Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 30 Ιανουαρίου

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 30 Ιανουαρίου...

Άνθρωπος του Τσίπρα τηλεφώνησε στον Alpha για να μην μεταδοθεί η δημοσκόπηση

“Ο Τσίπρας ήταν εκτός εαυτού όταν έμαθε ότι το ΚΙΝΑΛ πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση αναπνοής”
Σημαντικά πράγματα αποκαλύπτονται σιγά-σιγά σχετικά με την πρόσφατη δημοσκόπηση που ενόχλησε τον Τσίπρα και τον οδήγησε στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας επειδή βλέπει ότι είναι θέμα χρόνου το ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι είναι εκείνο που ενόχλησε (αλλά και ανησύχησε) περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον Αλ. Τσίπρα στην έρευνα του Alpha, ώστε να δώσει εντολή στα ενεργούμενά του να επιχειρήσουν τη «δολοφονία» της Abacus; ...

Τηλεκπαίδευση τέλος

«Δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση, τέλος» 
Αυτό το τελεσίγραφο έφτασε ως μήνυμα στα τηλέφωνα παιδιών που φοιτούν σε σχολείο της Αττικής. 
Αποστολέας, ένας από τους καθηγητές τους. 
Είναι ένας από τους πολλούς εκπαιδευτικούς, που με το έτσι θέλω και παράλογο σκεπτικό στερούν από μαθητές τους, την εναλλακτική της τηλεκπαίδευσης.
Έτσι γουστάρουν έτσι κάνουν. Δεν θα περάσει ο φασισμός της τεχνολογίας και της Κεραμέως στα ελληνικά σχολεία. Δεν θα υποχρεώσει κανείς τον εκπαιδευτικό να κάνει τη δουλειά του. Εδώ είναι το δύσκολο να ορίσουμε ποια είναι η δουλειά του...

Τέλος οι δικαιολογίες - Οι πολίτες δεν δίνουν άλλοθι στους Δήμους για τις παραλείψεις

Δεν χωρούν δικαιολογίες για τους δήμους στην διαχείριση των φυσικών φαινομένων, οι πολίτες δεν τις δέχονται πλέον
Τονίζει o δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, σχολιάζοντας τη συνήθη επιχειρηματολογία των τοπικών αρχόντων μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο ότι δεν έχουν κονδύλια ή τους λείπουν αρμοδιότητες.
Αναγνωρίζει ότι στην καρδιά της κακοκαιρίας υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου υπάλληλοι Δήμων δεν ήρθαν να δουλέψουν, προφασιζόμενοι ότι είναι... γενική αργία...

Πρόταση μομφής με στόχο την πόλωση

Από την έναρξη της πανδημίας, κυρίως όμως από τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την δυσφορία των πολιτών ως προς την πολιτική τακτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας. 
Το σκληρό ροκ που επέλεξε και η πόλωση, που έφτασε στο σημείο να κλείνει το μάτι μέχρι και στους αντιεμβολιαστές, λειτούργησε αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους κάτι που αναμένεται να καταγράφει και ως προς την μικροπολιτική προσπάθειά του να αξιοποιήσει την κακοκαιρία και την κακή διαχείριση των...

Ο «αέρας» στα πανιά του Νίκου

Ο «αέρας» στην πολιτική, αυτό που αποτυπώνεται στην έκφραση «έχει ρεύμα», πολλές φορές δεν έχει, σε πρώτο επίπεδο, λογική εξήγηση. 
Είναι κάτι το απροσδιόριστο που πλανάται στην κοινή γνώμη. 
Όλοι ή σχεδόν όλοι μιλούν για έναν πολιτικό και το κόμμα του, χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος.
Κάπως έτσι σήμερα το ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται να διπλασιάζει τα δημοσκοπικά ποσοστά του ή να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το κλίμα δημιουργεί μια πρόσθετη...

New York Times: Είναι η «Όμικρον» το τέλος της διαδρομής;

Η παραλλαγή Όμικρον έχει συνθέσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό όσον αφορά στην πανδημία: 
Έχει στηθεί, κατά κάποιο τρόπο, μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε ειδικούς, αλλά και κυβερνήσεις, για το πόσο σοβαρή είναι η μετάλλαξη, ποια η νοσηρότητα της, αν φτάνουμε στο τέλος του δρόμου ή αν οι αισιόδοξες φωνές δεν εξυπηρετούν ιδιαιτέρως στη διαχείριση του προβλήματος.
Οι New York Times, στο τακτικό τους briefing για τις εξελίξεις που αφορούν στην Covid-19, σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για το τι ακολουθεί μετά την Όμικρον...

Κοροναϊός – Επτά σημάδια ότι νοσήσατε αλλά δεν το καταλάβατε

Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η λοίμωξη δίνει κάποια σημάδια.
Πολλοί γύρω σας διαγνώστηκαν με Covi-19, εσείς όμως αισθάνεστε περδίκι.
Ίσως είστε από τους τυχερούς που απέφυγαν τη λοίμωξη, ίσως όμως προσβληθήκατε αλλά τα συμπτώματα ήταν ήπια ή ανύπαρκτα.

Η εφημερίδα Jerusalem Post συγκέντρωσε επτά πιθανές ενδείξεις ότι είχατε κοροναϊό αλλά δεν το αντιληφθήκατε...

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οι πέντε λόγοι που έφεραν το χάος στην Αττική

Τι αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας - Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αποτυχία
Στην κακοκαιρία Ελπίδα που σάρωσε τη χώρα μας και έπληξε ιδιαίτερα την Αττική και την Εύβοια και προκάλεσε σειρά προβλημάτων αναφέρθηκε σε άρθρο του ο σεισμολόγος, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει πως το πέρασμα της «Ελπίδας» προκάλεσε την επαναφορά του αισθήματος ανασφάλειας στους...

Πάει… ξυπόλητος στ' αγκάθια

Για να παραφράσουμε τον πρωθιερέα Κάρολο, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου. Το φάντασμα του ΚΙΝΑΛ
Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις ως στημένες, αλλά κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα, αλαφιάζονται, γιατί αποτυπώνει ότι ο Ανδρουλάκης σταδιακά απορροφά τμήμα των πασόκων οπαδών που ξεστράτισαν προς ΣΥΡΙΖΑ.
Η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ήταν αφενός αψυχολόγητη, αφετέρου κίνηση πανικού...

Με τη συγγνώμη άρχισε, δεν τελείωσε…

ΠΟΣΕΣ πολύτιμες έννοιες μπορεί να κουβαλά μια σπουδαία λέξη, όπως η λέξη «συγγνώμη». Γενναιότητα, ταπείνωση, αναγνώριση, μεταμέλεια, οδύνη, συνειδητοποίηση, ίσως και συντριβή. 
Εννοιες-πετράδια για έναν ειλικρινή και έντιμο άνθρωπο. Αλλά και έννοιες που αφορούν κυρίως στο παρελθόν. Κάτι που έγινε. 
Η συγγνώμη κουβαλάει όμως ακόμα μία έννοια, η οποία αφορά το μέλλον
Τη δέσμευση. Τη δέσμευση-υπόσχεση ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό για το οποίο ζητείται η συγγνώμη...

Ο κρυπτόμενος Ανδρουλάκης και το άγχος του Τσίπρα

Χωρίς σαφείς θέσεις και προτάσεις, επιχειρώντας να πατήσει σε δύο βάρκες ο Νίκος Ανδρουλάκης, και οι στενοί του συνεργάτες βλέπουν το άγχος που προκαλούν στον Αλέξη Τσίπρα, και ετοιμάζονται για την… αντικατάσταση. 
Είτε καταφέρουν να γίνει το ΚΙΝΑΛ δεύτερο κόμμα είτε ακουμπώντας, σε επίπεδο ποσοστών τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται ήδη ως το επόμενο κομμάτι στο λεγόμενο ενάμισι κόμμα του πολιτικού συστήματος στηριζόμενοι και από όλους όσοι αναζητούν τον αντικαταστάτη ενός πολιτικού αρχηγού που όχι μόνο δεν τραβάει δημοσκοπικά αλλά πλέον δεν αρέσει...

Ένα ακόμη δώρο του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη

Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη. 
Για τους αριστερούς λένε ότι βρίσκονται σε διαρκή επαναστατική ετοιμότητα, οι κεντροδεξιοί είναι τελικά εκείνοι που περιμένουν την ευκαιρία για να αρχίσουν να ρίχνουν από τα ταμπούρια τους. Όχι εναντίον των αλλοθρήσκων, αλλά εναντίον των φίλων και γειτόνων. Κι εκεί που ένας χιονιάς απείλησε με εμφύλια σύρραξη στα μετόπισθεν, έφτασε το ιππικό. Ή αλλιώς, η πρόταση μομφής του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας έχει τους δικούς του λόγους για να πετάξει το γάντι στον κ. Μητσοτάκη. Βλέπει τον κίνδυνο Ανδρουλάκη στις δημοσκοπήσεις και πολύ περισσότερο την αλλαγή πλεύσης των λεγόμενων «οργανωμένων συμφερόντων» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να βάλει ανάχωμα στο… μοιραίο...

Ο Σκουρλέτης στα χαρακώματα του 3% υπέρ βωμών και εστιών της κομματικής γραφειοκρατίας

Ως δημόσιο πρόσωπο, αλλά κυρίως ως εσωκομματικός παράγοντας, ο Πάνος Σκουρλέτης είναι αυτό που θα λέγαμε τυπικό δείγμα «μικροαστικού σταλινισμού».
Παρότι κοινωνικά είναι περισσότερο από μικροαστός. 
Εξ απαλών ονύχων: οι συμφοιτητές του στο ΠΑΠΕΙ τον θυμούνται να σουλατσάρει με την κουρσάρα του.
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλό δείγμα αποτυχίας του Αλέξη Τσίπρα στα εσωκομματικά.
Πρώτα τον έκανε πορτ παρόλ του και στις κυβερνήσεις του του έδωσε διαδοχικά τέσσερα χαρτοφυλάκια.
Απέτυχε και στα τέσσερα...

Ανδρουλάκης: «Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Τσίπρας – «Όχι» σε εκλογές εν μέσω πανδημίας

Κρίνοντας αρνητικά την κυβέρνηση και χαρακτηρίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της πρότασης δυσπιστίας αλλά κατά του αιτήματος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που επίσης θέτει μετ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντάς το μάλιστα με την πρόταση μομφής.
Εμφανίσθηκε να επιχειρεί να τηρήσει αποστάσεις αποφεύγοντας όμως για μια ακόμη φορά να λάβει σαφείς θέσεις για τα πολιτικά δρώμενα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ...

Ο Abacus, ο Τσίπρας και ο απωλεσθείς Alpha TV

Η δημοσκόπηση που παράγγειλε ο ALPHA TV, διεξήγαγε η εταιρεία Abacus (ελληνιστί Άβακας και όχι άμπακος) τάραξε τα νερά στην πολιτική σκηνή σε μια ειδικών συνθηκών συγκυρία (χιονοκαταιγίδες, χάος στην Πολιτική Προστασία κ.λ.π.), στην οποία η κυβέρνηση εμφανίστηκε να παίζει μαζική άμυνα και από την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση ανέμενε δημοσκοπικά κέρδη.
Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης η κυβέρνηση αντέχει στη σκληρή πίεση των ακραίων γεγονότων που έχει...

20 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αρχίσετε να τρώτε ελιές τώρα

Οι ελιές είναι ένα από τα τρόφιμα τα οποία είναι απλά ακαταμάχητα, καθώς είναι εκπληκτικά υγιεινές

Αν δεν τρώτε ελιές  θα πρέπει να αρχίσετε να τρώτε αμέσως και θα σας εξηγήσουμε το γιατί. Έχουμε κάνει μια λίστα με το τι μπορούν να κάνουν οι ελιές για την υγεία σας και έτσι έχετε περισσότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταναλώνετε ελιές κάθε μέρα...

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Μια ανάσα από την τρίτη θέση, κίνηση πανικού και απελπισίας η κατάθεση Πρότασης Μομφής από τον Τσίπρα

Σε απόλυτο πανικό και κατάσταση κατάρρευσης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας
όπως αποδείχθηκε από την εσπευσμένη κίνηση του να καταθέσει Πρόταση Μομφής εναντίον της Κυβέρνησης, μήπως και κερδίσει λίγη δημοσιότητα σε μία δύσκολη περίοδο για τον ίδιο και το κόμμα του.
Υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα από την τρίτη θέση και με δεδομένα τα εσωκομματικά προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει από μια εσωτερική πτέρυγα που είναι στα κάγκελα...

Αττική Οδός: Τι συνέβη τις κρίσιμες ώρες και πώς οδηγηθήκαμε στο «φιάσκο»

Δείτε τι αναφέρουν τα αποκαλυπτικά έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Κυκλοφοριακό «βραχυκύκλωμα», εγκλωβισμός οδηγών ακόμα και για… 24 ώρες, άνθρωποι να κοιμούνται στα πατώματα, να μένουν χωρίς νερό και φαγητό μέσα στο κρύο, διπλωμένες νταλίκες και εισαγγελική παρέμβαση για την απόδοση ευθυνών, συνθέτουν το τριτοκοσμικό σκηνικό που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό, τις δύο τελευταίες ημέρες...

Ένα αντιδημοφιλές άρθρο: Η αλήθεια για τις ευθύνες

Στην εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας και των λαϊκών δικαστηρίων του διαδικτύου, το φιλοθεάμον κοινό ζητά έναν δημόσιο αποκεφαλισμό υπουργού ημερησίως και μία αλλαγή κυβέρνησης μηνιαίως. 
Αν θέλουμε να αναλωθούμε σε αυτό, θα έρθει η ώρα που η ζώσα πραγματικότητα θα μας καταπιεί. 
Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο, ας κάνουμε μία στάση. 
Ξέρω ότι το σημερινό άρθρο δεν θα είναι… δημοφιλές.
Ζήτημα πρώτο: Να διώξουμε τον Χρήστο Στυλιανίδη! ...

Μονόδρομος οι ριζικές αλλαγές στη διαχείριση κρίσεων - Το σχέδιο Μητσοτάκη

Την επόμενη μέρα μετά από τις ισχυρές αναταράξεις της μεγάλης κακοκαιρίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής σχεδιάζει μεθοδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας πλήρη εικόνα των αρρυθμιών και των λαθών που καταγράφηκαν στη διαχείριση της κρίσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική συγκυρία και το γεγονός ότι ο χρόνος για τις επόμενες εθνικές εκλογές μετράει ήδη αντίστροφα.
Ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε δύο κατευθύνσεις
Από τη μία πλευρά στην απόδοση των ευθυνών και στην υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών, προκειμένου να μπει στην...

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Δημοσκόπηση Alpha: Στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Άνοδος στο 17% για το ΚΙΝΑΛ (κάρτες)

Με υψηλά διψήφια ποσοστά τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Abacus για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπου παράλληλα καταγράφεται η σημαντική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής, με τους πολίτες ωστόσο να επικρίνουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας "Ελπίδα" που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Αττική...

Μητσοτάκης: Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη – Θα αποδοθούν ευθύνες για την Αττική Οδό

Οι πρώτες πληροφορίες για την εισαγωγική του τοποθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο.
Την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την πρωτοφανή ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες συμπολίτες στην Αττική Οδό και σε άλλους δρόμους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίδα, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ευθύνες στον παραχωρησιούχο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπήρξαν προβλήματα και σε κεντρικούς άξονες του...

Οι… Αττικές διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ούτε μια ευκαιρία να «πυροβολεί» τον ιδιωτικό τομέα. 
Αποτελεί πάγια τακτική, κεντρική πολιτική γραμμή της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του λαού και να καταγγέλλουν τους ιδιώτες. 
Το παράδειγμα στον τομέα της Υγείας ή της ενέργειας χαρακτηριστικά και δεν είναι τα μόνα. 
Στην περίπτωση όμως της Αττικής Οδού απλώθηκε ένα πέπλο σιγής. Οι ευθύνες των σημερινών μετόχων υποβαθμίζονται και επιρρίπτονται εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση προκαλώντας ερωτήματα και όχι μόνο…

Σκέρτσος: «Ζητούμε συγγνώμη, θα αναζητηθούν ευθύνες όταν τελειώσει η μάχη»

Ο Άκης Σκέρτσος ζήτησε συγγνώμη για τις αστοχίες και τα λάθη σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα»
ενώ προανήγγειλε κυρώσεις, αλλά και βελτιώσεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Στην παρουσία του στο κεντρικό δελτίο του STAR, ο υπουργός ανέφερε ότι η κακοκαιρία «Ελπίδα» αιφνιδίασε τον κρατικό μηχανισμό, καθώς ναι μεν υπήρχε πρόβλεψη των μετεωρολόγων, αλλά «ήταν εντονότερο από το αναμενόμενο και ήρθε και νωρίτερα». «Έλειπαν τα αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρόγνωσης που θα έκανε την ανταπόκριση του κράτους καλύτερη»...

Ευθύμιος Λέκκας: Στην Αττική Οδό έγιναν εγκλήματα!

Αντί να αποτελέσει οδό διαφυγής και εκκένωσης, όπως ο ρόλος της σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η Αττική Οδός λειτούργησε ως οδός εγκλωβισμού χιλιάδων οδηγών
Τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας, αυτόπτης μάρτυρας ο ίδιος των όσων συνέβησαν τη Δευτέρα στον αυτοκινητόδρομο. «Στην Αττική Οδό έγιναν εγκλήματα», όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών που έζησε από πρώτο χέρι, επί τρεις ώρες, το χάος, το κομφούζιο και την αποτυχία της εταιρείας να διαχειριστεί τη κρίση. «Αρκούσε να είχαν ενεργοποιήσει εγκαίρως, πέντε έξι...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τετάρτη η πιο δύσκολη μέρα - Οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια

Τον κώδωνα του κινδύνου για πορεία της κακοκαιρίας «Ελπίδα» 
έκρουσε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος τονίζοντας ότι η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι περιοχές που καλύφτηκαν με χιόνι και ακόμα δεν έχουν καθαριστεί, τις επόμενες ώρες θα μετατραπούν σε παγοδρόμια.
«Η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη μέρα μετά την κακοκαιρία λόγω παγετού. Η θερμοκρασία...

Καταστροφολογία το τελευταίο χαρτί του αδύναμου Αλέξη Τσίπρα

«Θα τα σπατάλαγες τα 2.000€»
Ευκαιρία για να βγει στα πεζοδρόμια και να ξεκινήσει πάλι το προσφιλές του σπορ της επαναστατικής γυμναστικής και της καταστροφολογίας 
βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος την άνευ προηγουμένου κακοκαιρία και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από την επέλαση της χιονοκαταιγίδας κατά κύριο λόγο στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Την ώρα που το κόμμα του κλυδωνίζεται από ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του μετά...

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Οι παππάδες και ο αγιασμός των Ραφάλ

Ότι και να πει κανείς για την χθεσινή απερίγραπτη ταλαιπωρία θα είναι εν αδίκω γιατί δεν φταίει κανείς και φταίνε όλοι. 
Τα της Αττικής Οδού τα ανέλαβε ο εισαγγελέας, θα τα διερευνήσει με την επικουρία ειδικών, οπότε η γνώμη μας είναι εκ του περισσού.
Ωστόσο κάποτε δεν είχαμε εταιρίες να διαχειρίζονται τους δημοσίους δρόμους αλλά και πάλι εγκλωβιζόμασταν. Και η βασική αιτία ήταν ότι στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας κράτος πολίτες είναι απροετοίμαστοι. Το κράτος γιατί σίγουρα δεν έχει να αντιμετωπίσει τις κλιματικές συνθήκες της Νορβηγίας και εξ αυτού δεν διαθέτει την...

Ποιος ευθύνεται για το χάος στην Αττική Οδό

Η εισπρακτική λογική δεν μπορεί να είναι το μόνο μέλημα ορισμένων επενδυτών.
Η εικόνα της Αττικής Οδού και των εκατοντάδων εγκλωβισμένων οδηγών επί 10 και 12 ώρες μέσα στο χιόνι, εκτός από κακή οργάνωση απέναντι σε ένα καιρικό φαινόμενο γνωστό εδώ και μέρες, δείχνει και μια νοοτροπία μακριά από τη κοινωνική ευθύνη
Οι διοικούντες της Αττικής Οδού έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν. Στο σχεδιασμό και τη προετοιμασία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας για την οποία υπήρχε πρόγνωση ακριβείας...

