Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ο "κεφαλικός φόρος" είναι δίκαιος ;

Του Θανάση Μαυρίδη

Οι μασκοφόροι εκδικητές είναι νόμιμοι;
Ο Ρομπέν των Δασών είναι ένας αγαπητός ήρωας, επειδή τα παίρνει από τους πλούσιους και τα δίνει στους φτωχούς. Χτες ο κ. Παπαθανασίου αποφάσισε να γίνει ένας σύγχρονος Ρομπέν των φτωχών και υιοθέτησε τις προτάσεις για κεφαλικό φόρο.
Χρειάζεται, μόνο λίγη προσοχή, διότι και αυτοί που αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να δώσουν τα τρόφιμα στον λαό, αγαπούν το όνομα του Ρομπέν. Μόλις τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την καταπολέμηση των κουκουλοφόρων και έγινε μεγάλη συζήτηση για το αν θα είναι ιδιώνυμο ή όχι η κουκούλα.
Μα, στο θέμα του κεφαλικού φόρου η κυβέρνηση φοράει η ίδια την κουκούλα και προσπαθεί με ένα καθαρά λαϊκίστικο μέτρο να κερδίσει πόντους στη μάχη των δημοσκοπήσεων. Τι διαφορετικό, δηλαδή, κάνει από τους νεαρούς που εισβάλλουν στα σούπερ μάρκετ και «απαλλοτριώνουν» τρόφιμα για να τα μοιράσουν στο λαό;
Κρίμα, διότι κατά τα λοιπά συμπαθούμε ιδιαίτερα τον κ. Παπαθανασίου. Είναι ένας άνθρωπος της αγοράς που γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα και ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου σε μία δύσκολη περίοδο. Αλλά, μας στεναχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υιοθετεί τέτοιου είδους μέτρα που το τελικό τους αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο
Πόσα λεφτά ελπίζουν να εισπράξουν και εισάγουν το μικρόβιο της αναξιοπιστίας στην φορολογική τους πολιτική; Διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Περίπου τα μισά απ’ όσα έδωσαν στους αγρότες.
Κύριε υπουργέ,
εσείς αν ήσασταν ελεύθερος επαγγελματίας με έσοδα 60.000 το χρόνο, θα δεχόσασταν αδιαμαρτύρητα ένα τέτοιο μέτρο; Ή θα μπαίνατε στη διαδικασία να κρύψετε ό,τι θα μπορούσατε από την εφορία για να γλιτώσετε τα χειρότερα στις επόμενες οικονομικές χρήσεις;
Έτσι θα κτίσετε την εμπιστοσύνη με τους φορολογούμενους;

Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.
Να βοηθήσουν τη χώρα στις δύσκολες αυτές ώρες της οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχει αντίρρηση σε αυτό.
Αλλά με αυτό τον τρόπο; Με κεφαλικό φόρο και μάλιστα για τα προ διετίας αποκτηθέντα εισοδήματα;
Θα μπορούσαν να βάλουν φόρο στα εισοδήματα που πρόκειται να δηλωθούν φέτος.
Διότι εκείνος που είχε εισοδήματα 60.000 ευρώ το 2007 και τα δήλωσε το 2008, μπορεί να ήταν άνεργος το 2008 και τα 1.000 ευρώ να είναι μεγάλο βάρος γι΄ αυτόν το 2009.
Το πρόβλημα είναι άραγε όσοι δηλώνουν εισόδημα 4.000 ευρώ τον μήνα, κύριε υπουργέ, και πληρώνουν ως ηλίθιοι τους φόρους τους ή όσοι εισπράττουν πολλά περισσότερα και φοροδιαφεύγουν; Από αυτούς που ήδη πληρώνουν θα τα ξαναπάρετε; Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που ενισχύουν (ή έτσι ελπίζει) το φιλολαϊκό της προφίλ, τροφοδοτώντας αλόγιστα το φαινόμενο του κοινωνικού κανιβαλισμού.
Είναι σαν να λέει: Υπάρχει κρίση, δεν θα δώσουμε φέτος αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά ξέρουμε τα ονόματα και τις διευθύνσεις όσων έχουν χρήματα και αν παραστεί ανάγκη θα τους τα πάρουμε! Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός, πως αλλιώς μπορούμε να το ονομάσουμε;
Αν χρειάζεται, πάντως, να πάρουν πρόσθετα μέτρα, μπορούμε να τους προτείνουμε δύο ακόμη:
- Έκτακτη φορολόγηση 50% στα μπόνους της τελευταίας πενταετίας των μεγαλοστελεχών του δημοσίου τομέα.
- Έκτακτη φορολόγηση 50% των καταθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών που δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο.
Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Επισήμανση του Διαχειριστή:
Εδώ πρέπει να πούμε ότι η χειρότερη μεταχείριση του κράτους προς τον πολίτη είναι αύξηση της έμμεσης φορολογίας ( αύξηση Φ.Π.Α. κλπ ) και όχι της άμεσης, όπως είναι ο "κεφαλικός φόρος", που πολύ εύστοχα τον περιγράφει ο κ. Μαυρίδης. Ο ένας φόρος καταβάλλεται ανάλογα με τα εισοδήματα σου ( άμεση φορολογία ) και ο άλλος ανεξαρτήτως των εισοδημάτων σου (έμμεση φορολογία).
Για το κράτος είναι ευκολότερο να επιβάλλει αύξηση στην έμμεση φορολογία, γιατί είναι πιό αποτελεσματική στα έσοδα του κράτους, αλλά κατά την άποψη μας είναι πιό άδικο το μέτρο!

emprosdrama.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια: