Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Πόσο κοστίζει το μαξιλάρι των 37 δις €, που μας έχουν πρήξει;

Ας μη μπούμε στη συζήτηση «πόσο είναι το μαξιλάρι Τσίπρα;» και ας περιοριστούμε στο σκληρό μαξιλάρι, τα €15.7 δις που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ και δεν μπορεί να εκταμιευθεί ούτε δεκαράκι χωρίς τη συμφωνία του ESM. 
Από τα χρήματα αυτά, €11.4 δις είναι δάνεια του ESM και €4.3 δις οι πόροι από δύο ομόλογα (5ετές Ιουλίου 2017 και 7ετές Φεβρουαρίου 2018). 
Τι μας κοστίζει αυτό το μαξιλάρι;
1. Το κουπόνι (τόκοι) των δύο ομολόγων, σύνολο €168 εκατ...

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis και PULSE: Σαρωτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Προβάδισμα 16,4% της ΝΔ (κάρτες)

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. 
Το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Διπλή μάσκα συστήνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

Καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα της μονής μάσκας κρούουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ μετά την ανακάλυψη των εξαιρετικά μεταδιδόμενων μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα. 
Ειδικότερα, συμβουλεύουν τους πολίτες να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούσαν ασπίδα στη διάρκεια της πανδημίας.
Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει εύκολα φορώντας απλά μια...

Ν. Παπαϊωάννου (πρύτανης ΑΠΘ): Βαθύς συντηρητισμός οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια

Οι αντιδράσεις απέναντι στις αλλαγές στα ΑΕΙ εκπέμπουν ένα βαθύ συντηρητισμό και τα πανεπιστήμια δεν αντέχουν άλλες ιδεολογικές προκαταλήψεις
τονίζει o πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, την πρυτανεία του οποίου κατέλαβε χθες ομάδα φοιτητών.
«Αν δεν δούμε κατάματα ποια είναι η λύση στο πρόβλημα, τότε θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μια βαθιά συντηρητική και φοβική αντίληψη και να στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν προάγει τη δημοκρατία αυτό. Η δημοκρατία δεν φοβάται», αναφέρει χαρακτηριστικά...

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Φέρονται σαν να θέλουν εξάπλωση της πανδημίας

Οι παπάδες έβλεπαν τον αντίχριστο εν γη όταν τους έλεγαν ότι δεν πρέπει να γεμίζουν οι εκκλησίες. 
Η Αριστερά βλέπει την επέλαση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, στο αμφίβολο μέτρο του περιορισμού των συγκεντρώσεων ως 100 άτομα. 
Αμφίβολο γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Όμως η Αριστερά δεν προέβαλε αυτό ως πρόβλημα.
Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας Υγείας, αλλά ως ευκαιρία καταστολής (ΣΥΡΙΖΑ) και...

Ο «Στάλιν από τα Lidl»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εξοντώσει κυριολεκτικά τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». 
Η φαιδρή, όσο και πέρα ως πέρα αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική αξίωση του 1.000.000 ευρώ από τον Γιάννη Κουρτάκη, συνιστά ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της προσπάθειάς του να φιμώσει οποιονδήποτε δημοσιογραφικό φορέα «τολμά» να του ασκεί κριτική. Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα για τα όσα μας περιμένουν με την...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Συρρίκνωση όπως… τριχόπτωση

Δεν ξέρω αν οι δημιουργοί της γνωστής καμπάνιας για την «αναδόμηση και την αναγέννηση μαλλιών» θα μπορούσαν να συνδράμουν με τις διαφημιστικές τους υπηρεσίες τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την αναδόμηση και την αναγέννηση της εκλογικής βάσης των κομμάτων της. 
Ξέρω, ωστόσο, ότι η συρρίκνωσή της δεν είναι παντελώς άσχετη με την τριχόπτωση. 
Διακρίνονται αμφότερες σε φυσιολογικές και παθολογικές. Οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ατροφία που προκαλείται από τη γήρανση και την αβιταμίνωση. Αντιμετωπίζονται και οι δυο με...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Rafale - Τον Ιούλιο τα πρώτα έξι στην Ελλάδα

Τον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθεί η πρώτη εξάδα, από τα συνολικά 18 νέα μαχητικά Rafale, για τα οποία τη συμφωνία υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Γαλλία. 
Επιχειρησιακά, πλήρως λειτουργικά, τα νέα αεροσκάφη, δηλαδή με το σύνολο του οπλικού τους φορτίου, θα είναι στα τέλη του έτους.
Το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα έξι είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα. Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις...

Διερευνητικές επαφές 2002-2016: Οι (φειδωλές) μαρτυρίες και αποκαλύψεις των πρωταγωνιστών

Οι διερευνητικές επαφές καλύπτονται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν το 2002 από το καθεστώς της απόλυτης εμπιστευτικότητας. 
Πράγματι στη διάρκεια των ετών δεν διέρρευσαν σε μεγάλη έκταση πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών και των παζαριών που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες στους 60 γύρους των συναντήσεων των αντιπροσωπειών από Αθήνα και Άγκυρα.
Διπλωμάτες, καθηγητές ενεπλάκησαν σε αυτή την διαδικασία...

Γιατί πρέπει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές

Ασφαλώς το κλίμα μέσα στο οποίο ξεκινούν οι διερευνητικές είναι αρνητικό, ίσως το χειρότερο δυνατό από το 2002, από τότε δηλαδή που άρχισε η σχετική διαδικασία.
Ασφαλώς όμως πρέπει να ξεκινήσουν. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να τις επιζητά για σειρά λόγων.
Καταρχάς, γιατί αυτή που δεν θέλει να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο με όρους και προϋποθέσεις είναι η Τουρκία...

Ανοίγει το στόμα του ο «τραπεζίτης» του Μαδούρο;

Ειδικού Συνεργάτη
Το περασμένο καλοκαίρι η σύλληψη του Άλεξ Σάαμπ, του αποκαλούμενου και «τραπεζίτη» του Νικολάς Μαδούρο στο Πράσινο Ακρωτήριο προκάλεσε «διεθνή» ανησυχία και πανικό. Των χωρών της περιοχής της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένων. 
Οι γνώσεις του για τις διαδρομές του χρήματος που προέρχεται από το χρυσό, το πετρέλαιο αλλά και την ναρκοτρομοκρατία κρίνονται...