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Κοροναϊός: Δύο χρόνια πανδημίας – Και τώρα, τι;

Τι ακόμα θα χρειαστεί να θυσιάσουμε για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας; 
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; 
Τι έχουμε να προσδοκάμε;
Η δεύτερη επέτειος της πανδημίας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς παρά την ταχεία επιστημονική πρόοδο ο SARS-CoV-2 παραμένει πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα υγείας και εμπόδιο για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Μοιραία το ερώτημα που πλανάται είναι: «Και τώρα, τι;»...

Ο άντρας σου ή ο ιμπεριαλισμός;

Διάβασα τα τρικάκια της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και θυμήθηκα μια διδακτική και χαριτωμένη παλιά ιστορία από τα φοιτητικά μου χρόνια. 
Θα ήταν 1978 ή 1979 και μέσα στις ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις που κάναμε στα φοιτητικά αμφιθέατρα της εποχής, είχαμε κάνει και μια συνέλευση με θέμα το «γυναικείο κίνημα».
Παίρναμε το μικρόφωνο και με περίσσιο στόμφο (νιάνιαρα όντες και ούσες) αναλύαμε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την καταπίεση της από μηχανισμούς και στερεότυπα, την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του γυναικείου κινήματος, το φεμινισμό και τα όρια του, τέλος πάντων όλα όσα αφορούσαν «το άλλο μισό του ουρανού» όπως έλεγε ο Μάο τις γυναίκες. (Φοβερός απελευθερωτής κι αυτός, που κάθε βράδυ ήθελε άλλη παρθένα στο κρεβάτι του.)
Θυμάμαι λοιπόν τον αρχικνίτη της σχολής που σηκώθηκε πάνω και ως ιδεολογικός ινστρούκτορας έβγαλε έναν δεκάρικο για την πολλαπλή καταπίεση που δέχεται η γυναίκα από τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και...

Ώστε κινδυνεύει η δημοκρατία μας; Είστε σοβαροί;

Στην αρχή το σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το '73» το φώναζαν άτομα με γενικότερη διαταραχή. 
Στη συνέχεια, κάποιοι άρχισαν να μιλούν «για χούντα του Κούλη». 
Και σήμερα, σχολιαστές με δημόσιο λόγο προσπαθούν, με πιο γλυκό τρόπο και με πιο ραφιναρισμένη γραφή, να αφήσουν υπονοούμενα για την ποιότητα της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. 
Αφορμή η κλήση σε απολογία δύο δημοσιογράφων που φέρεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Συμπεριληπτικά η δικαστικός που χειρίστηκε την υπόθεση και έλαβε υπ' όψη της όλα τα στοιχεία έκρινε πως οι δύο δημοσιογράφοι...

Γιατί ο Τσίπρας ρίχνει το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να αναδείξει το αρχηγικό του προφίλ το οποίο έχει τρωθεί σε σημείο να βρίσκεται διαρκώς πίσω από τον Κανένα στις δημοσκοπήσεις και να κινδυνεύει πλέον από τον έτερο διεκδικητή του χώρου της κεντροαριστεράς Νίκο Ανδρουλάκη. 
Οι βεβιασμένες αλλαγές στο καταστατικό που προωθεί ενόψει του συνεδρίου, πέραν της ανάγκης να διαχειριστεί την επικείμενη εκλογική ήττα, συνδέονται και με τη σημερινή του παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. 
Επιλέγοντας δε το δρόμο της εσωστρέφειας αναδεικνύει περαιτέρω τη σταθερότητα που εκπορεύεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Ο ρόλος - κλειδί της Αλεξανδρούπολης στην σκακιέρα του Ουκρανικού και στα ενεργειακά

Τον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη σκακιέρα του Ουκρανικού αλλά και στο ενεργειακό, εξηγώντας το τεράστιο αμερικανικό ενδιαφέρον.
Μεγάλοι παίκτες LNG από ΗΠΑ, Κατάρ και αλλού, θέλουν να κλείσουν ποσότητες στον υπό ανάπτυξη τερματικό σταθμό φυσικού αερίου, για τον οποίο η κοινοπραξία του έργου ανακοινώνει εντός των ημερών την επενδυτική της απόφαση, δηλαδή έναρξη του project. 
Στόχος τους, το δικό τους αέριο να φτάσει μέσω του ελληνικού τέρμιναλ...

Δύσκολες μέρες στην Κουμουνδούρου - Η ντρίμπλα Τσίπρα αφήνει «πτώματα» και «απογυμνώνει» τον ίδιο

Ο κ. Τσίπρας είναι πεισμένος πως με τις Ομπρέλες και μερικούς γηραλέους «Μπανιάδες» που έχουν οικειοποιηθεί το κόμμα προκοπή δεν γίνεται.
Τα πράγματα είναι περισσότερο απλά από ότι δείχνουν: Έξι (και κάτι ψιλά) χρόνια μετά την δεύτερη μεγάλη ντρίμπλα (η πρώτη ήταν όταν εξοβέλισε τους Κουβέληδες και τους Λυκούδηδες), που τον καθιέρωσε ως απόλυτο πρωταγωνιστή στον ΣΥΡΙΖΑ και καθάρισε το τοπίο από τις έντιμες μεν, ψιλοπαρανοϊκες δε παλαβομάρες των «Λαφαζάνηδων», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ένας νέος Κόσμος γεννιέται, η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Μaama! Αποκαλούνται οι 5 μεγαλύτερες ψηφιακές επιχειρήσεις των ΗΠΑ: Microsoft, Amazon, Apple, Meta and Alphabet, (εντυπωσιακό το ότι οι 4 στις 5 ονομασίες έχουν ελληνική βάση).
Όλες μαζί έχουν επενδύσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς 280 δισ. δολάρια.
Στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας, των ψηφιακών επιχειρήσεων και των νέων μορφών εργασίας γίνεται μία εκ βάθρων αλλαγή που κάνει τον 21ο αιώνα να διαφέρει ριζικά από τον 20ο. Η ταχύτητα των αλλαγών ζαλίζει και είναι δύσκολο για τους πολίτες όχι να γνωρίσουν αλλά να κατανοήσουν έννοιες και αλλαγές και να...

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα βαθιά διχασμένο


Ως παρεμπίπτουσα εικόνα στη σειρά του Στάθη Καλύβα στον ΣΚΑΙ «Καταστροφές και θρίαμβοι» είδαμε βίντεο που αποτύπωσε τη λαϊκή εκδηλωτικότητα στους καιρούς του πρώιμου ΠΑΣΟΚ. Ένα κόσμος με χαρούμενη αισιοδοξία, γιορτινό πάθος, χαρμόσυνο όραμα – ναι, ναι, ακατέργαστο.
Το αναφέρουμε σε κριτική αντιπαράθεση με τον κόσμο των «πλατειών» 2012-15 που επένδυσε στην οργή, την τιμωρία, την εκδίκηση το μίσος, τον διχασμό, έτσι που συντονίστηκε ο λαϊκός κραδασμός με τα «εσχατολογικά» συνθήματα του Τσίπρα...

Θα ζητούν πάλι συγγνώμη από τους δημοσκόπους

Υπάρχουν δύο ειδών τρόποι για να προσεγγίσουν τα στελέχη των κομμάτων τις δημοσκοπήσεις. 
Ο πρώτος, των ανοήτων, είναι να τις καταγγείλουν εφ΄ όσον δεν τους αρέσουν. 
Ο δεύτερος, των σοβαρών ανθρώπων, είναι να τις μελετήσουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Στην πρώτη περίπτωση ισχύει η αρχή πως φταίει ο αγγελιοφόρος για το μήνυμα. Αυτό το είδαμε, κατά κόρον, να γίνεται στην Ελλάδα την περίοδο 2017-2019, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές. Επειδή τα εκλογικά αποτελέσματα δικαίωσαν πανηγυρικά τους δημοσκόπους, ο ηττημένος των εκλογών αναγκάστηκε να τους ζητήσει συγγνώμη...

Πού θα φτάσει η κρίση του πληθωρισμού

Οι αυξήσεις στις τιμές και γενικότερα το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι ένα από τα βασικότερα οικονομικά θέματα συζήτησης της εποχής μας. 
Το γιατί ενδιαφέρει τους πάντες η πορεία του πληθωρισμού, είναι κάτι που όλοι έχουμε καταλάβει τόσο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, όσο και από τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που εδώ και μήνες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. 
Με λίγα λόγια, ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα γιατί περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφτηκε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά - Όλα όσα συζήτησαν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στους αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν για την απρόσμενη συνάντησή τους...