Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Οι Άγγλοι υποκλίνονται στη μεταγραφή της ΑΕΚ με τον Λιούμπισιτς: «MVP κόντρα στην Τσέλσι, τον ήθελαν στη Γιουνάιτεντ!»

Δείτε τι γράφουν οι Άγγλοι για τη μεταγραφή της ΑΕΚ με τον Λιούμπισιτς
Πριν από δύο χρόνια, τον έμαθε όλη η Αγγλία. 
Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς ξεχώρισε απέναντι στην Τσέλσι, την κέρδισε σε μία από τις δύο περιπτώσεις, προσέλκυσε το ενδιαφέρον φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και… σήμερα, βρίσκεται στην ΑΕΚ, με τους Άγγλους να μην το περιμένουν!
Και κάπως έτσι, η μεταγραφή της ΑΕΚ με τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, είναι γεγονός...

Εγκρίθηκαν οι 6 αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα για τους αγρότες - Κάλεσμα Αυγενάκη για διάλογο και συναίνεση

Αποδεκτές έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι έξι αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα από τις 28 Δεκεμβρίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης σε ημερίδα στην οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καθώς και στις κοινές δράσεις της EUMED-9 για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού, η Κομισιόν σε ανεπίσημη ενημέρωση γνωστοποίησε ότι γίνονται δεκτές οι ακόλουθες έξι αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα:...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 04 Φεβρουαρίου 2024

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 04 Φεβρουαρίου 2024...

Νέο βίντεο Μητσοτάκη στο TikTok: «Το μυστικό είναι να αυτοσαρκάζεσαι»

Στην τιμητική διάκριση που έλαβε από τα Ermis Awards αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο βιντεάκι που ανέβασε με την ομάδα του στο Tik Tok.
Στο βίντεο αναφέρεται στη βράβευση στην πλατφόρμα με το «Ermis White» και δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που είχε ετοιμάσει το επιτελείο του για τις Εκλογές το περασμένο καλοκαίρι.
Στο βίντεο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι «Μας απένειμαν αυτό το βραβείο ERMIS για την καμπάνια μας στο Tik Tok. Είναι το τελευταίο πράγμα που περίμενα να μας συμβεί. Με αφορμή αυτό θυμηθήκαμε ένα βίντεο που είχαμε ετοιμάσει προεκλογικά και δεν είχαμε ανεβάσει ποτέ».
«Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να το δούμε μαζί», προσθέτει ο πρωθυπουργός και το βίντεο συνεχίζει...

Μητσοτάκης στον Economist: Η Ελλάδα από «ασθενής της Ευρώπης» έγινε «χώρα της χρονιάς»

Στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στον Economist. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άρθρο του γράφει πως η άνοδος του λαϊκισμού έκανε βαθιά ζημιά στην Ελλάδα, η οποία, όταν την παρέλαβε ως πρωθυπουργός το 2019, ήταν ο «ασθενής της Ευρώπης», αλλά σήμερα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση.
Ο Πρωθυπουργός μιλά για τα μαθήματα που μπορεί να αντληθούν από την εμπειρία της Ελλάδας και τονίζει ότι δεν υπάρχει μια οριζόντια λύση, αλλά υπάρχουν ζητήματα με βαθιές ρίζες...

Τελικά ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στη Βεργίνα; Η αποκάλυψη του Στρατηγού Τριαντάφυλλου Παπαζώη (εικόνα)

Πολλά χρόνια πριν έλθει θεαματικά στο προσκήνιο το θέμα του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απόλυτη σιωπή είχε καλύψει την επί του θέματος ιστορική έρευνα ενός σεμνού και γενναίου Έλληνα στρατιωτικού και ιστορικού ερευνητή.
Τον Τριαντάφυλλο Δ. Παπαζώη (1919-2011) τον γνώρισα αρχές του 1999, μετά από μεσολάβηση του αείμνηστου Μιχάλη Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας και σημαντικού εκ Κοζάνης πολιτικού.
Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, ο Τριαντάφυλλος Παπαζώης, εκείνη την εποχή, είχε συγκεντρώσει σημαντικά ιστορικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας είναι θαμμένος ο Μ.Αλεξάνδρος, η γυναίκα του Ρωξάνη και ο γιός τους Αλέξανδρος Δ΄...

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: 5+1 νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών - Ποια είναι

Έξι μέτρα για τους αγρότες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του πρωθυπουργού»
Απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση: επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, καθώς και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.
Πάντως, οι αγρότες φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζητούν συνάντηση μαζί του.
Αναλυτικότερα, με το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης να ανέρχεται στα 150 εκατ ευρώ συν 82 εκ. ευρώ, είναι τα εξής:...

Τροφές που προάγουν την υγεία των οστών και μας εκπλήσσουν

Η ποικιλία στη διατροφή συνεπάγεται την κατανάλωση κάποιων τροφών καθαρά για λόγους απόλαυσης και άλλων επειδή είναι ωφέλιμες. 
Τα δαμάσκηνα συνήθως εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, καθώς θεωρούνται ευρέως ως γαστρονομικό όπλο κατά της δυσκοιλιότητας. 
Νέα στοιχεία όμως δείχνουν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα διαθέτουν κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες, καθώς, εκτός του ότι βοηθούν την πέψη, συμβάλλουν και στο να έχετε δυνατά οστά...

Πώς ο Μητσοτάκης οδήγησε στο περιθώριο το... τσίρκο της αντιπολίτευσης

Η νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ καταγράφει φθορά της κυβέρνησης, αλλά το θέμα είναι ότι αντί αυτή τη φθορά να την καρπωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, υφίστανται και αυτοί απώλειες!
Η διαφορά των 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων σίγουρα δείχνει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και έτσι όπως βαδίζει ο πρωθυπουργός, όταν ξεπεραστούν κάποια... βαρίδια, μπορεί να τη διευρύνει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει τον δρόμο του διασυρμού που οδηγεί στην απελπισία. 
Λειτουργούν με πρακτικές... αποκόμματος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν. Δεν διαθέτουν προσωπικότητες που να μπορούν να βγουν μπροστά και να διαφοροποιηθούν θετικά, έναντι του Μητσοτάκη. Αρέσκονται σε λόγια του... αέρα και αναλώνονται σε λαϊκίστικες και ανέξοδες υποσχέσεις...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που μας δίνει τα περισσότερα οφέλη

Ακούμε από γιατρούς και διατροφολόγους και διαβάζουμε στα media πως οι ξηροί καρποί είναι φανταστικοί σύμμαχοι, στον αγώνα που κάνουμε να διατηρήσουμε -ή να βοηθήσουμε- την υγεία μας.
'Συνεργάζονται' για να λειτουργεί καλά η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα κύτταρα, ενώ μπορούν να δώσουν μια χείρα βοηθείας σε ουκ ολίγα άλλα θέματα, από την απώλεια λίπους έως και την υγεία του δέρματος.
Σήμερα θα διαβάσετε ποιος τύπος ξηρού καρπού μας δίνει τα περισσότερα οφέλη.
Πρώτα θα εξηγήσουμε πως ως ξηρός καρπός προσδιορίζεται ο καρπός που αποτελείται από...

Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών ανακοινώνει στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Στραμμένες τις κεραίες τους στη Βουλή θα έχουν σήμερα το πρωί οι εξεγερμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι
καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία και αναμένεται να περιγράψει κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις στήριξης των αγροτών απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής.
Όλες τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν μια σειρά επιλογών για τον πρωθυπουργό, σταθμίζοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έτος έχει μόλις εκκινήσει...

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (02-02-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Με διπλή στρατηγική απέναντι στις κινητοποιήσεις

Δύο μέτωπα, δύο «γραμμές» από το Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται να διαχειριστεί τις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών, σε μια κρίσιμη συγκυρία κι έχοντας επί θύραις μια ταραχώδη κοινοβουλευτική «μάχη» για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 
Μπορεί τα τρία αυτά μέτωπα να μην έχουν καμία μεταξύ τους συνάφεια, αποκτούν, όμως, αν στην «εξίσωση» μπει το πολιτικό αποτύπωμα, που αφήνουν. Η διαφορετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις αγροτών, από τη μία πλευρά και φοιτητών, από την άλλη, είναι απόλυτα ευκρινής και με σαφή αιτιολογική βάση...

Στα μπλόκα η Ευρώπη αναστενάζει

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πρωτοφανή αναβρασμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Στην Ολλανδία, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη μετακίνηση σημαντικού μέρους της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ισπανία, στα πλαίσια συρρίκνωσης της αγελαδοτροφίας, ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές αζώτου.
Στη Γερμανία, οι αγρότες είναι μεταξύ των άλλων αντίθετοι προς την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ. Στη Γαλλία, οι αγρότες στρέφονται κατά του περιορισμού της χρήσης φυτοφαρμάκων. Και στην Ελλάδα...

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 21,5 μονάδων για τη Ν.Δ. – Τι λένε οι πολίτες για τον γάμο ομοφύλων (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα 21,5 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με μια μονάδα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Τα ποσοστά των κομμάτων σε εκτίμηση και πρόθεση ψήφου. 
Η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια.
Η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου με την κατανομή των αναποφασίστων λαμβάνει ποσοστό 36% έναντι 14,5% του ΠΑΣΟΚ και 13,5% του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δύσκολη συγκυρία με την ακρίβεια, τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ...

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (01-02-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Άγονα ευρωπαϊκά χωράφια για τη… σωτηρία του πλανήτη

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι πλέον ένα ελληνικό φολκλόρ, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή «αγρανάπαυσης», κατελάμβανε τους εθνικούς δρόμους απαιτώντας «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», σε μια έκφραση δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη με μπλόκα και αποκοπή οδικών αρτηριών: από τη Γερμανία στο Βέλγιο, από τη Γαλλία στην Πολωνία, και από κει στην Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία.
Οι διαμαρτυρίες τους απευθύνονται στις κυβερνήσεις τους, αλλά αυτή τη φορά πολλά από τα προβλήματα είναι ενιαία, διαπερνούν τα κρατικά σύνορα και γίνεται διευρωπαϊκά
Η Ευρώπη από μόνη της αποφάσισε να σώσει το κλίμα του πλανήτη, επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους στις καλλιέργειες και μειώνοντας τις επιδοτήσεις.
Ο covid, οι κλιματικές συνθήκες, η ενεργειακή ακρίβεια λόγω της αποστέρησης του ρωσικού αερίου, αλλά κυρίως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αποτελούν το εκρηκτικό υπόβαθρο...

Γιατί η πράσινη μετάβαση περνά από τους αγρότες

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μόνο που οι κινητοποιήσεις φέτος είναι διαφορετικές. 
Τείνουν να λάβουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα κι έχουν έναν κοινό παρονομαστή σε όλες τις χώρες: το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ως αποτέλεσμα αφενός των πληθωριστικών πιέσεων, της ακρίβειας, αφετέρου ως συνέπεια των νέων «προδιαγραφών» παραγωγής, που βάζει «στο τραπέζι» η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η αναταραχή που καταγράφεται σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών φέρνει τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 27 σήμερα στις Βρυξέλλες...

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Μυστική επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι «όροι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16 – Το σχόλιο του Νίκου Δένδια

Όροι για τη χρήση των F-16 από την Τουρκία τίθενται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο,
σύμφωνα με την Καθημερινή.
Στην επιστολή που απευθύνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο της Βουλής των αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, αναφέρεται ότι τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιοηθούν παρά μόνο για σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ...

5 ευεργετικές ιδιότητες του καφέ για την υγεία σου

Γεμάτoς με αντιοξειδωτικά
Κάντε στην άκρη, σοκολάτα και βατόμουρα γιατί ο καφές είναι, επίσης, γεμάτος αντιοξειδωτικά.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Εάν η απώλεια βάρους είναι ένας από τους στόχους σου, ο πρωινός σου καφές μπορεί να κάνει περισσότερα για εσένα από απλώς να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2021, ο καφές θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας αποθήκευσης του λίπους και να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου. Η υγεία του εντέρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγιή διαχείριση του βάρους...

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων (31-01-2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων...

Τουρκικά ΜΜΕ: Τα τουρκικά F-16 δεν θα μπορούν να πετούν στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα

«Τώρα καταντήσαμε να παρακαλάμε να πάρουν οι Έλληνες τα F-35 για να μας δώσουν τα F-16» σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης

Ο πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν, ανέφερε: «Δείτε που φτάσαμε! Το 2018 η Τουρκία είχε το πρώτο της F-35 και η Ελλάδα δεν είχε. Το 2024 η Τουρκία έχει μια οικονομική κρίση και σχεδόν θα προσευχηθούμε για να πάρει η Ελλάδα τα F-35 έτσι ώστε να πάρουμε κι εμείς τα F-16. To F-16 δεν είναι κακό αεροσκάφος. Είναι 4ης γενιάς.  Όμως το μοναδικό 5ης γενιάς αεροσκάφος είναι το F-35 που έχει τη δική τους τεχνολογική αυτονομία και είναι αόρατο»...

«Κοινωνικά μέτωπα» στη δύση τους

Πολιτική απελπισία στην αντιπολίτευση. 
Η ακτινοβολία του ευειδούς Στέφανου περιορίζεται στη ζώνη των πρωινών εκπομπών «κοινωνικής κριτικής», ενώ το ΠΑΣΟΚ του Νίκου παραμένει ευάλωτο, στην επεκτασιμότητα του Κυριάκου
Τελευταίο παράδειγμα η προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που εξέφρασε την απογοήτευσή της για τον Ανδρουλάκη που «κάνει αντιπολίτευση της δεκαετίας του 80».
Δύο πάντως από τους Πασόκους που καταστάλαξαν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, βλέποντας την καχεκτικότητα αυτού που ονόμαζαν κάποτε «λαϊκό κίνημα», εν τη απελπισία τους προτείνουν «σε πρώτη  φάση» την συγκρότηση «κοινωνικού μετώπου», ως απαραίτητο «οξυγόνο για την δημοκρατία και τους πολίτες»...

Λοβέρδος: Κατεβαίνω στις Eυρωεκλογές με νέο κόμμα - Θέλω να καλύψω το κενό μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

Τους λόγους που τον οδήγησαν να ιδρύσει νέο κόμα εξήγησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 
Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, αποκάλυψε ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα, το οποίο θα ανακοινώσει τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.
«Θα κάνετε κόμμα;» ερωτά ο Γιώργος Κουβαράς. 
«Ναι, σας απαντώ ευθέως» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως ο νέος φορέας θα κινείται ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. «Έχω ακόμη δρόμο προετοιμασίας να διανύσω» ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει βρει ήδη όνομα...

Η αξία της ελευθερίας: Κινητοποιεί πολύ περισσότερες δυνάμεις για το καλό παρά για το κακό

Ο κρατισμός είναι το πολιτικό σύστημα που αποδέχεται τη συγκέντρωση εκτεταμένων πολιτικών αρμοδιοτήτων και τη διενέργεια πολλών οικονομικών παρεμβάσεων και ελέγχων από το κράτος, σε βάρος της ατομικής και οικονομικής ελευθερίας. 
Ακραίες μορφές κρατισμού κατά τον 20ο αιώνα υπήρξαν ο φασισμός, ο ναζισμός και ο κομμουνισμός.
Κοινό χαρακτηριστικό κάθε μορφής κρατισμού είναι το γεγονός ότι οι διάφορες μειοψηφίες (και η πλέον ακραία μορφή μειοψηφίας, το άτομο) δεν υπολογίζονται, ότι οσοδήποτε αποκρουστική μπορεί να είναι μία ιδέα ή οσοδήποτε επιβλαβής μία κρατική απόφαση για ένα άτομο, όσο και αν επηρεάζει τη ζωή του, την εργασία του, το μέλλον του, το άτομο πρέπει να αγνοηθεί ή να θυσιασθεί μπροστά στο συμφέρον της πλειοψηφίας που εκφράζει – ή υποτίθεται ότι εκφράζει – η παντοδύναμη κρατική εξουσία...

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Η απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο κέντρο

Είναι κοινή παραδοχή για όλους τους δημοσκόπους ότι το πολιτικό κέντρο είναι αυτό που κρίνει κάθε φορά τις εκλογικές αναμετρήσεις. 
Όπως είναι κοινή παραδοχή για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που αποσκοπούν στη διακυβέρνηση μιας χώρας, ότι ο μεσαίος χώρος είναι εκείνος, στον οποίο πρέπει να απευθυνθούν για να διευρύνουν τα ποσοστά τους.
Με ποιο μέσο μπορεί να γίνει αυτό; Με τις πολιτικές που προτείνουν και τους πολιτικούς που εντάσσουν στο «ρόστερ» της ομάδας τους. Από το 2019 έως σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι κινείται παράλληλα και στους δύο αυτούς άξονες...

Δειλές προσπάθειες Ανδρουλάκη να γίνει σοβαρή αντιπολίτευση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εδέησε να ξεχάσει τις καταγγελίες για την παρακολούθησή του, που μόνο στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ευήκοον ους, προκειμένου να τον αξιοποιήσουν προπαγανδιστικά, και να κάνει στροφή στα λαϊκά προβλήματα.
Για ένα εξ αυτών, το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, (τα άλλα δύο είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια, σύμφωνα με την αποτύπωση των δημοσκοπήσεων), καλεί τον Πρωθυπουργό με επίκαιρη ερώτησή του για να συζητηθεί το στεγαστικό.
Το πρόβλημα είναι οξυμμένο και ασχέτως της τύχης που θα έχει η ερώτησή του, η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της, καθώς μαζί με την ακρίβεια (φταίει δεν φταίει)...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MRB: Ισχυρό προβάδισμα 23,6 μονάδων της ΝΔ από ΠΑΣΟΚ - Πρώτος σε δημοφιλία ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ (37,3%) από το ΠΑΣΟΚ (13,7%) καθώς καταγράφεται διαφορά 23,6 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή στο σύνολο, ενώ παγιώνεται στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ 
σύμφωνα με το β΄ μέρος της δημοσκόπησης MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Αναλυτικά στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, τα ποσοστά που καταγράφονται είναι:
  • ΝΔ 37,3%,
  • ΠΑΣΟΚ 13,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ 13,5%
  • ΚΚΕ 9%,
  • Ελληνική Λύση 8,2%.
  • Νίκη 3,5%...

Γιατί τον Φεβρουάριο θα δούμε ακόμη φθηνότερο ρεύμα

Σε μια ανοικτή και φιλελεύθερη κοινωνία το κράτος πρέπει να διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Χωρίς καρτέλ, θολό τοπίο και αποκλεισμούς. Και να έχει ο καταναλωτής τη δυνατότητα σύγκρισης, να ξέρει ποιος είναι ο φθηνότερος και ποιος ο ακριβότερος.
Ανταγωνισμός χωρίς να ξέρεις τον φθηνότερο δεν υπάρχει. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να έχεις μπροστά σου όλα τα δεδομένα, ώστε να συγκρίνεις όμοια πράγματα, όχι ανόμοια. Μήλα με μήλα, όχι μήλα με πορτοκάλια...

Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι για την Ν.Δ.

Μια δέσμη αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων αναδεικνύει το ίδιο και πάλι το ίδιο συμπέρασμα. 
Η Ν.Δ βρίσκεται με ποσοστό 37.5% – 39% κατά μέσο όρο πρώτη και σε μια τεράστια απόσταση της τάξης του 20% και άνω του δεύτερου πια ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται με 42% από εξαπλάσιο ποσοστό απ΄ ότι ο Σ. Κασσελάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης ως πιο κατάλληλος Πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της κυριαρχίας τους.
Από τον δικομματισμό πήγαμε μετά το 2019 στον εναμισοκομματισμό και τώρα στην κυριαρχία ενός κόμματος και στην ύπαρξη μιας αντιπολίτευσης από τα αριστερά και κεντροαριστερά και από τα πιο δεξιά έως και ακροδεξιά τμήματα του πολιτικού φάσματος που αδυνατεί να πείσει, να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς...

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ο νόμος των F-35: Το βασικό πλεονέκτημα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών που τα καθιστά ανίκητα

Η Ελλάδα προσθέτει στο οπλοστάσιό της τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά F-35 και την Τουρκιά τα εκσυγχρονισμένα F-16.
Και φυσικά αυτές οι αγορές έρχονται μετά από μία περίοδο που οι δύο γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θεωρητικά επιχειρούν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των σχέσεών τους που τα τελευταία χρόνια είχαν περάσει σε φάση ιδιαίτερης όξυνσης...

Κινδυνεύουν να βρεθούν προ απροόπτων στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο επιβεβαιώνουν την πλήρη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 20% από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει τη δημοσκοπική πτωτική πορεία του. 
Την ίδια στιγμή, η απόλυτη κυριαρχία στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, με 42% έναντι 7,8% του Στέφανου Κασσελάκη και 7,1% του Νίκου Ανδρουλάκη (Opinion Poll), συμπληρώνει μια πρωτόγνωρη εικόνα που ποτέ δεν είχαμε σαν δημοσκοπική εικόνα.
Η εξήγηση βρίσκεται σε δύο παράγοντες...

Η ευλυγισία Μητσοτάκη «μιλάει» σε διαφορετικά κοινά, εντός και εκτός ΝΔ

Από το κρύο στο ζεστό βουτά η κυβέρνηση τον κόσμο της, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ευλυγισίας του Μητσοτάκη.
H παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα των οπαδών παρουσιάζει δυσκαμψία στο να αποδεχθεί, πόσο μάλλον να αφομοιώσει, τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζυγαριών, νιώθοντας να καταρρέει ο κόσμος των διαχρονικών αξιών της
Εκεί έρχονται τα F-35 με το δωρεάν πακέτο που τα συνοδεύει, (τέσσερις φρεγάτες, δύο μεταγωγικά, 60 άρματα μάχης, περιπολικά πλοία, κ.α.), κατασιγάζει τις εθνικές τους ανησυχίες, και ικανοποιεί την εθνική τους περηφάνια.
Δεν αξιολογούμε το δωρεάν πακέτο. Υπάρχουν πολύ ειδικότεροι ημών. Πολιτικώς κρίνοντας, σε αυτή την «πλουραλιστική» πολιτική Μητσοτάκη, διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας βρίσκουν την εκπροσώπησή τους. Ακόμη και τμήματα που δεν ψηφίζουν τη ΝΔ! ...

«Αγκάθια» και «Ροδοπέταλα» στον δρόμο της κυβέρνησης

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην πρώτη «πίστα» της ευρωζώνης, η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, με την ενίσχυση των στρατηγικών της σχέσεων και των ενόπλων δυνάμεων, το μεταρρυθμιστικό πρόσημο κυβερνητικών επιλογών, οι κομβικές αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα, δίνουν ενδεχομένως το στίγμα της «μεγάλης εικόνας» για τη χώρα.
Την ίδια ώρα, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις, που δυσκολεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, οι «αναταράξεις» στα πανεπιστήμια, που τα καθιστούν μη λειτουργικά, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που αυτή τη φορά ίσως ξεπερνούν το καθιερωμένο ραντεβού στα μπλόκα κάθε Ιανουάριο, αποτυπώνουν τις «αρρυθμίες», που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί, πριν αυτές γιγαντωθούν και τελικά μετατραπούν σε «ελέφαντα στο δωμάτιο»...

Το παιχνίδι των ενεργειακών λεωφόρων περνά από τον άξονα Ελλάδας - Αιγύπτου

Κάθε μεγάλο ενεργειακό έργο περνά συνήθως από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει σε εκείνο το στάδιο που θα κρίνει τα οριστικά κόστη, την ακριβή του διαδρομή και θα οδηγήσει στην τελική επενδυτική απόφαση.
Στην κρίσιμη αυτή φάση μπαίνει η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο (GREGY) για τη μεταφορά στα ευρωπαικά κέντρα κατανάλωσης του Βορρά, 3 GW φθηνής πράσινης ενέργειας από τις αχανείς εκτάσεις της βορειοαφρικανικής χώρας.
Στην κούρσα των διασυνδέσεων Ευρώπης - Β. Αφρικής διαγκωνίζονται μαζί με την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και πρώτος το νήμα θα το κόψει εκείνος που θα κινηθεί ταχύτερα...

Η άνοδος της Ακροδεξιάς απειλή για το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης

Την τελευταία 15ετία η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μοιάζει σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 από την Αθήνα και το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, ο γερμανός φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας, είχε προειδοποιήσει, ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό σύμπτωμα, καθώς ο ακροδεξιός λαϊκισμός είναι επικίνδυνος διότι παρασύρει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Γεμάτα άγνοια, ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση, αγωνίες και φόβους για το μέλλον. «Είναι πρόκληση να φέρουμε αυτούς τους πολίτες πίσω» σημείωνε ο Χάμπερμας.
Η Ευρώπη είτε στην ενιαία έκφρασή της, είτε σε επίπεδο εθνικών κρατών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση μειώνοντας την επισφάλεια που νοιώθουν εκατομμύρια πολιτών και οι οποίοι εξαιτίας αυτής, καταφεύγουν στα πολιτικά υποκείμενα της ακροδεξιάς...

Γερμανία: Από ατμομηχανή, βαρίδι της Ευρωζώνης

Είναι δυο οι λόγοι, για τους οποίους η Γερμανία απασχολεί τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
Και η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εικόνα που εισπράτταμε τα περασμένα χρόνια. Την εικόνα μιας βαθιά δημοκρατικής κοινωνίας, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μιας χώρας «πρότυπο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρώτος λόγος είναι οι αγροτικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας και της κατάργησης της επιδότησης των αγροτικών καυσίμων, που έχουν λάβει...

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο φέρνουν τα F-35 μαζί με τα Rafale και τα F-16 Viper - Δήλωση του Πρωθυπουργού

Η έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της πώλησης 40 μαχητικών F-35 στην Ελλάδα 
-τα οποία θα προστεθούν στα Rafale που έχουν αποκτηθεί και στα αναβαθμισμένα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας- σε συνδυασμό με το «πακέτο» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που θα δοθεί δωρεάν στη χώρα μας, αναβαθμίζουν το ελληνικό αμυντικό οπλοστάσιο και την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Η Πολεμική Αεροπορία είχε ήδη το «προβάδισμα» στο Αιγαίο μετά την απόκτηση των γαλλικών Rafale, όμως με την απόκτηση και των F-35, θα έχει πλέον στρατηγικό πλεονέκτημα και θα αποτελεί μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή...

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας - "Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη"

Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή λέει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ
Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας.
Μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»!
«Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης ιστορίας μας» συμπλήρωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος...