Χαλαρώνουν τα κριτήρια για ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ
Περισσότερο «φιλικούς» προς τις επιχειρήσεις ετοιμάζεται να κάνει τους όρους χορήγησης δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ η κυβέρνηση, υιοθετώντας το σχετικό αίτημα των επιχειρηματικών φορέων.
Τις αλλαγές προανήγγειλε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Σιδηρόπουλος στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΕΑΕ).
Έτσι, σε πρώτη φάση θα μειωθούν σε δύο (από τρία) τα έτη υποχρεωτικής κερδοφορίας που απαιτούνται για να ενταχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση στο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς στο Αγρίνιο είχε αναφέρει πως «με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται τώρα ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους νομούς.»
Διευκρινίζοντας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «αντί της απαίτησης να έχουν κλείσει με κερδοφορία οι τρεις τελευταίες χρήσεις, αρκεί να είναι θετικό το άθροισμα των τριών τελευταίων χρήσεων».
Απομένει, ωστόσο, να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι 16 τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσουν με την «χαλάρωση» του κριτηρίου των ετών της υποχρεωτικής κερδοφορίας. Οι ενστάσεις των τραπεζών επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο της αύξησης των επισφαλειών, αφού για το 20% των δανείων δεν μπορούν να ζητήσουν εγγυήσεις.
Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους όρους που ισχύουν μέσω σήμερα για να καταστεί μια επιχείρηση επιλέξιμη στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ πρέπει:
- Nα εμφανίζει συνεχόμενη κερδοφορία στις 3 τελευταίες οικονομικές χρήσεις
-Να μην περιλαμβάνεται η επιχείρηση στη λίστα του Τειρεσία
-Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχείρησης να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ
-Να απασχολεί λιγότερα από 50 άτομα.
Agronews
1 σχόλιο:
Δεύτερο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ εντός των ημερών
Την ανακοίνωση και δεύτερου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ τις επόμενες μέρες, ώστε να καλυφθούν «σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και ακόμη πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ρευστότητα» προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων ζήτησε ακόμη από τις επιχειρήσεις του κλάδου να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.
Αφού τόνισε πως το 2009 «δεν είναι μια χρονιά συνηθισμένη» αλλά «η χρονιά την οποία σημαδεύει η οικονομική κρίση που όμοιά της δεν υπήρξε μεταπολεμικά» πρόσθεσε: «Σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο, αναγκαστικά όλοι επωμιζόμαστε κάποιο βάρος για την υπέρβαση της κρίσης, περισσότερο όμως βάρος θα πέσει στους έχοντες. Και αυτό το σημειώνω εδώ, ενώπιον μιας κοινωνικής ομάδας που εκπροσωπεί αυτούς που διαθέτουν περισσότερα χρήματα, δηλαδή στους βιομηχάνους».
Η κυβέρνηση, συνέχισε, αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στις επιχειρήσεις και περιμένει να αναλάβουν και οι επιχειρήσεις τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει και άλλη φορά, ότι θέλουμε ομαλή λειτουργία της αγοράς, εφαρμογή των αρχών του πραγματικού ανταγωνισμού» σημείωσε και ζήτησε από τη βιομηχανία τροφίμων να προχωρήσει σε περισσότερες και ακόμα πιο σημαντικές για τους καταναλωτές μειώσεις, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. «Γνωρίζω ότι αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι είναι ελληνική. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ» κατέληξε.
Δημοσίευση σχολίου