Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ο ανταρτοπόλεμος στον Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Όσοι παρακολουθούν από το εξωτερικό τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, βλέπουν μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να αντιμετωπίζει αμφισβήτηση.
Όμως, οι δυναμικές που αναπτύσσονται εδώ και αρκετούς μήνες στο πολιτικό σύστημα αρχίζουν να δημιουργούν κινδύνους επανάληψης νοσηρών φαινομένων του παρελθόντος, καθώς μάλιστα κινητοποιούνται κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη διαπλεκόμενα συμφέροντα, που επιχειρούν να καθοδηγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.
Σοβαροί και αυστηροί κριτές της Ελλάδας, με πρώτους τους οίκους αξιολόγησης, θεωρούν ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και η ισχυρή διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μεγάλα ατού για την οικονομία. Άλλωστε, ύστερα από μια περίοδο αναταράξεων που έθεσαν το πολιτικό σύστημα σε ακραία δοκιμασία, σήμερα η Ελλάδα ξεχωρίζει στην Ευρώπη για την πολιτική της σταθερότητα, την ώρα που δοκιμάζονται από τις πιέσεις λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Ο οίκος S&P, τον περασμένο Απρίλιο, όταν αναβάθμιζε σε «θετική» την προοπτική της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους, τόνιζε χαρακτηριστικά:...

Και ξανά προς δικομματισμό τραβά; Ίσως ευκταίο, αλλά απίθανο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς υπήρξε μια ιστορική παρεξήγηση. Ή μια εθνική παράκρουση μέσα στις συνθήκες της κρίσης. 
Η διακυβέρνησή του ανέδειξε σε παγκόσμια κλίμακα (όπως άλλωστε παλαιότερα, την περίοδο 1981-84, η πρώτη κυβερνητική περίοδος του Μιττεράν, επί πρωθυπουργίας Πιέρ Μωρουά) τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι αριστερές ιδεοληψίες, όταν δεν αρκούνται σε εφαρμογή αναγκαίων και ώριμων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, αλλά επιχειρείται να εφαρμοστούν πλήρως και με ιδεολογική ακαμψία.
Σήμερα, η μεν νέα «πλειοψηφία» του κόμματος δείχνει και πάλι να εμπνέεται από την παραδοσιακή κουλτούρα του «γκρουπούσκουλου», ο δε Κασσελάκης -ο οποίος έκανε το λάθος όχι απλώς να επιχειρήσει ιδεολογικές μετακινήσεις πολύ πέρα από τις ανοχές και αντοχές ενός...

Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται του… Κουτρούλη ο γάμος!

Ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συγκροτηθεί με σοβαρότητα
αναγνωρίζοντας εμμέσως όλες τις τάσεις και αποδίδοντας ρόλους (υποθέτουμε όσο επιτρέπει στον Ανδρουλάκη η φοβικότητα διοίκησης που ήσκησε ως τώρα), στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται… του Κουτρούλη ο γάμος.
Ο Κασσελάκης  φαίνεται να προσανατολίζεται στην ίδρυση κόμματος εάν επικρατήσει η οριακής πλειοψηφίας απόφαση της Κ.Ε. να του μπλοκάρει την υποψηφιότητα. Γι’ αυτό και φέρεται να έχει νοικιάσει γραφεία 1500 τ.μ. προκειμένου να στεγάσει το νέο πολιτικό φορέα, σύμφωνα με τη RealNews.  
Αυτό συνάδει και με δημοσίευμα των Νέων, σύμφωνα με το οποίο σε μια «αδιαμεσολάβητη» μάζωξη, ρωτήθηκε από έναν των παρισταμένων  «Με τι λεφτά θα κάνεις καινούργιο κόμμα; Χρειάζονται πολλά χρήματα. Μπορεί και 15 εκατομμύρια», του επεσήμανε ο ερωτών.
– «Θα βρεθούν» απάντησε σιβυλλικά  ο επίδοξος αρχηγός, χωρίς να δώσει...

Η Τουρκία και ο άξονας του κακού

Πριν δούμε τη μικρή εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ας δούμε τη μεγάλη παγκόσμια εικόνα και πώς λειτουργεί μέσα σε αυτήν η Τουρκία
Πρώτα-πρώτα έχει αγκαλιάσει εδώ και πολύ καιρό, στο πιο επίσημο επίπεδο, μια τρομοκρατική οργάνωση, τη Χαμάς
Ηγετικά στελέχη της διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, ενώ υπήρξε και το γνωστό πρόβλημα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του μακαρίτη Χανίγια, με κάτι δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές τράπεζες, τα οποία δεν αποδίδει στους δικαιούχους τους η τουρκική κυβέρνηση.
Επίσης, είναι γνωστός ο «περίεργος» ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας...

Οι «πατριώτες της φακής» και οι αντεθνικές «λύσεις» τους

Το μεταναστευτικό υπήρξε από την αρχή το πρόσχημα προκειμένου η ακροδεξιά να ενισχύει δημαγωγικά την επιρροή της στην κοινή γνώμη. 
Τα έχουν καταφέρει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Ελλάδα οι κατά Μητσοτάκη «πατριώτες της φακής» βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Διότι με τη στάση της η κυβέρνηση τους έχει στερήσει το κεντρικό αφήγημα και έχει μειώσει τα όρια του παραδοσιακά ακροδεξιού αυτού προνομιακού πεδίου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα σύνορα φυλάει Θερμοπύλες και στο εσωτερικό επιβάλλει αποτελεσματικά την τάξη. Αυτό οδηγεί την ελληνική ακροδεξιά – και όσους την στηρίζουν – στο Plan B, που δεν είναι άλλο από την διασπορά ψευδών ειδήσεων, την πρόκληση σύγχυσης στην κοινή γνώμη, την κατασκευή τεχνητών εντάσεων.
Είναι κι’ αυτό μέσα στο «πρωτόκολλο».
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Γερμανία η AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) κερδίζει στην Ανατολική Γερμανία όπου δεν υπάρχουν μετανάστες!...

Στον Εύοσμο μέχρι την 28η Οκτωβρίου η εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας από το Παγγαίο

Στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου η εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.
Η άνω των χιλίων ετών εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, η οποία για πρώτη φορά βγήκε στη γη της Μακεδονίας από το ιστορικό μοναστήρι της, στο όρος Παγγαίο.

Με τιμές υποδέχτηκαν την εικόνα στον Εύοσμο
Η υποδοχή της εικόνας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα ενώ μαζί της έφτασε στον Εύοσμο και τμήμα των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, το οποίο θα βρίσκεται στο εξής για πάντα στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στην εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας την έφερε στον Εύοσμο χτες λίγα λεπτά μετά τις 6μμ, ο μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος
...

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024...