Απόλυτη είναι πλέον η σύγχυση που επικρατεί στο θέμα της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, τέσσερις μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι μισάνοιχτα και ταυτόχρονα μισόκλειστα, στο δίλημμα «ευρωπαϊκή βοήθεια ή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δίνονται από διαφορετικές πλευρές διαφορετικές απαντήσεις, ενώ οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί κανένα από τα δύο.
Το δίλημμα διχάζει τις χώρες της Ευρωζώνης, την Κομισιόν, κάποιες χώρες ακόμη και στο εσωτερικό τους.
Η Γαλλία και οι Νότιοι, για παράδειγμα, θέλουν να δώσει η Ευρώπη χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, εάν αυτό χρειαστεί, ενώ η Φινλανδία και η Ολλανδία δηλώνουν ευθαρσώς ότι το «ελληνικό πρόβλημα» μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο το ΔΝΤ.Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, δίνει τροφή στη σπέκουλα περί «πρόσκλησης» του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «δεν είναι ζήτημα κύρους» εάν επιλεγεί ως αποτελεσματικότερη η λύση του Ταμείου -αν και περιέργως δηλώνει ότι...
«η Γερμανία είναι έτοιμη, στην περίπτωση που ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα, αν και μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη»-, την ώρα που ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, ο Φινλανδός Όλι Ρεν, καλεί τους «27» να συμφωνήσουν την προσεχή Πέμπτη σε ένα ευρωπαϊκό «πακέτο» βοήθειας για την Ελλάδα.
Η Γερμανία, τέλος, είναι στο εσωτερικό της διχασμένη, με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ώρα να σιωπά, αφού ωστόσο είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ για βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, η στροφή της Μέρκελ στο θέμα του «ελληνικού προβλήματος», που αφήνει ανοιχτή πλέον την πιθανότητα ώθησης της Ελλάδας στα «νύχια» του ΔΝΤ, αφενός επιβάρυνε το ευρώ σε σχέση με το δολάριο, αφετέρου προκάλεσε δυσάρεστες εκπλήξεις στους Γερμανούς τραπεζίτες.Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για τις δραματικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.
«Οι γερμανικές τράπεζες έχουν πολλά δισεκατομμύρια ‘στη φωτιά’ της Ελλάδας», είπε και πρόσθεσε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, η επόμενη κρίση θα χτυπήσει τις τράπεζες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Άκερμαν, οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 43 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αλλά και οι οικονομολόγοι της επίσης γερμανικής Commerzbank επεσήμαναν ότι «εάν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν στις αρχές ενός σχεδίου διάσωσης κι αν δεν πείσουν για τις προθέσεις τους τις αγορές, το ευρώ θα υφίσταται πιέσεις για καιρό ακόμη».
Η απειλή της αποπομπής
Περισσότερο και από το ζήτημα της ευρωπαϊκής συνδρομής ή μη στην Ελλάδα, όμως, διχάζει τα πνεύματα ένα σχόλιο της Μέρκελ, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική Βουλή.Το σχόλιο αυτό ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της Γερμανίας να μεταρρυθμίσει τη Νομισματική Ένωση, προσθέτοντας μια… ρήτρα εξόδου για τις χώρες «που κατ’ εξακολούθηση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στην… πρωτοβουλία της καγκελαρίου. «Είναι ένα τεράστιο λάθος», τόνισε ο επίτροπος Ρεν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung".
Το πρόβλημα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ρεν, «συνίσταται στο ότι έχουμε αμβλύνει τα εργαλεία των κυρώσεων που διαθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά».
Σημειώνεται ότι τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας τους έχουν παραβιάσει τα περισσότερα κράτη - μέλη, μεταξύ αυτών και η -«θεματοφύλακας της νομισματικής σταθερότητας»- Γερμανία.
Εξίσου έντονα με τον Ρεν αντέδρασε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που δήλωσε ότι δεν σχολιάζει «παράλογες υποθέσεις», ενώ πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τα λόγια της Μέρκελ - με εξαίρεση τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που κρατά τους τόνους χαμηλούς κι αφήνει την υπουργό του των Οικονομικών να τα βάζει με τη Γερμανία.
«Δεν τίθεται θέμα αποπομπής μιας χώρας από την Ευρωζώνη», άφηναν να δημοσιευτεί στον οικονομικό Τύπο κύκλοι της βελγικής κυβέρνησης, ενώ, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, υψηλόβαθμος Ισπανός διπλωμάτης τόνιζε ότι «δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συμφωνήσουμε με τη Μέρκελ».
Ο Ισπανός θεωρεί την υπόθεση της αποπομπής απαράδεκτη, κυρίως διότι επισημαίνει ότι η Γερμανία ήταν αυτή που αποδυνάμωσε κάθε εργαλείο του Συμφώνου Σταθερότητας, με την αγαστή συμπαράσταση της Γαλλίας.
Όταν το 2003 οι δύο χώρες είχαν παραβιάσει τον όρο του ελλείμματος, φρόντισαν να «ξεδοντιάσουν» την Κομισιόν, ώστε να αρκεστεί σε μια επίπληξη, αντί να τις θέσεις υπό αυστηρή επιτήρηση.
Με ποια αξιοπιστία ζητάει τώρα το Βερολίνο να εφευρεθεί μια «έσχατη» κύρωση για την Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου