Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Δηλώσεις Σαρκοζί μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αρωγής για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

"Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό διαχείρισης των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. 
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνησης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ" τόνισε ο κ. Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι ο βασικός στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός αφού οι πάντες αναμένουν ότι οι συνθήκες των αγορών για την Ελλάδα σταδιακώς θα εξομαλυνθούν.
Σημείωσε επίσης ότι ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη επισημαίνοντας παράλληλα ότι......εξασφαλίζει την Ελλάδα ότι θα μπορέσει να θέσει σε ισχύ τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει χωρίς να απειλείται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τις παράλογες συμπεριφορές των αγορών.
Ερωτηθείς σε ποια κατάσταση θα πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα κριτήρια ενεργοποίησης δεν θα είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
Για την εμπλοκή του ΔΝΤ, στο σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή της Γαλλίας αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη με αυτό τον τρόπο οικοδομείται, δηλαδή με συνεχείς συμβιβασμούς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε επίσης ότι η σημερινή του τετ-α-τετ συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, δεν ήταν δική του επιλογή αλλά απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Ερωτηθείς τέλος ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού υπέρ, τόνισε ότι οι μόνες προϋποθέσεις είναι η υλοποίηση του θαρραλέου προγράμματος που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, την αποφασιστικότητα του οποίου ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε με έμφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: