Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ακάλυπτη "καλπάζει" η αγορά

H αγορά εξακολουθεί να στενάζει από την έλλειψη ρευστούΣυνθήκες διαρκούς ασφυξίας στην αγορά διαμορφώνουν η συνεχιζόμενη "έκρηξη" ακάλυπτων επιταγών στη χώρα μας σε συνδυασμό με την πτώση στη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και τη συρρίκνωση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον "Τειρεσία", οι ακάλυπτες επιταγές το μήνα Φεβρουάριο κατέγραψαν αύξηση κατά 230% και ανήλθαν σε 222 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την αρχή του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν τα 490 εκατομμύρια ευρώ.Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Τράπεζας ης Ελλάδος τον Ιανουάριο καταγράφουν κατακόρυφη πτώση στη χορήγηση νέων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς ο συνολικό ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο 15,1% από 16,4% το Δεκέμβριο.
Κάθετη πτώση εμφανίζουν και οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, καθώς ο ρυθμός χορήγησής τους έπεσε στο 10,6% από 21,4 που ήταν πριν από ένα χρόνο. Συνολικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στις τράπεζες 250 δισ. ευρώ.
Εξειδίκευση των μέτρων
Τέλος, στο 1,2% διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από 1,1% που ήταν τον Ιανουάριο και από 3,3% που ήταν ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά δεύτερο στη σειρά τρίμηνο ( Οκτώβριος – Δεκέμβριος) υποχωρώντας κατά 0,3% ή κατά 453.000 εργαζόμενους.Πάντως, αισιόδοξος για την οικονομική κρίση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Μπεν Μπερνάκι δήλωσε πως η ύφεση στις ΗΠΑ θα τερματιστεί στο τέλος του 2009 και πως η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2010 και διαβεβαίωσε πως ο κίνδυνος μίας μεγάλης ύφεσης, όπως εκείνη του 1929, είναι πλέον απομακρυσμένος.
Συνθήκες διαρκούς ασφυξίας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κατέθεσε έξι προτάσεις για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, το ΕΒΕΑ προτείνει διπλασιασμό από ένα σε δύο έτη της περιόδου χάριτος για την καταβολή των απαιτήσεων των πιστωτών καθώς και διατήρηση της ισχύουσας δυνατότητας προσωρινής αναστολής κατασχέσεων και διώξεων για το διάστημα εξέτασης του σχεδίου προς επικύρωσή του.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επανέρχεται στο θέμα της ανεργίας και υποστηρίζει ότι τα ποσοστά είναι διπλάσια απ΄ αυτά που καταγράφει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, "ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι παυσίπονο και την κρίση δεν πρόκειται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι". Τα συνδικάτα ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία με αφορμή την απόφαση της "Αμέρικαν Εξπρές" να διακόψει τις εργασίες της στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την απόλυση 68 υπαλλήλων.
Υπενθυμίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για πολιτική συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι "όλοι μας έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στην κοινή προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης".
Για τα μέτρα που προσανατολίζεται να πάρει η κυβέρνηση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν έχει κάτι προς ανακοίνωση και δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει όσα γράφονται, με ευφάνταστο τρόπο, στα ΜΜΕ.
Μετά τη συνάντησή του στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και ενόψει της Συνόδου του G20, στο Λονδίνο.
Υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι δε θα πρέπει να μείνουμε στις περιοριστικές πολιτικές, αλλά να επενδύσουμε στην "πράσινη" ανάπτυξη και την ανάπτυξη των υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: