Ο Μπάρακ Ομπάμα ξέρουμε ότι αποφάσισε να αναβαθμίσει το διεθνή και γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενος τη γεωγραφική θέση της γείτονος κοντά σε τεταμένα μουσουλμανικά σημεία και το ρόλο που μπορεί να παίξει για προσεταιρισμό περισσότερων μουσουλμανικών κρατών.
Σχέσεις που είχαν διαταραχθεί επί Μπους και τώρα αναζητείται φόρμουλα αποκατάστασης. Η Τουρκία αναβαθμίζεται και πολιτικά (η γειτονίαση της Ελλάδας με τα πρώην κομμουνιστικά κράτη δεν υφίσταται πλέον, άρα ο ρόλος της Ελλάδας στους πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ μειώθηκε) και ως ενεργειακός κόμβος (εις βάρος των αγωγών της Ελλάδας. Ευτυχώς που ο Καραμανλής κατάλαβε νωρίς το παιχνίδι που παίζεται).
Φυσικά και είναι μέγα λάθος να υποβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας και να εμφανίζεται ότι στο παιχνίδι των εξελίξεων παραμένει ισχυρό μόνο το «χαρτί της Κρήτης» σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Για τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Βρίσκεται μεταξύ Καυκάσου, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Στο γεωστρατηγικό κέντρο των επερχόμενων εξελίξεων ως φυσική οδός προς τη Δύση για τα πετρέλαια της Κασπίας.
Με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και με ένα πολίτευμα που με μουσουλμανικά δεδομένα θεωρείται πρότυπο δημοκρατίας.
Η ισορροπία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΗΠΑ, μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκει πάντα την Τουρκία ένα βήμα πιο μπροστά. Θυμάστε το 7 προς 10 και πόσο λαϊκίστικα το χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο παρελθόν, εμφανίζοντάς το ως ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Πολλοί νόμιζαν ότι το Πασόκ θα το ανατρέψει και θα το κάμει 10 προς 10 με την «περήφανη εξωτερική πολιτική» του! Περίπου στο ίδιο σημείο έχει επιστρέψει και ο σημερινός πρόεδρος του Πασόκ, νομίζοντας ότι είναι ικανός να ανατρέψει παγιωμένες πλέον αντιλήψεις των ΗΠΑ ακόμα και ξεπουλώντας των αγωγό Μπουργάς – Αλεξανδρούπολης, χάνοντας η Ελλάδα ένα σημαντικό ατού στα νέα Βαλκάνια ή μειώνοντας τους εξοπλισμούς τη στιγμή που ανέρχεται ο στρατιωτικός ρόλος της Τουρκίας!
Οι φόβοι της Ελλάδας επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη πρόκειται να ενισχύσει την πολιτική έντασης που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Προβλέπεται η Άγκυρα να γίνει πιο πιεστική στις διεκδικήσεις της και ακόμα πιο επιθετική στη συμπεριφορά της. Οι Έλληνες διπλωμάτες ανησυχούν ότι θα αυξηθούν οι εντάσεις και οι υπερβάσεις στο Αιγαίο.
Ούτως ή άλλως, η προκλητικότητα της Τουρκίας εμφανίζεται «αναβαθμισμένη» και με μεγαλύτερη συχνότητα τους τελευταίους μήνες(και όχι μόνο ως συνήθεις παραβιάσεις).Δεν το προσέξαμε ιδιαίτερα αλλά η Ευρώπη διατηρεί τις ενστάσεις της σε όλο αυτό το αμερικάνικο πακέτο της Υπερτουρκίας που προτείνει. Μάλιστα στο τελευταίο ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας(δεν το είπαν καθόλου τα κανάλια), η Άγκυρα καλείται :
• Να αποσύρει από την Κύπρο τα στρατεύματα κατοχής
• Να μην εμποδίσει τη διαφαινόμενη λύση του Κυπριακού και να πιέσει τους Τουρκοκύπριους προς την προοπτική λύσης
• Να άρει το casus belli με την Ελλάδα, σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματος της, για επέκταση των χωρικών της υδάτων
• Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για σχέσεις καλής γειτονίας• Να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως
• Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της ΧάλκηςΤο σχετικό ψήφισμα(που θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συνέταξαν με τη βοήθεια Ελλήνων διπλωματών) έλαβε 528 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 43 αποχές.Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα αντέξουν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων στις πιέσεις των Αμερικανών για πλήρη ένταξη της Τουρκίας και γρήγορα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Παπανδρέου υπόσχονταν πλήρη στήριξη και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Ισχύει ακόμα η αφιλοκερδής και «ευγενική» «εθελοντική» προσφορά του; Μάλλον ναι!
exastal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου