Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Πως οι λεκτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς για να κάνουν τη δουλειά των αγορών

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των κεντρικών τραπεζών δεν είναι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους, αλλά το ότι όταν ανοίγουν το στόμα τους, όλοι ακούνε.
Ο Greenspan πολλές φορές είχε πει ότι προσπαθούσε πάντα να επηρεάσει λεκτικά τις αγορές έτσι ώστε, να κάνουν αυτό που ήθελε, χωρίς αναγκαστικά να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για να το κάνει.
Αν δηλαδή η αγορά είχε πειστεί για αυτά που έλεγα (άσχετα αν δεν τα εννοούσε η δεν είχε σκοπό να το πράξει), τότε πολλές φορές η αγορά έκανε αυτό που ήθελε ο Greenspan χωρίς κόστος από την πλευρά της Fed και άσχετα αν ο Greenspan δεν είχε σκοπό να κάνει αυτά που ελεγε.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η απειλή του Bernanke να ρίξει δολάρια με το ελικόπτερο πάνω από...
την Αμερική για να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός.
Κοιτάζοντας πίσω μετά από τόσα χρόνια, ουδέποτε η Fed έχει κάνει πράξη αυτή την απειλή (άσχετα αν όλοι νομίζουν τα περί του αντιθέτου – έχουμε ανάλυση το γιατί στο παρελθόν) και έτσι κατά κάποιο τρόπο, η αγορά πάντα ετοιμαζόταν για πληθωρισμό, ενώ το πρόβλημα ήταν πάντα ο αποπληθωρισμός.
Το ίδιο μανιπουλάρισμα (manipulation) μπορεί να γίνει και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης (αν και όχι πάντα με επιτυχία).
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ακόλουθη είδηση:
Ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηρισθεί η απόφαση – προφανώς μετά από πολιτική παρέμβαση- της KFW της μεγάλης κρατικής γερμανικής τράπεζας να ανακοινώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα δεν θα συμμετάσχει στις δημοπρασίες ομολόγων. Στο παρελθόν είχε τονιστεί ότι η Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να παράσχουν εγγυήσεις προς την Ελλάδα..
Το σχέδιο αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω της  KfW και η Bank Depot να στηρίξουν το ελληνικό χρέος και έτσι να μειωθεί το spread μέσω της  παροχής εγγυήσεων ή αγορών στην πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά.
Η άρνηση της KFW να συμμετάσχει στην διαδικασία στήριξης του δημοσίου χρέους είναι μια προφανώς αρνητική εξέλιξη καθώς απηχεί τις απόψεις της Γερμανικής Κυβέρνησης.
http://www.bankingnews.gr
Προφανώς, η Γερμανία δεν είχε ποτέ σκοπό να κάνει αυτά που μας έλεγε τόσο καιρό, αλλά λέγοντας αυτά που είπε, επηρεάσει έως ένα βαθμό τις αγορές, κάνοντας τις να νομίζουν ότι θα υπάρχει backstop σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα.
Επίσης και αυτή η είδηση:
Η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση θα αποδώσουν και για τον λόγο αυτό δεν θα χρειασθεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο  πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
http://www.bankingnews.gr
Και εδώ οι λεκτικές παρεμβάσεις προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι δεν ήταν ανάγκη όλη αυτή η φασαρία.
Ναι μεν ο μηχανισμός (έστω αόριστος) υπάρχει, αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.
Στο βαθμό δηλαδή που η αγορά πιστεύει τέτοιες δηλώσεις και πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποιο είδος backstop στην Ελληνική αγορά ομολόγων, είναι αρκετό ώστε να αποφύγουμε μαζικές ρευστοποιήσεις. Όσο η αγορά το πιστεύει αυτό, δεν χρειάζεται παρέμβαση - η αγορά κάνει τη δουλειά της ΕΕ.
Επειδή όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν, αργά η γρήγορα η ΕΕ θα πρέπει να βάλει τα λεφτά της στο στόμα της (put their money where their mouth is).
Διότι καμία μπλόφα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυο φορές και πολύ αμφιβάλω αν τα τεκμήρια διαβίωσης θα σώσουν τα κρατικά έσοδα.
Άρα προς το παρόν, η ΕΕ συνεχίζει και παίζει την παρτίδα, αυξάνοντας μάλιστα το στοίχημα. Το επόμενο λόγο έχουν τώρα οι αγορές.
Αν δεν γίνει κάποιο ατύχημα στο ενδιάμεσο, η συνέχεια αυτής της τραγωδίας θα εκδηλωθεί στους επόμενους 12 μήνες.
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: