Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Τι είδους Πρόεδρο Δημοκρατίας έχει ανάγκη η Ελλάδα;

Ο διεθνής ορίζοντας σήμερα είναι πιο σκοτεινός από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. 
Ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και μέσα στο σπίτι μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα ζητήματα είναι γνωστά, έχουν αναλυθεί επαρκώς στον αναγνώστη και ανακύπτει το ερώτημα: σε αυτό το περιβάλλον δε θα πρέπει να στέκεται, πολιτικά, δίπλα στον πρωθυπουργό μια προσωπικότητα που να γνωρίζει άριστα όλα τα διεθνή ζητήματα, τις διεθνείς συνθήκες και η σκέψη του να έχει ένα ιστορικό βάθος για τα ελληνοτουρκικά; 
Διότι τα «ήρεμα νερά» είτε θα αποκτήσουν τη θεσμική τους αποτύπωση είτε -και το πιο πιθανό- θα γίνουν μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Αν η απάντηση είναι καταφατική, πάμε παρακάτω και εισερχόμαστε στην εγχώρια πολιτική σκηνή και στις δικές της απαιτήσεις...

Η επιδημία του αναθεωρητισμού και αλλαγής συνόρων έφτασε στα Βαλκάνια!

Αν μέχρι πριν από μόλις λίγα χρόνια ο αναθεωρητισμός και οι εξαγγελίες περί αλλαγής συνόρων αποτελούσαν την καταδικαστέα πρακτική παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, περιοριζόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην άποψη περί «ξεπερασμένης» Συνθήκης της Λοζάνης, σήμερα εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο. Μια επιδημία που έφθασε μέχρι τα Βαλκάνια…
Δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες Τραμπ για την Γροιλανδία και την Αρκτική, τον Καναδά και την Διώρυγα του Παναμά. Είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του υπερεθνικιστικού και φιλορωσικού κόμματος της Βουλγαρίας «Αναγέννηση» (Vazrazdane), Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.
Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι θέσεις του προέδρου Τραμπ είναι «απολύτως δικαιολογημένες» και πως κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να ενωθεί (προσαρτηθεί) με την Βουλγαρία!
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του...