( Διάβασα τις σκέψεις της κ. Μαρίας Σεφέρου στο blog " Η αλήθεια να λέγεται" στην ανάρτηση Κάποιοι θα ήθελαν να μας βγάλουν από την ΟΝΕ!, και ταυτίσθηκα πλήρως. Είναι σκέψεις οι οποίες πρέπει να πολλαπλασιασθούν και να διαδοθούν...)
Οι αρχιτέκτονες του χρηματοπιστωτικού χάους που ενέσκηψε στην παγκόσμια οικονομία εδώ και λίγους μήνες, μαζί με τα τσιράκια τους, δεν παύουν να δείχνουν τις προθέσεις τους για τη διάλυση της ΟΝΕ.
Τους ενοχλεί το ισχυρό EURO και θέλουν πάση θυσία να μεθοδεύσουν την
αποδυνάμωσή του.
Έτσι, ο ένας μετά τον άλλο επιτίθενται κατά της Ελλάδας, που είναι ένας από τους αδύνατους κρίκους της ΟΝΕ – δικό μας βέβαια το φταίξιμο, δική μας και η βλακεία, δεν το συζητώ – και αφήνουν τις σπόντες και το δηλητήριό τους σε κάθε ευκαιρία που τους δίδεται.
Ο Δρ. Paul Krugman, καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2008, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μιλώντας στην ημερίδα για τη διεθνή οικονομική κρίση με θέμα «The Financial Crisis: Managing in Challenging Times» ("Η χρηματοπιστωτική κρίση: το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης" ), και δήλωσε
«Είμαι τρομοκρατημένος από την έκταση και το βάθος της κρίσης». (Δείτε εδώ).
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο Athenaeum InterContinental την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009 από την εταιρεία ΠΡΟΘΕΣΗ Α.Ε (μέλος του Ομίλου Εταιρειών της NEOSET).
Μετά το τέλος της ομιλίας του Αμερικανού οικονομολόγου, στη διάρκεια των ερωτήσεων από το ακροατήριο, ο κ. Παπανδρέου έλαβε τον λόγο και ρώτησε αν η «πράσινη ανάπτυξη» θα μπορούσε ν' αποτελέσει απάντηση στην κρίση.
Ο Paul Krugman απάντησε ότι τα μέτρα που σχετίζονται με την «πράσινη ανάπτυξη» μπορούν να ενισχύσουν την αγορά, με την έννοια ότι επιβάλλουν νέες προδιαγραφές στις επιχειρήσεις, είπε όμως ότι στο πρόγραμμα Ομπάμα δεν αποτελούν τον βασικό πυλώνα και ότι δεν προσφέρουν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης. (Δείτε εδώ)
Ο νομπελίστας καθηγητής - ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δε γνωρίζει πώς να επενδύσει τα χρήματα (1,4 εκατομμύρια δολάρια!) που του δόθηκαν από την Σουηδική Ακαδημία τον περασμένο Οκτώβριο, και ομολόγησε ότι τα έχει καταθέσει σε τράπεζα για να εισπράττει τους τόκους - μας είπε πως αν ήμασταν έξω από την ΟΝΕ θα μας συμβούλευε την υποτίμηση του νομίσματός μας ως πανάκεια! Καλά, πώς το σκέφτηκε ο "φιλάνθρωπος" νομπελίστας;
Γι’ αυτό δε συγκινούμαι από τους “ειδικούς” και τα νόμπελ τους, που συνήθως δίδονται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. «Στη διάρκεια της κρίσης, ακόμη και αν ήθελε ένα κράτος, δεν μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ. Ενδέχεται όμως να αποδειχτεί στο τέλος πιο κερδισμένη η Βρετανία από την υποτίμηση της στερλίνας» υπογράμμισε ο κ. Πωλ Κρούγκμαν.
Αν δεν είναι αυτός ο υπαινιγμός πρόθεση υπονόμευσης της ΟΝΕ, τότε τι είναι;
Και οι άλλες χώρες, Αμερική, Ιαπωνία, κ.λπ., που η οικονομία τους πήγε κατά διαβόλου, πώς το 'παθαν; Κι αφού τα νομίσματά τους είναι ελεύθερα ν’ ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τα τερτίπια των κερδοσκόπων, πώς βυθίστηκαν κι αυτές σε οικονομική κρίση;
Ωστόσο, γιατί να είναι τρομοκρατημένος ο νομπελίστας; Αρκεί οι κυβερνήσεις ν’ ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνει στα βιβλία του για να σωθούν! Έτσι δεν είναι; Για τις "σοφίες" που περιέχουν τα βιβλία του δε βραβεύτηκε; Ή μήπως εκεί μέσα αποκάλυπτε τα γνωστά ληστρικά παιχνίδια που παίζουν οι τράπεζες με τα τοξικά προϊόντα τους και τα χρηματιστήρια με τα στοιχήματα στα Παράγωγά τους;
Δεν φαντάζομαι να του έδωσαν το νόμπελ οικονομίας για να συμβουλεύει τους επενδυτές να μην επενδύουν πουθενά αλλά να καταθέτουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα για να παίρνουν λίγο τόκο...
Κι όμως, αυτό κάνει ο ίδιος τώρα που τα πήρε χοντρά!
Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε προς «Το Βήμα»:
- "Τι κάνατε με τα χρήματα του Νομπέλ;
"«Τα έχω βάλει να κάθονται σε έναν πολύ ασφαλή τραπεζικό λογαριασμό γιατί υπάρχει ένας πολύ τρομακτικός κόσμος εκεί έξω.».(…) (…)"Αποκλείεται να έχετε επενδύσει σε παράγωγα ή σε άλλα δομημένα επενδυτικά προϊόντα, ούτε καν σε μετοχές."
«Όχι, βέβαια. Σας είπα, είναι ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος εκεί έξω.»
Ας επιστρέψουμε, όμως, στην υποτίμηση που τάχα θα ήταν πανάκεια - λες και δε γνωρίζαμε τις συμφορές από τις απανωτές υποτιμήσεις της δραχμής στην προ ΟΝΕ εποχή.
Ο νομπελίστας καθηγητής δήλωσε: «κάποτε θα ερχόμουν εδώ και θα σας έλεγα ότι η υποτίμηση της δραχμής θα βοηθήσει, τώρα όμως θα είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία προσαρμογής»! (Δείτε εδώ)
Και πώς θα βοηθούσε την Ελλάδα μια υποτίμηση, κύριε καθηγητά μου;
Με το ν’ αυξήσει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικό της χρέος;
Με το να καταστήσει φτηνότερα τα ανύπαρκτα προϊόντα της ανύπαρκτης βιομηχανίας που δεν εξάγει;
Με το να καταστήσει ακριβότερα όλα τα προϊόντα που εισάγει;
Και σαν να μη μας έφτανε ο πονηρούλης Krugman, ήρθε κι άλλος "φιλέλληνας", ο αρχισυντάκτης Διεθνών υποθέσεων των Financial Times, Quentin Peel, να μας ρίξει κι άλλο διχαστικό δηλητήριο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση με «μαγειρεμένα» (cooked-up) στοιχεία!
Εξάλλου, ο Δρ. Willem Buiter, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας του London School of Economics & Political Science, μας "ενθάρρυνε" κανονικά λέγοντας: «Η Ελλάδα θα ήταν τυχερή αν το AEΠ συρρικνωνόταν κατά 1% φέτος. Όμως, πιστεύω ότι η εικόνα της οικονομίας θα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς η E.E. που είναι η βασική σας αγορά καταρρέει και δεν έχετε μεγάλα περιθώρια να τονώσετε την εγχώρια ζήτηση.»
Προσέξτε το "βασική σας αγορά", για ν' αντιληφθείτε την καμουφλαρισμένη υπεροψία του Βuiter. Γιατί όμως δεν πάει να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό της χώρας του που βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κρίση από την Ελλάδα;
Ακούστε τώρα και το πιο εφιαλτικό σενάριο, ιδιαίτερα όσοι μεμψιμοιρείτε για τα εξαγγελθέντα έκτατα μέτρα-ασπιρίνες και ετοιμάζεστε να πλημμυρίσετε την Αθήνα στις επόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας:
Σύμφωνα με τον Δρ. Willem Buiter, «εάν επαληθευθεί το σενάριο της βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης, η Eλλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, εκτός κι αν οικοδομήσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση για να λάβει επώδυνα μέτρα (όπως την περικοπή των δημοσίων δαπανών έως και κατά 40% (!) ή/και την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του AEΠ) ή λάβει οικονομική βοήθεια από άλλη χώρα-μέλος της Eυρωζώνης, που κι αυτή όμως θα συνοδεύεται από επαχθείς όρους.» (Πηγή: stockwatch.com.cy)
Ούτως εχούσης της τρισάθλιας οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, και έχοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την επάρκεια (και το δίκαιον) των υπό πανικό εξαγγελθέντων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, δηλώνω ότι τούτη την τραγική στιγμή η πολιτική συναίνεση είναι ύψιστο εθνικό καθήκον.
Αλλιώς, αν ο μη γένοιτο η χώρα καταλήξει σε χρεοκοπία, θα πρέπει να καταδικαστούν πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων για εσχάτη προδοσία.
Ας αφυπνιστούμε, λοιπόν, κι ας σοβαρευτούμε επιτέλους!
Όλοι φταίμε για την αθλιότητα στην οποία έχουμε ρίξει τη Ελλάδα.
Φταίνε κι αυτοί, φταίμε κι εμείς, φταίνε κι οι άλλοι!
Όλοι, επομένως, πρέπει να κάνουμε θυσίες.
Αλλιώς το μέλλον για την πατρίδα μας θα είναι ζοφερό, και δεν θα υπάρξουν οι σωτήρες που θα μας σώσουν...
Posted by Μαρία Σεφέρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου