Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Προέχει το εθνικό συμφέρον


«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση».

Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σήμερα το απόγευμα στις προγραμματικές δηλώσεις, που ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς και ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της με δεδομένο ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. «Βασική προϋπόθεση για τους κοινούς στόχους είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων με πρόταξη του εθνικού συμφέροντος», είπε.


Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τις περιέγραψε προεκλογικά λέγοντας αλήθειες και έγινε δυσάρεστος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, γιατί πάνω από όλα έθεσε το εθνικό συμφέρον.«Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη θέση στα οικονομικά και δεν θα αντιταχθεί σε δυσάρεστα, αν είναι σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε.


Ανέφερε, επιπλέον, την ανάγκη να λειτουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εποικοδομητικά και όχι μηδενιστικά, βάζοντας φρένο στον κομματικό ανταγωνισμό που οδηγεί σε λανθασμένες τακτικές και αποφάσεις: «Ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης διαφωνιών σε όλα πρέπει να σπάσει και χρειάζεται να δείξουμε την ευθύνη αυτή. Μόνον έτσι θα γυρίσει σελίδα το κομματικό σύστημα και ο τόπος».


Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «περιείχαν γενικά αποδεκτές αρχές» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του να ασκήσει κριτική, αλλά να αναφερθεί σε αναγκαιότητες για να πάει μπροστά η πατρίδα.


«Μια νέα κυβέρνηση, πάντως, δεν ξεκινά καλά καταφεύγοντας σε μικροψυχίες, ισοπέδωση και απαξίωση», είπε και υπογράμμισε ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της δική του κυβερνήσεως ανακόπηκαν από την κρίση, που επιδείνωσε τις αδυναμίες. «Επιβάλλεται, όμως, συνέχιση δύσκολων αποφάσεων με τόλμη και διορατικότητα».


«Το τι έγινε στο παρελθόν έχει μικρή σημασία», σημείωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά έγιναν επί ημερών μας. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τη νοοτροπία του "όχι σε όλα". Δυστυχώς, η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, απορρίφθηκε».


Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην «αμφίσημη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα λιμάνια κρίνοντας ότι «πλήττεται η επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση σε συντεχνιακές μειοψηφίες, που περιφρονούν το εθνικό συμφέρον».


Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για «τακτική που κατέστη συμμαχική και συνιστά όπλο, που δίδεται («την εμπιστευόμαστε») στη νέα κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κοινές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη τόσο στα εθνικά, όσο και στα ζητήματα, που αφορούν την οικονομική κρίση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις.


«Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και θα στηρίξει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει σελίδα και στον κομματικό ανταγωνισμό και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών».



Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

citypress

Οι "καυτές" απαντήσεις Σαμαρά για "ΠΟΛ.ΑΝ." και Σημίτη

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όλες αυτές τις μέρες έχει απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις για το ΚΕΠ και το δείπνο στον Διόνυσο με τον Καραμανλή.



Αναμένουμε με ενδιαφέρον (τώρα) τις απαντήσεις που θα δώσει ο Αντώνης Σαμαράς, για τους λόγους που τον οδήγησαν να ρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ. το '93 και να προχωρήσει στην ίδρυση της «Πολιτικής Άνοιξης».



Όπως, ενδιαφέρον θα έχει και η απάντηση που θα δώσει ο Σαμαράς για το γεγονός ότι στήριξε τον Στεφανόπουλο προεκλογικά, δίνοντας περαιτέρω χρόνο ζωής στην κυβέρνηση Σημίτη.



Όλα, αυτά έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία γιατί αποτελούν προσωπικές επιλογές του προέδρου Αντώνη (σ.σ. έτσι τον αποκαλούν ακόμη τα στελέχη της «Πολιτικής Άνοιξης») και όχι του παππού και του πατέρα του.



Άλλωστε, ο ίδιος διεκδικεί τώρα την αρχηγία της Ν.Δ., την οποία στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε βάλει ως στόχο να αποδεκατίσει!


Ο Σημίτης καταλληλότερος συνομιλητής

Επειδή η σαρωτική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου δεν μας έχει επιτρέψει να ασχοληθούμε με τα μικρά και μεγάλα δράματα πολιτικών του ΠαΣοΚ, λέμε να κάνουμε σήμερα την αρχή.


Κεφάλαιο πρώτο λοιπόν, όχι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ο Κώστας Σημίτης.

Τώρα, γιατί θα είναι καταλληλότερος, ο Πρωθυπουργός που λάτρεψαν τα μεγάλα συμφέροντα αυτής της χώρας, και μας έπεισαν ότι ήταν ο μεγαλύτερος τεχνοκράτης που γέννησε η οικουμένη;

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση!

Αφού έσπειρε ανέμους τώρα θερίζει θύελλες!

Αφού ξεσήκωσε τους εργαζομένους προεκλογικά, τώρα δεν μπορεί να τους τιθασεύσει.

Αφού η κυβέρνηση είναι ανίκανη.

Η πρόταση μας γίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης:

Να γίνει ο Κώστας Σημίτης συνομιλητής της «Cosco», μήπως και λυθεί το πρόβλημα με τον αποκλεισμό του λιμένος του Πειραιά.

Η Λούκα Κατσέλη δεν μπορεί.

Ενώ ο «Κινέζος» θα τα λέει μια χαρά με τους ετεροθαλείς συμπατριώτες του.

Και, επιτέλους, θα είναι και πάλι καταλληλότερος για κάτι.

Καταλληλότερος στην καρδιά μας!

Θα στηθούν 1.200 κάλπες, με στόχο τους 500.000 ψηφοφόρους


Οι τέσσερεις υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχαν με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, κ. Δ. Σιούφα, κατέληξαν και συνυπέγραψαν το πλαίσιο συμφωνίας , βάσει του οποίου οι εκλογές από τη βάση για την επιλογή του νέου αρχηγού, να γίνει από τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος στις 6 Δεκεμβρίου.


Οι κατάλογοι των μελών θα δημιουργηθούν από μηδενική βάση, Δηλαδή, θα μπορεί να ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρο οποιοσδήποτε Νεοδημοκράτης προσέλθει στις κάλπες, γίνει μέλος του κόμματος και καταβάλλει μια συμβολική συνδρομή των 2 ευρώ..

Η ψηφοφορία για λόγους ασφαλείας θα είναι ηλεκτρονική, ενώ θα στηθούν περίπου 1200 κάλπες ανά την Ελλάδα σε πρωτεύουσες νομών, μεγάλες πόλεις κλπ, με στόχο να ψηφίσουν τουλάχιστον 500.000 νεοδημοκράτες.

Αν από την πρώτη εβδομάδα (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, το 50% + μία ψήφο)δεν εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων..


Το έκτακτο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Νοεμβρίου, θα ψηφίσει δια βοής την αλλαγή του καταστατικού, ενώ ομιλητές θα είναι μόνο οι τέσσερεις υποψήφιοι και ο Κώστας Καραμανλής.

Το μνημόνιο συνεργασίας των τεσσάρων θα παρουσιαστεί στον Κ. Καραμανλή για την τυπική έγκριση, ώστε να γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα παρουσιάσει αύριο στον απερχόμενο πρόεδρο ο ο Δημήτρης Σιούφας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και θα του ζητήσει να συμφωνήσει και τυπικά ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος. Δήλωσε: "Ήταν δική μου πρόταση", ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: "Είναι μια καθαρή λύση".


Το φτηνιάρικο «τσιφτετέλι» της καμένης γης.



Το τι "βρήκε" ο πρόεδρος Γιώργος ,ποσώς μας ενδιαφέρει γιατί έτσι κι’ αλλιώς έλεγαν ότι
ήξεραν, έχουν λύσεις και υπάρχει μια «άλλη πολιτική», όταν ο Καραμανλής παραδέχονταν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα δύο επόμενα χρόνια!

Άρα μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι λύσεις που είχε και έχει στο μυαλό του ο Γιώργος και όχι οι αόριστες υποσχεσιολογίες ή οι καταγγελίες!


Φαίνεται ότι ο Γιώργος δεν έχει καταλάβει ότι έγινε κυβέρνηση και πρέπει να περάσει πλέον στην εφαρμόσιμη πολιτική.

Στην πράξη.

Όσο για τα λεφτά μας έλεγε ότι υπάρχουν και ξέρει που βρίσκονται. Άρα ξέρει τώρα και να τα μοιράσει! Φαίνεται όμως ότι ο Γιώργος αποφάσισε να ενστερνιστεί την διαχρονική ροπή του Πασόκ στην οικονομική ιδεοληψία της καμένης γης.

Παρέλαβαν καμένη γη το 1981, το 1993 και φυσικά σήμερα!

Είναι αργά όμως για δακρύβρεχτα σενάρια όταν λέει ότι «η κατάσταση της οικονομίας μας είναι εκρηκτική».
Η κατάσταση ήταν εκρηκτική και αυτός ανέλαβε να εφαρμόσει μια «άλλη πολιτική» όπως έλεγε μέχρι πριν λίγες μέρες.
Τα προβλήματα τρέχουν, οι προσδοκίες μας εξαντλούνται και περιμένουμε λύσεις και όχι μελό εκθέσεις ιδεών.


Αυτό πάντως που αποκομίσαμε σήμερα ως πραγματικά εφαρμόσιμο είναι ότι ετοιμάζουν αδίστακτη φοροεπιδρομή, έμμεσους φόρους και τεράστιο δανεισμό.

Άραγε η πράσινη ανάπτυξη κατέχει στην κυβερνητική πολιτική το ίδιο κέντρο βάρους που είχε και προεκλογικά;
Ουσιαστικά η πράσινη ανάπτυξη παρουσιάστηκε ως το πασπαρτού για όλα μας τα προβλήματα!

Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για τον αν η Μπιρμπίλη μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας.
Ή μήπως ο ρόλος της είναι περιστασιακός και ….. υβριδικός(διασταυρωμένη ύβρις!);

Εντύπωση προκαλούν οι αναφορές στην κατάσταση του κράτους!
Μας στενοχωρείς Γιωργάκη όταν λες ότι η κατάσταση «στη δημόσια διοίκηση και στους δημοκρατικούς μας θεσμούς είναι αποκαρδιωτική»!


Ρώτησε τους συνδικαλιστές σου για τις ευθύνες που έχουν γι’ αυτή την κατάσταση!

Ελέγχουν πάνω από το 60% σε όλες τις υπηρεσίες και σε μερικές υπερβαίνουν το 90%.
Αυτοί δημιούργησαν πασοκικό καθεστώς στο κράτος.

Οι διορισμένοι, βολεμένοι και καλοπληρωμένοι συνδικαλιστές του συστήματος Πασόκ.

Πως ακριβώς θα δεχτούν να παραδώσουν τα όπλα τους στη …. νομιμότητα;

Το πρόβλημα περιπλέκεται αν δούμε κατάμουτρα ότι τους όπλισε το ίδιο το κίνημα για να γίνει πράξη η προτροπή
«το Πασόκ είναι παντού»!
Προτροπή που ηχεί σαν απειλή για ολόκληρη την κοινωνία!


Εν κατακλείδι, σήμερα συνειδητοποιήσαμε ότι το Πασόκ και ο αρχηγός Γιώργος, ποτέ δεν είχαν σχέδιο.

Ο σκοπός τους ήταν από την αρχή η κατάκτηση της εξουσίας και να το ρίξουν στο φτηνιάρικο «τσιφτετέλι» της καμένης γης.


Γιωργάκη!
Εάν παιδί μου βλέπεις ότι σου έχουν κλέψει τα ταμεία , στον Εισαγγελέα επιτόπου.
Μην κάθεσαι.
Για το δημόσιο χρήμα μιλάμε.
Ξέρεις εσύ.
Και αν δεν ξέρεις ρώτα τους εργατοπατέρες σου και τα μεγαλοστελέχη σου. Έχουν όλοι θητεύσει στη διαχείριση δημόσιου πλούτου και στους παχυλούς μισθούς!
Το ανέκδοτο της «καμένης γης» έχει καταντήσει άχαρο και σίγουρα το βαρέθηκε η ψυχή μας!


Τεχνητές Συγκυρίες - Υπάκουες Κυβερνήσεις

«Αυτό το παιδί» που «δεν κάνει για Πρωθυπουργός», όπως είχε σχολιάσει κάποτε ο Μητσοτάκης, ανέλαβε τα ηνία της χώρας, με ισχυρότατη λαϊκή εντολή, πριν από μόλις δύο εβδομάδες!


Προχθές μια γιαγιά
δήλωνε, από τη λαϊική που πήγε να ψωνίσει.«Τον Καραμανλή τον φάγανε» Ποιοι τον φάγανε όμως;

  • Τον έφαγαν τα δικά του πεινασμένα σκυλιά που μόλις έβρισκαν ταμείο γεμάτο έτρωγαν μέχρι σκασμού, που δεν μπόρεσαν να σώσουν την Ελλάδα από τις φωτιές και να κάνουν τα αυτονόητα για να νοιώσουν οι πολίτες ασφαλείς στο κέντρο της πρωτεύουσας;
  • Τον έφαγαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί μπΑΝΑΝόφιλοι, που σίγουρα δεν θα του συγχωρέσουν ποτέ τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Ρωσία, το «ότι αποφασίσει ο κυπριακός λαός, η Ελλάδα στηρίζει» και το βέτο στο Βουκουρέστι;

Δυστυχώς όμως η ελληνική οικονομία μοιάζει σαν μια βιασμένη γυναίκα που την βρίσκει κάποιος περαστικός –κάποια κυβέρνηση- να σέρνεται στην άκρη του δρόμου και αντί να την βοηθήσει, την ξαναβιάζει.

Τα χάλια της οικονομίας ερμηνεύονται σε γενιά των 700 ευρώ και σε συντάξεις πείνας.
Είναι απολύτως κατανοητό, το γεγονός ότι οι Ελλαδίτες αδερφοί, ζητούν μια κυβέρνηση που μπορεί ή έστω υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το 44% στήριξε αυτό το παιδί που πριν δέκα χρόνια δήλωνε ότι «είναι καλύτερα να μην έχουμε όλα τα εδάφη μας και να κοιμόμαστε ήσυχοι».
Τα εθνικά μας θέματα ιεραρχήθηκαν σε κάποιο κατώτερο επίπεδο με αποτέλεσμα ο νέος ένοικος του Μαξίμου να είναι ο Yiorgos:
  • ο οποίος θα αναθεωρήσει τις συμφωνίες με τη Ρωσία, για τα συμφέροντα κάποιου, τον οποίο δεν έχει διευκρινίσει.
  • που εργάστηκε σκληρά για την έλευση του Σχεδίου Ανάν και που πίεσε ασφυκτικά με τις τότε δημόσιες ξεδιάντροπες παρεναίσεις του προς τον κυπριακό λαό.
  • για την νίκη του οποίου πανηγύρισαν και επισήμως οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι και όλοι οι λαθρομετανάστες ανά το πανελλήνιο.

Ιστορικά αποδεικνύεται ότι έχουμε πάντα τους ηγέτες που μας αξίζουν. Η ιστορία θα δείξει επίσης αν καλώς ή κακώς, μέσα από τις τεχνητές συγκυρίες που δημιούργησαν κάποιοι, μας αξίζει να
έχουμε μπΑΝΑΝόφιλες κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην περιμένουμε σε 30 χρόνια από σήμερα, τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων του foreign office και του state department,
για να μάθουμε τα πώς και τα γιατί...

ΕΥΑΓΟΡΑΣ – για το christofias-watch

Επαναφορά στη "Λεωφόρο Ανάν"

«Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει αλώβητη το ορόσημο του Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα λοιπόν με γνωστό λεξικό, αλώβητος είναι αυτός που δεν έχει πάθει φυσική ή ηθική ζημιά.

Άρα στην προαναφερθείσα απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου
δεν χωράνε παρερμηνείες.

Η Τουρκία δεν θα περάσει το ορόσημο του Δεκεμβρίου χωρίς να πάθει φυσική ή ηθική ζημιά και κατ’επέκταση για να πάθει αυτή τη ζημιά, θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.


Το Εθνικό Συμβούλιο δεν εισηγήθηκε να δοθεί στην Τουρκία ένας νέος εξάμηνος οδικός χάρτης, όπως υποστηρίζει το τουρκόφιλο δόγμα του Παπανδρέου - Δρούτσα, με το οποίο ταυτίστηκε ο μόνιμος κόρακας της αντιπολίτευσης Ν.ΑναστασΙάδης.

Αξίζει όμως να σταθούμε για λίγο στο δόγμα αυτό.

Τι μπορεί να κερδίσει η Τουρκία με μια εξάμηνη παράταση;

Μήπως υπάρχει κάποιος τόσο αφελής που πιστεύει ότι κατά την εξάμηνη παράταση θα ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας για το κυπριακό εμπόριο;

Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι θα αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία;

Τίποτα δεν θα εφαρμόσει, ακόμα κι αν της δοθεί εξάμηνη παράταση.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να συζητείται αυτό το ενδεχόμενο και μάλιστα επίσημα;

Το μόνο που ευελπιστούν κάποιοι να αλλάξει είναι «να τελειώνουμε με το κυπριακό».

Δηλαδή, δημοψήφισμα επί ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με σκοπό αυτή τη φορά να περάσει με επιτυχία από τη λαϊκή εξέταση.

Αυτοί που συζητούν επίσημα αυτό το ενδεχόμενο (Παπανδρέου, Δρούτσας, Αναστασιάδης) γνωστοί για τη χυδαία στάση που κράτησαν το 2004 απέναντι στον κυπριακό λαό, είναι βέβαιοι ότι το 2010 θα έχουν ευκολότερο έργο, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση σε Κύπρο και Ελλάδα, υπάρχουν άτομα με παρόμοιες αντιλήψεις.

Το χρήμα για τους opinion leaders που θα επιδοθούν στο ξεπούλημα της Κύπρου φθάνει.

Ο προϋπολογισμός για τις "καλές υπηρεσίες" των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για το 2010, ανέρχεται - εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - στο ποσό – μαμμούθ των 3.279.200 δολαρίων και κατατέθηκε από το Γ.Γ. του οργανισμού, χωρίς όμως να γίνεται σαφές σε ποιους και για ποιους σκοπούς ακριβώς θα διατεθεί.

Εμείς δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Αφού γίνουν οι κατάλληλες βολιδοσκοπήσεις, θα καλοπληρωθούν οι μαγάριοι δημοσιογράφοι για να μας υπενθυμίσουν τις τόσες «χαμένες ευκαιρίες», που ακολούθησαν φυσικά το στρώσιμο του κόκκινου χαλιού.

Θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις διαφόρων λόρδων, για να μας προειδοποιήσουν ότι αρκετά μας ανέχτηκαν.

Θα δούμε πολιτικούς που ομιλώντας την ελληνική, θα δίνουν παράσταση για όσκαρ με τίτλο: "Περί τελευταίας ευκαιρίας", ενώ την ίδια ώρα θα αιωρείται στην ατμόσφαιρα ο φόβος μιας επικείμενης μικρασιατικής καταστροφής.

Όπου να’ναι η αυλαία πέφτει...και ο περήφανος κυπριακός λαός καλείται να σηκώσει ψηλά το τιμημένο λάβαρο του αντικατοχικού μας αγώνα:

  • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ - ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

  • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ

  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

ΕΥΑΓΟΡΑΣ – για το christofias - watch

Τι είπε ο Παπανδρέου στις Προγραμματικές Δηλώσεις

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις προγραμματικές δηλώσεις του, την κατάσταση της οικονομίας, παρομοιάζοντας την «με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993», ενώ έκανε λόγο για «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνισμού» και για ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.


Επανέλαβε ότι θα στηρίξει τον
Κ.Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεσμεύθηκε για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, εξήγγειλε το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη φορολογία και την πράσινη ανάπτυξη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι:


  • θα στηρίξει τον Κ.Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,
  • οι προσλήψεις θα γίνονται μόνο από το ΑΣΕΠ,
  • έρχονται αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο,
  • δίνεται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα,
  • δίνεται αναδρομική αύξηση συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 30 ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/10/2009,
  • δίνονται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις,
  • «παγώνουν» τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ
  • ψηφίζεται νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών,
  • απλοποιούνται οι διαδικασίες στο σύστημα «Τειρεσίας»,
  • ψηφίζεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο,
  • καταργούνται οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλομετόχους,
  • θα φορολογηθεί προοδευτικά η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές,
  • θα φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και η επιχειρηματική της δραστηριότητα,
  • θα φορολογηθούν τα ακίνητα των off shore εταιρειών,
  • κατατίθεται στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο,
  • αλλάζει το πόθεν έσχες των βουλευτών,
  • προωθούνται 3.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας κάθε χρόνο,
  • αυξάνεται κατά 1% του ΑΕΠ η δημόσια χρηματοδότηση του ΕΣΥ εντός της τετραετίας,
  • θα καταβάλλονται οι συντάξεις εντός τριμήνου,
  • επίκειται κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα,
  • θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού,
  • καταργείται η Αγροφυλακή,
  • αλλάζει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συμμετοχή της Βουλής,
  • προωθείται ο αιρετός περιφερειάρχης,
  • αλλάζει ο εκλογικός νόμος,
  • μειώνεται στο 50% η φρουρά του Μεγάρου Μαξίμου,
  • σταματούν οι απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας,
  • θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της και κάλεσε σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής, η οποία έχει ήδη σηματοδοτηθεί, όπως τόνισε, από κινήσεις της νέας κυβέρνησης.


Επισήμανε ότι, αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.


«Τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης, το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.


Στο παραπάνω πλαίσιο, έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη, προκειμένου «να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές».


Ήδη, από την αρχή της ομιλίας του, έσπευσε να διευκρινίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.


Δεσμεύθηκε πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ' όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου». Αλλη σχετική εξαγγελία του υπήρξε και η «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».


Για την τόνωση του εισοδήματος, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.


Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος Τειρεσίας και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.


Σημειώνεται, επίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας.


Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν συνοδευτεί από ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε έναν «εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο».


Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενική καταγραφή τους, με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία «θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη».



Η φορολογική πολιτική


Από κει και πέρα, έπεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με κύρια στοιχεία μια «ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα», χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, «κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.



Πράσινη ανάτπυξη


Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.


Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».


Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ «έθεσε και τον πήχη ψηλά», αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.



Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών


«Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του 'πόθεν έσχες' των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.


Όσο δε για την χρηστή διαχείριση, «παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο» είπε.


Ακολούθως εξήγγειλε ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3.000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας, αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».


Δέσμευση του κ. Παπανδρέου είναι η καταβολή των συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο, μέχρι τα τέλη του 2010.



Για εργαζόμενους και ανέργους


Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».



Για τη Δικαιοσύνη και τον εκλογικό νόμο


Για το χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σε αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».


Με την ποιότητα της δημοκρατίας σχετίζονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος «θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα».



«Μαχαίρι» στη φρουρά του Μαξίμου


Αναφερθείς στο αστυνομικό έργο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων».


Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό, «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».



Για τους παράνομους μετανάστες


«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ασύλου και υποδοχής των προσφύγων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας».



Ένα επιπλέον δις για την Παιδεία


Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της Παιδείας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση» και έθεσε ως στόχους τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».



Για την εξωτερική πολιτική



Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του προέδρου της Κύπρου Δ.Χριστόφια. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα» τόνισε.


Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η στήριξη των προσπαθειών τους, ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.


«Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε.


Αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, «όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».


«Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας, αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.


Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ο Σιούφας αναγνωρίζει την "πρωτοκαθεδρία" της Ντόρας

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημειολογία της δήλωσης που έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτάκτου Συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας.

Και, έχει ενδιαφέρον γιατί ουσιαστικά μέσα από την σειρά των λέξεων προκύπτουν ενίοτε και οι μεγάλες ειδήσεις. Ο Σιούφας θέλοντας να ενημερώσει για την πορεία των επαφών που είχε με τους υποψήφιους για την αρχηγία της Ν.Δ., δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει (και παράλληλα να έχει αποδεχτεί) το προβάδισμα που έχει έναντι των αντιπάλων της, η Ντόρα Μπακογιάννη.


Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μπαίνει στο κόπο να επισημάνει ότι συνάντηση την πρώην υπουργό πρώτη κατά σειρά.

Αυτό λέει και δείχνει πολλά.


Ε, εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι η Ντόρα, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της.


Όμως όταν βγαίνει ένα ιστορικό στέλεχος, όπως ο Σιούφας και κάνει αυτή τη δήλωση, δείχνει και ποιος είναι ο σωστός (κατά την άποψή του) δρόμος. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Σιούφα έχει ως εξής.


«Βαδίζουμε καλά. Πιστεύω ότι η συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Ν.Δ. από τη βάση της είναι απολύτως εφικτή.Στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, προβλέπεται σχετική ενημέρωση του Προέδρου του κόμματος, κ. Κώστα Καραμανλή.


Θέλω να ευχαριστήσω την κα Ντόρα Μπακογιάννη, που συνάντησα σήμερα πρώτη κατά σειρά, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη για την εποικοδομητική και ουσιαστική συμβολή τους στην πολύ θετική αυτή προοπτική».


Άργησε 16 χρόνια

Από επικοινωνιακής άποψης, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στη σκηνοθεσία του διαγγέλματος του Αντώνη Σαμαρά:

Όρθιος, ευθυτενής, με μονόχρωμο φόντο πίσω του, ώστε η προσοχή να στρέφεται στο πρόσωπό του, μια σημαία της Ευρώπης και η ονομασία «Νέα Δημοκρατία».

Και από λεκτικά σχήματα, μια χαρά τα πήγε ο Αντώνης.


Αλλού είναι το πρόβλημα με την υποψηφιότητά του, και είναι βαθιά πολιτικό.


Άλλο πράγμα να είναι κορυφαίος Υπουργός, άλλο πράγμα να είναι κορυφαίο στέλεχος, και άλλο να γίνει αρχηγός, 16 χρόνια μετά την «εκτέλεση» της τότε κυβέρνησης της Κεντροδεξιάς.


Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές, στην ψυχοσύνθεση των οπαδών μιας παράταξης.

Ο Αντώνης Σαμαράς άργησε 16 χρόνια να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Και στην πολιτική, 16 χρόνια είναι πάρα πολλά.


Τότε μπορεί να είμασταν και εμείς μαζί του!


Η πολιτική δεν είναι "στατική τέχνη" και τα επικοινωνιακά παιχνίδια είναι κούφια !

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η ομάδα του είχαν διαγνώσει σωστά ότι ο κόσμος διψάει για άμεσες αλλαγές που θα αλλάξουν το κλίμα και θα γλυκάνουν την ατμόσφαιρα. Και το πέτυχαν. Με απλές κινήσεις και αδάπανες επιλογές έγραφε χθες ο Γιάννης Τριαντης στην «Ελευθεροτυπία».

Προς τι, όμως, οι φιοριτούρες και οι χορογραφίες ελαφρότητος; Χρειαζόταν να πάει αιφνιδίως και «νύκτωρ» στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός για να πείσει ότι είναι ...εργατικός;

Και εκείνη η άφιξή του στη Βουλή με το επικίνδυνο για πρωθυπουργό υβριδικό (δεν είναι αλεξίσφαιρο) τι νόημα έχει πέραν του εντυπωσιασμού;

Δεν αρκούσε η ορθή απόφαση για μείωση τετράτροχου κρατικού στόλου για να καταδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση υλοποιούν την προεκλογική δέσμευσή τους; Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα, που δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να γίνουν μπούμερανγκ τα κούφια επικοινωνιακά παιχνίδια.

Συγκεκριμένα: προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη, είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του και αμέσως... διευθετήθηκε ένα θέμα που προκαλούσε τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κραυγαλέος λαϊκισμός, πριν λίγες ημέρες, είχε και συνέχεια: «Βλέπεις πως όταν ασκείς εσύ ο ίδιος πολιτική πρωτοβουλιών, δεν αφήνεις περιθώρια στον άλλον να κάνει επιθετικές κινήσεις», φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός (δημοσίευμα στα «Νέα») όταν πληροφορήθηκε από τον κ. Δρούτσα ότι δεν υπήρχαν παραβιάσεις του FIR από τουρκικά μαχητικά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία...

Όμως η πραγματικότητα είναι ....ξεροκέφαλη. Και το υπενθυμίζει με κάθε τρόπο στους λαϊκίζοντες κομπορρήμονες: οι γείτονες παρενόχλησαν εκ νέου αεροσκάφη της FRONTEX, συνεχίζοντας την προκλητική τακτική τους...

Δεν έγινε γνωστό αν... τηλεφώνησε στον Ερντογάν ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν το βιολί τους. Και εξίσου βέβαιο πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο λαϊκισμός (ήπιος, κατά τους υμνωδούς) τρώει γρήγορα τα ψωμιά του. Και αποκαλύπτεται καθαρά «το τίποτε που υπήρξαμε»...

Αυτά τα γνωρίζει η επιτελική ομάδα του πρωθυπουργού. Και νιώθει ότι «το πάρτι του νέου» έχει ημερομηνία λήξεως. Όχι μόνο επειδή «το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς», αλλά διότι τα μεγάλα και σημαντικά είναι μπροστά.

Οι δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία (χρέος, έλλειμμα, ανεργία, ανταγωνιστικότητα), τα «εθνικά θέματα», οι αντιδράσεις (εσωκομματικές και ...άλλες), οι αντιστάσεις, οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις του μέλλοντος κλπ ..... έρχονται με βήμα ταχύ!

Το πρώτο αίμα

Τελικά, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ μπροστά.
Σε πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο.


Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπήρξε διαχρονικά «αγκάθι» για τους παπανδρεϊκούς.

Αρχικά ως στυλοβάτης του σημιτικού εκσυγχρονισμού, και αργότερα ως πρωτοπαλίκαρο του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη μάχη του 2007 για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Λοβέρδος έχει ξεπεράσει σήμερα τον Βενιζέλο.

Και ως πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ευρώπης, της Β' Αθηνών, δικαιούται να έχει βλέψεις για το μέλλον.
Ή μάλλον... είχε.


Ο Γιώργος τον έβαλε στο υπουργείο... ανεργίας, από το οποίο δεν έχει βγει κανείς ζωντανός.


Και χθες, έπεσε το πρώτο ξύλο σε απεργούς-διαδηλωτές, προκειμένου να μπορέσει ο Υπουργός Λοβέρδος να βγει από το κτίριο.
Αντίο, κύριε καθηγητά.
Να περάσει ο επόμενος με φιλοδοξίες
.

Τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη από τους Κινέζους της Cosco!..

Ο πρέσβης τους, έδωσε διορία στην ελληνική κυβέρνηση: Αν δεν λυθεί μέχρι τότε το πρόβλημα, η COSCO θα προσφύγει στα αγγλικά δικαστήρια...

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Τελεσίγραφο έχουν διατυπώσει οι Κινέζοι προς την ελληνική πλευρά για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι αν δεν έχει δοθεί λύση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη η COSCO θα κινηθεί δικαστικά προσφεύγοντας όμως στα αγγλικά (και όχι τα ελληνικά) δικαστήρια που είναι αρμόδια για την επίλυση τυχόν διαφορών. Και όπως είπαν θα ζητούν τεράστιες αποζημιώσεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό ήταν και ...

το ουσιαστικό αντικίμενο της προχθεσινής επίσκεψης του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα Luo Linquan στην υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Ενώ πάντως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η κ. Κατσέλη είναι κατά τις πληροφορίες πιο διαλλακτική απέναντι στους απεργούς, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Η αίτηση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα αλλά η κ. Κατσέλη εξέφρασε την ενόχλησή της δηλώνοντας ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και η κίνηση του κ. Μίχαλου αυτή την ώρα, είναι μία κίνηση που μόνο βλάπτει».

press.gr

Η Ντόρα πρότεινε δικαίωμα ψήφου μέχρι και την ώρα της ψηφοφορίας !

Στις 6 Δεκεμβρίου (;) η εκλογή αρχηγού της Ν.Δ.

Μετά από δεκαπέντε μέρες τα βρήκαν στην Ν.Δ.
Όλα δείχνουν ότι πάνε σε εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο
Σιούφας μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με την Ντόρα, τον Αβραμόπουλος, τον Σαμαρά και τον Ψωμιάδη.
Αύριο θα μιλήσει με τον Καραμανλή και δεν αποκλείεται να υπάρξει και γραπτή δήλωση από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στο νεοκλασικό ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου είναι η 6
η Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, η
Ντόρα πρότεινε να έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη και όσοι θα πάνε την τελευταία ημέρα για να εγγραφούν.
Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφώνησαν οι
Αβραμόπουλος, Σαμαράς και Ψωμιάδης.

Με βάση τους υπολογισμούς στην εκλογική διαδικασία αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από
600.000 νεοδημοκράτες. Μεγάλος αριθμός για την Ν.Δ.


Όπα-λα-λά...άρχισαν οι... φόροι, οι…εισφορές και τα...χαράτσια !


Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα στην οικονομία με τη νέα κυβέρνηση να παίρνει πίσω τη μία μετά την άλλη τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομίας
Φίλιππος Σαχινίδης παρεμβαίνοντας στην έντονη φημολογία περί επιβολής έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις, ανέφερε ότι εξετάζονται μεν μέτρα για τη μείωση του Ελλείμματος αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Συνήθης και ... παλαιά η τακτική των οικονομικών υπουργών με τον έναν να
διαρρέει ότι θα επιβάλλει μέτρα και τον άλλον αφού έχει καλλιεργηθεί το κλίμα, να δηλώνει ότι αυτά εξετάζονται.

Η απόφαση είναι ειλημμένη και θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που εμφανίζουν κέρδη ενώ η εισφορά θα είναι ποσοστιαία επί της καθαρής μετά φόρων κερδοφορίας τους. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν τέτοια εισφορά επιβληθεί και στις τράπεζες που εμφανίζουν αθροιστικά κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρωινή διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόταν σαφέστατα μόνο στις επιχειρήσεις, το οποίο σημαίνει ότι οι τραπεζίτες θα τη γλιτώσουν.


Εκτός και αν η διαρροή διατυπώθηκε επίτηδες έτσι ώστε να βγει τις επόμενες ημέρες ο Παπακωνσταντίνου και να ανακοινώσει πρώτα εισφορά για τις τράπεζες και μετά για τις επιχειρήσεις, ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση φορολογεί το «τραπεζιτικό κεφάλαιο» που θα έλεγαν και κουμουνιστές.


Κοντολογίς, με το ... καλημέρα της κυβέρνησης ΠαΣοΚ άρχισαν οι φόροι και οι εισφορές.


Λιμάνι. Η νέα (μοδάτη, στυλάτη, ιντερνετική) ΓΑΠική administration εναντίον τών συνδικαλιστών τού ΠΑΣΟΚ πού τήν έφερε στήν εξουσία...

Από το Blog Wolf



Στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

α) Αυτοί που πηγαίνουν στη δουλειά τους και πληρώνονται.

β) Αυτοί που πληρώνονται χωρίς να χρειάζεται, εκ του νόμου, να πάνε στη δουλειά τους (μοντέλο που προβλέπονταν στον ΟΣΕ).

γ) Αυτοί που εξασφαλίζουν, με εθελουσία έξοδο, πρόωρη σύνταξη, καλό εφάπαξ, αλλά και δυνατότητα επαναπρόσληψης στο ίδιο αντικείμενο και πιθανότατα στον... ίδιο χώρο εργασίας.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται το μοντέλο γ΄, λόγω του ΟΤΕ σχετικά πρόσφατα, της Ολυμπιακής Αεροπορίας τώρα τελευταία και -εξ αντανακλάσεως- του ΟΛΠ σήμερα.

Γιατί, όπως ενδεχομένως δεν είναι γνωστό ευρέως, στη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την COSCO, προβλέπεται σε ειδικό άρθρο το παραπάνω «πακέτο», χωρίς, βεβαίως να ορίζεται ρητά ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν από τους Κινέζους. Τη μέρα όμως που «οι άνθρωποι από το Πεκίνο» θα κατέβουν στο τέρμιναλ του ΟΛΠ για να παραλάβουν τις προβλήτες Ι και ΙΙ, θα πρέπει να βρουν και 600 ετοιμοπόλεμους εργαζόμενους για να δουλέψουν. Κι αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα προέρχονται εκ των πραγμάτων από τους σημερινούς (πάνω - κάτω) ισάριθμους εργαζόμενους στο λιμάνι.

Ηταν πολλά...

Τότε, προς τι η επαναστατική γυμναστική που εξελίσσεται τα τελευταία σχεδόν 2,5 χρόνια στον Πειραιά;

Ο μύθος (και κάποια στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα επί υπουργίας Βουλγαράκη στο Ναυτιλίας, σε μιαν ανάλογη απεργιακή έκρηξη), λέει ότι η αιτία βρίσκεται στην υπεράσπιση των απολαβών, οι οποίες «λόγω των υψηλών υπερωριών που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ μηνιαίως». Οπότε, τα λεφτά είναι πολλά ή μάλλον ήταν...


Γιατί, ακόμα κι αν έτσι έχει η κατάσταση, πάνε πάνω από 24 μήνες που εξαιτίας κυρίως της αποχής (ως ένδειξη διαμαρτυρίας) από την σαββατοκυριακάτικη και την υπερωριακή απασχόληση, οι μισθοί έπεσαν στα 1.500 ευρώ μηνιαίως, κατά μέσον όρο. Ως γνωστόν, οι αγώνες απαιτούν θυσίες και η υπόσχεση ότι «όλα θα γίνουν όπως πριν» πληρώθηκε πανάκριβα.


Παρ' όλα αυτά, «εδώ που φτάσαμε» σε κανέναν δεν θα κακόπεφτε μια πρόωρη σύνταξη, ένα καλό εφάπαξ και ένα καλύτερο μηνιάτικο. Τουλάχιστον για τους περισσότερους, γιατί το σίγουρο είναι ότι από τους 600 που τελικά θα κατευθυνθούν κάποια στιγμή στον «κινεζικό ΟΛΠ», ορισμένοι θα εξακολουθήσουν να κάνουν καλά νούμερα.

Αυτοί, όμως, είναι οι λίγοι. Και δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: Είναι αυτοί που κάνουν και το κουμάντο στο λιμάνι; «Μάλλον όχι», λένε όσοι ξέρουν. «Είναι οι εγκλωβισμένοι», εξηγούν. Και θυμίζουν ότι στο Σωματείο την πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που «έως προχθές κατήγγειλαν τη σύμβαση ως αποικιοκρατική και σήμερα δεν μπορούν να την καταπιούν αμάσητη».

Εννοείται ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν καν παράδοση των όπλων (αν και η προέλευση του κεφαλαίου αυτή τη φορά είναι κινεζική κι εξ αντικειμένου... σοσιαλίζουσα), ενώ οι δεξιοί σχεδόν δεν υπάρχουν.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ πάλι, όπου ως γνωστόν την πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ, πολύ θα ήθελε να κάνει ένα δώρο στη νέα κυβέρνηση, αλλά στον ΟΛΠ «είναι πολλοί οι δικοί τους και δεν μπορούν να τους εγκαταλείψουν».

Δεν μπορούν

Στο Μαξίμου, που ξέρουν ότι «ελέγχουν» αλλά βλέπουν ότι δεν μπορούν να «παρέμβουν», για να δώσουν δείγμα γραφής που τόσο το θέλουν, εκνευρίζονται ολοένα και περισσότερο.

Το αποτέλεσμα;

Να εξελίσσονται επεισόδια σαν αυτό της προηγούμενης Δευτέρας το βράδυ που όλοι οι συμμετέχοντες υπουργοί πολύ θα ήθελαν να ξεχάσουν.


Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που, χάριν του αγώνα, είδαν τους τελευταίους πολλούς μήνες τα μηνιάτικα να γίνονται μινιατούρες, θα κρεμούσαν ευχαρίστως από το μεσαίο άλμπουρο τον πρώτο συνδικαλιστή -ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης- που θα κατέβαινε στον Πειραιά και θα τους έλεγε: «Βρε αδερφέ, η Λούκα με έπεισε, ο Παπαθανασίου δεν το είχε...»

.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_16/10/2009_333568


Αυτή είναι Εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική...


Ο Πρέσβυς των Η.Π.Α. κ. Σπέκχαρντ έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοφανή ορμή με την οποία εισήλθε η Κυβέρνηση στη διεθνή σκακιέρα:


Οι Τούρκοι καθίστανται συμπαθείς,


τα Σκόπια παίρνουν ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση,


ο αγωγός δεν προχωράει και


στην Κύπρο, ο Χριστόφιας φυτεύει δένδρα μαζί με τον Ταλάτ.


Τέλεια!


Βγάλτε τώρα το "κρυφό πρόγραμμα" του ΠαΣοΚ, να πληρώσουμε.. !

Η ώρα του λογαριασμού έφτασε.



Η οικονομία βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, κάτι που ομολογούν πλέον και τα κυβερνητικά στελέχη.

Η αναζήτηση εδώ και τώρα 10 δις ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

Ακόμη κι αν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου λάβει την πολυπόθητη παράταση από την Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, τα φορολογικά μέτρα είναι σίγουρα.

Όπως λέει και το γνωστό ρητό: «μόνο από την εφορία και το Χάρο δεν γλιτώνει κανείς».



Χθες αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι το έλλειμμα είναι κοντά στο 12%, ότι τα έσοδα του κράτους στο 9μηνο έχουν μειωθεί δραματικά και ότι τίποτε στην ουσία δε λειτουργεί στην αγορά. Η οικονομία εκτροχιάστηκε και πλέον το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βγάλει από το συρτάρι του το «κρυφό» πρόγραμμά του για την οικονομία, εκείνο που δεν είναι αρεστό στον κόσμο και θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Οι πληροφορίες για το τι προτίθεται να κάνει ο τσάρος της οικονομίας είναι σκοπίμως συγκεχυμένες. Μόλις πιάσουμε τον… πάτο του πάτου τότε θα βγουν τα σκληρά μέτρα και θα βαπτιστούν αναπόφευκτα αφού, όπως θα πουν, η «καμένη γη» πρέπει να αναζωογονηθεί.



Το κρυφό αυτό πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:


Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Έχει να γίνει άλλωστε τρία χρόνια αναπροσαρμογή οπότε είναι μέσα στους αρχικούς σχεδιασμούς. Έτσι η κυβέρνηση θα εισπράττει περισσότερα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και κληρονομιές και φυσικά από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με αύξηση των αντικειμενικών θα μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να αυξήσει τα αφορολόγητα για κληρονομιές – γονικές παροχές παρουσιάζοντας το μέτρο ως φιλολαϊκό. Στην ουσία δε θα είναι αφού με υψηλότερες αντικειμενικές θα πιαστούν περισσότεροι στην απόχη. Οπότε καλό είναι να περιμένετε μια αύξηση της τάξης του 50%-60%.



Αύξηση των έμμεσων φόρων. Ποτά, τσιγάρα, καύσιμα θα είναι πιο «τσουχτερά» αλλά τα έσοδα για το κράτος θα είναι μεγάλα.



Η αύξηση του ΦΠΑ αποκλείστηκε αλλά μόνο προς ώρας, δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον.



Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες θα περιλαμβάνει και ενιαία φορολογική κλίμακα. Στην απόχη θα πιαστούν όσοι παίρνουν λεφτά από μερίσματα και όλα τα εισοδήματα που φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς. Για παράδειγμα υπάλληλος που παίρνει 1.000 ευρώ μισθό και άλλα 1.000 από διάφορα επιδόματα σήμερα δεν φορολογείται με την γνωστή κλίμακα και για τα 2.000 ευρώ. Πλέον όλα θα μπαίνουν σε ένα καλάθι και θα φορολογούνται με το νέο συντελεστή που θα ορίσει η κυβέρνηση. Οπότε, καλά ξεμπερδέματα.



Άλλος τρόπος να βρεθούν χρήματα είναι η περιστολή των δαπανών, όχι μόνο των κρατικών αλλά και άλλων όπως τα επιδόματα που παίρνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα οι εφοριακοί ή ακόμη και πολλοί λιμενεργάτες μιας και είναι στο προσκήνιο. Φανταστείτε λοιπόν αντίδραση από το «ξεβόλεμα» τόσων ετών…



Τα νέα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων μπορεί να βαφτίζονται» πράσινα έτσι για να ικανοποιηθεί και η περιβαλλοντική μας ευαισθησία στην ουσία όμως θα είναι «τσουχτερά». Την επόμενη χρονιά επομένως ετοιμαστείτε για χοντρό χαράτσι.



Καλές οι διακηρύξεις για εισπρακτικό μέτρο, κακό μέτρο, τέχνασμα και άλλα τέτοια σε ότι αφορά την τακτοποίηση ημιυπαίθριων αλλά είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Οπότε μην περιμένουν όσοι έχουν κλείσει ημιυπαίθριους να την βγάλουν τσάμπα.



Τα επόμενα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, μέτρα αφορούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ψαλίδι στα βαρέα και ανθυγιεινά.



Οπότε, φίλοι μου καθίστε και απολαύστε το. Μπλε ή πράσινος ο λογαριασμός είναι βαρύς. Και όπως ξέρετε το λάθος δεν αναγνωρίζεται με την απομάκρυνση από την κάλπη.


Οικονομικός


Θέλω και εγώ να γίνω Λιμενεργάτης

Δείτε κορόϊδα φορολογούμενοι τί ποσά παίρνουν οι έξυπνοι.

Ξεστραβωθείτε εσείς να διαβάζετε και να κυνηγάτε την ΠΔΣ...

ΚΑΝΕΙΣ μέχρι τώρα δεν έχει διαψεύσει το ύψος των αποδοχών αυτών των

προλετάριων των οπισθίων....



ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ

Άρχισε ο τελικός κύκλος διαβουλεύσεων

Άρχισε ο τελικός κύκλος διαβουλεύσεων του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σιούφα, με τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, προκειμένου -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- να βρεθεί κοινός τόπος για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τα μέλη του κόμματος.


Όπως ανακοινώθηκε, η σειρά των σημερινών συναντήσεων έχει ως εξής: Στις 10:45 η Ντόρα Μπακογιάννη,στις 12:00 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τέλος στις 13:15 ο Αντώνης Σαμαράς

Όπως επίσης διευκρινίζεται, με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη θα υπάρξει σχετική τηλεφωνική επικοινωνία, λόγω επισκέψεώς του στην Κύπρο.


Υπέρ των debate η Ντόρα


Τη συμφωνία της με την προοπτική διεξαγωγής τηλεοπτικών αναμετρήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή του «ΑΝΤ1» «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και τον Στρατή Λιαρέλλη.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σίγουρη για τον εαυτό της, και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή τον Αντώνη Σαμαρά.

Θύμισε μάλιστα ότι η ίδια γύρισε τη σελίδα στις σχέσεις της με τον Αντώνη Σαμαρά, και έκλεισε το ιστορικό μέτωπο από το χθες.


O Σιούφας κάλεσε τους υποψηφίους στην Ρηγίλλης

Σε λίγα λεπτά αναμένεται να εκδοθεί από την Ρηγίλλης ανακοίνωση, με την οποία θα γίνεται γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας ξεκινά μέσα στην ημέρα κύκλο διαδοχικών συναντήσεων με τους υποψηφίους προέδρους για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα της διεξαγωγής του Συνεδρίου.


Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σιούφας έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την
Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τους οποίους και έχει ενημερώσει για τις αποφάσεις που έχει λάβει ο Κώστας Καραμανλής.


Πρώτη το κατώφλι του νεοκλασικού της Ρηγίλλης θα περάσει η
Ντόρα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Ο στόχος του Σιούφα είναι μέσα στην ημέρα να έχει προχωρήσει και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Προϋπόθεση για να το πετύχει αυτό είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στον τρόπο εγγραφής των μελών που θα κληθούν να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της
Ν.Δ.

Το λιμάνι του Πειραιά, μονοπώλιο μιας αριστοκρατίας

Tου Kωστα Kαλλιτση

Προϋπόθεση για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να το κατανοήσεις.
Αυτό ισχύει και για το πρόβλημα στο λιμάνι του Πειραιά. Λοιπόν, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Υπάρχει μια διεθνής συμφωνία, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με την κινεζική εταιρεία COSCO, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή και, ήδη, είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου επί της ουσίας είναι σύμφωνη με την εκχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO
.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι, όταν διεξάγονταν οι σχετικές συζητήσεις, η τοπική ΠΑΣΚΕ είχε επικρίνει την τοποθέτησή του και είχε διαμηνύσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «θα ήταν καλύτερο να μην εμφανιστεί στο Λιμάνι» – κοινώς, ότι τον θεωρούν... ανεπιθύμητο.

Λοιπόν, η νέα κυβέρνηση συμφωνεί με την εκχώρηση, πιστεύει όμως ότι ορισμένες ρυθμίσεις της συμφωνίας (κυρίως φορολογικού χαρακτήρα) πρέπει να ξανασυζητηθούν.

Προφανώς, αυτό είναι το δευτερεύον, το κύριο είναι άλλο και ακούει στο όνομα «μονοπώλιο».

Τι, αλήθεια, αλλάζει με την επίμαχη συμφωνία; Οι ισχυρισμοί ότι «ξεπουλάμε το λιμάνι» και λοιπά ηρωικά και πένθιμα, είναι αβάσιμοι. Αυτό που αλλάζει είναι ότι καταργείται το μονοπώλιο που είχε ο ΟΛΠ στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Από εδώ και πέρα, και ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο 2010 (όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και για τον δεύτερο προβλήτα) θα υπάρχουν δύο επιχειρήσεις που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη διαχείριση των κοντέινερ με εμπορεύματα: Η ελληνική κρατική ΟΛΠ και η κινεζική κρατική COSCO. Εδώ βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος: Κάποιοι δεν θέλουν να καταργηθεί το δικό τους μονοπώλιο. Γιατί;
Η κινεζική COSCO έρχεται για να βγάλει λεφτά, δεν έρχεται για να κάνει ρουσφέτια έναντι ψήφων. Γι’ αυτό, θα λειτουργήσει με όρους ανταγωνισμού.
Δεν πρόκειται να ανεχθεί μισθωτούς που θα «κλέβουν» ώρες από τον χρόνο εργασίας, δεν θα πληρώνει πλαστές υπερωρίες και Σαββατοκύριακα τζάμπα, δεν πρόκειται να κάνει στραβά μάτια όταν κάποιος, αντί να είναι στην εργασία του, μαζεύει ελιές στη Μάνη
.
Ούτε θα παρατηρεί ανέμελα συνδικαλιστές να πίνουν καφέδες στα γραφεία το πρωί και να πληρώνονται υπερωριακά το απόγευμα.

Εικάζω ότι μάλλον δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλει μέση ετήσια αμοιβή 97.000 ευρώ σε κάθε «εργάτη» (στοιχεία ΟΛΠ, 2007).
Μακάρι να κερδίζουν διπλάσια! Αλλά, όχι σε βάρος του ανέργου, του φτωχότερου, όχι σε βάρος της κοινωνίας. Οχι, δηλαδή, χάρη στην εκμετάλλευση της μονοπωλιακής θέσης του ΟΛΠ και τον μονοπωλιακό καθορισμό των «λύτρων» που εισπράττονται για το εισαγόμενο μηχάνημα της επένδυσης, το εισαγόμενο καφεδάκι του μισθωτού ή το εισαγόμενο φάρμακο του συνταξιούχου. Με δυο λόγια, όχι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Διότι, σήμερα, με γαρνιτούρα τα συνθήματα ενάντια στον κινεζικό «ιμπεριαλισμό» και το «ξεπούλημα στα μονοπώλια», επιχειρείται η απόκρυψη μιας ασκήμιας
:
Οτι ο «δημόσιος» ΟΛΠ, στην πράξη έχει ιδιωτικοποιηθεί υπέρ μιας δημοσιοϋπαλληλικής αριστοκρατίας – το «δημόσιος» είναι φύλο συκής.

Η κατάργηση αυτής της ιδιότυπης ιδιωτικοποίησης, είναι προϋπόθεση για την αποκατάσταση του δημοσίου ελέγχου.

Με την είσοδο της COSCO και τα εγκαίνια του ανταγωνισμού, αυτή η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ωθείται στην κατάργηση. Εύλογα, οι θιγόμενοι αντιδρούν –το αντίθετο θα ήταν παράδοξο. Tο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί τυπικό δείγμα πεδίου πελατειακών σχέσεων. Kαι ο αποκλεισμός του δείχνει –για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Γ. Παπανδρέου– πώς το δίκιο του ισχυρού επιχειρείται να επιβληθεί στην ισχύ του δικαίου και το «εγώ» να επικρατήσει στο «εμείς».
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