Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Οργισμένος ο Τραμπ με τον Πούτιν: «Μάλλον δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Μήπως πρέπει να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά;»

"Πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω τραπεζικών μέτρων ή άλλων κυρώσεων"
Ιδιαιτέρως οργισμένος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, που παρέστη στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, με ανάρτησή του στο Truth Social καταφέρεται εναντίον του Πούτιν για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους προκατόχους του στον Λευκό Οίκο και τον ρόλο τους στο ξέσπασμα του πολέμου.
«Με όλα αυτά που λέγονται, δεν υπήρχε λόγος για τον Πούτιν να εκτοξεύει πυραύλους σε περιοχές αμάχων, πόλεις και κωμοπόλεις, τις τελευταίες ημέρες. Με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με "χτυπά" και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω "τραπεζικών" ή "δευτερευόντων κυρώσεων;". Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν!!!»...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 27 Απριλίου 2025

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 27 Απριλίου 2025...

Ουκρανία: Αυτά θα είναι τα σύνορα της αν περάσει το σχέδιο Τραμπ - Οι προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ (Χάρτες)

Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει η ρωσική εισβολή που είναι σε εξέλιξη από το 2022, αν τελικά γίνει αποδεκτό, περιλαμβάνει αλλαγή συνόρων
Το Newsweek αναπαρήγαγε χάρτες που δημοσίευσε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου και δείχνει αλλαγή συνόρων, με τη Ρωσία να κρατάει τα εδάφη που κατέκτησε στον πόλεμο, αλλά και όσα προσάρτησε το 2014.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι το σύνταγμα της χώρας του είναι ξεκάθαρο: η Κριμαία, την οποία προσάρτησε παράνομα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας. 
Ωστόσο, ο Τραμπ επέκρινε τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση του καθιστά δυσκολότερο τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022...

Το δίλημμα της επόμενης ημέρας: «Ακυβερνησία και αριστερό μπλόκ ή σταθερότητα»;

Η βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου ήταν, μετά την ανάπαυλα των ημερών του Πάσχα, να κάνει πρώτο την επόμενη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα και από μια ακραία πολιτική αντιπαράθεση, που τους τελευταίους δύο μήνες επικεντρώθηκε στο θέμα των Τεμπών, να διαμορφώσει μια νέα ατζέντα, που θα σημάνει για την κυβέρνηση τη λεγόμενη «φυγή προς τα εμπρός».
Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Τρίτη του Πάσχα με τα μόνιμα μέτρα στήριξης προς ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους, στον απόηχο της υπεραπόδοσης των πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η προαναγγελία ενός μεγάλου πακέτου νέων μέτρων, που θα εξαγγελθούν τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα έχουν στο επίκεντρο τις φοροελαφρύνσεις και τη μεσαία τάξη, έδωσαν στο κυβερνητικό επιτελείο τη δυνατότητα να επιστρέψει την πολιτική συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας, πεδίο στο οποίο έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα, αλλά και τη δυνατότητα να καλλιεργήσει προσδοκίες...

Ο στρουθοκαμηλισμός του ΠΑΣΟΚ

Αύριο, Κυριακή του Θωμά και στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ, το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει ανοικτή κομματική σύσκεψη στην οποία ο κ. Ανδρουλάκης θα κηρύξει την εαρινή αντεπίθεση. 
Στόχος, η ανακατάληψη του ζωτικού πολιτικού του χώρου, τον οποίο παραχώρησε αυτοκαταστροφικά φερόμενος, στην κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της χειμερινής κοινής τους αντεπίθεσης, στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συμβολισμοί και οι συνειρμοί - από την επιλογή του χρόνου και του τόπου διεξαγωγής - για να σταλεί σήμα, ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ, δεν είναι οι προσφορότεροι. Διότι πλήθυναν όσοι ΔΕΝ πιστεύουν ότι μπορεί να κερδηθεί το έδαφος που χάθηκε από τις αλλοπρόσαλλες επιλογές και συμμαχίες, ενώ αυξήθηκαν και εκείνοι που φωναχτά λένε ότι ΔΕΝ αρέσει η ηγεσία. ...

Η δύσκολη εξίσωση και το γεωπολιτικό σκάκι στα ελληνοτουρκικά

Τις επόμενες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά την έγκριση και δημοσιοποίηση του αρχικού χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος αποτυπώνει τις υφιστάμενες θαλάσσιες ζώνες αλλά και το μέγιστο των αξιώσεων της Ελλάδας σε θαλάσσιες περιοχές, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.
Μετά την πρώτη, «χαμηλών τόνων», αντίδραση της Άγκυρας, η κυβέρνηση αξιολογεί όλα τα δεδομένα, καθώς εκτιμά ότι η πίεση που ασκείται στην τουρκική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση αλλά και από τα εθνικιστικά στοιχεία της συγκυβέρνησης μπορεί να την οδηγήσουν σε πιο δυναμική αντίδραση στο άμεσο μέλλον. Είτε απευθείας από την Τουρκία, είτε εμμέσως, με πάντα πρόθυμη να «συμβάλει» σε μια τέτοια προσπάθεια την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στη Λιβύη, η οποία μέχρι στιγμής έχει επιδείξει «ύποπτη» σιωπή στην προκήρυξη των οικοπέδων νότια της Κρήτης, τα οποία ακολουθούν την ελληνική χάραξη της μέσης γραμμής, επικαλύπτοντας τη λιβυκή πλευρά του Τουρκολιβυκού Μνημονίου...

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Οι ΗΠΑ της παρακμής, απειλούν να μας συμπαρασύρουν...

Καταφέρει δεν καταφέρει ο πρόεδρος Τραμπ να ολοκληρώσει την τετραετία ο κόσμος που μεγαλώσαμε και ξέραμε δεν υπάρχει πλέον
Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της υπόθεσης είναι οι νικητές του τελευταίου μεγάλου πολέμου. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία...
Οι ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κρίση χρέους αποσύρουν τη στρατιωτική τους παρουσία από πολλά σημεία της υδρογείου, μεταξύ άλλων και της Ευρώπης.
Το κύριο έπαθλο των νικητών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η Ευρώπη την οποία οι νικητές, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, μοίρασαν μεταξύ τους. 
H ΕΣΣΔ έχασε την Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του ’90 μετά την οικονομική κατάρρευση του ούτως ή άλλως προβληματικού μοντέλου που προώθησε μετά το 1917 και στο εξωτερικό μετά το 1945.
Η κατάρρευση των ΗΠΑ ξεκίνησε μετά το 2000 και κυρίως μετά το κραχ του 2008 όταν αποφάσισε αντί να απαντήσει με μεταρρυθμίσεις στις δομικές ανισορροπίες, να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω»...

Να ξεχάσουμε τις εκλογές

Απλή λογική χρειάζεται για να αποκλειστεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Ξεκινώ από τα πολύ απλά. 
Ένας πρωθυπουργός που έχει μια κυβερνητική πλειοψηφία 156 εδρών και δεν αμφισβητείται εσωκομματικά από κανέναν, δεν έχει λόγο να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. 
Πολύ δε περισσότερο όταν τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε να την πετύχει μετά από μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Συνεπώς, άνευ λόγου και αιτίας, ουδείς σώφρων ηγέτης αναλαμβάνει τέτοιο ρίσκο. Κυβερνά με τους 156 μέχρι τον Μάιο 2027.
«Μα αν οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου δείχνουν πως αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική γιατί να μην αποτολμήσει κάλπες στα τέλη Οκτωβρίου;», είναι ένα λογικοφανές ερώτημα...

Άνηθο έφερες;

Έχω έναν γνωστό που διηγείται την ακόλουθη προσωπική ιστοριούλα. 
«Πήγα σούπερ μάρκετ, φούρνο, μανάβη, χασάπη, πλήρωσα δεν ξέρω πόσα, φορτώθηκα δέκα ξέχειλες τσάντες στα δυο μου χέρια και ανέβηκα ασθμαίνοντας τη σκάλα του σπιτιού μου διότι μένω σε όροφο και δεν υπάρχει ασανσέρ. Κι όταν κατάφερα να φτάσω στην πόρτα κάθιδρος, για να μην αφήσω χάμω τις τσάντες κι ύστερα τις ξαναμαζεύω, σκύβω και χτυπάω το κουδούνι με τη μύτη μου. 
Οπότε ανοίγει η άλλη, με βλέπει σε τι κατάσταση ήμουν κι αντί να πάρει μερικές τσάντες να με ξαλαφρώσει, με ρωτά. Άνηθο έφερες;».

Όποτε την έλεγε την ιστοριούλα του γελούσαμε. Είχε βέβαια η διήγηση μια...

Το γαλλικό αποτύπωμα στη ΝΑ Μεσόγειο μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο

Ένα σημαντικό πλέγμα αμυντικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η Γαλλία με άξονες την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα έδωσε νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση των δυο χωρών με έμφαση και στους εξοπλισμούς
Λίγες ημέρες πριν, ένα επίσης σημαντικό βήμα στη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Αιγύπτου δόθηκε στην τελευταία επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Κάιρο και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, καθώς πλέον οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα μεγάλο πακέτο αμυντικής συνεργασίας, που προβλέπει ακόμη και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων, ενώ κορυφώνεται...

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αυτό το γεγονός, αλλά η ζωή δείχνει πως ο Μητσοτάκης κυριαρχεί και ηγεμονεύει στην πολιτική ζωή του τόπου. 
Και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται, όσο η εθνική οικονομία θα πηγαίνει καλά. Όσο η κυβέρνηση θα μπορεί να ασκεί την πολιτική της με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γιατί κακά τα ψέματα, οι εκλογές κρίνονται στην οικονομία. 
Και στην περίπτωσή μας αυτά τα πλεονάσματα δεν δημιουργήθηκαν από την υπερφορολόγηση, όπως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά από την ανάπτυξη και τη φορολόγηση εισοδημάτων που φοροδιέφευγαν. 
Να υπενθυμίσω πως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το χαρμάνι για τη δημιουργία των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν 17,6% μείωση δαπανών και 82,4% φορολογία.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο θα ξεδιπλώσουν την πολιτική τους στην ΔΕΘ. Εκεί...

Η αλήθεια που δεν συμφέρει τον Νίκο Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ, αρκετά πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και ενώ συνέβαινε η κατακλυσμιαία απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταφέρει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Στις 4 Οκτωβρίου, δημοσκόπηση της Pulse έδειχνε το ΠΑΣΟΚ στο 13% και το ΣΥΡΙΖΑ να έχει βουτήξει από το 14,5% στο 9,5%. Μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη δημοσκόπηση της Alco (21/10) έδειχνε 15,3% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων. Στην ίδια μέτρηση η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου συγκέντρωνε μόλις το 3,3%.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου η Metron Analysis εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ να κινείται κοντά στο 20%. Συγκεκριμένα έφτασε στο 19,8 % με κέρδος τέσσερις μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Η δε...

Παιχνίδι χωρίς αντίπαλο

Και ενώ τα ξυλόλια, τα «μπαζώματα» και οι «συγκαλύψεις» φαίνεται πως μας άφησαν χρόνους 
καθώς κούρασαν τον κόσμο, εξάντλησαν τη δυναμική τους και δεν πέτυχαν τελικά τον σκοπό τους προς μεγάλη απογοήτευση όσων έκαναν σχέδια στο παρασκήνιο, οι τελευταίες εβδομάδες κυριαρχούνται επιτέλους από θετικές ειδήσεις.
Το κλίμα αλλάζει και η κυβέρνηση φαίνεται πως επανακτά τη δυνατότητα να διαμορφώνει την ατζέντα. Μια δυνατότητα που, κακά τα ψέματα, είχε απολέσει το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο...

Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Επιστροφή ενοικίου - Αυξήσεις στις συντάξεις: Αναλυτικά όλα τα μέτρα, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι (πίνακες)

Μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και των ενοικιαστών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το 2024 έκλεισε για την Ελλάδα με πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ).
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τους συνταξιούχους, αλλά και να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα της στέγης για τους ενοικιαστές.
Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και η στήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας. Από το συνολικό πακέτο μέτρων, 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξή τους.
Η στέγαση αποτελεί ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η αύξηση των ενοικίων και η έλλειψη προσιτής στέγης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για πολλούς πολίτες. Ένα...

Κυβέρνηση: Τακτική στοχευμένων παρεμβάσεων στον δρόμο προς τη ΔΕΘ

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει εδώ και αρκετό διάστημα, προσδοκίες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, που θα δίνουν το περίγραμμα της οικονομικής του πολιτικής για το υπόλοιπο της θητείας του και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, όμως, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αρχίσει να προδιαγράφει ήδη από τώρα τις προθέσεις του, «ανοίγει» για την κυβέρνηση έναν νέο κύκλο στοχευμένων παροχών, πολύ πριν φτάσει η καθιερωμένη στιγμή των εξαγγελιών, που κατά παράδοση προσδιορίζεται τον Σεπτέμβριο.
Στόχος, να υπάρξει συνέχεια στις ανακοινώσεις για αύξηση των αποδοχών των ένστολων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των εργαζομένων στο ΕΣΥ, την αύξηση συντάξεων και του κατώτατου μισθού, ακόμη και του επιδόματος κώφωσης, που προηγήθηκαν, ώστε...

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Ο «παράδοξος» σύμμαχος των ελληνικών εξαγωγών - Πώς οι δασμοί Τραμπ ευνοούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Σε μια παγκόσμια εμπορική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, εμπορικούς πολέμους και επιβολή δασμών, η Ελλάδα αναδεικνύεται –σχεδόν αναπάντεχα– σε ωφελημένη από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αμερικανικοί δασμοί που επιβλήθηκαν τόσο σε κινεζικά όσο και σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα (με πάγωμα 90 ημερών) δημιούργησαν νέες δυναμικές και ευκαιρίες, τις οποίες η ελληνική αγροδιατροφή μπορεί – και οφείλει – να αξιοποιήσει στο έπακρο εφόσον ισχύσουν...

Η κυβέρνηση απευθύνεται «αθόρυβα» στο συντηρητικό ακροατήριο

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει στην «πρώτη γραμμή» της κυβερνητικής ατζέντας μια σειρά θεμάτων, που έστω και έμμεσα, απαντούν στην κριτική, που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα, περί εγκατάλειψης βασικών προτεραιοτήτων της «γαλάζιας» παράταξης, έρχεται το τελευταίο διάστημα να «κουμπώσει» με βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του.
Μπορεί ο ίδιος να δήλωνε πάντα και σε κάθε τόνο, ότι οι αρχές και οι αξίες της παράταξής του διέπουν τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της κυβέρνησης, δεν ήταν λίγες, ωστόσο, οι φωνές από το εσωτερικό της, που έκριναν διαφορετικά. Η κριτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, το μεταναστευτικό ή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ήταν ενδεικτικά στοιχεία, που «κλώτσησαν» σε έναν συγκεκριμένο πυρήνα του εκλογικού της σώματος.
Οι «απώλειες» προς τα δεξιά το «πιστοποίησαν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως επί της ουσίας να μην έχει αλλάξει τίποτα, όπως θα έλεγαν στενοί του συνεργάτες. Ακόμη κι έτσι, όμως, έχει αλλάξει ο...

Κυριακή 20 Απριλίου 2025

Το κρίσιμο μέγεθος της οικονομίας για την κυβέρνηση

Η πασχαλινή αγορά πυροδότησε τις προηγούμενες ημέρες την πολιτική αντιπαράθεση για τις τιμές προϊόντων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τη στιγμή, μάλιστα, που τα δημοσκοπικά ευρήματα επανέφεραν την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες.
Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν συγκρατηθεί το τελευταίο διάστημα και η μείωση των τιμών στα καύσιμα να δίνουν «ανάσα» σε καταναλωτές και αρμόδια υπουργεία, η μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% να περιορίζει τις ανατιμήσεις στις μεταφορές δια θαλάσσης, στον αντίποδα, ωστόσο, μείζονα ανοιχτά θέματα, όπως το κόστος στέγασης, προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες και μόνιμο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο...