επιδιαιτησία και νέο δημοψήφισμα). Έχοντας κι άλλα μέτωπα ανοικτά στα Ελληνοτουρκικά (και το Σκοπιανό), η Μητέρα Ελλάδα θα είναι πάλι "δεμένη πισθάγκωνα", έχοντας μειωμένες αντιστάσεις.
Υπάρχουν δηλαδή αυξημένες πιθανότητες, οι σημερινοί ηγέτες του Ελληνισμού να δεχθούν να υπογράψουν μία από κάθε άποψη καταστροφική λύση στο Κυπριακό, που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση ολόκληρης της νήσου. Οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που ο Δημήτρης Χριστόφιας θα μπορεί εύκολα να αιτιολογήσει την "ευελιξία" του, ισχυριζόμενος ίσως ότι... ήταν αδήριτη ανάγκη ο οδυνηρός συμβιβασμός (κάτι άλλωστε που διατυμπανίζει εκ των προτέρων). Υπάρχει δε το σοβαρό ενδεχόμενο να τον παρουσιάσει ως επίτευγμα (χωρίς να αποκλείεται ένα νέο "νενικήκαμεν", παρόμοιο με αυτό που εκστόμισε ο Καραμανλής το 1959).
Συμπερασματικά, εκτός από το γεγονός ότι λόγω της ανεπάρκειας των ηγετών του Ελληνισμού το Κυπριακό έχει μετατραπεί από θέμα εισβολής και κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διαμάχης, οι εχθροί του Ελληνισμού έχουν πετύχει να παρουσιάζεται η σκευωρία που στοχεύει στον οριστικό εξανδραποδισμό του Κυπριακού Ελληνισμού, ως λύτρωση και ως η "μοναδική ευκαιρία" για "λύση". Επανέρχονται δριμύτεροι έχοντας ως στόχο το "τελείωμα" του Κυπριακού, επενδύοντας στα δύο μεγάλα κόμματα (ΔΗ.ΣΥ. και Α.Κ.Ε.Λ.) και στην ψευδαίσθηση της "επανένωσης" μέσω μιας ρατσιστικής (και διαχωριστικής) Διζωνικής Ομοσπονδίας που καλλιεργήθηκε στον λαό.
Αυτού του είδους η κινητικότητα, δεν πρέπει να ενθουσιάζει. Θυμίζει την κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά σε περιόδους ξεπουλημάτων (όπου η χαμηλή τιμή είναι αυτή που προσελκύει το ενδιαφέρον – και την "έξτρα" κινητικότητα). Είναι κινητικότητα που εμπερικλείει τεράστιους εθνικούς κινδύνους. Συμμερίζομαι απόλυτα την εκφρασθείσα άποψη ότι η Κύπρος οδηγείται σαν θήραμα σε μια παγίδα και δύσκολα θα βρεθεί οδός διαφυγής.
Πανίκος Ελευθερίου Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος
25 Ιούνιος 2009

Μπακογιάννη: Ελληνικό ενδιαφέρον σε πολυεπίπεδη συνεργασία με τη Ρωσία

Η Ελλάδα προσβλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον στην πολυεπίπεδη συνεργασία της με τη Ρωσία, αποδίδει στρατηγική σημασία στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και πιστεύει σε μία Ευρώπη ενιαία, αδιαίρετη, ειρηνική, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.


Συνέντευξη υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.


Μιλώντας ενόψει της συνάντησης της Κέρκυρας η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά της να προωθήσει τον διάλογο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού, που αποτελεί το κατ' εξοχήν φόρουμ πανευρωπαϊκού διαλόγου», καθώς «η Ελλάδα πιστεύει σε μία Ευρώπη ενιαία, αδιαίρετη, ειρηνική, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς αποκλεισμούς, εξίσου πιστεύει στον διάλογο ως μέσο για την επίλυση των διαφορών και την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενη στην ελληνορωσική συνεργασία η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών άριστες και εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για τη ρωσική στάση στο Κυπριακό, καθώς και την καλή συνεργασία Μόσχας - Αθήνας στα διεθνή fora, ενώ επεσήμανε ότι «στον οικονομικό τομέα, οι σχέσεις μας το τελευταίο διάστημα διακρίνονται από ιδιαίτερη κινητικότητα, και παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες προοπτικές παρά την διεθνή οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα, που έχουν επιλεγεί με γνώμονα όχι μόνον το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ για τα υπάρχοντα ενεργειακά σχέδια η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι όσον αφορά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η κατασκευή του «αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητες για την ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή» και εκτίμησε ότι το έργο προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθώς «αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους να καταρτισθεί ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις επί του ελληνικού εδάφους και να υπογραφούν οι συμφωνίες διέλευσης του αγωγού μεταξύ της κοινοπραξίας των εταιρειών που έχει αναλάβει την κατασκευή και των δύο συμβαλλομένων χωρών, απ' όπου θα διέρχεται ο αγωγός», γεγονός που θα επιτρέψει αμέσως μετά την έναρξη της κατασκευής του αγωγού, ο οποίος υπολογίζεται να λειτουργήσει «περίπου στα τέλη του 2011».

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream η υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο κατασκευής του και μετά τη σύσταση κοινής εταιρείας, η οποία θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού, αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους η μελέτη σκοπιμότητας. «Η κατασκευή του South Stream, ιδίως μετά την απόφαση διπλασιασμού της δυναμικότητός του, είναι έργο μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας. Σε συνδυασμό με τον North Stream θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής μας για διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενέργειας στην ήπειρό μας», συμπλήρωσε η κα Μπακογιάννη.

Παρά τη δύσκολη, λόγω της κρίσης, χρονιά, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι μετά την εντυπωσιακή εισροή Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια «οι προοπτικές θα είναι ικανοποιητικές», σημειώνοντας ιδιαιτέρως ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνίστησε στο να κρατηθεί χαμηλό το τέλος που εισπράττεται από τους Ρώσους πολίτες στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν (35 αντί για 60 ευρώ) και κατέβαλε προσπάθειες ώστε σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, που έχει αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων στη Ρωσία να χορηγούν οι ελληνικές προξενικές Αρχές στη Ρωσία θεωρήσεις εντός 48 ωρών, «χρόνος από τους ταχύτερους ανάμεσα στις Προξενικές Αρχές των κρατών- μελών ΕΕ».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό η υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις υπό εξέλιξη δικοινοτικές διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι «πιο εποικοδομητική στάση της Τουρκίας θα σήμαινε αναμφίβολα ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό. Ακόμα και η υιοθέτηση εκ μέρους της Άγκυρας της αρχής ότι πρέπει να αφήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια «Κυπριακή Λύση» θα διευκόλυνε σημαντικά τη διαπραγμάτευση». Σημείωσε επίσης ότι «οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αδιαπραγμάτευτων «κόκκινων γραμμών» και περί «δύο λαών και δύο ιδρυτικών κρατών», καθώς και η αξίωση αναγνώρισης δικαιωμάτων στρατιωτικής επέμβασης στη Κύπρο, δεν βοηθούν την επίλυση του Κυπριακού», εκτιμώντας ότι το «μεγαλύτερο στοίχημα» είναι μια λύση που θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν μαζί στη κοινή τους πατρίδα, ενώ την ίδια στιγμή «κάνουν λάθος εκείνοι που προσεγγίζουν τη λύση του Κυπριακού με τη λογική δύο κοινοτήτων που πρέπει να κρατηθούν μακριά η μία από την άλλη», καθώς «η ασφάλεια που παρέχει η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει την εγγύηση για μία επιτυχημένη και ειρηνική συμβίωση».

Σχολιάζοντας την επικείμενη στην Κέρκυρα πρώτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μετά την περυσινή κρίση στη Γεωργία, η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι κύριος στόχος της αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ των δύο πλευρών και η ενδυνάμωση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ως εκ τούτου, είμαστε υπέρ της πλήρους ενεργοποιήσεως εκ νέου του συνόλου των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σε ισότιμη βάση, δεδομένου και του ειδικού βάρους της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας».

Ερωτηθείσα για το θέμα που προκάλεσε τις περισσότερες διενέξεις στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ τους τελευταίους μήνες, δηλαδή την παράταση της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο έδαφος της Γεωργίας, καθώς η Μόσχα διαφωνεί με την ενιαία αποστολή και επιδιώκει τη δημιουργία ξεχωριστών αποστολών σε Ν.Οσετία και υπόλοιπη Γεωργία, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ευχή να καταστεί στο εγγύς μέλλον «εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία περιοχή που τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη «θετική δυναμική» που παρατηρείται τόσο στην διένεξη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ όσο και για την Υπερδνειστερία, όπου ο ΟΑΣΕ διαδραματίζει, εδώ και 15 χρόνια, διαμεσολαβητικό ρόλο και σημείωσε ότι «οι λύσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να διαιωνίζονται οι διενέξεις».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «Η Ελλάδα εξ αρχής χαιρέτισε την πρόταση του Προέδρου Μεντβιέντεφ ως μία πρόσκληση για διάλογο πάνω στα προβλήματα ασφαλείας, παλαιά και νέα, που η Ευρώπη αντιμετωπίζει. Είκοσι χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουμε κάνει τεράστια βήματα, αλλά θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια ότι πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν. Συνεπώς, η πρόσκληση του Προέδρου Medvedev συνιστά ευκαιρία ουσιαστικού διαλόγου για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ την αγκάλιασε εξ αρχής. Η πρωτοβουλία μου να καλέσω τους συναδέλφους μου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα αποσκοπεί ακριβώς στην έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου, ώστε μέσω αυτού να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των 56 χωρών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ημιϋπαίθριοι χώροι : Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι διαδικασίες νομιμοποίησης


Τη νομοθετική ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιϋπαίθριων χώρων των οικοδομών αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, όπως είπε χθες ο ίδιος. Οι αποφάσεις αφορούν περισσότερα του 1.000.000 ακίνητα που έχουν ημιϋπαίθριους χώρους, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους ή οι κατασκευαστές τους έκλεισαν παράνομα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν διευκρίνισε τίποτε περισσότερο, καθώς το όλο θέμα είναι σε εξέλιξη, αφού τόσο οι σύμβουλοι του κ. Σουφλιά, που μελετούν το θέμα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, όσο και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θεωρούν ότι η «τακτοποίηση» με την έννοια της νομιμοποίησης των ημιϋπαίθριων προσκρούει στο Σύνταγμα της Ελλάδος, καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης σε όλη τη χώρα. Βέβαια, οι κλεισμένοι ημιϋπαίθριοι είναι ήδη κτισμένοι, δηλαδή δεν πρόκειται να προστεθεί μπετόν στις υπάρχουσες οικοδομές, που θα επιβαρύνει το περιβάλλον.


Υπέρ της άμεσης νομιμοποίησης είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, οι οποίοι εκτιμούν ότι με την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων δεν θα αυξηθεί ο δομημένος όγκος και επομένως δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να νομιμοποιήσουν τμήμα της ιδιοκτησίας τους.


Την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση των ημιϋπαίθριων χώρων, τουλάχιστον με τον τρόπο που προωθείται, έχουν εκφράσει το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποίησαν για το συγκεκριμένο θέμα’.


Πάντως, επιτροπή επιστημόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά το θέμα ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση.. Τις τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα λάβει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και θα ανακοινώσει τα τελικά μέτρα.


Πάντως, όλα δείχνουν ότι νομιμοποίηση θα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, γιατί πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης σε όλη τη χώρα, ενώ το μέτρο μπορεί να καταπέσει, αν υποβληθούν προσφυγές στο ΣτΕ.


Με την τακτοποίηση, που έχει αναφέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι παράνομα κλεισμένοι ημιϋπαίθριοι χώροι εξαιρούνται απλώς από την κατεδάφιση, χωρίς να προστίθεται η έκτασή τους στο ακίνητο. Στην ουσία , δεν θα μπορούν να πουληθούν και επομένως το ακίνητο δεν αποκτά υπεραξία.
Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση, μέτρο που ισχύει και για τα αυθαίρετα κτίσματα γενικότερα, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ τέλους, με αφετηρία την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και η ετήσια καταβολή τέλους διατήρησης.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ο Τριανταφυλλόπουλος βλέπει “εμφύλιο”!

Βέεεβαια! Το είπε χτες το βράδυ από το παράθυρο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ALTER, όταν του ζήτησε ο Χατζηνικολάου να σχολιάσει την πολυσέλιδη αιμοσταγή προκήρυξη της “Σέχτας Επαναστατών”.
Όσοι δεν τον ακούσατε, χάσατε!
Κι όσοι είχατε την ατυχία να διαρρήξετε τα ιμάτιά σας καθώς τον ακούγατε, τώρα δε θα ’χετε καμία αμφιβολία ότι ο συνάνθρωπός μας αυτός, που ό,τι θυμάται χαίρεται, χρειάζεται εξειδικευμένη κλινική υποστήριξη για να συνέλθει λιγάκι.
Προσωπικά έχει τη συμπάθειά μου και του εύχομαι περαστικά.


Λοιπόν, έχουμε και λέμε, με γνώμονα πάντα τη ρήση του Σωκράτη ότι «Ουδείς εκών κακός»: “Εμφύλιος” σημαίνει πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ ομοεθνών λόγω κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων, και είναι ο ειδεχθέστερος των πολέμων ακριβώς επειδή είναι αδελφοκτόνος και εθνοκτόνος. Οι Έλληνες βίωσαν στο πετσί τους τον εφιάλτη του εμφυλίου και τον πλήρωσαν πολύ ακριβά, κάτι που θα έπρεπε να έχει διδάξει τους νουνεχείς πολίτες να μη χρησιμοποιούν επιπόλαια ακόμη και τη λέξη “εμφύλιος” για να περιγράψουν αποτρόπαιες δολοφονικές ενέργειες αδίστακτων ολιγομελών ομάδων, που προκάλεσαν πανελλήνια φρίκη με την πρόσφατη 24σφαιρη πισώπλατη εκτέλεση του άτυχου αστυνομικού. Ο λόγος για τη “Σέχτα Επαναστατών”.


Όπως πολύ εύστοχα έγραψε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στα ΝΕΑ, «Οι παλιοί δολοφόνοι ήθελαν να αναμορφώσουν την κοινωνία με το ζόρι. Οι νέοι δολοφόνοι θέλουν να την καταστρέψουν απευθείας.» Αυτό όμως δε σημαίνει ότι διενεργείται ήδη ένας εμφύλιος, προσθέτω εγώ. Στο ίδιο άρθρο του Α. Καλοκαιρινού διάβασα επίσης: «Οι τρομοκράτες διεκδικούν τον δημόσιο λόγο με αίμα. Δεν πρέπει να τους γίνει η χάρη να τους κάνουμε συνομιλητές.» Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω επ’ αυτού. Από τη στιγμή που ο Τύπος δεν τους γυρίζει συνολικά την πλάτη αλλά δημοσιεύει πρόθυμα την εκάστοτε προκήρυξη τρομοκρατών που ακολουθεί τις στυγερές δολοφονίες τους, είναι υποχρεωμένος να κάνει και διάλογο μαζί τους και να τους αντικρούσει με τα επιχειρήματά του…

Αλλιώς τι νόημα έχει να δημοσιεύει το μονόλογο δολοφόνων επιβραβεύοντάς τους κάθε φορά που χύνουν αίμα; Όταν κάποιοι προχωρούν χωρίς αναστολές σε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής βυθίζοντας σε δυστυχία ολόκληρες οικογένειες, ή τους αγνοείς εντελώς σα να μην υπάρχουν ή, όταν δημοσιεύεις τα κείμενά τους, κάνεις και διάλογο μαζί τους, αν μη τι άλλο για να διαφωτίσεις εκείνους τους παραπληροφορημένους πολίτες που σιωπηρά ή φωναχτά επικροτούν τις αιμοσταγείς πράξεις τους. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί κι’ απ’ αυτούς… ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Είναι άκρως ανησυχητικά μερικά επαινετικά της ΣΕΧΤΑΣ σχόλια που διάβασα στα blogs, πάντα από ανώνυμους. ..

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ο Ευθυμάκης έχει δίκιο στη μακάβρια διάγνωσή του περί διενεργούμενου εμφυλίου. Δημοσιογράφος με δέλτα κεφαλαίο είναι, κάτι θα ξέρει αυτός περισσότερο από εμάς τους ανώνυμους γραφιάδες, που είδαμε φως και μπήκαμε χωρίς “προσόντα” στο Διαδίκτυο. Βλέπεις, αν δεν ανήκεις στη δημοσιογραφική ελίτ, και αν αρνείσαι να εμπλακείς σε σκάνδαλα ή να χύσεις αίμα συνανθρώπων σου, τα διαπλεκόμενα με την εξουσία ΜΜΕ δε σου δίνουν βήμα να εκφραστείς κι εσύ για να μη σκάσεις. Ούτε τζάμπα, τα αθεόφοβα! Γι’ αυτό οι κακές γλώσσες λένε ότι τρομοκρατία και εξουσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Λέτε να έχουν δίκιο;

Μελετώντας, λοιπόν, την προκήρυξη της ΣΕΧΤΑΣ, θα πρέπει να διαγνώσουμε τι ακριβώς πρεσβεύει και ποιους υπερασπίζεται η εμπλακείσα σε επίδοξο εμφύλιο ομάδα ομοεθνών μας (ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν ξένοι πράκτορες ανάμεσά τους), που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με αυτό που επιδιώκει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που είναι απέναντί τους. Κατόπιν, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ου μην αλλά και ρεαλισμό, ο καθένας ας απαντήσει ειλικρινά στον εαυτό του με ποια πλευρά τάσσεται, και πώς το αποδεικνύει εμπράκτως. Όσο για τον Ευθυμάκη, μακάρι νάξερε ο φτωχός (τω πνεύματι, εννοώ) με ποιους είναι… Αρέσκεται πάντως να παίζει σε διπλό ταμπλό, ίσως λόγω τρικυμίας εν κρανίω, που “συμπτωματικά” εξυπηρετεί το ίδιον όφελος.

Έψαξα στη Zougla του να δω μήπως υπάρχει κανένα άρθρο του ιδίου με το οποίο να καταδικάζει, ή έστω να σχολιάζει αντικειμενικά την απαράδεκτη, ακόμη και για επαγγελματίες τρομοκράτες, προκήρυξη της Σέχτας, αλλά δε βρήκα τίποτα. (Αν υπάρχει κάπου και δεν το εντόπισα, ας μου το υποδείξει παρακαλώ κάποιος για να ζητήσω δημόσια συγνώμη.) Αυτός ο λαλίστατος τηλε-εισαγγελέας, που υψώνει τη γροθιά του σε Πρωθυπουργό, Υπουργούς και ανώτερους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αποφεύγει συστηματικά να καταδικάσει τρομοκράτες! Γιατί άραγε; Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή είναι κρυφός θαυμαστής τους ή τους φοβάται. Μάλλον το δεύτερο, αφού συχνά, και συνήθως όταν οι “αντάρτες” χύνουν φρέσκο αίμα ή βιαιοπραγούν, εκείνος σπεύδει να πάρει συνέντευξη από πρώην τρομοκράτη κρατούμενο, ή να δημοσιεύσει άρθρο του, για να δείξει, εμμέσως πλην σαφώς, με ποιους δήθεν τάσσεται..

Ελάτε λοιπόν να μελετήσουμε την εν πολλοίς ασυνάρτητη, αλλά γεμάτη μίσος και απειλές, προκήρυξη, μπας και βγάλουμε κάποιο νόημα. Θα τη βρείτε ολόκληρη εδώ: Οι Σεχτο-αντάρτες, που ισχυρίζονται ότι είναι Έλληνες, έχουν τον εξής “υψηλό” στόχο, όπως βγαίνει από τις δηλώσεις τους:
«Ο υπέρτατος σχεδιασμός και το καθήκον ενός αντάρτη πόλης είναι να αποδιοργανώσει το εσωτερικό της χώρας του, να πλήξει την εθνική οικονομία, να κιβδηλώσει την δημόσια εξωτερική εικόνα και να δημιουργήσει διεθνή ανυποληψία, να αποσταθεροποιήσει το σύστημα και να προκαλέσει τον εθνικό διχασμό. (…) Όμως θ’ αναγκάσουμε πρώτα την Ελλάδα να ματώσει. (…). Θέλουμε να θέσουμε σε ισχύ την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τον εμφύλιο επαναστατικό πόλεμο.»

Ξαναδιαβάστε, παρακαλώ τη δήλωση μήπως γίνει καμιά παρερμηνεία. Σε απλά Ελληνικά, ο δεδηλωμένος στόχος των Σεχτο-επαναστατών είναι η πλήρης διάλυση της χώρας τους. Η μερική διάλυση που διενεργείται με αργούς ρυθμούς και μεθοδικά από τη διεφθαρμένη και ανίκανη εξουσία και το σάπιο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο δεν τους αρκεί. Θέλουν να βάλουν πλάτη ώστε να την αποτελειώσουν, και μάλιστα με συνοπτικές αιματηρές διαδικασίες, εδώ και τώρα. Αυτό επαγγέλλονται. Έχουν στόχο να αιματοκυλίσουν τη χώρα, να της ξεσκίσουν εντελώς τα σωθικά και να της πετάξουν τα σπλάχνα στα ξένα όρνεα που δε μπορούν να συγκρατήσουν τα σάλια τους από τη βουλιμία, να τη βυθίσουν στο κοινωνικό ΧΑΟΣ, στα τάρταρα της οικονομικής χρεοκοπίας, στο υπόγεια διαμερίσματα της διεθνούς ανυποληψίας, στον εθνοκτόνο διχασμό, ματώνοντάς την!

Σε πρώτη και πανεύκολη διάγνωση, οι Σεχτοεπαναστάτες επιδεικνύουν ένα αβυσσαλέο μίσος κατά της πατρίδας τους, που θα τους ζήλευε και ο χειρότερος εξωτερικός εχθρός της Ελλάδας. Με τέτοιους συμπατριώτες, τι τους χρειαζόμαστε τους εχθρούς; Το δηλώνουν άλλωστε ξεκάθαρα πως είναι απάτριδες, λέγοντας: «Σ΄ αυτό το αλισβερίσι ιδεολογικής σύγχυσης και κοινωνικοπολιτικής αντίφασης ορίζουμε τους εαυτούς μας φανατικούς απάτριδες.» Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μουτζουρωμένη από τέτοια συνθήματα αναρχικών. Ένα από αυτά, που φωτογράφισα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης κατά την επιστροφή μου από την Κωνσταντινούπολη, το παρέθεσα στην αρχή τούτου του άρθρου.

Λοιπόν, Ελλήνων σώφρονες παίδες, όσοι συμφωνείτε με αυτόν τον αυτοκαταστροφικό στόχο της ΣΕΧΤΑΣ, που “ευαγγελίζεται” την πλήρη κατεδάφιση του, σαθρού έστω εν μέρει, οικοδομήματος της χώρας σας, και επιθυμείτε να επιτύχει, στοιχηθείτε μαζί με τους στυγερούς δολοφόνους… Πολεμήστε δίπλα τους και μαζί τους για ν’ αποτελειώσετε το εθνοκτόνο σχέδιο κατά της πατρίδας που εγκαινίασαν οι σεχτοαντάρτες – “φανατικοί απάτριδες” όντες – και απειλούν να συνεχίσουν με δριμύτητα. Συνάμα, όμως, να ψάξετε και για τη χώρα-πατρίδα που θα σας υποδεχτεί για να μετακομίσετε όταν επιτύχει ο μακάβριος στόχος τους, δηλαδή αυτός της πλήρους διάλυσης της χώρας σας. Διότι προφανώς δε θα θέλετε να περιφέρεστε ως φαντάσματα μέσα στο ΧΑΟΣ που με την ηθική συμπαράσταση ή την ενεργό συμμετοχή σας θα έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε, δε θα υπάρχει δουλειά και ψωμί ούτε για σας ούτε και για τους προστατευόμενούς σας, τους μετανάστες, που ήλθαν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Δηλαδή θα τους πάρετε κι αυτούς τους άμοιρους στο λαιμό σας… Φαντάζεστε τότε τι κλάμα έχουν να ρίξουν οι δεδηλωμένοι προστάτες τους, ο Αλέκος, η Αλέκα, ο Αλέξης, ο Μάκης, ο Λάκης, ο Γρηγοράκης και άλλοι επιλεκτικά φιλεύσπλαχνοι “προοδευτικοί” μισέλληνες;

Ή μήπως λάθος κατάλαβα ότι οι Σεχτοεπαναστάτες αγαπάνε και νοιάζονται για τους ξένους μας; Για να το δούμε αυτό προσεκτικότερα, μπας και μεροληπτώ. Διαβάζω στην προκήρυξη: «Την ίδια στιγμή το ντόπιο μικροκεφάλαιο, οι καταστηματάρχες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι μικροϊδιοκτήτες επιδοκιμάζουν χαιρέκακα τη νέα γραμμή πολιτικής κατά της λαθρομετανάστευσης. (...) Τώρα λοιπόν οι νοικοκυραίοι ανακάλυψαν πως τους ενοχλούν οι “ξένοι”, παρ’ όλο που συνεχίζουν να τους εκμεταλλεύονται στις μαύρες δουλειές. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για λογαριασμό τρίτων, σίγουρα όμως θα κόψουμε την γλώσσα όσων μιλάνε πολύ με φόντο τον πατριωτισμό και την μισαλλοδοξία τους.»

Λοιπόν, για να επικοινωνούμε πότε-πότε και με τη λογική, όταν, ο μη γένοιτο, επιτευχθεί ο μακάβριος στόχος των Σεχτοεπαναστατών, δηλαδή το απόλυτο ΧΑΟΣ (τώρα “απολαμβάνουμε” μερικό χάος), τότε φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι θα γευτούν στο πετσί τους τη γνήσια επίγεια κόλαση και τότε δε θα υπάρχει πια ελπίδα για κανένα. Θα υπάρχει όμως η απόλυτη δικαιοσύνη που ονειρεύονται οι ουτοπιστές, αφού δε θα υπάρχουν ούτε “άσπρες” ούτε “μαύρες” δουλειές για κανένα. Δε θα υπάρχουν εκμεταλλεύσιμοι εργαζόμενοι διότι οι πρώην εκμεταλλευτές τους μικρομεσαίοι μαγαζάτορες θα έχουν πτωχεύσει, σύμφωνα πάντα με το όνειρο-στόχο της Σέχτας.

Εξάλλου, οι μεγαλοεπιχειρηματίες καπιταλιστές θα έχουν μεταφέρει τα “βδελυρά ” κεφάλαιά τους σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη, και καμία εθελουσία ή αναγκαστική απεργία πείνας από τους απελπισμένους δε θα τους συγκινήσει ώστε να τα επαναφέρουν για να επενδύσουν στη χώρα της Σεχτο-επανάστασης και να μπουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν όπως πριν τους εργαζόμενους. Άλλωστε, όπως λέει και η σοφή ρήση, «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»! «Ας τους να αυτοοργανωθούν με “ αντισυμβατικό κοινωνικό διάγραμμα οριζοντίων σχέσεων”» , θα λένε χαιρέκακα. Αυτό δεν επεδίωκαν; Αυτό δε διακήρυξαν; Ιδού η 'Ρόδος'!

Ας δούμε, όμως, όλη την παράγραφο - πρόσκληση στην ουτοπική αυτοδιαχείριση: «Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που έχουν αυτοεξοριστεί απ’ αυτήν την κοινωνία και τα ψεύτικα αγαθά της για να ανασυνθέσουμε το αντάρτικο πόλης που γύρω του θα συσπειρώνονται άνθρωποι που θα έχουν μια κοινή επαναστατική στράτευση, με αντισυμβατική γλώσσα, με αντιθεσμική πολιτιστική κουλτούρα, με αυτοοργανωμένη διαχείριση και αντισυμβατικό κοινωνικό διάγραμμα οριζόντιων σχέσεων.»

Κι εγώ αυτοεξόριστη είμαι, σύντροφοι, αλλά παλεύω με ειρηνικά μέσα για μια ανθρωπινότερη κοινωνία. Δεν πιστεύω στη λύτρωση με το χύσιμο αίματος, γι’ αυτό άλλωστε δεν πιστεύω και στο σχετικό δόγμα του Χριστιανισμού. Είμαι ειρηνόφιλη μέχρι το κόκαλο και πιστεύω πως μόνο με πνευματικά «όπλα» μπορεί η κοινωνία να δει καλύτερες μέρες. Άλλωστε, η ιστορική αλήθεια με δικαιώνει. Ποτάμια αίματος έχουν χυθεί, επαναστάσεις επί επαναστάσεων, εμφύλιοι επί εμφυλίων, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι από ηθικής άποψης. Ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι λύκος για τον άνθρωπο… Δε σας λέει τίποτα αυτό;

Ποια είναι, όμως, τα ψεύτικα αγαθά της κοινωνίας τα οποία η ΣΕΧΤΑ βδελύσσεται, ενάντια σ’ εκείνους, ντόπιους και λαθρομετανάστες, που τα επιδιώκουν; Θα το καταλάβετε διαβάζοντας τα επόμενα:
Ενώ στην προκήρυξη αποκηρύσσεται ο “στείρος φιλοσοβιετισμός” και το “έκτρωμα της Σοβιετικής Ένωσης”, εκφράζεται συγχρόνως και η απογοήτευση γι’ αυτούς που αφυπνίστηκαν από την ουτοπία τους: «Αλλά και στην Ελλάδα ο ιδεαλισμός ενός λαϊκού ξεσηκωμού μετά την μεταπολίτευση, που τελικά ποτέ δεν διήρκησε, αποθάρρυνε αρκετούς συντρόφους που εγκατέλειψαν το αντάρτικο πόλης και προσχώρησαν σε ό,τι μισούσαν. Δουλειά, οικογένεια, σπίτι και αποδράσεις στην εξοχή.»

Δηλαδή η δουλειά, το σπίτι, η οικογένεια, αξίες που συντήρησαν την ανθρωπότητα επί χιλιετίες, είναι κάτι το επιλήψιμο; Και πώς θα ζήσει κάποιος όταν δε δουλεύει; Ποιος θα τον ταΐσει και θα τον ντύσει; Ποιος θα του προμηθεύσει το χρήμα για τα απαραίτητα προς το ζην, ή έστω για ν΄αγοράζει όπλα και σφαίρες και να δολοφονεί; Ή μήπως, εκτός από τις καθαγιασμένες κλοπές και διαρρήξεις, υπάρχουν και αόρατα αφεντικά – άσπονδοι φίλοι της Ελλάδας – που μεριμνούν γι’ αυτά; Εξάλλου, γιατί συρρέουν στην Ελλάδα και στην επάρατη καπιταλιστική Δύση εκατομμύρια λαθρομεταναστών; Δεν έρχονται για ν’ αποκτήσουν κι αυτοί δουλειά, σπίτι, οικογένεια και τα καταναλωτικά αγαθά ή έστω “αγαθά” που έχουν και οι γηγενείς και τα οποία ορέγονται;

Όμως οι υποτιθέμενοι προστάτες των λαθρομεταναστών, οι Σεχτοεπαναστάτες, τα καταδικάζουν αυτά. Διαβάστε παρακαλώ περισσότερα: «Η Λούμπεν ΜικροΑστική Τάξη διαμαρτύρεται, καταγγέλλει, δυσαρεστείται, αγανακτεί, αλλά μοιάζει με σύγχρονο Σίσυφο της ταξικής ανάβασης. Διαρκώς σπρώχνει μπροστά του το βράχο της ιστορικής συνείδησης στην ανηφόρα της φτώχιας, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της αποξένωσης, αλλά μόλις φτάνει στην κορυφή της επαναστατικής ανασύνθεσης βλέπει την υπόσχεση του καπιταλιστικού παραδείσου του νέου διαμερίσματος με το εξοχικό, της πιθανής προαγωγής στην δουλειά, του καινούριου αυτοκινήτου, των χλιδάτων αντικειμένων, μα πάνω απ’ όλα, των εύκολων και ανέξοδων σχέσεων που κλειδώνουν στην φράση “Δεν γ***... Εγώ να περνάω καλά...” και εγκαταλείπει την προσπάθεια αφού βολεύεται με εξαρτημένες ψευδαισθήσεις. Βέβαια ο βράχος εξακολουθεί να υπάρχει και κατρακυλάει ξωπίσω του.»

Τι να κάνει, λοιπόν, ο άμοιρος μικροαστός; Πώς να τη βγάλει; Ν’ αρχίσει να σφάζει και να πίνει το αίμα των συνανθρώπων του επιστρέφοντας στον κανιβαλισμό; Να βγει κι αυτός να πυροβολεί στο ψαχνό συμπράττοντας με τη ΣΕΧΤΑ για να επιτύχει όμως τι; Το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ; Άλλωστε, οι ίδιοι οι Σεχτοεπαναστάτες είναι ειλικρινείς και δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Είμαστε ρεαλιστές και χαιρόμαστε που δεν πρέπει να υπερασπίσουμε το όραμα και την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου που μπορεί να μην έρθει ποτέ. Γι’ αυτό είχαμε γράψει στην πρώτη μας ανακοίνωση “κάνουμε αντάρτικο και όχι πολιτική”. Οι παράνομες επαναστατικές οργανώσεις δεν είναι εργαλεία για τον κόσμο του μέλλοντος αλλά πρόταση ζωής για το σήμερα.»

Μα αν οι απάνθρωπες αιματηρές επιχειρήσεις τους δε φέρνουν ελπίδα για μια ανθρωπινότερη κοινωνία αύριο-μεθαύριο, αν δεν είναι εργαλεία για έναν καλύτερο κόσμο του μέλλοντος, τότε προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Προς τι οι στυγερές δολοφονίες μεροκαματιάρηδων πολιτών και το ορφάνεμα αθώων παιδιών; Μήπως “η πρόταση ζωής για το σήμερα” σημαίνει την κανιβαλιστική ηδονή στη θέα και την οσμή φρέσκου αίματος; Μήπως το αντάρτικο γίνεται απλώς για τη λαγνεία του αντάρτικου; Δηλαδή ένα είδος μακάβριου σπορ ή σατανικού χόμπι που στοχοποιεί ό,τι πιο ιερό υπάρχει κάτω από τον ήλιο – την ίδια ανθρώπινη ύπαρξη; Και γιατί άραγε δε διήρκεσαν ποτέ ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό παρόμοιες “φιλοσοφίες” όπως αυτή της εν λόγω Σέχτας;

Τέλος θα σταθώ στη δήλωση- βόμβα της ΣΕΧΤΑΣ των επαναστατών: «Και μιλάμε για εμάς και για σένα, τον κάθε εσένα που δεν γουστάρεις αυτόν τον σκατόκοσμο και τους υποτελείς του. Έτσι τα ’χαμε πει και οι πράξεις από ’δω και πέρα θα σφραγίσουν τα λόγια μας με δεσμούς αίματος των εχθρών μας.»

Όχι, σύντροφοι στην αγανάκτηση κατά της σαπίλας. Εγώ δε σας εξουσιοδοτώ να μιλάτε για μένα. Και εγώ δε γουστάρω αυτόν τον “σκατόκοσμο”, αλλά πολύ περισσότερο βδελύσσομαι τις αιμοσταγείς πρακτικές σας, και κάνω έκκληση από τα βάθη της ψυχής μου να τις σταματήσετε εδώ! ΕΛΕΟΣ!!! Επιπλέον, δε θεωρώ κανένα συνάνθρωπο εχθρό μου, ούτε καν εσάς. Ουδείς εκών κακός! Είμαστε όλοι αδέλφια, σπόροι του ίδιου Παγκόσμου Πνεύματος που οι άνθρωποι ονόμασαν Θεό, κατ’ εικόνα του οποίου είμαστε όλοι φτιαγμένοι, αφού όλοι φέρουμε μέσα μας τον άγραφο ηθικό κώδικα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα ζώα.

Τώρα, το αν πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται υπό σύγχυση ως προς τι είναι καλό και τι κακό, τι άδικο και τι δίκαιο, τι λογικό και τι παράλογο, τι ωφέλιμο και τι καταστρεπτικό για τα άτομα και το σύνολο, είναι διότι, είτε είναι εξουσιαστές είτε εξουσιαζόμενοι, δεν εκπαιδεύτηκαν σωστά και κινούνται ακόμη στο πεδίο των άγριων ζωικών τους ενστίκτων, παρασυρόμενοι από παραπλανητικές ή ουτοπιστικές σειρήνες που σκορπίζουν τον πόνο και προάγουν το ΧΑΟΣ. Ύψιστο χρέος όλων μας είναι ν' ανυψώσουμε, με ειρηνικά και πνευματικά μέσα, και κυρίως με την ΑΓΑΠΗ, τον άνθρωπο στο πεδίο του πνεύματος, όπου θα γίνει ο ίδιος νόμος για τον εαυτό του. Όπου η επιλογή του καλού και του δίκαιου θα είναι η ευχαρίστησή του κι όχι κάποιος εξωτερικός καταναγκασμός, σκοπιμότητα ή απειλή. Όπου η λογική θα εκτοπίσει τον παραλογισμό.

Εγώ η αιθεροβάμων μια τέτοια κοινωνία ονειρεύομαι και γι’ αυτήν θ’ αγωνίζομαι όσο αναπνέω. Έμαθα να χτίζω κι όχι να γκρεμίζω. Επέλεξα να υπερασπίζομαι τη ζωή κι όχι το θάνατο. ΕΣΕΙΣ;

Στα ίχνη του Καραβέλα


Σύλληψη του Χριστοφοράκου – Στα ίχνη και του Καραβέλα

Ραγδαίες εξελίξεις αυτή την ώρα σε Αθήνα και Μόναχο καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η Γερμανική Αστυνομία έχει εντοπίσει και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Siemens Χρήστο Καραβέλα.

Ο Δένδιας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές του Μονάχου και με τον Γερμανό ομόλογό του. Όσον αφορά τον Χριστοφοράκο, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη στις 6.40 σήμερα το πρωί σε σπίτι, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι δικό του, κοντά στα Γερμανοαυστριακά σύνορα.


Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν τέσσερις άλλες κατοικίες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά χθες το βράδυ πήγε στον εισαγγελέα του Μονάχου μάρτυρας και υπέδειξε τον τόπο διαμονής του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens.


Πόλεμος χαρακωμάτων από τις Τράπεζες!

Έντονο παρασκήνιο υπάρχει αυτές τις ημέρες στο τραπεζικό σύστημα. Βασικά υπάρχουν δύο ομάδες. Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τη μία. Όλοι οι άλλοι συγκροτούν την... αντιπολίτευση.

Οι πρώτες αψιμαχίες είχαν σημειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι τραπεζίτες πάλευαν να αποδείξουν ποιος ήταν ο πιο δυνατός με έπαθλο τα χρήματα των καταθετών. Τώρα τα πράγματα έχουν σοβαρέψει περισσότερο...

Το βέβαιο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ανεξάρτητα από το τί λένε δημόσια. Ο κ. Αράπογλου τους πρόλαβε! Το έκανε πρώτος και τώρα οι υπόλοιποι φοβούνται ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στην αγορά για να γίνει σύντομα μία ανάλογη αύξηση κεφαλαίου με αυτή της Εθνικής.

Κι έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και προσπαθούν να πείσουν την αγορά ότι δεν είχε καν περάσει από το μυαλό τους η προοπτική μιας αύξησης κεφαλαίου. Στις σχετικές «διαβεβαιώσεις» οδηγήθηκαν κι από έναν ακόμη λόγο: Η συνεχιζόμενη φημολογία για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου βλάπτουν σοβαρά την χρηματιστηριακή τους εικόνα, αφού κάθε σχετική είδηση οδηγεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Η εναλλακτική λύση που απέμεινε είναι τα υβριδικά κεφάλαια. Κι εδώ έρχεται τώρα η Εθνική και αγοράζει πίσω τα υβριδικά που είχε εκδώσει παλιότερα σε τιμή χαμηλότερη της έκδοσής τους. Η συγκεκριμένη αγορά είναι έτσι κι αλλιώς κατεστραμμένη και αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές. Μπορεί η κίνηση της Εθνικής να δημιουργεί θέμα σε όσους θέλουν να βρουν κεφάλαια σε αυτή τη δεξαμενή, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι η κίνηση Αράπογλου προκλήθηκε με κίνητρο να δημιουργηθούν προβλήματα στον ανταγωνισμό.

Δίχως κανείς να υποστηρίζει ότι την Εθνική τη διοικούν άγγελοι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα του ενός θα γίνει αργά ή γρήγορα πρόβλημα όλων. Το ότι ο κ. Αράπογλου τους πρόλαβε στη στροφή, δεν μπορεί να είναι αιτία πολέμου. Αλλά ούτε και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία επίδειξη δύναμης από πλευράς της Εθνικής έναντι των άλλων τραπεζών. Η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή και η κρίση θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε σημαντικές αλλαγές στον κλάδο.
Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων, ανεξάρτητα από τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρασκήνιο τις τελευταίες μέρες. Είναι θέμα χρόνου να δούμε τις πρώτες κινήσεις και η σχετική προεργασία έχει γίνει εδώ και μήνες. Ωστόσο, η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των τραπεζιτών δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Μπορεί αύριο να τα έχουν ξαναβρεί μεταξύ τους, αλλά η εικόνα τους ήδη πλήττεται αδικαιολόγητα...


Θανάσης Μαυρίδης

Ομηρος στο Ιράν Έλληνας δημοσιογράφος...


Ο 30χρονος δημοσιογράφος που βρισκόταν στο Ιράν καλύπτοντας τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας “Washington Times”, συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη για «παράνομες δραστηριότητες» κι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο «Μεχραμπάντ» της ιρανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσω Ντουμπάι.

«Έχει έρθει αρκετές φορές στο Ιράν για λογαριασμό διαφόρων ΜΜΕ, αλλά δεν γνωρίζω την ακριβή κατηγορία της σύλληψής του», σημείωσε ο Ιρανός αξιωματούχος Μ. Μογκατασαντέχ, παροτρύνοντας // νουθετώντας τους ξένους δημοσιογράφους να ασκούν "υπεύθυνα" το λειτούργημά τους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ι. Αθανασιάδης είχε υπερβεί τα όρια της χορηγειθείσης άδειας που είχε λάβει και κινήθηκε πέραν των ορίων της Τεχεράνης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι ιρανικές αρχές προέβησαν σε αυτή την ενέργεια σε μια προσπάθεια επίδειξης πυγμής προς τα διεθνή ΜΜΕ που κατέγραφαν τις μετεκλογικές διαδηλώσεις.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τον αν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του δημοσιογράφου, ούτε για το ακριβές μέρος της κράτησής του ενώ άγνωστο παραμένει το αν επετράπη στον Έλληνα Πρέσβη να συναντήσει τον Αθανασιάδη. Εντωμεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», ανεβάζει τον αριθμό των συλληφθέντων δημοσιογράφων σε 34 ενώ μετά το ξέσπασμα των ταραχών, οι ξένοι δημοσιογράφοι περιορίστηκαν στα ξενοδοχεία και τα γραφεία τους. Ο μόνιμος ανταποκριτής του BBC, Τζον Λέι, ειδοποιήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα «μέσα σε 24 ώρες».

Η ζωή του Ιάσονα Αθανασιάδη μοιάζει με παιδικό όνειρο, σημείωνε πριν τέσσερις μήνες σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Δημήτρης Ρηγόπουλος. Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Ιάσονας ζει από τα 15 του στο εξωτερικό. Άφησε γρήγορα την ασφάλεια της Αγγλίας για την Αίγυπτο. Το Κάιρο ήταν η πρώτη στάση μιας επαγγελματικής διαδρομής με πολλούς σταθμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή: Συρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν.

Αυτό που τον οδήγησε στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο ήταν μια πρόσκληση που του είχε κάνει ο πατέρας του όταν ζούσε στο Αλέπο, να περάσουν κάποιο καιρό μαζί στη Συρία. "Προσκολλήθηκα στη Μέση Ανατολή το 1996, ιδιαίτερα όταν ταξίδεψα με τον πατέρα μου στη Βηρυττό. Περπατώντας μέσα στο μεταπολεμικό τοπίο της ανοικοδόμησης, δεν μπορούσα παρά να ανακαλέσω την Αθήνα -το ίδιο αρχιτεκτονικό χάος, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα από άναρχες άσπρες πολυκατοικίες με χρωματιστές τέντες. Η μόνη διαφορά με του Ζωγράφου, τη γειτονιά στην Αθήνα όπου μεγάλωσα, ήταν ότι οι τέντες στη Βηρυττό ήταν σημαδεμένες από οβίδες και κομμένες σε μαύρα κομματάκια από τις εκρήξεις."

Η εμπειρία αυτή, είχε πει ο ίδιος, έθρεψε τον ενθουσιασμό του για την περιοχή ενώ την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, την έχει αποδόσει στη μητέρα του. Ο ίδιος υπηρετεί το είδος της πιο απαιτητικής δημοσιογραφίας: ταξιδεύει συνέχεια, μαθαίνει τη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεται για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, προσπαθεί να καταλάβει τους ανθρώπους και εμβαθύνει στην κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.

Ο Μπρους Κλαρκ, συγγραφέας και δημοσιογράφος και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του περιοδικού Economist, τον γνωρίζει προσωπικά και μίλησε για εκείνον στο newstime.gr: «Ο Ιάσων είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες δημοσιογράφους της γενιάς του. Έχει αφιερώσει όλη του την καριέρα στο να καλύπτει τη ζωή των απλών ανθρώπων στη Μέση Ανατολή με αντικειμενικότητα, ήθος και επαγγελματισμό.» Μιλάει συνολικά πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αραβικά και περσικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο τον βοήθησε η πολυετής παραμονή του σε χώρες της ευαίσθητης περιοχής της Μέσης Ανατολής, ο Ιάσων είχε απαντήσει:

"Μου επιτρέπεται να σκέφτομαι ανεξάρτητα, να μαθαίνω χιλιάδες πράγματα από τις επιτόπου εμπειρίες μου και να προκαλώ τον εαυτό μου καθημερινά. Μου έχει δοθεί η πολυτέλεια να διαμορφώνω μόνος μου τη σκέψη μου για τα σημαντικά ζητήματα της μέρας. Τελικά, με απελευθέρωσε από μια δουλειά ενός γραφιά αγκυλωμένου σε ένα γραφείο."

Σε άλλη του συνέντευξη εξηγούσε:

"Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι σίγουρα περνάω καλύτερα απ' το να είμαι τραπεζικός και να γυρίζω στο σπίτι για να κάτσω μπροστά στην τρεμοπαίζουσα μετριότητα της ελληνικής τηλεόρασης, κάθε μέρα της ζωής μου εδώ πέρα είναι μια μέρα που την έχω ζήσει, με κάθε έννοια της λέξης."

Ειδικότερα, για το Ιράν πιστεύει ότι είναι η πιο σύνθετη και παράδοξη χώρα που έχει γνωρίσει και που καθορίζει το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Για εκείνον, το πιο σημαντικό για το Ιράν –και στο οποίο το θέμα των πυρηνικών μπορεί να έχει θέση– είναι η σχέση της χώρας με τον σύγχρονο κόσμο και πώς γίνεται ένα θεοκρατικό καθεστώς να είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες στον κόσμο, το πώς, δηλαδή, συμβιβάζεται αυτή η όψη της χώρας με ένα θεοκρατικό καθεστώς.

"Πουθενά αλλού δεν βλέπεις μια τόσο ιδιαίτερη μείξη λαών, θρησκειών και φυλών. Πουθενά αλλού η πολιτική δεν είναι τόσο υποβαθμισμένη και διεφθαρμένη, αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα [...] Πολλοί άνθρωποι μου λένε, μισοαστεία μισοσοβαρά, ότι σπαταλάω τα νιάτα μου, τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, σε μια περιοχή στην οποία αποτελούν τυπικά χαρακτηριστικά η θρησκευτική δυσανεξία, η βία, και μια θρησκεία της πλειονότητας, η οποία φαίνεται να στύβει και την τελευταία σταγόνα ευχαρίστησης από τη ζωή, για να της ενέσει αμαρτία και ενοχή. Αλλά ποτέ δεν ξεχνώ από πού έρχομαι -από την Ελλάδα- και τη ζωή μου εκεί, στην οποία μπορώ πάντα να επιστρέψω. Για πολλούς εδώ δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν έχουν δρόμο διαφυγής.", είχε πει σε συνέντευξή του στη Lifo, την άνοιξη του 2006.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του Ιράν για τον Ιάσονα, ήταν το ότι υπέστη τρεις μεγάλες εισβολές, που επηρέασαν την ιστορία του: την ελληνική, την αραβική και τη μογγολική. Στην ίδια συνέντευξη, παρατηρούσε σχετικά: "Σήμερα, η διανόηση του Ιράν περηφανεύεται για το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η επαφή με την Ελλάδα και δεν είναι καθόλου σπάνιο σε κάποιο δείπνο να ακούσεις τους Πέρσες να συζητούν πολύ σοβαρά πως οι φιλοσοφίες των δύο πολιτισμών, η ελληνική και η περσική, επηρέασαν η μία την άλλη. Επιπλέον, υπάρχει μία απέχθεια για τους Άραβες, η οποία διαπερνά όλη την κοινωνία. Όσο για τη σημερινή εποχή, οι Έλληνες αναγνωρίζονται ως περισσότερο δυτικοί από τους Ιρανούς. Ξέρουν ότι ανήκουμε στην ΕΕ αλλά δε μας θεωρούν Ευρωπαίους - κι αυτό είναι μεγάλο κοπλιμέντο, προερχόμενο από έναν αρχαίο ανατολικό λαό, ιδιαίτερα περήφανο για τις ρίζες και την ιστορία του."

Ο Ιάσων Αθανασιάδης Φόουντεν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του είναι Βρετανός, ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και η μητέρα του, Πολύμνια Αθανασιάδη είναι καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μελετήτρια της καθ' ημάς Ανατολής. Ο Ιάσονας έχει τόσο ελληνική, όσο και βρετανική υπηκοότητα και είναι κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου. Οταν ήταν 15 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία. Ολοκλήρωσε εκεί το λύκειο και σπούδασε Αραβικές και Σύγχρονες Μεσανατολικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έφυγε για την Αίγυπτο όπου εργάστηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC και της εβδομαδιαίας «Αλ Αχράμ» του Καΐρου. Το 2003, χρονιά της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, δούλεψε στο Αλ Τζαζίρα στην Ντόχα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κι ένα χρόνο μετά επέστρεψε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από το BBC World. To 2005, μεταφέρει τη βάση του στο Ιράν, όταν γίνεται δεκτός από το τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Εφυγε από την Τεχεράνη το 2007 όταν κέρδισε μια υποτροφία Nieman στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είναι ο δεύτερος Έλληνας που τυγχάνει αυτής της υποτροφίας και ένας από τους νεότερους υπότροφους, μιας και η υποτροφία απευθύνεται σε mid-career journalists.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, από όπου κατάγεται η οικογένεια Αθανασιάδη. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά τον Τουρκόφωνο κόσμο στέλνοντας ανταποκρίσεις, μεταξύ άλλων, στην Athens News, το περιοδικό Odyssey και παράλληλα, μαθαίνει την τουρκική γλώσσα. Έχει συνεργαστεί με την εκπομπή "Ταξιδεύοντας" της Μάγιας Τσόκλη από το Κάιρο και τη Δαμασκό και γύρισε ταινία για τη σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολλάχ το 2006.

Εκτός από δημοσιογράφος, είναι και πολύ καλός φωτογράφος. Είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που εξέθεσε φωτογραφίες για την καθημερινή ζωή στο Ιράν. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα από ταξίδια του στο Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί και στην Τεχεράνη υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας με θέμα: «Ελληνισμός στην Περσία: Από τον Μέγα Αλέξανδρο στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Ο διευθυντής της «Ουάσινγκτον Τάιμς», Τζον Σόλομον ανέφερε σχετικά με το θέμα ότι αρχικά, οι ιρανικές αρχές δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία του δημοσιογράφου, αλλά η εφημερίδα υπέθεσε ότι πρόκειται για τον Ιάσονα Αθανασιάδη, που δούλευε ως freelancer. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με την οικογένειά του. Έχουν, επίσης, προβεί στα απαραίτητα διαβήματα προς τις ιρανικές αρχές, τόσο στην πρεσβεία τους στην Ελλάδα όσο και στην Τεχεράνη, ζητώντας την απελευθέρωση του 30χρονου δημοσιογράφου.

Τέλος, ο Μπρους Κλαρκ, έχοντας γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ιρανικών Αρχών, εξέφρασε μέσω του newstime.gr την ελπίδα ότι αυτή η υπόθεση θα έχει πολύ σύντομα αίσιο τέλος. "Από ό,τι ξέρω η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αφεθεί ο Ιάσων ελεύθερος. Όλοι οι φίλοι του ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα έχει πολύ σύντομα αίσιο τέλος."